CD recensies

Februari 2003

 

 

Adrian Sherwood: “Never Trust A Hippy” (Real World)

Genre: Reggae/ Dub

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Virgin Music

 Adrian Sherwood is terug met een nieuwe album. “Never Trust A Hippy” is uitgekomen op het Real World label in plaats van op zijn eigen gerenommeerde On U Sound Dub label. Adrian is verantwoordelijk voor nagenoeg alle Engelse ‘dub’ producties in de jaren 80 (African Head Charge, Audio Active, Dub Syndicate). In tegenstelling tot die producties, die toch wel zwaar en elektronisch klonken, is “Never Trust A Hippy” juist een plaat geworden die minder elektronisch klinkt en akoestische invallen heeft. Afgelopen jaar hebben we nog kunnen genieten van Sherwood’s remix voor Air’s “How Does It Make You Feel?”. Deze track kun je vinden op het remix album “Everybody Hertz” van Air (uitgekomen op Source). Dit nieuwe album telt 11 tracks. “Hari Up Hari” klinkt erg ‘spacey’ met een ‘sci-fi’ tint. De track bevat een lekkere drumbeat en een loodzware bassline. Ook de piano synths zijn heerlijk om te horen. “Dead Man Smoking” bevat een drukke, lekker in het gehoor liggende drumbeat met fraaie gitaarspelletjes en violen. “Boogaloo” is nog zo’n prima track met een aparte beat, trompetten, funky guitars en basslines. Kortom: lekkere luchtige muziek voor een breed publiek.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Massive Attack: “100th Window” (Virgin Records)

Genre:  Triphop/ Pop

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Virgin Music

Massive Attack is terug van weggeweest. Na het vorige album is er veel veranderd. Eén van de bandleden stapte op en er werd een aantal jaren na “Mezzanine” geen enkele track meer opgenomen. Twee leden zijn echter weer samengekomen om keihard terug te slaan. Het resultaat heet “100th Window”, een nieuw album met 9 tracks die allemaal van een verbluffende kwaliteit zijn! Naast de uitgesproken mening van de producers Robert ‘3-D’ del Naja en Grant ‘Daddy G’ Marshal tegen een nieuwe oorlog op Irak is hun definitie van goede muziek misschien nog wel veel interessanter. “What Your Soul Sings” is een adembenemend mooie track. Het klinkt, net als alle andere nummers op dit album, donker en mysterieus, maar tegelijkertijd ook zo aanstekelijk! De prachtige geluidspaden zijn subliem uitgedacht en ingespeeld. Het ingetogen “Everywhen” valt een beetje binnen hetzelfde straatje. De eerste single van “100th Window” is “Special Cases”, gezongen door Sinead O’ Connor. Het is een warme en zwoele zondagmiddag track die begeleid wordt door verschillende videoclips op de televisie. De meeste mensen zullen dit schitterende nummer wel hebben gehoord inmiddels. “Butterfly Caught” bevat een gedreven elektronische breakbeat met wederom dat duistere, donkere, melodramatische sfeertje erin verwerkt. “A Prayer For England” heeft wel iets weg van Massive Attack’s oudere productie “Protection” (werd destijds gezongen door Tracey Thorn van Everything But The Girl). “Antistar” doet me denken aan het sfeertje dat Plaid vaak weet neer te zetten. We kunnen eigenlijk vrij kort zijn: Massive Attack overtuigd werkelijk op ieder front! Dit album kun je ‘in the blind’ aanschaffen! Ik kan iedereen ook aanraden om Massive Attack live te gaan bekijken. Op 27 en 28 april zullen ze optreden in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

 

Cijfer: 9

 (AD)

 

Flora Purim: “Speak No Evil” (Narada Jazz/ Virgin)

Genre: Braziliaanse Jazz

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Virgin Music

Van de naam Flora Purim hadden wij hier nog nooit gehoord, maar de indruk die wij gekregen hebben is erg positief te noemen. Volgens de persinformatie geeft Flora Purim, de koningin van de Braziliaanse Jazz, een zuidelijk tintje aan nummers van Cole Porter, George & Ira Gershwin, Wayne Shorter en anderen. Dit album bevat veel Engelstalig gezongen nummers met een fantastische begeleiding op het gebied van percussie door Airto Moreira (de legendarische percussionist). De 10 tracks die voorbij komen liggen allemaal prima in het gehoor. Toch ben ik van mening dat Flora’s stem het beste klinkt op Braziliaanse teksten. Bij de diverse Engelstalig songs mis ik gewoon eens stukje gevoel qua vocalen. Dit wordt overigens weer overduidelijk goedgemaakt door de instrumentatie (op jazz en samba gebaseerd) en percussie (echt iets om respect voor te hebben). Het album bevat zowel ballades als uptempo songs. In tracks als “Tamanco No Samba” is de percussie enorm motiverend en kun je echt niet stil blijven zitten. Ook bij “Primeira Estrela” hebben wij weinig te klagen. Ons advies: geef dit prima album eens een luisterkans in je platenzaak.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “Bobby & Steve: BS02” (Trust The DJ Records.com)

