CD recensies

Augustus 2004 

 

 

Various: “Bloomingdale aan Zee 2004” (ID&T Music)

 Genre: (Deep) House/ Grooves

Bron: 2-CD

Datum: 8/2004

Distributie: Universal Music

 De jaarlijkse Bloomingdale compilatie, gekoppeld aan de populaire beachclub van ID&T in Bloemendaal aan Zee, is weer een fris en fruitig geschenk geworden. De 2 CD’s staan bol van de zomerse topmuziek met vooral groovy house. Op disk 1 komen een groot aantal ‘clubhits’ voorbij van onder andere Junior Jack, Mylo, Milk & Sugar, Narcotic Trust, Martin Solveig, Amuka, Benjamin Bates, Armand van Helden en Royal Gigolos. Op disk 2 is het ‘Sundale’ (de zondagsessies in Bloomingdale) resident DJ Ricky Rivaro die je trakteert op een sublieme mixsessie. Deze mix is een afspiegeling van de muziek die hij het publiek voorschoteld tijdens zijn mixsessies op het strand, op de radio en op de vele feesten door Nederland en daarbuiten. Het resultaat is een fraaie, uitgebalanceerde selectie tracks met bekend en minder bekend werk van Dr. Kucho!, Soul Central, Basement Jaxx, Full Intention feat. Xavier, Cevin Fisher en Skylark. Kortom: een prima compilatie die je blindelings kunt aanschaffen wanneer je de muziek op ID&T Radio, die overdag wordt gespeeld, kunt waarderen!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Groove Anthology: Mekka & The Soul Brother” (Indigo)

 Genre: Soul/ Hip-Hop/ Reggae/ Dub

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Full Scale/ NTT Germany

 Deze fraaie verzamelaar ontvingen wij vanuit Duitsland en is daar al een paar jaar uit. Het gaat hier om een compilatie door Ingo Sänger (van Westpark Unit) en Olski (Oliver von Felbert). De CD bevat een fraaie selectie tracks die op de cover worden omschreven als ‘a blend of classic and modern soul-inspired tunes’. Eigenlijk dekt dat volledig de lading van de CD. We horen lekkere hip-hop, soul, reggae/dub, broken beats en stijlvolle house voorbij komen. Met namen als Vikter Duplaix (“Manhood”), Shaun Escoffery (onder handen genomen door 4hero), RJD2, Stereo MC’s en Westpark Unit is dit een CD die je blindelings kunt aanschaffen. Een aanrader!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Standby - Deep House Joint Venture” (Indigo)

 Genre: Deep-House/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Full Scale/ NTT Germany

 “Standby” is een fraaie selectie deep-house en zogenaamde nu-breaks van de handen van Ingo Sänger (Westpark Unit) en Carsten Helmich. Ook deze CD is al een paar jaar oud, maar in Nederland onopgemerkt gebleven. Vanwege de hoge kwaliteit van deze compilatie en de diverse exclusieve tracks die op deze disk staan, schrijven we alsnog even een recensie voor deze release. Op “Standby” staan 12 tracks van uiteenlopende namen als The Rurals, Lorenzo, Georg Levin (Sonar Kollektiv), King Britt (als Sylk 130), Doctor Rockit en Savannah & Chezère. De muziek klinkt als een warme deken van klanken en boeit vanaf de eerste tot en met de laatste klank. Wederom een uiterst interessante release waarbij Ingo Sänger betrokken is!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Groove Anthology: House Not House” (Indigo)

 Genre: Deep-House/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Full Scale/ NTT Germany

 Nog niet zo lang geleden hebben we aandacht besteed aan de 2e editie uit de ‘House Not House’ serie. Nadat we een gedeelte van de ‘back catalog’ van Indigo toegestuurd kregen, konden we het niet laten om de diverse onopgemerkte topcompilaties te bespreken. Ook dit eerste deel van ‘House Not House’ is een schot in de roos. Met artiesten als Vincenzo, Lorenzo, Beanfield (met de Swag remix voor “The Season”), Ursula Rucker (met de Jazzanova remix voor “Circe”), Karma en Victor Davies weet je dat je veel luisterplezier zult beleven aan deze sterke mix van deep-house en broken beats. Ook deze compilatie is weer samengesteld en gemixt door Westpark Unit’s Ingo Sänger! Meesterwerkje met een hoofdletter M!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Sensation - The Megamixes 2004” (ID&T Music)

 Genre: House (Classics)/ Trance/ Hardstyle/ Hardcore

Bron: CD/ DVD

Datum: 8/2004

Distributie: Universal Music

 De megamixen van Sensation White & Black 2004 zijn weer verzameld op CD. Door de enorme diversiteit aan housetracks, is dit een leuk souvenir geworden voor mensen die naar Sensation zijn geweest en nog steeds geen genoeg kunnen krijgen van de muziek die er werd gedraaid. Het materiaal tijdens de megamix loopt uitéén van recente house grooves, trance en hardstyle tot house, oldschool en hardcore classics. Als extra krijg je bij deze release de DVD met een fraai en uitgebreid overzicht van alles dat op de feesten in juli gebeurde. Kijk op www.id-t.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Extrema Outdoor 2004” (Extrema Music)

