CD recensies

April 2007

 

    

RJD2: “The Third Hand” (XL Recordings) 

Genre(s): Abstract Hip-Hop/ (Retro) Pop/ Breakbeats/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Beggars Banquet

 De sound van onze favoriet Ramble Jon Krohn aka RJD2, als DJ een spectaculaire turntablist, is op deze nieuwe plaat een stukje meer naar de popkant doorgeschoven. Zijn doordringende, meeslepende klanken zijn echter duidelijk herkenbaar naar aanleiding van zijn eerdere materiaal (vooral op Definitive Jux). In vijftien tracks weet RJD2 weer enorm te overtuigen. Zijn hip-hop roots zijn fraai verpakt in een vaak retro-pop/ folk jasje met verwijzing naar de jaren 70. Luister eens naar tracks als “You Never Had It”, “Work It Out”, “Sweet Piece” en de ingetogen intro/ outro op het internet en dan heb je de vibe van dit prima album goed te pakken. Kenners weten al dat je je geen buil kunt vallen aan zijn muziek. Kijk op www.rjd2site.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

    

Bebel Gilberto: “Momento” (Ziriguiboom/ Crammed)

 Genre(s): Brazilian Jazz/ Brazilian Pop

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Coast To Coast (www.coasttocoast.nl)

 “Momento”, het derde album van de koningin van de nieuwe Braziliaanse muziek, is een mix van samba, pop, bossa en elektronica. De muziek vormt de perfecte balans tussen de kristalheldere, elektronische eenvoud van haar debuut “Tanto Tempo” en de akoestische verfijning van haar tweede, zelf getitelde opus “Bebel Gilberto”. De tracks voor dit nieuwe album werden opgenomen in Rio de Janeiro, Londen en New York. Vier tracks werden geproduceerd door Guy Sigsworth (Bomb The Bass, bekend vanwege zijn kwaliteitswerk voor artiesten als Björk, Madonna en Imogen Heap). De productie van drie andere tracks komt uit de handen van Brazilian Girls (de in New York gevestigde band, gevormd rond Bebel’s ex-keyboardman Didi Gutman en zangeres Sabina Sciubba), terwijl Gilberto zelf de rest produceerde of co-produceerde. Met uitzondering van het levendige “Tranquilo”, dat werd opgenomen met Orquestra Imperial. Persoonlijk vinden wij het materiaal op “Momento” wel goed, maar missen we de echte uitschieters zoals we die op de twee voorgangers hoorden. Gelukkig blijven er genoeg kwaliteitstracks over om dit album te beoordeling als een verantwoorde aankoop.

 

Beoordeling: 8

    

Various: “Witness Future Vintage Vol. 2” (Kindred Spirits)

 Genre(s): (Abstract) Hip-Hop/ Nu-Soul/ Funk/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Rush Hour (www.rushhour.nl)

 Kindred Spirits is op het gebied van smaakvolle kwaliteitsmuziek van een dansbaar karakter een label om erg trots op te zijn. Dit Nederlandse label brengt topplaat na topplaat uit. Op deze compilatie laat het label horen wat het allemaal in huis heeft: dat is kwaliteit, veel kwaliteit. Namen als Kid Sublime, Heavy, Rednose Distrikt feat. U-Gene, Build An Ark, Flowriders, Rich Medina, Liquid Spirits en ga zo maar door; allemaal weten ze verbluffend materiaal af te leveren! Ren/ surf naar je (virtuele) winkel om dit toppertje te gaan beluisteren en oordeel zelf! Kijk op www.kindred-spirits.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

      

Anthony Joseph & Spasm Band: “Leggo De Lion” (Kindred Spirits)

 Genre(s): Jazz/ Funk/ Afro/ Dub/ World Music

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Rush Hour (www.rushhour.nl)

 Anthony Joseph & The Spasm Band weten middels dit album een uniek combinatie van jazz, funk, afro, dub, reggae en wereldinvloeden te verenigen. Dit is geen muziek die je in 1x oppakt, maar waar je echt even voor moet gaan zitten. Sommige tracks zijn erg langgerekt en duren meer dan 10 minuten. Bij de vocalen zetten we van tijd tot tijd onze vraagtekens. Zware vocale thema’s passeren de revue, begeleid met tropische percussie en flutes. Na beluistering van alle tracks, denken we dat dit album net te magertjes is om zich te kunnen onderscheiden. Voor de fijnproever wellicht een openbaring! Kijk op www.kindred-spirits.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