Genre: Soulful House/ Garage

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Astral Music

Bobby & Steve doen in principe al jaren hetzelfde kunstje, maar meer van hetzelfde blijft goed. Hun DJ sets en eigen producties bevatten al jaren de typerende soulful house en garagesound. Hun eigen producties begonnen midden jaren 90 aan te slaan toen ze onder de noemer Zoo Experience diverse hits scoorden. Ook deze 2e compilatie van hun hand op het Trust The DJ platform is meer van hetzelfde. Verwacht veel gospel zangpartijen, fraaie soulmelodieën en dwingende basslines. De beste tracks op deze CD komen van Mr. A.L.I. met “Missing You”. Het is een track met rustige vocalen, fantastische beats en vooral een fraaie melodielijn (bewerkte Fender Rhodes denk ik). De bassline van het nummer heeft wat weg van de typerende bassline in Basement Jaxx’s “Samba Magic”. Ook de door disco beïnvloedde “Race Of Survival” van Seamus Haji spreekt tot de verbeelding. De sample uit Earth People’s “Dance” blijft heerlijk om te horen! Tenslotte is Jody Watley’s “Photographs” een enorm genot om naar te luisteren. Ik ben al jaren een liefhebber van haar zuivere stem, maar met zo’n sublieme muzikale begeleiding krijg ik werkelijk kippenvel! Na de 12 tracks weet je gewoon dat je een zinvolle aanvulling op je collectie in handen hebt. Een CD om niet te missen!

 

Cijfer: 8

 (AD)  

 

 

Fila Brazillia: “Live At The Victoria & Albert Museum” (Twentythree)

Genre:  Ambient/ Lounge

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Astral Music

Fila Brazillia gooide afgelopen jaar wederom hoge ogen met hun album “Jump Leads”. Nu komt de formatie met een hele aparte live sessie op CD! De sessie is reeds opgenomen in 2000. Fila Brazillia nam de sessie in het Victoria & Albert museum in Londen op waarbij 4 DJ CD-players, een DAT tape en 2 mixers gebruikt werden. Het resultaat is een CD met daarop slechts twee tracks. Beide tracks zijn boven de 20 minuten en kun je inschalen onder de noemer Ambient. Het is een fantastisch avontuur met veel muzikaliteit en veel fraaie klanken en melodieën om te ontdekken. Het is een fris en fruitig idee en daarom kan ik iedereen deze CD aanbevelen. Het enige nadeel is de korte speelduur van 50 minuten. Voor meer informatie kun je www.23online.co.uk bezoeken!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “Solid Sounds Anno 2003 Volume 1” (N.E.W.S.)

Genre: Trance / Techno/ Electro

Bron: 2-CD

Datum:  2/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 We zijn onderhand 2 maanden verder in het nieuwe jaar en de bekende compilatie series beginnen weer de kop op te steken. Na 4 vorige succesvolle delen in 2002 begint het concept “Solid Sounds” met een frisse start in 2003. Wij praten hier dan over een dubbel CD met een totale opsomming van 28 tracks. De eerste CD begint jammer genoeg wat zwakjes met IIO’s “At the End”, maar de draad wordt alweer snel opgepakt door mooie trancers zoals Mr Sam feat. Rani met “Surrender” en Jürgen Driessen’s “Help Me”. De goed afgewerkte synth paths en vocalen spreken hierin zeer aan. Verderop komen we het populaire “Loneliness” van DJ Tomcraft tegen die met zijn aanstekelijke ´groove´ de aandacht goed gevestigd houdt. Aan het eind neigt de CD naar electro te gaan met bekende nummers van o.a. Miss Kitten & The Hacker met “Stock Exchange” en Legowelt’s “Disco Rout” (techno en electrokruising). De tweede CD wordt geopend met een briljante remix van Hybrid voor de track Conjure One met “Tears from the Moon”. Ik raad aan de recensie voor deze plaat te lezen in onze vinyl sectie. Aansluitend komen we dan een dijk van een remix tegen door Dave Swayze voor The Chill’s “Soundforge”. Deze twee tracks zorgen voor een stevige opening. Wat jammer is, is dat er dan een dip van zo’n 7 nummers komt, maar al met al wordt dit weer goedgemaakt met goeie beukende uplifting trance. Nummers zoals End-Jy met “Joyce” en Tomaz & Kobbe met “OK Babies” vormen hierin het hoogtepunt. Conclusie is dat dit een bovengemiddelde compilatie is. Het bevat nummers die toch allemaal vrij recent zijn en die nog niet over gecompileerd zijn. Een sterke aanrader dus voor diegenen die wat vernieuwende releases achter elkaar willen horen.

