CD recensies

April 2004 

 

 

Various: “Monte La Rue Introducing Deluxe” (Disque Deluxe/ United)

 Genre: Lounge/ Downtempo/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: United Recordings 

Monte La Rue, voorman in de lounge/ downtempo/ broken beats (en meer) beweging, is terug van nooit weggeweest met een nieuwe compilatie op een nieuw label. De man achter compilatiereeksen als “Lounge Deluxe”, “Latin Deluxe”, “Welcome To Club Jazz”, “NL” en “Republiek” is terug met een nieuwe compilatie, “Deluxe” genaamd. Op United Recordings, het label van onder andere FLORiS en Rose, heeft Monte La Rue nu een nieuw eigen label opgezet in de vorm van Disque Deluxe. Op deze nieuwe “Deluxe” compilatie (een logisch vervolg op zijn werk voor het Cinq Etoiles label) staan 15 juwelen van tracks die je niet of nauwelijks op andere compilaties terug zult horen. Projections’ “Stillness Meets Me” klinkt je wellicht bekend in de oren doordat deze track subtiel de melodielijn van hun bekende nummer “Backbone” bevat. “King Cobra” van Le D. bevat een sublieme solopartij op de Fender Rhodes en lijkt op een moderne jazzplaat. Ook de track door Slowhill (“Small Stone”) klinkt subliem. Deze plaat is ook niet voor niets op Blue Note uitgebracht! Met een exclusieve remix door Sven van Hees en ijzersterke tracks van onder andere Adani & Wolf (Therapy Records), Lazybatusu (met de track “Trip 2 Italy” van de “WMC*03 Sampler” single release van vorig jaar) en Trio Elétrico (Stereo Deluxe) is het weer enorm genieten. Als afsluitende track is Monte La Rue’s eigen track “Hazy World” onder de naam Fabergé ook een genot voor het oor! Wil je Monte La Rue aan het werk zien? Bezoek dan NL op donderdag of Cineac op zaterdag (beide in Amsterdam). Kijk op www.unitedrecordings.com/deluxe voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

Various: “Salow Moshan By Shue Cane” (Oh Yoko Records)

 Genre: Downtempo

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Astral Music

 In de overvloed aan downtempo compilaties van de laatste jaren zijn er uiteraard nog genoeg CD’s die geen 13 in een dozijn muziek presenteren. Deze 12 tracks tellende compilatie voldoet wel aan de ‘dozijn’ eis, maar de muziek is erg prettig om naar te luisteren. Met werk van onder andere Tosca (feat. Earl Zinger), 45dip en DAB (Digital Analog Band) naast het werk van het Oh Yoko label, is dit een heel aardige compilatie geworden. Niet alles op de disk is even sterk, maar we kunnen deze disk zeker aanbevelen voor het zomerseizoen. Hoogtepunt: “Floatation II” van Porta Mente. Ook aanbevolen door Café del Mar music.

 

Cijfer: 7,5

(AD) 

 

Various: “In Trance We Trust 009 - DJ Mark Norman” (ITWT)

 Genre: Trance

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Zomba Distributie

 Mark Norman bestaat uit Mark de Jong en Norman Lenden. Via BPM Dance brachten zij toprelease na toprelease uit, tot dat labels als Silver Premium en Tri-Lamb ophielden te bestaan. Vrij snel daarna werd het tweetal onder contract genomen bij Tiësto’s Black Hole label. Sindsdien is het snel gegaan. Ze brachten toptracks uit als “Stream”, “Overkill”, “Return 2 Eden” en “Phantom Manor” en ook op het gebied van DJ’en gaat het Mark Norman voor de wind. Deze 9e editie uit de ‘In Trance We Trust’ compilatiereeks is dan ook een mooie kans om nog beter kennis te maken met het tweetal. Met ijzersterke tracks van DJ Danjo & Rob Styles (voormalig BPM Dance collega’s), Three Drives, Tiësto feat. BT (onder handen genomen door Mark Norman) en Midway komt de tranceliefhebber zeker niets te kort. Als laatste krijgen we het eerder genoemde “Phantom Minor” van Mark Norman zelf te horen wat werkelijk kippenvel bevorderend is. Wat een fantastisch nummer met de lach uit Michael Jackson’s “Thriller”. Na beluistering van dit overzicht wordt weer eens duidelijk dat er meer getalenteerde jocks rondlopen dan het bekende rijtje Tiësto, Armin van Buuren en Ferry Corsten. Dit soort compilaties blijft plezierig om te beluisteren vanwege de grote dosis melodie die in de muziek terug te horen is! Klasse hoor!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Joseph Malik: “Aquarius Songs” (Compost Records)

