CD recensies

Februari 2006 

 

 

Honeymunch: “Solon” (Suonaphone/ Irma Group)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Jazz-Dance/ Jazz-Fusion/ Funk/ Latin/ Drum & Bass

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Irma Group (www.irmagroup.com)

 De groep Honeymunch, afkomstig uit Düsseldorf, werd in maart 2001 opgericht met het idee om clubmuziek met live instrumenten te spelen. In de praktijk komt deze sound neer op een sublieme mix van jazz-fusion, jazz-dance, funk en latin in diverse sferen en in diverse tempo's. Deze eerste plaat uit 2003, “Solon” genaamd, is de voorloper van het onlangs verschenen topalbum “Bunch”, maar verdient echt even een aanbeveling. De soepele, muzikale sound van Honeymunch leent zich uitstekend om live te vertolken op een festival, maar is thuis ook helemaal te gek om te beluisteren (en klinkt als een live optreden). De toetsenpartijen doen je soms denken aan instrumentale versies van oude Jamiroquai tracks. Of het nu downtempo, midtempo of uptempo tracks betreft; Honeymunch doet altijd goede zaken! Uitschieters: de drum & bass beats (subliem gedrumd) van “Solon”, de tropische fusion cocktail van “Cascara” (vooral in remix vorm een verademing) en lekkere ‘moody' tracks als “Succo” en “Urxa”. Let op: van dit album is ook een 10” verschenen waarop onder andere de remix voor “Cascara” en het uitzonderlijke sterke “Solon” te vinden zijn. Kijk op www.honeymunch.com voor meer informatie. Hopelijk is het gezelschap deze zomer meerdere malen in Nederland te bewonderen.

 

Beoordeling: 9

 

 

Rachael Calladine: “Life, Love & Gossip” (Kwerk)

 Genre(s): Nu-Soul/ Pop

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Kwerk (www.kwerk.net)

 Rachael Calladine is een naam waar wij nog niet eerder van hoorden. De productie van dit album is echter in vertrouwde handen; te weten die van Geoff Wilkinson van Us3. Op het album staan fraaie soulful poptracks, waarbij de vocalen zeker een meerwaarde vertegenwoordigen. De koorpartijtjes zijn soms wat overdreven en de uitspraak van Rachael is niet altijd even sterk, maar het overall gevoel dat blijft is uiterst plezierig. De soulful toetsenpartijen en melodieën zorgen ervoor dat je geboeid blijft luisteren naar dit album. Voor ons zijn de tracks “Changes” en vooral de uitsmijter “Picking You Up” de uitschieters! Kwerk is flink aan de weg aan het timmeren en dit is pas het tweede album project op het gloednieuwe label van Geoff Wilkinson. Na het ED/GE album en de “Nicci Cheeks presents Hip-Hop Love Jazz” compilatie is dit wederom een hoogwaardige release. Kijk op www.kwerk.net voor meer informatie.

 

 Beoordeling: 8,5

 

 

Briskey: “Scarlett Road-House” (Downsall Plastics)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Jazz-Dance

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 De naam Briskey, een project van voorman Gert Keunen, begint steeds bekender te worden. Zijn moderne en eigenzinnige kijk op de melancholische, ouderwetse jazz met een elektronische aankleding is live een verademing (als we de critici mogen geloven) en met dit album zal hij zeker een goede indruk achterlaten bij het luisterend publiek. De vocalen van Dorona Alberti klinken vaak kitscherig, maar dat past perfect bij de stoffige, kitscherige jazzbegeleiding tijdens de meeste tracks. De muziek is nogal divers op het album en dat is nog eens een groot pluspunt. De beats en sferen veranderen steeds; van diepe, melancholische geluidstapijten tot zweverige droomklanken. Briskey verdient alleen al door de eigen sound (een duidelijke niche) een ruime voldoende! Kijk op www.briskey.be voor meer informatie.


Beoordeling: 8

 

 

Weathertunes: “Summer” (Jubilee Records)

 Genre(s): Downtempo/ Lounge/ Experimental Breakbeats/ Deep-House

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Musicmail Tonträger (www.musicmail.de)

 Weathertunes is een ‘side-project’ van de bekende ‘lounge’ formatie Lemongrass. Lemongrass aka Roland Voss bracht al meerdere albums uit via het MOLE Listening Pearls label. Op deze formatie werkt hij gedurende diverse tracks samen met Daniel Voss (vermoedelijk familie). De speelse ‘lounge’ sound van Voss blijft onnavolgbaar en brengt melodische tracks voort in diverse tempo’s. Of het nu sferische downtempo, knisperende elektronica, breakbeats of uptempo (lichtvoetige) drum & bass muziek is; de mensen achter Weathertunes blijken met alle stijlen uit de voeten te kunnen met als kenmerkende eigenschap ‘sfeer’! Keer op keer weten de tracks de gevoelige snaar te raken, zonder dat er overdreven uitschieters op het album staan. Het is een sound die we al veel langer kennen, maar meer van hetzelfde in deze kwaliteit blijft een genot om te horen. Kijk op www.lemongrassmusic.de voor meer informatie over dit project.

 

Beoordeling: 8

 

 

Soulstance: “Life Size” (Schema Records)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Latin-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Lowlands Distributie

 Soulstance bestaat uit Enzo & Gianni Lo Greco. Samen waren zijn één van de bekendere namen ten tijde van de zogenaamde ‘loungegolf’. Tracks als “The Aftermath Of Love” en “Truth, Simplicity & Love” kwamen terecht op compilaties van Supperclub en kregen lovende reacties. Dit derde album uit 2003 ontvingen wij recentelijk en willen we toch nog even onder de aandacht brengen. Soulstance maakte met dit album een kleine overstap van overwegend tropische downtempo met enige jazz invloeden naar nu-jazz, latin-jazz en Braziliaanse tinten. De rij met gastmuzikanten is lang en zorgt voor een uiterst muzikaal resultaat. Hoogtepunt voor ons is het jazzy meets latin drum & bass moment “Lift Up”. Wederom scoort Soulstance een dikke voldoende met dit album en we kijken met veel belangstelling uit naar het naderende 4e album op Schema! Kijk op www.ishtar.it voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Miss Kittin Live At Sonar” (Sonar Music/ Virgin Music)  

Genre(s): Electro/ Elektronica/ Minimal/ Breakbeats

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: EMI Music

 De megapopulaire vrouwelijke Miss Kittin brengt hier een compilatie uit die gebaseerd is op haar live set tijdens het Sonar Festival, dat vorig jaar in Barcelona plaatsvond. Haar mix bestaat uit een onderscheidend goede selectie van smaakvolle electro, elektronica en de mengvormen met house (minimal) en breakbeats. Naast de diverse Miss Kittin (ook met The Hacker) tracks op deze compilatie kun je ook naar andere bekende namen als Aphex Twin (met “Window Licker”), The Orb, 2 Many DJ’s, Ursula 1000, Boards Of Canada (chill-out moment) en Ricardo Villalobos luisteren. Kortom: een sterk staaltje DJ vakmanschap van deze Duitse.

