CD recensies

Augustus 2003 

 

 

Rima: “This World” (JCR/ Jazzanova Compost Records)

 Genre: Nu-Jazz/ Broken Beats/ Nu-Soul/ (Deep) House

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Rima’s album “This World” telt 15 tracks die bijzonder prettig in het gehoor liggen. Dit zijn we echter gewend geraakt van het Compost en JCR label, maar toch blijven de releases boeien. Marc De Clive-Lowe en Ian O’Brien zijn enige namen die meewerkten aan dit uiterst melodieuze album. Laatstgenoemde werkte mee aan de toptrack “Modern Times”. Het funky “Let It Go” met vocalen van Julia Dexter bevat een lekkere broken discobeat! Qua stijlen kun je een enorme diversiteit verwachten, denk aan: broken beats (soms met Braziliaanse tinten), nu-jazz, nu-soul en (deep) house. Verder zingt Nicola Kramer mee op 3 albumtracks en doet dit heel behoorlijk! Qua stijlen kun je een enorme diversiteit verwachten, denk aan: broken beats (soms met Braziliaanse tinten), nu-jazz, nu-soul en (deep) house. Check dit heerlijke album!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Cibelle: “Cibelle” (Ziriguiboom/ Crammed)

 Genre: Brazil Jazz/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Coast To Coast (www.coasttocoast.nl)

 

Cibelle is de nieuwste belofte uit de Ziriguiboom stal (zingt zowel Braziliaans als Engelstalig). Ze zong al mee op het album van de helaas overleden topproducer Suba (“Sao Paulo Confessions” uit 1999). De track “Dia De Yemajá” was vervolgens te horen op de compilatie ‘The Now Sound Of Ziriguiboom’. Deze track staat helaas niet op het album, maar met de 11 tracks op dit titelloze debuutalbum kom je niets te kort! Cibelle’s stem klinkt zwoel, sexy en loepzuiver! Neem nou de openingstrack “Deixa”, die staat als een huis. De track ligt heel prettig in het gehoor door de rustieke beats en de sfeervolle achtergrondgeluiden. Eigenlijk is dit hele album gewoon één groot plezier om naar te luisteren. Tracks als “Hate”, “Luisas” en “Train” zorgen er zelfs voor dat je aan het dansen gaat! Kortom: een combinatie van een fraai stemgeluid, mooie percussie en sterke melodieuze inbreng zorgen voor een absolute essential! Ook geschikt voor liefhebbers van downtempo muziek!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Future Sound Of Jazz Vol. 9” (Compost Records)

Genre: Nu-Jazz/ House/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie : Lowlands Distributie

De ‘Future Sound Of Jazz’ serie is zo’n compilatiereeks waar je blindelings op kunt vertrouwen. Michael Reinboth is samensteller van dit 9e deel en doet dit met veel overtuiging. Maarliefst 6 ‘previously unreleased & exclusive tracks’ zijn er te vinden op deze sterke compilatie. Namen als Hird feat. Yukimi Nagano, Foremost Poets, Joseph Malik en Alexander Kowalski (met lichter werk) schitteren met sterke bijdragen. Deze serie blijft ‘vers’ talent onder de aandacht brengen met als gezamenlijk kenmerk: kwaliteit! Bij de CD zit trouwens nog een grappig 3D-brilletje. Check deze disk in je platenzaak en laat je overtuigen!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Joseph Malik: “Diverse” (Compost Records)

 Genre: Nu-Soul/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Joseph Malik’s album “Diverse” is al van 2002, maar toch willen wij deze disk graag nog even onder de aandacht brengen. “Diverse” is geproduceerd door David Donnelly en staat boordevol soepele, laidback soul, broken beats en wat deep-house. De stem van Joseph Malik staat als een huis en de begeleidende muziek zorgt nog eens voor een meerwaarde. Neem nou de beats tijdens de track “Ibotribe”, die zijn onweerstaanbaar! Bij “Futuristica”, één van de betere nummers op het album, krijg je zelfs uptempo Braziliaanse beats te horen. Diezelfde track kun je in fraaie remixvorm terughoren op de recente Compost verzamelaar ‘Future Sound Of Jazz Volume 9’ (zie ook deze recensierubriek). Daarna gaat het feest nog een aantal nummers door en moet je echt bijkomen van deze waanzinnige luisterervaring! Wat een kwaliteit!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Alexkid: “Mint” (F Communications)

 Genre: House/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: P.I.A.S. (www.pias.com)