 Genre: Broken Beats/ Nu-Jazz/ Nu-Soul/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 In 2002 bracht Joseph Malik (singer/ songwriter) zijn eerste album voor Compost uit, “Diverse” genaamd. Op dit album stonden diverse knallers zoals “Futuristica” (ook een single release op Compost), maar ook fraaie laidback tunes zoals “Melodies”. Zijn typische eigen sound werd vervolgens ook benut door de Compost collega’s van het Trüby Trio voor het album “Elevator Music”. We hebben het natuurlijk over het prachtige “Bad Luck”. Op “Diverse” stonden veelal chill-out, ‘summer guitar chords’ en melancholisch getinte songs. Op dit nieuwe album is alles wat meer uptempo en is de sound van Joseph Malik zeker nog een stukje volwassener geworden. De diversiteit is zoals bij iedere Compost release enorm. Neem nou “Diablo”, een track waar Gotan Project jaloers op zal zijn. Naast flitsende broken beats track, zoals het uptempo “Nebula”, krijg je als luisteraar ook soepele deep-house te horen in de vorm van “Dream Dancer” en “Believe & See”. Het album wordt middels de afsluitende 3 tracks op een lager tempo afgesloten (ook een live opname). Hoogtepunt: wat ons betreft “Silent Fools” met de fraaie broken beats en samba invloeden, de ijzersterke ‘strings’ en natuurlijk het vocale geweld (met beleid) van Joseph Malik. Wat ons betreft weer een parel voor in je collectie! Not to miss! Dit album zal officieel op 25 mei 2004 verschijnen. Kijk op www.compost-rec.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Intuit: “Intuit” (Compost Records)

 Genre: Broken Beats/ Nu-Jazz/ Nu-Soul/ Nu-Bossa (Samba)/ Funk

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Eind april zal dan eindelijk het album van Intuit verschijnen. Na het overweldigende nieuwe album van Beanfield, dat afgelopen maand verscheen, is hier weer een pracht release om naar uit te zien. Intuit, bestaande uit Thomas Braun en Till Maragnoli, gingen de samenwerkng aan met legendarische artiesten als Andy Bey, Doug Carn, Ray Obiedo, Flora Purim (Narada Jazz) en Airto Moreira (Narada World, remember “Fica Mal Com Deus”?). Opvallend is dat er op dit album een enorme funkinjectie waarneembaar is. Ook horen we regelmatig ouderwetse orgelmelodieën terugkomen. Openingstrack “Criança Das Ondas” is een samenwerking met vocaliste Flora Purim en vocalist Airto Moreira. Gelukkig zingt Flora in het Braziliaans, want op haar album dat een tijdje geleden verscheen kwam haar Engelse zang niet helemaal uit de verf. De track “O Preguiçoso” is al regelmatig te horen geweest op compilaties en mag ook één van de grootste aandachtstrekkers op dit album genoemd worden door de solide bossa groove. Intuit overtuigd op ieder front; muzikaal, ritmisch en op vocaal gebied is het uitermate prettige muziek om naar te luisteren. Compost rules! Kijk op www.compost-rec.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Azuli Presents Miami 2004” (Azuli)

 Genre: (Progressive) House

Bron: 2-CD

Datum: 4/2004

Distributie: Astral Music

 Azuli presenteert met deze compilatie al het moois rondom de Miami Winter Music Conference. Vooral de house en progressive house worden belicht op de 2 disks, die gemixt zijn David Piccioni. Aan het begin van de eerste disk krijg je sterke groovy house met soul te horen. “Will I (Discover Love)” van DJ Chus & David Penn feat. Concha Buika is hier een prachtig voorbeeld van. Later op de disk zijn het onder andere Jeremy Sylvester (ja, die oude speed-garage held), Mauve (disco house) en Dave Armstrong die voor vuurwerk zorgen. Op disk 2 kun je bijdragen vinden van Chicken Lips, Full Intention, Bucci Bag en onze eigen Trancesetters (Touché label). Kortom: een prima compilatie voor een breed publiek.

