CD recensies

April 2003 

 

 

Various: “Switch 3” (N.E.W.S.)

Genre: Grooves/ Breaks/ House/ Electro/ Techno/ Drum & Bass

Bron: 2-CD

Datum: 4/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Na de vorige “Switch” compilatie waren we van mening dat wat meer melodieuze inbreng niet verkeerd zou zijn en dat treffen we nu juist wel aan op deel 3, erg gunstig dus. Het begint allemaal al goed met het pakkende “Where Were You When The Lights Went Out” van Freaks. De radioversie van Gus Gus’ “David” is ook heerlijk om te horen. Agoria’s “Sky Is Clear” is een scherpe houseplaat met hele mooie sfeervolle achtergrond strings. De drum & bass track “Feel It” van Blue Skin bevat een loop van Phatts & Small. Metro Area’s “Orange Alert” horen wij toch veel liever in de originele vorm. De drum & bass versie voor “Trippin’” door Matrix (vs. Goldtrix, om de originele makers niet voor het hoofd te stoten) klinkt erg goed en zorgt ervoor dat de track een langere levensduur krijgt. CD2 opent met Buscemi’s “Seaside”. “Back To Love” van de E-Z Rollers hadden wij nog niet gehoord en is erg fraai, al zijn de vocalen niet zo mooi afgewerkt (waarschijnlijk met opzet). Het Moving Shadow label mag blij zijn met dit soort artiesten! Flunk’s rework van “Blue Monday” wordt op een voorbeeldige wijze bewerkt door Jori Hulkkonen (origineel van “Blue Monday” is natuurlijk afkomstig van New Order, begin jaren 80). “Fix My Sink” van DJ Sneak feat. Bear Who hadden wij liever in de Basement Jaxx versie teruggehoord. Technasia’s “Final Quadrant” is zo’n plaat die je 2x moet kopen (waarvan één exemplaar om in te lijsten). Arsenal’s “Mr. Doorman” is een heerlijke zomerse track. Arsenal ken je wellicht al van hun track “A Volta”. Cinq Etoiles, het label van Monte La Rue, zal binnenkort een artiestenalbum van Arsenal uitbrengen. Hou hiervoor www.cinq-etoiles.com in de gaten. Op de compilatie staan verder nog bijdragen van onder andere Sunday Brunch (Svek), F/C Kahuna (Sony), Goldfrapp, Playgroup (Virgin), Ladytron (Warner), Bryan Zentz (Intec) en Alexander Kowalski (Kanzleramt). Conclusie: “Switch 3” is voor ons hét overzicht op dancegebied van dit moment! Klasse! Ren naar je platenzaak is ons advies. Kijk ook even op www.news.be voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Heaven - Deep Trance Essentials” (N.E.W.S.)

Genre: Progressive/ Trance

Bron: 2-CD

Datum: 4/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Op “Heaven” zijn een 18-tal (progressive) trancetracks verzameld, variërend van nieuwer tot ‘classics’. De 18 tracks zijn verspreid over 2 disks, dus zoals je begrijpt worden de tracks volledig benut. De sfeer op deze compilatie is diep, zweverig en vooral behaaglijk. Voor de mensen die (progressive) tranceclassics zoeken is deze compilatie een goudmijn. Zo komen onder andere Sasha’s “Xpander”, Lustral’s “Everytime” (in de befaamde Nalin & Kane remix) en Bedrock’s “Heaven Scent” voorbij. Ook de meer recente (instant) klassiekers van Cass & Slide “Perception” en 16B feat. Morel “Escape (Driving To Heaven)” zijn te bewonderen op deze fraaie dubbel CD. We willen nog even een extra woord vermelden over het artwork en de verpakking: ‘prachtig’. Als trance en progressive liefhebber mag je deze compilatie niet missen. Kijk op www.news.be voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Tobias Schmidt: “Hooray For Everything” (Disko B)

Genre: Elektronica

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 Onlangs mochten wij nog het album van Alek Stark recenseren dat uitkwam op Disko B. Nu hebben we een wellicht nog beter album in handen van Tobias Schmidt. Op “Hooray For Everything” staan 11 lekkere elektronica tracks met veel melodie en sfeer. Het zijn veelal kortere tracks wat resulteert in een totale speeltijd van een kleine 48 minuten. Het album begint al ijzersterk met het soepele “Jump To Start”. De acid geluiden borrelen als vanouds (denk aan “Church Of Extacy”) en de geluidspaden zijn erg fraai uitgewerkt. De track “Hot On The Heels Of Love” klinkt erg melig, maar ligt zeker ook prima in het gehoor! De track “Collect/ Gamble” bevat van die typerende house synths van eind jaren 80 en begin jaren 90. De downtempo track “Pool Valley 69” klinkt erg vreemd, maar is wel lekker. In zijn totaliteit is dit een prima album dat je zeker eens gehoord moet hebben.

