CD recensies

December 2007

 

 

Samantha James: “Rise” (Om Records)

 Genre(s): Deep-House/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

 “Rise” is het debuutalbum van Samantha James, welke ze samen met producer/ co-writer Sebastian Arocha Morton (aka ROCAsound) opnam. Deze dochter van David Rose (componist/ dirigent en winnaar van een Emmy Award) heeft zich sinds een jaar of drie toegelegd op de dance/ electronic/ soul genre; zo lezen we in de persbijlage. Hoe klinkt het album van Samantha James? Prachtig! Je moet denken aan de muziek van Blue Six op het befaamde Naked Music label. De vergelijkingen met de Blue Six sound zijn niet op één hand te tellen. Samantha’s soepele, lieflijke en prettige stem glijdt moeiteloos op schitterende deep-house en dito downtempo. De kwaliteit druipt werkelijk van het materiaal op “Rise” af. Naast aanstekelijke tracks als titeltrack “Rise”, “Enchanted Life”, “Breathe You In” en “Angel Love” (om er maar een paar te noemen), die geschikt zijn voor de intieme dansvloer, is wat ons betreft het ingetogen “Rain” het mooiste nummer dat dit album te bieden heeft. Ook de samenwerking met Ziriguiboom artiest Celso Fonseca, “I Found You” gemaakt, mag er zijn! Wat vooral bij blijft na het beluisteren van dit album zijn de fantastische vocalen van Samantha James. Dat de muzikale begeleiding ook briljant is, drijft de waarde van dit album alleen maar meer op! Fans van de Naked sound, grijp uw kans en check dit sterke album! Kijk op www.om-records.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Colette: “Push” (Om Records)

 Genre(s): (Deep) House/ Downtempo/ Pop

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music  

Colette’s back! Na haar uiterst succesvolle debuutalbum “Hypnotized” uit 2005 is Om Records’ first lady terug met een stralend vervolg. “Push” bevat weer een hele rits aan toppertjes binnen de genres vocale (deep) house en downtempo met verwijzingen naar de pop, electro en disco. Haar poppy stemgeluid zou deze muziek in principe zo de popcharts in moeten kunnen slingeren, maar ik denk niet dat het label dergelijke plannen met deze artieste heeft. Neem nou het sublieme “Call It Out” dat naast een stevige housedreun een fantastisch thema bevat (met wat lichte electro en disco tinten)! Black Spade, die we kennen van zijn hip-hop werk met Nederlander Nicolay, zingt mee op de prima track “Funny”. Deze track is dan ook een clash tussen downtempo, pop en hip-hop; een uitstekende combi! Ook “Every Word (Funny Reprise)” schiet er positief uit! Het is een deep-house vervolg op “Funny” en is vol sfeertinten geproduceerd. Naast de genoemde tracks is het album gemiddeld gezien goed te doen, al is niet al het materiaal even aansprekend. Kijk op www.om-records.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Café Solaire 13” (Soulstar)

 Genre(s): Downtempo/ Nu-Jazz/ (Deep) House/ Jazzy House

Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

 Momenteel is het (redelijk) koud buiten, maar de zomerse verzamelaars blijven zich aanmelden. Café Solaire is aan haar dertiende compilatie toe en is opgedeeld in een schijfje ‘soul emotions’ (samengesteld door William ‘Harley’ Cataldo) en ‘funky people’ (gemixt door Lucia ‘Lucy Bee’ Barbiero). Deze serie is eigenlijk altijd wel de moeite waard, maar echt onderscheidend goed is deze nooit geweest. Op disk één staan maarliefst drie bijdragen van Enigmatic, maar ook Jen meets Can7, Vincenzo & Rivera en Lucky Loop komen voorbij. Over het algemeen is de kwaliteit prima, al is niet iedere track even aantrekkelijk. “Mellow Melodies” van Deejaykul (Peng label) vinden wij duidelijk geen ‘kul’, want deze track klinkt (ondanks de simpele keys) als een klok! Dit mede dankzij de Quant-achtige basslines. Disk één is ongemixt, maar bevat naast downtempo ook nu-jazz en deep-jazzy-soulful house. Disk twee is volledig gemixt en bevat kwaliteitshouse van namen als Sweet Coffee (met de toptrack “Is This Love” van hun album “Perfect Storm” uit 2005), DJ Tekin feat. Taclan en Hanna Haïs. Het is een lekkere laidback sessie met veel deep-house invloeden, zoals we dat gewend zijn geraakt op CD2 van vrijwel iedere editie van “Café Solaire”. Een verantwoorde editie uit een prima compilatiereeks. Kijk op www.soulstarrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Various: “Café del Sol 2” (Sun & Moon)

 Genre(s): Downtempo/ (Deep) House/ Jazzy House

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

 Deel 2 in de “Café del Sol” reeks moet je zoeken in de hoek van het befaamde Café del Mar. Als we ons niet vergissen is Café del Sol, met vestigingen op zowel Ibiza (San Antonio) en Mallorca (Cala Millor), zelfs gerelateerd aan Café del Mar. Op deel twee worden fraaie downtempo, chill-out, (deep) house en jazzy housetracks aan je gepresenteerd. De muziekselectie werd gedaan door Ramón Guiral en het Café del Sol team. Op de tracklist staan onder andere Nacho Sotomayor, Varano, Lovers Lane en Deeper & Pacific. Deze zomerse klanken zijn in ieder seizoen van het jaar heerlijk om te beluisteren en liefhebbers van ‘Balearic Lounge & Deep-House’ zullen dan ook niet teleurgesteld worden. Vernieuwend is deze muziek al jaren niet meer. Kijk op www.cafedelsolibiza.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Sound Affects - Brazil” (Mr. Bongo Records)

 Genre(s): Brazilectro/ Drum & Bass/ Downtempo/ Breaks/ (Deep) House

Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Mr. Bongo (www.mrbongo.com)

