CD recensies

Februari 2004 

 

 

Various: “Ivan Smagghe Presents: Death Disco” (Eskimo)

 Genre: House/ Disco

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Een hele aparte, maar ijzersterke verzameling tracks; dat is de beste omschrijving die je deze disk mee kunt geven. Op “Death Disco” staan heerlijke dansbare luisternummers in de categorieën house en disco. Je hebt het gevoel dat je naar een houseclassics CD zit te luisteren door het gebruik van die typerende oude geluiden. Op deze disk kun je onder andere muziek van Gus Gus, Tiga, Chicks On Speed en Steve D vinden. Hoogtepunt is het ‘catchy’ “Stop” van BWH in de Nathan Wilkins & Midnight Mike versie. Een release om in de gaten te houden. Kijk op www.news.be voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

Various: “Hi Jazz 2 - A Fine Selection Of Nu Jazz Themes” (Soulstar)

 Genre: Nu-Jazz/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Astral Music

 Soulstar trakteert de luisteraar voor de tweede maal op een lekkere portie nu-jazz middels de ‘Hi Jazz’ serie. De disk bevat naast de nu-jazz invloeden ook veel deep-house. Onze eigen trots Gerd staat ook op de tracklist met zijn remix voor Warm’s “It’s In The Music”. Deze track kon je ook al op het Gerd album “Modified” horen. Naast Gerd kun je ook luisteren naar tracks en remixen van Bugge Wesseltoft, Harley & Muscle, Physics (feat. Teresa), Yukihiro Fukutomi, King Britt, Atjazz, Brett Johnson en Chris Lum. Na het noemen van deze namen weet je dat je topkwaliteit te horen krijgt! Hoogtepunt: Physics feat. Teresa’s “This Feeling” met een fraaie gebroken beat en lekkere dromerige sounds. Check www.soulstarrecords.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “Exhibitionist - A Jeff Mills Mix” (Axis/ Music Man)

 Genre: House/ Techno

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 45 tracks op 1 CD mixen, het lijkt onmogelijk, maar het is uiteraard Jeff Mills die dat wel voor elkaar krijgt. ‘Exhibitionist’ is een erg tof project geworden, dat al begint met de cover. Je ziet Jeff Mills ergens voor een groot raam draaien, terwijl passanten kijken wat de beste man aan het doen is (dit om de titel kracht bij te zetten). Naast de fantastische platenkeuze van Mills krijg je supersnelle mix-skills te horen, maar ook de kenmerkende uitglijertjes en oneffenheden. Dat alles mag als bekend worden verondersteld, dus de CD is onmiskenbaar Mills geworden. Op de tracklist staat veel eigen werk, maar ook muziek van Samuel L. Session, Aztec Mystic, DJ Rush, Oliver Ho, Andreas Saag en Danilo Vigorito. De DVD schijnt een nog groter spektakel te zijn. Check deze stoere release als je van house en techno houdt. Op www.news.be kun je meer informatie vinden over deze release.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “Dave Seaman & Phil K - Therapy Sessions” (Renaissance)

 Genre: House/ Progressive/ Breaks

Bron: 2-CD

Datum: 2/2004

Distributie: Astral Music

 Dave Seaman en Phil K nemen ieder een disk voor hun rekening op dit nieuwe Renaissance overzicht. Op disk 1 trekt Dave Seaman stevig van leer met divers, progressief werk van Luke Chable, Habersham, Cass en Redanka. De disk luister je zonder moeite weg en qua houdbaarheid is het ook goed gesteld met de muziek. Op disk 2 begint Phil K zijn sessie met de nodige breaks begeleid met sferische soundpaden. Na een paar tracks gaat hij qua melodie op diezelfde manier door, maar dan met een vlakke housebeat eronder. Gedurende de mix ‘switcht’ hij dan nog één  keer naar de breaks en die blijft hij de rest van zijn sessie draaien. Een opvallende en zeer geslaagde dubbel CD. Kijk op www.renaissanceuk.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Oi Va Voi: “Laughter Through Tears” (Outcaste)