 

Cijfer 7,5

(AD)

 

 

Bryan Z entz: “Seven Breaths” (Intec)

Genre: House/ Techno (and more)

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 Bryan Zentz, de man achter de recente hit “D-Clash”, komt hier met een volwaardig album op het Intec label (van Carl Cox en DJ C1). Dat Bryan niet alleen thuis is in de techno merken we direct bij de eerste track “Bushido Version”. Deze track bevat dubby/ reggae elementen gecombineerd met een elektronisch gevoel, heel goed gedaan! “Jumper” klinkt erg clubby en bevat een duidelijke verwijzing naar de funk en disco. “Asphalt” is een erg lekkere broken beats track, waarin de melodie een beetje monotoon wordt na een paar minuten. Het Slam-achtige “By The Code” zal het ongetwijfeld goed doen op de internationale (techno)dansvloeren. Eén van de hoogtepunten op deze CD heeft niets met techno te maken en is de dubby/ reggaetrack “Troublesome Dub”. Deze track is qua melodie erg sterk, pakt je beet en laat je niet meer los. De bassline is heerlijk en de overige effecten zijn ook al niet misselijkmakend! Dan is het tijd voor de hit “D-Clash”. “D-Clash” bevat van die Inner City achtige synths (denk aan de hits “Big Fun” en “Good Life”). Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist Kevin “Master Reese” Saunderson (de man achter de formatie Inner City) deze plaat opzette op Innercity 2002 (het evenement in de Rai, om geen verwarring te zaaien) en het publiek liet genieten (wat duidelijk te horen was aan de respons). Na 12 tracks is het over met de pret en kunnen we spreken over een erg goed en divers album van een technoheld.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Erotic Moments In House Vol. 2” (Dessous)

Genre: (Deep) House

Bron: 2-CD

Datum: 4/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 Het Dessous label is qua bekendheid flink omhoog geschoten door de recente (lees vorig jaar) albumrelease van Vincenzo. Ook de “Inhouse” serie is een prima graadmeter van de kwaliteit die het label nastreeft. Op deze dubbelaar staan in totaal 23 tracks (Dessous releases) die zich het best laten omschrijven als deep-house in de meest veelzijdige betekenis van het woord. CD1 bevat een selectie door Steve Bug en CD2 een mix van Pete Moss. Op de eerste disk staan topbijdragen van John Dahlbäck met “Bedroom Acts” dat enorm gevoelig en emotioneel klinkt. Ook Tojami Sessions’ “Lake St. Clair” valt op tussen het aanbod. De ‘turntable mix’ van Pete Moss is ook prima om op te zetten. De sterkste bijdragen zijn van Gamat 3000, wiens track “Sunglasses And Soda” onder handen worden genomen door Vincenzo. Zijn 100% eigen bijdrage “Into This Lonely Crowd” zal je gelijk aanspreken. Kortom: een topcompilatie die het qua muzikale inhoud zowel op de dansvloer als thuis goed zal doen.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Bob Sinclar: “III” (Yellow/ N.E.W.S.)

Genre: Filter Disco/ House

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Bob Sinclar behoeft natuurlijk al lang geen introductie meer. Hij komt hier met een nieuw album, “III” genaamd. Het album telt 13 tracks die we kunnen typeren als funky house, filter disco en funk (is de vorm van downtempo). “The Beat Goes On” is de eerste hit van dit album en die zul je inmiddels wel gehoord hebben. Het origineel is een platte, vrolijke productie die erg pakkend is. Op dit album staan nog een aantal tracks die in het verlengde liggen van die track. Het door electro beïnvloede “La Music Is Fantastique” is een uitzondering op het ‘happy’ karakter van enige andere tracks. Sterke bijdragen op dit album zijn onder andere de door Daft Punk beïnvloedde tracks “Beat The Clock” en “So High”. Naarmate het album vordert begin je steeds vaker te denken aan Daft Punk. We hebben hier dan ook een belangrijke vergelijking gemaakt. Kwalitatief is het echter niet te vergelijken. Check dit album zeker eens in je platenzaak.

