CD recensies

December 2004 

 

 

Laurent Garnier: “The Cloud Making Machine” (F Communications)

 Genre: Chill-Out/ Elektronica/ Tech-House

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Laurent Garnier is als labelbaas van F Communications onnavolgbaar als het gaat om diversiteit. Op dit album trakteert hij de luisteraar op diepe, donkere chill-out meets elektronica songs die je zou kunnen omschrijven als knappe geluidentapijten. Soms is de sound ondefinieerbaar, maar hier en daar kan ik toch wat vergelijkingen met Warp releases maken (bijvoorbeeld Plaid). Pas bij track #7 zet hij zijn favoriete tech-house sound weer in als troef! Daarna komen er nog een aantal vage chilly elektronica tracks voorbij die zeker overtuigen. Het is echter duidelijk dat de sound op dit album niet voor iedereen weggelegd is. Hoogtepunt: de verpakking; het is nl. een CD opgeborgen in een fraai geïllustreerde hoes van een 10” vinyl (origineel gevonden dus). Qua tracks vinden wij “9.01-9:06”, met een dikke knipoog naar Plaid, het beste dat dit album te bieden heeft.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Samba Do Avião” (ZYX Music)

 Genre: Brazilian Jazz

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: ZYX Music

 “Samba Do Avião” is een eerbetoon aan Antonio Carlos Jobim. Deze CD compilatie bevat een selectie van Braziliaanse jazz tracks met hier en daar een vleugje bossa. Artiesten als Wayne Shorter, Joe Henderson, McCoy Tyner, Bill Evans, Azymuth, Cal Tjader en Charlie Byrd geven hun eigen draai aan het bronmateriaal dat bestaat uit tracks die in de jaren ’60, ’70, ’80 en ’90 zijn opgenomen. Uiteraard komt het wereldberoemde “The Girl From Ipanema” voorbij. Hampton Hawes levert van deze plaat een Dixieland jazz versie af. Ook het overige materiaal op deze compilatie is fantastisch. Een aanrader voor liefhebbers van Braziliaanse muziek, maar ook voor jazzluisteraars. Kijk op www.zyxmusic.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

Maria Bethânia: “Brasileirinho” (Net FX/ Biscoito)

 Genre: Brazilian Jazz/ World Music

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: ZYX Music

 Op dit album van Maria Bethânia staan 12 aanstekelijke tracks voor de ‘open minded’ muziek luisteraar. Je zou deze muziek zowel onder de categorie Brazilian jazz als ‘world’ kunnen indelen. De tracks bevatten elementen uit diverse culturen (met een prominente rol voor Brazilië), wat de luisterbaarheid zeker ten goede komt. Het zijn veelal ingetogen tracks met de heldere vocalen van Bethânia. Hier en daar horen we een voorzichtig sambaritme passeren, maar dat is eerder uitzondering als regel. We kunnen hier spreken van een avontuurlijk album met subtiele songs.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Pete Rock: “The Surviving Elements” (Ninja Tune)

 Genre: Soul/  (Abstract) Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie :PIAS (www.pias.com) 

Pete Rock is al lang geen onbekende naam meer; hij deed al diverse releases voor Rapster Records (BBE). Op deze promo van het nieuwe album horen we lekkere instrumentale soul, abstracte hip-hop beats en ook elementen uit de funk en disco terugkomen. Openingstrack “You Remind Me” zorgt er direct voor dat je geboeid blijft luisteren naar het album. Daarna zakt het qua spectakel wat in, maar blijft het niveau bovengemiddeld. Jammer dat BBE/ Rapster nu steeds korte soundclips op de promo CD’s plaatsen, we zouden graag de volledige versies horen.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Dimitri From Paris: “Cruising Attitude” (Discograph)

 Genre: (Deep) House/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: Bang! Distribution

 Eén van de sleutelfiguren van de zogenaamde ‘French House’ is terug met een nieuw album. Dimitri From Paris bracht de afgelopen jaren voornamelijk compilaties uit, maar verrast hier met een uitstekend album voor Discograph. Naast de bekende (deep) house tracks (regelmatig met disco invloeden), horen we ook wat downtempo pareltjes (noem het Franse downtempo balades) voorbij komen. Op “Cruising Attitude” werkt Dimitri samen met Los Amigos Invisibles, Daniel Wang, Helena Noguerra, Kisen Horino, Pink Martini, Maki Nomiya, Omar en Victor Davies. Als afsluitende track krijg je nog een Masters At Work remix van de track “Live Jazz” kado. Van het album zijn inmiddels de tracks “Strong Man (For Real)” met Omar en “This Is Your Life” met Victor Davies uitgebracht op single. Kijk op www.discograph.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Amon Tobin: “Chaos Theory” (Ninja Tune)