      

Various: “Hed Kandi Classics” (Hed Kandi)

 Genre(s): House & Club Classics

Bron: 3-CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Hed Kandi (www.hedkandi.com)

 Wow zeg! Wat wordt je hier verwend als je van club classics houdt. Op deze 3-CD compilatie, met zoals altijd fraai artwork, vinden we in totaal 50 tracks vanaf eind jaren 80 tot nu. De lijst met grote namen en grote hits is enorm. Het is één groot feest van herkenning en voor mensen die nog een goede verzameling klassiekers op clubby house gebied zoeken, is dit een uitstekend alternatief. Toch even een greep uit de namen: Stardust, Robin S, Shapeshifters, Stonebridge, Masters At Work, Layo & Bushwacka!, Martin Solveig, Moloko, Hardsoul feat. Ron Carroll, Roger Sanchez, Gat Décor, Duke, Basement Jaxx, Joe Smooth en ga zo maar door! Kijk op www.hedkandi.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

  

Various: “Disco Kandi: The Mix” (Hed Kandi)

 Genre(s): House

Bron: 3-CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Hed Kandi (www.hedkandi.com) 

Hed Kandi blijft onverminderd doorgaan met waar het goed in is, namelijk het uitbrengen van kwalitatief bovengemiddelde verzamel CD’s die goed liggen bij een breed publiek. Op deze 3-CD mixcompilatie moet je je niet helemaal blind staren op de titel, want je krijgt housemuziek in allerlei substromingen op je bordje. Uiteraard krijg je weer heel wat electro-groove tinten om je oren, de momenteel toonaangevende sound voor het dancepubliek. Na 42 tracks te hebben gehoord, kunnen we nou niet echt van een topproduct spreken, maar slecht is het zeker ook niet. Kijk op www.hedkandi.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

    

K-oZ Collective: “Voetjes Van Velours” (Ko-Z Records)

 Genre(s): Jazzy & Funky Nederhop

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: K-oZ Collective (www.kozcollective.nl)

 Voordat we dit album opmerkten, hadden we nog nooit van K-oZ Collective gehoord. De groep blijkt echter al even actief. In de afgelopen jaren heeft K-oZ Collective onder andere de prestigieuze Rob Acda Award gewonnen in het Patronaat te Haarlem. Met hun debuutalbum “Voetjes Van Velours” willen de mannen de rest van Nederland veroveren. De funky en jazzy hip-hop van de heren wordt aangekleed met Nederlandstalige lyrics en prima vioolspel. Bij beluistering hebben we op het samenspel van instrumentatie, beats en lyrics. Deze is uitstekend in balans. Het combineren van Nederlandstalige hip-hop en jazz met funkinvloeden is sowieso al vernieuwend, maar wat K-oZ onderscheidt van de concurrentie is dat er ook nog eens een complete orkestbak aan instrumenten wordt ingezet, aangevuld met geestige teksten. Live staan ze ook zeker hun mannetje, getuige het optreden dat wij op Koninginnedag ’07 toevalligerwijs in Atlantis (Alkmaar) hebben gezien. Nog een plus: de vormgeving van het product is dik in orde! Kijk op www.kozcollective.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

  

Ben Mono: “This Is Bit Hop” (Compost Records)

 Genre(s): Hip-Hop/ Disco/ Electro-Boogie/ Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Lowlands Distribution (www.lowlands.be)