 

Cijfer: 7,5

 (Melle)

 

Various: “In Trance We Trust 008” (In Trance We Trust/ Black Hole)

 Genre: Trance

Bron: CD

Datum: 2/2003

Dit achtste deel uit de ‘befaamde’ “In Trance We Trust” reeks is samengesteld door DJ Ton T.B. Deze producer/ DJ is al heel lang bezig in de muziekindustrie en is vooral bekend geworden door zijn Three Drives project, dat hij samen met DJ Enrico produceert. De platenkeus op deze achtste compilatie van “ITWT” is de doorslaggevende factor voor het product. Zo zullen zelfs non-trance liefhebbers genieten van Joker Jam’s “Traffic”. Een catchy track in de stijl van Airwave’s oudere producties (met een lichte melodramatische tint). De San Project remix voor Coda’s “Under Control” is ook van een prima kwaliteit! DJ Ton T.B.’s eigen productie “Air Traffic” onder de naam Three Drives is erg sterk te noemen. De sfeer is erg zomers en ‘dreamy’, ondersteund door jaren 80 synths. Het stevige “Next Victim” van Tangled Universe bevat een (oldschool) hardcore sfeertje, maar dan vertaald naar de trance. Niet zo gek als je weet dat Ton T.B.’s partner DJ Enrico (Erik de Koning) vroeger een drijvende kracht achter het K.N.O.R. hardcore label was. De Tiësto remix voor Cor Fijneman feat. Jan Johnston’s “Venus (Meant To Be Your Lover)” is de laatste weken ook zeer positief ontvangen en ik kan me daar alleen maar bij aansluiten. Tenslotte is de laatste track een loodzware topper van Harry Diamond & David Pannel met “What’s Wrong?”, uitgebracht onder projectnaam Ca-Lo. Als kritische luisteraar moet ik wel zeggen dat er diverse platen zijn opgenomen die niet recht geperst zijn (klinkt af en toe vals daardoor). Je hoort dit duidelijk bij Jas van Houten’s “Heaven’s Gate”. Gelukkig is dit het enige minpuntje dat ik heb ontdekt, een prima compilatie!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “DJ Deep: Deep Sessions 01” (Distance)

Genre: Soulful House/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Astral Music

DJ Deep, wie kent hem niet? DJ Deep mag gezien worden als een echte ‘godfather’, ‘initiator’ en ‘ambassadeur’ van de (sfeervolle) house! Op deze fraaie verzamelaar zijn enkel grote namen te vinden; van Kerri Chandler en Osunlade tot Needs en Masters At Work. DJ Deep is fan van Kerri Chandler: in het boekwerkje schrijft hij zelfs dat hij liever nog meer Kerri Chandler producties op zijn compilatie had gezet, maar dat het publiek dat vreemd zou vinden. Kerri Chandler komt op deze compilatie maarliefst 4 maal voor. Gelukkig wel met hele diverse projecten, onder de namen Arnold Jarvis (zanger), KB², Panic en Fingerprints (in een DJ Deep edit overigens). Het leuke aan deze compilatie is ook dat er twee oudere toptracks geselecteerd zijn van respectievelijk Big Moses feat. Kenny Bobian met “Brighter Days” uit 1996 en Gigolo Supreme met “Gigolo’s Anthem” uit 1995 (Nervous release). De sfeer tijdens de gehele CD is soulful en de kwaliteit druipt er vanaf. De beste track op de compilatie is wat mij betreft Needs’ “Ibooji (Fading Lights)”, wat een prachtig nummer! De track ligt een beetje in het verlengde van Needs’ andere topper “Weekend Joy”! Check www.distancemusic.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

JMX: “Parbleu” (Life Enhancing Audio)

Genre: Nu-Jazz/ Funk

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

JMX is en project van Jean-Marie Aerts en Michel Dierickx. Samen met gastmuzikanten Tikiman, Angelique Willkie, Patrick Bylebyl, DJ Donotask en Philippe Comte zorgt het duo voor een lekker funky en jazzy album. Het album zit heel knap in elkaar met veel diverse instrumenten, pittige arrangementen en vooral met goed in het gehoor liggende songs. Na twee tracks ben je al overtuigd van de kwaliteiten van JMX. “Tikisong” en “Tex” zijn beide midtempo funky songs met een ‘poppy’ sound. De vocalen zijn niet zo fantastisch, maar muzikaal hebben we niet veel te klagen. “Tristesza” klinkt een beetje als een soort van Zigeunermuziek en is muzikaal zeer goed! Gedurende vele nummers zijn een beetje reggae/ dub en ragga vocalen waarneembaar. “B Bop (Sort Of)” is een mooie jazzy track, die best dicht bij de oorsprong komt, erg knap gedaan. Na 14 nummers kunnen we praten over een ijzersterk geproduceerd album met veel mogelijkheden voor zowel het loungepubliek als de mensen die meer de alternatieve klanken kunnen waarderen. Ik denk sowieso dat JMX (al) een goede podiumact is of zal worden. Bezoek www.jmx-jma.com of www.lifeenhancingaudio.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “KM5 Bar Ibiza: Beats Vol. 5” (The Orange Dance Company)