 Genre: Pop/ Chill-Out

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Op het label waar ook de muziek van Badmarsh & Shri op uitkomt is hier een uiterst prettig album van Oi Va Voi. De groep bestaat uit 6 leden die de krachten in 2000 bundelden. De muziek op dit album is maar moeilijk te omschrijven. Het is een cocktail van wereldmuziek met dancebeats en een grote diversiteit aan additionele elementen. Het is muziek met een enorm sfeervol karakter! De sound (vooral de inbreng van strijkers) doet me soms denken aan Zero 7, maar qua vocalen is het heel iets anders. De dancebeats variëren van downtempo, broken beats en house tot drum & bass. Kortom: een uiterst gevarieerde album.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

MJ Cole: “Cut To The Chase” (Talkin’ Loud/ Mercury Records)

 Genre: UK-Garage/ Nu-Soul

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Universal Music

MJ Cole, aka Matt Coleman, geldt al jaren als één van de grootheden uit de UK Garage scene. Met zijn debuutalbum “Sincere” uit 2000 bewees hij al een sublieme producer te zijn (daarvoor eigenlijk ook al met al zijn topremixen). Nu is hij terug met een nieuw album, “Cut To The Chase” genaamd. De 14 tracks op dit nieuwe album zijn weer voortreffelijk te noemen. De single “Wondering Why” hoorden wij reeds vanaf vinyl en lag enorm goed in het gehoor (speed-garage). Matt Coleman werkte voor dit album samen met grootheid Jill Scott, maar ook met andere topvocalisten als Vula, Shaun Escoffery, Lyric L, Fallacy, PD Syndicate, Felon, Rodney P, Elephant Man, Niara Scarlett (fantastische stem, schittert op dit album nog meer dan Jill Scott). Naast UK-Garage kun je ook luisteren naar een aantal nu-soul tracks. De heerlijke ritmes en de sublieme melodieën van MJ Cole komen ook hier weer volledig tot hun recht. Beste nummers: het ruige “Ruff Like Me” met PD Syndicate (is dat niet de voice van Basement Jaxx’s “Jump ‘n’ Shout”?) en het ‘soulful’ “Honesty” met Niara Scarlett. Dit album kun je ‘in the blind’ aankopen. Het is vermakelijk, sterk geproduceerd en enorm dansbaar.

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Various: “InHouse Perspectives 02 By Andy Caldwell” (InSpirit Music)

  Genre: Deep-House/ House

Bron: CD

Datum: 2/2004

 Andy Caldwell is vooral bekend van zijn producties voor diverse Naked Music verzamelaars. Op deze mix CD vinden we diverse bekende tracks van bijvoorbeeld Martin Solveig met “Rocking Music” en Salif Keita’s “Madan” (in de Martin Solveig remix). ‘InHouse Perspectives 02’ is voor de rest vooral een opsomming van hetgeen het InSpirit label de laatste tijd aan producties voortbracht. Dit label brengt schitterende producties voort! Neem nou het uiterst gevoelige “I Can’t Wait” van Andy Caldwell feat. Omega in de Marques Wyatt remix, subliem geproduceerd, een strakke baslijn, mooie trommels, fraaie vocalen en een lekkere melodieuze invulling (onder andere een piano solo). Ook de bijdrage van Demarkus Lewis met “Make It Mellow” is erg sterk. Na 12 tracks kunnen we spreken van een geslaagde verzamelaar met veel soul invloeden. In maart zal InSpirit een labelnight verzorgen in de Mazzo te Amsterdam.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

Various: “The Matrixx #4” (Digidance)

 Genre: Club-Trance/ Trance

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Digidance

 DJ Jochen mixt hier het 4e deel uit ‘The Matrixx’ serie vakkundig aan elkaar. De 20 tracks op deze compilatie zijn het makkelijkst in te delen in de categorie club-trance/ trance en sluiten naadloos aan op de sound die de club vertegenwoordigd (zeker middels de resident DJ Jochen). Er staan diverse hitjes op de compilatie zoals “A Forest” van Blank & Jones feat. Robert Smith (in de Ron van den Beuken remix). Naast deze topper kun je genieten van Katana, Mark Norman, 4 Strings, Mike Heart (daar is ie weer) en Marcel Woods (met “Time’s Running Out”). Ook “Morninglight” van Team Deep (DJ Misjah en Piet Bervoets) komen we in de 2004 versie tegen op dit leuke overzicht. Check ‘m in je platenzaak.