 Genre: (Progressive) House/ Tech-House

Bron: 2-CD

Datum: 8/2004

 Gene Farris en Matthew Dekay nemen allebei een schijfje voor hun rekening op deze 2004 editie van de ‘Extrema Outdoor’ serie. Het festival is pas achter de rug en daar hoort een muzikaal verslag bij. Gene Farris strooit vooral met tracks van het Large en Classic label; high profile labels die bijna nooit teleurstellen qua releases. De mix is dan ook lekker swingend, niet al te zwaar en vooral lekker zomers in de Chicago house traditie! Vooral opener “Hustler” van Demarkus Lewis kan ons bekoren! Op schijfje 1 hoor je ook Johnny Fiasco, DJ Sneak, Green Velvet, Derrick Carter, Halo & Jay-J en Gene Farris zelf. Op disk 2 is het Matthew Dekay die de mix verzorgt en vooral veel eigen werk de revue laat passeren. Andere namen die voorbij schieten zijn: Bart van Wissen, Nick K. vs. Rocco Mundo en René Amesz. Extrema weet weer een prima compilatie neer te zetten die niet uitzonderlijk goed is, maar zeker een prima aanvulling op je collectie betekend!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Trouble Man: “Time Out Of Mind” (Far Out Recordings)

 Genre: Broken Beats/ Downtempo/ Bossa Nova

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Mark Pritchard brengt hier zijn eerste soloalbum uit onder de naam Trouble Man. Pritchard is vooral bekend van zijn werk met Tom Middleton (Global Communication/ Jedi Knights en Harmonic 33). Het 12 tracks tellende album leunt vooral op de broken beats, bossa nova, downtempo en soul sound die we zo graag horen. Met gastrollen voor Nina Miranda (Smoke City), Spacek en Eska is dit een subliem album geworden met lekkere warme klankentapijten en uitstekende beats. Een aanrader en bijna goed genoeg voor de jaarlijstjes!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “The Trip - Created By Saint Etienne” (Family Recordings)

 Genre: Pop, Funk, Jazz & Soul (Classics)

Bron: 2-CD

Datum: 8/2004

Distributie: Astral Music

 Saint Etienne kennen we als formatie die fraaie trip-hop en downtempo songs maakt, zoals de classics “Only Love Can Break Your Heart” (1990) en “Nothing Can Stop Us” (1991). Sarah Cracknell, Bob Stanley en Pete Wiggs hebben extreem veel muziek uitgebracht in de loop der jaren en gunnen de luisteraars hier een kijkje in de persoonlijke collectie van de groep. De muziek op deze 2 CD’s zijn stuk voor stuk goed beluisterbaar en hebben zonder twijfel een invloed gehad op het muzikale proces van de groep. Je krijgt heel veel fraaie classics uit de soul, funk, jazz en pophoek te horen. Het materiaal loopt uiteen van Serge Gainsbourg, The Surpremes, Ennio Morricone en Marvin Gaye tot Dusty Springfield, John Barry en Euphoria. Dit is een collectie voor de doorgewinterde luisteraar, vanwege het feit dat sommige tracks van heel lang geleden zijn! Conclusie: een unieke selectie prachttracks!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Raw Deal: “Snakes & Ladders” (Straight Ahead)

 Genre: Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Lowlands Distributie 

Raw Deal is het project van Jim Robinson. Dit album schijnt een paar jaar op de plank te hebben gelegen bij het befaamde Talkin Loud label. Uiteindelijk is het album daar niet uitgebracht, maar op het kleine Zwitserse label Straight Ahead. Op “Snakes & Ladders” staan 12 fraaie tracks die in de categorie broken beats en deep-house vallen. Verwijzingen naar de sound van Phil Asher (ook de muziek die hij voor Nathan Haines produceerde) en 4hero vormen een aardige graadmeter voor hetgeen je op deze CD kunt verwachten. Gastrollen zijn er weggelegd voor Gary Bardouille, Cleve Freckleton, Elisabeth ‘Troy’ Antwi, Tanya ‘Nia’ Saw en Mary Pierce (de tennisster?). Het is mij geheel onduidelijk waarom dit album nooit werd uitgebracht op Talkin Loud, want dit is kwaliteit van de bovenste plank!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

The Prodigy: “Always Outnumbered, Never Outgunned” (XL Rec.)