 

Beoordeling: 7,5 

 

 

Various: “Trousy By Matthew Dekay” (Armada Music)

 Genre(s): (Progressive) House/ Tech-House

Bron: 2-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Armada Music (www.armadamusic.com)

 Aansprekende 2-CD compilatie van het Armada label! Matthew Dekay laat er geen gras over groeien. Hij komt hier met een verzamelaar waarbij de eigentijdse (progressive) house liefhebber zijn/ haar vingers zal aflikken. Met een groot aantal eigen producties (al dan niet met andere producers) en namen als Roland Klinkenberg (ook met Remy als RR Workshop), HH vs. Inkfish, Chris Lake en Wally Lopez, weet hij een uitgebalanceerde mix neer te zetten met genoeg variatie en melodische inbreng om een langere periode te kunnen boeien. Deze DJ/ producer hebben we al jaren hoog zitten, want ondergetekende draait nog steeds zijn oudere werk op regelmatige basis! Conclusie: klasse 2-CD! Kijk op www.matthewdekay.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “3xHard3r - The Second Chapter” (Digidance)

 Genre(s): Hardstyle/ Hardcore/ Freestyle

Bron: 3-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Digidance (www.digidance.cc)

Op dit tweede deel uit de serie die de hardere dancestromingen vertegenwoordigd, zijn het Catscan, Pavo en Rob die hun kunsten vertonen. Alle heren weten een verantwoorde mix af te leveren die uitpuilt van de goede tracks. Catscan gebruikt erg veel eigen materiaal op de eerste disk, maar dat mag geen schande heten. Pavo neemt de hardstyle schijf voor zijn rekening en vervolgens draait Rob een ‘freestyle’ set waarbij vooral oude hardcore geselecteerd is. Voor hardstyle en hardcore liefhebbers is deze compilatie verplichte kost.


Beoordeling: 6,5

 

 

Armin van Buuren: “Shivers” (Armada Music)

 Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Armada Music (www.armadamusic.com)

 Het tweede artiestenalbum van Armin van Buuren is al enige tijd uit, maar nu pas in ons bezit. We willen hier toch graag nog enige woorden aan spenderen. Armin van Buuren is namelijk bijzonder goed bezig. Hij weet met zijn melodische, sfeervolle trance sound zaal na zaal plat te krijgen en staat al jaren bij de hoogst genoteerde DJ’s in de jaarlijkse top 100 lijst die het Engelse DJ Magazine uitgeeft. Op “Shivers” vinden we naast de hits “Shivers” en “Serenity” (met Jan Vayne) ook het meer richting progressive en tech-house neigende “Bounce Back” dat Armin samen met Remy en Roland Klinkenberg produceerde. Deze track mag een waar hoogtepunt op de disk genoemd worden. Overige gastbijdragen op dit album zijn ingevuld door namen als Justine Suissa, Martijn Hagens, Ray Wilson, Gabriel & Dresden en Mic Burns. Conclusie: een sublieme tranceplaat die wellicht nog beter is als zijn debuutalbum. Kijk op www.armadamusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Harvey Lindo: “Kid Gloves” (Compost Records)  

Genre(s): (Abstract) Hip-Hop/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Harvey Lindo is een alter ego van Dominic Jacobson aka Modaji. Modaji kennen we vooral van zijn jazzy broken beats, maar hier is het vooral (abstract) hip-hop wat je te horen krijgt. De lekkere melodische, soulful hip-hop waaraan onder andere diverse leden van hip-hop formatie Maspyke (ABB Records) hun medewerking verleenden is een uitvlucht voor de mensen die de rauwere hip-hop sound (even) zat zijn. Vooral de vocale bijdragen van Maspyke leden Tableek en Hanif tijdens de track “The Here And The Now” vallen op door de lekkere muzikale begeleiding. Een echte uitschieter is dit album uiteindelijk niet, maar Harvey Lindo scoort op basis van de vele bovengemiddelde tracks op de plaat toch een geruime voldoende!

 

Beoordeling: 8

 

 

16 Bit Lolita's: “Bodywarmer” (Extrema Music)

 Genre(s): House/ Downtempo

Bron: 2-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Extrema Music (www.extremamusic.com)

 De 16 Bit Lolita's, bestaande uit Peter Kriek en Ariaan Olieroock, hebben deze maand via Extrema hun debuutalbum uitgebracht. Na diverse singles voor uiteenlopende labels, bleek een album onvermijdelijk en dat mag absoluut geen straf heten. De melodische house, in al zijn diversiteit, is een genot voor op de dansvloer, maar ook thuis. Juist die cross-over maakt dit album een luisterbeurt waardig! Het album bestaat uit 2 delen. Op het eerste deel staan diverse producties, remixen en co-producties opgesomd, waarbij ook de naam Stef Vrolijk regelmatig opduikt. Op deel 2 krijgen we een geheel andere sound voor onze kiezen. Onder de noemer Lost Orchestra trakteert de formatie ons op fraaie geluidscollages die we voor het gemak even scharen onder het downtempo/ chill-out genre. Juist de mooie balans tussen sfeer en (gedoseerde) power is de kracht van 16 Bit Lolita's. Wij willen iedere liefhebber van housemuziek aanraden dit album te gaan beluisteren. Kijk op www.extremamusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Om:10 - A Decade Of Future Music” (Om Records)