 

Cijfer: 7,5

 (AD) 

 

 

RJD2: “Since We Last Spoke” (Definitive Jux)

 Genre: Jazzy & Soulful Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 ‘Promotional copy, RJD2, new album, available May 2004 on Definive Jux Records’ deelt een dame ons iets te vaak mede tijdens het beluisteren van de promo van RJD2’s nieuwe album. Deze producer van veelal instrumentele hip-hop blijft de luisteraar verblijden met heerlijke luisternummers die ook bij het downtempo publiek zal aanslaan. Dit komt door de duidelijke verwijzingen naar de jazz en soul. Het jazzy “Someone’s Second Kiss” zou bijvoorbeeld zo op een downtempo compilatie geplaatst kunnen worden. Deze track is tevens één van de hoogtepunten op het album. Het rauwe “Clean Living” is een upvallend ‘trippy’ hoogstandje op dit album, maar wordt begeleid door lichte pianoklanken. Zo blijft gedurende het album alles in balans en kunnen we spreken van een uitstekend album! Een album voor hip-hop, urban en downtempo (sfeermuziek) liefhebbers. Kijk op www.definitivejux.net voor meer informatie, want de officiële release zal pas halvewege mei 2004 zijn.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

JOL: “Moody Aow” (April)

Genre: Broken Beats/ Downtempo/ Future Jazz

Bron: CD

Datum: 4/2004

 Soms ontdek je bepaalde albums pas maanden na uitgave. Dit is ook het geval bij JOL’s “Moody Aow” album. JOL brengt soepele, heerlijke volle muziek in de beste traditie van de broken beats en downtempo. De sound is een beetje te vergelijken met Andreas Saag (ook bekend als Swell Session en Stateless). Scandinavië begint steeds meer fraaie releases voort te brengen. Het album bevat vele parels, waaronder de openingstrack “Going Down”, die JOL samen met Quant (zie een recensie voor zijn nieuwe album op Ecco Chamber Vienna in onze maart 2004 CD recensie pagina) geproduceerd werd. “Brumpet” is een track met vreemde kronkelige beats met de TR 808, een strakke baslijn en hele fraaie melodiespelletjes. Ook “Cool Cat” springt eruit door de moddervette bassline in combinatie met xylofoon, Fender Rhodes en strings. Het hoogtepunt is wat ons betreft “Kids In The Song”, een uiterst soepele broken beats track met een enorm aanstekelijk thema en soort van ‘oriëntaalse’ stukken erin verwerkt! Kortom: dit is een album dat je niet mag missen. Volgens onze informatie wordt het niet gedistribueerd in Nederland, dus zoek even via www.discogs.com naar meer informatie!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Gaspanic: “Night Drive” (Malva Records)

 Genre: Deep-House/ Nu-Jazz/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Astral Music

 Gaspanic bestaat uit een Spaans zestal dat grotendeels deep-house met een hoogstaand muzikaal karakter brengt. De muziek lijkt grotendeels live gespeeld aangevuld door elektronische percussie. “Nada” is een topattractie op dit album waarbij de vocalen van Concha Buika (de zangeres van Trüby Trio’s “Jaleo”) een meerwaarde betekend. Titeltrack “Night Drive” past qua sound prima als muzikale begeleiding bij een zonsondergang voor Café del Mar op Ibiza. Bobby Alexander zingt net als Concha Buika en Marta Carlim op 2 tracks van dit album mee. Na 11 tracks zul je de ‘repeat’ knop snel weer gevonden hebben! Check www.malvarecords.com of www.gaspanicmusic.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Clashing Egos: “Rubicon” (Life Enhancing Audio)

 Genre: Downtempo/ House/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S. 

