CD recensies

December 2010

 

 

Various: “Supperclub - Seduction” (Various Tunes/ Sony)

 Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2010 

Na het faillissement van United, was het een tijdje stil rondom de Supperclub verzamelreeks. Gelukkig is daar recentelijk verandering in gebracht! Met een wereldwijde verkoop van meer dan 600.000 albums heeft deze lounge/ lifestyle CD serie van het Nederlandse horeca imperium Supperclub zijn sporen ruimschoots verdiend. Gestart vanuit Amsterdam zijn er inmiddels ook clubs in steden als Istanbul, Singapore en San Francisco. Er zal dan ook een lang gekoesterde droom in vervulling gaan als Supperclub London haar deuren opent in de trendy wijk Notting Hill. “Supperclub – Seduction” is de zevende editie uit de zogeheten nine-sins serie. De opbouw qua muzikale invulling is weer als vanouds. Eén disk voor allerhande, smaakvolle downtempo, soul, funk, disco, hip-hop en ga zo maar door. Kortom een allegaartje van diverse, fijn in het gehoor liggende tunes. Op CD2 kan er gedanst worden met materiaal en remixen door Shur-I-Kan, Henrik Schwarz, Knee Deep, Kaiserdisco, Bassfort en Kollektiv Turmstrasse. Met de door 3SACROWD (Alan Luna, Mike van Duuren en Bart Hendriks) verzorgde trackselectie/mixen is dan ook weinig mis. Na een relatief lange afwezigheid, zijn we blij met de nieuwe impuls die deze geliefde verzamelreeks heeft gekregen.

 

Score: 3/5

 

Various: “HouseQlassics 2010” (Cloud 9 Dance)

 Bron: CD

Rubriek: 12/2010 

Wat voor het voormalige Qlass Elite-team (later Q-Dance) in 1999 begon als 'kleinschalig' event is in de afgelopen 10 jaar uitgegroeid tot een waar fenomeen. Echter, recentelijk trok de organisatie de stekker uit het event. Dit jaar was dan ook de laatste editie van het (jaarlijks terugkerende) feest waarop allerhande house/rave classics en vroege hardcore centraal staan. Als pleister op de wond is er nu een fraaie, afsluitende compilatie op de markt gezet waarbij de tracklist op basis van voting is ontstaan. HouseQlassics fans konden via de website van Q-Dance hun favoriete tracks selecteren die vervolgens in een logisch opgebouwde mix voorbij komen, opbouwend van house/rave tot early hardcore waarbij het aantal BPM zo nu en dan opgeschroefd wordt. De tracklist liegt er niet om met namen als Ramirez, Praga Khan, D-Shake, Digital Boy, Hardsequencer en ga zo maar door. Een mooie afsluitende CD editie van een geliefd event.

 

Score: 3/5

 

 

Anders Ilar: “Stories Of Old” (Yard Rec) 

Bron: CD

Rubriek: 12/2010 

Yard Rec had begin dit jaar een klinkend startsein met het concept album rondom remixen voor Yard (alias van Chris H. Jones) producties. Op die eerste release hoorden we experimentele techno, elektronica/IDM en ambient hand in hand gaan. Die lijn wordt doorgetrokken op het tweede album (nou ja, meer een mini-album) van het kersverse label. De producer in kwestie, de Zweed Anders Ilar, is duidelijk een voorstander van donkere, zweverige elektronica. Zijn muzikale geluidscollages klinken stuk voor stuk indrukwekkend en doen je soms denken aan The Black Dog of Plaid (de twee ex-Black Dog leden). “Stories Of Old” voelt dan ook aan als een koude in plaats van warme deken, maar dat is in dit geval geen enkel probleem. Dit zijn van die spaarzame albums waarop al het mooie/goede van techno, elektronica/IDM en ambient tot één klinkende massa wordt gekneed. Heel goed! Yard Rec is sowieso een label om de komende tijd in de gaten te houden. Kijk op www.yardrec.com voor meer informatie.