 We zullen maar direct met de deur in huis vallen: “Sound Affects - Brazil” is een erg fijne verzamelaar geworden! Op disk 1 hoor je origineel Braziliaans getint materiaal van uiteenlopende artiesten als Soul Quality Quartet, Mr. Hermano feat. Ive Mendes, Dom Um Romão, Os Novos Crioulos en Jorge Ben Jr. Dit materiaal gaat op disk 2 door de mengtafels van onder andere Bonobo, Fatboy Slim, Jazzanova, Tom Middleton, Fink, Nu:Tone, Adam Freeland vs. Stereotyp, MJ Cole en Yam Who? heen. Mooi gezelschap dus. Het bronmateriaal is al erg lekker om te horen, maar bijvoorbeeld de MJ Cole remix voor Bazeado’s “Urubu No Telhado” doet je helemaal hunkeren naar een dansvloer om helemaal op los te gaan! Zijn gedreven 2-step beats/ breaks geven een enorm luistergenot. Ook de drum & bass remix door Nu:Tone voor “Nebulosa” van Tenorio Jr. staat als een huis. Tom Middleton levert een pompende, jazzy, funky (deep) house remix af voor Mr. Hermano feat. Ive Mendes’ “Capoeira Love Affair” en Jazzanova’s gedateerde top remix voor Soul Quality Quartet’s “Toda Tercafeira” (uit 1999) mag als bekend verondersteld worden. Kortom: er valt genoeg te genieten op “Sound Affects - Brazil”. Kijk op www.mrbongo.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8 

 

 

Various: “Brazilution Edição 5.5” (Stereo Deluxe)

 Genre(s): Brazilectro/ Broken Beats

Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Lowlands Distribution

 “Brazilution Edição 5.5: musica electrónica com sabor do Brasil” is een prachtoverzicht van allerlei eigentijdse (veelal) Braziliaans gekruide muziek. Of het nu om jazz, pop of dance (sub)klanken gaat; deel 5.5 weet grotendeels te overtuigen. De tracklist puilt uit van de bekende namen. Wat te denken van Marcos Valle (ook in samenwerking met Offworld), The Ipanemas, Bebel Gilberto, Cibelle, Bonobo, Diesler (geremixt door Gerardo Frisina), Big Bang (geremixt door Nicola Conte), Moodorama, Koop feat. Yukimi Nagano, Ian Pooley, Atjazz feat. Ernesto, Clara Hill meets Vikter Chase, Bugz In The Attic en Sabrina Malheiros. Allemaal klinkende namen met een prima staat van dienst. De 2-CD opgedeeld in twee delen, een ‘Sol Side’ en een ‘Luna Side’. Op het eerste schijfje staat voornamelijk ingetogen materiaal, maar op disk 2 kan er vervolgens gedanst worden. Disk 2 is ook voorzichtig gemixt door samensteller Arndt Kielstropp. Deze compilatie mag je onder de categorie ‘kwaliteit’ scharen! Geschikt voor liefhebbers van labels als Far Out, Thru Thoughts, Schema, Arision, Ziriguiboom en natuurlijk Stereo Deluxe zelf. Kijk op www.stereodeluxe.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5 

 

 

Various: “Backslam Extravaganza” (Cast-a-Blast)

 Genre(s): Hip-Hop/ Funky Breakbeats

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Walboomers (www.walboomers.com)

 “Backslam Extravaganza” is een compilatie vol experimentele hip-hop en funky breakbeats, geselecteerd door Palov & Mishkin. Het is een creatieve en vermakelijke selectie geworden waarbij kruiden uit allerlei muziekgenres geplukt worden: latin, soul, disco, funk, jazz, reggae, dub, afro en ga zo maar door. De zeventien tracks op “Backslam Extravaganza” zijn met zorg samengesteld en vakkundig bewerkt. Er wordt ook fanatiek gescratched gedurende diverse tracks, wat de marktwaarde van het product wat ons betreft alleen maar verder opdrijft! Palov & Mishkin’s eigen productie “Theme From Backslam” is heerlijke, pure retro funk. Petje af! Luister ook eens naar “Shit Happens” van Digital Alkemist; wat een fantastische funked up beats! Al met al een erg prettige release waar je zeker een luisterbeurt kunt wagen! Kijk op www.myspace.com/palovandmishkin of www.myspace.com/castablast voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Ben Westbeech: “Welcome To The Best Years...(Brownswood)

 Genre(s): Broken Beats/ Nu-Jazz/ Nu-Soul/ Downtempo/ Drum & Bass

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Brownswood (www.brownswoodrecordings.com)

 Ben Westbeech aka Lean, producer uit Bristol (UK), weet met “Welcome To The Best Years Of Your Life” direct een fantastisch debuutalbum af te leveren. Dit album verscheen een paar maanden geleden via Brownswood Recordings, het label van Gilles Peterson. Westbeech is een klassiek getrainde cellist, pianist en vocalist. En dat is te merken ook! Dit album staat bol van de ‘quality tracks’. Alsof het geen enkele moeite kost strooit Ben Westbeech rijkelijk met een sound die je kunt typeren als een zorgvuldig afgemeten combinatie van stoere broken beats (diverse snelheden en varianten), nu-jazz, nu-soul en downtempo. Naast enkele indrukwekkende instrumentale momenten, weet Westbeech ook te overtuigen met echte liedjes (met kop en staart). Denk hierbij bijvoorbeeld aan het rete aanstekelijke “Get Silly”! Zijn soulful vocals klinken als een klok! Onze favoriete tracks op “Welcome To The Best Years Of Your Life” zijn het rimtisch wiebelende jazz-soul moment “Nothing Else”, het filmische “Beauty” en de drum & bass track “Get Closer” (feat. Die). Naast het kenmerk kwaliteit is dit album ook nog eens enorm divers. Daarom vinden wij dit een bijzonder sterke debuutplaat geworden dat we echt aanraden! Wat ons betreft een album voor in de naderende jaarlijstjes! Kijk op www.brownswoodrecordings.com of www.myspace.com/benwestbeech voor meer informatie.