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Full Flava: “Colour Of My Soul” (Dôme Records)

 Genre: Soul

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: Astral Music

Af en toe komen er van die albums uit die wat extra’s brengen. Full Flava’s “Colour Of My Soul” is daar een voorbeeld van. Full Flava is een samenwerkingsverband van Rob Derbyshire en Paul ‘Solomon’ Mullings. Aan het album werkten artiesten mee als Romina Johnson (werkte mee aan Artful Dodger’s “Moving Too Fast”), Ce Ce Peniston (meerdere top 40 hits waaronder “Finally” en “Keep On Movin’”), Alison Limerick en Carleen Anderson. Het album bevat een elftal tracks die maar op één stijl/ sfeer gebaseerd zijn (soul), maar toch heel divers en vooral volwassen klinken. Toptracks op het album zijn onder andere het meeslepende “Make It Right” met de prachtige vocalen van Donna Odain, “Nature Boy” waarop Hazel Fernandes schittert en het pakkende “For My Baby” waaraan Ce Ce Peniston meewerkte. Laat er geen misverstand over bestaan: alle tracks op dit album zijn voltreffers. Dit is muziek van een torenhoge kwaliteit, die net niet de top 40 zal kunnen bereiken wanneer men er singles van zou uitbrengen.

 

Cijfers: 8

 (AD)

 

 

Various: “Groovy Volume 6” (Irma Records)

Genre: Rare Grooves (Soul/ Jazz)

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: Coast To Coast (www.coasttocoast.nl)

Dit zesde deel uit de ‘Groovy’ serie biedt weer plaats aan 13 ‘rare jazzy club tracks’ zoals de subtitel van deze compilatie luidt. Luca Trevisi van LTJ Xperience (remember “Moon Beat”) stelde deze compilatie samen en die taak voert hij heel goed uit. De tracks op deze CD zijn allemaal klassiekers van formaat. De meest recente track komt uit 1991, de oudste uit 1969. De eerste track op de CD is van Waters met “Trying Hard To Look Inside”, een heerlijke Blue Note track uit 1975. Gedurende de compilatie zijn ook veel Braziliaanse elementen waarneembaar, wat de variatie ten goede komt! Goede voorbeelden hiervan zijn Seawind’s “Free” en Velho 4’s “Vibe Samba” (een nooit eerder uitgebrachte versie van tape?). Eigenlijk kunnen we heel kort en duidelijk zijn over deze compilatie: een fantastische selectie tracks voor de doorgewinterde muziekliefhebber! Kijk op www.irmagroup.com of op www.coasttocoast.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

The Bluefoot Project: “Brave” (Chocolate Fireguard Music)

Genre: Acid-Jazz

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: Astral Music

“Brave” bevat 11 lekker in het gehoor liggende tracks die we voor het gemak even indelen in de acid-jazz categorie. We kunnen de sound het best vergelijken met groepen als Incognito en The Brand New Heavies. De vocalen (door Rachel Modest) gedurende de nummers zijn soms erg zeurend en dat verpest de sterke muzikale onderbouwing op sommige momenten. Toch is het niet echt storend, maar het is wel een duidelijk minpuntje. Hoogtepunten op het album zijn de tracks “Try” met de jazzy breaks + de fraaie instrumentatie en het dubby meets jazzy “Soma”. Beschouwend kan ik niet al te warm worden van dit album. Het mist gewoon net de aansluiting met de betere artiesten/ groepen binnen dit genre. De zangeres komt niet al te best uit de test. Een aardig album, niet meer dan dat.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Jazzanova: “Remixed” (Jazzanova Compost Records)