Na het poppy album van Plastyc Buddha dat we onlangs bespraken is hier weer een nieuw album op LEA (Life Enhancing Audio). Ditmaal zijn het de Clashing Egos die met “Rubicon” een hoogstandje aan het publiek presenteren. Clashing Egos bestaat uit Erwin van Moll (Max 404) en Jan van der Leste (Jean Winner). Naast dit project produceren ze ook onder de naam Warm (denk aan de track “It’s In The Music”). De heren maakten onder andere ook een ijzersterke remix voor Gerd’s “Tesao”. Gerd remixte op zijn beurt weer de eerder genoemde Warm track. Op dit volwaardige album “Rubicon” staan 10 (+ 1 bonustrack) fraaie downtempo en house tracks met een licht ‘poppy’ gevoel. Op 3 tracks wordt samengewerkt met zanger/ gitarist Jelle Paulusma, maar ook met Kirsty Hawkshaw en Minyeshu Kifle. “Baghdad (Bag This)” mag één van de hoogtepunten op het album worden genoemd door de fraaie live drums, de prima vocalen en de multi instrumentale onderbouwing! Ook het ‘chilly’ “Like The Song Says” is heel lekker om naar te luisteren, maar wordt op het album gebruikt als rustpunt. De track “Brightness Of The Morning”, die je op de compilatie Your Lounge Your Music 5 kon terughoren in de Kirk Degiorgio remix, staat helaas niet op dit album. Kijk op www.lifeenhancingaudio.com of www.news.be voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “Choice By Louie Vega” (Azuli)

 Genre: Funk/ Soul/ Jazz/ Disco/ House (Classics)

Bron: 2-CD

Datum: 4/2004

Distributie: Astral Music

 De hoog aangeschreven ‘Choice’ serie op Azuli krijgt er een nieuw deel bij met muziek bij elkaar gezocht door Louie Vega. Deze ‘Master At Work’ laat op deze 2 CD’s duidelijk horen waar zijn inspiratie vandaan komt. Op beide disks staan werkelijk briljante stukken uit vervlogen tijden waarin veel raakvlakken met de eigen muziek van Louie Vega terug te horen is. Op disk 1 is de eigen productie “You Can Do It (Baby)”, die hij onder de noemer Nuyorican Soul (ook een project met Kenny ‘Dope’ Gonzalez) uitbracht in 1997 (feat. George Benson), terug te horen. Op disk 2 wordt je direct opgeslokt door “Could Heaven Ever Be Like This” van Idris Muhammed (de basis voor “Rise” van The Soul Providers) om vervolgens bestookt te worden met disco en houseclassics. Adonis’ acid house track “No Way Back” staat ook tussen de tracks en is nog steeds fantastisch om te horen na al die jaren. Datzelfde geldt eigenlijk voor ESP “It’s You” met de fluisterende vocalen! Leuk is dat op deze compilatie 2 versies van ‘Going Back To My Roots’ staat; één van Lamont Dozier en de ‘cover’ door FPI Project uit 1989. Kortom: een waardevolle en ook smaakvolle aanvulling van je collectie.

 

Cijfer: 8

 (AD)   

 

Various: “Electric Gypsyland” (Crammed Discs)

 Genre: World Music/ Lounge/ Broken Beats/ House

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Coast To Coast

 Crammed Discs liet voor dit project haar vooraanstaande ‘Balkan Gypsy’ bands remixen door grote namen uit de electronische muziek zoals Shantel, Juryman, Lightning Head (ook als Bigga Bush) en Señor Coconut. Als basis wordt steeds de muziek van de groepen Taraf De Haïdouks, Koçani Orkestar en Mahala Rai Banda genomen. Heel interessant klinkt de Señor Coconut bewerking van Koçani Orkestar’s “Usti, Usti Baba”. Zelfs voor mensen die niet zomaar muziek uit een andere cultuur opzetten is deze track een aanrader. De overige 12 tracks (waaronder een megamix?) zijn van een wisselend niveau omdat dit soort muziek nu eenmaal niet altijd geschikt is voor een electronische behandeling. De groeiende hoeveelheid liefhebbers van dit soort muziek zal aan deze CD echter een prima aankoop hebben! Kijk op www.crammed.be voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Various: “Dr. Lektroluv 5” (N.E.W.S.)