 Genre: (Funky) Breaks/ Trip-Hop/ Chill-Out

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Amon Tobin viel onlangs al op met zijn ruige mix compilatie vol breaks en drum & bass/ jungle. Hier is hij terug met het album “Chaos Theory”, dat fungeert als soundtrack voor Tom Clancy’s game ‘Splinter Cell: Chaos Theory’. Amon Tobin zorgt weer voor een flinke dosis spanning in zijn muziek en neem je mee op reis langs ‘scary’ sounds en gejaagde breakbeats, met een funky ondertoon. Niet alle tracks zijn ruig; zo is “Theme From Battery” een mooie spannende chill-out track. Later op het album wordt het tempo af en toe wat opgeschroefd. Hoogtepunten: het prachtige, melodieuze “Kokubo Sosho Stealth” met jazzy downtempo breaks en het ingetogen spectakel “Hokkaido”.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Progression Sessions - Japan Live 2002” (Good Looking)

 Genre: (Intelligent) Drum & Bass

Bron: 2-CD

Datum: 12/2004

Distributie :ZYX Music

 Deze maand verschijnt het zevende deel uit befaamde “Progression Sessions” serie opnieuw. Deze live opname van LTJ Bukem en MC Conrad is in 2002 opgenomen in Japan. In 11 tracks laten beide heren wederom horen waar ze goed in zijn: het draaien en vocaal begeleiden van sfeervolle drum & bass muziek! De CD begint gelijk al spectaculair met Greenfly’s “G-Funk”, direct het hoogtepunt op de disk! Ook de bijdragen van Makoto zijn heel sterk, net als de LTJ Bukem versie voor Herbie Hancock’s “The Essence”. Naast de live opname (disk 1) krijg je ook nog een instrumentale versie erbij (disk 2). Kortom: je krijgt waar voor je geld!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Dave Clarke: “Dave Clarke Live” (Skint Records)

 Genre: Techno

Bron: CD/ DVD

Datum: 12/2004

Distributie: Sony Music

 De technoheld Dave Clarke trad dit jaar live op in Nederland tijdens het Pinkpop festijn. Deze set is nu op CD uitgebracht; zowel in audio als DVD formaat. Deze release is een ware ‘must have’ voor alle ‘fans’ van deze DJ en technoliefhebbers in het algemeen. In totaal horen we 18 tracks voorbij schieten in de live sessie, waarbij nieuw en oud werk elkaar moeiteloos aanvult. Dave heeft veel met trucage en laat dat ook hier weer horen. Op de audio disk staan ook nog 3 bonus 12” mixen. De DVD is ook geweldig om te zien en toont aan dat de introverte Engelsman graag zijn muziek laat spreken!

 

Cijfer: 8,5

(AD) 

 

 

Daedelus: “Exquisite Corpse” (Ninja Tune)

 Genre: (Funky) Breaks/ Trip-Hop/ Retro Pop

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Het album van Daedelus is weer zo’n typisch voorbeeld van de diversiteit en avontuurlijkheid van het Ninja Tune label. Dit label brengt al jaren vernieuwende en vooral aantrekkelijke muziek uit voor een breed publiek. De producer achter dit project houdt zich nogal schuil, want zijn website www.daedelusdarling.com geeft maar weinig treffende informatie weer (uiteraard wel release informatie/ discografie). Vanaf het eerste moment is dit album van Daedelus een lust om naar te luisteren. De inspiratie voor de muziek lijkt vooral uit de jaren ‘70 (retro pop en soul) te komen, geproduceerd met funky breaks en trip-hop beats. Op dit album werkte Daedelus onder andere samen met Lil’ Sci, Mike Ladd en TTC. Ga dit heerlijke album checken in je platenzaak is ons advies.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Marcel: “Gamblers’ Delight” (Cookin’ Records/ Good Looking)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats/ Nu-Jazz/ Hip-Hop/ House/ Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: ZYX Music