Alexkid is een naam die al lang geen introductie meer behoeft. “Mint” is de titel van zijn nieuwe album dat 10 tracks telt. Op “Mint” werkt Alexkid samen met namen als Lissette Alea, Hanifah Walidah, Jon Hassell en Ian James Whitelaw. De sound op dit album is erg divers te noemen. Op de cover spreekt men van ‘Fresh ’n’ Spicy Urban House’. Openingstrack “Where” bevat naast soepele beats, mooie Fender Rhodes klanken en een originele bassline ook wat acid klanken. “Come With Me”, met de vocalen van Lissette Alea, is aanstekelijk te noemen en verscheen onlangs al op vinyl met remixen van Llorca en Brett Johnson. Titeltrack “Mint” is een jazzy downtempo uitspatting die niet iedereen zal waarderen. Met “Love We Have”, dat wordt gezongen door Ian James Whitelaw, laat Alexkid horen ook sexy deep-house te kunnen maken. Deze track bevat tevens een discotintje en wederom enige acid klanken. Na het meer progressieve “Palma” kunnen we spreken van een sterk album dat Alexkid zeker zal helpen aan nog meer fans en optredens!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

Various: “Café Solaire 4: Ethno Moods & Deep Cool” (Soulstar)

 Genre: Downtempo/ Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 8/2003

Distributie: Astral Music

 Circa een half jaar geleden mochten we al eens deel 3 van Café Solaire bespreken, welke erg goed te pruimen was. Je moet ongeveer hetzelfde concept als de ‘Supperclub Presents Lounge’ serie verwachten. Eén disk wordt besteed aan downtempo en één disk aan deep-house. De trackselectie op disk 1, ‘Ethno Moods’, is gedaan door Muscle (van Harry & Muscle). Hij selecteerde onder andere ijzersterk werk van Fragment Orchestra, Mono Deluxe (2 maal), Alex Cortiz, Lazybatusu (en terecht!), Hird en Peven Everett. Lazybatusu’s “QAF**T” is ongelooflijk lekker, alleen de beats al zullen je doen genieten! Er komen natuurlijk heel wat downtempo compilaties uit tegenwoordig, maar toch heb ik het gevoel dat we hier met een bijzondere selectie tracks te maken hebben. Op CD2, gemixt door Otto Casagrande, wordt dit gevoel verder bevestigd middels een lekkere mix van soepele deep-house. Namen als Chris Lum, Byron Stingily, Nigel Hayes, Harley & Muscle en Patrick Green schitteren op deze tweede disk! Deze compilatie is een ‘must have’ voor liefhebbers van kwaliteitsmuziek. Ik vraag me af waarom deze release niet rond juni is verschenen voor het beginnende zomerseizoen!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Supperclub Presents Rome” (United Recordings)

 Genre: Downtempo/ Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 8/2003

 Deel 6 uit de reguliere Supperclub serie is een feit. Na het onlangs verschenen ‘Nomads’ (tussendoortje) is hier weer het bekende dubbelpack met één disk vol downtempo en één disk met deep-house. Op disk 1 wordt weer flink uitgepakt met namen als Zero 7 (met het oudere “Simple Things”), Bonobo, dZihan & Kamien, Kyoto Jazz Massive, Quannum, DJ Food (sterke Wagon Christ remix voor “Turtle Soup”), David Holmes en Rouge Rouge. Hoogtepunt op disk 1 is toch wel “Popsicle Pete” van Chiefs Of Relief. Deze track bevat een aanstekelijk thema en erg aparte beats! De tropische muziek van Angel Tears zal je ook erg aanspreken! Op disk 2 staan weer een groot aantal deep-house toppers van onder andere Jori Hulkkonen & Alexi Delano, Groove Armada, Fragile State, Romanthony en Jakatta. Meikbar’s “Sunshine” lijkt echter een ordinaire jatpartij, want ik ontdek duidelijk de melodie van één van de tracks op het Cinetunes Presents Moa X album (destijds verschenen via Purple Eye). Dit is echter de enige opmerking die ik kan maken betreffende dit sterke overzicht. Voor de liefhebber een geslaagd nieuw deel uit de Supperclub serie en wat mij betreft beter dat de laatste paar edities!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Arsenal: “Oyebo Soul” (Wha? Roots Recordings/ Oyebo Soel Music)

 Genre: Downtempo/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Arsenal bestaat uit Hendrik Willemyns en John Roan. Je kent de formatie wellicht al van de track “A Volta”, een zomerse housetrack die op veel compilaties terecht kwam. Meer recentelijk is de supertrack “Mr. Doorman” uitgebracht, een downtempo parel met een popgevoel en wellicht ‘chart’ mogelijkheden! Naast deze singles staat er nog veel meer moois op “Oyebo Soul”, zoals het soepele “Dinah”, de thematische opener “Angola” en het zweverige “How Come?”. Toch zijn het de twee singles die de echte hoogtepunten op dit album vormen. Kijk op www.arsenal-music.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Armin van Buuren: “76” (Armind/ United Recordings)