 

Cijfer: 7

(AD)

 

Lamb: “Between Darkness And Wonder” (Mercury Records)

 Genre: Pop

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Universal Music

Lamb is een grote naam op de festivals en met dit nieuwe album zal daar geen verandering in komen. De geruchten gaan echter dat dit wel eens Lamb’s laatste album zou kunnen zijn. Het hitje “Gabriel” van het album “What Sound” was veelvuldig te horen in een reclame van Opel. De sfeervolle popliedjes zijn nog steeds heel prettig om naar te luisteren, maar ze klinken bijna allemaal droevig. Droevigheid is eigenlijk het hoofdingrediënt op dit nieuwe album. De typerende stem van de zangeres moet je wel liggen, anders is het geen fijne muziek om te horen.  Persoonlijk vind ik het instrumentale “Angelica” veruit het mooiste dat op dit album terug te vinden is! Check ‘m in je platenzaak.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

Various: “Solid Sounds 2004-1” (N.E.W.S.)

 Genre: Techno/ Progressive & Tech-House/ Grooves

Bron: 2-CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Het kwaliteitsoverzicht is terug! Deel 1 uit 2004 van de Solid Sounds serie is een feit. Ditmaal met 30 tracks van uiteenlopende namen als Dave Clarke, Junior Jack, Alexkid, Zoot Woman, Moloko, Rune, Alexander Kowalski, Futureshock en Max Walder. De bijdrage van DJ Linus met “Temper” is fantastisch, was een enorme vette bassline! Als ik me niet vergis komt de muziek van deze Linus uit via Compost sublabel Compose. Deetron’s “Miss Suave” is techno van een enorm hoog niveau, denk een beetje aan de sound van DJ Rolando (Underground Resistance/ Los Hermanos). Op het tweede schijfje is het vooral Holden’s “A Break In The Clouds” dat de aandacht trekt. Deze progressieve ‘trancer’ is uiterst aanstekelijk. Wederom een prima en betrouwbaar overzicht!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “Qlimax #6 - Deepack” (Q-Dance/ ID&T Music)

 Genre: Hardstyle

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Universal Music

Voor de laatste editie van het Qlimax evenement mocht Deepack een mix CD verzorgen. Op de disk laat hij 16 snoeiharde beuktracks horen! De opener van Mike Heart “Sex Machine” mogen we als bekend veronderstellen (in de DJ Isaac remix) met de typerende melodie met de razendsnelle ‘onderbrekingen’. De muziek is hier en daar erg duister. Ik neem tijdens de mix zelfs een PCP-achtige melodie waar. Op de disk kun je verder nog luisteren naar DJ Gizmo & DJ Norman, DJ Yves, DJ Zany, Trilok, Blutonium Boy, Ultrasonic, Tuneboy en Deepack zelf (ook met Luna samen). Doelgroep weet deze disk vanzelf te vinden! Not to miss!

 

Cijfer: 7

(AD)

 

Various: “ID&T Trance 2003 - Volume 2” (ID&T Music)

 Genre: Trance

Bron: 2-CD

Datum: 2/2004

Distributie: Universal Music

ID&T Trance is zo’n serie waar je altijd van op aan kunt! Het tweede deel in 2003 in de ID&T Trance serie staat boordevol topproducties van Tiësto, Motorcycle, Rank 1, M.I.K.E., Driftwood, Ron van den Beuken, Paul van Dyk, Ronald van Gelderen en vele anderen. Op de twee disks staan in totaal 30 nummers en dat zorgt ervoor dat je als tranceliefhebber weer helemaal bij de les bent. Er staat in ieder geval genoeg kwaliteit op deze disks.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

Various: “Defqon.1” (Q-Dance/ ID&T Music)

 Genre: Hard-Trance/ Hardstyle/ Techno/ Hardcore

Bron: 2-CD

Datum: 2/2004

Distributie: Universal Music

Het succesvolle openluchtfestival dat afgelopen jaar voor het eerst plaatsvond was uiteraard een groot succes. Daarbij hoort een CD. Op de 2 schijfjes vinden we hard-trance, hardstyle, techno en hardcore terug. Met namen als Igor S., Super Marco May vs. Jimmy The Sound, Espuma, Chris Liebing, Nosferatu, Samuel L. Session en DJ Luna kun je je een beetje een voorstelling maken van de diversiteit op deze disks. Een goede aankoop voor alle liefhebbers van loodzware muziek!