 In 2005 zal Marcel’s 3e album “Gamblers’ Delight” verschijnen via Cookin’ Records, het sublabel van Good Looking. Eerder verschenen via MOLE twee topalbums van zijn hand, “Cirrus Maximus” en “Viginti Etduo” genaamd (beide uit 2000). In totaal staan er 22 tracks op dit nieuwe album, met diverse korte intro’s. De muziek van Marcel was altijd al ijzersterk, maar productietechnisch heeft hij zeker nog wat vooruitgang geboekt. Ook de diversiteit aan stijlen valt op. Zo krijg je soepele downtempo, broken beats, nu-jazz, hip-hop, deep-house en drum & bass te horen. Het produceren van al deze diverse stijlen vergaat de man prima! Op “Gamblers’ Delight” werkt Marcel samen met Sena, MC Conrad, Henriett en Cee-Rock “The Fury”. Na een enerverende luistertrip weet je dat je weer een pareltje van een album in je bezit hebt! Aanschaffen die disk!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Aya: “Strange Flower” (Naked Music)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: Rough Trade

 Aya is de stem van Blue Six’s track “Sweeter Love”. Jay Denes, producer van Blue Six, nam ook weer de productie voor zijn rekening voor dit artiestenalbum van Aya. Naked Music experimenteerde onlangs meer met electro en discogetinte housemuziek, maar keert met dit album weer terug naar haar ‘roots’. Dat willen zeggen: muziek die als een zachte, warme deken over je heen valt. Of het nu downtempo, broken beats of deep-house tracks zijn; alle disciplines passen perfect bij Aya’s stem en daarom denken wij dat dit uitermate prettige album wel eens hoge ogen kan gaan gooien! Dit is subliem vergelijkingsmateriaal met het nu als tot ‘classic’ benoemde Blue Six album “Beautiful Tomorrow”. Kijk op www.naked-music.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5 

(AD)

 

 

Various: “Untinted” (Blue Note/ Capitol Records)

 Genre: Jazz

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: EMI Music

 “Untinted“ is een jazzcompilatie van het befaamde Blue Note label met al het bronmateriaal dat Madlib gebruike voor zijn “Shades Of Blue” project. Door deze release ontstond vorig jaar een ware hype, en niet geheel onterecht! Het basismateriaal loopt uit één van Bobby Hutcherson’s “Montara” tot Herbie Hancock’s “Dolphin Dance” en van Donald Byrd’s “Distant Land” tot Wayne Shorter’s “Footprints”. Al met al is dit een compilatie die zeer goed in het gehoor ligt en niet alleen bij jazzliefhebbers goed zal vallen! Kijk op www.bluenote.com voor meer informatie over dit geweldige jazzlabel!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Mr. Scruff Presents: Keep It Solid Steel Pt. 1” (Ninja Tune)

 Genre: Reggae/ Trip-Hop/ Downtempo/ (Abstract) Hip-Hop/ (Nu) Jazz/ (Nu) Soul/ Funk

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Mr. Scruff kennen we natuurlijk van zijn succesvolle albums op Ninja Tune, het label waarop ook deze compilatie recentelijk verscheen. “Keep It Solid Steel Part 1” bevat in totaal 31 diverse tracks. Qua stijlen krijg je onder andere reggae, (abstract) hip-hop, downtempo, funk, (nu) jazz, (nu) soul en trip-hop te horen. De kwaliteit van het materiaal is torenhoog en door het gebruik van korte stukjes per track, blijft de mix overal spannend. Met bijdragen van Erykah Badu, Ultramagnetic MC’s, Deadbeats (geremixt door Mark Rae), Prefuse 73 en Soul II Soul is het genieten geblazen! Ons advies: een mix die je zonder voorbeluistering kunt gaan kopen in de winkel!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Chateau Lamotte: “Shining” (Chateau Lamotte)

 Genre: (Deep) House/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: Bang! Distribution

 Op dit album van Chateau Lamotte staan lekkere soepele (deep) house tracks met een hoog party- en luistergehalte. Ik moet bij beluistering van sommige tracks op deze disk een beetje denken aan de muziek van Terry Lee Brown Jr. (denk aan zijn “Terry’s Café” compilatieserie). “Shining” bevat echter ook meer groovy en garage getinte tracks. Hier en daar horen we ook wat gemiddelde downtempo tracks voorbij komen, maar dit zijn niet meer dan aardige pogingen. Al met al een aardig album.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)  

 

 

Roots Manuva: “Awfully Deep” (Big Dada Recordings)