 

Beoordeling: 9

 

Colbie Caillat: “Coco” (Universal Republic Records) 

Genre(s): Pop

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Universal Music

 Colbie Caillat is een naam om in de gaten te houden. Deze blondine, die qua uiterlijk wat wegheeft van actrice Jennifer Aniston, scoort momenteel een dijk van een hit met de single “Bubbly”. Haar aanstekelijke, vrolijke popgeluid draagt invloeden uit de country en folkmuziek. De tracks op “Coco” zijn stuk voor stuk de moeite waard. De zeer fijne stem van Colbie weet je keer op keer in vervoering te brengen. De single “Bubbly” is op het moment van schrijven ‘slechts’ 3FM megahit, maar gaat het vermoedelijk nog ver schoppen en het zal niet de laatste hitsingle van dit heerlijke popalbum zijn! Dit twaalf tracks tellende album is voor de liefhebber van lieflijke popsongs een absolute aanrader en wellicht een highlight van 2007! Kijk op www.colbiecaillatmusic.com of www.universalrepublic.com voor meer informatie over deze fraaie nieuwe popstar!

 

Beoordeling: 8

 

 

Amy MacDonald: “This Is The Life” (Melodramatic Records/ Vertigo)

 Genre(s): Pop/ Country

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Universal Music

 De Schotse zangeres Amy MacDonald leerde zichzelf op haar twaalfde gitaarspelen. Geïnspireerd door de muziek van de eveneens uit Schotland afkomstige groep Travis. Inmiddels heeft Amy MacDonald een platencontract bij Vertigo en is ze door de Britse Daily Mail uitgeroepen tot de Next Best Thing! Haar inspirator, Francis Healy (zanger van Travis), is nu fan van haar! Zo snel kan het gaan in het leven van een jonge singer/ songwriter. Groot-Britannië ligt aan haar voeten nu haar debuutalbum is verschenen en het zou ons niet verbazen als ook Nederland zal vallen voor haar aanstekelijke, gevoelige country-pop. Op “This Is The Life” staan namelijk een tiental uiterst plezierige luisterliedjes, waarbij prachtige muzikale patronen worden ingekleurd met de typerende vocalen van Amy. Beste track op dit album is wat ons betreft “Poison Prince” met de William Orbit achtige ‘bleepy’ synthesizers! Minpuntje is dat het album nog geen 40 minuten duurt. Kijk op www.amymacdonald.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 Lefties Soul Connection: “Skimming The Skim” (Excelsior)

 Genre(s): Funk/ Soul

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: V2 Music

 Popinstituut.NL schrijft: ‘Lefties Soul Connection is een rauwe, voornamelijk instrumentale funkband met een belangrijke rol voor het Hammond orgel. Hun internationaal gerespecteerde muziek is geïnspireerd door The Meters en andere, meer obscure funk- en soulbands uit de jaren zestig en begin jaren zeventig, aangevuld met invloeden uit mod, garagerock, breakbeat en hip-hop’. Deze formatie, bestaande uit Alvin Bartels (Hammond Organ), Onno Smit (Guitars & Vocals), Bram Bosman (Bass) en Cody Vogel (Drums), werd in 2001 opgericht en “Skimming The Skum” is alweer hun tweede album. In 2006 verscheen hun debuutplaat “Hutspot”. Op “Skimming The Skum” horen we een heerlijk old fashioned funk geluid met verwijzingen naar de soul en jazz. Het geluid is een beetje vergelijkbaar met die van de recente besproken CD van The Soul Snatchers (op Social Beats). Het totale album duurt een kleine 42 minuten, maar in die tijd ben je wel volledig omver geblazen met vette, dansvloer funk die je bij strot grijpt en niet meer los laat. De vocale bijdragen zijn beperkt, maar dit mag de pret absoluut niet drukken. Lefties Soul Connection is een formatie om trots op te zijn! Beste track: opener “Fais Do-Do”, dat werkelijk de pan uit swingt! Kijk op www.leftiessoulconnection.com voor meer informatie over het album en live data.

 

Beoordeling: 8

 

AIFF: “Afro Soul System” (Unique Records)

 Genre(s): (Afro) Funk/ Soul

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Groove Attack

 AIFF (Afro Influenced Funk Federation) is een project van Ton van der Kolk en Timothy van der Holst (aka Phil Martin). Samen maken ze ook deel uit van de formatie The Soul Snatchers; een project dat net even een ander soort funk etaleert. Als AIFF laten de heren, aangevuld door een scala aan gastmuzikanten, een fris en fruitig jazz-funk geluid horen met additionele elementen uit soul, afro en latin. Een ‘werelds’ plaatje dus! De tracks “Akwaaba” en “Water Girls” kwamen in 2006 al samen op een 7” single uit (ook via Unique) en die single vat in principe ook de muzikale output van dit album samen. Het is een puik album geworden met een divers en eigen geluid, die weliswaar zomers klinkt, maar gedurende het gehele jaar genuttigd kan worden! Bij de LP versie, waarop wij deze review baseren, vonden we ook nog een bonus 7” met de tracks “Afro Riddim” en “A Blackmans Story”. Die laatste track zul je op de CD versie niet aantreffen, dus voor vinyl liefhebbers een mooie kans. Conclusie: “Afro Soul Sytem” is een indrukwekkende plaat geworden, die voor ons net even meer te bieden heeft als het funkgeluid op de recente albums van Lefties Soul Connection en The Soul Snatchers. Kijk op www.unique-rec.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

   Various: “Addicted To Erick E” (Sneakerz Music/ Spinnin’ Records)

 Genre(s): (Electro) House/ Grooves

Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

 Addicted vindt sinds oktober van dit jaar iedere eerste zaterdag van de maand plaats in club Panama (Amsterdam) en biedt internationale (deep) house voor grown-ups (minimum leeftijd 21 jaar). De Addicted feesten bieden resident DJ’s Erick E en Baggi Begovic maandelijks de mogelijkheid hun diepste, internationaal georiënteerde geluid te etaleren. Maandelijks worden er buitenlandse gast DJ’s uitgenodigd. Tot nu toe draaiden David Vendetta (Frankrijk), ATFC (Engeland) en The Cube Guys (Italië) als intenationale gast DJ op Addicted. Ook de eerste “Addicted” CD compilatie is nu een feit: “Addicted To Erick E”, samengesteld en gemixt door DJ/ producer Erick E. Erick heeft voor deze mixcompilatie zijn CD-map ondersteboven gekeerd en een flink aantal van zijn favoriete housetunes weten te vinden. Naast remixes voor Shapeshifters, Martin Solveig, David Vendetta en Sandy Rivera & Haze (de hitsingle “Freak”) die van zijn eigen hand zijn, staan er nummers en remixes op de 2-CD van onder andere John Dahlbäck, Grand Nelson, Baggi Begovic, Penn & Jabato, Mark Knight en The Cube Guys. “Salvation” van Sucker DJ’s is een bijzonder fijn openingsthema en er volgen gedurende de sessie nog diverse toptracks. De sound op de 2-CD is wat dieper dan het vergelijkbare “Sneakerz” geluid. Het is simpelweg een leuke 2-CD geworden met gezellige, toegankelijke housemuziek van een (ruim) voldoende kwaliteit met her en der een kleine uitglijder, of teveel gecompileerde track. Kijk op www.addictedto.eu voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Various: “Stereo 150 By Mo’Horizons” (Stereo Deluxe)