Genre: Broken Beats/ Nu-Jazz/ Electronica/ (Deep) House

Bron: 2-CD

Datum: 4/2003

Distributie: Lowlands

In 2000 hebben we allemaal al kunnen genieten van Jazzanova’s “Remixes 1997-2000”, waarop alle remixen door Jazzanova verzameld werden. In 2002 kwam dan het langverwachte debuutalbum “In Between” uit, waar wij persoonlijk nog steeds met grote regelmaat naar luisteren. Wij waren dan ook blij verrast met het verschijnen van “Jazzanova Remixed”. Deze dubbelaar bevat enkel remixen voor Jazzanova tracks. Qua stijlen is het een enorm afwisselend geheel geworden! “Jazzanova Remixed” bevat een aantal remixen die je enkel op vinyl kon vinden. Zo staat alle drie de ‘Reworks From Japan’ op deze verzamelaar. Ook zijn er speciaal voor deze release enkele remixen gemaakt, welke je nog nergens anders hebt kunnen horen! We zullen even een opsomming geven van een aantal bekende remixers op deze 2-CD: Calm, Vikter Dupleix, Stereolab, Koop, Beanfield, Ian O’Brien, Kyoto Jazz Massive, Bugz In The Attic, Jazzy Jeff en King Britt. Eigenlijk is het niveau heel constant te noemen over de twee disks. Onze eigen favorieten zijn de Beanfield remix voor “No Use” (vocalen: Clara Hill) en Madlib’s Love Phase Mix van “L.O.V.E. And You & I”. Voor de Jazzanova liefhebbers is dit verplichte kost, maar ook voor het overige dance, downtempo en sfeerpubliek een aanrader! We zijn benieuwd of er ook weer een overzicht zal verschijnen met ‘nieuwe’ remixes (na 2000 dus) van Jazzanova voor andere artiesten/ formaties.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

Various: “Playlist” (Jazzanova Compost Records)

Genre: Broken Beats/ (Nu)Jazz/ Bossa Nova

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: Lowlands

Jazzanova Compost Records heeft inmiddels een fantastische en indrukwekkende catalogus opgebouwd. Op de eerste “Playlist” compilatie treffen we 15 sterke tracks, waarbij traditionele jazz uit het Oostblok wordt afgewisseld met de broken beats en nu-jazz van vandaag de dag. De compilatie is samengesteld door Jazzanova zelf, dus over de torenhoge kwaliteit hoef je niet in te zitten. De bijdragen van onder andere: Victor Davies, Nuspirit Helsinki, The Underwolves, Yukihiro Fukutomi, Koop, Nemo en Jazzanova zelf zijn uitermate plezierig om te beluisteren. Toch mis ik de echte uitschieters op deze CD. Jazzanova’s eigen “Days To Come” had ik nog niet eerder gehoord (wij hebben destijds de “In Between” promo van een recensie voorzien, wellicht stond deze track wel op de final release?). “Days To Come” is een lekkere, tamelijk drukke track met alle kenmerkende kwaliteiten van Jazzanova erin verwerkt. Genieten geblazen dus, vooral van de melodieuze inbreng! Voor liefhebbers van de Compost en Jazzanova sound een niet te missen compilatie!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Spacek: “Vintage Hi-Tech” (!K7)

Genre: (Nu) Soul

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: P.I.A.S.

Spacek’s nieuwe album “Vintage Hi-Tech” bevat een 9-tal soulful tracks met broken beats. We zullen het voor het gemak even nu-soul noemen. De tracks zijn subliem geproduceerd en de vocals zijn erg mooi. Deze combinatie werkt aanstekelijk en het is echt muziek die zowel voor vrouwen als voor mannen geschikt is. Naast enige zoetsappigheid in enkele tracks, zit er dankzij de vele elektronische geluiden toch een scherp randje aan de producties. De borrelende ‘acid’ geluiden zorgen voor een erg aparte sound. Tracks die tot de verbeelding spreken zijn onder andere het sfeervolle “Light Up My Life”, “Starz” en vooral de afsluiter “La Bougie”. Het album duurt slechts 44 minuten, maar je krijgt absoluut waar voor je geld! Ga deze nieuwe !K7 release opzeker checken. Op www.k7.com vind je meer informatie over deze release.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

King Britt: “Adventures In Lo-Fi” (BBE/ Rapster)

Genre: Hip-Hop/ Soul

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: P.I.A.S.