 Ben Mono’s tweede album heeft een hele tijd op zich laten wachten. Bijna 5 jaar geleden bracht hij de succesvolle voorloper “Dual” uit. Nu is er “This Is Bit Hop”, dat een nieuw geluid bevat, waarbij elementen uit de hip-hop, disco, electro-boogie en elektronica worden gefuseerd tot een prettig in het gehoor liggen clubsound. Ben Mono heeft gastartiesten als Capitol A, Jemini, Kerry L. Dooley en Shane Fontane uitgenodigd, om de geschetste sound vocaal aan te kleden. Vooral de tracks met Antoine Green aka Capitol A spreken ons aan. “Transmission” bijvoorbeeld, hebben we al een tijdje op vinyl liggen en is ook hier een toegevoegde waarde. “Listen”, eveneens met vocalen van Capitol A, spreekt ons het meest aan, vanwege de toffe bass- en leadsynthesizers. Ben Mono weet van het eerste tot het laatste moment te overtuigen met een funky geluid, waarvan je niet zou verwachten dat dit door een Duitser gemaakt zou zijn! Kwaliteit! Kijk op www.ben-mono.de of www.compost-rec.com voor meer informatie. Let op: de house mix die Ben Mono onlangs voor Shortboard (label: Curl Curl) maakte is ook erg de moeite waard!

 

Beoordeling: 8

 

Praful: “Remixed +2” (Therapy Recordings/ United Recordings)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Jazzy House/ Latin-Jazz/ Broken Beats/ World Music

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: United Recordings (www.unitedrecordings.com)

 Na twee zeer succesvolle albums keert multi-blazer Praful terug met een fantastisch remix album, dat bruist en bol staat van de klasse/ kwaliteit. Wat wil je ook met grootheden als Gerd (4lux), Chris Joss, Mark Rae en Buscemi achter de knoppen. Ook nam Praful twee nieuwe tracks op met respectievelijk Roog & Greg van Hardsoul en Kareem Raïhani. Laatstgenoemde levert ook nog eens twee sterke remixen af voor respectievelijk de tracks “Says Kabir” en het ijzersterke “Wishful Walk”. Opvallend zijn vooral de broken beats van Gerd, die van “Eternity” een waar dansvloermonster maakte. Ook de A.I.F.F. mix voor “Let The Chips Fall” is om over naar huis te schrijven. Het origineel krijgt een jazz-funk ritmiek en gevoel mee, prachtig! De diversiteit op dit concept album is enorm. Je wordt via world invloeden meegenomen langs broken beats, latin-jazz, jazz-funk, nu-jazz, jazzy house en meer. Alleen al daarom is deze CD een must have, want iedereen weet dat het met de kwaliteit van Praful’s bronmateriaal meer dan goed zit! Kijk op www.therapyrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 9

  

Wouter Hamel: “Hamel” (Dox Records)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Jazz-Pop

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Coast To Coast (www.coasttocoast.nl)

 Na het winnen van het Nederlandse Jazz Vocalisten Concours in 2005 hoorden we de naam van Wouter Hamel steeds vaker in jazzland voorbij komen. Het duurde echter een flinke tijd voordat de jonge Amsterdammer zijn eerste album kon presenteren. De composities op “Hamel” komen van de hand van Tim van Berkestijn (Benny Sings) en jazzcat Bart Suer, waardoor een moderne, vlotte sound uitgedragen wordt. Door de vele samples klinkt de muziek erg van ‘nu’. De vergelijkingen met Frank Sinatra en consorten zijn niet onterecht, maar toch willen we benadrukken dat Wouter Hamel een compleet eigen geluid heeft. Zijn stem is onderscheidend goed en de muziek zowel stijlvol, creatief als modern. Een puike combo dachten we zo! Kijk op www.wouterhamel.nl of www.doxrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

    

Benny Sings: “Benny... At Home” (Dox Records/ Sonar Kollektiv)

 Genre(s): Soulful Pop/ Nu-Jazz/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Coast To Coast (www.coasttocoast.nl)

 Benny Sings volgen we al een aantal jaren. Zijn voorgaande twee solo albums waren juweeltjes en werden opgepikt door het Sonar Kollektiv label uit Berlijn van Jazzanova. Na het tussendoortje met Rednose Distrikt (uitgebracht in 2006) is Tim van Berkestijn weer helemaal terug. We sommen hieronder de omschrijving van de NPI site op, waar we ons vrijwel compleet in kunnen vinden. ‘Qua compositie en opnametechniek is dit een experimentele plaat geworden, maar de liedjes zijn wederom indrukwekkend. Op het album staan, zoals de zanger en producer het zelf noemt, optimistische harmonieën. En met kleine geluidseffecten en zijn unieke luie dans feel is dit een typisch Benny Sings album geworden. Maar niet dat dit simpelweg een kopie is van het vorige, want Benny Sings heeft zich sterk ontwikkeld. En dat hoor je op elke track terug’. Echter deze ontwikkeling is wat ons betreft een klein beetje ten koste gegaan van de speelsheid die Benny’s muziek normalerwijs kenmerkte. Daarvoor is de muziek te herkenbaar als we het oudere materiaal als referentie nemen. Er staan op “Benny… At Home” maar weinig echte uitschieters, waardoor we bang zijn dat dit album niet hetzelfde succes zal behalen als de voorgangers. Maargoed, dat we met sterk materiaal te maken hebben is wel duidelijk. Voor de fans: zonder twijfel kun je deze nieuwe plaat ‘in the blind’ aanschaffen. Kijk op www.bennysings.com of www.doxrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