 Genre: Electronic Punky & Funky Breaks

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 The Prodigy is na lange tijd terug met de opvolger van het derde album “The Fat Of The Land”. Dit album uit 1997 bracht legendarische titels voort als “Firestarter”, “Breathe” en “Smack My Bitch Up”. Na de min of meer geflopte single “Baby’s Got A Temper” uit 2002 namen de heren van The Prodigy ruimschoots de tijd om hun sound te vernieuwen, te verleggen en te verfijnen. Het resultaat is een door punk gedreven electronische plaat met wat funk en disco invloeden. De breakbeats zijn niet van het toneel verdwenen, maar klinken wel heel anders in vergelijking met de vorgaande albums. De single “Girls” heb je vast al gehoord op ID&T Radio, waar deze track al geruime tijd grijsgedraaid wordt. Het is ook gelijk één van de hoogtepunten op het album, dat geen echte uitschieters bevat en ook zeker niet overal even aantrekkelijk klinkt. Dat de heren van The Prodigy een risico nemen met deze nieuwe sound is wel duidelijk, maar eigenlijk lijkt geen één van de vier albums op elkaar en wellicht blijkt het zo te zijn dat het publiek ook weer met deze sound wegloopt. Dit is zo’n album dat je een paar keer gehoord moet hebben om hem te gaan waarderen. Wij hadden best wat moeite met de plaat bij de eerste beluistering, maar gaandeweg hoor je meer de muzikale diepgang die The Prodigy je voorschoteld. Al met al geen legendarisch album, maar zeker ook niet teleurstellend en het bevat prima materiaal om live ten gehore te brengen. Kijk op www.theprodigy.com of www.xlrecordings.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Umod: “Enter The Umod” (Sonar Kollektiv)

 Genre: Abstract Hip-Hop/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Lowlands Distributie 

Umod is een project van Dominic Stanton, beter bekend van zijn alias Domu en als helft van het Rima project (Jazzanova Compost Records). Op deze fraaie plaat laat hij horen dat je abstracte hip-hop heel levendig kan laten klinken. Het is een fraaie kruising tussen de bekende broken beats sound, maar dan met iets meer hip-hop getinte beats. Ook de invloeden uit de soul, jazz en funk zijn duidelijk waarneembaar. De tracks worden voortgestuwd op samples, zonder dat dat de luisterbaarheid nadelig beïnvloed. De beats zijn erg speels en complex van aard. Hoogtepunten zijn de tracks “On The Down Low” en “Just4funksake”. Kijk op www.sonarkollektiv.de voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Fenomenon: “Hourglass” (Beatservice Records)

 Genre: Broken Beats/ Elektronica/ Downtempo/ House

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Fenomenon kennen we nog van de track “Out Of Control”, die op de Nuphonic EP “Pacific Memories” stond. Een aantal jaren zijn verstreken en zie hier het resultaat: een fraai debuutalbum. Op “Hourglass” staan in totaal 10 tracks die qua sound soms iets weg lijken te hebben van Röyksopp. Het begint gelijk al subliem met de broken beats track “Lucy Said”. Hierin worden elektronica (broken) beats gemengd met fraaie zang en aanstekelijke melodielijnen. Na een hele rij sterke tracks, met “Trouble Takes Flight” als klapper, is het een beetje jammer om een flauwe elektronica cover van Tears For Fears’ “Everybody Wants To Rule The World ” te horen. Iedere artiest weet toch dat popclassics (bijna) niet te verbeteren zijn? Dit is wel een album om zeker in de gaten te houden. Prima release!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

 

Various: “Solaja Session By Gregor Salto” (G-Rex)

 Genre: Soul/ Latin/ Jazz/ Reggae

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Astral Music 

Deze moderne mix van Gregor Salto heeft de afgelopen maanden hoge ogen gegooid. Op deze ‘Solaja’ (soul, latin, jazz) sessie horen een lekkere cocktail aan stijlen die varieert van de stijlen in de titel tot reggae, broken beats en downtempo muziek. De compilatie klinkt als een vrolijke, gezellige, zomerse trip die je eigenlijk op diverse momenten kunt opzetten. Daarom is deze CD een aanrader! Met bijdragen van Dr. Kucho!, Mousse T., Camiel (van het G-Rex label), New Cool Collective feat. Lilian Vieira (van Zuco 103) en Gregor Salto zelf.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Flunk: “Morning Star” (Beatservice Records)

 Genre: Downtempo/ Sfeer-Pop

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Flunk ken je waarschijnlijk van de cover van New Order’s classic “Blue Monday” (nog altijd de meest verkochte 12” release allertijden, oorspronkelijk uit 1982). Op dit fraaie album krijg je lekkere gevoelige, sfeervolle popliedjes (met hier en daar wat country invloeden) te horen die bezongen worden door de zangeres Anja Øyen Vister. Naast deze zangeres bestaat de groep uit de leden Ulf Nygaard en Jo Bakke. “Morning Star” is het tweede album van de groep, dat haar debuutalbum “For Sleepyheads Only” uit 2002 zowel via het bekende Guidance als ditzelfde Beatservice label uitbracht. Een remixalbum volgde in 2003, waarna het even stil werd rondom de groep. De muziek op “Morning Star” is van een uitstekende kwaliteit en kan zich meten met befaamde podiumacts als Lamb en Morcheeba, maar heeft ook wat raakvlakken met Mandalay vanwege de ijle vocalen van zangeres Vister. Kortom: een fraai album met weinig slechte momenten!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