King Britt, die onlangs nog een aandeel had in het debuutalbum van onze eigen Rose, komt hier met een verrassend nieuw album. Hij heeft duidelijk zijn grenzen verlegd en is aan de slag gegaan met veel vocalisten (in de soul sfeer) en rappers. Participerende artiesten als Quasimoto, Rich Medina en Bahamadia zorgen voor een meerwaarde van het album. Ook de naam Capital A viel mij gelijk op. Capital A was verantwoordelijk voor de raps in Jazzanova’s “The One-Tet”, een briljante track op Jazzanova’s debuutalbum “In Between” met een sublieme ritmiek (zelfs een schuddende salsaritmiek). Op dit album staan maarliefst 22 tracks, veelal met een korte speelduur. Soul en hip-hop zijn de voornaamste elementen op de plaat en dat is uiteindelijk heel goed uitgepakt. Het hele album klinkt fris, fruitig, gevarieerd en valt compleet te noemen. Enige tracks die ons erg aanspraken op het album: “Apollo Creed” door de wazige geluidspaden over de mannelijke raps en vrouwelijk vocals, erg goed! Het ‘loungey’ en soulful “Superstar” met Ivana Santilli is wat ons betreft hét hoogtepunt op dit album. Ook de afsluitende track “A Foreigner No Longer” met de vocalen van Rich Medina (Barry White anno 2003) is heel goed. De tekst is nogal serieus en fors, maar de begeleidende muziek is helemaal geweldig! Conclusie: een album dat zowel geschikt is voor hip-hop, soul als downtempo liefhebbers. Dit album gaat verder waar Rae & Christian bij hun meest recente werk stopten. Kijk op www.bbemusic.com voor meer informatie. Aanrader!

 

Cijfer: 8

 (AD)  

 

Ghost Cauldron: “Invent Modest Fires” (!K7)

Genre: Pop, Hip-Hop, Crossover

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: P.I.A.S.

Soms verschijnen er van die albums waarbij je met de handen in het haar zit wat betreft typering. Ghost Cauldron’s album “Invent Modest Fires” is ook zo’n plaat geworden. Op het album vinden we ‘poppy’ rock, hip-hop, folk en disco/ electro invloeden. Binnen diverse tracks worden vele stijlen verenigd zonder te druk te klinken. Genretypering is dus niet mogelijk! Het uiterst gevarieerde album telt 12 tracks. We zullen enige opvallende tracks bespreken. “Look Back See Forward” is een rustige, maar vooral fraaie gitaartrack (licht verteerbaar) op het album. “Death Before Disco” is een opvallende track tussen de diverse ‘poppy’ rocktracks, door de disco/ electro invloeden. De afsluitende track “Rush Nowhere” valt te typeren als house, maar dan van een bovengemiddeld intelligent niveau. De instrumenten die tijdens de track gebruikt worden zijn niet echt gebruikelijk en dat maakt het een leuke track. Conclusie: een heel apart album, maar wel goed en vooral leuk om te ontdekken. Let op: dit album komt pas op 5 mei 2003 uit! Check www.k7.com voor meer informatie!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Scan X: “How To Make The Unpredictable Necessary?” (F-Com)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: P.I.A.S.

Het debuutalbum van Scan X (Stephane Dri) kwam in 1996 uit op Laurent Garnier’s F Communications label. In de periode tussen 1996 en nu heeft hij zich veelal op optredens gestort. Sporadisch waren er tracks van hem te vinden op compilaties. Onlangs mochten wij al luisteren naar het sublieme “The Soul”, maar daarover later meer. Het album opent na een korte intro met het Slam achtige “Higher”, welke na een tijdje een beetje monotoon wordt. Toch bevat het album veel sfeer en melodie, wat de techno toegankelijker maakt. “Neurotronik” is een opvallend ritmisch stukje techno, met een pakkende melodielijn. Dan komen we uit bij het eerder besproken “The Soul”, wat mijn persoonlijke hoogtepunt op dit album is! “The Soul” bevat een stevige ritmiek, begeleid met een soepele baslijn en een ‘catchy’, ‘non-cheesy’ tokkelmelodie. “The Soul” is tevens de track die het best tot zijn recht komt in een bomvolle technozaal! Met “Logic” en “War”, de twee afsluitende tracks, toont Stephane Dri zich een veelzijdig producer. Haast je als technoliefhebber naar je platenzaak. Not to miss!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “Novamute, 2 CD’s & MP3’s” (Novamute)

 Genre: Techno

Bron: 2-CD

Datum: 4/2003

Distributie: P.I.A.S.