 Genre: Hip-Hop/ Reggae/ Grime

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Roots Manuva is een man met een grote staat van dienst. Zijn fraaie track “Witness” (een ware classic) is zo’n plaat die je altijd en overal kunt opzetten! Succes op de dansvloer gegarandeerd! Begin 2005 zal op Big Dada (het sublabel van Ninja Tune) zijn nieuwe album “Awfully Deep” verschijnen. De sound van Roots Manuva blijft aanstekelijk en tevens ijzersterk geproduceerd. De vocals gaan nergens vervelen; waarschijnlijk de reden dat hij maar op één track een samenwerking is aangegaan (met Lotus). Het hele albums is uitermate sterk, maar we willen toch de titeltrack “Awfully Deep” aanwijzen als spectaculair hoogtepunt op deze disk!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Busdriver: “Fear Of A Black Tangent” (Big Dada Recordings)

 Genre:  Hip-Hop/ Ghetto-Tech/ Funky Freestyle Breaks

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Met Busdriver, aka Regan Farquar, mochten we eerder dit jaar al kennis maken middels zijn eerste album voor Big Dada, “Cosmic Cleavage” genaamd. Dit nieuwe album is wat ons betreft een stuk beter en dat komt niet in de laatste plaats door de retro en funk invloeden. Al vanaf de openingstrack wordt duidelijk dat men veel inspiratie uit de jaren ‘70 heeft geput. “Reheated Pop” is een lekkere sfeervolle freestyle breakbeat track met een aanstekelijk karakter. “Happiness” is een uptempo, ‘speed lyric’ gevalletje dat we opzienbarend kunnen noemen. Big Dada heeft na Diplo weer een topalbum op het menu staan!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Saint-Germain Des Prés Café Volume 5” (Wagram Music)

 Genre: Nu-Jazz/ Jazzy (Deep) House

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: Bang! Distribution

 Wagram is inmiddels aanbeland bij het 5e deel uit de “Saint-Germain Des Prés Café” serie. Ook op dit deel komt weer een breed scala aan nu-jazz en jazzy (deep) house voorbij. Er wordt gestrooid met grote namen zoals Soulstance, De-Phazz, Gotan Project (meets Chet Baker), DJ Cam (met een verrassend mooie track), Meitz, dZihan & Kamien, The Peter Malick Group feat. Norah Jones, Slow Train en Astor Piazzolla versus Koop. Kortom: je kunt je sowieso geen buil vallen aan deze compilatie!

 

Cijfer: 7

 (AD) 

 

 

Various: “Emmanuelle - Private Collection” (Chall’O Music)

Genre: Downtempo/ (Deep) House

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: Bang! Distribution

 Claude Challe, de resident DJ van Buddha Bar Paris, mixte deze ‘Private Collection’ uit de “Emmanuelle” serie aan elkaar. Het begin is nogal teleurstellend en slap, maar later raakt de bekende DJ goed op dreef en trakteert hij de luisteraar op de downtempo classic “Breather 2000” van Afterlife en muziek van onder andere Delerium, Louie Vega en Miguel Migs. Kortom: een gemiddelde compilatie die we zeker niet zonder voorbeluistering kunnen aanbevelen. Op de promo staat trouwens vermeld dat #10 van Ohm-G is, maar dat is natuurlijk José Padilla’s versie van “Close To You” van zijn legendarische album “Souvenir” uit 1998!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 


Various: “Afrolatin Soul” (Waako Records)

 Genre: Afro/ Latin & Soulful House

Bron: 3-CD

Datum: 12/2004

Distributie: ZYX Music

 Op “Afrolatin Soul” kun je luisteren naar in totaal 30 tracks, verspreid over 3 schijfjes. Het zijn allemaal soepele housetracks die elementen uit de afro, latin, soul en jazz bevatten. De release komt van een Amerikaans label uit New York. De namen op de tracklist zeggen me niet zoveel, maar met de muziek is niets mis. In de tracks hoor je veel lekkere improvisaties met keys, fluit of gitaren. Dit is een heerlijke compilatie om lekker in je auto af te draaien. Een ‘feel good’ release! Kijk op www.waakorecords.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD) 

 

 

Various: “Nova Classics Five” (Nova Records/ Wagram)

