CD recensies

Augustus 2008

 

 

Various: “Beach House 2008” (Hed Kandi)

 Genre(s): (Deep) House/ Soulful House

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Rough Trade

 Wat een heerlijke zomerse 2-CD is dit geworden zeg? Al vanaf de overtuigende eerste klanken van Reel People’s “Alibi” in de Rasmus Faber remix zijn wij hier verkocht. “Beach House” blijkt één van de betere stekjes uit de compilatietuin van Hed Kandi. Verspreid over twee disks passeren in totaal 26 ongemixte tracks, variërend van tropische deep-house tot zomerse Ibiza beach-house (zo nu en dan met tokkelende gitaren) en alles wat daaraan gelieerd is. We zijn naast de plaatsing van tracks/ remixen van (een greep) Tiger Stripes, Samantha James, Rasmus Faber, Chuck Love, Miguel Migs en Fred Falke ook bijzonder blij met Jody Wisternoff’s “Starstrings”. Deze track mag dan al wat gedateerd zijn, maar is nog steeds een genot om te beluisteren! Zo mogen ze er wel meer maken. Enige minpuntje van ”Beach House 2008”: ook op deze compilatie staat weer Groove Armada’s “Love Sweet Sound”. Deze track kan inmiddels echt niet meer – lees: te vaak gecompileerd. In de breedte is deze 2-CD een waar genot en een succesvol muzikaal middel om de zomer mee door te komen. Kijk op www.hedkandi.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Various: “Hed Kandi - The Mix: Summer 2008” (Hed Kandi)

 Genre(s): House

Bron: 3-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Rough Trade

 Hed Kandi blijft ons onvermoeibaar bestoken met diverse compilaties. Deze zomerse 3-CD is een mooie afspiegelijk van de meer toegankelijke houseplaten die deze zomer vermoedelijk veel op Ibiza gedraaid zullen worden. Het product is opgedeeld in drie verschiillende sessies, waarmee men diverse Hed Kandi concepten op één compilatie probeert te vangen: 33% Twisted Disco, 33% Disco Kandi en 33% Disco Heaven. Vrij vertaalt: allerhande house, bij elkaar gekneed door Hed Kandi. Met namen als ATFC, Warren Clarke, Freemasons, Hott 22, Raul Rincon, Laidback Luke, Syke’n’Sugarstarr, The Shapeshifters en Alex Gaudino op het menu, weet je een beetje in welke hoek je deze compilatie moet zoeken. Tamelijk commercieel, maar wel doorheen te komen. Mooi artwork wederom. Kijk op www.hedkandi.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Café Oriental 7” (Ayia Napa/ ZYX Music)

 Genre(s): World Lounge/ Elektronica

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: ZYX Music

 De “Café Oriental” reeks staat bekend om haar schitterende artwork en prima muzikale invulling. Liefhebbers van world lounge, elektronica en mengvormen kunnen weer hun hart ophalen aan deel zeven uit de reeks. Vele onbekende namen leveren prima materiaal af, aangevuld met meer bekende namen als Lemongrass (Roland Voss), Green Empathy (Daniel Voss) en Weathertunes (Roland Voss en Daniel Voss samen). Binnen de overvolle markt van world music verzamelaars en downtempo/ lounge reeksen is deze serie geen uitzonderlijk sterk gegeven, maar gewoonweg lekker. Avontuurlijke muziekliefhebbers sla uw slag. Kijk op www.ayianapamusic.de of www.zyxmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7  

 

Various: “Latin Village Festival 2008” (Digidance)

 Genre(s): Salsa/ Latin-House

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Digidance

 Na de succesvolle indoor editie van Latin Village vond eind juni de jaarlijkse outdoor variant van Latin Village plaats. Rondom het succesvolle festival is weer een 2-CD verschenen, waarbij een disk gereserveerd is voor respectievelijk salsa en latin-house muziek. DJ Mauri nam de salsadisk voor zijn rekening en selecteerde veertien heerlijke zomerse, tropische salsa en latintracks. Heerlijk om intiem op te dansen of om te beluisteren tijdens een zonnige vakantie. D-Rashid neemt op CD2 de huidige stand van zaken met je door op het gebied van latin-house. Hij selecteerde onder andere materiaal van Osunlade, Kenny Dope & Terry Hunter, Gregor Salto maar ook het “Latin Village Theme 2008” die D-Rashid samen met Lucien Foort opnam ontbreekt niet op de tracklist. Kortom: deze 2-CD is een waardevol souvenir voor de bezoekers van het festival, maar is ook geschikt voor liefhebbers van positieve, zomerse muziek uit Zuid-Amerika. Kijk op www.latinvillage.nl of www.digidance.cc voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Extrema Outdoor 2008” (Cloud 9 Music)

 Genre(s): Electro-House/ Tech-House/ (Progressive) Trance

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music

 Extrema Outdoor is ieder jaar één van de hoogtepunt op de festivalkalender van vele danceliefhebbers. Het evenement heeft nooit haar intieme sfeer verloren en kan dan ook rekenen op een grote schare trouwe bezoekers die jaarlijks afreizen naar de fraaie recreatie locatie Aquabest te Best (nabij Eindhoven). Dit jaar heeft men getracht om de brede muzikale programmering te vangen op één zilveren schijf. Dit is prima gelukt, al is de mix tamelijk onsamenhangend. Dit komt uiteraard door de vele diverse invloeden vanuit electro-house (ook de Sneakerz sound), (progressive) trance, tech-house, maar ook een lichte vleug techno. Ondanks de ‘rommelige’ opbouw is deze CD uitermate geschikt als souvenir voor de festivalgangers en kunnen we ook niet zo veel aanmerken op het gekozen materiaal – enkele uitzonderingen daar gelaten. Een greep uit de namen op de tracklist: Bart B More, Marcella, DJ Remy & Roland Klinkenberg, Michel de Hey, Kaskade & Deadmau5, Darko Esser, Warren Fellow, Fedde Le Grand, Erick Morillo, Joris Voorn en ga zo maar door. Let op: volgens onze informatie zal eind deze maand ook een DVD registratie in gelimiteerde oplage verschijnen. Kijk op www.extrema.nl of www.cloud9music.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Various: “Buzzin’ Fly - 5 Golden Years In The Wilderness” (Buzzin’ Fly)

 Genre(s): Deep-House/ (Tech) House

Bron: 3-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Buzzin’ Fly (www.buzzinfly.com)

 In 2003 richtte ex-Everything But The Girl voorman Ben Watt het Buzzin’ Fly label op. Nu – vijf jaar later – is het label uitgegroeid tot één van de smaakmakers binnen de mondiale housescene. Buzzin’ Fly biedt DJ’s/ luisteraars een breed scala aan HQ housemuziek variërend van (soulful) deep-house tot sfeerrijke tech-house en retro invloeden. Om het vijfjarige bestaan waardig te vieren, koos Buzzin’ Fly – zoals vele labels – voor het uitbrengen van een uitgebreide compilatie. Op maarliefst drie disks krijg je een stukje geschiedenisles, wordt je bijgepraat over het heden, maar wordt er ook vooruitgeblikt. Op de diverse menukaart vinden we smaakvolle gerechten (lees: producties en remixen) van Charles Webster, John Tejada, Âme, Darkmountaingroup, Gavin Herlihy, The Nova Dream Sequence (oftewel King Britt) en Ben Watt zelf, die het materiaal voor deze compilatie bijeen zocht. Na beluistering van alle drie de ongemixte disks, kunnen we kort zijn in onze reactie en beoordeling. Waren er maar meer van dit soort labels, die voortdurend ‘high quality’ materiaal blijven uitbrengen. Hulde voor Ben Watt en zijn Buzzin’ Fly label. Kijk op www.buzzinfly.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “1992 Is 4 You! - Mixed By Stanton” (Rotterdam Records/ Mid-Town)

 Genre(s): House Classics/ Oldschool (Breaks)

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Mid-Town (www.mid-town.nl)

 Feestend Nederland is anno 2008 nog steeds niet uitgekeken op het fenomeen oldschool en house classics. Dat wordt bewezen met het feestconcept “1992 Is 4 You!” van de organisatie B2S uit Rotterdam. Robert Steenbeek aka Stanton – al sinds halverwege jaren 90 een graag geziene (hardcore en oldschool) DJ achter de decks – kreeg de kans om een selectie van zijn favoriete klassiekers uit de periode 1990-1993 achter elkaar te mixen en gebruikte hiervoor enkel vinyl. De mixcompilatie puilt werkelijk uit van de fabuleuze tracks met een prominente inbreng vanuit de lage landen: Nederland en België. Zoals je zult begrijpen is deze 2-CD mixcompilatie een groot feest van herkenning. Vele tracks doen je terugverlangen naar de periode waarin housemuziek nog volop in ontwikkeling was en de splitsing tussen ‘mellow’ en hardcore aan het ontstaan was. Op CD1 bouwt Stanton via tracks van onder andere Bassheads en Ravebusters op naar Moby’s klassieker “Voodoo Child” (uit 1990) en Frank De Wulff’s fabuleuze “Cubes” onder zijn Modular Expansion alias, om te eindigen met Mid-Town klassiekers als “Throw Your Hands Up” van Intellect en “T.T.T. Groove” van Turntable Terror – beide producties van Michel de Hey. Allemaal tijdloze platen die 15 jaar (of nog ouder) na uitgave nog steeds klinken als een klok en die een bepaalde puurheid uitstralen. Dan hebben we alleen nog maar schijf één doorlopen. CD2 bevat onder andere werk van Digital Boy, Channel X, Fire On High (aka L.A. Style oftewel Wessel van Diepen en Michiel van der Kuy), N-Joi, Urban Hype (met de oldschool breaks klassieker “A Trip To Trumpton”) en Set Up System (met twee bijdragen). Langzamerhand wordt er opgebouwd naar de stevig pompende beats van Gateway Experience’s “Twin Freaks” – met het herkenbare thema. Afsluiter van deze zeer fraaie compilatie is “The Navigator” van Tellurians – een kwartet waarvan Ferry Corsten ooit deel uitmaakte. En zo zijn er nog vele tijdloze tracks geselecteerd die het vermelden waard zijn, maar dat doen we niet. Stanton overtuigt met een platenkeuze waarbinnen plaats is voor (hip)house, techno, oldskool breaks/ rave en prototype hardcore. Na twee mixen van om en nabij het uur is de pret toch echt voorbij en weet je als liefhebber zonder twijfel de repeat knop te vinden. De presentatie van deze compilatie heeft was eind augustus al tijdens de laatste editie van “1992 Is 4 You!” in het legendarische Parkzicht te Rotterdam. We kunnen – naast de (vaste) bezoekers van de feesten – iedere liefhebber van houseklassiekers en de oldschool sound aanraden deze 2-CD te gaan checken. “1992 Is 4 You!” is een mooi initiatief met respect voor het rijke verleden van de housemuziek! Kijk op www.mid-town.nl of www.b2s.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

Various: “Boemklatsch Presents Mixing In Action” (BMKLTSCH RCRDS)

Genre(s): Electro Breakbeats/ (Streetwise) Electro-House/ Baltimore/ Dub-Step

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Jammm Brands & Entertainment (www.jammm.nl)

 Sinds 15 augustus is de mix CD “Boemklatsch Presents Mixing In Action” op de markt verkrijgbaar. De CD werd uitgebracht op het Lowlands festival, waar Boemklatsch dit jaar voor de tweede keer op rij een optreden gaf. Op de CD is een mix te horen die de diversiteit van het DJ collectief treffend weergeeft.In deze recensie zijn passages opgenomen uit een interview dat ik met Boemklatsch member Sjam aka $jammie the Money had omtrent “Mixing In Action”. “Mixing In Action” is een creatief kunstwerkje geworden van een enthousiast collectief dat een diverse muzikale koers vaart. Boemklatsch staat voor electro en wel in de breedste zin van het woord. Sjam legt uit hoe de mix tot stand is gekomen: ‘nu we met Boemklatsch zijn aangesloten bij Jammm, ons nieuwe management, is onze bereik een stuk vergroot. We wilden onze sound in één keer neerzetten voor iedereen die nog nooit van ons had gehoord. Daarom hebben we lang zitten puzzelen over welke tracks erop zouden komen, hebben we zelf tracks gebouwd en intro, outro en interludes in elkaar gezet.’ Gedurende de mix komen stromingen en invloeden uit (allerhande) electro breakbeats, streetwise electro-house, Baltimore en dub-step aan bod. Zo nu en dan zijn zelfs wat Nederhop invloeden toegevoegd. Sjam over de muziekkeuze: ‘Illvester, Mike Mago en ikzelf ($jammie the Money) hebben alle drie lange tijd hip-hop gedraaid. Op een gegeven moment raakten we meer geïnteresseerd in meer energieke, meer dansbare stijlen. Veel van de dingen die we nu draaien hebben hun oorsprong in hip-hop, Ze klinken funky, draaien om beats + bass en zijn soms een tikkie ordinair. Binnen dat kader kan je veel verschillende kanten op.’ ‘We houden allemaal erg van Baltimore, (Franse) electro, fidget, breaks, dub-step. Er gebeurt een hoop in de dancewereld de laatste tijd. We proberen alles bij te houden en op de hoogte te zijn van nieuwe ontwikkelingen, in de hoop op een gegeven moment zelf een nieuwe ontwikkeling te zijn.’ Na de volledige tracklist van 28 tracks te hebben afgespeeld, kunnen we spreken van een hele energieke mixcompilatie – met name door het gekozen materiaal. Aan de mix zelf is weinig geknutseld. Sjam – die zelf bekend staat als scratchwonder – ligt toe: ‘bij mij ligt de laatste tijd de nadruk veel meer op draaien en produceren dan op scratchen. Scratches zijn dan ook niet terug te horen op “Mixing In Action”. Ergens vind ik dat wel jammer, want ik houd er nog steeds van. Om daar goed in te blijven moet je toch gewoon uren maken die ik op het moment niet heb. Qua effecten is het heel basic. We wilden mixen maken die we ook in de club kunnen doen, dus: EQ en filtering, plus een delay-tje hier en daar.Naast de prima eigen producties van het Boemklatsch collectief, vallen twee tracks in het bijzonder op, welke we specifiek zullen uitlichten. Ten eerste het humoristische “Eindbaas” van theFringe – een weergaloze oldskool breakz vs. Nederhop mash-up, waarvan je qua muzikale begeleiding zo zou geloven dat het om een 1991/1992 release op bijvoorbeeld XL Recordings (label van The Prodigy en SL2) gaat. Ik vroeg Sjam hoe ze in aanraking zijn gekomen met deze formatie: ‘we zijn een aantal jaar geleden via via met theFringe in contact gekomen. Ze speelden op de tweede editie van Utrecht Centraal, een feest wat jaarlijks door Boemklatsch wordt georganiseerd met als doel nieuw en oud talent aan een groot publiek te presenteren. Toen we besloten een label op te richten (BMKLTSCH RCRDS) waren zij de eersten die we aan ons hebben gekoppeld. Hun sound is fris en we denken dat zij heel veel potentie hebben.’ Ten tweede valt de Nobody Beats The Drum remix voor C-Mon & Kypski’s melige “Bumpy Road” op. De typerende NBTD-aanpak wat betreft het verknippen van geluidsfragmenten is fabuleus toegepast op het bronmateriaal. Dit zorgt voor een energieke, rauwe electro kraker met een vlakke housebeat, waar de vonken vanaf springen. Ik vroeg Sjam aansluitend of hij zijn rol binnen Nobody Beats The Drum goed kan combineren met het draaien voor Boemklatsch. Sjam: ‘het is wel druk! Vaak moet ik in het weekend van de ene naar de andere gig racen. Eigenlijk alleen maar een teken dat het goed gaat denk ik dan. Ik houd niet van stilzitten, maar soms moet ik in de gaten houden dat ik mezelf niet voorbij sjees. Nu we met Nobody Beats The Drum en Boemklatsch bij dezelfde boeker Topbillin’ zitten zal het wel iets overzichtelijker worden denk ik.’ Tenslotte vroeg ik Sjam voor welk publiek de CD “Mixing In Action” bedoeld is? Sjam: ‘iedereen die van goede muziek houdt en niet bang is om zijn billetjes te schudden’. Wij denken dat iedere liefhebber van eclectic DJ sets (met de nadruk op electro), fans van Don Diablo’s DJ sets en aanhangers van feestconcepten als Sneakerz/ Nope Is Dope zich zeer zeker zullen vermaken met deze ‘streetwise’ mix CD. Deze CD zal het collectief vermoedelijk een nog drukkere draai agenda gaan bezorgen. Kijk op www.boemklatsch.nl of www.jammm.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Miguel Migs: “Those Things Deluxe” (Hed Kandi/ Salted Music)