 Deze Novamute compilatie is wat je noemt ‘waar voor je geld’. Op deze dubbelaar kun je naar 16 nog niet eerder op CD uitgebrachte tracks luisteren (audio) en ook nog eens naar 28 hoge kwaliteit MP3’s (192 kbps). We kunnen uiteraard een aantal nummers onder de loep nemen, maar met bijdragen van Speedy J, Luke Slater, Umek, Plastikman (Richie Hawtin) en Echoboy weet je gewoon dat er weinig mis kan gaan. Ons advies is dan ook: ga deze CD checken in je platenzaak. Het concept om audio en MP3’s op één CD te zetten verdient wat ons betreft een pluim (origineel)! Kijk op www.mute.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Various: “Lounge Deluxe 4 By Monte La Rue” (Cinq Etoiles)

 Genre: Lounge

Bron: CD

Datum: 4/2003

 We hebben er lang op moeten wachten, maar het vierde deel uit de Lounge Deluxe serie is dan eindelijk een feit. De loungetrend is al lang en breed over, maar Monte La Rue bewijst met deze CD dat er wel degelijk goed materiaal op downtempo gebied blijft uitkomen. Op de tracklist staan vele moeilijk vindbare en onbekende sfeermakers van formaat. Quant’s “Sauna Grease” bevat disco-achtige elementen met fraaie gitaarsamples en strings. Next Evidence’s “Romance” was al een aantal keren te horen in de radioshow ‘Deluxe’ die helaas gestopt is wegens de herprogrammering op ID&T Radio. Felix Laband’s “Step Two” lijkt het volwassen broertje van J Boogie’s Dubtronic Science met “Ocean Lullaby” (Lounge Deluxe deel 1 of 2). “I Love Her More In Summertime” van Future Loop Foundation bevat buiten de fantastisch instrumentatie ook nog eens een portie vrouwelijke soulvocalen. Moss’ “The Bronze” klinkt wat meer retro richting de jaren 80 soul en disco. Moss is uiteraard niet het alter-ego van Ron Moss, onze anti-held uit ‘The Bold & The Beautiful’. Na een tweetal ‘housey’ tracks treffen we dan een topbijdrage van Jeff Bennett en de track die ik persoonlijk al maanden zocht: Deja Move met “Temporary Fever” (Venomspace Remix). “Temporary Fever” bevat soepele strings in combinatie met Fender Rhodes en een fraaie fluitmelodie, allemaal heel gevoelig ingespeeld. Deze track is wat mij betreft dé topper op deze compilatie. De sfeer op deel vier lijkt wat meer ‘ambient’ getint en dat is wat mij betreft een prima richting. Conclusie: dit is muziek die nooit gaan vervelen. Monte La Rue zal veel mensen verbazen met deze nieuwe compilatie. Advies: je kunt deze compilatie ‘in the blind’ aanschaffen, teleurstelling is uitgesloten! Check www.cinq-etoiles.com voor meer informatie en bekijk op deze site de Cinq Etoiles labelspecial die wij onlangs online gezet hebben.

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Buscemi: “Camino Real” (Downsall Plastics)

Genre: Latin-House/ Brazilian Beats

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: Labels Music

Dirk Swartenbroekx aka Buscemi is al een tijdje heel goed bezig. In respectievelijk 1998 en 2000 was hij betrokken bij de zogenaamde ‘lounge’ hype met de albums “Mocha Supremo” en “Our Girl In Havana”. Zijn laatste album “Camino Real” is weer een meesterwerkje geworden. De stijl is moeilijk omschrijfbaar, maar je hoort duidelijke verwijzingen naar Brazilië (bossa nova), wat Latin invloeden, maar ook wat Franse funky sounds. Laten we het voor het gemak ‘tropische deep-house’ noemen. Het geheel wordt aangekleed met gastvocalisten zoals Carla Alexander en Isabelle Antena. Sterke bijdragen op dit album zijn “Gadget Girls”, “Viaje Feliz”, het Latin getinte “Voodoo Voyage” en het warme, ritmische “Midnight Sessions”. Ik kan kort zijn over mijn oordeel: een dikke voldoende voor een spannend en volwassen album met veel fraaie klanken! Check hem in je platenzaak en laat je overtuigen door de sound van Buscemi.