 Genre: Electro(Clash)

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Het blijft iedere keer weer genieten als er een nieuw deel uit de Dr. Lektroluv serie verschijnt. Ook dit nieuwe 5e deel is geen uitzondering op die regel. De 14 tracks op de compilatie laten weer een lekker ‘retro’ geluid horen dat gecombineerd is met de huidige stand van zaken op het gebied van electro. Of het nu pure electro, synthpop of mengvormen zijn (ook met wat disco af en toe); Dr. Lektroluv weet het allemaal op een leuke en verantwoorde manier te presenteren. Een greep uit de tracklist: Alex Robotnick, Break 3000, Anthony Rother, Drexciya (technotrack), David Caretta (het bekende “Vicious Game”) en Detune. Dit zijn van die CD’s die voor een heel breed publiek te beluisteren is! Kijk op www.lektroluv.be voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “DJ Koze - All People Is My Friends” (Kompakt)

 Genre: Ambient/ Elektronica/ Electro/ (Tech) House

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

 DJ Koze van International Pony verzorgd hier een fraaie mix CD voor het Kompakt label. Hij bouwt de muziek op van ouderwetse popliedjes naar ambient, elektronica en house. Op de tracklist prijken namen als Isolée (met het sublieme “Lost”), Mr. Oizo, Villalobos, Jan Jelinek avec The Exposures, Thomas Brinkmann en DJ Koze zelf. Waar we echter het meest van genieten is Fabrice Lig’s “Meet U In Brooklyn”. Fabrice Lig produceert al jaren topreleases voor labels als Playhouse, Raygun, Keynote en ook Kanzleramt. Deze track houdt ergens het midden tussen tech-house, deep-house en disco; een knap gevonden combinatie die dus ook nog wonderlijk goed werkt. De totale compilatie is ook nog eens geestig en speels gemixt wat voor een fraai effect zorgt.

 

Cijfer: 8 

(AD) 

 

Various: “Lagoa #14” (N.E.W.S.)

 Genre: (Industrial) Techno

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Frank Biazzi en Manu Kenton zijn weer aan zet met deze 14e “Lagoa” compilatie. Dat deze mannen stevig van leer trekken weten we al langer, maar met Manu Kenton’s “Petrol” heb je direct het gevoel dat je midden op een party staat. Tussen de snoeiharde platen kun je werk verwachten van Secret Cinema (wat een geweld voor Jeroen Verheij begrippen), Marco Bailey (de remix van David Caretta voor “Modulo” wat een herhalingsoefening lijkt op David Caretta & DJ Tonio’s “My Telephone Is Dead”) en Sterac’s “Sinosphere” (John Thomas Remix). De nieuwe track van Frank Biazzi is ook weer erg goed, “System Overload” zal zeker opgepakt worden door vele grote jocks op technogebied. Check deze disk zeker in je platenzaak. Deze CD is ook tijdelijk te winnen op deze website.

 

Cijfer: 7

(AD) 

 

Pantha Du Prince: “Diamond Daze” (Kompakt)

 Genre: (Minimal) House/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

 De sound op dit Pantha Du Prince album klinkt nogal donker. Met behulp van minimale percussie en vele vreemde geluiden, maar toch ook treffende melodieën weet men met “Diamond Daze” een bovengemiddeld album af te leveren. De sound op dit album heeft wel wat weg van de muziek die op Warp Records wordt uitgebracht (Plaid, The Black Dog, LFO, Aphex Twin etc). De meeste albums binnen dit genre zijn een beetje kaal qua melodieën, maar daar is hier absoluut geen sprake van, dus kunnen we spreken van een fraai luisteralbum. Hoogtepunt: moeilijk aan te geven, maar met “Butterfly Girl” en “Schneeflieder” worden we in ieder geval ruimschoots tevreden gesteld.

 

Cijfer: 8

 (AD)  

 

Various: “DJ HS - Industrial” (N.E.W.S.)

 Genre: Industrial Techno

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 DJ HS komt hier met een 20 tracks tellende DJ mix compilatie met enkel en alleen snoeiharde, veelal industrieel klinkende techno. Verwacht dus vooral feestmuziek zoals je dat op vergelijkbare compilaties als “Lagoa” (ongemixt) kunt terughoren. DJ HS gebruikte voor zijn mix naast diverse eigen tracks ook werk van Green Velvet, Adam Jay, Ghost, Marco Bailey, Max Walder, D.A.V.E. The Drummer, Manu Kenton, Rush en Speedy J. Tijdens de mix horen we helaas veel te weinig melodie, iets wat vreemd genoeg in HS’ eigen producties nog wel een beetje naar voren komt (“From The Future”). Overrider’s “Ravey Davey” is een uiterst vreemde track (early rave sounds met een slappe onderbouwing) in vergelijking met de rest van de tracks op deze CD. Conclusie: een gemiddelde compilatie met stevige party techno. Kijk op www.djhs.net voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Various: “Beatz & Bobz Volume 2” (Functional Breaks)