Genre: Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 2/2003

Distributie: Astral Music

DJ Sin Plomo trakteert ons hier op 24 lekkere, gevoelige tracks, verspreid over 2 disks. Wederom wordt het eiland Ibiza in het concept opgenomen. Verwacht op de 2 disks onder andere bijdragen van Sven van Hees, Gerd, Groove Armada, Lazybatusu, Soulstice, Frankie Knuckles en Hardsoul. Op disk 1 is het vooral Gerd die ‘de show’ steelt met zijn fantastische “Amarelle”. Deze plaat is een tijdje geleden uitgekomen op het Life Enhancing Audio label (zie www.news.be) en bevat naast soepele ritmes ook nog eens een lekkere gedreven melodiepartij! Lazybatusu’s “Trumpet Deluxe” is meer midtempo in vergelijking met bijvoorbeeld “8.00 AM” (stond op Café del Mar 9). Wie van dromerige, zweverige deep-house houdt met een zomers gevoel kan aan DJ Elias & Evanz D’s “I Know” (in de José de Divino versie) zijn of haar hart ophalen! Frankie Knuckles is zijn kunsten ook nog niet verleerd en tovert met “Keep On Movin’”, waarin hij wordt bijgestaan door Nicky Richards, een prima track uit de hoed. De bijdrage van Hardsoul op disk 1 is ook zeker niet mis! Soulstice’s “Fall Into You” is ook één van de beste tracks op de totale compilatie, maar van deze formatie verwacht je ook gewoon topkwaliteit. De dromerige eigen bijdrage van DJ Sin Plomo, “You’ve Got The Love”, ligt prima in het gehoor. Op de tweede disk is de sfeer niet anders, al krijgen de tracks aan het einde van de disk een scherper randje! De track “First Step” van C.I.O. is daar een beeldschoon voorbeeld van. Ik wil iedereen gewoon aanraden deze 2-CD te gaan checken in je platenzaak. Zeker de moeite waard wat ons betreft! Check www.orangedancecompany.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “DJ George’s: The Compilation” (541/ N.E.W.S.)

Genre: Progressive Trance

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

DJ George’s levert hier een lekkere progressive trance mix van formaat af. Deze DJ mix telt 18 tracks die allemaal lekker melodieus en goed dansbaar zijn. De track “I Miss You” van Hatrixx feat. Samia doet me een beetje denken aan de productiestijl van Chew-Fu Phat, maar dan in een meer ‘trancey’ stijl. De Saeed & Palash remix van IIO’s “At The End” is prima te doen, al klinken de vocalen veel te commercieel en een beetje zeurderig. “Rapture” is in ieder geval een betere productie. De bijdrage van Sun, “Believe In Me”, klinkt ook een tikkeltje commercieel door de vocalen, maar de productie zelf is dik in orde (fraaie bassdrum). De John Creamer + Stephane K remix voor Moby’s “Extreme Ways” ligt prettig in het gehoor en doet me qua synths een beetje denken aan “Parranda” van R.B. Fusion (nieuwe release op Basic Beat). Na het bekende “Take Me With You” van Cosmos (instrumentale versie) treffen we dan het stoere “Beatus Possessor” van Pako & Frederik. Deze jongens uit Den Haag zijn al jaren heel goed bezig en ook deze productie klinkt weer erg volwassen en zal het prima doen op de dansvloer! “Permanente” van The Milano Brothers klinkt met de acid bassline erg bekend in de oren en is zeker de moeite waard! Het is een meeslepende track met lichte percussie. De Oliver Lieb remix voor Hallucinogen’s “LSD” is een beetje ouderwets van sound, maar is desondanks toch prima in orde. Verder kun je nog twee ‘trancey’ bijdragen van DJ George’s zelf verwachten. Hij werkte hiervoor samen met respectievelijk Jos en Dojo. De overgangen gedurende de gehele mix zijn prima en wij willen iedere liefhebber van toegankelijke progressive trance aanraden deze compilatie te gaan beluisteren!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Various: “House Proud Volume 3 By Alton Miller” (Distance)

Genre: Soulful House/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Astral Music

Het label Distance zal bij veel mensen bekend staan als een kwalitatief zeer hoogstaand label met fantastische artiesten. Deze derde editie uit de “House Proud” serie is samengesteld en gemixt door Alton Miller, geen kleine jongen! Op deze compilatie wordt gestrooid met fantastische namen als Ron Trent, DJ Deep, Kings Of Tomorrow, Lenny Fontana en Kevin Yost. Kenners weten dan al genoeg, toch zullen we de compilatie even doorlopen. Na een valse start kun je genieten van het fantastisch “Yemoya” van Ron Trent’s project African Blues (in samenwerking met Morgana). DJ Deep’s “Learn 2 Love” is helemaal geweldig en ligt heel goed in het gehoor. Het is funky, soulful deep-house, een klasse apart! Kings Of Tomorrow is natuurlijk een naam van formaat en ook hun laatste track “Young Hearts” is een release van bovengemiddelde kwaliteit, een topper! Na “Young Hearts” komen er twee heerlijke, soepele ‘latin’ getinte tracks voorbij van Del Vegas feat. Odrey TeamHouse en Lenny Fontana (project: Barrio Children). Na de afsluitende track van Kevin Yost ben ik wederom zwaar overtuigd van de kwaliteit die Distance naar buiten brengt. Een prima compilatie voor een breed publiek!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “Houseworks Presents: Ultraviolet By DJ Antoine” (Muve)