 Genre(s): (Deep) House/ Broken Beats

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Rough Trade

 Michael Sundance Steward aka Miguel Migs is één van de bekendste soulful house en deep-house producers van de US West-Coast. Denk aan zijn producties voor het ooit zo populaire Naked Music label. Zijn omhelzende, vocale beach-house geluid anno 2007/2008 klinkt qua muzikale invloeden breder dan voorheen. Zo horen we veel invloeden uit de funk en disco voorbij komen, maar de soul is gelukkig gebleven. Migs, die vorig jaar met “Those Things” zijn tweede album uitbracht (via zijn eigen Salted Music), kreeg net als in 2002 – ten tijde van de release van debuut “Colorful You” (Naked Music) – lovende kritieken en later in 2007 zou een remix overzicht op CD volgen met de werktitel “Those Things Remixed”. Hed Kandi heeft nu een ‘deluxe’ editie van het album uitgebracht, waarbij beide disks in één box gebundeld zijn – handig voor mensen die Migs’ tweede album of de gelieerde remixen gemist hebben. Zelf hadden we de remixen nog niet gehoord en kunnen concluderen dat deze in diverse gevallen beter zijn als het bronmateriaal. Remixen van namen als Simon Grey, J-Boogie, Rasmus Faber, Faze Action en meerdere bewerkingen van Miguel Migs zelf bieden de luisteraar voldoende kwaliteit om de houdbaarheid van het album weer met enige tijd te verlengen. Prima initiatief van Hed Kandi, dat zich normaliter bijna nooit op individuele artiesten richt. In dit geval een erg goed en verstandig idee! Kijk op www.hedkandi.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

Fred Everything: “Lost Together” (Om Records)

 Genre(s): Deep-House/ Funky Breakbeats

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Om Records (www.om-records.com)

 Frédéric Blais aka Fred Everything is een uit Quebec (Canada) afkomstige deep-house DJ/ producer. Zijn releases voor onder andere 20:20 Vision, Nightshift en Om Records worden al jaren geprezen door toonaangevende platendraaiers over de gehele aardbol. Vanaf halverwege jaren 90 heeft hij een indrukwekkende catalogus opgebouwd, welke naast vele singles en remixen ook uit diverse albumreleases bestaat. “Lost Together” is het laatste werkstuk van Fred Everything, waaraan vocalisten als Lisa Shaw, Roy Davis Jr. en N’Dea Davenport (The Brand New Heavies) hun medewerking verleenden. Het album bevat een opvallend funky geluid, maar ook invloeden uit disco en soul zijn overduidelijk aanwezig. Mooiste track is wat ons betreft “Here I Am” met de schitterende vocalen van Lisa Shaw – die je kent van haar solowerk op Naked Music en haar regelmatige ‘duetten’ met Miguel Migs. De track kenmerkt zich door een melodramatische sound, waarmee Fred Everything en de vocaliste in kwestie de gevoelige snaar weten te raken. Het album bevat naast de genoemde ‘funk-disco-soul influenced’ deep-house tracks ook wat afwijkend werk in de vorm van funky breakbeats. Conclusie is dat Fred Everything wederom een prima album heeft weten af te leveren. Kijk op www.fredeverything.com voor meer informatie. 

 

Beoordeling: 8

 

 

Recloose: “Perfect Timing” (Sonar Kollektiv)

 Genre(s): Nu-Soul/ Broken Beats/ Disco/ P-Funk

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution 

Matthew Chicoine aka Recloose – van oorsprong een jazzmuzikant – verruilde enkele jaren geleden zijn thuisstad Detroit voor Wellington, Nieuw-Zeeland. Hij heeft sinds eind jaren 90 een enorme staat van dienst opgebouwd. Hij bracht zijn eigenzinnige en veelzijdige dansvloertracks uit via labels als Planet E, !K7, Peacefrog en ons eigen Rush Hour. De dansbare geluiden van Recloose vallen al jaren goed bij zowel broken beats als avontuurlijke hip-hop, eclectic en ook house DJ’s. Chicoine debuteerde in 1998 op het Planet E label van Carl Craig met de “So This Is The Dining Room” single. In 2002 verscheen vervolgens via datzelfde label zijn debuut langspeler “Cardiology”, dat onder ander de fabuleuze tracks “Ain’t Changin’” en “Up And Up” bevatte. Recloose’s laatste langspeler (zijn tweede) dateert alweer van zomer 2005 – het via Peacefrog verschenen “Hiatus On The Horizon”. Recloose heeft al jaren een tamelijk herkenbaar eigen geluid – waarbij hij genre overschrijdend te werk gaat – en deze is op “Perfect Timing” niet wereldschokkend aangepast. Eerder verder verbreed. Op het album zijn gastrollen voor onder andere Tyna, Joe Dukie (van Fat Freddy’s Drop) en Rachel Frasier gereserveerd. Door hun warme en (in grote mate) overtuigende inbreng stijgt de waarde van Recloose’s muziek alleen maar meer. Chicoine pendelt op “Perfect Timing” soepel tussen moderne soul, disco en P-Funk die hij voorziet van broken beats en een subtiel Detroit sausje (talking about roots). P-Funk zegt u? Jazeker, luister bijvoorbeeld eens naar “Emotional Funk” en herken duidelijk Prince’s invloeden uit zijn werk van begin jaren 80. Het lijkt er bij de track “So Cool” op of Chicoine een kijkje in de keuken van onze eigen Bas Bron aka Bastian (onder andere producer van De Jeugd Van Tegenwoordig) heeft genomen. De gelijkenissen zijn er overduidelijk, al is er wel een eigen Recloose sausje aan de Bastian sound toegevoegd. Van alle bijdragen op “Perfect Timing” waar Tyna Keelan zijn vocale bijdrage aan verleende, druipt de funk af! Mijn favoriet is “Red Room” – met vocalisten Justin Chapman en Genevieve Marentette – dat bol staat van de (uptempo) soulklanken, een hobbelende ritmiek kent en door de gevoelige toetsen en klanken een indrukwekkend spoor van kwaliteit achterlaat. Sonar Kollektiv heeft voorafgaand aan de album release de gezellige luistertrack “Deeper Waters” met de herkenbare vocalen van Joe Dukie (bekend van Fat Freddy’s Drop) als single uitgebracht. Deze single bevat remixen van Yes King  (Mark Rae’s nieuwste project) en reggae/dub duo Frost & Wagner, maar ook een live versie van “Turkish Delight” – origineel afkomstig van het album “Hiatus On The Horizon”. In zijn totaliteit is “Perfect Timing” een erg fijn album geworden met een divers karakter en een lange houdbaarheidsdatum. Wie “Perfect Timing” op waarde weet te schatten, kan ik ook aanraden om het album “Full Circle” van Atjazz te gaan beluisteren (release op Mantis Recordings). Zegt dit alles je niet veel: “Perfect Timing” is een aanrader voor liefhebbers van formaties als 4hero, Bugz In The Attic en Mark de Clive-Lowe – oftewel muziek binnen de marge broken beats, moderne soul-jazz-funk, aangrenzende stromingen en mengvormen hiervan.

Kijk op www.sonarkollektiv.com of www.recloose.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Reel People: “Seven Ways To Wonder” (Papa Records)

 Genre(s): Broken Beats/ Deep & Soulful House/ Latin/ Nu-Soul

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Papa Records (www.paparecords.co.uk) 

De formatie Reel People, tegenwoordig bestaande uit het duo Mike Patto en Oli Lazarus, geniet al jaren een torenhoge status binnen (sub)genres als soulful house, deep-house en broken beats. Waarom wordt je wel duidelijk bij beluistering van hun laatste album, “Seven Ways To Wonder” genaamd. De muzikale ouput – bestaande uit broken beats, soulful house, deep-house, nu-soul, latin vibes en mengvormen hiervan – is een pure streling voor het oor. Gospel speelt een grote rol in de muziek van Reel People. Ze werken op dit album onder andere met grote vocalisten als Tasita D’Mour, Omar, Vanessa Freeman en ga zo maar door. De muziek doet me zo nu en dan denken aan Nathan Haines’ indrukwekkende tweede album “Squire For Hire” uit 2004 (Chillifunk label, Phil Asher productie). De schitterende strijkers, de harmonieën en de subtiele melodieën zijn waanzinnig in elkaar gedraaid. We hebben gedurende het beluisteren van de twaalf tracks geen enkele uitglijder kunnen ontdekken en met verbazing de tracklist afgeluisterd! Uitzonderlijk goed album met uitzonderlijk mooie melodieën en uitzonderlijk goede vocale inbreng van bekende en onbekendere namen. Liefhebbers van DJ Spinna, 4hero, Domu, Nathan Haines en soortgestemden kunnen hun hart ophalen aan Reel People’s album. Kijk op www.paparecords.co.uk of www.reelpeoplemusic.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

M-Swift: “Morning Light” (IRMA Records) 

Genre(s): Jazzy House/ Downtempo/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: IRMA Group (www.irmagroup.com)

 M-Swift is een project van Shouhei Matsushita. Op zijn album “Morning Light” etaleert hij andermaal zijn stijlvolle jazzy house met een soulful vibe. Op “Morning Light” wordt Matsushita bijgestaan door gastvocalisten als Vanessa Haynes, Sharon Harris, Marcus Begg en ga zo maar door. M-Swift’s muziek klinkt een beetje als een clubgerichte variant van Incognito’s jazz-dance muziek. Dit levert vele mooie tracks op die tevens draaibaar zijn in de intiemere clubs/ beachbars. Ook staan er meer ingetogen momenten op “Morning Light” om de variatie erin te houden. Vervelend is dat onze promo niet de correcte volgorde van op de hoes aangegeven tracks bevat. Maargoed: we gaan ervan uit dat dat bij een gekocht exemplaar niet zo zal zijn. Prima album is dit. Kijk op www.irmagroup.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Incognito: “Tales From The Beach” (Dôme Records)

 Genre(s): Jazz-Dance/ Acid-Jazz/ Jazz-Funk

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Rough Trade

 Incognito – al sinds het begin van de jaren 80 actief – is een jazz-dance formatie met een steeds wisselende line-up. Constante factor binnen de formatie is Jean-Paul Maunick aka ‘Bluey’ – de ‘driving force of Incognito’. Begin jaren 90 had de formatie twee grote top 40 hits met respectievelijk “Always There” – gezongen door soulkoningin Jocelyn Brown – en “Don’t You Worry ‘Bout A Thing”. De jaren daarna reikte Incognito’s muziek weliswaar niet meer tot in de hitlijsten, maar verscheen in alle anonimiteit het ene na het andere tijdloze album. Denk bijvoorbeeld aan het via Gilles Peterson’s Talkin’ Loud label (helaas ‘out of business’) verschenen album “No Time Like The Future” uit 1999. Sinds 2002 verschijnt het grootste gedeelte van Incognito’s muziek via het gewaardeerde Dôme label. Niet geheel verwonderlijk: de groep is ook ‘live on stage’ erg gewild. Zo hebben ze in Nederland al meerdere malen geschitterd op het North Sea Jazz Festival. Ondanks de vele wisselingen binnen de band, zijn er wel enkele zekerheden ingebouwd. Bijvoorbeeld het herkenbare en meer dan uitstekende vocale werk van zangeres Maysa Leak. Ook zij schittert weer gedurende diverse tracks op “Tales From The Beach”. Neem nou de track “I’ve Been Waiting” dat Jean-Paul Maunick samen met Simon Grey in elkaar draaide. Maysa’s onvergelijkbare soulstem maakt deze track tot een onvergetelijk sterk moment en wellicht het beste van de hele CD. “Tales From The Beach” klinkt weer onmiskenbaar ‘Incognito’. Het is een herkenbaar geluid dat in de loop der jaren weliswaar doorontwikkeld is, maar nooit haar eigen identiteit verloren heeft. Het is jazz-dance of jazz-funk of acid-jazz – geef het beestje maar een naam. Deze heerlijk in het gehoor liggende mengvorm van dansbare jazz met funk en soul is al jaren een beproefd recept en binnen deze stroming loopt Incognito zonder twijfel voorop met andere (semi) bekende namen als Jamiroquai, The Brand New Heavies en REAL. Zo nu en dan krijg je ook nog een voorzichtige housebeat voorgeschoteld, zoals tijdens “Love, Joy Understanding” – een prachtige track overigens. Omdat Incognito zo’n geheel eigen geluid uitdraagt, heeft het geen zin om alle tracks individueel toe te lichten. Mensen die bekend zijn met deze groep weten wat ze kunnen verwachten en worden niet teleurgesteld. Na beluistering van “Tales From The Beach” kunnen we stellen dat Incognito zich binnen de jazz-dance beweging nog steeds tot de absolute top mag rekenen met haar smaakvolle muzikale output. Deze muziek is uitermate geschikt om af te spelen in een intieme omgeving tijdens bijvoorbeeld een etentje, of gewoon op een ‘lazy Sunday’. Kijk op www.incognito.org.uk of www.domerecords.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

Various: “Stereo Sushi Version 13” (Stereo Sushi/ Hed Kandi)

 Genre(s): Deep-House/ (Soulful) House

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Rough Trade

 Wie van vocale, soulful deep-house kan smullen, weet dat de “Stereo Sushi” reeks uitkomst biedt. De 2-CD biedt full length 12” mixes voor DJ’s die graag stijlvolle housemuziek draaien. Door de vocale inbreng (soms neigend naar gospel) mag je de muziek op “Stereo Sushi Version 13” zowel toegankelijk als gestileerd noemen. Het gekozen materiaal komt onder andere van diverse top-class spelers uit het soulful house segment, zoals Richard Earnshaw, DJ Spen, Muthafunkaz, Jamie Lewis, Barbara Tucker, Marc Evans, Jon Cutler, Reel People en Danism. We mogen wel stellen dat deze muziek niet snel gaan vervelen, maar dat de ontwikkeling en originaliteit soms ver te zoeken is. De kwaliteit van deze sound zit hem meer in het behaaglijke, muzikale en ‘easy to listen to’ karakter. Net als de eerdere delen uit deze reeks die we het afgelopen jaar onder de loep namen, kan je deel dertien als soulful house liefhebber wederom zonder voorbeluistering aanschaffen. Kijk op www.hedkandi.com/stereosushi voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Fabric 42 - Âme” (Fabric Records)