 Genre(s): (Dubby) Downtempo/ Brazilectro/ Deep-House/ Funky Breaks

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Lowlands Distribution

 Stereo Deluxe is een label met een grote staat van dienst. Om de release #150 te vieren mochten de heren van Mo’Horizons, die zelf ook een deel van het Stereo Deluxe succes vertegenwoordigen, hun eigen selectie van favoriet Stereo Deluxe materiaal achter elkaar mixen. Het is vooral een terugblik op al het moois dat er de afgelopen jaren is verschenen via het sinds 2005 in Berlijnse residerende label. De nieuwste track komt uit 2005, de oudste uit 1999. Namen als Bobby Hughes Combination, Minus 8, Moodorama, Trio Elétrico, Boozoo Bajou, Jaffa (geremixt door Fred Everything), Emo (geremixt door Butti 49), The Funky Lowlives (geremixt door R. Dorfmeister vs. Uptight) en twee maal Mo’Horizons (geremixt door respectievelijk Fort Knox Five en Nicola Conte) sieren deze bijzonder sterke tracklist. Alles is verantwoord aan elkaar gemixt en de swing blijft er overal in. Onze favoriet: Bobby Hughes Combination’s “Microneseren”, afkomstig van het uit 2002 stammende “Nhu Golden Era” album. Kijk op www.stereodeluxe.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Trijntje Oosterhuis: “Who’ll Speak For Love” (Blue Note)

 Genre(s): (Smooth) Jazz

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: EMI Music

 Trijntje Oosterhuis aka Traincha (internationale naam) bracht eind vorig jaar het uiterst succesvolle album “The Look Of Love” op de markt, waarbij ze onder begeleiding van het Metropole Orchestra tijdloze klassiekers van Burt Bacharach van haar eigen stemgeluid voorzag. De voormalige Total Touch zangeres heeft een zeer succesvolle carrière move gemaakt richting de jazz en schrijft inmiddels alweer haar derde album voor Blue Note achter haar naam. “Who’ll Speak For Love” heeft de subtitel “Burt Bacharach Songbook II” meegekregen en bevat een nieuwe lijst van vijftien herinterpretaties. Waarom een tweede deel? Simpel: Burt Bacharach heeft zoveel prachtige muziek gemaakt dat er zo een tweede sessie samengesteld kon worden. Wederom is de tijd van uitgave weer een succesfactor, want dit is heerlijke muziek voor tijdens de kerstdagen. Op sublieme wijze vertolkt Trijntje Oosterhuis het adembenemende “On My Own”, maar ook “What The World Needs Now” en “I Just Don’t Know What To Do With Myself” zijn enkele voorbeelden van tracks die je zult herkennen. Het is easy listening (smooth) jazz die je keer op keer kunt aanzetten zonder dat het gaat vervelen. Slotsom: ook “Who’ll Speak For Love” is een fantastische CD geworden en is bovendien een prachtig kerstkado! Kijk op www.bluenote.nl of www.trijntje.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Milky Disco” (LO Recordings)

 Genre(s): Nouveau Disco/ Space Disco

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Lo Recordings (www.lorecordings.com)

 “Milky Disco” is een erg fijne release op het altijd leuke en verrassende LO Recordings label. Het materiaal op de compilatie is samengesteld door Milky Globe. Uiteindelijk werden 12 tracks geselecteerd uit de periode 2001-2007, waarbij de nadruk ligt op ‘verse’ tracks. Nouveau disco en space disco zijn stromingen die nog altijd aan populariteit winnen, maar we vermoeden niet dat het echt een grote stroming gaat worden. De inhoud van de CD dan: opener “All Flowers Must Fade” van Daniel Wang zet direct de positieve toon door ‘ruimtelijke’ geluiden en dito sfeertje. Prachtige plaat! Overig materiaal (ook remix werk) komt van namen als Lindstrøm, Luke Vibert, Morgan Geist, Idjut Boys, Black Devil Disco Club en Quiet Village. Conclusie: prima compilatie voor liefhebbers van moderne disco! Een gemiste kans voor een label als Compost Records, want hun “Elaste” compilatie bevat slechts een fractie van de kwaliteit van deze compilatie. “Elaste” is overigens één van de weinige slechte producten die het label Compost sinds halverwege jaren 90 voortbracht. Kijk op www.lorecordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “A State Of Trance Classics Vol. 2” (Cloud 9 Music)

 Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: 4-CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

 Tikkeltje late recensie, maar ‘better late than never’ zeggen we dan maar. “A State Of Trance Classics Vol. 2” is alweer een paar maandjes uit en bevat in totaal 36 essentiële trance classics, verspreid over vier zilveren schijfjes. Alle tracks staan in ongemixte full length vorm op de CD’s; wat deze verzameling een must maakt voor de CD-DJ. Op de tracklist vinden we (bijna) vergeten materiaal van Jonah en Dutch Force (destijds van Piet Bervoets’ Smash Trax label), maar ook van Cygnus X, Armin van Buuren, Rank 1, System F, Niels van Gogh, BT, Wink, Coast 2 Coast feat. Discovery, Marco V, Vincent de Moor, Underworld en Nalin & Kane (too mention but a few). Beste moment is voor ons het wederhoren van Sasha’s “Xpander”. Wat is die track destijds (we praten over 1999) van invloed geweest zeg! Al met al een zeer fijn overzicht voor (progressive) trance liefhebbers. Kijk op www.cloud9music.nl voor meer informatie.