!Deladap: “Cigani Rusza + Angelo” (Ecco Chamber Vienna)

 Genre: Nu-Jazz/ Pop

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 !Deladap is een formatie die we al eerder ontdekten middels de single “Amaro Shavo”. De formatie verzorgd een sound die lekker jazzy is met een dikke knipoog naar Oost-Europa. Hier en daar klinken wat ‘poppy’ elementen door, waardoor de muziek zich maar moeilijk laat omschrijven. Met de aparte, vermoedelijk Oost-Europeaanse vocalen haal je in ieder geval een album in huis dat erg prettig in het gehoor ligt. Hoogtepunten: de singles “Amaro Shavo” (ook de B-kant van diezelfde single “Gi”) en “Angelo”.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Swayzak: “Loops From The Bergerie” (!K7)

 Genre: Electro/ Synth-Pop/ Tech-House

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Swayzak, met leden James Taylor and David "Broon" Brown, is terug met een nieuw album. Na het album “Dirty Disco”, dat ook al op !K7 vescheen (in 2002), is “Loops From The Bergerie” een nieuw wapenfeit. Op het album staan 10 tracks die vrij divers te noemen zijn. De muziek beweegt zich soepeltjes tussen de tech-house, electro en synth-pop. Qua muzikaliteit is het niet altijd ‘jackpot’, maar de gedrevenheid en het enthousiasme dat de muziek uitstraalt zal je ongetwijfeld blij maken. Nog eens een duim omhoog voor de sublieme productie van de tracks! Echter, niet alles op het album is even sterk, maar onze beoordeling blijft bovengemiddeld! Hoogtepunten: de rauwe, maar ook uiterst sfeervolle track “Bergerie” en het soepele, doch warme “Then There’s Her”. Kijk op www.k7.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)  

 

 

Lop:Nor: “41°30’N 88°30’E” (Ecco Chamber Vienna)

 Genre: Nu-Jazz/ Trip-Hop/ Funk

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Lop Nor is een project van Helmut Neugebauer. Zijn album “41°30´N 88°30´E” (41 degrees, 30 minutes north and 88 degrees, 30 minutes east) valt onder de noemen nu-jazz met wat invloeden uit de trip-hop, funk en downtempo. Gastrollen zijn er voor Roland Punzenberger (drums), Thomas Berghammer (fluegelhorn, trumpet), Guida de Palma (vocals), Windi Gruber (vocals) en Marco Hebga (vocals). De muziek op dit album is lekker fris, hip (lees: kitscherig) en dansbaar. De beats zijn soms uptempo richting een drum & bass achtige variant, maar dan wel heel dunnetjes geproduceerd. Het album bevat eigenlijk geen duidelijk aanwijsbare hoogtepunten, maar luistert gewoon lekker weg. Da’s ook wat waard! “Rain” is wellicht het beste dat je op dit album zult horen vanwege de fraaie piano en lichte gitaarklanken. Kijk op www.eccochamber.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Subliminal Session Seven” (Subliminal Records)

 Genre: (Progressive) House/ Tech-House

Bron: 2-CD

Datum: 8/2004

Distributie: Astral Music

 Erick Morillo, labeleigenaar van Subliminal Records die binnenkort zijn eerste artiestenalbum op de markt gaat brengen, liet Harry ‘Choo Choo’ Romero de kans deze zevende Subliminal Session editie mixen. Op het overzocht kun je al het moois dat het label recentelijk uit de persen tevoorschijn toverde terughoren. Met bijdragen van Morillo feat. Audio Bullys (2 versies), Brett Johnson, Jark Prongo, Chrystal Method, Josh Wink, Jose Nuñez en Harry Romero zelf valt er genoeg plezier te beleven aan deze compilatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Slagerij van Kampen: “I.D.” (Kampfire Music)

 Genre: Drum & Pop

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Slagerij van Kampen staat al jaren (eenzaam) aan de Nederlandse top als het gaat om slagwerkgroepen. Ze hebben een vaste schare fans weten op te bouwen en komen ieder album weer met iets nieuws. Dat wil zeggen: hun trommelsessies worden keer op keer anders ingevuld en aangekleed. Op “I.D.” horen we meer synthesizer en computer invloeden over de drums tevoorschijn komen. In mei hebben we al een show van de groep bijgewoond, waarin dit duidelijk werd. De productie is nogsteeds in handen van Willem van Kruijsdijk en Mies Wilbrink, die echter van het podium verdwenen zijn. Het concept Slagerij van Kampen is in 22 jaar uitgegroeid tot een fenomeen in Nederland en dat wordt wederom onderstreept met dit album! Kijk op www.slagerijvankampen.nl voor meer informatie!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Xela: “Tangled Wool” (City Centre Offices)