  

Dennis: “Her Name Is Dennis” (Who’s Next Records)

 Genre(s): (Soulful) Pop/ Dance-Pop

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Play It Again Sam (www.pias.com)

 Denise van Donselaar is dochter van producer Rob van Donselaar. Op haar tiende start ze met zang, piano en danslessen. Ze richt haar eigen band op en is regelmatig te horen als achtergrondzangeres bij andere artiesten als Rowwen Hèze, Guus Meeuwis en Hans Schlatman (op het album EGO). Onder haar bijnaam Dennis werkt ze in Stockholm samen met de Finse producer Mikko Paavola in diens studio aan songmateriaal. In 2006 wordt Dennis gelanceerd met haar eerste single “No Can Do”, de voorloper van dit debuutalbum “Her Name Is Dennis”. In oktober 2006 won Dennis al een Essent Award (aanmoedigingsprijs). Echter in 2007 gaat het pas echt los met de zeer catchy single “Today”, welke momenteel zwaar wordt aangemoedigd door 3FM. Dennis brengt op dit album een afgemeten mix van mix van rock, pop, dance en soul, geïnspireerd door onder meer zangeressen als Nelly Furtado, Pink, Gwen Stefani, Dinah Washington en Bonnie Raitt. Kijk op www.thisisdennis.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

  

VanVelzen: “Unwind” (Foreign Media Music)

 Genre(s): Pop/ Rock

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Foreign Media Music (www.foreignmediamusic.com)

 Zanger/ pianist VanVelzen (1978) verrast Nederland met “Unwind”. Een Engelstalig album op de grens van pop en rock. Roel van Velzen is een opvallende verschijning. Met zijn 1,50m krijgt hij al alle ogen op zich gericht. Zodra hij begint te zingen, wil je niet meer stoppen met luisteren. Zijn eerst single “‘Baby Get Higher” kwam uit in september 2006 en werd een dikke radiohit. De tweede single volgde in januari 2007 en “Burn” kwam zelfs tot nummer 6 in de Mega top 50. Het album staat echter gevuld met nog meer fraaie, luisterbare pop/ rockliedjes. Sterker nog: we horen geen enkele echte misstap op “Unwind” en da’s een prestatie op zich. VanVelzen is momenteel hot, heel hot! Hij sleepte onlangs een aantal 3FM awards in de wacht, onder andere voor de prijs ‘meest gedraaide single’. We gaan nog veel van deze Nederlandse topper horen! Kijk op www.vanvelzenmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

  

Solo Moderna: “Boogalookalikes” (Social Beats)

Genre(s): Jazzy Breaks/ Nu-Jazz/ Latin Jazz/ World Music

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Social Beats (www.socialbeats.com)

 Bas Voorn aka Solo Moderna ken je wellicht van de recente compilaties op het Social Beats label en zijn remix op het Schema label. Echter, hij was ook al betrokken bij het succesvolle Combo Moderna project, dat de clubhit “Mambossa 72” voortbracht. Bas laat op dit album een uiterst divers geluid horen met jazz als vast ingrediënt. Of het nu gebroken beats, latin, house, hip-hop of world invloeden betreft; deze Nederlandse producer weet heel goed waar hij mee bezig is! Op het album is een kleine gastrol weggelegd voor Tamara Maria, die ook zong op “Mambossa 72”. Ga dit album checken, want het is absoluut de moeite waard! Dit album zou zo uitgebracht kunnen worden op het Italiaanse toplabel Schema! Kijk op www.socialbeats.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