 Genre: Funk/ Retro Pop/ Trip-Hop/ Latin/ Jazz-Dance/ Reggae

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: Bang! Distribution 

Van deze 5e “Nova Classics” verzamelaar ontvingen wij onlangs een promo met de niet definitieve tracklist. Op de promo staan 15 tracks die variëren van classic funk, reggae en retro pop tot trip-hop, jazz-dance en latin. Qua diversiteit dus niets te klagen, maar de tracks zelf zijn niet allemaal even goed. Ondanks namen als Jorge Ben, Terry Callier, Bill Withers, Jackson Sisters en Ken Boothe is deze compilatie niet meer dan een gemiddelde release. Kijk op www.novaplanet.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Charles Schillings: “Not Correct” (Pschent/ Wagram)

 Genre: House/ Pop/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: Bang! Distribution

 Charles Schillings kennen we natuurlijk van de househit “Tengo Nada” met Pompon F. Een track die in 2001 en 2002 veel werd gedraaid. Op dit album, zijn eerste sinds 2002, staan 10 tracks + een videoclip die erg goed te pruimen zijn. Naast diverse housetracks, krijg je ook downtempo (balades) en meer ‘poppy’ werk voor je kiezen. Helaas is niet alles op dit album even goed, maar deze release is zeker wel ‘correct’. Check hem in je platenzaak. Op www.pschent.com kun je meer lezen over Charles Schillings.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Supernatural Funky Musique Volume 2” (Supernatural)

 Genre: Funk/ Nu-Jazz/ Latin/ Bossa Nova

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: Supernatural (www.supernatural.nu)

 De tweede ‘Supernatural’ compilatie, verbonden aan de geweldige feesten van de organisatie, is een feit. DJ’s Svendex en originator Brownie hebben ditmaal een hele brede selectie aan voornamelijk uptempo dansvloermuziek op de CD gezet en doen dat met veel smaak en stijl! Opvallend is dat er diverse namen van het Supernatural festival (dat deze zomer in Utrecht plaatsvond) met een track zijn vertegenwoordigd. Naast lekkere tracks van Kraak & Smaak, Gerardo Frisina, Fort Knox Five en Combo Moderna zijn het vooral de broken beats van N.O.H.A. (het bekende “Balkan Hotstep” dat eerder op een compilatie van Gilles Peterson en het 9e deel uit de “Playground” serie terecht kwam) en Javi P3Z’s “Futbol In” die opvallen. Vooral de laatstgenoemde track is razendknap geproduceerd. Afgelopen zaterdag (11 december 2004) was de releaseparty van deze 2e ‘Supernatural’ compilatie en dat was een ware happening met de samenstellers achter de knoppen en Combo Moderna (samen met de topvocaliste Tyrah Morena) live. Kijk op www.supernatural.nu voor meer informatie!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Jazzanova: “Remixes 1997-2000” (Sonar Kollektiv)

 Genre: Broken Beats/ Nu-Jazz/ Bossa Nova

Bron: 2-CD

Datum: 12/2004

Distributie :Lowlands Distributie

 Jawel, daar is dan eindelijk de re-release van één van de meest opzienbarende releases uit de historie van de dancemuziek. De vraag naar deze ‘classic’ bleek nog steeds enorm, waardoor men het besluit heeft genomen om “Remixes 1997-2000” als 50e release op Sonar Kollektiv te re-releasen. Oorspronkelijk kwam deze 2-CD uit op Jazzanova Compost Records in het derde kwartaal van 2000 (JCR is het sublabel van Compost Records dat inmiddels al een tijdje geen nieuw werk meer uitbrengt). Net als Kruder & Dorfmeister, etaleerde het zestal van Jazzanova haar fraaie remixen op dit album voor uiteenlopende artiesten als 4hero, Incognito, Soul Bossa Trio, Koop, Azymuth, Ursula Rucker, MJ Cole, Ian Pooley, Liquid Lounge, Rainer Trüby Trio, Ski, United Future Organization, Karma en Men From The Nile. Voor de mensen die dit album nog niet in hun bezit hebben, is dit een uitgelezen kans om een tijdloos  ‘document’ van de downtempo, broken beats en nu-jazz sound alsnog in je bezit te krijgen. Detail: aan sommige remixen heeft het collectief ± 3 maanden gewerkt! Buitengewone klasse! Kijk op www.sonarkollektiv.de voor meer informatie.