 Genre: Trance

Bron: CD

Datum: 8/2003

 Armin van Buuren, tegenwoordig de #5 op de ranglijst van beste DJ ter wereld (initiatief van het Engelse DJ Magazine), komt hier met zijn langverwachte artiestenalbum. Armin bracht de afgelopen jaren al diverse singles uit onder diverse namen als Rising Star, Perpetuous Dreamer, Major League en Alibi. Op “76” staan 13 gemiddelde tot sterke tracks. Hits als “Yet Another Day”, “Communication” en “Sunburn” ontbreken natuurlijk niet. Ook het inmiddels tot classic uitgeroepen “Blue Fear” staat op dit album, maar werd wel in een nieuw ‘2003’ jasje gestoken. Het origineel blijft echter wel intact en past nog steeds prima op een album in 2003. Ook de overige tracks zijn prima beluisterbaar en de gastoptredens van Justine Suissa, System F, Victoria Horn en Airwave zijn overtuigend. Klein minpuntje: de tranceversie van Krezip’s “Stay”, erg jammer!

 

 Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Supperclub Presents Nomads” (United Recordings)

 Genre: (World) Lounge

Bron: CD

Datum: 8/2003

 ‘Nomads’ is een nieuw restaurant en een mooie reden voor een nieuwe Supperclub verzamelaar. De compilatie valt buiten de reguliere serie en beslaat slechts één disk. Op deze disk kun je genieten van Oosterse, voornamelijk downtempo sferen met bekende artiesten als Nitin Sawhney, dZihan & Kamien en Angel Tears. Sunil verrast met een stralende “Calcutta”! Fragile State’s “The Facts And The Dreams” ligt heel goed in het gehoor. Dat is niet zo gek wanneer je weet dat de producer van Zero 7 schuil gaat achter dit project! Na 14 tracks kunnen we spreken van een lekkere verzamelaar, zoals we dat gewend zijn van de Supperclub.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Lazybatusu: “Lazybatusu - Test Pressing” (Emunity Records)

Genre: Downtempo/ Nu-Jazz/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 8/2003

 Onlangs ontvingen wij een exclusieve preview van Lazybatusu’s aankomende album. Lazybatusu ken je wellicht al van diverse vinyl releases en tracks als “8.00 AM” en “Keepin’ On” op compilaties. De leden van Lazybatusu weten als geen ander sfeer te maken. Eén van de leden was al eens betrokken bij het Racoon project, wat in Nederland via Cinq Etoiles (www.cinq-etoiles.com) is uitgekomen. Op dit titelloze album staan 8 tracks variërend van chill-out en downtempo tot nu-jazz en deep-house. De openingstrack “Endless Road” werkt hypnotiserend door de zomerse sfeergeluiden, om nog maar te zwijgen over het eerder genoemde “Keepin’ On”. “R-Evolution” bevat meer jazzy elementen en een superstrakke hip-hop beat, genieten geblazen dus. Ook het maken van deep-house vergaat de heren prima. Bij het beluisteren van “Arpagee” wordt dit heel goed duidelijk! Na het horen van andere toppers als “Trumpet Deluxe” en een vernieuwde versie van “QAF**T” kun je niet anders doen dat dit album aanschaffen en het helemaal grijsdraaien. We wachten met veel smart op het officiële album! Check www.emunityrecords.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 9

(AD)

 

 

Trüby Trio: “Elevator Music” (Compost)

Genre: Downtempo/ Nu-Jazz/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Driemanformatie Trüby Trio bracht onlangs het debuutalbum “Elevator Music” uit. Trüby Trio bestaat uit Rainer Trüby en zijn studiomaatjes Fauna Flash/ Voom:Voom. Ze waren de laatste tijd al diverse malen op de diverse podia te vinden. Zo traden ze ook in Rotterdam op tijdens het World Port Jazz festival. Op “Elevator Music” werd de samenwerking aangegaan met Marcus Begg, Joseph Malik, Marcia Montez, Concha Buika en Wunmi. De sound op dit album is lekker veelzijdig. Zo zijn er veel elementen waarneembaar uit de soul, jazz en disco. De track “Jaleo” met de vocalen van Concha Buika is een heerlijke dansbare track met een aanstekelijk flamenco thema! Met “A Go Go” wordt een uitstapje gemaakt naar de drum & bass. Dit veelzijdige debuutalbum doet je soms denken aan Jazzanova, maar toch heeft deze sound een hele eigen identiteit! Extra pluspunt: de percussie in de tracks is tot in de puntjes verzorgt. Vermoedelijk is dit een album voor in de jaarlijstjes!