 Genre(s): (Deep) House/ Downtempo/ Abstract Hip-Hop

Bron: 3-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 Deze 200ste release op Om Records onderstreept het 10-jarige bestaan van het toplabel. Het label trakteert middels een 3-CD release dat nieuw en niet eerder uitgebracht materiaal bevat, maar ook één disk vol met classics bevat. De eerste disk bevat housetracks, de tweede disk downtempo en abstract hip-hop, de derde disk staat in het teken van de classics van het label. Alle grote namen van het label zijn vertegenwoordigd op dit verjaardagsfeestje: Mark Farina, Kaskade, King Kooba, Blue Boy, Naked Music NYC, Afro-Mystik, Soulstice, J Boogie, Terra Deva, Andy Caldwell, Colette en Rithma. Kijk op www.omrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Om:Miami 2006” (Om Records)

 Genre(s): House/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 Voor de komende Miami Winter Music Conference heeft Om Records een leuke verzamelaar gelanceerd met vers dansbaar materiaal van het label. Het is ‘dancefloor funk driven house’ met invloeden uit electro, disco, soul en meer. In het kort kom dat neer op deep-house, grooves, chicago house en vernieuwende sounds. Op de compilatie staan bijdragen van Andy Caldwell, Groove Junkies, Colette, Rithma, Iz & Diz, Fred Everything en Uneaq. Na 13 tracks ben je direct ‘in the mood’ om een Om party te bezoeken tijdens de komende conferentie. Beste track: de Justin Martin mix (met hele vette basslines) voor Colette’s “Didn’t Mean To Turn You On”. Kijk op www.omrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Om:Lounge Volume 10” (Om Records)

 Genre(s): (Deep) House/ Downtempo/ Abstract Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 “Om Lounge” is een serie die nooit teleurstelt en dat is ook nu weer het geval. De CD bevat een lekker divers karakter, met kwaliteit als gezamenlijk kenmerk. Opvallende tracks zijn de downtempo ‘trippy’ beats van Joey Youngman. Zijn track “Gotta Be Love” kan zo op de komende “Mushroom Jazz” mixcompilatie gezet worden. Ook het uiterst sfeerrijke “Argentina” van Stolen Identity is een klasse apart. De uitsmijter voor ons is Simeon’s “Not Feelin’ This”. Het is duidelijk hoorbaar dat producer Colossus achter de knoppen heeft plaatsgenomen bij deze track. Verwacht een combinatie van de sound van zijn (lees: Colossus) recente album, gecombineerd met de fusion sound van Roy Ayers. Ten slotte is er een ware opvolger voor Blue Six op de markt, want Michelle Shaparow’s lichtvoetige deep-house track lijkt wel erg veel op de sound van Jay Denes (producer van Blue Six). Conclusie: een topcompilatie die je moet hebben!

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Funky Boudoir: “Funky Boudoir” (Red Bullet)

 Genre(s): Funk/ Jazz/ Fusion

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Red Bullet (www.redbullet.nl)

 De Belgische band Funky Boudoir werd in 2003 opgericht door een aantal gerenommeerde sessiemuzikanten. Hun gezamenlijke liefde voor soul, jazz, funk en Phillysound is de basis voor de eerste CD van deze band. Gitarist/ toetsenist Jan Verheyen, bassist Barry McNeese, drummer Tony Gyselinck, trompettist Oliver Bodson en de Amerikaanse producer/ gitarist Ralph Samantha zijn verantwoordelijk voor een sound die is voorzien van een subtiel ‘urban sophisticated’ laagje zoals de persomschrijving luidt. De female vocals van Dani Caen zijn wat ons betreft van een uitstekende kwaliteit en zorgen voor een meerwaarde aan de muziek. Hoogtepunt: de duidelijke flirt met de sound van Roy Ayers gedurende de track “Natural Facts”. Kijk op www.redbullet.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

The Jazzinvaders: “Up & Out” (Social Beats)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Latin Jazz

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Social Beats (www.socialbeats.com) 

De 12” die vorig jaar van The Jazzinvaders verscheen was al van grote klasse, maar met dit album scharen ze zich direct naast de ‘groten’ binnen het nu-jazz genre. Met een vette knipoog naar labels als Schema en de huidige Latin Jazz sound van Gerardo Frisina is dit een uiterst interessant album geworden. Phil Martin is de drijvende kracht achter dit project. Samen met 5 sublieme muzikanten weet hij een ijzersterk resultaat af te leveren. Titeltrack “Up & Out” kenden we al en mag één van de hoogtepunten op deze plaat genoemd worden. De Latin injecties werken erg motiverend! Dit is muziek die erg goed past op de avonden van Supernatural en festivals als Maison Royale (waarop de heren overigens ook optreden in april). Deze muziek zou tevens niet misstaan op Arrow Jazz FM! Kijk op www.socialbeats.com voor meer informatie over dit gezelschap!

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Moca: “Tempomat” (Black Flame)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Latin-Jazz/ Jazz-Dance

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Coast To Coast 

Moca is een project van Christian Becker. Hij blijkt een uiterst diverse kijk op de moderne jazz te hebben. Op dit album krijg je namelijk jazz-dance, jazzy house, nu-jazz, latin-jazz en fusion sounds te horen. De flirt met St. Germain is duidelijk te horen gedurende diverse tracks, maar voor ons draait het om de soepele jazz-dance breaks van “Organ King”. Met de sublieme instrumentatie en deuntjes tijdens vrijwel alle tracks is dit album een echte aanrader voor de liefhebbers van downtempo en moderne jazz sounds. Programmeurs van Arrow Jazz FM: spits uw oren.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Explosive Car Tuning 10” (Digidance)

 Genre(s): Jumpstyle/ Hardstyle/ Hardcore

Bron: 2-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Digidance

 DJ Marcky blijft gewoon doen waar hij goed in is: het brengen van knalharde dancebeats. Op deel 10 ligt de nadruk vooral op de jumpstyle. De muziek is melodieus genoeg om een tijdje naar te kunnen luisteren, maar na 2 CD's lang vrijwel identieke muziek te hebben gehoord, wil je deze compilatie graag weer even aan de kant leggen. Kortom: een compilatiereeks die je niet te veel moet draaien. Voor de liefhebber is dit uiteraard meer van hetzelfde en weet je dus wat je kunt verwachten.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

Various: “Explosive Car Tuning 9” (Digidance)

 Genre(s): Jumpstyle/ Hardstyle/ Hardcore

Bron: 2-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Digidance

 De Belgische DJ Marcky verzorgt hier de 9e editie uit de “Explosive Car Tuning” serie. Deze compilatiereeks is verhuisd van SMM (Sony/ BMG) naar Digidance. De muziek op deze 2-CD is hard en bestemd voor in de auto en op party's. De zware beats van DJ Greg C, DJ Duro & The Prophet, DJ Zemtec en DJ Marcky zelf zorgen voor een heftige, doch eentonige show. Dit is muziek voor het partypubliek dat de hardere dancefeesten bezoekt.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