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

Blockhead: “Music By Cavelight” (Ninja Tune)

Genre: Trip-Hop

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Het label Ninja Tune is deze maand uitgebreid in het nieuws vanwege het 10-jarig bestaan en de ‘labelnight’ die in de Paradiso zal plaatsvinden. Blockhead komt hier met een album dat je ook zeker even moet gaan beluisteren naast de diverse ‘anniversary’ disks. Tevens zal hij ook optreden op diezelfde ‘labelnight’ in de Paradiso. Het album bevat 12 briljante tracks met veel sfeer. De muziek is goed geproduceerd en ligt goed in het gehoor. Hier en daar horen we wat jazzy invloeden wat voor een stukje extra muzikaliteit zorgt. Tracks als “You’ve Got Maelstrom” en “Sunday Seance” kunnen we niet vaak genoeg horen! Hoogtepunt: “Jet Son” met fraaie xylofoon invloeden. Afsluiter en titeltrack “Music By Cavelight” bevat duidelijke verwijzingen naar India. Lekker weer zo’n ouderwets trip-hop album met veel filmische elementen! Go get it!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Tali: “Lyric On My Lip” (Full Cycle)

 Genre: Drum & Bass/ Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Tali is een vrouwelijke MC die al vaker te horen was op het uit Bristol afkomstige Full Cycle label (onder andere in samenwerking met Suv). Ze ‘tourde’ de laatste jaren al met diverse drum & bass artiesten, maar is nu de stem van dit lekkere album! “Don’t Let Me Wake Up” is een track met zowel hip-hop, dancehall als drum & bass invloeden, begeleid door een prachtige melodie. “Take A Look” is een lekker luisternummertje dat je zo op de commerciële radio zou kunnen draaien (erg pakkend). “Pressure Release” en titeltrack “Lyric On My Lip” zijn wat mij betreft de lekkerste drum & bass tracks op het album. De beats rollen fantastisch, de vocalen zijn scherp, maar ook subtiel en prettig om te horen en de melodieën zorgen voor de nodige extra sfeer. Na 12 tracks wil je direct weer de disk gaan afluisteren! Klasse! 

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Damon Wild: “Downtown World” (Kanzleramt)

Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Damon Wild is een man met een grote staat van dienst. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de rave classic “Rave Generator” van Toxic Two (met Ray Love) uit 1991. In 1995 zette hij het eigen Synewave label op. Inmiddels heeft hij meer dan 90 producties op zijn naam staan, waaronder 3 albums. Op dit album staan 10 recht toe, recht aan technotracks. De eerste nummers zijn niet al te melodieus, maar bij een track als “Silver” valt er genoeg te ‘zweven’. “Tribecca” bevat hele fraaie synths, maar ook wat lelijke (geproduceerde) clicks. Ik durf wel te stellen dat “Tribecca” de meeste technoliefhebbers zal raken! Na al het dansvloergeweld kun je als luisteraar even bijkomen op “Eva”, een schitterende sferische kraker! De 2 laatst besproken tracks werden overigens gemaakt in samenwerking met Peter Sliwinski. Kijk op www.kanzleramt.com voor meer informatie over dit toplabel!

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Dave Tarrida: “Life’s A Glitch” (Sativae Recordings)

Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Dave Tarrida is vooral bekend van zijn werk voor het Berlijnse Tresor label. Het label Sativae, waarvan Dave één van de twee drijvende krachten is, heeft een doorstart gemaakt. Dit resulteerde in het album “Life Is A Glitch”. De muziek van Tarrida bevat veel ‘distorted’ sounds, rauwe basslines en clicks ‘n’ bleeps. Minimalistisch is het in ieder geval wel. Je moet echt goed zoeken naar de diverse onderhuidse melodieën. Een mooi voorbeeld is de track “Jah 9”, dat een sterke zaagmelodie bevat met enorm rauwe synths. Bij “Spat Out” worden we op reis genomen, want dit is echt tripmuziek! Ik wil dit puristische muziek noemen die vooral geschikt is voor liefhebbers van elektronica en techno. Desalniettemin: een heel behoorlijk album!