 

Cijfer: 9

 (AD)

 

 

Various: “Savannah: Beach Club Vol. 1” (Soulstar)

 Genre: Downtempo/ Lounge

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Astral Music

 Weer een downtempo/ loungecompilatie zullen veel mensen denken. Nou, dat is natuurlijk wel een beetje zo, maar de kwaliteit van de muziek blijft hoogstaand en gaat niet zo snel vervelen, mits je het in de juiste omgeving luistert. Savannah is de beach club naast Café del Mar, gebaseerd op Café del Mar (wat al sinds 1980 open is), dus een belangrijke vergelijking is snel gemaakt. Verwacht naast de fantastische opener van Westpark Unit ook nog bijdragen van Alex Cortiz, Lazybatusu (met die ultieme originele versie van “Novogiorno”), Peven Everett en Fragment Orchestra (met het ijzersterke “The Rabbit). Een sterk overzicht van zomerse muziek!

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Micatone: “Is You Is” (Sonar Kollektiv)

Genre: Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Gilles Peterson stelde een aantal maanden geleden een exclusieve disk samen voor het Engelse muziekblad ‘Muzik’. Hierop was al Micatone’s track “Sweet Child” terug te vinden. Die track doet je direct aan Jazzanova denken. Een goede vergelijking is dan ook snel gemaakt en ook de link met Sonar Kollektiv geeft al aan dat de contacten met Jazzanova er zeker zijn. Op “Is You Is” staan 12 hele sterke tracks binnen het nu-jazz genre. Het zijn echte liedjes geworden die je mee zou moeten kunnen zingen. Althans, dat is wat Micatone heeft willen bereiken met dit album. De vele ‘echte’ instrumenten die gebruikt worden zorgen voor een volle, pure sound. Op dit ijzersterke album kun je enkel genieten van hoogtepunten, zwakke tracks kan ik eigenlijk niet ontdekken! Dit is muziek die recht uit het hart komt. Fantastisch! Nu maar hopen dat het album wordt opgemerkt tussen het grote aanbod van vandaag de dag! Je kunt dit album in ieder geval blindelings aanschaffen wanneer je van de Jazzanova/ Compost sound houdt! Een album voor in het jaarlijstje van ondergetekende! Check www.sonarkollektiv.de voor meer informatie omtrent Micatone en andere Sonar Kollektiv releases.

 

Cijfer: 9

 (AD)

 

 

Master H: “Thirteen” (Soma Records)

 Genre: Funky House

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Labels Music

De Fransman Hassen Gouaned aka Master H gooide het afgelopen jaar hoge ogen met de single “Magic K”. Deze track was ook al te beluisteren vanaf de jaarlijkse Soma compilatie (#8 in dit geval). Wat Moby kan, kan ik ook, moet Master H gedacht hebben naar aanleiding van de titel van dit album (net als Moby gebaseerd op het aantal tracks op het album). Master H produceert voornamelijk funky house met hier en daar wat disco invloeden. Helaas wordt de muziek nooit echt spannend en is de eerdergenoemde track “Magic K” het absolute hoogtepunt. De track “F Word” mag ook één van de betere tracks op dit niet al te sterke album genoemd worden. De melodieën klinken hier en daar gedateerd, alsof het al eens in 1995 gebruikt is. Toch is de productie erg goed te noemen en de basslines in diverse nummers zijn erg soepel en motiverend. Na 13 tracks (verrassend!) is het feest over en kan ik dit album niet aanbevelen, maar ook niet afraden, check ‘m dus in je platenzaak!

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Various: “Marie Claire - Belle De Jour” (Compost/ JCR)

Genre: Nu-Jazz/ Latin/ Bossa Nova/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Een nieuwe compilatie op Compost, altijd goed! “Marie Claire - Belle De Jour” bevat enkel voltreffers! De sfeer op deze compilatie is erg jazzy, zoals we gewend zijn van Compost. Naast (nu) jazz kun je ook genieten van Bossa Nova, Latin en easy listening downtempo. Namen als Koop, Minus 8, Victor Davies, Jazzanova, Les Gammas, The Underwolves en Joseph Malik schitteren op deze compilatie. Er is echter één maar: wanneer je de diverse albums van bovengenoemde artiesten al hebt is dit een compilatie met veel herkenbare tracks en slechts een paar nieuwe wapenfeiten. Hoogtepunt: nog steeds “No Use” van Jazzanova met de vocalen van Clara Hill, wat een fantastisch nummer!