 Genre: Ambient/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Dit album van Xela komt van hetzelfde label waarop Ullrich Schnauss zijn muziek uitbrengt. De muziek van beide is ook wel te vergelijken, al is Schnauss met toptracks als “On My Own” nog wel ‘one step ahead’. John Xela is het brein achter dit album, dat hij schreef in 2003. Het album bevat in totaal 8 zweverige, dromerige ambient tracks waar je heerlijk naar kunt luisteren zonder dat het snel verveeld. Tip: scoor beide albums van Ullrich Schnauss als je van fraaie ambient houdt die soms zelfs raakvlakken heeft met de poprock van U2. Dat klinkt vreemd, maar het is echt een vergelijking die je zult herkennen bij beluistering.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Craig Armstrong: “Piano Works” (Sanctuary Records)

 Genre: Easy Listening

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Craig Armstrong is geen onbekende sfeermaker gebleken. Zijn track “Glasgow” stal jaren geleden onze harten. Op dit album met enkel pianotracks (hier en daar elektronisch bewerkt en additionele aankleding) zorgt hij wederom voor ultieme muziek voor op de achtergrond. Het Melankolic label is verruild voor het minder bekende Sanctuary Records, maar dat mag geen schande genoemd worden. Conclusie: heerlijke muziek om tot rust te komen en ook een aanrader voor in de lounge als je zit te wachten op je Chinese afhaalpakket.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Super Discount 2” (Different)

 Genre: (Acid) House

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Etienne de Crécy bracht in 1997 het eerste deel uit de Super Discount serie uit. Na 7 jaar is hier dan eindelijk het 2e deel. Het lijkt op een compleet artiestenalbum, maar toch gaat dit werkje in de boeken als compilatie. 10 van de 11 tracks (een kort tussenstukje is van Mr. Learn) komen van de hand van Etienne de Crécy, al dan niet in samenwerking met anderen. De sound klinkt vers, maar grijpt ook een beetje terug naar het verleden (new wave sound). Niet alle tracks vallen eigenlijk onder de noemer house, want er staat ook downbeat materiaal op de compilatie. Een gemiddelde release.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “DJ Ruthless Presents Jump! Part 2” (Digidance)

 Genre: Jumpstyle/ Hardstyle

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Digidance

 DJ Ruthless verzorgt hier een 2e deel uit de “Jump!” serie van Digidance. Op het menu staan wederom een groot aantal jump & hardstyle tracks van uiteenlopende artiesten. Uiteraard staat er op de disk veel werk van Ruthless die het vooral met Vorwerk doet. Wat overblijft is een verantwoorde stamppartij die 22 nummers lang duurt en die je als liefhebber van knalharde muziek zeker niet zal teleurstellen.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Various: “Café del Mar - The Best Of…” (Mercury Records)

 Genre: Chill-Out

Bron: 2-CD

Datum: 8/2004

Distributie: Universal Music

 José Padilla krijgt hier nog een keer de mogelijkheid om zich van zijn beste kant te laten zien voor Café del Mar. Eind jaren 90 beëindigde hij zijn ‘residency’ bij het fameuze café dat aan de rand van de San Antonio baai (Ibiza) gevestigd is. Op deze 2 CD’s brengt hij op verantwoorde wijze de Café del Mar classics ten gehore. Naast diverse uiterst fraaie en vooral tijdloze chill-out tracks, worden we op deze compilatie ook geconfronteerd met commerciëler getinte tracks (of remixen) van Coldplay, Bush, Tears For Fears, Moby en U2. Al met al zal de gemiddelde chill-out liefhebber zich toch zeker vermaken, niet op de laatste plaats door sublieme bijdragen van A Man Called Adam, Paco De Lucia, The Ballistic Brothers, The Sabres Of Paradise en José Padilla zelf (die 2 topalbums op zijn naam heeft staan die wij nog steeds van harte aanbevelen). Kijk op www.cafedelmarmusic.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Bambuddha Grove 2004: The Gathering” (Warner Dance)

 Genre: Downtempo/ (World) Lounge/ Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 8/2004

Distributie: Warner Music UK (www.warnerdance.com)