 

Cijfer: 8

 (AD)

   

Various: “Lagoa 12” (N.E.W.S.)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Hier is alweer het twaalfde deel uit de “La Goa” serie. De selectie voor deze compilatie is gedaan door Frank Biazzi en Manu Kenton. De techno op de compilatie is weer bovengemiddeld hard en dat uit zich bijvoorbeeld in de bijdagen van Q-IC & Stephenson en The Gang Bang Theory (dus?). Verwacht op deze CD echt partymuziek en niet al te veel melodieuze inbreng. Diabl’s “Addiktid” bevat een leuke ‘golvende’ melodie, maar wordt na een minuut of twee erg monotoon. De track “Metamorph” van Frank Biazzi heeft qua percussie wat weg van The Advent, maar heeft toch iets meer melodieuze inbreng (zweverig sfeertje). Marco Bailey & Redhead’s “God’s Judgement” is echt een ‘floorfiller’ van formaat met duistere zaagtand geluiden. Later op de compilatie staan veel industriële techno tracks die ik persoonlijk niet zo kan waarderen. Koop deze compilatie voor de bijdrage van Frank Biazzi zelf!

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

   

Air & Baricco: “City Reading, Tre Storie Western” (Source)

Genre: Chill-Out/ Spoken Word

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: Labels Music

Air is terug met een wel heel apart project. Baricco strooit ‘spoken words’ (leest verhalen voor) over de fabelachtig mooie muziek van Air. In november 2002 hebben Air & Baricco dit muzikale en vocale kunststukje uitgevoerd in Rome en een maand later hebben ze de CD opgenomen in Parijs. Dit album is onderverdeeld in drie ‘verhalen’ waaruit in totaal 19 tracks voortkomen. Op zich valt er niet zoveel meer te vertellen over dit project, het is vooral een kwestie van aanhoren en begrijpen waar het om draait. Dit is zo’n album dat je moet uitproberen. Voor mensen die van de muziek van Air houden is dit sowieso een album dat je gehoord moet hebben.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Johannes Heil: “20.000 Leagues Under The Skin” (Kanzleramt)

Genre: Tech-House/ Te chno

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Na de recente albumrelease op Kanzleramt van Diego, “Instant Reality” genaamd, worden we hier wederom getrakteerd op een fijne portie techno, ditmaal door Johannes Heil. De sound van Johannes Heil is ditmaal meer ‘episch’ te noemen (in vergelijking met zijn eerdere werk). De producties zitten stuk voor stuk zeer goed doordacht in elkaar en zijn mooi afgemixt. “20.000 Leagues Under The Skin” valt op de LP versie (met 1 extra track ten opzichte van de CD versie) uiteen in 10 delen, waarvan de meeste delen erg experimenteel klinken. Naast wat lichtere tech-house achtige producties kun je ook genieten van een viertal dansvloer gerichte technokrakers! Al met al een zeer sterk en afwisselend album op een label dat zich steeds verder begint te ontwikkelen! Kijk op www.kanzleramt.com voor meer informatie. Check ook het “Reasons” project (album) en het eerder genoemde album van Diego voor Kanzleramt. Ik heb me ook laten vertellen dat Diego in samenwerking met Voco Derman een tweede “Raster” single gaat uitbrengen! Dat zijn mooie vooruitzichten.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Motorbass: “Pansoul - 2003 Edition” (Labels)

 Genre: House

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: Labels Music

Voor de mensen die nog nooit van Motorbass gehoord hebben, Motorbass bestaat uit Philippe Zdar en Etienne de Crecy (later bekender geworden met de hit “Scratched”). In 1992 en 1993 werd al voorzichtig opgestart met 2 EP’s, waarna in oktober 1995 het debuutalbum “Pansoul” volgde. Je zult denken: niets nieuws dus! Toch is het wel degelijk interessant dit album te gaan beluisteren, zeker wanneer je hem nog niet in je bezit hebt. Deze editie bevat het originele album en een bonus disk met “EP 1” uit 1992 en “Transphunk EP” uit 1993. Op de eerste disk kun je vooral luisteren naar funky house (de Franse sound). De track die mij persoonlijk het meest aanspreek is “Flying Fingers”. Deze track bevat een diepe groovy sound met diverse scratches, erg goed werk! De ‘early works’ op de tweede disk zijn wat harder en neigen naar de techno met hier en daar wat acid invloeden. Voor mensen die Daft Punk, Shazz en Dimitri From Paris geweldig vinden is dit een sublieme aanvulling op de collectie!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Tiefschwarz: “Ral9005” (Classic)