 

Cijfer: 9,5 

(AD)

 

 

Various: “Renaissance The Mix Collection” (Renaissance)

 Genre: (Progressive) House/ Classics

Bron: 3-CD

Datum: 12/2004

Distributie: Astral Music

 Deze mix collectie is een ‘re-mastered’ versie van de release “Renaissance: 10th Anniversary Edition”. De 3 sublieme CD’s zijn gemixt door Sasha en John Digweed. Op dit overzicht horen we vooral bijna vergeten classics voorbij komen die je niet op iedere compilatie zult tegenkomen. Beide heren staan aan de wereldtop van de DJ scene en laten ook hier weer luid en duidelijk van zich horen! Met gevarieerde tracks door namen als Spooky, Havana, Shawn Christopher, Age Of Love, 2 Bad Mice (Moving Shadow label), Lemon Interupt (later Underworld), Leftfield, River Ocean, Memphisto, Disco Evangelists en State Of Grace op het menu, weet je dat dit een fantastische samenstelling van veelal progressieve house klassiekers is! Check hem in je platenzaak!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Taste” (Technique)

 Genre: (Tech) House/ Techno

Bron: 2-CD

Datum: 12/2004

Distributie: Basic Beat

 DJ’s Misjah en Paul Hazendonk nemen ieder een schijfje voor hun rekening op deze “Taste” verzamelaar. De compilatie is uitgebracht op Paul’s eigen Technique label, onderdeel van Basic Beat. De eerste disk is gemixt door DJ Misjah en is vrij stevig te noemen. Hij doseert prima met de variabelen kracht, percussie en melodie. Tussen de 27 tracks op disk 1 vinden we naast diverse eigen tracks ook muziek van Joel Mull, Bryan Zentz, Oscar Mulero, Lars Klein en Len Faki. Op disk 2 begint Paul Hazendonk beduidend rustiger, maar weet de boel op een spannende en vooral gedreven manier op te bouwen. Naast veel werk van Hazendonk’s eigen labels (Technique en Work Hard Play Hard), horen we ook tracks van (wederom) DJ Misjah, Chris Cowie, Monika Kruse, Claude Young en Samuel L. Session voorbij komen. Conclusie: een overtuigende compilatie als je het ons vraagt.

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Trüby Trio: “Retreated” (Compost Records)

 Genre: (Electro) House/ Broken Beats/ Nu-Jazz/ Latin

Bron: 2-CD

Datum: 12/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Eindelijk is er het langverwachte remix album van Trüby Trio. De CD bevat, voor de duidelijkheid, remixen van derden voor het werk van Trüby Trio. Op de eerste disk staan 12 bovengemiddelde remixen, waarbij vooral de opener “Music” (geremixt door Whignomy Bros) opvalt. Deze track bevat diverse samples uit het origineel aangekleed met een lekkere, blikkige electro-house sound en veel sfeer! Ook Louie Vega levert een voltreffer af door middel van zijn remix van “Alegre 2004”, die we onlangs ook al als vinyl (single release) tegenkwamen. Op de eerste disk vinden we ook uitstekende herinterpretaties door onder andere S.U.M.O., Guillaume Boulard, Gucciman, Fabrice Lig, Tiefschwarz en Señor Coconut. De tweede disk bevat een mix van Rainer Trüby, waarbij diverse tracks van de eerste disk wederom voorbij komen, aangevuld met remixen van de oudere track “High Jazz” en de fraaie Âme remix voor “Universal Love”. Kortom: een niet te missen toevoeging voor je Compost collectie!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Om Lounge 9” (Om records)

 Genre: Lounge/ Downtempo/ House/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 De serie “Om Lounge” is al jarenlang een compilatie met voorbeeldfunctie voor de sfeerscene. Ook dit 9e deel uit de serie bevat weer genoeg pareltjes om dat beeld vast te houden. De compilatie begint met Jazzanova’s topper “Let Your Heart Be Free”, een recente topper van het Sonar Kollektiv label. Ook de pareltjes uit eigen stal zijn niet vergeten: J Boogie’s Dubtronic Science en Kaskade (2x) leveren prima werk af. Niko’s “Siren” is voor ons een opvallende track op de tracklist en zal je direct boeien bij beluistering. Kijk op www.omrecords.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Café del Mar - 25th Anniversary” (Café del Mar Music)