  

Tiësto: “Elements Of Life” (Black Hole Recordings)

 Genre(s): Trance

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Black Hole Recordings (www.blackholerecordings.com)

 Dit is alweer het derde album van onze DJ grootheid Tiësto. Hij mag dan van zijn troon gevallen zijn wat betreft ‘beste DJ ter wereld’ (volgens DJ Mag), maar zijn muziekproducties en DJ sets worden nog steeds door onwaarschijnlijk veel mensen op waarde geschat. Op “Elements Of Life” vinden we veel fraaie werkjes, maar we moeten opmerken dat Tiësto qua ontwikkeling redelijk stil staat. Deze muziek klinkt aanstekelijk en is mooi afgewerkt, maar is niet vernieuwend te noemen. We horen geregeld dat hij zich heeft laten inspireren door BT’s producties. Let eens op de ritmiek en sound van “Everything” bijvoorbeeld. Ondanks onze aantekening over de originaliteit is dit gewoon een verrekt lekker album geworden met heerlijk materiaal! Gastrollen zijn er onder andere weggelegd voor Maxi Jazz (waarmee hij de hit “Dance 4 Life” maakte, themasong van het gelijknamige initiatief), BT (daar issie weer), Jes, Christian Burns, Charlotte Martin en Julie Thompson. De huidige single “In The Dark” met vocalen van Christian Burns is aanstekelijk, maar mag zeker niet één van de hoogtepunten genoemd worden. Kijk op www.tiesto.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

  

Various: “Wicked Jazz Sounds 3” (United Recordings)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Jazz-Fusion/ Broken Beats/ Hip-Hop/ House/ Nu-Soul

Bron: 2-CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: United Recordings (www.unitedrecordings.com)

 Deel 3 uit de enorm gewaardeerde “Wicked Jazz Sounds” serie ligt al even in de winkel, maar ontvingen we pas recentelijk voor recensiedoeleinden. Op deel 3 vinden we een 30-tal met zorg uitgezochte track met een enorme diversiteit, gekoppeld aan het ‘nieuwerwetse’ feesten. DJ’s Phil Horneman en Leroy Rey laten zich van hun beste kant zien/ horen met materiaal van uiteenlopende namen als Roy Ayers, Omar, Jamie Lidell, Amp Fiddler (gaaf ge-mash-upped met Q-Tip’s “Things You Do”), Bugz In The Attic, Diesler feat. Joseph Malik, Pharoah Monch, Povo, Ghostface Killa, Peven Everett, Umod en ga zo maar door. Niet al het materiaal is even nieuw, maar daar draait het bij dit concept ook niet om. Ga deze compilatie zeker eens een luisterbeurt gunnen, want dit is topkwaliteit. Kijk op www.wickedjazzsounds.com voor meer informatie, ook over de gelijknamige feesten waaruit deze compilatie ontstaan is.

 

Beoordeling: 8

  

Various: “Sneakerz 2” (Sneakerz Music/ Spinnin’ Records)

 Genre(s): Electro Grooves/ House

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Spinnin’ Records

 Erick E en Luciën Foort stellen hier de tweede editie uit de “Sneakerz’’ verzamelserie samen. Op deel 2 gaat men verder waar het vorige deel eindigde. Dit betekend dat je wordt getrakteerd op electro grooves en gezellige house. De dansbare tracks van onder andere Martijn ten Velden & Luciën Foort, Born 2 Funk, DJ Roog & DJ Jeroenski, Funkerman & Fedde Le Grand, Microfunk (2000 And One & Dave Ellesmere), Youri Donatz en vele anderen zullen het groovy electro house en urban publiek zeer aanspreken. Na beluistering van deze tweede “Sneakerz” mix valt op dat de sound iets minder ‘plat’ is geworden. Beste track: Martijn ten Velden & Lucien Voort met het soulful juweeltje “Bassification” in de Lucien Foort mix. Kijk op www.sneakerz.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

  

Kiwa: “On The Frequency” (Exogenic Records)

 Genre(s): Progressive Trance

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Playground Music (www.playgroundmusic.com)