 

Cijfer: 6,5

(AD)

 

 

L.S.G.: “The Best Of L.S.G.” (Superstition)

Genre: Trance/ Techno/ Breakbeats/ Ambient

Bron: 2-CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Het laatste album dat wij van Oliver Lieb als L.S.G. hoorden stamt alweer uit 2002 (“The Hive“ genaamd). Het Superstition label komt hier met een ‘Best Of’ concept dat erg de moeite waard is. Oliver Lieb heeft qua producties altijd ergens het midden tussen trance en techno gehouden, een sound met een eigen identiteit (eerste producties stammen van 1992). Op disk 1 staan ‘the singles reworked’. Hierop staan veelal ambient muziekstukken met een hoog zweefgehalte. Disk 2 is een bonus disk met diverse remixen en exclusief werk. Hierop krijg je meer de typerende housesound van Lieb te horen. De fraaie remix voor “The Hidden Sun Of Venus” (de track die een hoop inspiratie voor de Belgische formatie Airwave/ Fire & Ice moet hebben betekend) is daarbij een hoogtepunt. Dit dubbel album is, samenvattend, een enorm lekker overzicht van hetgeen Oliver Lieb in de jaren voort heeft gebracht als L.S.G.!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Dizzee Rascal: “Boy In Da Corner” (XL Recordings)

Genre: Hip-Hop/ Breaks/ Ghetto-Tech

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: V2 Music

 Dizzee Rascal won vorig jaar de Panasonic Mercury Music Prize voor beste album van het jaar. De sound op “Boy In Da Corner” is een combinatie van rauwe hip-hop getinte breaks, Ghetto-Tech en wat UK Garage aangekleed door heftige raps. De rauwe baslijnen vliegen je om de oren over de snelle lyrics van Dizzee. Gastrollen voor Wiley en God’s Gifs vormen een meerwaarde voor het album! “I Luv U” bevat beats die zo zwaar distorted zijn dat ze niet zouden misstaan in een hardcore track. Eigenlijk is alleen afsluiter “Do It” een beetje ingetogen. Kortom: een unieke sound, een fraai nieuw album en ‘price winning’! Let op: ook op het nieuwe album van Basement Jaxx is Dizzee Rascal te horen. Go get it!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Dani Siciliano: “Likes…” (!K7)

 Genre: Elektronica

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Dani Siciliano, vooral bekend als zangeres bij Herbert’s muziek, komt hier met een volledig artiestenalbum op !K7. Onlangs mochten we al genieten van de single “Come As You Are”, welke uiteraard ook op dit album staat. De jazzy voice van Dani past perfect bij de elektronica die je vooral te horen krijgt op dit album. Je hoort ook duidelijk de stijl van Herbert terug in de muziek (die overigens ook meewerkte aan het album). Na 11 tracks te hebben gehoord kun je niet zo 1,2,3 een winnaar aanwijzen. Het is een constant album geworden dat je zonder moeite uitluistert.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

So Solid Crew: “2nd Verse (Independiente)

Genre: Urban

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Sony Music

 So Solid Crew, bestaande uit een enorm aantal bandleden, brak een jaar of 3 geleden door als UK Garage act. Diverse leden gingen solo en scoorden ook goed in diverse gevallen. De sound uit die tijd was al toegankelijk en dat wordt op dit album voortgezet. De shift van UK Garage naar R&B is een logische stap. Op het album komen we dus veel R&B getinte muziek tegen. De verzamelterm ‘Urban’ is hier ook van toepassing doordat de diversiteit op “2nd Verse” behoorlijk is! De muziek varieert van ‘ballads’ tot uptempo beats met razendsnelle lyrics. Hitsingle “Broken Silence” kun je natuurlijk ook terughoren op dit lekkere album.

 

Cijfer: 7

(AD)

 

Andy Summers: “Earth + Sky” (Golden Wire)

 Genre: Jazz

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: CNR Music

 Andy Summers is een gevierde gitarist en composer, die onlangs voor zijn werk met The Police werd gehuldigd in de Rock & Roll Hall Of Fame. Na 2 goed ontvangen albums is hier een nieuw wapenfeit. De disk begint veelbelovend met het drum & bass getinte “Above The World”. De gitaarsolo’s gaan nergens vervelen. Na deze uptempo traktatie krijgen we daarna veelal wat rustiger werk te horen, dat net zo mooi is overigens. “Return” is zo’n mooi voorbeeld van moderne jazz; lekkere vlotte piano’s worden begeleid door ingetogen drums, ‘strings’ en heerlijke gitaarsolo’s. Af en toe bevat dit album pure koffietafelmuziek, maar muzikaal en vermakelijk is het zeker!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

Various: “Takkyu Ishino: In The Box - Live At WOMB Tokyo” (Epic)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Sony Music