 Genre: Chill-Out/ Downtempo

Bron: 3-CD

Datum: 12/2004

Distributie: Astral Music 

Het 25-jarig bestaan van Café del Mar wordt groots gevierd. Een tijdje geleden konden bezoekers van de website stemmen op tracks uit een omvangrijke database die voor dit jubileumoverzicht was samengesteld. Uiteindelijk zijn er drie CD’s met in totaal 45 tracks uitgebracht in een fraaie verpakking (zoals we dat gewend zijn geraakt van Café del Mar Music). Qua muziek is er niets nieuws onder de (fraaie) zon. De bijdragen vallen allemaal binnen de categorie chill-out en downtempo met een werelds tintje. Formaties als Vargo, Jo Manji, Zuell, A Man Called Adam Vs. Chris Coco, Gelka, Rue Du Soleil, Digital Analog Band, Camiel, Lemongrass, Arnica Montana en Leslie Round sieren deze fraaie en uitgebreide compilatie. Conclusie: een mooi kado voor de naderende kerstdagen!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “Some Blue Note Tunes Of Drum’n’Bass” (Good Looking)

 Genre: Downtempo/ Nu-Bossa/ Hip-Hop/ Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: ZYX Music

 LTJ Bukem stelde deze lekkere diverse downtempo, breakbeat en drum & bass verzamelaar samen. Ondanks de titel is niet alles uptempo op deze compilatie, zo is Makoto feat. Lori Fine’s “You’re Divine” een hoogtepunt van formaat welke niet binnen de categorie ‘intelligent’ drum & bass valt. Naast Makoto kun je ook een aantal eigen producties van LTJ Bukem, MC Conrad, John Beltran feat. Sol Set (met het nu-bossa meets jazz hoogtepunt “Aztec Girl”), Peshay, PFM en Doc Scott verwachten. Ons advies: een CD die je zeker in je collectie moeten hebben.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “This Is Everybody Too” (Renaissance)

 Genre: Progressive House & Breaks

Bron: 2-CD

Datum: 12/2004

Distributie: Astral Music

 Sander Kleinenberg mag voor de tweede keer een “This Is Everybody” compilatie samenstellen. Ook dit overzicht van 2 CD’s is weer erg de moeite waard. Kleinenberg weet op subtiele wijze house, progressive en breaks aan elkaar te mixen. Zijn eigen track “The Fruit” is erg lekker te noemen, maar zal geen wereldhit worden zoals “My Lexicon”. Op de promo copy die wij hebben beluisterd staan onder andere sterke tracks en remixen van Planet Funk, Tiefschwarz, Jules Spinner en natuurlijk Sander Kleinenberg zelf.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Italo Lounge” (Mint Records/ Zyx Music)

 Genre: Italo Lounge & Jazz

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: ZYX Music

 ‘Italo Lounge’ is een term waar we nog niet eerder van hoorden, maar is op zich wel toepasselijk voor de muziek die op de gelijknamige compilatie te horen is. De compilatie begint met een fraaie Adamski remix van Lucio Dalla’s “Cinema”. De Italiaanse vocalen zijn niet altijd even plezierig om te beluisteren, maar over het algemeen zijn het hele lekkere en vooral sfeervolle luisternummers die de tracklist sieren.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Funkservice International: “A Post Modern Life” (B&B Records)

 Genre: Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 Op dit album van het Zweedse gezelschap Funkservice International is het vooral moderne jazz met funky elementen dat de klok slaat. In totaal staan er 10 tracks op “A Post Modern Life”, dat vanaf de eerste klanken boeiend is om te beluisteren. De ijle vocalen van de Zweedse zangeres zijn niet altijd even sterk, maar dankzij de uitstekende muzikale lagen is dit niet hinderlijk. Al met al is dit een uitstekend album dat een mooie combinatie van elektronica en echte instrumenten herbergt.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Coolio: “Coolio & Friends” (K-Town Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: ZYX Music

 Coolio kennen we natuurlijk allemaal van zijn megahits “Gangsta’s Paradise” en “Too Hot”. In deze uitgebreide serie releases van bekende hip-hop iconen die hun samenwerkingsverbanden tentoonspreiden is Coolio’s editie ook een alleraardigst overzicht. Veel van de tracks zijn lekker toegankelijk, maar soms wat te zoetsappig en niet altijd even sterk. Na de 17 tracks op deze CD kunnen we spreken van een aardig overzicht, maar meer ook niet. Beste track: Coolio feat. Kenny Rogers met “The Hustler” in de Jiggy Short remix.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Various: “Murder-Show” (Mo Beatz Records!/ Zyx Music)