 Kiwa bestaat uit Make Louhio en Matti Elsinen. Ze begonnen in 1996 samen te werken en dit heeft tot nu toe geresulteerd in drie albums, waarvan “On The Frequency” recent verscheen. Het duo brengt prettig in het gehoor liggende progressive trance. Dit klinkt voor veel mensen vies, maar het valt allemaal reuze mee kunnen we verklappen! Het materiaal klinkt niet bepaald standaard, maar ook niet vernieuwend overigens. De producties zijn stuk voor stuk met beleid en zorg opgebouwd en weten keer op keer een perfecte setting te scheppen. Vooral de epische en ambient invloeden zijn fraai! Als trance liefhebber is het zeker aan te raden om dit CD’tje een luisterbeurt te gunnen. Het is vrij onbekende muziek, getuige de weinige participaties in compilatie projecten. Kijk op www.exogenic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

  

De-Phazz: “Onstage/ Backstage: A Retrospective” (Phazz-A-Delic)

 Genre(s): Lounge/ Downtempo/ Nu-Jazz

Bron: DVD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Soul Food (www.soulfood-music.de)

 We ontvangen hier geregeld muziek DVD’s en deze schijf van De-Phazz was dan ook een aangename verrassing. De DVD stamt al uit 2005, maar dat mag de pret niet drukken. De formatie rondom Pit Baumgartner bracht ons in het verleden klassiekers als “Heartfixer”, “No Jive” en “Jazz Music”. Op deze fraai vormgegeven DVD kun je een 14-tal muziekvideo’s van de formatie terugvinden (4 exclusives), aangevuld met een serie foto’s en materiaal van achter de schermen. De-Phazz’s muziek heeft ons nooit verveeld en dat doet het nu nog steeds niet. Voor de fans een must have, maar ook voor liefhebbers van moderne (doch kitscherig klinkende) jazzmuziek en downtempo/ lounge sounds een aanrader. Kijk op www.phazzadelic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

  

Various: “Fuse Presents Steve Bug” (Music Man/ N.E.W.S.)

 Genre(s): Minimal/ Tech-House/ Dub-Techno/ Classics

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 Razend populair is hij, de Duitse superstar DJ Steve Bug. Op deze mix compilatie onder de Fuse vlag, laat Bug een divers en interessant dansvloergeluid horen met minimal, tech-house en classics als voornaamste ingrediënten. Op de tracklist vinden we uitschieters van Namito met “Joujou”, geremixt door Martin Landsky, maar vooral Efdemin’s “Lohn Und Brot” is een streling voor het oor. Opmerkelijk is de plaatsing van de bijna vergeten classic “Reasons To Be Dismal?” van Foremost Poets uit circa 1989/ 1990. Het zijn dus vooral de meer melodische tracks die voor ons de goede score bepalen. Kijk op www.news.be voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

  

Coburn: “Coburn” (Great Stuff Recordings)

 Genre(s): Electro-Pop/ House/ Breaks/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Groove Attack (www.grooveattack.com)

 Coburn is een duo bestaande uit Pete Martin en Tim Healey. Heel recent hoorden wij hun single “Razorblade” al voorbij komen, welke we deels konden waarderen. Dit album is een lekker divers dansplaatje geworden. Het staat bol van de electro, pop en dance invloeden. Zelf noemen ze het futuristische punk-pop. In 19 tracks wordt alles uit de kast getrokken om je te overtuigen van hun muzikale output. Dat lukt deels, want er staan echt wel leuke tracks op dit album. Princess Superstar (!K7) zingt onder andere een noot mee. We kunnen hier niet van een topalbum spreken, maar een voldoende krijgt het zeker. Een vers geluid van Great Stuff! Kijk op www.coburnmusic.com of www.greatstuff.eu.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

  

Various: “Supperclub Addiction” (United Recordings) 

Genre(s): Downtempo/ Lounge/ World Music/ House

Bron: 2-CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: United Recordings (www.unitedrecordings.com)