 Deel 4 uit de Bambuddha Grove serie is een feit. Op ‘The Gathering’ staan in totaal 29 tracks, waaronder ook een aantal Nederlandse bijdragen van Monsieur Dodo, Sinetone, Alex Cortiz, Adani & Wolf feat. Praful en Electro Côco. Naast de bekende downtempo en loungetracks (met hier en daar wat dub invloeden) is er door samensteller M.O.C. Paoli ook ruimte ingeboekt voor een aantal lekkere ‘latin’ tracks. Naast de eerder vermelde Nederlandse bijdragen kun je ook luisteren naar muziek van Lenny Ibizarre, Peace Orchestra, Plej, Ernest Ranglin, Gare Du Nord en Trio Eléctrico. Hoogtepunt: het tropische “Clarke Bolland” van Moca dat een fantastische ‘latin vibe’ bevat in combinatie met een spectaculaire ritmiek! Ook “Schmooz” van Alex Cortiz (van het album “Mesmerising”) blijft een streling voor het oor! De 2 CD’s zijn in een speciale box verpakt met een prachtig artwork! Kijk op www.bambuddha.com of www.warnerdance.com voor meer informatie. In deze augustus 2004 rubriek beschrijven we ook de ‘2003 editie’ uit Bambuddha Grove compilatiereeks.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

The Pharcyde: “Humboldt Beginnings” (Chapter 1 Records)

 Genre: Hip-Hop/ R&B

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Coast To Coast 

The Pharcyde is terug met een nieuw album. Op de backcover van “Humboldt Beginnings” zijn de beide heren in een net pak afgebeeld, wat wellicht moet aanduiden dat ze weer een stap verder zijn in hun muzikale carrière. De muziek op “Humboldt Beginnings” is een op hip-hop gebaseerde sound, gemengd met invloeden uit de soul en R&B. Hier en daar klinkt de sound wat ‘poppy’ en ‘smooth’, maar het is niet de commerciële variant die je in de hitlijsten terughoort. Hoogtepunten op het album zijn het met soul doordrenkte “I Thought I Knew You”, dat me qua muzikale onderbouwing doet denken aan Pat Metheny, maar ook het op een disco classic gebaseerde “Illusion” en het instrumentale “Clouds” (compleet met koorzang) zijn uiterst aantrekkelijke tracks om naar te luisteren.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

7L & Esoteric: “DC2: Bars Of Death” (Babygrande Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: CNR Music

 7L & Esoteric is een in 1992 opgerichte hip-hop formatie. 7L is de DJ/ producer van het tweetal en Esoteric is de MC. In 1998 kwam het duo met de underground klassieker “Def Rhymes”, waarvan later improvisaties verschenen door grote namen als Jay-Z en Eminem. In 2001 verscheen het eerste officiële debuutalbum in de vorm van “The Soul Purpose” dat een Boston Music Award kreeg voor beste hip-hop album. Opvolger “Dangerous Connection” verscheen vervolgens in de herfst van 2002. Nu is er het derde album “DC2: Bars Of Death”. De sound van het duo valt te typeren als rauwe hip-hop met aanstekelijke melodiepartijen. In totaal komen er 19 tracks voorbij waaraan onder andere Celph Titled, Army Of The Pharaos, Main Flow, Lord Digga en Uno The Prophet meewerkten. Het is in ieder geval een lekker divers, pakkend en dansbaar album geworden. Kijk op www.7l-esoteric.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Worldwide Exclusives By Gilles Peterson” (Talkin Loud)

 Genre: Downtempo/ Nu-Jazz/ Broken Beats/ Soul/ Hip-Hop/ Latin

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Universal Music

 Meester Gilles Peterson is terug met een fraaie nieuwe muziekles. De man die wereldwijd zijn eclectische DJ sets op het publiek afvuurt, trakteert ons hier op 14 ‘exclusieve’ (veelal nieuwe) tracks. Uiteraard komt er weer een breed scala aan stijlen voorbij. Gilles Peterson beweegt zich probleemloos tussen downtempo, nu-jazz, soul, broken beats, latin, trip-hop en hip-hop. We horen adembenemend mooie tracks voorbij komen van onder andere (hou je vast): Jazzanova feat. Shaun Escoffery, Umod (ook bekend als Domu), The Cinematic Orchestra (Ninja Tune), Nicola Conte, Roy Ayers, Gotan Project, Matthew Herbert & Roison Murphy (zangeres van Moloko) en Ty feat. Eska (Big Dada). De kwaliteit van zijn platenselectie is zo belachelijk goed dat je deze CD zonder voorbeluistering kunt aanschaffen! Een legende die Gilles Peterson, respect!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Aphrodissimo By M.O.C. Paoli” (Black Flame)