 Takkyu Ishino was afgelopen zomer onder andere te bewonderen op de ‘black edition’ van het Sensation feest in de Amsterdam Arena. Op deze vlotte mix CD vinden we lekkere beuktechno die eigenlijk vooral voor de dansvloer bedoeld is. De mix werd ‘live at WOMB Tokyo’ opgenomen. De mix telt 19 tracks waaronder werk van Mauro Picotto, DJ Misjah, Frank Biazzi, Thomas Brinkmann, Christian Vogel, Hatiras en Robert Hood te vinden is. Op sommige momenten in de mix is weinig melodie terug te horen. Gelukkig zijn er fraaie uitzonderingen. Denk hierbij aan het vlot klinkende “Monique” van Human Body (in de Paul Nazka mix). De overgangen op de CD zijn niet altijd even goed in orde, maar dat is niet hinderlijk. Beste nummer: Secret Cinema’s “Pure Tek” van eigen Hollandse bodem!

 

Cijfer: 7

(AD)

 

The Klubbheads: “Hits” (Digidance)

Genre: Club-Trance

Bron: 3 -CD

Datum: 2/2004

Distributie: Digidance

 Voor de liefhebber van eenvoudige, toegankelijke dansmuziek is hier hét hitsoverzicht van The Klubbheads. Deze heren zijn al jaren een ware hitmachine. Naast de diverse hits onder de naam Klubbheads waren er ook ‘chart’ successen voor DJ Boozywoozy. Op de 3 disks (waarvan 1 DVD) kun je alle bekende tracks van de heren terug horen. Jammer goed vinden we “Turn Up The Bass” niet als audiotrack terug, maar als video op de 3e disk. Voor liefhebbers van club-trance is dit een prima overzicht; al krijg je wel veel van hetzelfde te horen. Niet interessant voor de meer doorgewinterde dance liefhebber.

 

Cijfer: 6

 (AD)

 

Moby: “18 - DVD + B-Sides” (Mute)

Genre: Pop/ Chill-Out

Bron: DVD/ CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Moby staat weer volop in de spotlights. Deze DVD van “18” met een additionele audio disk met ‘B-Sides’ is vrij recentelijk verschenen en ook zijn nieuwe ‘house’ album onder pseudoniem Voodoo Child is pas op de markt gekomen (lees de recensie op deze site). Op de DVD kun je genieten van een concert, een Moby TV-show en een grote foto sectie. Daarnaast is er ook een ‘audio only section’ op de DVD beschikbaar met onder andere een aantal ‘bonus songs’ en een megamix van bijna een uur. Op de ‘B-Sides’ (audio) disk vinden we meer dromerige ‘poppy’ chill-out liedjes zoals we die van Moby kennen. Voor “18” maakte hij ooit een enorme hoeveelheid tracks, waarvan slechts een 18-tal het album haalden. Een tweede selectie zal dus niet zo moeilijk zijn geweest (genoeg keuze). Net als de ‘B-Sides’ voor het “Play” album zijn ook deze additionele tracks heel leuk voor de verzameling! Kortom: een vermakelijk initiatief deze release!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Vikter Duplaix: “Singles (Prelude To The Future)” (!K7)

Genre: Broken Beats

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Dat Vikter Duplaix een fantastische soulful ‘voice’ heeft weten we al langer, maar nu is dan ook eindelijk zijn werk gebundeld als ‘single’ overzicht. Dit album is dus niet gebaseerd op een ‘doordachte’ opbouw, maar fungeert als opsomming van het sterkste werk dat Duplaix voorbracht (in veel gevallen in samenwerking met anderen). Het sterke “Manhood” opent dit fraaie ‘singles’ overzicht, waarop onder andere 2 tracks met Jazzanova staan (“Soon” en “That Night”). “Messages” mag ook als bekend worden verondersteld. Deze soepele broken beats track werd ooit uitgebracht op MAW (Masters At Work Records, vermoedelijk in 1998) onder de naam Critical Point. Deze track werd in die tijd ook door de UK-Garage DJ’s veelvuldig gebruikt! Ook “City Spirits” blijven we graag horen (de B-kant van “Manhood”) en “I’ll Do It For You” is simpelweg verbluffend mooi! Kortom: dit is een waardevolle aanvulling op je platencollectie. Ren naar de shops voor deze CD!