 Wij dachten dat de “Supperclub” serie inmiddels was stopgezet en deze min of meer vervangen zou worden door de (reeds lopende) “Music For Cocktails” serie. Echter, wat schetst onze verbazing deze maand: beide series zijn nog ‘alive and kicking’. Op “Supperclub Addiction” vinden we weer veel leuk materiaal van onder andere Mark Farina, Waldeck, Coldcut, Nightmares On Wax en Underworld op disk één, maar ook van Andy Caldwell, Korsakow, Kerri Chandler (geremixt door Tom Middleton) en Praful (geremixt door Gerd van het 4lux label) op disk twee. Er valt niet meer zoveel te zeggen over dit concept, buiten het feit dat je niet in hoeft te zitten over de kwaliteit van het materiaal! Kijk op www.supperclub.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

  

Various: “Music For Cocktails - Silver Edition” (United Recordings)

 Genre(s): Downtempo/ Lounge/ Nu-Jazz/ Funky Breaks/ House

Bron: 2-CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: United Recordings (www.unitedrecordings.com)

 De “Music For Cocktails” serie is toe aan haar zilveren jubileum (het zevende deel uit de reeks als we nog niet vergissen). De 2-CD is gevuld met een grote variatie aan stromingen, sounds en sfeertinten. Dit zorgt voor een boeiend, doch onsamenhangend resultaat. Echter, het materiaal op deze compilatie is overwegend van een prima niveau. Met namen als Gare Du Nord, Monte La Rue, Kraak & Smaak, Marc Moulin, Montefiori Cocktail, Bliss, Wax Poetic feat. Norah Jones, FLORiS, Koop, Telepopmusik en Frontera op de tracklist is dit een ratjetoe van allerlei kwaliteitsmuziek. Kijk op www.unitedrecordings.com om deze 2-CD te beluisteren en ontdekken.

 

Beoordeling: 7,5

  

Rednose Distrikt: “Poes” (Kindred Spirits)

 Genre(s): Broken Beats/ Abstract Hip-Hop/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Rush Hour (www.rushhour.nl)

 Deze plaat komt pas eind mei uit, maar we willen jullie deze maand alvast informeren over deze toptitel. Rednose Distrikt zijn producers en funky clowns Aardvarck en Steven de Peven. Open-minded als ze zijn experimenteren ze met muzieksoorten als broken-beat, off-side techno, versneden soul en slapstick-jazz samples. Na het eerste Rednose Distrikt album “Iller Dan Je Ouders” is er nu het langverwachte de tweede albumrelease “Poes”. Een meesterwerk met 21 tracks en een soort verzamelalbum van Rednose Distrikt gedurende de afgelopen vier jaar, samen met een select gezelschap geniale zielen, zoals: Benny Sings, U-Gene, Deborah Jordan, Mocky, Harco Pront, Rafaela Herbert, Overlast, Die Bend and Melodee. Het album bevat veel abstracte sounds, van soulful en smooth tot rauw en ongepolijst. Veel materiaal valt kort door de bocht te typeren als broken beats en daar krijgen we hier nooit genoeg van! Wij denken dat dit album wel eens hoge ogen zou kunnen gaan gooien, mede door het speelse en luisterbare karakter. De album presentatie zal op 11 mei aanstaande plaatsvinden in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Kijk op www.kindred-spirits.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

  

LCD Soundsystem: “Sound Of Silver” (DFA/ EMI Music)

 Genre(s): Electro-Pop/ Alternative Rock/ Dance/ Disco

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: EMI Music

 Tim Goldsworthy en James Murphy aka LCD Soundsystem belandden in 2005 in een ware hype, toen hun titelloze debuut door vrijwel iedere muziekrecensent werd geprezen en in vele jaarlijstjes terecht kwam. Hun eigenzinnige punk-funk sound heeft verbindingen met electro, dance, pop, alternatieve rock en disco. Live on stage is de formatie uitgegroeid tot een ware sensatie. Na ruim twee jaar en vele optredens later, is de formatie terug met een sprankelende nieuwe plaat, waarbij de live sound treffend op een zilveren schijf is geplaatst. Dit album is minstens zo goed als het succesvolle debuut en zal weer gretig aftrek gaan vinden bij het publiek. Persoonlijk heb ik niet zo veel met deze formatie, maar ik begrijp volkomen de lovende woorden over deze muziek!