Genre: Groovy House

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Astral Music

De laatste compilatie die wij hoorden van DJ Antoine dateert alweer van 2000. Die compilatie, “DJ Antoine @ Mainstation”, bevatte een overzicht van zijn eigen producties en remixen met Mad Mark. Ik heb dan ook geen enkel idee welke releases er in 2000 en 2001 van hem verschenen zijn. Feit is echter dat hij in 2003 keihard terug is met een heerlijke groovy mix CD! Opvallend op deze compilatie is de classic “I Am Standing” van X-Static, een heerlijke clubby track uit 1994 die destijds grijsgedraaid werd in de clubs en op Radio 538 tijdens ‘Van Diepen’s Dance Department’. Naast de fantastische track van Narcotic Thrust met “Safe From Harm” komt het net zo bekende “Shined On Me” van Praise Cats feat. Andrea Love twee keer voorbij. De eerste keer in de Bini & Martini vocal mix en de tweede keer in een DJ Antoine vs. Mad Mark remix. “Yoko” van de gelijknamige formatie is een lekkere electro getinte clubtrack met rauwe basslines, maar bevat toch een toegankelijk sfeertje. Ook het funky discosfeertje in VDC’s “Take The Moon” is erg prettig om te horen. Na 19 tracks te hebben beluisterd kunnen we spreken van een gemiddelde compilatie die heel goed in het gehoor ligt.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

FC/ Kahuna: “Machine Says Yes” (Sine)

Genre: (Nu) Electro

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Sony Music

FC/ Kahuna’s album “Machine Says Yes” zal op 17 maart aanstaande eindelijk in Nederland uitkomen. Wellicht heb je al vele tracks van deze formatie voorbij zien komen op compilaties van onder andere Monte La Rue. De Engelse muziekpers was afgelopen jaar dolenthousiast over dit album en diverse bladen selecteerden het album zelfs in hun jaarlijsten. De stijl van FC/ Kahuna is niet zo gemakkelijk te omschrijven. Het is rauwe, ‘poppy’, electro getinte muziek met veel sfeer en productionele hoogstandjes. Op dit album hoor je 10 smaakvolle tracks voorbij komen. De openingstrack “Fear Of Glitters” is een beatloze sfeermaker die als prima opwarmer fungeert. “Nothing Is Wrong” was al eens te beluisteren op Monte La Rue’s compilatie “NL2: Nouveau Noir”. Naast de diverse rauwe tracks staan er ook ‘laidback’ tracks op het album. “Hayling” is daar het beste voorbeeld van! Het is een track met wat (voorzichtige) invloeden van Air en valt op door de bewerkte vrouwelijke vocalen. Na het subtiele “North Pole Transmission” is het over met de pret en kunnen we spreken van een prima album dat zich al bewezen heeft in het buitenland. Ga hem opzeker even checken in je platenzaak! Kijk op www.fckahuna.com voor meer informatie omtrent dit album!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Cosmo Vitelli: “Clean” (Labels)

Genre: Poppy Electro

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Labels

Cosmo Vitelli is een project van Benjamin Boguet. “Clean” is zijn debuutalbum en bevat een kleine 45 minuten aan puur genot. De vergelijkingen met Air worden overal in de pers aangegeven en ik kan hier ook absoluut niet omheen. Air was en is een formatie die als voorbeeld gezien wordt door vele producers in Frankrijk en ver daar buiten. De stijl op “Clear” is voornamelijk richting de ‘poppy’ electro, maar met zoveel gevoel en klasse geproduceerd dat het eigenlijk jammer is dat je als recensent een ‘hokje’ aan  moet geven om de muziek te typeren. Nu even naar de inhoud: de singles “Party Day” en “Robot Soul” komen al snel na het opzetten van het album voorbij. Beide tracks zijn vol overgave gezongen door een mannelijke vocalist. Vooral “Robot Soul” spreekt wat mij betreft tot de verbeelding. “Perfect Lies” is een nummer met hele lichte percussie en een melodramatisch gevoel. Een sfeer die overigens veel op deze disk te horen valt. “People Should Think, Machines Should Work” bevat een wel heel fraaie melodie. De blikkerige vocal samples maken het geheel af! Het ‘poppy’ “Icons” heeft qua melodie soms wat weg van een track door popidool Anastacia. “Come On, Generation Clone” bevat de typerende vocals die je herkent uit Air’s “How Does It Make You Feel”. In combinatie met de prachtige emotionele melodieën, is dit één van de mooiste tracks op dit album. In “Be Kind To The Machines” horen we eerst een rustige intro met een bassline die iets weg heeft van Chicane’s “Offshore”. De track transformeert daarna in een rauwe drum & bass tune. “The Sleep Lab” is een waardige afsluiter van dit album met, zoals de titel al aangeeft, een slaperig karakter. Benjamin Boguet heeft duidelijk ziel en zaligheid in zijn productie gestoken en dat is goed te horen. Conclusie: een fantastisch album die wij niet vaak genoeg kunnen horen. Wellicht al één van de kandidaten voor de jaarlijstjes (beetje voorbarig, maar zo goed is deze CD).