 Genre: Hip-Hop/ Grime

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: ZYX Music

 Op “Murder-Show: Real Hip Hop From The Underground” staan 16 ‘underground’ hip-hop tracks met hier en daar wat grime-tinten. De producties klinken nou niet bepaald enervend; de zware titel zal wel komen door de lyrics, maar ook daar raken we eerlijk gezegd niet zo van onder de indruk. Gelukkig bevat de compilatie genoeg aardige tracks die zorgen dat het geheel niet ten onder gaat. Allesomvattend en leuke compilatie, maar niet een CD om op je verlanglijstje met kerst te zetten.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Various: “Amnesia Paris Volume 2” (Pool E Music)

Genre: House

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: Astral Music

 Op dit 2e deel uit de “Amnesia Paris” serie, dat de subtitel ‘white session’ draagt, mixt Ceeryl 18 lekkere housetracks aan elkaar, waarbij het hitjesgehalte er hoog is. Zo horen we onder andere grijsgedraaide platen van Mylo, Shapeshifters, Gadjo, Dr. Kucho!, Armand van Helden en Axwell. Vooral die laatste track gaat niet snel vervelen. Naast al dit bekende ‘vuurwerk’ komen er ook platen voorbij van Future Funk, Olav Basoski (“Chick Chocke”), Skylark, Lee Cabrera en Antoine Clamaran. Al met al is deze mixsessie niet bepaald diepgaand te noemen, maar een verantwoorde aankoop voor als je de clubhits op een rijtje wenst.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Thunderdome: Turntablizer By Unexist” (ID&T Music)

 Genre: Hardcore

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: Universal Music

 Unexist was één van de namen die op Thunderdome een prominente rol op het hoofdpodium kreeg (begin deze maand). Deze mix bevat 23 tracks die vallen onder de noemer snoeiharde hardcore met relatief weinig melodie en veel distortion. Het is een mix die industrieel en eigentijds klinkt. Naast veel eigen tracks krijg je als hardcore liefhebber ook muziek van DJ Skinhead, Enzyme X, Lenny Dee en Tieum. Voor de bezoekers van Thunderdome een mooi souvenir.

 

Cijfer: 6

 (AD)

 

 

Various: “Hardstyle Sessions 2” (Zyx Music)

Genre: Hardstyle/ Techno

Bron: 2-CD

Datum: 12/2004

Distributie: ZYX Music

Mikado Punchers mixte deze 2-CD aan elkaar in het kader van “Hardstyle Sessions”. Verspreid over 2 disks krijg je in totaal 37 tracks te horen van veel bekende namen als DJ Pavo & Blutonium Boy, Lady Tom, Luna, DJ Activator en Super Marco May. Met dit soort compilaties kun je eigenlijk heel kort zijn als recensent; het is gewoon een lekker potje knallen voor de mensen die van hardstyle houden en eens de Duitse visie op deze sound willen horen.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

DJ I.C.O.N.: “His Own Way” (Zyx Music)

 Genre: House/ Electro

Bron: CD

Datum: 12/2004

Distributie: ZYX Music

 Dit album van DJ I.C.O.N. bevat lekkere recht toe recht aan muziek, welke omschreven kan worden als een kruising van house en electro. De muziek is niet overal op het album even sterk en ik vraag me ook werkelijk af of dit soort muziek op party’s wordt gedraaid door de bekende DJ’s. Het lijkt erop alsof de tracks een beetje te ‘vrijblijvend’ klinken. De kwaliteit van vroegere albums van bijvoorbeeld FPU wordt bij lange na niet gehaald. Toch is de muziek best vermakelijk en daardoor zal deze CD toch best wel opgemerkt worden in de platenzaak.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Various: “Subliminal Winter Sessions II” (Subliminal Records)

 Genre: House

Bron: 2-CD

Datum: 12/2004

Distributie: Astral Music

 Erick Morillo bracht onlangs al zijn eerste artiestenalbum uit, “My World” genaamd, en is hier terug me een nieuwe compilatie voor zijn Subliminal label. Verspreid over 2 disks horen we tracks voorbij komen van Soul Central, Gadjo, Alex Neri, David Guetta, Spektrum, Morillo feat. Audio Bullys, Wink en vele anderen. Wat opvalt is dat de mix nergens echt saai wordt, iets dat bij veel compilaties wel het geval is. Morillo weet het publiek te boeien met niet al te moeilijke muziek!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

 

Archief 2004

November 2004
Oktober 2004 Mei 2004
September 2004 April 2004
Augustus 2004 Maart 2004
Juli 2004 Februari 2004
Juni 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002