 

Score: 4/5

 

 

Deadmau5: “4X4=12” (Mau5trap Recordings/ Virgin Records)

 Bron: CD

Rubriek: 12/2010 

2010 was voor Deadmau5 (Joel Zimmerman) andermaal een uiterst succesvol jaar. Deze Canadees behoort nog altijd tot de selecte wereldtop van de dancescene. Op “4X4=12” horen we een vrij breed geluid. Opener “Some Chords” zouden we kunnen omschrijven als een mengvorm van pompende (punky) electro met zo nu en dan een rollende dubstep bassline (denk aan Reso, Nero, BAR9 etc). Deze track zet de toon voor wat daarna volgt. De nadruk ligt toch wel op goed verzorgde electro sounds en ‘tech’ invloeden. Opvallend en bijzonder prettig klinkt “Right This Second”, dat een slepend ritme bevat (denk aan T.Raumschmiere). Tot slot, het vocale “Raise Your Weapon” bouwt op vanuit de vroegere Deadmau5 sound naar een rauwe dubstep tune. Erg knap gedaan. Wellicht is het een combinatie van twee demo’s die nog op de plank lagen. “4X4=12” is een prettige verzameling tracks, waarbij Deadmau5 zijn muzikale horizon zeker heeft weten te verbreden.

 

Score: 3/5

 

 

Francesco Tristano: “Idiosynkrasia” (Infiné)

 Bron: CD

Rubriek: 12/2010

 Francesco Tristano is een uit Luxemburg afkomstige pianist/componist, die met “Idiosynkrasia” een waanzinnig elektronica/techno album heeft afgeleverd. Je kent hem wellicht ook van de formatie Aufgang. Verwacht muzikantenmuziek, maar dan met een elektronische lijst eromheen. Gedurende de eerste paar tracks wordt duidelijk dat de piano centraal staat In Tristano’s composities/producties. Titeltrack “Idiosynkrasia” klinkt als een sessie van Cobblestone Jazz met een vleug retro (Detroit) techno. En zo valt de vergelijking met Cobblestone Jazz of Ian O’Brien nog wel een paar keer te maken. De muzikale techno wordt afgewisseld met rustgevende pianostukken, waarbij geen enkele rol voor de bassdrum bestaat. “Idiosynkrasia” is wat ons betreft een vol schot in de roos. Fraai werkstuk!

 

Score: 4/5

 

 

Commix: “Re: Call To Mind” (Metalheadz)

 Bron: CD

Rubriek: 12/2010

Drum & bass label Metalheadz bracht in 2007 het album “Call To Mind” van het duo Commix (George Levings en Guy Brewer) op de markt – een mengvorm van drum & bass en techno. In de loop der tijd werden er diverse interessante remixen voor het materiaal van “Call To Mind” vervaardigd. Die remixen zijn nu nuttig opgesomd op dit conceptalbum. Verwacht geen drum & bass feest, maar vooral veel dubstep, 4/4 (dub) techno beats en mengvormen daarvan (waarvoor tegenwoordig diverse trendy termen zijn). Het gemiddelde niveau van de remix resultaten zijn uitstekend. Wat wil je ook met remixers als Burial, Pangaea, Sigha, Two Armadillos, Underground Resistance, Marcel Dettmann, A Made Up Sound (aka 2562) en dBridge (een van de weinige drum & bass tracks op deze release). Liefhebbers weten dan al genoeg. Check vooral die typerende Burial bewerking voor “Be True”, een parel! Wie van overwegend diepe, donkere elektronische muziek houdt, kan dit album zonder voorbeluistering aanschaffen.

 

Score: 3/5

 

 

Various: “A State Of Trance Classics Vol. 5” (Cloud 9 Dance)

 Bron: 4-CD

Rubriek: 12/2010

 Vanaf de eerste release in 2007 zijn de "A State Of Trance Classics" boxen uitgegroeid tot een begrip bij uw recensent. Het concept is simpel: vier CD's bomvol met ter zake doende (progressive) trance classics en epic-house, in ongemixt  formaat. Kortom, voer voor iedere DJ die zijn/haar classics collectie wil optimaliseren. We hebben het al eens eerder geschreven. Met deze "A State Of Trance Classics" boxen kun je zo een club binnenstappen en een mooie set weggeven. Op deel vijf uit de reeks staan geprezen tracks van (uiteraard) Armin van Buuren (waaronder het prachtige, thematische "Sail" – gekoppeld aan het Sail 2005 event), Chakra, Sasha/Emerson, Rank 1, Salt Tank, Signum, Lustral en The Ambush (het nog altijd klinkende "Everlast", productie van Oliver Lieb). Mijn advies, ga deze boxset beluisteren en scoren. Nog altijd een prachtinitiatief. Op naar deel zes!