Röyksopp: “Röyksopp's Night Out Live E.P.” (Labels)

 Genre(s): Electro-Pop/ House

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: EMI Music

 Röyksopp's tweede album “The Understanding”, dat afgelopen jaar uitkwam, werd door de pers erg lauw ontvangen. Terecht of onterecht, de heren Torbjørn Brundtland en Svein Berge zijn zelfverzekerd en komen hier met een live album op de markt dat podium vertolkingen bevat van beide albums, aangevuld met nieuw materiaal. Aan de muziek van Röyksopp hebben we nooit getwijfeld, maar live vallen de vocalisten nogal door de mand. Wij zijn erg blij met een live vertolking van onze favoriet “Go Away”, maar de mannelijke vocalist scoort simpelweg ruim onvoldoende. Wat over blijft is een leuk en vermakelijk mini-album dat enkele verrassende live vertolkingen bevat. De house en electro-pop sound van Röyksopp is en blijft een sterke vinding en zal ook hier weer gretig aftrek vinden. Kijk op www.royksopp.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Ana Moura: “Aconteceu” (Coast Company)

Genre(s): Fado/ World Music

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Coast To Coast

 Wie van een portie avontuurlijke ‘world music’ houdt, kan zijn hart ophalen aan deze zangeres Ana Moura. Naast het fraaie voorkomen van deze jonge zangeres, is ook de muziek leuk om te beluisteren. De Portugese grijpt qua stijl naar de fado en doet dit op geheel eigen wijze. Het album bevat in totaal 20 tracks, die je stuk voor stuk rustig moet beluisteren om ze te begrijpen. In maart 2005 is dit album reeds uitgekomen waarbij ze opnieuw begeleid wordt door Jorge Fernando. De CD bestaat uit een gedeelte fado clássico, 'À Porta Do Fado (de deur naar fado)', vertolkt met viool- en gitaarbegeleiding, en een gedeelte gewijd aan de traditionele fado, Dentro De Casa (binnenshuis) met alleen gitaarbegeleiding. Het album was afgelopen jaar genomineerd voor een Edison award in de categorie "World Internationaal".

 

Beoordeling: 6,5

 

 

Various: “Re:Mixed” (Digidance)

 Genre(s): Dance/ House/ Trance

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Digidance 

“Re:Mixed” is een soort megamix met recent materiaal uit de dance sector, maar dan wel van een commercieel karakter. In totaal komen er 25 tracks voorbij in gemixte vorm. Enkele namen die op de tracklist staan: Marco V, DJ Jean, Les Rythmes Digitales, Freemason feat. Amanda Wilson en Mark van Dale. Kortom: dit is een leuke CD voor de liefhebbers van de meer commerciële danceklanken.

 

Beoordeling: 6 

 

 

Rick Kelly as Soul Ballet: “Dream Beat Dream” (215 Records)

 Genre(s): Downtempo/ Chill-Out/ House/ Jazz

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: 215 Music (www.215music.com)

 In Nederland hebben we Paulus Potters, vanuit de US komt Rick Kelly aka Soul Ballet met lekkere lichtvoetige ‘poppy’ soul meets jazz chill-out muziek. Soul Ballet wordt op Arrow Jazz FM flink aangemoedigd middels het adembenemend mooie “CREAM”. Dit downtempo sfeerwonder bevat een luie breakbeat met organs, piano, blazers en schitterende akkoorden met computer strings. De overige muziek op dit album is ook prima te doen, al wordt het niveau van “CREAM” nergens geëvenaard. Het album wordt geleverd met speciale bonus CD welke 3 tracks bevat van het album dat we direct hieronder bespreken!

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Soul Ballet: “All The Pretty Lights” (215 Records)

 Genre(s): Chill-Out/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: 215 Music (www.215music.com)

 Deze release is geprogrammeerd met ‘web exclusive’ remixes van Soul Ballet's ‘Greatest Hits en ‘most requested tracks’. De chill-out sound van Soul Ballet zou je kort door de bocht kunnen omschrijven als een combinatie van Enigma, Moby, de Café del Mar chill-out sound en de muziek van onze eigen Paulus Potters. Een echte uitschieter kunnen we niet ontdekken op deze disk. Wij verkiezen Soul Ballet’s “CREAM” als ‘all time favorite’. Helaas staat die track niet op dit overzicht. De CD is tijdelijk te verkrijgen via de website van 215 Music. Kijk op www.215music.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Easy Aloha's: “Cashmere Cat” (Dox Records)

 Genre(s): Retro-Pop/ Easy Tune/ Bossa Beats/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Coast To Coast

 Bas Albers en Gerard Janssen zijn de drijvende krachten achter de Easy Aloha's. Ze werkten al eens samen met Arling & Cameron (where the f**k did they go?), wat in 1996 resulteerde in een succes (de track “Aloha”). Het album “Cashmere Cat” combineert retro-pop klanten (vooral gitaar-pop) en easy tune met eigentijdse beats. Het duo trakteert zo nu en dan op zonnige bossa beats en heeft de hulp ingeroepen van onder andere Benjamin Herman. De sound van Easy Aloha's lijkt eigenlijk best een beetje op de muziek van de eerder genoemde Arling & Cameron, waar we sinds 2001 niet meer van hoorden. Laatstgenoemde(n) geven echter op hun website aan dat ze dit jaar met een nieuw album komen. Beste track op deze CD is “Easy”, dat gevoelig en aanstekelijk klinkt. Jammer dat de vocalen her en der tegenvallen. Kijk op www.easyalohas.com voor meer informatie. Let op: deze CD is tijdelijk te winnen op deze site!