 

Cijfer: 9

 (AD)

 

Mint Royale: “Dancehall Places” (Faith & Hope/ Illustrious)

Genre:House/ Down- & Midtempo

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Sony Music

Mint Royale’s Neil en Chris leveren hier hun tweede album af. “Dancehall Places” bevat 11 prima tracks die een breed publiek gaan bereiken! De sound op het album is verfrissend en toegankelijk tegelijkertijd. Het ene moment luister je naam vocale house, geschikt voor festivals, het andere moment luister je naar prachtige downtempo. Pakkend is bijvoorbeeld de vocale track “Sexiest Man In Jamaica”. De muzikale invulling neigt naar de jaren 70 soul. Het sterke van deze track is dat je de (mannelijke) vocalen direct in je hoofd blijven hangen. Ook “Anything” is een lekkere progressive housetrack met vrouwelijke zang. De titeltrack “Dancehall Places” klinkt erg ‘poppy’ (tikkeltje alternatief zelfs) en is heel goed te doen. De prachtige muzikale track “Miles And Miles” houdt qua stijl ergens het midden tussen The Orb en Leftfield. De koorstemmen zorgen voor een lekker ontspannen sfeertje. Persoonlijk vind ik “Show Me” één van de mooiste tracks op dit album. Deze track is een midtempo kraker van formaat met een duidelijke melodie en vocalen van één van de leden van De La Soul. Als laatste wil ik de afsluitende track “Always Welcome” onder de aandacht brengen. De basslines doen me een beetje denken aan Jark Prongo’s “Spadet”, al hebben we hier te maken met een midtempo track met broken beats. Mensen die het nummer al kennen zullen dit ook horen. Mint Royale’s eerste album, “On The Ropes”, was reeds een succes en dat verwacht ik eigenlijk ook wel van dit nieuwe album. Het album zal officieel uitgebracht worden op 3 maart aanstaande!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Another Late Night By Kid Loco” (Whoa/ Azuli)

Genre:Hip-Hop/ Triphop/ Downtempo/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Astral Music

Kid Loco mag als zevende producer een Another Late Night editie voor zijn rekening nemen. Kid Loco is een naam van formaat, die al diverse tijdloze albums achter zijn naam heeft staan. De track “Relaxin’ With Cherry” kan één van zijn absolute hoogtepunten genoemd worden. Terug naar deze CD: de standaard van hoogwaardige compilaties blijft ook deze maal gehandhaafd. Kid Loco strooit maarliefst 23 tracks over ons uit. Dit betekent dat er veel kortere tracks op de tracklist staan, waardoor ik een soort skihut gevoel krijg, maar dan met een positieve betekenis! Verwacht onder andere bijdragen van The Herbaliser (“Hard Stuff”), Aim, Frankie Valentine, The Underwolves, DJ Crystal, Troublemakers en Kid Loco zelf. Public Image Ltd’s “Religion I” spreekt erg tot de verbeelding. Een prima midtempo track met een supervette beat en bassline. De vocalen zijn af en toe een beetje zeurend. Billy Wright’s “Summer Love” is een pianogetinte, muzikale hip-hop track met beperkte vocalen. Een briljant ‘swingend’ nummer! De spetterende beats in Flevan’s “Spooked” (met gestolen melodie) zorgen voor een funky hoogtepunt! John Lucien’s “Rashida” is een soul classic (of love ballad) van formaat met wat filmische elementen. Erg mooi! De laatste track is een ‘fully spoken’ outro. Ik kan maar één conclusie trekken: de Another Late Night serie blijft boeien en zwaar overtuigen.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Electroclash Compilation” (Mach 1/ Ministry Of Sound)

Genre: (Nu) Electro

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Astral Music

Nadat ik eerder deze maand de nieuwe compilatie van Dr. Lektroluv heb mogen beluisteren, was ik zeer benieuwd naar deze “Electroclash Compilation”. Na een valse start komt de boel goed los bij W.I.T. (Whatever It Takes) met “Hold Me, Touch Me”. Het is een positief klinkende electrotrack met vrouwelijke vocalen. De poppy bijdrage van Hungry Wives met “There’s Something Wrong With Him” klinkt goed in het gehoor, maar mist een scherp randje. De bekende track van Chicks On Speed met “Fashion Rules” hadden wij nog niet in de originele versie gehoord, maar in de techno mixen. Memoryboy’s “Electricity” is één van de beste tracks op deze gevarieerde verzamelaar. Ook Soviet’s “Candy Girl” zal zeker aanslaan bij de luisteraar. Na 15 tracks is het feest over en kunnen we spreken van een gemiddelde compilatie, meer ook niet! Toch zullen veel mensen deze sound geweldig vinden. Mijn advies is dan ook: ga hem opzoeken in je platenzaak en oordeel zelf!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Bare Essentials 02” (Naked Music)