Genre: Nu-Jazz/ (Deep) House

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Soms krijgen wij een CD pas heel laat in ons bezit, maar loont het zich nog steeds om er een recensie over te schrijven. Dat is ook het geval met het album “Ral9005” van Tiefschwarz. “Ral9005” is een erg sterk album gebleken. Het begint allemaal al heel goed met de track “City Sounds”. De deep-house sounds liggen direct goed in het gehoor! De broken beats (nu-jazz) track “Monday” is voor mij één van de hoogtepunten op deze CD door de fantastische melodieën op de Fender Rhodes en de overige synthpartijen. “Acid Soul” was op veel compilaties te beluisteren, maar deze track vind ik persoonlijk niet zo bijzonder. “Schwanitz” is weer een deep-house track met mooie Atjazz achtige basslines en een mooie melodie met koorstemmen. Helaas hoor je heel duidelijk dat hier veel mee geknipt is. De afwerking daarvan is niet zo goed en dat is jammer! De hit “Never” met Oezlem zal iedereen kennen. Deze track is al geruime tijd (lees 2 jaar) een veel gedraaide track op ID&T Radio en op de feesten. De vol overgave gezongen vocalen in combinatie met de ‘xylofoon’ achtige klanken zijn uiterst fraai! De track “Mars” valt te typeren als Atjazz meets Needs (denk aan de track “Weekend Joy”). “Mars” is een uiterest dansbaar nummer met leuke additionele effecten (samples). Ook “Tuesday”, “Nix” en “You” zijn van een uitstekende kwaliteit. Mocht je deze CD nog niet in je bezit hebben, begeef je dan snel richting je platenzaak, want dit is een echte ‘essential’.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 
Various: “Crydamoure Presents Waves II” (Crydamoure/ Source)

Genre: Funky, Filter Disco House

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: Labels Music

Op deze tweede “Waves” editie kun je luisteren naar muziek die we voor het gemak even gefilterde disco house zullen noemen. Guy de Homem-Christo (de helft van Daft Punk) is één van de drijvende krachten achter het label Crydamoure en dat is goed te horen ook. Verwacht stevige pompende housebeats met disco invloeden. De tracks op deze compilatie liggen allemaal op 1 lijn en dat maakt het een semi-interessant product. Natuurlijk word je regelmatig voorzien van fantastische tracks op deze compilatie, maar het niveau blijft niet altijd even constant. Zoals ik afgelopen week al in een ander blad las: het label blijft gewoon uitbrengen waar het goed in is, en geef ze eens ongelijk! Deze 15 tracks tellende compilatie bevat enkel werk van Le Knight Club (5 bijdragen), Archigram (4 bijdragen, die tevens deze compilatie in elkaar mixte), Crydajam (3 bijdragen), Play Paul (2 bijdragen) en Deelat (1 bijdrage). De kleine diversiteit aan participerende artiesten/ formaties maakt dit project misschien niet origineel, maar een leuk overzicht is het wel degelijk. Een compilatie voor de liefhebbers van Franse funky house met een pompend karakter dus!

 

Cijfer: 8

 (AD)

   

Various: “Scantraxx Presentz HardheadZ” (Digidance)

Genre: Hardstyle

Bron: CD

Datum: 4/2003

Distributie: Digidance

Deze “HardheadZ” compilatie is gemixt door Pavo & The Prophet. Beide namen genieten al een lange tijd bekendheid onder het hardcore en hardstyle publiek. We kunnen over deze compilatie weinig anders melden dan: het hardstyle genre heeft er weer een CD bij! We kunnen nog wel even doorgaan over al die ‘gestolen’ samples en melodieën, maar het publiek dat voor deze sound gaat zal het allemaal prima vinden. Qua overgangen zit alles bovendien prima in elkaar. Kortom: niets nieuws onder de zon, dus een magere voldoende!

 

Cijfer: 5,5

 (Remco/ AD)

 

Archief 2006

November 2006
Oktober 2006 Mei 2006
September 2006 April 2006
Augustus 2006 Maart 2006
Juli 2006 Februari 2006
Juni 2006

Januari 2006

 

Archief 2005

December 2005

Juni 2005

November 2005

Mei 2005

Oktober 2005

April 2005

September 2005

Maart 2005

Augustus 2005

Februari 2005

Juli 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002