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Lisa Shaw: “Cherry” (Naked Music)

 Genre(s): Broken Beats/ Downtempo/ Nu-Soul/ Deep-House

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Rough Trade

 Lisa Shaw is al lang geen onbekende naam meer in de dancescene. Ze zong mee op het album van Miguel Migs, is de zangeres van Nuspirit Helsinki’s klapper “Trying” en bracht ook al solomateriaal uit. Het debuutalbum van Lisa Shaw is van een torenhoge kwaliteit. De producers Jay Denes en Eric Stamile bogen zich over de productie en leveren zoals altijd topklasse af! Op “Cherry” wordt je direct beetgenomen door de titelsong. Het materiaal is overwegend van broken beats of downtempo aard. De beatloze ‘interlude’ “Dim Light” is werkelijk van een oorstrelende schoonheid! Heel erg gevoelig en effectief door de schitterende strijkmelodieën. Opvallend zijn de weinige housetracks op dit album. Naked stond ooit bekend als vooraanstaande topleverancier op het gebied van zoete deep-house en broken beats. Nu is de sound duidelijk iets verbreed met meer chill-out en nu-soul achtige sounds. Het album wordt afgesloten met de Jimpster remix voor de oudere track “Let It Ride”. Wederom een fantastische release op dit onovertroffen label! Op www.naked-music.com vind je alle informatie over dit label.


Beoordeling: 8,5

 

 

Calm: “Free-Soil Sounds For Moonage” (Music For Dreams)

 Genre(s): Downtempo/ Bossa Beats/ World Music

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Kiyotaka Fukagawa aka Calm bracht dit uiterst fraaie album reeds in 2002 uit. Calm kennen we onder andere van een remix voor Jazzanova. De Japanse producer trakteert de luisteraar middels dit album op een portie exotische (world) klanken, gecombineerd met fraaie sfeercollages en eigentijdse beats. “Sitting On The Beach” leerden we kennen via Enrico Riva's “Zensitivity” compilatie en blijkt een hoogtepunt op dit fraaie album. Ook het op jazz meets exotica gebaseerde “Noon At The Moon” vormt een prettige, doch rustieke climax! Niet al het materiaal is even boeiend, maar het album krijgt over het geheel een zware voldoende.

 

Beoordeling: 8

 

 

Cantoma: “Cantoma” (Music For Dreams)

 Genre(s): Downtempo/ Deep-House/ Bossa Beats

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Cantoma's debuutalbum kwam reeds uit in 2004, maar willen we alsnog even onder de aandacht brengen. Phil Mison en Christophe Goze zijn de namen achter dit project. Van het album hoorden we de track “Pandajero” al in het verleden (in een iets andere versie overigens). Deze soepele elektronische Braziliaanse dancetrack, noem het bossa beats, kwam terecht op een aantal verzamelaars en mag met recht één van de hoogtepunten op dit `tropische' album genoemd worden. De sound van Cantoma is grotendeels van die muziek om lekker bij achterover te hangen in een stoel of om van te genieten op de bank! Met deze muziek haal je zeker het zogenaamde ‘Ibiza chill-out gevoel’ in huis!

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “LateNightTales By Belle & Sebastian” (Azuli Records) 

Genre(s): Pop (Classics)/ Soul/ Jazz/ Abstract Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Astral Music

 Bij een nieuw deel uit de “LateNightTales” serie zitten wij hier altijd op het puntje van onze stoel. Ook deze editie door Belle & Sebastian is weer een topper. Er zit niet echt een lijn in de opbouw van de CD, maar de kwaliteit van de tracks maakt een hoop goed. Oud en nieuw materiaal gaat hand in hand en wij hebben erg zitten genieten bij het (opnieuw) horen van RJD2's “Here's What's Left”. Wat een prachtige track! In maarliefst 26 tracks laten Belle & Sebastian horen wat hun muzikale visie is en gebruiken hiervoor voorbeelden van onder andere Demis Roussos, Johnny Cash, Steve Miller Band, Stereolab, Donovan en Novi Singers. Kijk op www.latenighttales.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Forward - By DJ Dazzle” (Mostly Recordings)

 Genre(s): (Progressive) Trance/ Tech-House/ Tech-Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Entertainment Distributie Nederland

 DJ Dazzle was ooit eens een trancebelofte, die vanuit Tiësto’s Black-Hole stal snel naam maakte met zijn compilaties en DJ sets. Dazzle is nu echter een eigen label gestart en brengt daarop een 2-CD compilatie uit. De gewaardeerde DJ begint zijn set met lekkere progressive trance om vervolgens via pure ‘pumping’ trance door te stoten naar wat meer ‘tech’ georiënteerd werk. Trance blijft echter overal het hoofdingrediënt. Opvallend is dat er lekker veel melodieuze platen gebruikt worden en daar kunnen wij onmogelijk bezwaar tegen maken! Namen op de tracklist: Max Graham, Benjamin Bates, M.I.K.E., Marcel Woods, Igor S., Andain, Antidote, Ernesto vs. Bastian en Dazzle zelf.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Quantic: “One Off’s, Remixes & B Sides” (Thru Thoughts)

 Genre(s): Downtempo/ Nu-Jazz/ Trip-Hop/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: 2-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Dit concept album van Will Holland aka Quantic bevat alle ‘exclusieve’ tracks, remixen en B-kanten die je al lange tijd zoekt. Op de 2 schijfjes schieten er in totaal 27 tracks aan je voorbij! Het materiaal komt allemaal uit het nieuwe millennium en blinkt uit in creativiteit en diversiteit. Al vanaf de downtempo openingstrack “Archipelago” hebben we geboeid zitten te luisteren. Op de 2-CD hoor je remixen (van en voor) of co-producties met Mr. Scruff, Future Loop Foundation, Skalpel, UFO, Dublex Inc. en Nu:Tone voorbij komen. De muziek varieert van downtempo, trip-hop, nu-jazz (en andere jazz subgenres) tot broken beats, deep-house, drum & bass en experimentele elektronica. Will Holland weet op een geheel eigen wijze motiverende en (regelmatig) ingewikkelde ritmes te maken, zonder door te slaan en de muzikaliteit te verliezen. Hij blijkt een alleskunner! Respect! Beste track: de op broken beats meets dub gebaseerde Quantic remix voor Painè’s “Bene”. Kijk op www.thru-thoughts.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 9

 

 

Various: “Sister's Lounge” (Cool D:Vision)

 Genre(s): (Nu)Jazz/ (Nu)Soul/ Pop/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Coast To Coast

 Op “Sister's Lounge” wordt je verwend met tracks van diverse vrouwelijke topvocalisten. Jill Scott, Merit Ostermann, Alice Russell, Billie Holiday, Beady Belle en Natalie Cole zijn slechts enkele topnamen op deze goed gecompileerde CD. Het materiaal is overwegend jazzy, met een knipoog naar de soul en pop. Na beluistering van de disk weet je zonder moeite de repeat knop te vinden!