 

Score: 4/5

 

 

Various: “Brazilution - Edição 5.8” (Stereo Deluxe) 

 Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2010 

Arndt Kielstrøpp heeft andermaal een fraaie selectie ‘Brazilian influenced beauties’ weten aan te leggen. Op editie 5.8 horen we muziek van klinkende namen als Gelka, The Ipanemas, Bebel Gilberto, Cibelle, Sergio Mendes, Troubleman (aka Mark Pritchard), Janice Andrade, Sabrina Malheiros, Sven van Hees en Nitin Sawhney. Met enkele exclusieve bijdragen wijkt deze editie niet of nauwelijks af van eerdere delen uit de reeks. “Brazilution” blijft een met smaak samengestelde verzamelserie voor liefhebbers van Braziliaanse (moderne) muziek, vaak met een elektronische tint – noem het Brazilectro (ooit verzonnen door Zuco 103).

 

Score: 3/5

 

 

Various: “Ministry Of Sound Presents Mixed - By Scratch Perverts” (Ministry Of Sound)

 Bron: CD

Rubriek: 12/2010

 Scratch Perverts bestaat uit het drietal Tony Vegas, Prime Cuts en Plus One. In het verleden verzorgde het trio al diverse mixen voor labels als Fabric en Ultimate Dilemma. Voor Ministry Of Sound hebben ze hun meest recente mixverzamelaar verzorgd. Op deze “Mixed” mix vinden we in totaal 28 tracks, die qua genres variëren van grime, (rauwe) dubstep en allerhande breaks en 4/4 beats (vaak met een vleug electro). Tijdens de mix komen klinkende namen als The Chemical Brothers, Skream, Wiley, Burial + Four Tet en Joker voorbij. “Mixed” is dan ook een lekkere ruige mixsessie geworden die goed zal vallen bij fans van The Prodigy, FreQ Nasty en gelijkgestemden.

 

Score: 3/5

 

 

Various: “Alex M.O.R.P.H. - Hands On Armada” (Armada)

 Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2010

Alex M.O.R.P.H. (Alexander Mieling) is al jaren een graag geziene gast op festivals en (trance)feesten. Na een lange lijst van uitgebrachte singles (onder andere co-producties met Rank 1 en Misja Helsloot), verscheen afgelopen jaar via Paul van Dyk’s VANDIT label Alex M.O.R.P.H.’s debuutalbum “Purple Audio”. Op “Alex M.O.R.P.H. - Hands On Armada” horen we de Duitser in de rol van DJ/mixer. Verwacht echter geen reguliere mixcompilatie, maar daarnaast een opsomming van M.O.R.P.H.’s remix prestaties. Zo heeft hij een aantal tracks van Armin van Buuren onder handen genomen – “Shivers”, “Going Wrong” en “Broken Tonight” om precies te zijn. Echter, daar houdt het feest absoluut nog niet op. Zo remixte M.O.R.P.H. klassiekers van Veracocha, Signum, Chakra, Markus Schulz, Binary Finary en The Thrillseekers. Het levert, verspreid over 2 disks, een heerlijke bloemlezing van ’s mans (beste) remixen. Daar zullen veel tranceheads naar uitkijken.

 

Score: 4/5

 

 

Bruno From Ibiza: “A Better Way” (Ayia Napa)

 Bron: CD

Rubriek: 12/2010

 Bruno From Ibiza ken je als voormalig resident van Café del Mar (Ibiza) en samensteller van talloze uitstekende (mix)compilaties. Deze sympathieke DJ/producer reist nog altijd de hele wereld over om zijn muziek ten gehore te brengen aan een gevarieerd publiek – van downtempo tot chill-house. In 2005 bracht Bruno From Ibiza zijn debuut album uit, "Puzzle" genaamd. "A Better Way" zou je het vervolg hierop kunnen noemen. Echter, dit nieuwe werkstuk is eigenlijk niets meer of minder dan een opsomming van ’s mans meest recente werk. Zijn Balearische vibes blijven anno 2010 nog altijd zonder moeite overeind al is de glans er wel vanaf. Op “A Better Way” gaat Bruno From Ibiza veelvuldig de samenwerking aan met bevriende artiesten. Zo horen we diverse producties met Olaf Gutbrod en Ohm G op dit album. Wie van Ibiza chill vibes houdt, kan de vingers aflikken bij dit album. Niet omdat het album bijzonder knap in elkaar gedraaid is, maar omdat “A Better Way” simpelweg lekker weg luistert. Met name de warme chill-house van Bruno From Ibiza scoort de punten.