 Genre(s): (Retro) House/ Tech-House/ Minimal/ Techno

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Nu de hype rondom Âme een beetje afgekoeld lijkt, laat het houseduo weer luid en duidelijk van zich horen middels het nieuwste hoofdstuk uit de geprezen “Fabric” reeks. De populariteit van Âme – bestaande uit Kristian Beyer en Frank Wiedemann – schoot een aantal jaren geleden in komeetvaart omhoog. Hun titelloze debuutalbum uit 2005, dat verscheen via Sonar Kollektiv, bleek een instant classic en hun immense partyhit “Rej” creëerde een ware hype rondom het duo. Hiernaast runt het duo samen met Dixon het Innervisions label, dat vanaf release #8 op eigen benen is gaan staan (van releases #1 tot en met #7 was Innervisions een sublabel van het eerder genoemde Sonar Kollektiv). “Fabric 42” is een volwassen, tamelijk diepe mixcompilatie geworden – dit in tegenstelling tot de melodieuze editie die het duo verzorgde voor NRK’s “Coast 2 Coast” compilatiereeks. Openingstrack “Hear The Sun” van Linkwood is een uiterst sfeerrijk startschot van een compilatie die stromingen als (retro) house, tech-house, minimal en techno met elkaar verbindt. Na de opener wordt echter snel de diepte ingegaan. Ondanks gekozen tracks van house legende Armando (met een retro klinkende productie uit 2007), Minilogue (geremixt door Wighnomy Brothers), Matthew Styles en de waanzinnige eigen productie “D.P.O.M.B. (Version 1)” in samenwerking met Henrik Schwartz en Dixon (Innervisions release), weet deze mixcompilatie niet de volledige speelduur te boeien en dat is simpelweg jammer. Niet dat deze mix CD slecht is, maar hij is simpelweg wat minder geschikt voor thuis op bank. Liefhebbers van Âme’s DJ sets en producties zullen zich zeker vermaken met “Fabric 42”. Let op: één gekozen track blijkt een ‘onvoorziene misser’ omdat we deze pas geleden ook al hoorden op een mixcompilatie. We hebben het uiteraard over LFO vs. Fuse’s “Loop”. Ben Korbel selecteerde deze techno classic ook al voor zijn “Balance Presents Electric_03” mix. Kijk op www.fabriclondon.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5 

 

 

Various: “Defected In The House - The Shapeshifters” (Defected)

 Genre(s): House

Bron: 3-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Shapeshifters is een gewaardeerd houseduo bestaande uit Max Reich en Simon Marlin. In 2004 scoorden ze een enorme hit met het aanstekelijke “Lola’s Theme” – een pompende disco-house kraker die het tot hoog in de charts zou maken. In mei van dit jaar verscheen via Defected de “Treadstone EP” met de track “Chime” erop (rework van Orbital’s klassieker), dat nu een vervolg krijgt in de vorm van de compilatie “Defected In The House - The Shapeshifters”. De compilatie bestaat uit drie delen: disk één en twee laten het pakkende en tamelijk toegankelijke geluid van de Shapeshifters horen, een geluid dat niet vervalt in plat klinkende electro-grooves. Usual suspects als Copyright, Skylark, Knee Deep & DJ Spen, Freemasons, Fedde Le Grand, ATFC, Grant Nelson, Chocolate Puma en de nieuwste hit van Axwell & Bob Sinclar feat. Ron Carroll ontbreken niet, net als divers eigen materiaal (waaronder remix werk) van de heren niet ontbreekt. Disk drie is wat ons betreft een subliem kado bij deze al uitstekende compilatie. Wat vinden we op disk drie? Soul, pop en housemuziek die Shapeshifters heeft geïnspireerd (of dat nog steeds doet) met bijdragen van Al Green, Tears For Fears, Last Rhythm, Lil’ Louis, Adamski, Lisa Lisa & Cult Jam, Hall & Oates en Frankie Knuckles presents Satoshi Tomiie feat. Robert Owens. Kortom: aan deze 3-CD kun je genoeg plezier beleven. Kijk op www.defected.com of www.myspace.com/theshapeshifters voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “A State Of Trance Classics Vol. 3” (Cloud 9 Music)

 Genre(s): Trance Classics

Bron: 4-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music 

Derde deel uit de reeks en wederom van een fabuleuze kwaliteit. “A State Of Trance Classics” is een reeks speciaal voor de CD-jockey. Het is je kans om bekende en (bijna) vergeten trance classics in full length versies te scoren. Net als delen één en twee – ook allebei 4-CD boxen – puilt de tracklist uit van de aansprekende namen. Deze keer komen onder andere Energy 52, Paul van Dyk (ook zijn remix voor Humate), L.S.G. (aka Oliver Lieb), BT, Umek, Sander Kleinenberg, Jam & Spoon, Rank 1, Vincent de Moor, Yahel en Binary Finary (geremixt door Gouryella, dus Ferry Corsten en Tiësto) voorbij. We willen niet al te veel woorden aan deze 4-CD box wijden, maar kunnen je zowel dit deel als de eerdere twee delen van harte aanbevelen als je op zoek bent naar de betere trance classics. Kortom: wederom een sublieme selectie van in totaal 36 classics in superieure geluidskwaliteit – afkomstig van de originele, ‘uncompressed’ masters. Kijk op www.cloud9music.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Big & Dirty Sounds By Benny Rodrigues” (Be Yourself Music)

 Genre(s): (Tech) House/ Techno/ Minimal

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music

 De persinformatie omschrijft treffend: ‘in de afgelopen jaren is Benny Rodrigues uitgegroeid tot een van de grootste DJ’s op Nederlandse bodem. Naast wekelijks het hele land door te reizen en inmiddels elke club in Nederland aangedaan te hebben, is hij ook een vaste gast op alle grote evenementen. Zo was hij al eens de afsluitende act op Mysteryland en stond hij al diverse keren op het prestigieuze Sensation White. Hoog tijd om zijn populaire sets te vertalen naar een mix-compilatie, want per slot van rekening is Benny Rodrigues zo’n beetje de enige DJ die de afgelopen jaren geen mix-compilatie heeft uitgebracht. Op zich vreemd, gezien zijn enorme populariteit. Big & Dirty sounds by Benny Rodrigues is dan ook voor veel fans die lang verwachte mix-compilatie’. Na een korte zoektocht vonden wij in ons archief een door Benny gemixte CD als onderdeel van de 2-CD compilaties “Now & Wow #2” (2001) en “Now & Wow #4” (2002). Men vervolgt: ‘voor de CD heeft Benny flink door zijn favoriete tracks zitten spitten om een zo goed mogelijke reflectie te geven van zijn DJ sets. Verwacht op deze CD geen uitgekauwde tracks die op elke verzamelaar zijn terug te vinden, maar een tracklist die bruist van de originele tracks, die stuk voor stuk dansvloerkrakers zijn. Veel tracks zijn ‘gezochte’ en veel aangevraagde tracks tijdens Benny zijn sets en dus kunnen de fans en liefhebbers hun hart ophalen bij de dubbel CD’, aldus Be Yourself Music. Benny Rodrigues laat er op deze 2-CD mixcompilatie geen enkele twijfel over zijn uitzonderlijke DJ kwaliteiten bestaan. Deze DJ/ producer laat middels deze mixcompilatie horen hoe je diepe en de meer toegankelijke ‘tech influenced house music’ hand in hand kunt laten gaan. Rodrigues gaat hoofdzakelijk voor zijn kenmerkende tech-house geluid, waarbij hij uitstapjes maakt naar (dubby) techno en/ of elementen plukt uit minimal en electro-house. Zijn gedreven en veelal melodische geluid is wat ons betreft perfect vertaald naar deze 2-CD compilatie. Rodrigues’ platenkeuze is vooral op disk één waanzinnig. Gedurende dit schijfje passeren onder andere het hypnotiserende “Sucre” van John Tejada (eind 2005) dat wordt gekenmerkt door een traphuis gewijze melodielijn (opwaarts), waarin diverse synthesizer geluiden verwerkt zijn en veel met de toonfrequenties/ noten gespeeld wordt. Ook valt de gedreven bijdrage van Mark Knight & Funkagenda positief op. We hebben het dan over de track “Shogun”. De remix van M.I.R.K.O. (aka Mirko van Dommelen) voor Michel de Hey vs. Grooveyard’s “Compound” – remix uitgebracht in 2007, origineel uit 2000 – is nog zo’n fabuleus hoogtepunt op CD1. Het oorspronkelijke (herkenbare) thema krijgt een heerlijke, tamelijk wilde en dansbare Technasia achtige ritmestructuur mee (limiter effecten, vergelijkbaar met de ritmes op Technasia’s baanbrekende “Evergreen” single). Waanzinnig dansvloer moment! Naast genoemde tracks biedt CD1 ook meer dan welkome tracks van bijvoorbeeld Heidi vs. Riton, Kurd Maverick (geremixt door Jimpster), Pan Pot (geremixt door Jesse Rose) en ‘upcoming man’ Patrice Bäumel. Ook Benny Rodrigues’ eigen productie “Paradox”, die hij samen met Darko Esser in elkaar heeft gesmeed, komt voorbij in de uitstekende Magik Johnson remix – single uitgebracht via het prominente Underwater label van Darren Emerson (ex-Underworld). Op CD2 laat Benny Rodrigues zo nu en dan een iets steviger geluid horen dat naar (elegante) techno neigt – soms met een dubby inslag. Let vooral op de track “Plastik” van Simon Bakers, dat er wat ons betreft uitschiet door de waanzinnige baslijn! Met zo’n killer bassline zet je iedere dansvloer in vuur en vlam. Jammer genoeg staan er op CD2 minder individuele tracks die opvallen. Echter, wanneer je een DJ set zodanig opbouwt dat het als één dansbaar en gedreven geheel klinkt, dan ben je toch echt heel goed bezig. Dit is nou precies wat Benny Rodrigues doet en waar we hem al jaren om waarderen. CD2 bevat naast de genoemde track ook bijdragen van Rejected, DJ Yellow, Josh Wink en Martin Buttrich. Kortom: dit is een hele fijne dubbelaar geworden met een goede opbouw en een flink aantal (positief) opvallende tracks. Liefhebbers van Benny Rodrigues’ DJ sets op festijnen kunnen zonder voorbeluistering deze 2-CD aanschaffen, want het is een fantastische vertaalslag van feestomgeving naar zilveren schijfjes! Hulde voor deze DJ, die wat ons betreft een dubbele A-status achter zijn naam mag noteren. Het internationale succes lonkt! Kijk op www.bennyrodrigues.com of www.beyourselfmusic.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Bloomingdale 08” (Universal Music)

 Genre(s): (Electro) House/ Grooves

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Universal Music

‘Na het succes van de Bloomingdale CD’s de afgelopen 5 jaar werd er door veel mensen al maanden met spanning uitgekeken naar “Bloomingdale 08”. Deze dubbel CD is sinds eind juni te koop en is als volgt opgebouwd: CD1 staat vol met de aankomende zomerhits, de lekkerste clubknallers en de heerlijkste standplaten. CD2 is zoals gebruikelijk samengesteld en gemixt door de Sundale resident DJ, Ricky Rivaro. Ricky zorgt met zijn mix voor heerlijke zomerse beats en brengt het ultieme strandgevoel. Kortom deze 2CD is een absolute ‘must have’ en jouw ‘soundtrack’ voor deze zomer!’, aldus de persinformatie. Mogen we dat zelf even bepalen? Dank U! De 2008 editie – gekoppeld aan de populaire in Bloemendaal aan Zee gevestigde beachclub – is wederom een verantwoord en vermakelijk overzicht geworden, waarbij vooral de “Sundale” disk positief opvalt. Op CD1 vinden we een aantal grijs gedraaide tracks zoals Dirty South’s “Let It Go” in de pompende Axwell remix, de grote hit “Disco Volante” van Ida Engberg in de bekende Sébastien Léger remix (die ook op de radio gedraaid wordt) en de momenteel breed uitgemeten track “The One” van Sharam feat. Daniel Bedingfield. Naast diverse commercieel georiënteerde tracks staan er ook puike tracks van onder andere Kings Of Tomorrow (vocale deep-soul) en Marco Demark (geremixt door de electro-trancers van Deadmau5) op het menu van CD1. Voor ons draait deze “Bloomingdale” compilatie – zoals wel vaker is voorgekomen – om de door Ricky Rivaro gemixte schijf met de subtitel “Sundale”, refererend aan zijn residentie en gelijknamige events op de zondagavond in de beachclub. Deze avond is een begrip geworden en bij beluistering van CD2 weet je waarom. De sympathieke Ricky Rivaro strooit met fraaie grooves, soulful house en electro getinte clubmuziek (ala Sneakerz). Origineel gevonden tracks van bijvoorbeeld Knee Deep, met hun vermoedelijk op Stevie Wonder’s “My Cherie Amour” gebaseerde track “Darlin” en de Se:Sa remix voor Syke ’n Sugarstarr presents Cece Rogers “No Love Lost” zijn hier mooie voorbeelden van. Overige namen van betekenis zijn onder andere: Danism & Haze, Armand van Helden, Milk & Sugar en Bob Sinclar (hier geremixt door Gregor Salto & DJ Madskillz). Kortom: “Sundale” is met afstand de beste CD van deze editie voor de jaarlijkse “Bloomingdale” reeks. Conclusie: CD1 krijgt een krappe voldoende door de overgecompileerde en grijsgedraaide tracks, maar CD2 maakt een hoop goed door de uitstekende platenkeus van Ricky Rivaro. “Bloomingdale” is echter zeker niet ‘dé soundtrack’ voor zomer 2008, daarvoor is het overall gevoel na beluistering te doorsnee/ gemiddeld. We noemen dit een gemiddelde aangelegenheid. Kijk op www.bloomingdaleaanzee.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Pivot: “O Soundtrack My Heart” (Warp Records)

 Genre(s): Electronic Pop & Rock/ (Experimental) Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Rough Trade

 Warp Records – oorspronkelijk beroemd om haar pioniersrol binnen de elektronica/ IDM sector – brengt de laatste periode nogal wat afwijkende releases uit. Neem nou Jamie Lidell met zijn eigentijdse kijk op de Motown soul of Gravenhurst met haar zoete pop/ rock, ze wijken nogal af van het oorspronkelijke muzikale pad van Warp. Het trio Pivot – met bandleden Richard Pike, Laurence Pike en Dave Miller – is ook zo’n band die Warp’s muzikale pad verder verbreed. In 2005 bracht Pivot haar debuutalbum “Make Me Love You” (Sensory Projects release) uit, maar tekende in 2008 bij Warp Records. Dit heeft het album “O Soundtrack My Heart” opgeleverd, dat al vooraf gegaan werd door de single “In The Blood”. “O Soundtrack My Heart” is een album met diverse gezichten geworden, maar met elektronische (instrumentale) pop/ rock als voornaamste pijler. Pivot gaat in een paar gevallen voor uitstapjes naar pure (experimentele) elektronica. Check bijvoorbeeld eens het prachtige ‘Kraftwerkiaanse’ “Fool In Rain”. Overall is dit vermoedelijk geen album dat je over een tijdje nog bij is gebleven, daarvoor staan er teveel weinigzeggende tracks op “O Soundtrack My Heart”. Volgende keer beter. Kijk op www.pivotpivot.net of www.warprecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Mary Anne Hobbs Presents Evangeline” (Planet Mu)