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Apollo 440: “Dude Descending A Staircase” (Sony Music)

 Genre: House/ Broken Beats/ Pop

Bron: 2-CD

Datum: 8/2003

Distributie: Sony Music

 Weinig mensen zullen de Apollo 440 hits “Ain’t Talkin’ ‘Bout Dub” en “Krupa” vergeten zijn. De combinatie van gierende gitaren en drumbeats sloeg zowel bij het dance als het commerciële ‘charts’ publiek aan. Nu is de formatie terug met een nieuw album en kun je luisteren naar 18 verse tracks op 2 schijfjes. De sound van Apollo 440 is meer volwassen geworden. De formatie zorgt weer voor veel lekkere luisternummers, al kan ik geen echte ‘killers’ ontdekken. Er is groots uitgepakt wanneer ik lees hoeveel gastmuzikanten hebben meegewerkt aan dit album. Toch wordt het nergens echt spannend, al zijn de chill-tracks “Christiane” en “Suitcase 88” erg mooi. De liefhebbers van de Apollo 440 sound hebben met dit nieuwe album in ieder geval een gevarieerd aanbod van tracks in hun bezit en zullen niet teleurgesteld worden.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Fila Brazillia: “Brazilification 2” (Twentythree)

Genre: Downtempo/ Lounge

Bron: 2-CD

Datum: 8/2003

Distributie: Astral Music

 Fila Brazillia’s “B2” album met remixen is eindelijk daar! Na de alom bejubelde, maar erg aparte live registratie van een concert (Victoria Albert) is hier weer een ouderwetse Fila Brazillia topper! De ‘Fila’ sound is herkenbaar uit duizenden en liefhebbers hebben weer de kans hun collectie aan te vullen met exclusieve en moeilijk te vinden remixen! ”Brazilification 2” bevat onder andere remixen voor José Padilla feat. Angela John, Tosca, Soulstice (“Wind”!), Jaffa, Cal Tjader, United Future Organization en Future Loop Foundation. Kortom: teleurstelling is uitgesloten, dit is een subliem overzicht van ijzersterke downtempo en broken beats!

 

Cijfer: 8

 (AD) 

 

 

Plump DJ’s: “Eargasm” (Finger Lickin’ Records)

 Genre: Breaks

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie

De Plump DJ’s kwamen drie jaar geleden al met het album “A Plump Night Out”, een verzameling van singles die tot dan toe geproduceerd waren. Nu is er “Eargasm”, een volwaardig artiestenalbum! De nu-school breaks sound vanuit Engeland is eigenlijk nooit echt doorgebroken en wellicht dat er met dit album verandering in gaat komen. De Plump DJ’s zorgen namelijk voor een combinatie van dansvloergerichte en toegankelijke songs. Voor dat tweede aspect zijn ze de samenwerking aangegaan met Louise Rhodes van Lamb en jaren 80 icoon Gary Numan. Naast de track “In Stereo”, die je waarschijnlijk al kent van diverse compilaties, zijn het tracks als “Weighed Down”, “How Much Is Enough” en “Cry Wolf” die de show stelen. Een erg lekker album!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Villalobos: “Alcachofa” (Playhouse)

 Genre: Elektronica/ Minimal Ho use

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Onlangs verscheen er al een Cocoon compilatie, gemixt door Ricardo Villalobos. Daarop was te horen dat hij van soepele, ritmische en vooral lichte techno houdt. Op zijn album “Alcachofa” krijgen we echter voornamelijk lekkere elektronica en minimale housetracks te horen. Dat hij ook goed zijn mannetje staat binnen deze genres kun je goed horen tijdens tracks als “Bahaha Hahi” en “Theogenese”. Eigenlijk is alle muziek op het album minimaal, diepgaand en erg gedetailleerd geproduceerd. Een aanrader voor mensen die de techno en elektronica steunen!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “The Drum + Bass Fiesta” (V Recordings)

 Genre: Drum & Bass

Bron: 2-CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Deze aantrekkelijke drum & bass verzamelaar is samengesteld door DJ Suv (Reprazent) en DJ Patife. Op CD1 trekt Suv niet al te stevig van leer. De trend van de laatste tijd om Braziliaanse en latin klanken met drum & bass te verenigen wordt ook hier weer op een aantrekkelijk manier aan het publiek voorgeschoteld. Opvallend zijn de schuddende, ‘shockdriven’ non drum & bass ritmes in diverse tracks van DJ Suv zelf. Qua melodieuze inbreng is het overigens enorm genieten! Eigenlijk ligt de mix van Patife direct in het verlengde van DJ Suv, al gebruikt Patife nog meer Braziliaanse en latin tinten in zijn mix. Grappig gevonden zijn de voorzichtige beats van Nicola Conte feat. Rosalia de Souza, artiesten die normalerwijs niets met drum & bass te maken hebben. Na in totaal 25 tracks te hebben beluisterd kan ik maar met één reactie komen: super compilatie!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Mixed Live - Ferry Corsten” (Moonshine)