Genre: Deep-House/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: Labels

We hoeven niemand meer te attenderen op het feit dat Naked een vooraanstaand label is op het gebied van deep-house en stijlvolle broken beats. Na het succesvolle eerste deel uit de “Bare Essentials” serie kon een vervolg niet uitblijven. Op dit tweede deel vinden we 13 sublieme bijdragen van onder andere Aquanote, Blue Six en Miguel Migs. Topformatie Jimpster trakteert ons op 2 remixen. De eerste is voor Blue Six met “All I Need”. De Jimpster sound is uniek te noemen door de soepele (vaak broken) beats en prachtige klanken. De vocalen zijn echter storend wanneer ze te veel herhaald worden. De Quant remix voor Kaskade’s “Brighter Day” is een absolute topper op dit schijfje, wat een heerlijke productie! De tweede remix door Jimpster, ditmaal voor Lisa Shaw’s “Let It Ride”, is net zo lekker en bevat voor de verandering een vlakke beat. Na de downtempo Pimpstyle remix voor Aquanote’s “All Over Me” is het alweer gedaan met de pret. Gedurende de hele disk kan ik geen enkel slecht nummer aanwijzen. Het gevoel blijft broeierig, zomers en behaaglijk! Dit is echter een opmerking die ik bij iedere Naked verzamelaar zou kunnen maken. Conclusie: aanschaffen en genieten van deze fantastische compilatie!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Starsplash: “Here We Go Again” (EMI Music)

Genre: (Commerciële) Trance/ Hard-Trance

Bron: CD

Datum: 2/2003

Starsplash is een formatie dat uit wisselende leden bestaat. Vaste waarden hierin zijn Charly Lownoise (Bitte Ein Beat), Franky Tunes en Nic Chagal (50% van Cosmic Gate). Op dit artiestenalbum vinden we 15 tracks met een commerciële tint. De nieuwe versies (reworks) van “Wonderful Days” en “Rainbow In The Sky”, maar ook “Free” zijn het afgelopen jaar in de dancelijsten genoteerd geweest. De sound van Starsplash is vrolijk te noemen met elementen uit de trance en hard-trance. De inbreng van de eerder genoemde vaste leden is goed merkbaar, zo horen we duidelijk dat de percussie, basslines en bassdrums op de Cosmic Gate sound gebaseerd zijn en dat regelmatig synthesizers voorkomen die ooit gebruikt zijn in de Charly Lownoise & Mental Theo producties. Naast de bekendere songs kun je wat minder hitgevoelige tracks verwachten die voor de liefhebber van deze sound prima in het gehoor zullen liggen. Zo hadden wij de track “Nightlife” al gehoord op de B-kant van de laatste hit “Rainbow In The Sky”. “Nightlife” is een no-nonsense hardstyle beuker met rauwe hardcore getinte synthesizerklanken in combinatie met de strakke Cosmic Gate sound. Ook zijn er in dit nummer elementen waarneembaar die je zult associëren met Joy Kitikonti. Naast deze bekendere wapenfeiten staan op “Here We Go Again” nog meer aantrekkelijke, goed geproduceerde tracks. Onze conclusie: het is een goed geproduceerd en commercieel verantwoord album geworden die zeker zal aanslaan bij de mensen die voor de toegankelijke dance varianten gaan. Een ´essential´ voor de mensen die muziek zoeken voor in de ´ghettoblaster´ tijdens de komende standvakantie aan de Costa Brava/ Costa Dorado. Deze muziek is in ieder geval stevig genoeg om de ´oudere´ bezoekers op het strand te irriteren. Go for it!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Supperclub Presents: Lounge 5” (United Recordings)

Genre: Lounge/ Downtempo/ Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 2/2003

Dit vijfde deel uit de Supperclub serie is reeds in december 2002 verschenen, maar heeft ons wat later bereikt. Het concept rondom deze CD is niets veranderd en dit betekent dat één disk gebruikt wordt voor lounge/ downtempo getinte tracks en één voor deep-house. De compilatie is samengesteld door de resident DJ’s van de Supperclub: Jurr en Roelove. Tussen een flink aantal bekendere tracks van onder andere Röyksopp, Plastyc Buddha, S.W., Sven van Hees en Thievery Corporation, staan ook veel leuke tracks om te ontdekken. Zo hadden wij nog niet de Kerri Chandler bewerking gehoord van Electacoustic’s “Pacific Coast Highway”. De S.W. Vocal Mix voor Floris feat. Rose’s “Nothing To It” is werkelijk subliem en was nog niet eerder beschikbaar op de single release. De lounge disk bevat onder andere de sterke track “Gemini (G3)” van Chris Coco met prachtige piano invloeden en “Nevermore” van The Funky Lowlives met originele beatstructuren. Ook Jurr’s eigen bijdrage “No Goodbye” is vrij goed te doen. Op de tweede disk staan sterke bijdragen van Miguel Migs, Home & Garden feat. Colette en Solar House. Kortom: een waardig vervolg op de serie die niet verrassend is, maar meer van hetzelfde blijft voorschotelen. Ondanks een flink aantal sterke bijdragen behoort de Supperclub serie niet tot de allerbeste compilaties binnen de lounge/ downtempo en deep-house stroming. Kijk op www.unitedrecordings.com voor meer informatie omtrent deze serie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Bitte Ein Beat! - Beat 5” (EMI)