 

Genre(s): Dub-Step/ Grime/ (Experimental) Elektronica/ Techno

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Planet Mu (www.planet-mu.com)

Mary Anne Hobbs is wellicht een naam die je niet direct een belletje doet rinkelen. Hobbs is een BBC 1 Radio DJ die zich voornamelijk richt op experimentele elektronica. Op “Evangeline” geeft ze hier een fraaie ‘showcase’ van. De ongemixte compilatie biedt veel dub-step, maar ook grime, techno en (experimentele) elektronica. Enkele highlights: Headhunter & Ekelon stelen met hun hypnotiserende dub-step track “Timewarp” de show en grime liefhebbers kunnen met Wiley’s “Local Lad” compleet uit den plaat. Overige namen van betekenis zijn: Claro Intelecto, Pinch, Boxcutter, Shackleton, Flying Lotus en Surgeon. Kortom: Mary Anne Hobbs schotelt de luisteraar een uiterst gevarieerd en vooral prettig menu voor dat gedurende de totale speelduur boeit. Kijk op www.planet-mu.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Cosmic Balearic Beats Vol. 1” (Eskimo Recordings)

 Genre(s): Cosmic Disco/ Space Disco

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Moderne disco blijft een vreemd stekje in de uitgebreide kruidentuin van de elektronische muziek. Wat overigens niet wil zeggen dat de releases op dit gebied niet de moeite waard zijn. Sterker nog, de zogenaamde cosmic of space-disco sound is in veel gevallen een genot om te horen. Eskimo Recordings – met onder andere Lindstrøm & Prins Thomas op de loonlijst – is al jaren een voorvechter van de betere nouveau disco en weet met deze “Cosmic Balearic Beats” verzamelaar zeer zeker de gevoelige snaar te raken. De compilatie – gemixt door Skinny Joey – bevat enkel exclusief en niet eerder uitgebracht materiaal, wat de waarde van deze CD alleen maar doet opdrijven. De muziek op “Cosmic Balearic Beats Vol. 1” valt als een warme deken over de schouders van de luisteraar. Luister bijvoorbeeld eens naar het waanzinnig mooie “Fondamente Nove” van Bottin, maar dit is lang niet de enige track die we kunnen aanbevelen. Ons advies: laat je eens verrassen door deze ‘kosmische’ luistertrip! Kijk op www.eskimorecordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

The Black Seeds: “Solid Ground” (Best Seven/ Sonar Kollektiv)

 Genre(s): Reggae/ Dub/ Roots/ Funk

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 De 8-koppige, uit Nieuw-Zeeland afkomstige formatie The Black Seeds – inmiddels alweer tien jaar bij elkaar – is terug met haar tweede album voor het Best Seven label uit Berlijn (sublabel van Sonar Kollektiv). Vorige zomer verscheen al het goed ontvangen “Into The Dojo” via dit Duitse reggae/ dub label, ondersteund met enkele single releases. “Solid Ground” is volgens onze gegevens het vierde studioalbum van de formatie sinds hun debuutplaat uit 2001 – wanneer we het remixalbum “Pushed (Keep On Pushing Remixed)” niet meerekenen. De formatie brengt op dit album wederom een mixture van feel-good reggae, dub, roots en funkinvloeden. Dit levert een gezellige serie van pakkende tracks op, zonder dat tracks individueel opvallen. Dit is heerlijke muziek voor op een zonnige zomerdag met een lekker koud biertje of wijntje in de hand. Conclusie: mooie release die prima in het rijtje Eva Be, Frost & Wagner en Fat Freddy’s Drop past. Kijk op www.sonarkollektiv.com of www.theblackseeds.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

The Chemical Brothers: “Brotherhood” (Virgin Records/ EMI)

 Genre(s): Chemical Beats/ Breaks/ House/ Electro/ Downtempo/ Pop

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: EMI Music

 Tom Rowlands en Ed Simons ken je als de succesformatie The Chemical Brothers. In de periode 1992-1995 werkte het duo onder de naam The Dust Brothers, maar deze naam bleek een ‘duplicaat’ en de echte ‘Dust Brothers’ dreigden met een schadeclaim. Zover is het nooit gekomen, want in 1995 veranderde het duo hun projectnaam in The Chemical Brothers. In datzelfde jaar verscheen de eerste langspeler van ‘The Chems’ – ”Exit Planet Dust” genaamd. Een album dat een instant classic zou blijken. Dertien jaar van vele succesvolle singles, diverse spraakmakende albums en ontelbare optredens over de gehele aardbol verder vond platenmaatschappij Virgin het de hoogste tijd om alle spraakmakende producties/ singles van The Chemical Brothers op te sommen. Vele mensen zullen denken: ‘er is toch al eens een soortgelijk overzicht verschenen?’ Dat is zeker (deels) het geval. In 2003 verscheen namelijk het conceptalbum “Singles 1993-2003”. Een aantal van de bekendste platen van de “Singles 1993-2003” release vinden we onvermijdelijk dus ook weer op “Brotherhood”. Na 2003 verschenen nog twee prima ontvangen albums van het duo, waarvan vooral de singles “Galvanize” (met Q-Tip) en “Do It Again” bekend werden. “Brotherhood” heeft de subtitel ‘the definitive singles collection’ meegekregen. Zou dit betekenen dat The Chemical Brothers gaan stoppen met muziek maken en optreden? We mogen hopen van niet! The Chemical Brothers mag je één van de allergrootste UK dance acts noemen van de afgelopen vijftien jaar. Samen met formaties/ bands als Faithless, Underworld en Basement Jaxx speelde het duo op alle grote festivals over de gehele wereld. Waarom? Hun rauwe en eigenzinnige elektronische muziek bleek een solide brug te slaan tussen dance- en pop/ rockmuziek. Kortom: een interessant geluid voor een breed muziekpubliek. Sterker nog: ten tijde van hun eerste singles, zoals “Chemical Beats”, creëerde het duo – zonder dat ze er zelf erg in hadden – een ware hype en een heus (sub)genre – Chemical Beats genaamd, gelijknamig aan de eigen track. De rollende ‘Chemische’ breaks bleken destijds samen met de gelieerde big beats van bijvoorbeeld The Prodigy – denk aan hun periode met hits als “Firestarter” en “Smack My Bitch Up” – een populair nieuw alternatief op de oldskool breaks/ rave sound van rond 1991/1992. De hype zou relatief kort duren, maar een enorme hit opleveren in de vorm van “Block Rockin’ Beats”. Er zullen weinig mensen zijn die deze in 1997 verschenen klassieker niet herkennen. Ook vlak voor en in het nieuwe millennium bleven ‘The Chems’ verrassen met ijzersterke producties. Hun steeds weer frisse geluid/ aanpak resulteerde in ijzersterke instant classics als “Hey Boy Hey Girl” (met die weergaloze acid-drive) en het hypnotiserende “Star Guitar”. Met de wereldse downtempo-pop van “Galvanize” uit 2005 behaalde het duo een torenhoge notering in de hitcharts. Aan deze track werkte niemand minder dan rapper Q-Tip – voorheen bekend van A Tribe Called Quest – mee. Uiteraard staan alle genoemde ‘hits’ op “Brotherhood”, maar dit zijn zeker niet de enige noemenswaardige bijdragen die het album telt. Check bijvoorbeeld eens de unieke fusie tussen hip-hop, electro tinten en grommende bassen tijdens het fabuleuze “Keep My Composure” – lyrics van Spank Rock. Het geeft nog maar eens aan dat de muziek van The Chemical Brothers zeker niet volgens een zijdezacht recept in elkaar gedraaid is. ‘The Chems’ weten met hun brede (podium)geluid een enorm publiek te bereiken/ aan te spreken en we hopen dat dit nog jaren zo zal blijven! Let op: “Brotherhood” kun je als 2-CD box scoren met een bonus disk, gevuld met “Electronic Battle Weapons 1-10” – een soort DJ tools met ingrediënten uit de eigen producties. Uitgevoerd in een fraaie verpakking is dit een niet te missen overzicht voor de fans. Kijk op www.thechemicalbrothers.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

Various: “Tiësto - In Search Of Sunrise 7: Asia” (Black Hole Rec.)

 Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Rough Trade

 Het blijft altijd een genot om naar Tiësto’s DJ sessies te luisteren. Deel zeven uit de geprezen “In Search Of Sunrise” mixverzamelaar reeks heeft de subtitel ‘Asia’ meegekregen. Tiësto mixte deze verzamelaar tijdens zijn tour door Thailand. Het resultaat mag er zijn! De mixsessie is erg subtiel opgebouwd met een rustige eerste schijf en een wat meer energieke tweede schijf. Disk één bevat zomerse, rustig voortkabbelende (progressive) trance met veel zweeftinten. Gedurende schijf één komt onder andere het bekende “The Storm” van Jerry Ropero feat. Cozi in Impetto remix voorbij. Na het beluisteren van schijf één dreig je in slaap te dutten, maar gelukkig wordt dit door middel van schijf twee voorkomen. Op disk twee schakelt Tiësto een tandje bij met materiaal van namen als Sied van Riel, Andre Visior & Kay Stone en Guiseppe Ottaviani. Zoals altijd kun je Tiësto wel op een mixklus sturen en dat zal voorlopig niet veranderen. Prima mixdubbelaar wederom! Kijk op www.tiesto.com of www.blackholerecordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8  

 

 

Various: “Sensation Amsterdam 2008” (Dance-Tunes B.V./ ID&T) 

Genre(s): (Electro) House/ Tech-Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Dance-Tunes (www.dance-tunes.com)

 Het Sensation evenement is al jaren toonaangevend op festivalgebied en is bezig de gehele wereld te veroveren middels een uitgebreide world tour. Begin juli jl. werd wederom met groot succes Sensation White gehouden in de Amsterdam Arena. DJ’s en acts als Tocadisco, Fedde Le Grand, Felix Da Housecat en Laidback Luke maakten er muzikaal gezien wederom een enorm geslaagde avond van. Op de bijbehorende 2-CD compilatie vinden we behoorlijk wat hitgevoelige house en electro-house, aangevuld met dieper, maar eveneens toegankelijk werk. Het is een fraaie muzikale samenvatting van die mooie avond in juli. Deze compilatie biedt je daarnaast ook de mogelijkheid om enkele chartsuccessen van Jean Claude Ades & Vincent Thomas, Sharam feat. Daniel Bedingfield, Eric Prydz, Ida Engberg, Alex Gaudino en Utah Saints in huis te halen. Kortom: dit een waardevolle compilatie (lees: souvenir) met weinig verrassende tracks. Let op: check het erg sterke remixwerk van Bart B More voor Bingo Players & Chocolate Puma, Sander van Doorn en Freemasons. Die jongen is erg goed bezig. Kijk op www.sensation.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Dirt Crew Presents Collection 02 DJ Mix” (Dirt Crew)

 Genre(s): Tech-House/ Minimal

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Word And Sound (www.wordandsound.net)

 Dirt Crew – de belangrijkste alias en het gelijknamige label van Peter Gijselaers en Felix Eder – heeft zich de afgelopen jaren stormachtig ontwikkeld en behoort tegenwoordig tot de voorhoede van kwaliteitslabels op het gebied van housemuziek. Deze tweede ‘collection’ biedt de luisteraar een mooi overzicht van essentiële Dirt Crew releases en enkele exclusieve nieuwe bijdragen. De muziek op deze compilatie bevindt zich – geheel volgens verwachting – op het snijvlak tussen tech-house en minimal. Met uitstekend materiaal van onder andere Tigerskin, Sasse en divers materiaal van Dirt Crew zelf, kunnen we maar weinig stoffige momenten vinden op deze mixcompilatie. Let vooral ook op die Bäumel & Dos Santos remix voor Dirt Crew’s “Raw”. Wat een dijk van een track blijft dat toch! Over het algemeen brengt Dirt Crew niet al te complexe housemuziek met voldoende melodie/ sfeer en diepte, die toch voornamelijk op de dansvloer tot haar recht zal komen. Kijk op www.dirtcrew.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Quasimode: “The Land Of Freedom” (Sonar Kollektiv)

 Genre(s): Nu-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Quasimode bestaat uit het Japanse viertal Yusuke Hirado, Takahiro Matsuoka, Kazuhiro Sunaga en Takashi Okutsu. Ze brengen nu-jazz met een hoog dansbaarheid gehalte en veel sfeer. Je moet de muziek een beetje in het schemergebied tussen Two Banks Of Four en Soil & “Pimp” Sessions zoeken. Lekkere improvisatiejazz dus met herkenbare patronen, zodat ook de minder doorgewinterde jazzluisteraar uit de voeten kan met dit album. De muziek op “The Land Of Freedom” zit waanzinnig goed in elkaar en boeit continu. Deze muziek moet live waanzinnig uitwerken op het publiek. Het is dan ook niet vreemd dat Quasimode in Japan recentelijk een live CD uit heeft gebracht. Op die CD staan overigens ook tracks die op “The Land Of Freedom” te horen zijn. Ons advies: ga dit moderne jazz album eens beluisteren en laat je overtuigen van de kwaliteit van Quasimode. Luister bijvoorbeeld eens naar “For Self Defense” en titeltrack “The Land Of Freedom” en je weet voldoende. Kijk op www.sonarkollektiv.com of www.myspace.com/quasimode voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Sister Bliss Presents Night Moves” (Godlike & Electric)

 Genre(s): (Tech) House/ Progressive House/ Acid & Retro House

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Sister Bliss aka Ayalah Bentovim mag je één van de meest populaire figuren uit de Britse dance-industrie noemen. Deze ‘zuster’ draait al sinds 1987 over de gehele wereld als house DJ, maar werd in de loop van de jaren 90 vooral bekend door haar rol binnen de podiumact Faithless, die ze met producer Rollo (aka Roland Armstrong) en Maxi Jazz (aka Maxwell Frazer) vormt. Vanaf de eerste release in 1995 is de populariteit van Faithless als een komeet omhoog geschoten en door hun unieke cross-over sound – welke een brug vormt tussen dance en pop/rock – wordt de (live) act al jaren voor alle grote festivals (worldwide) geboekt. Als DJ/ producer bracht Sister Bliss sinds 1993 diverse succesvolle singles uit, zoals het bekende “Deliver Me” en “Sister Sister”. In het verleden mixte ze al diverse compilatie CD’s – zowel solo als onder de Faithless alias – voor labels als Renaissance, Ministry Of Sound (voor de “Headliners” reeks) en React. “Night Moves” stelt je in de gelegenheid om de Sister Bliss sound anno 2008 te ontdekken. Op de 2-CD laat ze een melodisch, doch uiterst dansbaar geluid horen, waarbij tech-house en progressive house de voornaamste pijlers zijn, maar deze stromingen worden aangevuld met kruiden uit acid & retro house en ook eigentijdse/ tradionele electro. De selectie is met veel zorg bijeen gebracht, want we horen maar weinig voor de hand liggende tracks. Gedurende de twee schijfjes passeren diverse fantastische tracks, die we hier niet stuk voor stuk willen aanstrepen. Echter, voor de track “Body Jackin’” van Jamie Anderson & Content DJ maken we een uitzondering. Deze track combineert namelijk retro house en acid-klanken ala Adonis met een tradionele electro break. Heerlijk! Het moge duidelijk zijn: “Night Moves” is een bovengemiddelde compilatie geworden met vele prima tracks!