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Milano Fashion 4” (Cool D:Vision)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Downtempo/ Deep-House/ Latin/ Bossa Beats

Bron: 2-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Coast To Coast

 Op deze 2-CD, gekoppeld aan het concept ‘mode', staan een groot aantal toppers op de tracklist geprogrammeerd. De eerste disk is muziek ‘tijdens de show', de tweede disk is muziek voor ‘na de show' (muziek met iets meer pit). Namen als Hooverphonic, Slow Train, Boozoo Bajou, Fertile Ground, EDC (Eddy de Clercq), S-Tone Inc., Neon Heights, Ben Mono en Thievery Corporation zijn ijzersterk vertegenwoordigd op deze bovengemiddelde compilatie CD. Leuk om opnieuw te horen: The Avalanches met “Since I Left You”.

 

Beoordeling: 7,5

 

The Nostalgia 77 Octet: “Seven’s & Eight’s” (Thru Thoughts)

 Genre(s): Nu-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Nostalgia 77 bracht eerder al 2 albums uit via Thru Thoughts. Nu is er een live album verschijnen dat opgenomen is in het Londense Jazz Café. Op deze live CD staan in totaal 7 tracks. De lang gerekte freestyle jazz tracks zijn werkelijk top om naar te luisteren. De opzwepende drums van Graham Fox zorgen voor de swing en de piano klanken van Ross Stanley voor de basis van de vele solo’s met diverse blazers. Openingstrack “Changes” spreekt ons het meest aan, maar de onderlinge (hoge) kwaliteit verschilt niet veel gedurende de CD! Als bonus krijg je de track “The Hope Suite” (Parts 1, 2 & 3) kado, die al eens als single verscheen via hetzelfde label. Kijk op www.nostalgia77.com voor meer informatie.


Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Tribal Mix Volume 4 By Phillipe B” (Wagram)

 Genre(s): House/ Electro-House

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Bang! Distribution

 Deze nieuwe editie uit de “Tribal Mix” serie is niet bepaald overtuigend te noemen. Philippe B laat een combinatie horen van house (met regelmatig een retro sound die naar eind jaren 80/ begin jaren 90 verwijst), electro-house en wat soulful tinten. De opbouw is niet echt logisch en we missen echte klappers op de tracklist. Je zou denken dat met namen als Axwell, Antoine Clamaran en Roger Sanchez op de tracklist, er genoeg te beleven valt. Helaas blijft het een aardige poging van de DJ om een fraaie set af te leveren, maar meer is het ook niet.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

Various: “Winter Sessions III By Jorge Jaramillo” (Subliminal)

 Genre(s): (Electro) House/ Grooves

Bron: 2-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Astral Music

 De compilaties van het Subliminal label vinden wij vrijwel nooit enerverend en dat is hier ook weer het geval. Veel groovy house platen met invloeden uit de soul en vooral electro bieden. De DJ in kwestie, Jorge Jaramillo (DJ Lace), is uiteraard bekend als 50% van de formatie Who Da Funk. Hij levert een redelijke mix af met weinig echte uitschieters. Artiesten als Morillo, Harry “Choo Choo” Romero, Ian Carey, Blaze feat. Barbara Tucker en Who Da Funk zelf kunnen helaas niet voorkomen dat deze mix in het gebied der middelmaat zal eindigen. We wachten op een uitschieter van het Subliminal label.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

Various: “Soul & Jazz In The House” (Slip ‘n’ Slide)

 Genre(s): Jazzy & Soulful House

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: ZYX Music

 Deze fraaie compilatie is samengesteld en gemixt door DJ Rico (wie kent ‘m niet?). Deze, voor ons, onbekende jock doet echter goede zaken en laat ons genieten van lekker jazzy en soulful house materiaal van artiesten als Fred Everything, King Britt, Mr. V en Marcus Enochson. Door de zeer sterke tracklist en grote mate van muzikaliteit is deze compilatie CD een echte aanrader voor liefhebbers van lichtvoetige housevarianten. Kijk op www.slipnslidemusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “A State Of Trance Year Mix 2005” (Cloud 9 Music)

 Genre(s): Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Armada Music

 Armin van Buuren heeft recentelijk een 2-CD op de markt gebracht waarbij de luisteraars van zijn radioshow “A State Of Trance” (te beluisteren op Fresh FM) grotendeels konden bepalen hoe de tracklist eruit zou komen te zien (middels ‘voting’). In totaal krijg je 82 geluidsfragmenten van tracks te horen. Uiteraard ontbreken alle essentiële 2005 trance tracks niet. Qua namen moet je uiteraard denken aan: Rank 1, Marco V, Thrillseekers, Mark Norman, Randy Katana, Ernesto vs. Bastian, Way Out West en Armin van Buuren zelf. Deze mixcompilatie is een erg leuk initiatief en zal vermoedelijk gretig aftrek vinden bij de grote schare fans!

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Bazille Noir: “Different Places” (Jubilee Records)

 Genre(s): Downtempo/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Musicmail Tonträger

 Bazille Noir bestaat uit Jens Paulsen, Stefan Ebinger en Carsten Falkenberg. Het drietal bracht al eerder een album uit voor Jubilee en komt hier met 18 nieuwe tracks op de proppen. De downtempo sound, soms afgewisseld door broken beats, hebben een hoog De-Phazz gehalte. Dit komt door de manier van produceren. De drum & bass breaks effecten die verwerkt zijn in vrijwel iedere track, vormen hier de belangrijkste vergelijking. De vrouwelijke vocalen zijn gedurende een groot deel van het album zeurend en vooral niet goed! Zonder zang zou dit album een stuk leuker klinken. Beste tracks: het swingende “Your Number” en het instrumentale, donkere “Il Sospiro”.