 Genre: Breaks

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Astral Music

 Dit tweede deel uit de ‘Beatz & Bobz’ serie is gemixt door Will White van The Propellerheads. Je krijgt 14 funky breaks tracks te horen van uiteenlopende producers als Stereo 8, JDS, DJ Rocca & 5th Suite en Friendly. Veel tracks zijn een tikkeltje aan de rauwe kant, maar zijn uitermate dansbaar en ook nog wel thuis te draaien. JDS’ “Blackout” is wat ons betreft het hoogtepunt op de disk vanwege het originele gebruik van acidklanken. Even ter extra informatie: Alex Gifford en Will White zullen dit jaar hun 2e Propellerheads album gaan uitbrengen. DJ Rocca, ook bekend als producer van Artless, zullen we binnenkort interviewen.

 

Cijfer: 7 

(AD)

 

Various: “Bionic Breaks By Boris Dlugosch” (Kontor Records)

 Genre: Electro

Bron: 2-CD

Datum: 4/2004

Distributie: Digidance 

Boris Dlugosch, bekend van zijn mix voor Moloko’s “Sing It Back” (die de track wereldwijd een hit maakte), komt hier met een compilatie die je totaal niet van hem verwacht. Zijn oude werk voor Peppermint Jam zat vooral in de garage en soulful house hoek, maar nu krijgen we een lesje classic en nu-electro. Met een enorme hoeveelheid plezier laat hij 41 tracks, verspreid over 2 disks, voorbij komen. Met namen als Erlend Øye, Afrika Bambaataa & The Soulsonic Force, Micatone, Metro Area, The Human League, Zoot Woman en Swayzak weet je dat je niet teleurgesteld wordt. Wij raden iedereen aan deze disk te gaan beluisteren!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “The Sound Of Smoove” (Ministry Of Sound)

 Genre: Urban

Bron: 2-CD

Datum: 4/2004

Distributie: Astral Music

 Het Engelse Ministry Of Sound (kortweg MOS) vult al jaren de schappen van CD verkopers met een grote diversiteit aan compilaties. Om aan de zogenaamde ‘urban’ trend te voldoen komt MOS hier met de compilatie “The Sound Of Smoove”. Over 2 schijfjes krijg je een grote diversiteit aan r&b, hip-hop en dancehall voor je kiezen. Op de tracklist wordt uitgehaald met vele grote namen. Hier even een greep: LL Cool J, Ashanti, Justin Timberlake, Wayne Wonder, DMX, Dizzee Rascal, Eminem, Missy Elliott, Jay-Z, R Kelly en 50 Cent. Kortom: mensen die zich verwant voelen met deze namen kunnen zich geen buil vallen bij aanschaf van deze release. Kijk op www.smoove.co.uk voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Proptronix + Onitor: “Pigeon Funk!” (Proptronix)

 Genre: Elektronica/ Minimal House

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

 “Pigeon Funk!” is een album met een rare titel, een aparte hoes, maar ook aparte muziek. Deze puristische muziek laat zich het gemakkelijkst omschrijven als elektronica meets minimal (click) house. Kenmerken van zowel Plaid als LFO horen we duidelijk in de muziek terugkomen. Productietechnisch is dit album uiterst hoogstaand. Het is muziek die je zelfs thuis gemakkelijk kunt opzetten door de uitgebreide melodieuze invulling (niet te complex overigens). De 16 tracks op het album zijn allen van een uitstekend niveau en daarom willen we iedere liefhebber van elektronica aanraden dit album te gaan beluisteren bij je gespecialiseerde platendealer.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Sixtoo: “Chewing On Glass & Other Miracles Cures” (Ninja Tune)

 Genre: Trip-Hop

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 De nieuwste release op Ninja Tune is een album van Sixtoo met een wel heel aparte titel. De muziek van Sixtoo is net zo bijzonder! Verwacht hele duistere, veelal rauwe triphop en abstracte hip-hop met genoeg ruimte voor leuke melodieën. Het donkere blijft tijdens de gehele disk overheersen, dus het is echt zo’n CD die niet iedereen zal aanspreken. Het is ook een album dat je meerdere malen moet horen om het echt te begrijpen. Kortom: een album op Ninja Tune verdient altijd een luisterbeurt en dat is in dit geval ook echt nodig!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Café del Mar - Classic II” (Café del Mar Music)