Beoordeling: 8

 

 

Mystéfy: “Spark Within” (Compost Records) 

Genre(s): Jazz/ Pop

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Mystéfy is een nieuwe naam voor ons. Deze jazz-pop zangeres laat op “Spark Within” een lekker ongecompliceerd en toegankelijk geluid horen. Een groot gedeelte van het album kwam tot stand met pianist Roberto DiGioia, aangevuld met bassist Dieter Ilg, dummer Matteo Scrimali en producer Christian Prommer. Mystéfy’s stem past prima bij de producties, al horen we duidelijk dat we niet met een uitzonderlijk talent te maken hebben. Sommige passages hadden wat ons betreft wel opnieuw ingezongen mogen worden. De muziek op het album in haar totaliteit kabbelt lekker voort, zonder dat we echte uitschieters bemerken. Op de tracklist staan onder andere een cover van David Bowie’s “Lady Grinning Soul”, maar ook een duet met Jimmy Somerville (bekend van Bronski Beat en The Communards). Al met al is dit niet echt een album om wild enthousiast van te worden. Kijk op www.mystefy.com of www.compost-records.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Sasse: “Toinen” (Moodmusic Records)

 Genre(s): Tech-House

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Word And Sound (www.wordandsound.net)

 De in Berlijn wonende Fin Klas-Henrik Lindblad aka Sasse is al jaren een geprezen naam binnen de mondiale housescene. Sasse’s eigen producties (onder diverse aliassen) en die van zijn label Moodmusic Records – dat vorig jaar haar tiende verjaardag vierde – worden op waarde geschat door vele grote DJ’s worldwide. In 2006 verscheen Sasse’s debuutalbum “Made Within The Upper Stairs Of Heaven” dat bol stond van de op Italo- en space-disco gebaseerde clubmuziek. De wonderschone track “Loosing Touch” staat ons dan ook nog steeds vers in het geheugen. Sasse’s stijl is echter verder doorontwikkelend en leunt anno 2008 meer op Detroit inspired tech-house. Op zijn tweede album, “Toinen” genaamd – dat ‘tweede’ betekend in het Fins – vinden we een tiental puike producties die pure emotie ademen. Gelukkig heeft Sasse zijn discopak nog niet definitief opgeborgen, want van een track als “Take Me To Bologna” worden we hier heel erg vrolijk. “Break Up” is nog zo’n fantastisch voorbeeld van Sasse magische hand en zijn hoorbare ervaring. Deze track combineert een heerlijke housebeat met stemmige, filmische strijkers. Kom er maar eens op! Gedurende het album passeren nog vele ‘tech’ toppers, waarbij melodie/ harmonie op de eerste plaats komt, zonder de dansvloer uit het oog te verliezen. “Toinen” is dan ook een indrukwekkend album geworden dat zich zonder twijfel kan meten met zijn sublieme, doch ietwat verouderde voorganger. Release: oktober 2008. Kijk op www.moodmusicrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Gas: “Nah und Fern” (Kompakt)

 Genre(s): Ambient/ Dub-Techno/ Minimal/ Tech-House

Bron: 4-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

 Dat Kompakt zich geregeld richt op experimentele elektronische muziek is bekend, maar met Gas trakteren ze de luisteraar toch echt op een (uitgebreide) verrassing. Gas aka Wolfgang Voigt – ook bekend onder vele andere aliassen, zoals bijvoorbeeld Freiland – komt hier met een vier CD’s tellend album vol met smaakvolle, op ambient gebaseerde muziek binnen de marge minimal, tech-house en dub-techno. Iedere disk heeft een eigen thema/ titel, in de juiste volgorde: “Gas”, “Zauberberg”, “Königsforst” en “Pop”. De disks bevatten allemaal tracks zonder titel. Iets dat ik persoonlijk tamelijk storend vind. Gelukkig maakt de muziek een hoop goed. De smaakvolle, uiterst gedetailleerde experimenten ademen pure kwaliteit en muzikaliteit uit. In totaal biedt “Nah und Fern” de luisteraar maarliefst 26 uitgebreide tracks, verspreid over vier zilveren schijfjes. Dit zijn van die projecten, waarbij je direct bemerkt hoe gepassioneerd sommige producers met muziek bezig zijn. Deze 4-CD is tevens een aanrader voor liefhebbers van elektronica en IDM. Kijk op www.kompakt-net.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

   

Leila: “Blood, Looms & Blooms” (Warp Records)

 Genre(s): (Experimental) Elektronica/ Retro Pop/ Electro-Clash

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Rough Trade

 Was Pivot’s sound grotendeels gebaseerd op elektronische pop/ rock; op Leila’s album is dit precies andersom. Leila Arab – zoals Leila voluit heet – is geen onbekende binnen de elektronica/ IDM sector, getuige haar releases (sinds 1997!) voor labels als Rephlex, XL Recordings en Source Records (uit Frankrijk, onderdeel van Virgin/ EMI). Leila’s geluid op “Blood, Looms & Blooms” is altijd op elektronica gebaseerd, maar wordt gedurende het album gefuseerd met stromingen als electro-clash, retro-pop en trip-hop. Trip-Hop? Jazeker, check de track “Daisies, Cats And Spacemen” en je weet precies waar we op doelen. Op “Blood, Looms & Blooms” werkt ze samen met bekende vocalisten als Martina Topley-Bird (bekend van Tricky), Terry Hall (ken je wellicht van zijn samenwerking met Junkie XL) en Seaming To (werkte met The Herbaliser en is bandlid van Homelife, Ninja Tune label). Het album is nogal melodieus van aard en enkele tracks doen me denken aan muziek van het General Electrics album “Cliquety Kliqk” uit 2004 (Compost Records). Waarom? De speelse, soms retro klanken van Leila worden op een soortgelijke wijze vermengd met elektronica en retro, kitscherige klinkende pop/ rock. General Electrics’ geluid wordt het meest benaderd gedurende de track “Time To Blow” met de vocalen van Terry Hall. Soms gaat de muziek van Leila ‘over the top’, zoals bij “Little Acorns”, dat ondanks een fijn, pakkend thema en dito beats volledig om zeep wordt geholpen door de irritante vocalen van Khemahl en Thaon Richardson. Echter, in de breedte is dat album zo gek nog niet. Kijk op www.warprecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Maximilian Lopp: “Disappear” (Toptrax/ ZYX Music)

 Genre(s): Downtempo/ Chill-Out

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: ZYX Music

 Maximilian Lopp aka Blackfish aka Attic Tree levert met “Disappear” een heel aardig album af. Het dertien tracks tellende werkje staat bol met de zweverige downtempo. Het is het soort chill-out muziek dat als basis zou kunnen dienen van LTJ Bukem’s intelligent drum & bass sound. Hiermee is ook gelijk de voornaamste vergelijking gemaakt. Kwalitatief is “Disappear” – in de breedte – geen hoogvlieger, maar biedt de luisteraar zekere enkele fraaie momenten. “Round The Block” is wat mij betreft de mooiste track van het album, dat naast de gemaakte vergelijking met LTJ Bukem’s geluid ook hier en daar voorzien is van ‘poppy’ vocalen. Dit aspect komt in diverse gevallen ook niet helemaal uit de verf. “Disappear” is prima geschikt voor beluistering thuis op de bank tijdens een ‘lazy Sunday’, maar we kunnen vele alternatieven aandragen die we hoger aanschrijven. Kijk op www.toptrax.de of www.blackfish-productions.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Elaste Volume 2 - Space Disco” (Compost Records)

 Genre(s): (Space) Disco/ Italo Disco/ House

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Tom Wieland van het duo Panoptikum – dat hij samen met Marc Frank vormt – stelde deze tweede “Elaste” verzamelaar voor het uit München afkomstige Compost Records samen en mixte het materiaal vervolgens zorgvuldig aan elkaar. Was deel één van “Elaste” in onze ogen nog ‘een draak van een compilatie’, deel twee overtuigt zeer zeker wel. Wieland selecteerde veel obscuur ‘disco’ materiaal, waar ook de soul en funk met regelmaat vanaf druipt. Eigenlijk is alleen “Ain’t Nobody” van Rufus en Chaka Khan (in de Hallocinogenik Version, van de remix single uit 1989) een herkenningspunt voor de gemiddelde luisteraar. Op de compilatie vinden we ook twee eigen bijdragen onder de Panoptikum alias. Bijdragen die meer eigentijds klinken en eigenlijk niet 100% aan de noemer disco voldoen. “Glückskugel” bijvoorbeeld zou je kunnen omschrijven als een machinaal klinkende breakbeat track en titelsong “Elaste” klinkt als moderne housemuziek zonder een echte duidelijke flirt met disco. Kortom: mensen die van onbekende, ‘hard to find and get’ discomuziek houden, zullen zich met “Elaste Volume 2 - Space Disco” zeer zeker vermaken. Deze compilatie haalt het in onze ogen overigens niet bij het recent verschenen “Cosmic Balearic Beats Volume 1” van Eskimo label. Kijk op www.compost-records.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

   

Mrs Jynx: “The Standoffish Cat” (Planet Mu)

 Genre(s): Elektronica/ IDM

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Planet Mu (www.planet-mu.com)

 Mrs Jynx aka Hannah Davidson is een uiterst getalenteerde nieuwkomer binnen de elektronica/ IDM scene. En – zoals je al een beetje uit de cover van dit product kunt opmaken – is Mrs Jynx geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ze produceert het soort muziek dat balanceert op het snijvlak tussen elektronica en IDM. Echt vergelijken kan ik de muziek niet, maar de sferische klanken doen me zo nu en dan aan Plaid denken. Het zijn tamelijke dromerige, rustig voortkabbelende sfeercollages die je absoluut niet zullen tegenvallen. “The Standoffish Cat” bevat in totaal dertien bijdragen, waaronder een drietal remixen. Mrs Jynx heeft zonder meer een prima debuut afgeleverd, al missen we soms net die magische uitwerking die de muziek van Plaid (Warp Records) in veel gevallen wel draagt – we doelen in het bijzonder op Plaid’s oudere werk. Kijk op www.planet-mu.com of www.myspace.com/mrsjynx voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

New Cool Collective: “Out Of Office” (Dox Records)

 Genre(s): Jazz Fusion/ Nu-Jazz/ Reggae/ Dub

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Coast To Coast

 De jazz avonturiers van New Cool Collective – in 1994 gevormd door de gewaardeerde saxofonist Benjamin Herman – hebben weer een fraai nieuw album uit. Dox Records, dat al diverse releases van het collectief uitbracht, brengt hiermee de zoveelste voltreffer op rij af – denk aan de albums van Wouter Hamel, Benny Sings en Zuco 103. “Out Of Office” zou je kunnen omschrijven als een global jazz adventure. New Cool Collective laat op het album een fusion jazz geluid horen met uitstapjes naar onder andere Jamaica – referend aan de waanzinnige jazz meets reggae fusie die men “Scuzzy Skank” heeft genoemd. Naast de bekende, vaak energieke jazz-fusion sound met veel inbreng van de geliefde Fender Rhodes, gaat het collectief op dit album een stapje verder door het toevoegen van heerlijke Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse percussie. Tel al deze kwaliteiten bij elkaar op en we kunnen stellen dat “Out Of Office” en topalbum is geworden. Beste momenten: het instrumentale “Scuzzy Skank”, dat zich kan meten met het beste werk van Fat Freddy’s Drop – waarmee gelijk ook de juiste vergelijking gemaakt is. Ook “P.S.” is een aanrader vanwege haar heerlijke fusion thema en energieke sound. Net als voorganger “Trippin’” (dubbel CD) kunnen liefhebbers van moderne jazz dit album zonder voorbeluistering aanschaffen. Kijk op www.newcoolcollective.com of www.doxrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Motorcitysoul: “Technique” (Simple Records)

 Genre(s): Deep-House/ Tech-House

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Word And Sound (www.wordandsound.net)

 Motorcitysoul is een gewaardeerd houseduo bestaande uit Matthias Vogt en C-Rock (aka Christian Rindermann), wonend in Frankfurt (Duitsland). “Technique” is de tweede langspeler onder de naam Motorcitysoul, maar het eerste album dat ze volledig samen geschreven en geproduceerd hebben. Na de release van de succesvolle singles “Kazan (Exit Cube)” en “Space Kätzle” – beide via Simple’s sublabel AUS Music uitgekomen – besloot Simple/ AUS Music labelbaas Will Saul om de heren een albumrelease te gunnen op hoofdlabel Simple Records. “Technique” werd in ruim zes maanden in elkaar gedraaid en bevat vocale bijdragen van Ernesto, Ovasoul7 en Marlene Johnson (zij werkte al met C-Rock voor zijn STIR15 label). “Technique” is een broeierig album geworden waarbij een subtiel huwelijk tussen deep- en tech-house gesloten wordt. Ook proeven we zo nu en dan wat subtiele Detroit kruiden gedurende het elfgangen menu. Gemiddeld genomen is het prima gesteld met de kwaliteit van het materiaal op dit album, met het zweverige “Deliver Me” (vocalen van Ernesto), het ‘techy’ “The City”, het ingetogen en verbluffend mooie “Solar” en de geprezen singles als belangrijkste wapens. Release: oktober 2008. Kijk op www.myspace.com/motorcitysoul of www.simplerecords.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Geiom: “Island Noise” (Berkane Sol) 

Genre(s): Dub-Step

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Berkane Sol (www.myspace.com/geiom)

 Zo nu en dan bereikt ons een dub-step album die we onmogelijk onbesproken kunnen laten. Zelfs niet als het album in kwestie al meer dan een half jaar uit is. Geiom is een alias van Kamal Joory, een producer die al vanaf 2000 muziek uitbrengt. Oorspronkelijk was de muziek van Geiom meer IDM/ elektronica getint, maar tegenwoordig maakt hij dub-step. Via het onbekende Berkane Sol – vermoedelijk een eigen label – verscheen eind vorig jaar zijn album “Island Noise”. Het is een album dat erg de moeite waard is vanwege de kruising tussen (tropische) dub-step elementen en elektronica sferen. Vooral die elektronica/ IDM melodieën en sferen zorgen ervoor dat “Island Noise” zich onderscheidt binnen het boeiende en experimentele dub-step genre. Ook qua beats valt er genoeg te ontdekken. Luister bijvoorbeeld eens naar de rollende beats van het zweverige “Six Times Seven”. Onze favoriet is echter het dubby “Cardoza” met haar verknipte klankenpartijen. Na topreleases van onder andere Pinch, Scuba (Hotflush label), Benga en Burial, kunnen we ook dit album van Geiom van harte aanbevelen! Kernwoorden van dit album: mysterieus, diep, avontuurlijk en vooral prettig om te beluisteren! Kijk op www.myspace.com/geiom voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Simmonds & Jones: “Interpretations” (Armada Music)