 Genre: Trance

Bron: 2-CD

Datum: 8/2003

Distributie: Astral Music

 Ferry Corsten blijft (net als Tiësto) de wereld bestoken met sterke mixverzamelaars. Na zijn beide succesvolle ‘World Tour’ edities is hier een uitstapje naar het Moonshine label. Dit label brengt hier een live registratie op de markt van Ferry Corsten live in Los Angeles (Spundae feest @ Circus). Op CD1 staat de mix als audio en CD2 is een DVD met een beeldregistratie van het feest. Qua mix kun je wederom meer van hetzelfde verwachten in dezelfde hoge kwaliteitsstandaard. De track “Purple Haze” van Mesh klinkt erg bekend in de oren en is tevens een vroeg hoogtepunt tijdens deze mix. Ferry Corsten vergeet naast 2 eigen producties (“Indigo” en “Punk”) niet om tracks van zijn labelgenoten Matti Laamanen en Ronald van Gelderen te draaien. Ook Marco V en Svenson & Gielen (feat. Jan Johnston) komen in deze mix aan je voorbij. Na 16 tracks kunnen we spreken van een geslaagde mix die zeker zal aanslaan bij de tranceliefhebber!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Loopless: “Loopless” (Nylon)

 Genre: Jazz-Dance/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Bij het horen van de eerste klanken van Loopless raak je direct geïnteresseerd. Stijlvolle jazzy en soulful elementen raken je recht in het hart. De vocalen en vooral de muzikale begeleiding op dit album is van een torenhoge kwaliteit. Af en toe hoor je elementen van Incognito en The Brand New Heavies terug, dan weer van 4hero, dan weer uit het acid-jazz genre. Verwacht buiten de aansprekende vocalen veel klanken van de Fender Rhodes, goede beats en additionele percussie. De track “Red Thing Called Love” mag een hoogtepunt genoemd worden. Conclusie: topalbum voor het publiek dat voor de lounge, jazz en soul gaat!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Kindred, The Family Soul: “Surrender To Love” (Hidden Beach/ Epic)

Genre: Nu-Soul

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Sony Music

 Kindred bestaande uit Aja Graydon en Fatin Dantzler worden in Amerika al de soulsensatie van het jaar genoemd. Ze worden zelfs vergeleken met grootheden als Womack & Womack (remember “Teardrops”). Het hele album, dat 18 tracks telt, staat bol van de zwoele soultracks met fraaie vocalen. De sound op “Surrender To Love” doet hier en daar een beetje aan Jill Scott denken. Vooral bij de track “Rhythm Of Life” is dit het geval, een track die ik persoonlijk erg hoog heb zitten door de fraaie melodie. Ursula Rucker zingt overigens mee op de track “We”. Al met al is dit een erg lekker album en is dit zeker een aanrader naast het onlangs verschenen “Subject” van Dwele (via Virgin). Kijk op www.hiddenbeach.com of www.kindredthefamilysoul.com  voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Spanish Chill Ambient” (Cassagrande)

 Genre: Downtempo/ Chill-Out/ Ambient

Bron: 2-CD

Datum: 8/2003

Distributie: Astral Music

 Het is zomer en dat kun je duidelijk merken wanneer je de nieuwe releases in je platenzaak gaat bekijken en beluisteren. Deze ‘Spanish Chill Ambient’ 2-CD valt ook binnen deze categorie zomerse releases. De sound op deze compilatie is erg fris + fruitig en heeft een hoog ‘Café del Mar during sunset’ gehalte. Je wordt getrakteerd op maarliefst 28 tracks van artiesten als DJ Oliver, Nacho Sotomayor, Raul Orellana (still alive!) en Double K. Voor liefhebbers van chill-out en ambient muziek is dit een aanrader, wel eerst even beluisteren voor aanschaf!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Benjamin Wild: “Wie Es Sein Wollte” (Source Records)

Genre: House/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

De sound van Benjamin Wild zou je kortweg kunnen omschrijven als swingend, sexy, soepel, zwoel, maar ook minimaal. Openingstrack “You Never” zet direct de toon voor dit sterke album. Benjamin Wild hanteert niet constant de vlakke basskick en dat zorgt voor de nodige variatie, zeker wanneer je zoveel sferische elementen (in minimale vorm) gebruikt. “Der Grosse Benjamin-Tag” is een aparte sfeermaker met percussie die gestolen lijkt uit “It Started With A Kiss” van Hot Chocolate. De beste vergelijking die ik na het beluisteren van dit album kan maken is die met de ‘Basic Channel’ sound. Check ‘m in je platenzaak!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