 

Score: 3/5

 

 

Various: “Aly & Fila: Future Sound Of Egypt Volume 1” (Armada) 

Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2010

 Deze mixcompilatie is gekoppeld aan het in februari 2009 opgerichte FSOE label, dat sinds februari 2010 (een jaar na oprichting) in de Armada stal opgenomen werd. Aly & Fila zijn al jarenlang de meest bekende voorvechters van het trancegeluid vanuit Egypte. Het is een succesvol jaar voor het duo geweest. Zo verscheen het debuutalbum “Rising Sun” en zijn ze zo, aan het einde van het jaar, terug met een lekkere 2-CD mixcompilatie. Dat ze uitstekende mixen kunnen afleveren weten we al langer, want met deel twee uit de “Tranceworld” reeks (2008) maakte het tweetal indruk. Hun geluid leunde oorspronkelijk op de klanten die Paul van Dyk eind jaren 90 als producer voorbracht. De galmende claps, gepeperde bassdrums en meer gelijkenissen vormden daar het bewijs voor. FSOE (Future Sound Of Egypt) heeft inmiddels zo’n 25 releases uitgebracht en deze 2-CD biedt je een kijkje in de keuken. Dit betekent veel materiaal van het duo, waaronder remixen voor Solarstone, John Askew, Gaia en Max Graham. Prima release. Compliment ook voor het mooie artwork.

 

Score: 3/5

 

 

Various: "Terry's Café 13" (Plastic City)

 Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2010 

Dat Terry Lee Brown Junior (aka Norman Feller) een bezige bij is, hoeven we je niet meer te vertellen. Zo verscheen eind oktober 2010 zijn nieuwste album "Labyrinth". Kort daarvoor is  ook het dertiende deel uit zijn geprezen "Terry's Café" reeks verschenen - een solide mixcompilatie die al jaren weet te boeien. Niet zozeer vanwege de diversiteit of vernieuwing, maar vanwege de altijd torenhoge kwaliteit. Voor het eerst, sinds het verschijnen van deel één in 1997, beslaat een editie uit de "Terry's Café" reeks twee CD's. Blijkbaar kon Terry Lee Brown Junior zijn ei niet meer kwijt op slechts één disk en koos ervoor de sessies op te delen in 'mild roast' en 'strong roast'. Kortom, een subtiele opbouw in zijn platenkeuze die zoals altijd leunt op smaakvolle deep-house en tech-house, aangelengd met de nodige dub. Het eindresultaat is andermaal ruim voldoende, net als zijn laatste album "Labyrinth". Knap dat Terry Lee Brown Junior al zo lang zijn kwaliteitsstandaard weet te continueren. Dat is voor de liefhebbers van Plastic City uitermate goed nieuws.

 

Score: 3/5

 

 

Various: “Masterpiece - Created By Fabio & Grooverider” (Ministry Of Sound) 

Bron: 3-CD

Rubriek: 12/2010 

Wie denkt dat je met “Masterpiece” puur een nieuwe drum & bass mix in huis haalt, komt enigszins bedrogen uit. “Masterpiece” is een fraai document geworden, waarop we de invloeden/inspiratie van afzonderlijk Fabio en Grooverider aan bod horen komen. Fabio koos voor de meer disco en funky tracks, Grooverider voor house classics in een brede zin van het woord. De derde schijf is benut voor een drum & bass mix (periode 1991-2005). Liefhebbers van classic drum & bass kunnen daarbij hun hard ophalen. Het zijn onder andere DJ Zinc (met het fabuleuze “Casino Royale”), Krust, Goldie, Lemon D, Doc Scott, Logistics, Tom & Jerry (aka 4hero) en Dillinja die voorbij schieten tijdens deze mix. Een leuke verzamelbox met essentieel materiaal (dat veel liefhebbers overigens grotendeels zullen hebben).