 Genre(s): Chill-Out

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music

 Als tranceliefhebber ken je Ricky Simmonds en Stephen Jones onder vele succesvolle aliassen. “Interpretations” van het gevierde duo is vermakelijk overzicht geworden met chill-out reworks van diverse trancekrakers die de heren onder namen als The Space Brothers, Chakra, Lamai en Ascension op de markt brachten. Je zou het album een beetje kunnen vergelijken met het eveneens dit jaar verschenen “Into The Dawn (The Hits Disconnected)” van Jes Brieden (kortweg Jes) – bekend van Motorcycle’s “As The Rush Comes”. Op trance gebaseerde chill-out muziek, dat is waar het op “Interpretations” dus om draait. Ondanks het feit dat het bronmateriaal zich reeds bewezen heeft, overtuigen deze rustig doorkabbelende chill-out ‘reinterpretations’ geen enkel moment. Het is een tamelijk suffe aangelegenheid, waarbij de inspiratie ver weg lijkt. We willen deze CD dan ook typeren als ‘vermakelijk’, maar meer ook niet. Let op: een chill-out versie voor “Love Shines Through” – uitgebracht onder Simmonds & Jones’ Chakra alias – ontbreekt uiteraard niet. Kijk op www.myspace.com/lustralmusic of www.armadamusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

Various: “Sister Bossa Vol. 8” (IRMA Records)

 Genre(s): Latin-Jazz/ Brazilectro/ Jazzy & Latin House

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: IRMA Group (www.irmagroup.com)

 “Sister Bossa” is al jaren een betrouwbare reeks binnen het Italiaanse IRMA Records. ‘Cool jazzy cuts with a Brazilian flavour’, daar gaat het om op “Sister Bossa”. Deel acht is net uit en bevat weer veel moois. Onder andere materiaal van Soulstance, Riovolt feat. Lilian Vieira (laatstgenoemde bekend van Zuco 103), Bengi Jumping en ga zo maar door. De compilatie wordt afgetrapt met de track “Everlasting Rose” van Aaron Tesser & The New Jazz Affair, dat klinkt als latin-jazz van het Schema label. Zoals verwacht is de Soulstance remix voor Nu Braz met “Aeromoca” ook erg de moeite waard. De uitsmijter komt van de eerdergenoemde gelegenheidscombi Riovolt feat. Lilian Vieira met het immens opzwepende spektakelstuk “Zazueira”. Liefhebbers van zomerse, Braziliaans getinte muziek kunnen zich aan deze compilatie geen buil vallen. Kijk op www.irmagroup.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Seba: “Return To Forever” (Combination Records)

 Genre(s): Drum & Bass/ Downtempo/ House

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Neuton

 Seba is back! Je kent hem waarschijnlijk nog wel van zijn Good Looking (het label van LTJ Bukem) releases. Naast zijn gepolijste koffietafel drum & bass bracht hij ook muziek uit op het Metalheadz label, waarop hij zijn geluid wat rauwer en oldskool neerzette. Ergens tussen die twee werelden bevind zich de drum & bass muziek op dit nieuwe album “Return To Forever”, dat via het altijd avontuurlijke Combination Records verschijnt. Opvallend is het gebruik van vocalen (dubbed). Zo nu en dan doet deze (vocale) drum & bass muziek me dan ook denken aan Ror-Shak. Naast één enkele downtempo onderbreking staat er ook een aardige houseversie van Jesper Dahlbäck voor “Breaks Selection” op het album. Naarmate het album vordert worden ook de beats ’n breaks heftiger en zwaarder! Seba onderneemt dit krachtoffensief zonder in te boeten aan sfeer en melodie. Kortom: “Return To Forever” is een drum & bass plaat geworden die zeker de moeite waard is! Beste tracks: opener “External Reality (Shapeshifted)” met haar oldskool soundpads, het intens gedreven “Forever” en “Tomorrow” met die prachtige Goldie-strings (denk aan “Inner City Life”). Kijk op www.combination-rec.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Lee Jones: “Electronic Frank” (AUS Music)

 Genre(s): Tech-House/ Minimal/ Dub-Techno

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Word And Sound (www.wordandsound.net)

 Lee Jones ken je als lid van de formatie My My – een project dat had met Nicolas Höppner doet. Echter, downtempo liefhebbers zullen hem ook herkennen als Hefner, waarmee hij rond 2000 veel succes had via het Inertia label. Denk daarbij aan het album “Residue” (uit 2000) – een klassieker op downtempo/ nu-jazz gebied. Ook zijn conceptalbum vol ‘reworks’ met de ‘verrassende’ titel “Reworks” (uit 2002) was een verademing. Op overtuigende wijze gaf hij zijn eigen touch aan muziek van grote internationale namen als 4hero, Zero 7, Lamb en The Cinematic Orchestra. Terug naar het heden: Jones verhuisde van Londen naar Berlijn, raakte geïnspireerd door haar springlevende clubscene aldaar en begon met het produceren van muziek binnen de brede marge van tech-house, minimal en dub-techno, om er zijn geheel eigen draai aan te geven. Via Simple Records’ sublabel AUS Music bracht Lee Jones de afgelopen periode (lees: vanaf begin 2007) al diverse singles uit, die nu een vervolg krijgen door middel van een compleet artiestenalbum. “Electronic Frank” is een diepgaande, soms epische reis geworden met tech-house, minimal en ingrediënten uit de dub-techno als voornaamste pijlers. De muziek van Lee Jones klinkt waanzinnig goed geproduceerd met zo nu en dan een cinematische ondertoon. Daarmee verloochend hij zijn Hefner verleden niet, want hij maakt nog steeds gebruik van die typerende sfeervolle, filmische geluidspartijen – vaak door middel van strijkers. Jones laat deze sfeercollages als fragmenten/ flarden (al dan niet met echte instrumenten) voorbij komen in zijn clubtracks, op een min of meer vergelijkbare wijze zoals hij dat destijds in zijn Hefner producties deed. Ook in zijn huidige sound klinkt deze aanpak waanzinnig! Het zorgt net even voor dat stukje extra muzikale aantrekkelijkheid ten opzichte van de vele collega tech-house/ minimal producers. We zitten niet vaak op het puntje van onze stoel bij het luisteren naar een tech-house/ minimal album, maar deze plaat is toch wel indrukwekkend hoor! “Electronic Frank” is gewoon een dijk van een album geworden die op housegebied meegaat voor de jaarlijstjes! Met name Jones’ oog en oor voor detail is indrukwekkend te noemen. Hulde voor Lee Jones aka Hefner! Dit soort producers houdt de tech-house/ minimal scene gezond. Wat ons betreft één van de allerbeste house albums die daar jaar verschenen is. Kijk op www.simplerecords.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

Inverse Cinematics: “Passin’ Through” (Pulver Records)

 Genre(s): Broken Beats/ Nu-Jazz/ Downtempo/ Deep-House/ Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Groove Attack (www.grooveattack.com)

Inverse Cinematics is een formatie van Danilo Plessow, die voor dit project sporadisch wordt bijgestaan door Joachim Tobias. Sinds 2002 brengt Plessow onder andere fabuleuze broken beats, nu-jazz en downtempo muziek uit via labels als Faces Records en Pulver Records. Via Pulver verschijnt nu dan eindelijk het langverwachte debuutalbum “Passin’ Through”. Het album bevat veel vers materiaal, maar ook het fabuleuze, uit 2004 afkomstige “Detroit Jazzin’” is niet vergeten. Op “Passin’ Through” vinden we stromingen als (zomerse) broken beats, deep-house, (abstract) hip-hop, downtempo, nu-jazz en diverse gelieerde stromingen. Het is een uiterst gevarieerd feestje van kwaliteit! Zo is “Take It Back To 86” (met Jebidiah) een opgewekt jazzy hip-hop moment en worden broken beats liefhebbers op hun wenken bediend met de gedreven krakers “Sundrops” en “Don’t Give Up”. De twaalf tracks op “Passin’ Through” bieden de luisteraar zonder twijfel genoeg vertier om tot aanschaf over te gaan. Let op: rondom dit album is ook een aan te bevelen single verschenen met daarop een remix door Sam Irl. Kijk op www.pulver-rec.com of www.myspace.com/inversecinematics voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8   

 

 

Stefan Goldmann: “The Transitory State” (Macro Rec.)

 Genre(s): Tech-House/ Minimal

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Word And Sound (www.wordandsound.net) 

Stefan Goldmann ken je wellicht van de clubhit “Sleepy Hollow”, welke verscheen via het populaire Innervisions label. Deze getalenteerde producer van dromerige tech-house brengt echter al sinds 2002 platen uit via labels als Classic, Ovum en Perlon. Anno 2008 leidt Stefan echter zijn eigen Macro label. Op dit Macro label verschijnt nu “The Transitory State”, Goldmann’s debuutalbum. Op deze dubbelaar vind je een groot aantal reeds eerder uitgebrachte singles – waaronder “Sleepy Hollow”, aangevuld met werk dat je niet eerder hoorde. Disk twee is een echter conceptmatige schijf met een ‘electroacoustic’ karakter. Met andere woorden: wel geluid, geen bassdrum. De muziek op deze disk zal ook uitgebracht worden als limited edition 5x7” vinyl box set. Na beluistering kunnen we stellen dat we te maken hebben met een reeks van solide, goede geproduceerde tracks die zich grotendeels al bewezen hebben in de clubs! Kijk op www.macro-rec.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Frost & Wagner: “Remixes” (Best Seven/ Sonar Kollektiv) 

Genre(s): Reggae/ Dub/ Soul

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Frost & Wagner is een reggae/ dub duo bestaande uit Oliver Frost en Adrian Wagner. Frost (keyboards) en Wagner (drums) maken al lange tijd deel uit van de Berlijnse reggaebeweging. Bij het Sonar Kollektiv sublabel Best Seven (van DJ Daniel W. Best) bracht het duo in 2006 al eens een single uit, “Big Disgrace” genaamd. Hierop stond destijds al een remix voor Kabuki feat. Cleveland Watkiss’ “Speed Of Sound”. Nu is er een elf tracks tellend remixoverzicht op de markt verschenen van remixen die Frost & Wagner voor derden maakten. Werk van onder andere Matthias Vogt Trio, Ben Westbeech, Clara Hill, Tosca, Eva Be, Re:jazz en Deyampert gaan op fabuleuze wijze door de mixer. Reggae en dub zijn niet de enige invloeden waarmee het duo werkt. Men overgiet de producties van een flinke portie soul, wat absoluut geen zwaktebod is. Het levert heerlijke luisterliedjes op, waarbij de originelen nog wel te herkennen zijn, maar een complete metamorphose ondergaan hebben. Kortom: dit is heerlijke muziek specifiek bedoeld voor tijdens de zomerperiode, die echter ook in andere seizoenen bruikbaar is. Kijk op www.sonarkollektiv.com of www.myspace.com/frostundwagner voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

Various: “Great Summer Games Stuff” (Great Stuff)

 Genre(s): Electro-Tech/ Minimal

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Groove Attack (www.grooveattack.com)

 Na de prima “Great Carnival Stuff” compilatie van begin 2008, kiest het Great Stuff label uit München (Duitsland) wederom een specifiek thema voor haar nieuwste compilatie uiting. “Great Summer Games Stuff” is een aan de Olympische Spelen gelieerd concept waarbij vele artiesten uit de elektronische muziekscene hun land vertegenwoordigen. Dit levert diverse prima tracks op, maar de twee schijfjes zijn wel redelijk voorspelbaar. Great Stuff brengt al een paar jaar min of meer hetzelfde electro-tech geluid uit, dat zo nu en dan aangevuld wordt met kruiden uit de minimal. De 24 bijdragen komen van 24 verschillende artiesten uit 24 verschillende landen. Namen als Fergie (Ierland), Butch (Turkije), GusGus (IJsland), Danilo Vigorito (Italië), Etienne De Crecy (Frankrijk), Ramon Tapia (België), Rui Da Silva (Portugal) en Tokyo Black Star (Japan) zijn enkele voorbeelden van de participerende namen. Ons advies: liefhebbers van labels als Blu Fin, Traum en Great Stuff kunnen hun hart ophalen aan deze 2-CD compilatie. Kijk op www.greatstuffrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Coast 2 Coast - Peace Division” (NRK Sound Division)

 Genre(s): (Tech) House/ Progressive House

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Peace Division – de formatie bestaanden uit Clive Henry en Justin Drake – bracht sinds halverwege jaren 90 een grote hoeveelheid singles en een aantal full length albums uit. Naast hun releases voor onder andere Junior en Low Pressings, komt tegenwoordig het grootste gedeelte van hun materiaal uit via NRK Sound Division. Via datzelfde label krijgen ze nu de kans de nieuwste editie uit de gewaardeerde “Coast 2 Coast” verzamelreeks te verzorgen. Wie van diepe, hoofdzakelijk op ‘tech’ gebaseerde muziek houdt met hier en daar een sfeervlaag – regelmatig van de categorie zweverig. Gedurende de mix, die nogal ingetogen en beheerst klinkt, passeren diverse prima tracks, toch heb ik geen moment op het puntje van mijn stoel zitten luisteren. Ondanks leuke, bovengemiddelde tracks van Break SL (van het Philpot label), Alex Attias, Mr. V en remix werk van onder andere Afrilounge, kunnen niet spreken van een enerverende compilatie. Net als vele andere delen uit de reeks bestaat het product uit een gemixte en ongemixte disk. Kijk op www.nrkmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “House Is Love Volume 2” (Clubstar)

 Genre(s): (Electro) House/ Deep-House

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music

 Henri Kohn stelde deze aantrekkelijke 2-CD – met de subtitel ‘clubsounds for a better world’ – samen voor het Clubstar label, waar hij A&R verzorgt. De compilatie geeft een prima beeld van de clubsound op dit moment en dan met name vertaald naar de zomerperiode. Disk één – met de titel ‘bigroom lovin’’ – is de meest ‘stevige’ van de twee disks en omvat materiaal van namen als Deadmau5 en Tiger Stripes. Het is de muziek die op de dampende dansvloeren van Ibiza haar werk doet. Disk twee – ‘sunshine lovin’’ genaamd – bevalt ons echter beter door de mooie zoete smaak van het gekozen materiaal. Deep-house, soulful house en andere subtiele housestromingen komen uitgebreid aan bod. Wat te denken van de fabuleuze Trevor Loveys remix voor Kraak & Smaak’s “Squeeze Me” en een heerlijke soulful house bijdrage van onze favoriet Ralf GUM, met vocalen van Monique Bingham. Zo heeft deze compilatie nog vele prima tracks te bieden, waarmee je zeker de zomer door kunt komen. Kijk op www.clubstar.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Clubbin’ Vol. 2” (Cloud 9 Music) 

Genre(s): House (Grooves)/ Electro-House/ (Tech) Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music

 Wie van de meer toegankelijke, maar niet per definitie platte house sound gaat, kan zichzelf een plezier doen met het beluisteren van deze tweede “Clubbin’” compilatie. Op deze dubbelaar vinden we een mengelmoes van stijlen als house (grooves), electro-house (in diverse varianten, waaronder de ‘Sneakerz’ sound) en (tech) trance. Het is een showcase van muziek uit de gelijknamige radioshow op Slam FM, gepresenteerd door DJ Erik van Kleef. Op deel 2 van “Clubbin’” neemt diezelfde Erik van Kleef disk twee voor zijn rekening en mag Leo Vanderweijden (wie kent ‘m niet?) disk één verzorgen. Ondanks een aantal grijsgedraaide tracks – zoals de Sander van Doorn remix voor Sia’s “The Girl You Lost To Cocaine” – is deze 2-CD best de moeite waard, al zullen meer doorgewinterde party people deze compilatie zonder twijfel aan zich voorbij laten gaan. Het gekozen materiaal (en remixen) komt van namen als Roger Sanchez, Freemasons, Armand van Helden, Hardsoul, Kerri Chandler, Marco V, Marcel Woods, Rank 1 vs. Jochen Miller, Jerry Ropero en ga zo maar door. Kijk op www.cloud9music.nl voor meer informatie. Opmerking: de derde editie van “Clubbin’” zal eind deze maand al in de (digitale) winkelschappen liggen.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Welcome To The Future” (Dance-Tunes B.V./ ID&T)

 Genre(s): Tech-House/ Minimal/ Techno

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Dance-Tunes (www.dance-tunes.com)

 Ter ere van het vooruitstrevende Welcome To The Future festival, dat begin augustus voor de tweede maal met succes plaatsvond, heeft Quazar voorman en organisator Gert van Veen een zestiental fraaie tracks achter elkaar gemixt die de festival vibe treffend moet vertalen naar de zilveren schijf. Op de tracklist vinden we uitstekende bijdragen van namen als Quince, Steve Rachmad, 2000 And One, Mountain People DJ’s, Luciano, Dave Ellesmere, Kabale Und Liebe, Lauhaus, Boris Werner en ga zo maar door. De mix klinkt tamelijk zomers/ opgewerkt en luistert vooral lekker weg. Subtiel bouwt Gert van Veen op van tech-house en minimal naar techno krakers zoals de heerlijke M.I.R.K.O. remix voor “Compound” van Michel de Hey vs. Grooveyard, die in het laatste deel van de mix voorbij komt. Ter afsluiting van de disk strooit Gert van Veen nog even met puike Detroit techno van Steve Rachmad en diens “A Fabla”, dat opgevolgd wordt door Quince’s sfeerrijke, op Rolando’s (The Aztec Mystic) “Jaguar” gebaseerde “New Era”. Kijk op www.wttf.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

John Legend: “Live From Philadelphia” (Sony BMG Music Ent.)