King Geedorah: “Take Me To Your Leader” (Big Dada Recordings)

Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: P.I.A.S. (www.pias.com)

King Geedorah maakt hip-hop van een hele hoge kwaliteit. Hij mengt zijn raps/ beats met filmische elementen en dat zorgt voor een verrassend fris effect. Ook klinkt het geloofwaardig doordat het een combinatie blijkt te zijn die heel goed samengaat. Bij openingstrack “Fazers” wordt direct duidelijk waar King Geedorah naartoe wilt, namelijk sfeervolle hip-hop met een scherp randje presenteren. De track “Krazy World” (feat. Gigan) bevat qua melodie ook nog wat heftige gitaartinten. Ook de tracks “Next Levels” (met meerdere gastvocalisten) en “I Wonder” (feat. Hassan Chop) zijn voltreffers op dit gevarieerde en spectaculaire album. Voor liefhebbers van hip-hop een toppper!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Medicine: “The Mechanical Forces Of Love” (Wall Of Sound)

 Genre: Pop/ Downtempo

Bron: C D

Datum: 8/2003

Distributie: Labels Music

Je hoort tegenwoordig steeds meer crossover albums tussen gitaarpop en downtempo ontstaan. Medicine’s muziek is een kruising van de eerdergenoemde stromingen met een flinke portie elektronica. Op “The Mechanical Forces Of Love” staan dan ook echte luisterliedjes, vermoedelijk geschikt voor een selectief publiek. Na een track of 5 horen we het zweverige, ‘housey’ “I M Yrs”. Deze track klinkt wat gedateerd, maar niet onaardig door de fraaie melodieën! Voor de rest moet je veel tracks met schreeuwerige vocalen verwachten. De ‘klikjes’ elektronica op “Sodden Rockets” is weliswaar wat rustiger, maar overtuigd nog niet echt. Ik denk niet dat dit album bij iedereen aan zal slaan, daarvoor is het een te aparte sound.

 

Cijfer: 5

 (AD)

 

 

Various: “Home Sweet House Volume One” (Nero Recordings)

 Genre: Deep-House/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Astral Music

 Deze compilatie is van Zweedse afkomst. De eerste CD release op het Nero label is prima te pruimen, al klinkt de sound op deze compilatie hier en daar iets gedateerd. Muzikaal is alles echter dik in orde en dat zal voor veel tevreden gezichten zorgen. De sound op “Home Sweet House Volume One” is ‘loungey’ en ‘jazzy’ met zowel broken beats als deep-house beats. Met sterke bijdragen van J. Axel, Elements Of Soul en vooral Deli presents Demetreus is dit een prima compilatie om te beluisteren!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Porno Chic 03” (Distance)

 Genre: Deep-House/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Astral Music

 Kwaliteitslabel Distance is terug met een sterke nieuwe compilatie. “Porno Chic 03” bevat smaakvolle tracks binnen het deep-house en downtempo genre. De cover is nog netjes ten opzichte van de compilatie titel. De deep-house tracks bevatten elementen uit alle windstreken. Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse tinten zijn het beste te herkennen in de songs. Met bijdragen van Mikael Delta, Kevin Yost, Ron Trent (presents African Blues), Masters At Work & Jay “Sinister” Sealee starring Julie McKnight en Lenny Fontana weet je dat je absoluut niet teleurgesteld gaat worden. Ons advies: check deze CD eens in je platenzaak!

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Robert Hood: “Wire To Wire” (Peacefrog)

 Genre: House/ Techno/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Detroit techno legende Robert Hood komt hier met zijn tweede album voor Peacefrog. Dat hij niet alleen goed is in het maken van house en techno blijkt uit de diversiteit op dit album. Alle tracks klinken jazzy en toegankelijk, wat het een sterk album maakt voor een brede doelgroep. Opvallend is ook dat Robert Hood veel oudere geluidjes opnieuw verwerkt in zijn tracks. Het album doet me na beluistering erg denken aan Jeff Mills’ album van vorig jaar. Sterke momenten: de broken beats track “The Game”, het sferische op techy house gebaseerde “Fragile Minds” en het ouderwets klinkende
”Aural 512”. Al met al een zware aanrader voor iedereen die van house en techno houdt.