 

Score: 3/5

 

 

Various: “Mushroom Jazz 7 - By Mark Farina” (Mushroom Jazz Recordings)

 Bron: CD

Rubriek: 12/2010 

Deel zeven uit de door ons bejubelde "Mushroom Jazz" reeks verschijnt niet via het vertrouwde Om Records (uit San Francisco), maar via het kersverse Mushroom Jazz Recordings. Aan het concept en de muzikale invloeden is gelukkig niets veranderd. ls altijd weet Mark Farina, die zowel binnen de house- als downtempo sector veel respect geniet, een soepele downtempo mix af te leveren die leunt op (abstracte) hip-hop, nu-soul, jazzy breakbeats en mengvormen hiervan. Naast oudgedienden als Colossus (met Capitol A), King Kooba en Andy Caldwell zijn het namen als Slakah The Beatchild en Tommy Largo die opvallen op de tracklist. Al is het maar omdat laatstgenoemden met meerdere tracks terecht zijn gekomen op deze heerlijke mixsessie. Deel zeven bestaat uit negentien gevarieerde tracks die in een bepaalde soepele ‘flow’ voorbij komen, zoals alleen Mark Farina het met zijn ‘Mushroom Jazz’ pet op kan laten klinken. Diep respect hiervoor. Dit is voer voor liefhebbers van zowel soulful hip-hop, moderne jazz en downtempo beats. Een initiatief om te blijven koesteren.

 

Score: 5/5

 

 

Various: “A State Of Trance - Year Mix 2010” (Cloud 9 Music)

 Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2010

 Ook 2010 was weer een doorslaand succesjaar voor Armin van Buuren. Denk aan het verschijnen van zijn nieuwste album “Mirage” en de prolongatie van zijn nummer één positie op de felbegeerde, jaarlijks terugkerende DJ Mag verkiezing. Op “A State Of Trance - Year Mix 2010” zijn in totaal 88 tracks belandt, verspreid over twee disks. De tracklist is samengesteld op basis van votes door de luisteraars van de populaire, wekelijkse radioshow. Fanatieke volgers van de show en van de trancesector in het algemeen zullen de vingers aflikken bij het horen van deze megamix, mits je geen problemen hebt met soundclips (korte fragmenten uit tracks) uiteraard. Enkele namen op de tracklist: Armin van Buuren, Rank 1, Dash Berlin, Swedish House Mafia, Sander van Doorn, Leon Bolier, 4 Strings, Tiësto en Aly & Fila.

 

Score: 3/5

 

 

Nicola Conte: “Other Directions” (Schema)

 Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2010

 Nicola Conte is wellicht één van de bekendste voorvechters van de smaakvolle contemporary jazz (vaak met latin invloeden). Veel van zijn ‘vroege’ releases verschenen via het Milanese Schema label, waarmee hij grote successen vierde. Echter, de uit Bari afkomstige Italiaan bracht in het najaar van 2004 het album “Other Directions” uit via het befaamde Blue Note label. Een prachtige kans. Echter, er kwam geen vervolg op het Blue Note label, want “Rituals” uit 2008 verscheen weer gewoon via Schema. Ook “Other Directions” is opnieuw uitgebracht via Schema, aangevuld met een bonus disk (extra tracks). Wie het Schema geluid een beetje heeft gevolgd de afgelopen jaren, weet dat je als liefhebber van moderne (latin) jazz nimmer teleurgesteld wordt. Met vocale gastrollen voor bijvoorbeeld Bembé Segué en Lisa Bassenge (Micatone) behoort “Other Directions” tot het betere materiaal dat Nicola Conte voortbracht en met de extra disk als bonus, zal menig jazzhead opveren van enthousiasme.

 

Score: 4/5

 

 

Martin Eyerer: “Tiny Little Widgets” (Blu Fin Records) 

Bron: 2-CD

Rubriek: 12/2010 

Martin Eyerer zet zich al jaren in voor (smaakvolle) sounds binnen de genres (electro) house, minimal, tech-house en techno. Wie zijn discografie doorloopt, ziet dat hij de afgelopen jaren nogal een bezig baasje is geweest. Naast zijn werk voor het eigen Kling Klong label, bracht hij gewaardeerde releases uit via Renaissance, Trapez Ltd., Buzzin’ Fly, Great Stuff Recordings, Kickboxer, Moodmusic en ook Blu Fin. Via dat laatste label verschijnt nu ook zijn nieuwste album. “Tiny Little Widgets” bestaat uit twee delen: het oorspronkelijke album en een bundel van remixes (CD2). Helaas staat “Tiny Little Widgets” niet vol met adembenemend spannende tracks. Qua diversiteit zit Eyerer’s nieuwste album wel goed in elkaar, maar in de breedte missen we hier en daar het plezier. Op CD2 komen we meer aan ons trekken. De remixen, onder andere door Thomas Schumacher, Tom Clark, Tigerskin en Stephan Hinz, komen in één strakke DJ-mix aan je voorbij.

 

Score: 3/5

 

 

Archief CD-recensies