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

Trio Elétrico: “Echo Parcours” (Stereo Deluxe)

 Genre: Downtempo/ Lounge/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Lowlands Distributie

Een label als Stereo Deluxe, dat uitblinkt op het gebied van lome luistermuziek, stelt eigenlijk nooit teleur. Met Trio Elétrico worden we wederom getrakteerd op een portie heerlijk sfeermuziek van een hoge kwaliteit. Met een futuristische cover wordt eigenlijk al een beetje verraden dat de downtempo muziek een stukje extra elektronica heeft meegekregen. De muziek op “Echo Parcours” is erg professioneel geproduceerd; de funk spat ervan af, briljant! Neem nou “Mini Poodle Circus”, een nummer met een enorme dosis funk en ook wat George Benson invloeden (qua gitaarspel, alleen worden de noten niet meegezongen). Dit is perfecte muziek om te draaien na een avondje stappen. Stereo Deluxe blijft een briljant label!

 

Cijfer: 8

 (AD) 

 

Junior Jack: “Trust It” (Noise Traxx/ PIAS)

 Genre: House (Grooves)

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Alles dat producer Vito Lucente de afgelopen jaren maakte eindigde als clubhit. Naast dit Junior Jack project is hij ook de man achter de Room 5 producties. Op dit debuutalbum staan uiteraard de hits “Thrill Me”, “E Samba” en het meest recente wapenfeit “Da Hype” (dat op de radio te horen is met vocalen van Robert Smith van The Cure). Naast de diverse groovetracks (waaronder de lekkere titeltrack “Trust It”) op dit album, kun je ook luisteren naar lichtvoetige, maar soepele deep-house is de vorm van “Alone”. Ook de latin en samba-invloeden horen we regelmatig terugkomen (niet alleen in “E Samba” dus), denk hierbij aan “Hola”. Het afsluitende “Must Be The Darkness” bevat een fraaie broken beat en gierende gitaren (iets heftiger, maar vergelijkbaar met Rue Du Soleil’s inbreng van gitaren op hun album “Dreaming Of…”). Een heerlijk album van een zeer goede producer!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Post Modern Bossa” (Schema)

 Genre: Nu-Jazz/ Broken Beats/ Bossa Nova

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Lowlands Distributie

Het Schema label komt hier met een fraaie nieuwe verzamelaar. Dit overzicht bevat 15 tracks met veel fraaie Braziliaanse elementen. Artiesten als Thievery Corporation, Audio Lotion, Schmoov, Moonstarr, The Herbaliser feat. Seaming To en Mo’ Horizons zorgen voor een constant hoog niveau. Het onbekende “Giraffe In Green” van Jun Miyake is een uiterst prettige track tussen het gevarieerde aanbod. De ‘Bossa Radio Edit’ voor “Something Wicked” van The Herbaliser feat. Seaming To is erg lekker om te horen, het origineel was natuurlijk ook al subliem (check het bijbehorende album op Ninja Tune uit 2002). Opvallend is dat deze compilatie bijna uitsluitend kortere tracks bevat. Na 15 nummer kunnen we spreken van een geslaagde disk!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Jestofunk: “Seventy Miles From Philadelphia” (Irma Records)

 Genre: Jazz-Dance/ Funk/ House

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Coast To Coast

Jestofunk heeft al heel wat toffe albums uitgebracht in de loop der jaren. De groep werd begin jaren 90 bekend met de track “I’m Gonna Love You”. Dit nieuwe album bevat weer 12 parels van tracks. Het zijn veelal lome ‘laidback’ jazztracks met hier en daar een pittige funk en soulinjectie. Op het album vinden we zowel instrumentale als vocale tracks. “Mama Blues” doet me qua melodie denken aan Jaffa’s “Elevator”. “Big Lover” is een ‘soulful’ uitspatting die je direct zal aanspreken. Ook “Dubb In Gaetan” is opvallend door de fraaie drums en de tropische, melodieuze begeleiding. Conclusie: wederom erg diverse muziek die uitstekend in het gehoor ligt en tevens sterk geproduceerd is. Een aanrader!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Serious Beats 44” (N.E.W.S.)