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Remy: “Bang!” (Taste Recordings/ Combined Forces)

 Genre: Tech-House/ Progressive/ Electro

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Astral Music

 Onlangs mochten we al een viertal tracks van dit album beluisteren vanaf een dubbelpak sampler vinyl. Het ging hierbij om “Scrambled”, “Bang!”, “Dustsucker” en “X-Rated”. De 12 tracks op dit volledige album zijn vakkundig aan elkaar gemixt. Hier en daar experimenteert Remy er lustig op los. “Nasty Face” is daar een prima voorbeeld van (electro getinte productie). Remy blijft echter vooral doen waar hij goed in is, en dat is tech-house en progressive house maken! Met Ronald Klinkenberg als studiomaatje en co-producer van diverse tracks is dit een voortreffelijk album geworden! Een aanrader!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Le Classique Abstrait Volume 1” (Abstrait Music)

 Genre: Classical Chill-Out

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Vorig jaar mochten we al eens luisteren naar “Café del Mar: Classic”, een compilatie met bewerkte klassieke stukken in chill-out vorm. Ideale muziek om thuis op de bank te beluisteren. Ook deze compilatie moet je in die sfeer zoeken. Net iets traditioneler dan William Orbit’s “Pieces In A Modern Style”, maar toch nog steeds luisterbaar voor de wat ‘oudere’ muziekliefhebber. Deze klassieke chill-out muziek zou zomaar de inspiratie kunnen zijn voor toekomstige trancetracks (denk aan de remixen die Ferry Corsten voor William Orbit maakte). Deze opmerking maak ik vanwege de regelmatige sferische en melodramatische ondertoon van de muziek. Samensteller Raphaël Marionneau weet in ieder geval een leuke selectie tracks neer te zetten! Let op: alleen geschikt voor mensen die van dromerige ‘chill’ muziek meets klassiek houden!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Emmanuel Top: “Best Of” (Sonix/ Kosmo Records)

 Genre: Rave/ Acid-House/ Hard-Dance

Bron: 3-CD

Datum: 8/2003

Distributie: Astral Music

 Emannuel Top kent iedereen nog wel van de track “Acid Phase”, de track waarmee dit ‘Best Of’ album wordt aangevangen. Op CD1 en CD2 staan beide 10 tracks, welke aangevuld worden door 2 remixen (onder andere van Kai Tracid) + een DJ set op CD3. Dit is dus een handig overzicht voor liefhebbers van de hardtrance meets acid en ravesound. De tracks klinken niet echt gedateerd en dat maakt dit album een gerechtvaardigde aankoop. Bovendien zul je een groot aantal tracks nog herkennen van ‘vroegah’. Nadeel is de beperkte diversiteit, maar de liefhebber van dit genre zal daar maling aan hebben. Check ‘m in je platenzaak.

 

Cijfer: 7

 (AD) 

 

 

Various: “Africanism Vol. II, Mixed By Bob Sinclar” (Yellow Prod.)

 Genre: Tribal & Afro-House

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie 

Bob Sinclar trakteert de luisteraar voor de tweede maal op een lekker portie tribal en afro-house. Vele invloeden uit vele culturen worden verwerkt in één vloeiende mix. Deze muziek is duidelijk iets compleet anders in vergelijking met wat je op Sinclar’s laatste album “III” te horen kreeg. De muziek op “Africanism II” is weliswaar divers en melodieus, maar gaat nergens echt boeien. Het zijn gewoon lekkere luisterbare en dansbare tracks, maar daar blijft het ook bij. Ga hem zeker eens checken in je platenzaak!

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Benny Sings: “Champagne People” (Dox Records)

 Genre: Soul/ Pop

Bron: CD

Datum: 8/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Benny Sings is een project onder leiding van Tim van Berkestijn, een muzikant die zich twee jaar geleden uit de hip-hop terugtrok om met een meer poppy meets soulsound te komen. Dit album bevat 10 lekkere luisterliedjes die je direct zullen aanspreken. Het zijn niet van die ‘slijmtunes’ en dat maakt dit album erg aantrekkelijk. Diverse nummers, zoals onder andere het sterke “Unconditional Love” (tevens de huidige single), bevatten tevens lekkere rollende beats. Je hoort hier en daar referentiepunten uit de jaren 70. Al met al is dit een leuk album geworden, welke voor een breed publiek geschikt is. Ik denk zelfs dat liefhebbers van lounge en downtempo hiermee aan hun trekken zullen komen. Check deze disk in je platenzaak.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Archief 2006

November 2006
Oktober 2006 Mei 2006
September 2006 April 2006
Augustus 2006 Maart 2006
Juli 2006 Februari 2006
Juni 2006

Januari 2006

 

Archief 2005

December 2005

Juni 2005

November 2005

Mei 2005

Oktober 2005

April 2005

September 2005

Maart 2005

Augustus 2005

Februari 2005

Juli 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002