 

Beoordeling: 8

  

Abdominal: “Escape From The Pigeon Hole” (Antidote)

 Genre(s): (Funky) Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Antidote Records (www.antidoterecords.co.uk)

 De Canadese MC Andy Bernstein aka Abdominal kennen we van zijn leuke album uit 2004 met DJ Fase, “Flowtation Device” genaamd. Zijn nieuwe album “Escape From The Pigeon Hole” staat bol van de funky hip-hop, soms verder ingekleurd met wat jazz en soul tinten. Met zijn uitstekende stemgeluid is de helft van het werk al geklaard, maar over het algemeen zijn ook de melodielijnen dik in orde. Wij vonden de track “T. Ode” met Notes To Self na een enkele beluistering de beste track op dit nieuwe album. Check dit opmerkelijke eigen geluid van Abdominal! Kijk op www.mcabdominal.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

  

RJD2: “Magnificent City Instrumentals” (Decon)

 Genre(s): Abstract Hip-Hop/ (Retro) Pop/ Breakbeats/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Decon Media (www.deconmedia.com)

 Ramble Jon Krohn bracht vorig jaar al dit album vol ‘instrumentals’ uit voor het Decon label. We willen deze plaat toch nog even onder de aandacht brengen. RJD2 werd altijd gezien als ‘the next DJ Shadow’, maar heeft ons inziens toch een geheel eigen sound. De vergelijkingen wat betreft abstract hip-hop breaks en turntablism komen overeen, maar toch kiest RJD2 een totaal andere weg, vooral wat melodie en melancholie betreft. Terug naar dit concept album. RJD2 haalt bij lange na niet het niveau van zijn meest recente uiting “The Third Hand”. De instrumentale tracks missen gewoon net een stukje ‘scherpte’ en onderscheidende elementen. Daarom blijft dit concept album bij een leuk tussendoortje met aardig materiaal dat we waarschijnlijk over een paar maanden alweer vergeten. Kijk op www.deconmedia.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

  

Dave Koz: “At The Movies” (Capitol Records)

 Genre(s): Cinematic Smooth Jazz

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Capitol Records (www.capitolrecords.com)

 Dave Koz is een held met de saxofoon, dat is al langer bekend. Hij schuwt het experiment niet en kwam afgelopen jaar met zijn track “Sound Of The Underground” (met Chris Botti) op de “Aangenaam Jazz 2006” verzamelaar. Die track is echter al jaren oud (komt van het “Saxophonic” album uit 2003). Zijn nieuwste project heet “At The Movies”, waarbij (zoals de titel al doet vermoeden) een reeks aan filmklassiekers in de herkansing gaan. Denk aan thema’s van films als Casablanca, Wizard Of Oz, The Pink Panter en Alladin. De fraaie filmische smooth jazz is heerlijk voor op de achtergrond tijdens de kerstdagen, maar kun je ook op een rustig moment eens spelen. Gastrollen zijn er voor: Anita Baker, India.Arie, Donna Summer en ga zo maar door. Niet iedereen zal deze zoetsappige filmmuziek waarderen, maar kwaliteit is het zeker! Kijk op www.davekoz.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

    

Various: “Ekspozicija 07 - Kevin Saunderson” (Explicit Musick)

 Genre(s): (Tech) House/ Electro-Tech/ Techno

Bron: CD

Rubriek: 4/2007

Distributie: Matrix Music (www.matrix-music.com)

 Mix compilatie “Ekspozicija 07” is gemixt door Inner City voorman Kevin Saunderson en heeft daarom de subtitel ‘The Detroit Connection’ meegekregen. In totaal laat Kevin ‘Master Reese’ Saunderson 29 tracks voorbij schieten. In sneltreinvaart krijg je de ene na de andere topper om je oren. De mix begint erg (tech) housey met onder andere een wonderschone track van Petter. Via eigen materiaal en remixen van/ door Guy Gerber, Joris Voorn, Carl Craig, DJ Preach, John Dahlbäck en Kevin Saunderson zelf (wat maakt hij nog een topmuziek zeg!), wordt er steeds subtiel een tandje bijgeschakeld, terwijl een perfecte balans tussen melodie en ritmiek gevonden wordt. Kevin Saunderson stal onze harten al eens op een Innercity feest in de Rai, maar ook deze mix is weer puik (net als zijn mix voor Trust The DJ overigens). Kijk op www.matrix-music.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Archief CD-recensies & VINYL-recensies