 Genre: Trance/ Techno

Bron: 2-CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Serious Beats deel 44 is een feit. Wederom kun je enkel de allerlekkerste trance en technotracks van dit moment terughoren op deze betrouwbare verzamelaar. Op de tracklist vinden we onder andere Rank 1 (met “It’s Up To You”), Airwave, M.I.K.E. (ook als Push), Svenson, Ferry Corsten (met het sublieme “Right Of Way”), Katana, Marco V vs. Jens, Mark Norman, Marcel Woods en Max Walder. “Who’s The Starter” van Ernesto vs. Bastian is wat ons betreft één van de opvallendste tracks op deze dubbel CD.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Gerardo Frisina: “Hi Note” (Schema)

 Genre: Nu-Jazz/ Broken Beats/ Bossa Nova

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Lowlands Distributie

Gerardo Frisina kennen we van een track op één van de “Your Lounge Your Music” verzamelaars (deel 3). Op dit nieuwe album staat meer jazzy muziek met veel invloeden van de trompet. Naast al die jazzy invloeden horen we ook geregeld Braziliaanse en latin getinte klanken terugkomen. Verwacht echter vooral veel solo’s op de piano, trompet en tenor saxofoon. Wanneer de ritmes meer uptempo worden (bijvoorbeeld bij de track “Joyas”) kunnen we simpel de vergelijking met P18 trekken. Dit is echt uiterst knappe muziek, maar je moet wel van trompetklanken houden om dit CD’tje vaker met plezier te kunnen beluisteren.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Novanova: “Memories” (F Communications)

 Genre: Ambient/ Chill-Out/ House

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Novanova is een formatie die vooral chill-out muziek maakt met een hoog ambient gehalte. Het derde nummer op dit album, “Tones Ibid”, herkennen we van Café del Mar 3 (uit 1996). Ook de track “Variation” is hier een variant op. Bij “Suddenly” horen we een ‘rewinded’ muziekstuk met aardige vocalen erover! “DJ.G.G” is een ‘spacey’ stukje tech-house dat erg prettig is om te horen. De muziek op “Memories” klinkt hier en daar wat gedateerd, maar dat heeft totaal geen invloed op het luisterplezier.  

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

The Dining Rooms: “Versioni Particolari” (Schema)

 Genre: Nu-Jazz/ Broken Beats/ Downtempo/ Bossa (Grooves)

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 

“Versioni Particolari” is een fraai remix album van The Dining Rooms met lekkere jazzy downtempo en broken beats. Formaties/ artiesten als The Cinematic Orchestra, Nicola Conte, Soulpatrol, Fragment Orchestra, Quantic Soul Orchestra, Four Tet en John Kong zorgen voor een fantastisch resultaat. Ook de eigen versies van The Dining Rooms zijn fantastisch. Zo is opener “Tunnel” direct een hoogtepunt door de meeslepende melodieën (door middel van zweverige ‘soundpads’)! De remixen, ‘reworks’ en ‘edits’ staan bol van de muzikaliteit en ik kan iedere liefhebber van sfeermuziek aanraden deze disk te gaan beluisteren.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Tim Deluxe: “The Little Ginger Club Kid” (Underwater)

 Genre: House

Bron: CD

Datum: 2/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Tim Deluxe scoorde in de zomer van 2002 dé Ibiza clubhit met “It Just Won’t Do” (vocalen van Sam Obernik). Ook “Less Talk More Action!” werd later een enorme clubhit. Tim Deluxe wordt op zijn album bijgestaan door mensen als Terra Deva, Ben Onono, Shahin Badar en The Bugsta. De disk begint al direct subliem met het funky en groovy “Heavy Weather”, de toon is direct gezet! “What A Life (Amsterdam)” is een wat matige kopij van de Audio Bullys sound, we zijn hier niet zo bijster van onder de indruk. Gelukkig maakt de broken beats track “Story Of You And Me” een hoop goed (met vocalen van Terra Deva). Al met al een lekker album dat naast de bekende hits (ook “We All Love Sax”) ook nog diverse positieve verrassingen telt.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Turn Up The Bass Presents: Hardcore” (CNR Records)

Genre: H ardcore

Bron: 2-CD

Datum: 2/2004

Distributie: CNR Music

 Op deze dubbel CD wordt een flink deel van de catalogus van het voormalige hardcore label Mokum geëtaleerd. Deze CD is dus een mooi overzicht voor hardcore liefhebbers die op zoek zijn naar ‘classics’. De producties van Tellurian en Chosen Few mogen we hier als winnaars beschouwen. Naast deze toptracks kun je ook werk van Scott Brown (als Annihilator), Speed Freak, Technohead en Omar Santana verwachten. Deze disks zijn alleen interessant voor mensen die van hele harde muziek houden.

 

Cijfer: 6

(AD)

 

 

Archief 2004

Januari 2004

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002