 Genre: Classical Chill-Out

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Astral Music

 Via distributeur Astral Music ontvingen wij een 5-track sampler van de nieuwe ‘Classic’ compilatie van Café del Mar. Ook deze keer krijg je weer fraaie sferische herbewerkingen van niet vergeten en vergeten klassieke stukken te horen. Onder leiding van ‘The City Of Prague Philharmonic’ zal ook dit nieuwe deel je tevreden stemmen. Met bewerkingen van Albéniz, Mozart, Debussy, Pachelbel, Beethoven, Tchaikovski en Rimski-Korsakov valt er genoeg te genieten! De eigentijdse draai die aan de muziek wordt gegeven zorgt hier absoluut voor een meerwaarde. Kijk op www.cafedelmarmusic.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Bas Kunnen: “Lucid Dream” (X-Ceptional Music)

 Genre: (Dream) Trance/ House

Bron: CD

Datum: 4/2004

 Bas Kunnen is een tranceproducer waar we tot voor kort nog niet van gehoord hadden. Qua producties valt zijn muziek te omschrijven als dream trance. De tracks op “Lucid Dream” zijn een tikkeltje dun geproduceerd, maar qua toonzetting is de muziek erg vermakelijk. Na diverse sferische trancesongs krijgen we het wat rauwe “Back The Funk” te horen, dat een ode aan de oldschool breakbeatsound moet voorstellen. De track “Clubsystem 2004” klinkt ons heel bekend in de oren, vermoedelijk doordat we destijds de originele versie hebben gehoord. Na het beluisteren van het album kunnen we spreken van een leuk en vermakelijk geheel, maar productietechnisch hangt het ergens tussen de trackerscene en de trancetop in. Diverse producties klinken gewoon niet vol genoeg. Ook de cover van Enya’s “Orinoco Flow” komt niet helemaal uit de verf. Kijk op www.baskunnen.nl voor meer informatie, want hij brengt zijn muziek ook live ten gehore. Verwacht in de toekomst een interview met Bas Kunnen op deze site.

 

Cijfer: 7

 (AD) 

 

 

Various: “ID&T Hard Trance 4” (ID&T Music)

 Genre: Hard-Trance

Bron: 2-CD

Datum: 4/2004

Distributie: Universal Music

 Marcel Woods mocht ditmaal de nieuwe editie uit de ‘Hard Trance’ serie voor zijn rekening nemen. Op 2 schijfjes laat hij zijn eigen visie op de hard-trance horen en doet dit vol overtuiging. Naast zijn vele sterke DJ-sets is Marcel Woods ook een zeer verdienstelijk producer. Zijn producties staan her en der verspreid over de twee schijfjes en vooral de track “Bring The Pain” van Walt (eigen productie, verschenen via Carnal) is erg vet. Ook Marco V vs. Jens, Gouryella, Solar Factor, Benjamin Bates, The Freak, Randy Katana en Wippenberg zijn terug te vinden op dit fraaie overzicht! Kijk op www.marcelwoods.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “ID&T Presents The Darkraver” (ID&T Music)

Genre: Hardstyle/ Oldschool/ Hardcore

Bron: 2-CD

Datum: 4/2004

Distributie: Universal Music

 The Darkraver staat binnen de hardcore scene bekend om zijn buitengewone presentatie. ID&T gaf hem de kans om zijn favorieten in één mix te presenteren. De 38 tracks tellende disk bevat zowel classics, early hardcore en hardstyle als nieuwer werk. Oude bekenden als Mike Dunn, Mark V & Poogie Bear, Dr. Macabre, French Connection, Pinhead, Neophyte en Square Dimensione (Gizmo & Buzz Fuzz) komen allemaal voorbij. Kortom: een waardevolle aanvulling voor je collectie als je van stuitermuziek houdt. Als extra krijg je een 2e disk in de vorm van een DVD.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Klimek: “Milk & Honey 02” (Kompakt)