Genre(s): Nu-Soul/ R&B

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Sony BMG Music Entertainment

 John Legend live, wat een feest! Deze getalenteerde en succesvolle neo-soul zanger is al een paar jaar niet meer weg te denken uit de hitparades en steelt nog altijd de show met smaakvolle nu-soul en r&b tracks die ook door het grote publiek gewaardeerd wordt. Op deze live CD vinden we onder andere de bekende hits als “Ordinary People”, “Stereo”, “Save Room” en “P.D.A. (We Just Don’t Care)”, maar ook een schitterend duet met Corinne Bailey Rae. Samen zingen ze de klassieker “Where Is The Love”. Opvallend is hoe gemakkelijk John Legend live overeind blijft. Eerlijk is eerlijk, zijn stem is en blijft prettig om te horen. Deze negentien tracks tellende live CD mag je een waardig tussendoortje noemen in de aanloop naar zijn komende album, waar we overigens nog maar weinig informatie over hebben ontvangen. Kijk op www.johnlegend.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Quiet Village: “Silent Movie” (!K7)

 Genre(s): Exotica/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Quiet Village brengt de zogehete exotica muziek van rond de jaren 60 weer terug je huiskamer in. Quiet Village is een duo bestaande uit houseproducer Matthew Edwards (bekend van Radio Slave) en filmscore liefhebber annex soundtrack verzamelaar Joel Martin. Volgens onze informatie hebben ze zich vernoemd naar het beroemdste nummer van exotica grondlegger Les Baxter. Genoeg hierover. Al vanaf track nummer één is hun bedoeling duidelijk: rustieke, filmische achtergrondmuziek brengen met een exotisch en funky tintje. “Silent Movie” bestaat uit twaalf tracks die het duo opnam tussen 2004 en 2007. Het is een album met meerdere gezichten. Naast de traditioneel klinkende exotica is er ook ruimte voor bijvoorbeeld disco en vrolijke soulful reggae/ dub in de vorm van “Pacific Rhythm”, dat een persoonlijke favoriet van ons is geworden. Enthousiast worden we ook van het filmische “Broken Promises” met haar schitterende strijkpartijen. Zo staan er nog een aantal prachtige tracks op “Silent Movie”, dat ruim een uur aan fabuleuze achtergrondmuziek biedt. Kijk op www.visitquietvillage.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

DJ Shah: “Songbook” (Armada Music)

 Genre(s): Trance/ Chill-Out

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music

 Roger Pierre Shah ken je waarschijnlijk als DJ Shah, maar deze Duitse trance DJ/ producer is ook de man achter het Sunlounger project. Daarvan verscheen vorig jaar de vermakelijke, zonnige 2-CD “Another Day On The Terrace”. Dat album krijgt op korte termijn een vervolg in de vorm van “Sunny Tales” – bespreken we vermoedelijk in september op deze site. Als DJ Shah brengt hij al platen uit sinds 1997 en is dus al sinds de stormachtige opkomst van de trancemuziek betrokken bij de scene. Dit jaar was samen met Armin van Buuren verantwoordelijk voor de succesvolle single “Going Wrong” met vocalen van Chris Jones. Die track vinden we ook terug op “Songbook” – een album dat uit een dansbaar (CD1) en akoestisch (CD2) gedeelte bestaat. Shah’s geluid is lekker toegankelijk en niet al te moeilijk. Het is geen partytrance met veel drive en power, maar rustig doorkabbelende, vocale trancemuziek met hier en daar een breakbeat. “Songbook” bevat enkele erg fijne tracks, zoals het zweverige “Ocean Drive” met Phillipa Joy, maar klinkt soms ook wat ongeïnspireerd en slapjes. Met andere woorden: te veel vocale luistermuziek en te weinig krachtige dansvloerkrakers. Met de melodische inbreng is overigens niet mis, maar we hebben wel eens betere een meer vernieuwende trance albums gehoord. Kijk op www.armadamusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Tocadisco: “Solo” (Mostiko/ Superstar Recordings) 

Genre(s): Downtempo/ Electronic Pop/ (Electro) House/ Electro-Tech

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: CNR Entertainment

De DJ/ producercarrière van Roman Böer aka Tocadisco is de laatste jaren in een flinke stroomversnelling geraakt. In 1996 begon hij zijn DJ avontuur in de Unique Club, Düsseldorf. In 2000 mocht de wereld vervolgens kennis maken met de producer Tocadisco – toen nog als remixer. Memorabel is zijn remix voor Slam’s “Lifetimes”, dat door de lezers van Groove Magazine werd verkozen tot één van de beste remixen van 2001. Het uit 2003 stammende “Nobody Likes The Records That I Play” bracht hij zijn eerste solo release uit. Tocadisco werd echter vooral bekend door zijn electro-house remix voor “Walking Away” van de UK downtempo/ popband The Egg. Deze remix zou enorme support krijgen van vele toonaangevende DJ’s (worldwide), kwam in een reclame van automerk Renault terecht en zou tevens de charts ingeslingerd worden door middel van de mash-up met David Guetta’s hit “Love Don’t Let Me Go”. Deze zomer was Tocadisco al te bewonderen op grote events als Sensation White en Mysteryland, wat zijn populariteit nog maar eens onderstreept. Nu is er dus “Solo”, een album dat uit twee delen bestaat. Disk één bevat voornamelijk toegankelijk materiaal dat je zou kunnen typeren als elektronische popmuziek. De resultaten zijn redelijk, maar niet indrukwekkend. Een aantal tracks zijn zelfs geschikt voor airplay op bijvoorbeeld Radio 538. Disk twee bevat de meer clubgerichte electro-sound van Tocadisco met onder andere remixen van D-Nox & Beckers, Alex Gopher, Extrawelt en onze eigen Laidback Luke. Kortom: een leuke en gemakkelijk te trotseren 2-CD met een licht commercieel tintje. Kijk op www.tocadisco.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

M.I.K.E.: “The Perfect Blend” (Armada Music) 

Genre(s): Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music

 Liefhebbers van Bonzai trance opgelet. Push aka M.I.K.E. is terug met een nieuw album. Een dubbelaar zelfs! Na het ietwat tegenvallende “Moving On In Life” uit 2007 is “The Perfect Blend” weer een ouderwets M.I.K.E. album met zijn traditionele Bonzai trancesound, echter nu uitgebracht op Armin van Buuren’s Armada Music. Het album zelf bestaat uit tien bijdragen, die geen wereldschokkend effect op de gemiddelde tranceliefhebbers zullen hebben, maar zeer zeker overtuigen. Luister bijvoorbeeld eens naar het ultra energieke “Salvation” met haar heerlijke melodielijn! Dat is trance zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Disk twee – een bonus disk – bevat enkele bekende tracks uit het (nabije) verleden, al dan niet in bewerkte vorm. Denk bijvoorbeeld aan de 2006 rework van de tranceklassieker “Strange World”. Ook de met Armin van Buuren geproduceerde tracks “Pound” (in originele vorm) en “Intruder” (hier in een rework) komen voorbij op schijf twee. M.I.K.E. blijft samen Airwave op eenzame Belgische hoogte staan als het om trance gaat! Kijk op www.mike.be of www.armadamusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Clubstar Session: 10th Anniversary” (Clubstar)

 Genre(s): (Deep) House

Bron: 3-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music

 Deze 3-CD box is samengesteld en gemixt door de uiterst sympathieke Henri Kohn. Deze jock heeft het product opgedeeld in: the smooth beachness, the big roomness en the eternal deepness. Kortom: voor ieder wat wils. Disk één is de deep-house schijf van de compilatie. Zomerse, sexy vibes, dat is waar the smooth beachness om draait. MFR feat. D’Layna, Harley & Muscle feat. Byron Stingly, Knee Deep, Osunlade zijn op schijf één de meest bekende namen, maar zij zijn zeker niet de enige die mooi materiaal meebrengen. Op disk twee kiest Kohn voor een aantal opmerkelijke platen zoals de Klatsch! (oftewel Zki & Dobre) klassieker “God Save The Queer”, maar ook de Jay Shepheard & Russel Davies rework voor Urban Soul’s classic “Allright” valt positief op. Voor de rest biedt CD2 voornamelijk ‘bigroom’ materiaal van bekenden als Sven Väth (geremixt door Eric Prydz), Groove Armada, Chris Lake & Sébastien Léger, Martin Solveig en Mike Monday. Disk drie is een mooie kers op de taart en biedt fraaie tracks van onder andere Shur-I-Kan, Ralf GUM feat. Diamondancer, Jimpster (hij remixt Mark Knight & Funkagenda’s “Shogun”) en Jamie Anderson. Kortom: dit is een mooi verjaardagsfeestje, waarbij je niet te veel moeilijke en diepe platen moet verwachten. Kijk op www.clubstar.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5 

 

 

MeloManics: "Remixed" (BlackLabel Records)

 Genre(s): Synth-Pop/ Electro-Pop/ Punk/ House

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Rush Hour (www.rushhour.nl)

 Rondom het MeloManics album "The Grey Light" zijn diverse producers/ formaties aan de slag gegaan met het materiaal van die CD. Het resultaat heet "Remixed", een opsomming van de beste herinterpretaties. In totaal biedt "Remixed" dertien remixes die je kortweg binnen de marges synth-pop, electro-pop, punk en house zou kunnen vangen. Naast een flink aantal minder bekende namen, hebben ook Kid Goesting en Juan Sanchez hun draai aan respectievelijk "WYSIWYL" en "Get You" gegeven. Kid Goesting geeft "WYSIWYL" een ‘dirty’ electro treatment. De distorted electro-synths grommen vrijwel voortdurend, zonder dat dit de het origineel om zeep helpt. Juan Sanchez levert met zijn remix voor “Get You” een solide dansvloertrack af met een niet al te moeilijk thema. Echter, zelf heb ik de remix van Mr. Miyagi voor “Get You” het hoogst zitten. “Remixed” is een fraaie, tamelijk melodieuze CD geworden die genoeg goed materiaal bevat om voor langere tijd te kunnen boeien. Toch willen we iedereen ook aanraden om “The Grey Light” eerst te checken. Kijk op www.melomanics.nl of www.blacklabelrecords.org voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Various: “A Boy’s Own Odyssey Volume II” (Junior Boy’s Own/ Defected)

 Genre(s): House Classics

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 In de vorige editie van DJBroadcast Magazine – issue #28 – was al te lezen over de terugkeer van het befaamde Junior Boy’s Own label. Rondom deze re-launch werd de compilatie “A Boy’s Own Odyssey” uitgebracht, vol met sublieme klassiekers van het houselabel. Door het succes van die eerste compilatie, verschijnt er nu vrij snel een tweede deel achteraan. De aanpak is identiek: JBO classics in de mix en een aantal van die classics ongemixt op de tweede schijf. Terry Farley & The Misterons mixten (bijna) vergeten klassiekers als “Theme From Outrage” van Outrage en “There But For The Grace Of God” van Fire Island feat. Love Nelson (in de Joey Negro mix) zorgvuldig aan elkaar, aangevuld met tracks van Black Science Orchestra, Cricco Castelli en The Heller ‘n’ Farley Project. Wederom weet deze 2-CD te overtuigen door haar hoge kwaliteitsstandaard. Je krijgt house in diverse varianten voorgeschoteld met invloeden uit soul, mellow, disco en latin als voornaamste herkenningspunten. Kijk op www.juniorboysown.com of www.defected.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Funkanova” (Prominence Recordings)

 Genre(s): (Retro) Funk/ Funky Breaks/ Soul/ World Music

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Walboomers (www.walboomers.com)

Funk is een muziekstroming die eigenlijk nooit uit de gratie is geweest. Vooral sinds Kraak & Smaak hun succesvolle funky breakbeats de wereld in slingeren, staat deze sound weer volop in de belangstelling. “Funkanova” is een compilatie die via het voor ons onbekende Griekse label Prominence Recordings op de markt verschijnt. Samenstellers van deze 2-CD zijn Playmo'bill en Evangelist – die de moderne funk in een zeer brede zin van het woord vertegenwoordigd. Wat is breed? Van retro klinkende soul-funk tot funk met wereldmuziek invloeden, maar ook de eerder genoemde funky breakbeats (of broken beats) en invloeden uit soul, jazz, afro en latin komen aan bod. “Funkanova” biedt dus binnen de brede noemer ‘funk’ een uitgebreid en gevarieerd menu! Bekende namen op de tracklist zijn Diesler, Kraak & Smaak, Mo’Horizons, Andy Lewis, Azymuth (geremixt door Harmonic 313, oftewel Mark Pritchard) en The Juju Orchestra. Over het algemeen is de muziek op deze 2-CD van een uitstekende kwaliteit en daardoor voor liefhebbers van moderne, dansbare funk een absolute must have. Beste track: Maelstrom & Napz with M.H. met “Blue Cat Session” – een Jalapeno release die opvalt door de rollende ritmiek, maar ook qua melodie een dikke voldoende scoort. Kijk op www.prominence-recordings.com of www.myspace.com/prominencerecordings voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Electrokid: “Futurama” (Bonzai Music)

 Genre(s): House/ Breakbeats/ Minimal/ Trance

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: ZYX Music

 Bonzai Music is al jaren een belangrijke leverancier van de betere trancemuziek. Het label (en haar vele sublabels) bracht jarenlang het werk van Push (aka M.I.K.E.) uit en doet dat volgens onze gegevens nog steeds voor Airwave en Yves DeRuyter. Met vallen en opstaan is het label anno 2008 nog steeds ‘in business’. David ‘Electrokid’ Deneyer is een producer die je niet zo snel op een label als Bonzai zou verwachten. “Futurama” biedt namelijk elektronische muziek die veel breder gaat dan de gebruikelijke trancekoers. Electrokid – die in 2002 zijn eerste plaat uitbracht – voert je op “Futurama” mee langs rauwe (electro) housemuziek, downtempo breakbeats met een electro-feel, maar ook langs progressive-trance, minimal en experimenteel werk. Het is een vermakelijk, maar tamelijk onsamenhangend album geworden met weinig opmerkelijke uitschieters, maar in de breedte is “Futurama” zeer zeker het beluisteren waard. Minpunten: de radio versies voor “Feel Better” en “Let’s Do It Again”, die op zich niet heel slecht zijn, maar het album op de valreep nog bijna de das om doen door de plotselinge ‘commercieel’ klinkende producties. Kijk op www.dj-electrokid.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “The Jazz House Independent - 6th Issue” (IRMA Records)