 

Beoordeling: 7

 

 

Orbient: “Re-Entry” (Jubilee Records)

 Genre(s): Downtempo/ Chill-Out/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Musicmail Tonträger (www.musicmail.de)

 Orbient leerden we kennen van hun heerlijke zomerse track “Boarding”, afkomstig van het eerste album “Music For The ISS”. Orbient is een duo, bestaand uit Gerrit Meyer-Schottka en Ingo Grell. Op dit tweede album laten ze wederom horen dat ze getalenteerde producers zijn. Hun overwegend zomerse downtempo chill-out sound is uitstekend geschikt als bepalende sfeersetter in de befaamde lounge bars (en gelegenheden) op ‘magic island’ Ibiza. De track “Loopium” hoorden wij al eerder op een compilatie en mag veruit het hoogtepunt op dit album genoemd worden. De ‘kille’ strings zorgen voor de perfecte stemming op de goed gevonden breakbeat. Naast deze winnaar zijn ook de sfeercollages op broken beats tijdens “Discoded” en “Flare” van een goed niveau. Kijk op www.musicmail.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Ibiza Beach Bar” (ZYX Music)

 Genre(s): Downtempo/ Nu-Jazz/ Pop

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: ZYX Music

 Deze compilatie van ZYX mag zeker niet één van de beste uitingen van de laatste periode genoemd worden. Qua diversiteit slaat het concept een beetje door en ook het materiaal stelt veelal teleur. Namen als Bob Marley, Mystic Diversions, Wax Poetic en Mint Royale zorgen nog voor enige glans. Beste track is D.N.A.'s: “Vivo”.

 

Beoordeling: 5,5

 

 

Hardkandy: “Last To Leave” (Catskills Records)

 Genre(s): Downtempo/ Pop/ Funk

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Tim Bidwell en Simon Little vormen te samen Hardkandy. Op dit tweede album van de formatie laten ze zich van hun sfeervolle ‘poppy' en funky kant horen. De eerste paar tracks zijn lekker ingetogen, waarbij onder andere een gastrol is weggelegd voor Terry Callier. Later worden de downtempo beats aangekleed met funky elementen. Ons hoogtepunt is de vocaalloze track “Loose Ends”, een track waarbij blazers de hoofdrol opeisen.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Seven Eleven: “Live In Paris” (Seven Eleven Records)

 Genre(s): P-Funk/ Fusion

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Challenge Records International

Seven Eleven leerden wij kennen via hun aardige album “Hot ‘n’ Funky” uit 2003. Deze CD bevatte weliswaar een paar leuke tracks, maar echt onder de indruk raakten wij toen niet. Nu is er een live optreden van de P-Funk meets Fusion band op CD uitgebracht. De live sessie is al in september 2004 opgenomen (in Parijs) en bevat de vocalen van zangeres Jewl. Jewl doet ons regelmatig denken aan de zangeres bij Roy Ayers’ band. In totaal staan er 7 tracks op deze live CD. Wat we niet voelden bij het eerder genoemde album, voelen we nu wel! De sound is aanstekelijk, muzikaal, dansbaar en vooral live goed uitgevoerd. Check www.seveneleven.nl voor meer informatie!

 

Beoordeling: 8

 

 

Tape Five: “Swingfood Mood” (Audio Lotion)

 Genre(s): Downtempo/ Breakbeats/ Latin-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Musicmail Tonträger

 Net als Bazille Noir heeft de sound van Tape Five vrij veel weg van de muziek die De-Phazz brengt. Op een internet pagina lazen wij een omschrijving voor deze formatie als ‘the retro neo-bossa swing latin jazzy pop flavoured happening!' Daar sluiten we ons volledig bij aan. De vaak uptempo tracks zijn uitermate swingend en hebben veel latin-jazz invloeden. De blaaspartijen doen me een beetje aan het sfeertje van P18 denken. Echte uitschieters horen we niet op dit album, maar over de breedte is het een sterke plaat geworden. Kijk op www.musicmail.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Mezzoforte: “Forward Motion” (BHM Productions)

 Genre(s): Jazz/ Fusion

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: ZYX Music

 Dit album van Mezzoforte komt oorspronkelijk uit 2004, maar gaat nu weer in de herkansing. De fusion jazz sound van de formatie, die in basis uit 4 personen bestaat, is een genot om te horen. Dit elfde album van het gezelschap is in diverse landen opgenomen. De aansprekende melodieën en de soepele ritmes zorgen keer op keer van een spontane lach op je gezicht. Wij denken dat deze sound ook zeker bij het zogenaamde ‘lounge’ publiek goed zal vallen. De aangename fusie van sfeerrijke muziekstijlen zorgen voor een uitstekend luisterbaar eindresultaat! Kijk op www.mezzoforte.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “My Playlist - Llorca” (Wagram Music)

 Genre(s): Funk/ P-Funk/ House/ Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Bang! Distribution

 Een aantal maanden geleden bespraken we al eens een editie van DJ Cam uit de “My Playlist” serie van Wagram. Deze serie is toe aan een nieuw hoofdstuk met Ludovic Llorca in de hoofdrol. Deze getalenteerde DJ/ producer bracht in 2001 de prachtplaat “Newcomer” uit via F Communications; hét antwoord op St. Germain’s nu-jazz sound op dat moment. Deze compilatie begint meer vanuit het funk (en P-Funk) oogpunt; de eigen track van Llorca meegeteld. Onze eigen Bas Bron aka Bastian komt ook voorbij met een sublieme track onder zijn alias Seymour Bits (“Free” genaamd). De funky injecties vinden we ook terug in de diverse house en elektronica tracks op deze compilatie. Met overige namen als Chateau Flight, Phonique, Dani Siciliano, Tone Loc en de ‘man of the moment’ Jamie Lidell is dit een compilatie geworden met veel diversiteit en vooral een niet voor de hand liggende platenkeuze! Beste track is de I:Cube remix voor Phonique’s “99½”.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Abstrait Presents Al-Pha-X & Ma Faiza” (Abstrait Music)

 Genre(s): (Classical) Chill-Out/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Musicmail Tonträger

 Op dit conceptalbum selecteerde Raphaël Marionneau muziek van 2 formaties; te weten Al-Pha-X en Ma Faiza. De muziek op dit label (gekoppeld aan de bekende gelegenheid) is altijd rustiek, ingetogen, maar vooral mooi en muzikaal. Al-Pha-X combineert klassieke muziek met chill-out sounds. Het zorgt voor fraaie luistermuziek. Later op het album krijgen we met Ma Faiza nog wat meer elektronische chill-out te horen van het ‘zweverige' soort. Kortom: zoals we gewend zijn een heerlijke luister CD van dit label.