Beoordeling: 8

 

 

Various: “We Call It House” (Tenor Recordings/ Music Mail)

 Genre(s): House

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

 Deze mixverzamelaar door Raul Rincon en Jochen Pash bevat een leuke rij aan kwaliteitshouseplaatjes. Invloeden uit electro, ‘tech’ en minimal zijn duidelijk merkbaar, maar pure house is de hoofdzaak op “We Call It House”. Op de CD passeren in totaal dertien tracks van uiteenlopende namen als Shik Stylko feat. Tyree Cooper, John Dahlbäck (geremixt door D.O.N.S.), Francesco Diaz & Young Rebels (geremixt door Deadmau5) en uiteraard muziek van de samenstellers/ mixers. Het is een dertien in een dozijn product, waarbij je niet hoeft te twijfelen aan de selectie, maar verwacht geen baanbrekende muziek! Kijk op www.musicmail.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7 

 

 

Various: “H&M Play Deep House - Fourth Chapter” (Soulstar)

 Genre(s): (Deep) House

Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

 “Harley & Muscle Play Deep House” is toe aan haar vierde hoofdstuk. Dat deze heren een baken van kwaliteit vormen, hoeven we je al lang niet meer uit te leggen. De vraag is meer of ze de hoge kwaliteit keer op keer kunnen blijven continueren. Het antwoord is ja! Op deel 4 vinden we wederom een bijzonder prettige selectie van deep-house materiaal met namen als Mike Dunn, Kerri Chandler en The Rurals. Voor de 2-CD hebben de heren Harley & Muscle in totaal zesentwintig tracks geselecteerd, waaronder een aantal exclusieve bijdragen. Uiteraard is al het materiaal ook nog eens vakkundig (met enkele oneffenheden) aan elkaar gemixt! Vernieuwend is deze muziek al jaren niet meer, maar zoals we al vaker hebben gezegd kun je dit soort muziek (vrijwel) onbeperkt nuttigen! Hou je van zoete, liefdevolle en lichtvoetige housemuziek? Dan is “Harley & Muscle Play Deep House - Fourth Chapter” echt iets voor jou! Bezoek snel www.soulstarrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Ilse DeLange: “Live” (Universal Music)

 Genre(s): Pop/ Country/ Blues

Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Universal Music

 Van Ilse DeLange is onlangs een live album verschenen. Het is een live registratie van haar concert op 5 april 2007 in de Heineken Music Hall te Amsterdam. De zangeres had een topjaar door haar succes met het album “The Great Escape”. Naast de diverse hitsingles van “The Great Escape”, zoals “Reach For The Light”, “I Love You”, “The Lonely One” en natuurlijk titeltrack “The Great Escape”, staat er ook ouder materiaal op het menu. Wat te denken van “World Of Hurt”, “I’m Not So Tough” en “Livin’ On Love” van haar album “Here I Am 1998-2003”, dat in 2003 via Warner Music verscheen. Ook zingt ze Dolly Parton’s “I Will Always Love You” op een verbluffende wijze! In juni van dit jaar mochten we Ilse DeLange al aanschouwen op het Indian Summer Festival. Opvallend was ook toen de solide manier waarop Ilse haar liefdevolle popliedjes zingt! Haar stem klinkt live net zo mooi als op haar studio albums. Op deze live CD is dat niet anders. Als bonus krijg je een tweede disk erbij waarop enkele ‘live at home’ tracks zijn geplaatst. Conclusie: geweldige live registratie! Ga hem checken in je platenzaak is ons advies. Kijk op www.ilsedelange.com of www.universalmusic.nl voor meer informatie.


Beoordeling: 8,5

 

 

Rose: “Livin’ It” (United Recordings/ Red Ink Music Benelux)

 Genre(s): (Funky) Soul/ Pop

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Sony BMG  

Rose Spearman debuteerde in 2002 met haar album “Trust”. Voor die tijd was ze vooral bekend als live vocaliste tijdens DJ sets van namen als DJ Roog, King Britt en Tony Humphries. “Trust” kwam mede tot stand in samenwerking met King Britt en Vikter Duplaix. Niet de minste mensen om mee samen te werken dus! Het album kenmerkte zich door het diverse geluid met nu-soul als voornaamste uitgangspunt. Het heeft vijf jaar geduurd voordat Rose met het altijd moeilijke tweede album op de markt verschijnt. “Livin’ It” laat horen dat Rose als zangeres gegroeid is en een eigen geluid heeft gecreëerd. Het is nog steeds moderne soul dat de klok slaat, al gaat dit hand in hand met veel funk, gospel en wat pop invloeden. Balads worden afgewisseld met meer (beschaafd) dansbaar werk. Het is zo’n album dat weinig uitschieters kent, maar als totaal uitstekend uit de verf komt. De dertien tracks op “Livin’ It” lenen zich, geheel volgens verwachting, uitstekend voor live vertolking. Iets dat Rose al jaren doet, want naast haar solowerk doet ze ook haar bijdrage aan de live band van Kraak & Smaak. Beste tracks op het album zijn volgens ons de rustieke  momenten “True Love” en titeltrack “Livin’ It”, die wat ons betreft net meer overtuigen dan het overige materiaal. Mooie CD voor rond de kerstperiode overigens! Kijk op www.rose.nu of www.unitedrecordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “A State Of Trance Year Mix 2007” (Cloud 9 Music)

Genre(s): (Progressive) Trance/ Electro-House

Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

 De luisteraars van de Armin van Buuren’s wekelijkse radioshow “A State Of Trance” hebben weer gestemd op hun favoriete tracks van 2007. Al deze tracks zijn nu door de #1 DJ ter wereld van 2007 (volgens DJ Magazine) aan elkaar geplakt. Verspreid over twee CD’s laat Armin een enorm aantal van 85 tracks de revue passeren (waaronder een intro en outro). Het zijn uiteraard niets meer of minder dan soundclips en fragmenten, maar vermakelijk is het zeker. Vrijwel alle namen van faam zijn weer vertegenwoordigd op “A State Of Trance Year Mix 2007”. Denk aan Chris Lake, Above & Beyond, Sander van Doorn, Mojado, First State, Cosmic Gate, Markus Schulz, Julian Jeweil, Roland Klinkenberg, Tiësto, 4 Strings en ga zo maar door. Uiteraard ontbreken de eigen producties van Armin van Buuren niet en kunnen we spreken van een treffende samenvatting van 2007 op trancegebied. Kijk op www.cloud9music.nl en www.arminvanbuuren.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5 