Genre: Trance/ Hard-Trance/ Hardstyle

Bron: 2-CD

Datum: 2/2003

Na het vrolijke ‘Beat 4’ van afgelopen zomer (2002) is hier een nieuw wapenfeit met een scherper randje. Ook deze vijfde editie bevat weer 2 CD’s met daarop in totaal 31 tracks. Op de eerste disk trakteren JamX & De Leon (beter bekend als Dumonde) ons op een fijne portie hard-trance. Naast een aantal ijzersterke eigen producties vinden we op deze eerste disk ook toppers van BK en Warrior (in een Altitude remix). Op de tweede disk zijn het wederom Deaz D en Charly Lownoise die de goederen bezorgen. De platen van de beide heren zijn nog weer even iets harder in vergelijking met de mix van Dumonde. Ze trakteren ons onder andere op 3 producties waarbij Cosmic Gate betrokken is. Hun eigen “The Wave” mag als bekend verondersteld worden, maar de remix voor 4strings’ “Diving” zal bij minder mensen bekend zijn. “Nightlife” van Starsplash is ook een op de ‘Cosmic Gate sound’ gebaseerde track die op de B-kant staat van de single “Rainbow In The Sky”, het is dan ook geen verrassing dan één van beide heren (Nic Chagall) meewerkt aan het Starsplash project (net als Charly Lownoise overigens). Een andere topper op de tweede disk is “The Melody, The Sound” van The Freak. Hopelijk gaat deze plaat binnenkort uitkomen via BPM Dance. De producties van Deepack (waar Charly Lownoise ook weer mee te maken heeft), Ard & Jorn en Tom X zijn enkele andere voorbeelden van sterke tracks op deze tweede disk. Mensen die van trance en de hardere varianten houden kunnen zich verrijken met een prima compilatie. Wat mij betreft is dit overzicht een heel stuk beter en minder ‘happy’ in vergelijking met ‘Beat 4’. Check www.bitte-ein-beat.com voor meer informatie omtrent de compilaties en feesten.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Various: “Infekted By Dr. Lektroluv 3” (541/ N.E.W.S.)

 Genre: Electro

Bron: CD

Datum: 2/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Na het flinke succes van de eerdere delen uit de Dr. Lektroluv serie is hier dan een 3e deel. Dit nieuwe overzicht telt maarliefst 15 toppers van tracks. De openingstrack is er één van Sterac Electronics (onze eigen Steve Rachmad). Zijn “Legacy Of A Lost World” is een fraaie, melodieuze track met een warm gevoel. Legowelt’s “Chokolecktrik” loopt heel soepel en bevat de typerende rauwe ‘electro’ geluiden. “Japanese Animation” van Japanse Telecom zou zo uit een oud computerspelletje (zoals Mario Brothers) kunnen komen, wat een fantastisch nummer! Alden Tyrell’s “Love Explosion” is nog zo’n track om eens rustig voor te gaan zitten. Bij Adult’s “Nausea” vliegen de ‘chip-sounds’ je weer om de oren. De daaropvolgende track van Trans-X met “Living On Video” klinkt me bekend in de oren. Volgens mij is de melodie al eens gebruikt in een oud nummer. D.I.E. (Detroit In Effect) komt met de bijdrage “Out With The Old”. Deze track is een beetje te vergelijken met het sfeertje van Aux 88, al zullen de puristen absoluut de voorkeur geven aan Aux 88 (onbetaalbaar goed natuurlijk). De tokkelmelodie in “Electro Pop” van Little Computer People kan ik zeer waarderen. De eigentijdse variant van Anthony Rother gaat er ook altijd in. Zijn bijdrage “Krieg” klinkt minder zwaar dan dat de titel doet vermoeden. Als laatste track op deze compilatie vinden we een Electronicat remix van Depeche Mode’s “The Death Of The Night”, die ik erg druk vind klinken, daardoor mis is een stukje gevoel. Na beluistering is het opvallend dat deze compilatie heerlijk afwisselend klinkt en een warm gevoel overbrengt. In dit genre, dat steeds meer aan populariteit lijkt te winnen, is dit een essential! Bekijk www.news.be of www.lektroluv.be voor meer informatie en tourdates van Dr. Lektroluv (hij komt ook naar Nederland, voor het eerst).

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002