 Genre(s): Deep & Jazzy House

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Irma Group (www.irmagroup.com)

 Dit is wat je noemt een betrouwbare verzamelreeks binnen de Italiaanse IRMA stal. Deel zes biedt weer meer van hetzelfde, namelijk jazzy (deep) house met usual suspects uit eigen gelederen als Belladonna, Musetta, Don Carlos, LTJ Xperience, M-Swift en ga zo maar door. Het leuke bij de de compilaties van IRMA is dat je altijd wel wat bijdragen op de tracklist tegenkomt die je nooit eerder hoorde, maar die wel degelijk ertoe doen. Zo ook op deel zes uit deze “The Jazz Dance Independent” reekst. Luister bijvoorbeeld eens naar het opzwepende “The Shades Of Morning” van Yuma feat. Jeni Fujita met haar heerlijke pianoklanken. Ook Urban Deep’s “I Like It” valt ons positief op. Dan is daar ook nog eens de diepe soulful versie door Atjazz voor Amana Melomé’s “Caterpillar”. Kortom: deze door Cesare Cera aka Black Mighty Wax samengestelde zesde editie uit de reeks is wederom het luisteren waard! Kijk op www.irmagroup.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Anthony Pappa - Moments” (High Note Records)

 Genre(s): (Tech) House/ Minimal

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music

 Anthony Louie Pappas aka Anthony Pappa uit Melbourne, Australië mag je een ‘grote meneer’ binnen de mondiale DJ scene noemen. Eind jaren 90 groeide zijn populariteit, waardoor hij rond 2000 uitgroeide tot een gewaardeerde ‘pion’ binnen de toen heersende progressive house stroming. Hij mocht in dat jaar de eerste “Nubreed” compilatie van het hoog aangeschreven Global Underground label verzorgen en deed dit met grote overtuiging. Ook zijn bijdrage aan de “Balance” reeks, waar hij deel zes voor samenstelde en mixte, is tot op de dag van vandaag een gemogen CD titel. “Moments” is zijn nieuwste 2-CD compilatie, waarop we kennis maken met Pappa’s sound anno 2008. Nu de zogeheten ‘progressive house’ scene min of meer verdwenen is – hier zijn simpelweg andere min of meer vergelijkbare stijlen voor in de plaats gekomen – put Anthony Pappa zijn DJ inspiratie uit stromingen als tech-house, minimal, smaakvolle electro (in beperkte mate) en mengvormen hiervan. Ondanks de veranderde muzikale invloeden van deze tijd, hoor je nog zeker de ‘progressieve’ aanpak van Anthony Pappa terug op deze 2-CD mix. De schijfjes zijn gevuld met heerlijke tracks die bol staan van de bovengemiddeld sterke ‘deuntjes en riedeltjes’. Juist daarom is deze 2-CD de moeite, vanwege de melodische inbreng, maar ook zeker ook vanwege de prima opbouw en het dansbare/ ritmische aspect. Ondanks dat er tussen het begin van disk één en het einde van disk twee weinig krachtverschil zit, kunnen we deze compilatie aan iedere liefhebber van smaakvolle housemuziek aanbevelen. Nog even een rijtje namen van gekozen materiaal: John Tejada, Presslaboys, DJ Koze, Der Dritte Raum en Terry Lee Brown Junior. Kortom: kwaliteit all over the place! Kijk op www.myspace.com/anthonypappa voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Secretsundaze Presents Tobi Neumann” (Secretsundaze)

 Genre(s): (Tech) House/ Minimal

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music 

Na de succesvolle eerste Secretsundaze compilatie, gemixt door labeloprichters Giles Smith en James Priestley, kon een vervolg logischerwijs niet uitblijven. Tobi Neumann levert een lekkere zomerse mixcompilatie af boordevol kwaliteitshouse, aangevuld met ‘tech’ en minimal klanken. Het zonnige karakter van deze mix – let bijvoorbeeld op het veelvuldige gebruik van tribals – zorgt ervoor dat de CD niet alleen op de dansvloer, maar ook in de car-audio of thuis goed uit de verf komt. Neumann – een DJ uit de Cocoon stal van Sven Väth – selecteerde uiteenlopend materiaal van Osunlade, Sascha Dive, Move D, Ralph Sliwinski (geremixt door Johnny D.), Kerri Chandler, Minilogue en ga zo maar door. Een soort sterrencast op het gebied van house dus! We willen dan ook niet al te veel worden ‘vuil’ maken aan deze compilatie, want de muzikale invulling en opbouw is gewoon dik in orde. Tobi Neumann is een naam om in de gaten te houden. Kijk op www.secretsundaze.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Format:B: “Steam Circuit” (Highgrade Records)

 Genre(s): Tech-House/ Minimal

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Astral Music

 Format:B is een tech-house/ minimal formatie – bestaande uit Franziskus Sell en Jakob Hildenbrand – die begin 2005 debuteerde met een single op het prima Highgrade label van Tom Clark. Na diverse succesvolle singles voor datzelfde Highgrade, maar ook voor Opossum en Stil Vor Talent, kon een album niet langer uitblijven. Het duo draagt een groovy tech-house sound uit met lichte verwijzingen naar minimal – een herkenbaar eigen geluid. Toen wij begin 2006 voor het eerst van de formatie hoorden aan de hand van de single “Like A Techmachine”, waren we meteen verkocht. De single “Bronson Road” bleek een waardig vervolg, met een sublieme track op de B-kant – “Fatboy” genaamd. Het gedateerde, maar spectaculair goede “Like A Techmachine” vinden we gelukkig op het album terug, maar “Fatboy” niet – een gemiste kans wat ons betreft. “Steam Circuit” is een uitgebalanceerd, aan elkaar gemixt album geworden met een uiterst dansbaar karakter. Divers is het zeker niet, daarvoor lijken de ‘grooves’ van Format:B te veel op elkaar. De balans tussen ritmiek en melodie is echter dik in orde. We kunnen spreken van een prima debuutalbum, dat op tech-house/ minimalgebied best eens hoge ogen zou kunnen gaan gooien. Nogmaals: jammer dat de track “Fatboy” niet op het album terecht is gekomen. Kijk op www.highgrade-records.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Märtini Brös: “The MB Factor” (Poker Flat Recordings)

 Genre(s): Minimal/ (Tech) House/ (Sci-Fi) Electro

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Toen de nieuwste CD van de Märtini Brös – oftewel Clemens Kahlcke en Michael Pagliosa (broers?) – op de mat viel, besefte ik me al jaren niets meer van deze formatie te hebben vernomen. In 2002 besprak ik ooit het uitstekende album “Play” voor een ander magazine – de periode waarin minimal haar opmars begon te maken, maar electro-clash de bepalende stroming van het moment was. “Play” liet een divers geluid horen dat bestond uit (tradionele) electrokruiden (al dan niet met house begeleiding), voorzichtige pre-minimal vlagen, regelmatig met de computer vervormde vocalen, maar ook breekbare, elektronische sfeer-pop liedjes als “Ultrastar” en “Flowers Of July”. In 2004 verscheen vervolgens “Love The Machines”, dat ik helaas nooit heb mogen beluisteren (tot op heden). “The MB Factor” dan: werktitel van het nieuwste werkstuk van de Märtini ‘broeders’ – want echte broertjes zijn het natuurlijk niet als we hun achternamen vergelijken. Het Märtini Brös geluid anno 2008 is – geheel volgens verwachting – meer op minimal en tech-house gaan leunen, maar er is ook nog steeds een prominente rol voor traditionele electro weggelegd op dit nieuwe album. Opvallend zijn de regelmatig terugkerende sci-fi sferen, wat een onderscheidend geluid oplevert. In enkele gevallen worden er gastvocalen aan de muziek toegevoegd, zoals bij de donkere openingstrack “Chasing Ghosts” met Tigerlily. Op diverse andere tracks horen we de bekende bewerkte vocalen van (vermoedelijk) de ‘broeders’ zelf – soms een tamelijk storende factor. Ondanks de prima openingstrack, weet de muziek op “The MB Factor” me gedurende het eerste deel van het album niet constant te prikkelen. Enkele tracks klinken nogal simplistisch, kaal en ongeïnspireerd. Gelukkig staat er ook voldoende werk op “The MB Factor” dat wel ter zake doet. Het album bevat in totaal negentien bijdragen die voor de gelegenheid zorgvuldig aan elkaar gemixt zijn. Op het album zijn ook enkele remixen opgenomen die namen als DJ Koze, Prins Thomas en Robag Wruhme voor Märtini Brös maakten. Daarnaast biedt “The MB Factor” enkele exclusieve tracks en versies voor de liefhebbers/ fans. Aanraders zijn wat mij betreft het sci-fi achtige “Morphine Robot”, dat ouderwetse Kraftwerk invloeden uit de traditionele electro met het hier en nu verenigd. Het dromerige, mysterieuze “Drone” mag er overigens ook zeer zeker zijn! In de breedte is “The MB Factor” een diep, melodisch en gedetailleerd album geworden, dat zowel opgeruimd als volwassen klinkt. Het album kan zeker tippen aan diverse recente en snel te verschijnen topalbums op tech-house/ minimalgebied van bijvoorbeeld Lee Jones (AUS Music), Motorcitysoul (Simple Records), Sasse (Moodmusic) en Stefan Goldmann (Macro). Kortom: “The MB Factor” is een gevarieerd festijn geworden van kwalitatief hoogstaande underground housemuziek. Vooral het tweede deel van het album geeft reden tot enthousiasme! Kijk op www.pokerflat-recordings.com of www.myspace.com/maertinibroes voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Kompakt - Total 9” (Kompakt)

 Genre(s): Tech-House/ Minimal/ Space Disco/ Experimental/ Pop

Bron: 2-CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Kompakt

 Het uit Keulen (Duitsland) afkomstige Kompakt – met haar diverse labels en een distributietak – loopt al jaren voorop in de stoet der minimal, tech-house en gelieerde elektronica. De “Total“ reeks van het label geldt dan ook min of meer als showcase om de muzikale hoogtepunten van het afgelopen jaar te verslaan en vers materiaal te presenteren. “Total 9” biedt een gevarieerd aanbod van genoemde stromingen met uitstapjes naar meer experimenteel werk – zelfs richting popmuziek. Artiesten/ formaties als SCSI-9, Justus Köhncke (met een space-disco track), Superpitcher, Kaito, DJ Koze, Gui Boratto, Robert Babicz en Freiland zijn aansprekende namen voor de minimal/ tech-house liefhebber, maar zij zijn lang niet de enige namen die met prima materiaal voor de dag komen. In de breedte is dit een uiterst sfeerrijke 2-CD geworden met materiaal dat ter zake doet. Onze favoriet is de space-disco track “Telescope” van Partial Arts, dat een prachtig ‘zweef thema’ bevat. Ons advies: luister deze 2-CD met in totaal 22 tracks eens rustig door en ontdek al het moois dat Kompakt te bieden heeft. Kijk op www.kompakt-net.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

iTAL tEK: “cYCLiCAL” (Planet Mu)

 

Genre(s): Dub-Step/ Breaks

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: Planet Mu (www.planet-mu.com)

 Alan Myson aka iTAL tEK is een uit Brighton (UK) afkomstige producer, die sinds 2006 de betere experimentele elektronica vertegenwoordigt. Op zijn debuutalbum “cYCLiCAL” spelen underground stromingen als dub-step (grotendeels) en breaks (in mindere mate) de hoofdrol. Myson onderscheidt zich binnen het dub-step landschap vooral door zijn afwisselende breaks en beats. Het album bevat zowel gepolijst – lees: dub-step met sfeervolle elektronica/ IDM melodieën – als rauwer materiaal, vol grommende en distorted sounds. Je kunt tijdens het beluisteren van “cYCLiCAL” duidelijk horen dat de muziek met veel plezier en bezieling in elkaar is gezet. Beste track: “Deep Pools” met een sample van Radiohead’s “Pyramid Song” (reversed). Hou je van artiesten als Pinch en Boxcutter? Dan is dit album van iTAL tEK ook zeker wat voor jou! Prima debuut. Kijk op www.planet-mu.com of www.myspace.com/italtekmusic voor meer informatie.

 

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Paul Bryan: “Listen Of” (Sonar Kollektiv)

 Genre(s): Folk/ Pop

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Sonar Kollektiv blijft onnavolgbaar als het gaat om haar releases en muzikale wegen. Negen jaar geleden vond Jürgen von Knoblach (van Jazzanova) deze LP van Paul Bryan tijdens zijn eindeloze zoektocht naar vinyl met obscure muziek. Paul Bryan is een alias van Sérgio Sá – een blind geboren Braziliaan die in 1973 door het bedrijf Top Tape of Rio De Janeiro werd gevraagd om tot een team van componisten toe te treden die muziek maakte voor soap operas. Top Tape vroeg Sérgio Sá vervolgens om een album te maken met Engels gezongen folk liedjes. Het resultaat zou “Listen Of” gaan heten, dat door de mannen van Sonar Kollektiv in 2008 in de herkansing gaat. Wij begrijpen wel waarom. “Listen Of” is een heerlijk luisteralbum vol met lekkere liedjes met een toegankelijk karakter. De mooie balades en romantische tracks klinken 35 jaar na dato nog steeds als een klok. Dit is wat je noemt een collectors item! Kijk op www.sonarkollektiv.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Petar Dundov: “Escapements” (Music Man/ N.E.W.S.)

 Genre(s): (Detroit) Techno/ Ambient

Bron: CD

Rubriek: 8/2008

Distributie: N.E.W.S. Distribution

 Wie van ouderwets klinkende Detroit techno houdt is bij de Kroaat Petar Dundov (geboren in 1973) helemaal aan het juiste adres. Wel moeten we de aantekening maken dat Dundov niet alleen de techno kant van Detroit uitdraagt. Sinds 2000 bracht en brengt de Kroaat met grote regelmaat singles uit, waarvan de meeste via het Belgische Music Man uitkwamen (sinds 2002 onafgebroken). Tot een compelte album release kwam het echter nooit, maar daar is nu verandering in gekomen.Zijn debuutalbum “Escapements” omvat naast diverse diepe, gelaagde technotracks ook de nodige rustmomenten. Kortom: Dundov slaagt er dus in om traditionele Detroit ‘tech’ klanken te vermengen met fraaie ambiances vol ‘spacey’ en ‘trancey’ elementen. Dit zorgt ervoor dat dit slechts acht tracks tellende album (per track een minimale speelduur van zeven minuten) een heerlijk luisterbaar karakter kent. Zonder uitzonderlijk sterke individuele tracks scoort dit zweverige album – boordevol rustig voortkabbelende melodieën – een dikke voldoende. Aanrader voor liefhebbers van de meer sfeerrijke Detroit ‘tech’. Kijk op www.petardundov.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

 

Archief CD-recensies & VINYL-recensies