 Genre: Afro-Oriental Electronic Lounge/ World Music

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Coast To Coast

 M.O.C. Paoli kennen we al 6 jaar als de resident DJ van Bambuddha Grove Ibiza. Naast de compilaties die hij jaarlijks voor deze indrukwekkende gelegenheid op Ibiza samenstelt, komt hij hier nu ook met deze leuke “Aphrodissimo” verzamelaar. Op “Aphrodissimo” staan vrijwel allemaal onbekende namen die allemaal uitstekende muziek afleveren. De afro-sound is een aanstekelijke ritmische reis door minder bekende culturen en dat is voor de avontuurlijke luisteraar een leuke uitdaging. Deze CD moeten we volgens de bijsluiter indelen in de categorie: Afro-Oriental Electronic Lounge. Dat wordt dus weer een nieuw vakje aanmaken in de CD kast! Hoogtepunt: de openingstrack van M.O.C. Paoli zelf! Kijk op www.blueflame.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Rob Sonic: “Telicatessen” (Definitive Jux Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Na de briljante album release van RJD2, die wij onlangs ook live in de Melkweg (Amsterdam) zagen schitteren, is hier een nieuw Def Jux album uit naam van Rob Sonic. “Telicatessen” heeft 13 hip-hop tracks op het menu staan. Rob Sonic bracht onlangs als een single uit met diverse versies van de tracks “Death Vendor” en “Dylsexia”. Eerlijk gezegd klinkt de muziek op “Telicatessen” niet bijzonder spectaculair. Het is leuke muziek om eens op te zetten, maar over de houdbaarheid heb ik mijn twijfels. Ondanks de geruime inbreng van melodie, kan ik niet echt een uitschieter aanwijzen op dit album. Ondanks alles is dit gewoon een solide plaat met kwaliteitsmuziek.

 

Cijfer: 7

 (AD) 

 

 

Canibus: “Rip The Jacker” (Babygrande Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: CNR Music

 Germaine Williams aka Canibus debuteerde in 2000 met het album “2000 B.C. (Before Can-I-Bus)”. Canibus werd ontdekt na samenwerkingen met namen als Common en LL Cool J. Op zijn eerste album voor het sublieme Babygrande label strooit hij zijn felle ‘lyrics’ feilloos over diverse muzikale tinten (waaronder reggae tijdens “No Return”), met als basis hip-hop. De muziek op “Rip The Jacker” is uiterst fraai geproduceerd en klinkt overal soepel, muzikaal en valt op door een mooie balans tussen vrolijke klanken en rauwe ‘lyrics’. Als je naar het ‘Grieks vs. Latin’ klinkende muziekje tijdens “Indibisible” luistert, weet je precies wat we hiermee bedoelen. Naast de eerder genoemde reggae en wereldmuziektinten, horen we ook invloeden uit de tango en latin terugkomen. Hoogtepunten zijn: het eerdergenoemde “Indibisible” en het door Zuid-Amerikaanse klanken (lees: latin) bepaalde “Showtime At The Gallow”. Kortom: een avontuurlijk hip-hop album met veel diepgang en diverse kandidaten voor eclectische verzamelaars zoals “Late Night Tales”, “Back To Mine” en soortgelijke series! Kijk op www.canibus.ws of www.babygrande.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Bambuddha Grove 2003: The Arrival” (Warner Dance)

 Genre: Downtempo/ (World) Lounge/ Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 8/2004

Distributie: Warner Music UK (www.warnerdance.com)

 Een jaar na het verschijnen van deze bijna niet opgemerkte release, willen wij alsnog wat informatie kwijt over het derde deel uit de Bambuddha Grove reeks, die deze maand ook een 2004 editie zal voortbrengen in de vorm van ‘The Gathering’. Deel 1 en 2 werden ooit via Mole Listening Pearls uitgebracht en via Astral Music in Nederland verspreid. Nu wordt de reeks verzorgd door Warner Dance. Op deel 3 staan in totaal 31 tracks (zowel ouder als meer recent werk), verspreid over 2 schijfjes. Het artwork is wederom subliem gedaan en bevat leuke tekeningen van het eiland Ibiza, waarop ook het luxe restaurant en barcomplex Bambuddha Grove gevestigd is. De sound op deze compilatie is divers, zeg maar heel divers! Je krijgt een combinatie van wereldmuziek, Brazilian Jazz, downtempo, reggae, deep-house en dubby ‘lounge’ te horen. Namen als Thievery Corporation, Hefner, J-Walk, Quantic, Plej, Tosca, De-Phazz, Waldeck, Ian Simmonds en Bebel Gilberto gaan hand in hand met sublieme bijdragen van het Nederlandse Therapy label (label van Bart Thimbles). Dit label is met Project 2000 en Praful vertegenwoordigd op deze fraaie compilatie. Ons advies: luister de diverse delen uit deze serie eens op je gemak en laat je overtuigen door de bovengemiddelde verzamelkwaliteiten van M.O.C. Paoli. Kijk op www.bambuddha.com of www.warnerdance.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Outerspace: “Blood And Ashes” (Babygrande Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: CNR Music