 

 

Various: “Ekspozicija 08 By Ben Sims” (Explicit Musick)

 Genre(s): (Acid) Techno

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Intergroove

Deze achtste “Ekspozicija” compilatie is samengesteld/ gemixt door Ben Sims en draagt de subtitel “Escapism Pt. 2”. Het is één van de fijnste techno mixen die wij hoorden sinds de Fuse verzamelaar van Technasia. Het gevoel van die energieke (mega)mix komt ook weer terug op “Ekspozicija 08”. De spierballen beats and rhythms van Sims zijn bijzonder goed geschikt voor de dansvloer. Er zijn niet veel spectaculaire melodische stukken op deze mix terug te vinden, maar door het snelle doormixen van de tracks ontstaat een erg vermakelijk eindresultaat. In totaal schieten er 41 tracks aan je voorbij! Het zwaar pompende materiaal bevat regelmatig funk en acid invloeden. Op de tracklist staan namen als Joris Voorn, Orlando Voorn, Tyree Cooper, DJ Rush, Innersphere aka Shinedoe, 2000 And One James Ruskin (ook geremixt door Steve Rachmad), Octave One en diverse eigen tracks van Ben Sims. Kijk op www.matrix-music.com voor meer informatie

 

Beoordeling: 7,5

 

 

ROAD: “Can’t Talk” (Stereo Deluxe)

Genre(s): Downtempo/ Pop/ Broken Beats/ Brazilectro

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Lowlands Distribution

 ROAD is een project van Paul Gunter, Mike Benn en D. “Boo” Gallagher. “Can’t Talk” is hun debuutalbum en ze laten er qua gastvocalisten geen gras over groeien. Respectabele namen als Earl Zinger, Terry Callier, Lucy Jones, Valerie Etienne, Hope Grisham, Lorna Brown, Rosina Kazi en Will Matthews zingen een noot mee op het album. Het is een diverse en vooral vers klinkende plaat geworden waarop downtempo, broken beats, pop en world music invloeden hand in hand gaan. Het afzonderlijke materiaal is voldoende, maar niet echt bijzonder. Dit komt simpelweg omdat zowel de vocalen als de muziek soms te weinigzeggend zijn (we hebben het niet over de prima ritmes in diverse tracks). Uitzonderingen zijn: het swingende broken beats moment “My Name” (met Lorna Brown) vol world music invloeden (lees: India en omstreken) en redelijk tot goede zang. De instrumentale track “Saudade Do Brasil” spreekt ons nog het meeste aan van de 10 tracks en was ook al op de laatste “Brazilution” compilatie (zie de recensie elders in deze rubriek) te vinden. Kijk op www.stereodeluxe.com of www.myspace.com/roadonline voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Universal Religion Chapter 3” (Cloud 9/ Armada Music)

 Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

 “Universal Religion” is één van Armin van Buuren’s paradepaartjes op het gebied van mixcompilaties. Inmiddels is deze #1 DJ (of the world) toe aan deel 3 binnen deze reeks. De mixcompilatie heeft de subtitel ‘Live from Armada at Ibiza’ meegekregen. Of de mix ook daadwerkelijk live opgenomen is weet ik niet, maar je hoort sowieso een enthousiast publiek op de achtergrond mee fluiten en schreeuwen. Zoals de meeste DJ mixen van Armin valt ook hier weinig tot niets negatiefs te schrijven over het eindresultaat. Armin doet gewoon waar hij goed in is en dat is het overbrengen van kwaliteitsmuziek naar zijn publiek op het gebied van (progressive) trance. Namen als Sunlounger, Agnelli & Nelson, Sied van Riel (erg goed bezig de laatste tijd!), Markus Schulz vs. Andy Moor en Armin van Buuren zelf sieren de van kwaliteit uitpuilende tracklist. Voor tranceliefhebbers is deze compilatie CD wellicht een hoogtepunt van 2007. Kijk op www.armadamusic.com of www.arminvanbuuren.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Karotte’s Kitchen Vol. 2” (Alphabet City)

 Genre(s): (Tech) House/ Electro-Tech/ Minimal

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

‘Exquisitely mixed and prepared’ zo verteld de subtitel van deze tweede “Karotte’s Kitchen” verzamelaar ons. Peter Cornely aka Karotte weet wederom een aantal prima tracks achter elkaar te zetten in de oh zo volle markt van housecompilaties. Karotte’s recept bestaat deze keer uit met zorg gekozen tech-house, minimal, electro-tech en retro-house met her en der een scheut (tropische) tribal. Format:B, Markus Fix, (Alex) Attias, Rainer Weichhold (geremixt door Format:B), James Priestey & Dan Berkson en Bart Skills zijn de (voor ons) meest bekende namen, maar het gekozen materiaal doet eigenlijk onderling maar weinig voor elkaar onder. Beste tracks: “Nebukai” van Attias en het afsluitende sfeermoment “Chariots” van James Priestley & Dan Berkson (Simple release). Kijk op www.djkarotte.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Pat Appleton: “What’s Next?” (Stereo Deluxe)

Genre(s): Downtempo/ Pop

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Lowlands Distribution 

Pat Appleton kennen we als de vrouwelijke vocalist van de formatie De-Phazz. Haar stem floreerde regelmatig op de kitscherige jazzy downtempo van de succesformatie rond Pit Baumgartner. Op haar debuutalbum “What’s Next?” gooit Pat Appleton het over een iets andere boeg. Het album staat vol met popsongs vol verwijzingen naar downtempo, world music, soul en jazz. Luister bijvoorbeeld eens naar het prachtige “Ageless”. Over het algemeen zijn de tracks op “What’s Next?” de moeite waard, zonder echt op te vallen. Dat mag je ook een kwaliteit noemen. Pat Appleton laat in ieder geval een prima indruk achter met dit eerste solo album. Noem het een vermakelijk eindresultaat! Kijk op www.stereodeluxe.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Michael Franti: “Love Kamikaze” (Eclettico Music)