 

Beoordeling: 7

 

 

Maceo Parker: “School’s In” (BHM Productions)

 Genre(s): Jazz/ Funk

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: ZYX Music

 Maceo Parker is een grote naam in de jazz en komt hier met een uiterst vermakelijk album op de proppen. De muziekstukken puilen naast de jazzy inslag ook nog eens uit van de funk. Dit is prima muziek voor in een rokerig grand café met mensen die regelmatig (traditionele) jazz beluisteren. Voor de liefhebber van elektronische sfeermuziek die af en toe een uitstapje maakt naar het Blue Note label, is dit net iets te diepgaand. Deze CD bespraken we vorig jaar (maart 2005) ook al eens. Eind januari zal er echter een Hybrid-SACD editie verschijnen met een onwaarschijnlijk goede geluidskwaliteit. Voor de fijnproevers een uitgelezen kans om maximaal te kunnen genieten van deze muziek. Kijk op www.zyxmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Schranz Total 14.0” (Toptrax Recordings/ ZYX Music)

 Genre(s): Schranz/ Techno

Bron: 2-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: ZYX Music

 Linda Pearl en Boris S. nemen ieder een schijfje voor hun rekening op dit nieuwe hoofdstuk uit de “Schranz Total” serie. Op deze 14e compilatie in de serie krijg je simpelweg meer van hetzelfde te horen. Rauwe, industrieel klinkende techno (die naar hardcore neigt) met redelijk weinig aandacht voor de melodie. De energieke ‘Schranz’ sound heeft ook in Nederland een flinke schare liefhebbers opgebouwd, getuige de populariteit van de harde “Awakenings” avonden die in Nederland worden gehouden. Bekende namen als Viper XXL en Boris S. zijn met diverse producties vertegenwoordigd op deze 2-CD mixcompilatie. Voor de liefhebber van harde, scheurende, uptempo techno is dit een prima compilatiereeks!


Beoordeling: 7

 

 

Various: “N.Y. Lounge Volume 3” (Blue Flame)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Downtempo/ Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Coast To Coast

 Op deze compilatie, gerelateerd aan ‘Vertical New Yorkers' (lees: lounging people), staan een 16-tal sterke, doch uiterst diverse tracks. Materiaal van Praful (in de US laaiend populair), Minus 8, Dublex Inc., Zuell, Nina Simone, Gabin en OP & Ticklah gaan hand in hand en laten daarmee horen dat het zogenaamde ‘lounge' idee nog steeds in leven is. De soul, jazz, downtempo en hip-hop muziek op de compilatie zorgen te samen voor een uiterst luisterbaar resultaat.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Airwave: “Trilogique” (Banshee Worx/ ZYX Music)

 Genre(s): (Progressive) Trance/ Downtempo/ Breakbeats

Bron: 3-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: ZYX Music

 Airwave aka L-Vee aka Laurent Véronnez is al jaren één van de toonaangevende (progressive) trance producers en tevens één van de meest productieve. Hij komt hier middels “Trilogique” met een 3-CD album dat uitpuilt van de kwaliteit. Airwave gaat onder andere de samenwerking aan met Rising Star (Armin van Buuren), Markus Schulz, Özgür Can en Antidote. Het is uiteraard trance dat de boventoon voert op dit 3-CD album, maar de uitstapjes naar andere stijlen/ sferen zijn ook zeker niet verkeerd. Helaas vinden we nergens meer de emotie zoals we die ooit bij “Alone In The Dark” voelden in 1999.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Dancefloor Directions By Rui Murka” (Different City)

 Genre(s): Electro-House/ Disco-House/ Minimal/ House

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Coast To Coast

 In 12 tracks wordt je door Rui Murka getrakteerd op diverse `dancefloor directions'. De titel is leuk gevonden en past ook bij de muziek. Je krijgt housemuziek te horen met disco, electro en minimal invloeden. De CD bevat originele tracks en remixen door namen als Chicken Lips (zij remixen Plant Life), The Juan Maclean, Henrik Schwarz, Seelenluft en Putch 79. Een uitgebalanceerde compilatie die de gemiddelde clubber zeker zal aanspreken. Let op: tijdelijk te winnen op deze website.

 

Beoordeling: 7

 

 

Time Modem: “The Experience - Best Of” (ZYX Music)

 Genre(s): New-Beat/ Elektronica/ Ambient/ Techno

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: ZYX Music

 Begin jaren 90 bracht Time Modem, bestaande uit Joachim en Ulrich Wilhelm, een aantal leuke platen uit (op BOY Records) die qua geluid ergens het midden hielden tussen new-beat, elektronica, ambient en techno. Nu heeft ZYX een overzicht in elkaar gezet onder het mom `Best Of', waarbij je een stukje geschiedenisles krijgt op het gebied van de elektronische muziek en dan met name de ontwikkeling van de jaren 80 naar de jaren 90.

 

Beoordeling: 6

 

 

Various: “I Can't Live Without My Radio” (Tigersushi)

 Genre(s): Synth-Pop/ 80's Pop/ Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: Bang! Distribution

 DJ Morpheus heeft via Tigersushi weer eens een compilatie op de markt gebracht. Hij laat op deze CD in 16 tracks een retro pop sound horen, waarbij de electro-pop, synth-pop, 80's pop en hip-hop de belangrijkste ingrediënten vormen. Het klink zo nu en dan echt te ouderwets, maar toch werk je je zo door de tracklist heen. Met namen als Heaven 17 en Afrika Bambaataa herkennen we in ieder geval nog het één en ander qua geselecteerde (niet voor de hand liggende) classics.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

Various: “The World Of Oldschool Techno” (ZYX Music)

 Genre(s): Rave/ Hardcore/ Techno/ House

Bron: 2-CD

Rubriek: 2/2006

Distributie: ZYX Music

 De titel van deze compilatie dekt niet helemaal de lading van deze 2-CD. Verwacht geen techno classics, maar rave muziek die neigt naar (happy) hardcore. De uptempo sound was halverwege jaren 90 razend populair en leverde uiteindelijk ook chart successen op. Met bijdragen van Underground Nation Of Rotterdam (hardcore), E-De-Cologne (terror) en The Ethics (club) is dit een redelijke CD, met weinig echte aansprekende tracks.

 

Beoordeling: 5

 

 

 

Archief 2006

November 2006
Oktober 2006 Mei 2006
September 2006 April 2006
Augustus 2006 Maart 2006
Juli 2006 Februari 2006
Juni 2006

Januari 2006

 

Archief 2005

December 2005

Juni 2005

November 2005

Mei 2005

Oktober 2005

April 2005

September 2005

Maart 2005

Augustus 2005

Februari 2005

Juli 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002