 Outerspace viel onlangs al op door een samenvatting van uitgebrachte 12” releases op een full-length CD (ook op Babygrande uitgebracht). Nu is hier het eerste officiële album van de formatie. Het album “Blood And Ashes” bevat gastoptredens van Vinnie Paz, Sadat X, 7L & Esoteric, Immortal Technique, Celph Titled, King Syze en vele anderen. Op het album staan in totaal 16 tracks met een lekkere melodieuze invulling en strak geproduceerde beats! De vocals zijn scherp en klinken voortreffelijk op de begeleidende muziek. Tijdens “Chapter Of Thunder” wordt teruggegrepen op een beroemde synthesizer classic (you’ll be surprised). Hoogtepunt: “It Is What It Is”, dat opvalt door de goed gedreven beats en het uiterst aanstekelijke deuntje.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Abdominal & DJ Fase: “Flowtation Device” (Tune Up Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 In 2001 debuteerde het tweetal Abdominal (MC Andy Bernstein) en DJ Fase (DJ Fraser Wendt) met een single release op het Tune Up label. Een aantal jaar verder is het tijd voor een volledige album release. Abdominal & DJ Fase strooien op hun debuutalbum “Flowtation Device” rijkelijk met hip-hop dat een funky & jazzy sound bevat. Dit kenmerk komt de luisterbaarheid zeker ten goede. De ‘lyrics’ vallen lekker ‘laidback’ in de muziek, waardoor een unieke sound ontstaat. Opvallend zijn vooral de perfect geprogrammeerde basslines gedurende het album. Dit is echter een klein onderdeel van het geheel, want ook de beats en melodieën klinken prima! Na 12 tracks weet je dat je een uitstekend album in handen hebt.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Brand Nubian: “Fire In The Hole” (Babygrande Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: CNR Music 

Black Nubian komt voor het eerst sinds 6 jaar weer terug met een album. Na het laatste album, “Foundation” genaamd, zijn de drie originele leden van Brand Nubian terug met een 12 tracks tellend album. Op het nieuwe album laten de leden Grand Puba, Lord Jamar en Sadat X horen dat ze nog steeds in staat zijn om originele muziek te maken. Het zijn niet voor niets pioniers gebleken in het genre en zijn nog steeds een voorbeeld voor velen. De aparte producties zijn op z’n minst vermakelijk te noemen, maar vooral vernieuwend, origineel en avontuurlijk! Als je de tweede track op het album hoort, “Young Son” genaamd, weet je precies wat we hiermee bedoelen. Naast deze track valt er nog veel meer rauwe, maar ook soul getinte hip-hop op dit prima album terug te horen. Kijk op www.brandnubian.tv voor meer informatie. Dit album zal op 6 september op de Nederlandse markt verschijnen.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Hip Hop En La Calle Ocho” (Black Flame)

 Genre: Latin Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: Coast To Coast

 Hip-Hop met latin vocals en latin gevoel; dat klinkt als een aparte combinatie en het is ook zeker even wennen wanneer je begint met luisteren. Deze compilatie bevat in totaal 20 aardige tracks die je niet in 1x zullen aanspreken, maar waar je een paar luisterbeurten aan moet besteden. Het is muziek die erg gezellig klinkt (naast hip-hop ook dancehall en R&B achtige tracks), maar door de snelle ‘lyrics’ ook een beetje te druk op sommige momenten. Concluderend kunnen we stellen dat dit muziek is die je niet vaak te horen zult krijgen, maar die zeker het beluisteren waard is. Je zou het op dit moment nog een ‘underground’ stroming kunnen noemen! Beste nummer: Spagga, Prieto Valdes, Junito Blade met “Mucho Money”. Kijk op www.blueflame.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 6,5 

(AD)

 

 

Ice City: “Welcome To The Hood” (Sure Shot Recordings)

 Genre: Hip-Hop/ R&B

Bron: CD

Datum: 8/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Ice City bestaat uit de leden Freeway, Face Money, Bars, Hydro en ‘the additional family member’ Peddie Crack. Hun debuut LP “Welcome To The Hood” is een combinatie van hip-hop en zoetere R&B tinten. In de producties komen ook invloeden uit de soul terug. Het album bevat een groot aantal gastartiesten die in veel gevallen de productie verzorgden. Onder de gasten bevind zich ook Chad Hamilton van Young Gunz. Gedurende het album wordt het duidelijk dat we niet te maken hebben met een uitzonderlijk sterk album, maar met een album van gemiddelde kwaliteit dat zeker de moeite waard is.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Archief 2006

November 2006
Oktober 2006 Mei 2006
September 2006 April 2006
Augustus 2006 Maart 2006
Juli 2006 Februari 2006
Juni 2006

Januari 2006

 

Archief 2005

December 2005

Juni 2005

November 2005

Mei 2005

Oktober 2005

April 2005

September 2005

Maart 2005

Augustus 2005

Februari 2005

Juli 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002