 Genre(s): Hip-Hop/ Rock/ Reggae/ Soul/ Funk/ Disco

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Eclettico Music (www.myspace.com/ecletticomusic)

 Michael Franti (21 april 1966, Oakland) is een Amerikaanse componist, muzikant en schrijver. Hij is voorman van de band Michael Franti & Spearhead, die stijlen als rock, hip-hop, reggae, disco, soul en funk combineert. Het werk van Franti wordt gekenmerkt door een positieve pacifistische en progressieve instelling. Sinds 2000 leeft Franti grotendeels blootvoets. Alleen wanneer de situatie het vereist, zoals in het vliegtuig of in een restaurant, draagt hij sandalen. Hij doet dit onder andere als protest tegen de scheiding in de wereld tussen arme en rijke landen. In 2005 verscheen deze titel “Love Kamikaze: The Lost Sex Singles & Collectors' Remixes” al eens. Op het album staat een selectie remixen van oude –soms voorheen ongebruikte nummers– die Franti met Spearhead had gemaakt. Eclettico Music gooit dit conceptalbum in de herkansing, zodat (meer) Franti fans de kans hebben om deze selectie te scoren. De lekkere laidback muziek van Michael Franti staat garant voor een heerlijke luistersessie, waarbij je zijn vocalen zo nu en dan zou kunnen vergelijken met Roots Manuva (denk bijvoorbeeld aan “What Happens Next”). Het zijn vooral gezellige en melodische liedjes die je direct weten te pakken. Onze favorieten op dit album zijn “Love Me Unique” met de half gefluisterde teksten en de lekkere soulful hip-hop beats en “What Happens Next” met haar dansbare hip-hop vs. reggae geluid. Kijk op www.myspace.com/ecletticomusic voor meer informatie. 

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Jerboa: “Rockit Fuel” (Keremos/ LC Music)

Genre(s): Experimental Pop/ Dance

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

Beetje apart, maar wel lekker: dat is het geluid van Jerboa. Genre overschrijdend zelfs is de muziek die je op “Rockit Fuel” te horen krijgt. Elektronische muziek voor op het podium, maar ook voor in de huiskamer. Vlamingen kennen Jerboa als de Belgische DJ Shadow. “Rocket Fuel” is het tweede album van Jerboa, dat in België al een hit is. Zijn experimentele pop- en dancemuziek balanceren soms op het randje tussen underground en commercie. Is dit een probleem? Nee hoor, het is een verantwoord en fris geluid dat je zonder twijfel weet te boeien. Vleugje hip-hop hier, vleugje world music daar. Diversiteit is er genoeg op “Rockit Fuel”. Het album bevat radiohits als “Number 1” en “What If” en zal zonder twijfel zorgen voor een dik gevulde ‘live’ agenda. Minpuntje: wij vinden de vocalen af en toe hinderlijk. Denk daarbij aan het schreeuwerige “Crowd Part 1”. Kijk op www.jerbmusic.com om een glimp op te vangen van Jerboa’s muziek.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

Armin van Buuren: “Limited Edition 2-DVD 3-CD” (Armada Music)

 Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: 2-DVD/ 3-CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

 Een verzamelbox van Armin! Daar zullen veel mensen een glimlach bij vertonen. Deze #1 DJ of the world heeft nu een tweetal producten gebundeld en een bonus disk toegevoegd. Het gaat om zijn DVD registratie van “Armin Only 2006” (zijn avondvullende solo event in Ahoy, Rotterdam) en de CD verzamelaar “10 Years”, welke boordevol met hoogtepunten uit Armin’s producers carrière staat! De bonus CD bevat nog eens een achttal extra tracks waaronder fijne remixen voor Solar Stone, Motorcycle, Yahel, maar ook zijn verbluffend mooie versie voor de aria “Dido” (ooit verschenen via Black Hole). Kortom: dit is een verzamelbox waarbij beeld en geluid je tot een absolute climax leiden! Kijk op www.arminvanbuuren.com of www.armadamusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Modaji: “Speaker Quake” (Altered Vibes)

 Genre(s): (Abstract) Hip-Hop/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Altered Vibes (www.alteredvibes.com)

 Modaji is een formatie bestaande uit Dominic Jacobson en Kaidi Tatham. Rond 2000 was Modaji één van de bekendere namen tijdens de zogehete lounge golf. Hun jazzy downtempo en broken beats werden op waarde geschat door zowel de schrijvende pers als een breed publiek. Na deze productieve en redelijk succesvolle periode werd het een tijdje wat stiller rondom de formatie. Echter, onder de alias Harvey Lindo verscheen in 2006 het prima album “Kid Gloves” via Compost Records, vol smaakvolle hip-hop tracks. “Speaker Quake” is een mini-album met in totaal negen tracks. Het zijn allemaal kortere tracks, want de totale speelduur is niet langer dan een kleine 30 minuten. Het mini-album kenmerkt zich door de abstracte hip-hop sounds. Het zijn speelse producties geworden met invloeden uit soul, funk en jazz. Muziek die geschikt is voor de baanbrekende “Mushroom Jazz” mixserie op Om Records. Onze favorieten op ”Speaker Quake” zijn “Sleep Tight” met het heerlijke gefilterde jazz-soul thema en de afsluitende track ”The Clock Struck 12” met haar kinderlijk eenvoudige thema, maar oh zo lekkere drumbeat. Al me al een topplaatje, die snel een vervolg krijgt als we de persinformatie mogen geloven! Kijk op www.alteredvibes.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Soil & “Pimp” Sessions: “Pimpoint” (Brownswood Recordings)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Fusion

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Browswood (www.brownswoodrecordings.com)

  Soil & “Pimp” Session is een Japanse jazzband die gespecialiseerd is in live performances. Het gezelschap bestaat uit Shacho (Agitator, Spirit), Tabu Zombie (Trumpet), Motoharu (Saxophone), Josei (Piano), Akita Goldman (Bass) en Midorin (Drums). In eerste instantie viel hun voorgaande album “Pimp Master” (verschenen op Compost Records, 2006) ons niet zo op, maar hier zijn we het afgelopen half jaar steeds meer van gaan ‘houden’. De sound van Soil & “Pimp” Sessions wordt weleens hard-bop genoemd, maar ik denk dat ‘energetic live jazz’ de lading nog treffender dekt. Op “Pimpoint” vinden we wederom van die razend knap geschreven en gespeelde jazz muziek die goed in het gehoor ligt en vooral (jonge) volwassenen zal aanspreken. Op “Pimpoint” staan weer een fiks aantal pareltjes! Wat te denken van de sublieme tracks “Dawn”, “Mashiroke”, “Red Clay” en “Sahara”. Stuk voor stuk indrukwekkende, energieke en moderne jazzstukken. Net als op het eerdere album gaat de formatie zo nu en dan ‘over the top’, maar daar vallen we absoluut niet over. Kijk op www.soilpimp.com of www.brownswoodrecordings.com voor meer informatie.