Genre: Chill-Out/ Experimental

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

 Klimek’s muziek is vreemd; heel vreemd! Op de verpakking staat dat alle muziek op de 10 tracks tellende album live is opgenomen in de periode september 2002 en februari 2003. Verwacht beatloze, experimentele, chill-out muziek waarbij je met gemak in slaap valt. Klanken komen op en vallen weer de diepte in. Ik heb dan ook geen enkel idee wat de maken van dit album wil vertellen met zijn muziek. Meer dan een verzameling klanken is het niet. Slecht is het niet, maar moeilijk te behapstukken is het zeker. De klanken zijn soms nogal donker. We kunnen dit het beste achtergrondmuziek voor bij een spannende televisieserie noemen.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Various: “Thomas Brinkmann - Tour De Traum” (Traum)

 Genre: (Minimal) House/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

 Thomas Brinkmann is een bekende naam in het zogenaamde ‘click’ genre. Hij stelde deze verzamelaar samen voor het Traum label. Op de CD staan 13 diverse producties, met uiteraard ook werk van Brinkmann zelf (onder de naam C.U.T.). De puristische muziek op het label is een mengelmoes van vreemde elektronica, minimal ‘click’ house en vage ambient. Gelukkig blijft er genoeg ruimte over voor leuke klankenspelletjes. De sound op de compilatie doet me soms een beetje denken aan Ricardo Villalobos.  Conclusie: een CD die prima in het gehoor zal liggen bij de aanhangers van het genre, maar ook bij veel technoliefhebbers.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Back From Your Past By Misja Helsloot” (Gesture)

 Genre: Trance

Bron: 2-CD

Datum: 4/2004

Distributie: Astral Music

 Onderscheidend zijn in de stroom trancecompilaties die de markt overspoelt. Niet eenvoudig, maar het is Misja Helsloot gelukt. Muzikaal, maar ook qua vormgeving. “Back From Your Past” komt in een prachtig kartonnen doosje, met schitterend fotoboekje en een coupon voor korting op geinige goodies. Met al dit fraais gaat de artiest het downloaden niet tegen, maar beloont hij wel de mensen die bereid zijn het album aan te schaffen. Prima gedachte! BFYP biedt het beste van Gesture Music, de eigen stal van Misja Helsloot. En het beste van Misja zelf: zijn eigen productie “Back From Your Past” in de denderende Shane 45 remix en een drietal tracks die hij eigenhandig ver/herbouwd heeft. Dreas met "Havanna" (TRR UK) als ideale opener van CD2, een opgeleukte "Orion" van Miika Kuisma (uitgebracht op JooF), en de lekkerste van de drie is "Lost in you" van Tension (Tune Inn). Maar absoluut euforisch hoogtepunt van deze dubbelaar is "Emoticon" van Ryan G. (First Second). Wie hi­er na de break nog stil zit is klinisch dood! Dat het album meer is dan alleen een labelpresentatie, bewijzen de andere tracks. Stuk voor stuk top tranceproducties. Vakkundig aan elkaar gemixed, in een opbouw die kenmerkend is voor Misja Helsloot. Rustig beginnen en daarna knallen, maar ook tussen het knallen door zijn er rustpunten. Dit maakt BFYP tot een evenwichtig mixalbum en een parel voor de platenkast.

 

Cijfer: 8,5

 (Marcel Verspeek)

 

 

Superpitcher: “Here Comes Love” (Kompakt)

 Genre: House/ Elektronica/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 4/2004

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

 Superpitcher is een project van Aksel Schaufler. Hij etaleert op dit album lekkere house, elektronica en downtempo tracks met een jaren 80 synthpop gevoel. Hij maakt veervuldig gebruik van zweverige soundpads als melodieuze basis. De prima housetrack “Happiness” is wat ons betreft het beste dat je op dit album zult terugvinden. De fluisterende vocalen op het album zijn niet overal even goed gebruikt, maar door de sterke melodieuze inkleuring van de tracks is dit een prima album om eens te beluisteren.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Archief 2006

November 2006
Oktober 2006 Mei 2006
September 2006 April 2006
Augustus 2006 Maart 2006
Juli 2006 Februari 2006
Juni 2006

Januari 2006

 

Archief 2005

December 2005

Juni 2005

November 2005

Mei 2005

Oktober 2005

April 2005

September 2005

Maart 2005

Augustus 2005

Februari 2005

Juli 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002