Beoordeling: 8

 

 

Alain Clark: “Live It Out” (8ball Music)

 Genre(s): Pop/ Funk/ Soul

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Sony BMG Music Entertainment

 Alain Clark is momenteel een veelbesproken naam. Waar hij vroeger van die glijerige Nederlandstalige r&b liedjes voortbracht, komt hij nu verrassend genoeg met een popgericht soul/ funk album met internationale allure. Zijn ‘steady’ r&b-voice past prima bij de poppy soul-funk deuntjes op “Live It Out”. Het album heeft al een hitsingle voortgebracht in de vorm van “This Ain’t Gonna Work”, maar biedt nog veel meer vermaak. Denk aan tracks als “Go There”, “Mind Of A Woman” (met de fraaie gitaarsolo waarop mee gefloten wordt) en “She’s The One” (erg gevoelige track). Na verloop van tijd gaan de mierzoete vocalen van Clark toch wel wat vervelen. Zijn geluid moet je liggen. Heb je zes tracks gehoord, dan heb je het hele album wel gehoord (vooral de vocalen zijn veel van hetzelfde). Desalniettemin is het een verrassend en goed album geworden van Nederlandse bodem dat vermoedelijk vele deuren gaat openen. Kijk op www.8ballmusic.nl of www.alainclark.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Ferry Maat’s Soul Show - Funky #5” (Disky)

 Genre(s): Soul/ Funk/ Disco

Bron: 3-CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Disky Communications Europe

 De muziek uit Ferry Maat’s succesvolle en award winning “Soul Show” heeft in het verleden al vier prima compilatie CD’s opgeleverd. Deel 5, samengesteld door (uiteraard) Ferry Maat en maatje Guyon da Silva Solis, heeft een extra funky dimensie meegekregen en bestaat uit drie CD’s die vol staan met tijdloos materiaal dat je doen verlangen naar vroeger. Het is muziek die nooit gaat vervelen en eigenlijk de basis is geweest voor de eigentijdse elektronische muziekgenres. Leuk om weer eens te horen zijn “Starlette” van B.B. & Q. Band, dat nogsteeds gebruikt wordt als achtergrond muziekje bij de Top 40 uitzendingen. Ook bij Faze-O’s “Breaking The Funk” worden we erg enthousiast. Deze track is later in een reworked versie van Joshua op een succesvolle “AnotherLateNight” compilatie gekomen (de editie van Rae & Christian). Andere grote namen op de tracklist zijn: Luther Vandross, George Benson, Earth Wind & Fire, Sister Sledge, The Jacksons, Gladys Knight & The Pips, Rufus & Chaka Khan en Chic. Prima compilatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Armind - The Collected 12” Mixes Vol. 2” (Armada Music)

 Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Astral Music

 Armind is een label van Armin van Buuren dat in 1999 het levenslicht zag. Voorheen was Armind een sublabel van United Recordings, maar tegenwoordig behoort dit label uiteraard tot de uitgebreide Armada stal. Op “The Collected 12” Mixes Vol. 2” worden in totaal 20 tracks uit de labelcatalogus in ongemixte vorm achter elkaar gezet. Het recept is simpel: van iedere 12” werd één track gekozen, die in volgorde van release aan je worden gepresenteerd (in dit geval catalogusnummers Armind #21 tot en met #40). Dit levert prachtige tracks op van namen als Arctic Quest, Sunlounger, Gabriel & Dresden feat. Molly, Mark Otten (geremixt door Menno de Jong) en Armin van Buuren zelf (diverse bijdragen). Wie dit label een beetje volgt weet dat je je aan deze compilatie absoluut geen buil kunt vallen. Kwaliteitstrance all over the place. Ook Armin’s hit remixes voor Racoon’s “Love You More” en Herman Brood’s “Saturday Night” en zijn thema bijdrage aan Sail 2005, “Sail” genaamd, ontbreken niet. Prima overzicht! Kijk op www.arminvanbuuren.com of www.armadamusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Basement Soul” (Unique Uncut Records)

 Genre(s): Nu-Soul/ (Abstract) Hip-Hop/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Rubriek: 12/2007

Distributie: Mr. Bongo (www.mrbongo.com)

 Dit product heet voluit “Basement Soul: Sounds From The Floor / Volume 01” en staat bol met kwaliteitsmuziek binnen de marge nu-soul, (abstract) hip-hop, broken beats en deep-house. Het is de kick-off release op het verse Unique Uncut label, dat opgezet is door Mr. Bongo's Graham Luckhurst (Greymatter), Amar Patel (Straight No Chaser magazine) en Simon See. De compilatie, gekoppeld aan een clubnight in Brighton, is reeds in februari van dit jaar verschenen, maar willen toch nog even onder de aandacht brengen. Naast gevestigde namen als Kid Sublime, Masoul feat. Ursula Rucker, Maddslinky feat. Jenna G (geremixt door Domu), Flowriders feat. Nia Saw en SoulPhiction staat er vooral onbekender werk op deze prima compilatie. Het is muziek die je zou kunnen linken aan een Nederlands label als Kindred Spirits. De veertien full lenght (ongemixte) bijdragen zijn, zonder uitzondering, allemaal de moeite waard. Tevens zijn het in de meeste geval exclusieve, niet eerder uitgebrachte tracks, wat de waarde van deze compilatie alleen maar opdrijft. Kijk op www.uniqueuncut.co.uk en www.buymrbongo.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

 

Archief CD-recensies & VINYL-recensies