CD recensies

Januari 2003

 

 

Various: “Stories By Steve Mamman” (Cinq Etoiles)

Genre: (Deep) House

Bron: CD

Datum: 1/2003

Distributie: ID&T Music

 Steve Mamman heeft als tweede DJ de opdracht gekregen een deel uit de “Stories” serie voor zijn rekening te nemen. Deze DJ die steeds bekender begint te worden (onder andere door zijn avonden in de NL, Amsterdam) heeft deze taak vol overgave vervuld en dat is goed te horen. Deze 12 tracks tellende disk bevat enkel de house van de meest stijlvolle soort. Het is opvallend dat veel tracks van bekende lounge artiesten in remix vorm voorbij komen. Ook is het opvallend dat de ritmiek in sommige tracks iets naar de progressive neigt. Toch is melodie het sleutelwoord tijdens de gehele disk en daar houden wij van! De Atjazz remix voor Rhythm Plate’s “Lean” is een track die aan het begin van de compilatie geplaatst is en fantastisch klinkt. Kenny Hawkes feat. Marcel & Kimra’s “Dance For Me” is een bekende clubhit die op deze disk een beetje vreemd klinkt (lijkt wel een MP3 van niet al te hoge kwaliteit). “Remember Chicago” van Shuffle Inc in de Swag mix is zo’n track met fraaie geluiden, maar een ‘techy’ progressive begeleiding qua percussie en ritmiek. De Andy Morris remix voor Chris Coco’s “Only Love” is ook al van een prima kwaliteit. Het klinkt allemaal een beetje dromerig en de leuke vocalen (onder andere over ‘the trees’) komen regelmatig terug. De Swag remix voor Kinobe’s “Butterfly” is net als de voorgaande track van Chris Coco erg dromerig en past perfect in deze mix. Ook wil ik nog even de eigen productie van Steve Mamman onder de aandacht brengen, die klinkt namelijk zeer goed! Monte La Rue heeft hem geassisteerd bij het produceren van “Tell A Tale” en zowel de melodieuze inbreng als de afwerking klinkt subliem. De vraag is nu: wanneer komt deze track uit als single (hopelijk met leuke remixen)? Steve Mamman heeft echter de beste track (wat ons betreft) voor het laatst bewaart. We hebben het nu over Klubfilter’s “Illumination (In The Garden Of Love)”. Een zweverige broken beats plaat met prachtige geluidspaden, mooie harpjes en bovendien een prima ritmiek. Dit alles is prachtig afgewerkt en de productie klinkt dan ook heel vol en overtuigend. Even nog een opmerking over het artwork van de CD en de cover (hoesje): wat een schitterende tekening! Bezoek www.cinq-etoiles.com voor meer informatie omtrent deze release en al het andere moois dat dit label reeds voortgebracht heeft! Waarschijnlijk is de CD binnenkort ook via www.id-t.com te bestellen.

 

 Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Playground Vol. 6” (Ecco Chamber Vienna)

Genre: Nu-Jazz/ Elektronica/ (Deep) House

Bron: CD

Datum: 1/2003

Distributie: Lowlands

Deze nieuwe editie uit de Playground serie is samengesteld en gemixt door de DJ’s van de succesformatie Nuspirit Helsinki. Lil’ Tony & Ender hebben 12 ijzersterke tracks achter elkaar gezet. Na de opener van Bobby Konders (met vocalen van vermoedelijk Ali G.) worden we gelijk verrast met een lekkere funky disco meets nu-jazz track van Andres met “You’re Still The One”. Da Lata’s “Golden” is erg apart te noemen wanneer je het vergelijkt met de rest van hun repertoire. Recloose’s “Ain’t Changing” is wat bekender, maar deze track horen we heel graag. Het is een soepele, elektronische broken beats track met vrij aardige vocalen en een snelheid qua BPM’s dat gelijk ligt met de gemiddelde deep-house plaat. De diverse gimmicks met de ‘housey’ synths zorgen voor een leuke variatie. “Falling Into” van Stateless klinkt erg retro en de vocalen zijn walgelijk. Bugge Wesseltoft’s “Change” is briljant te noemen. Deze track stond al eens op een compilatie van Monte La Rue (Welcome To Club Jazz 2) en bevat een lekkere housebeat met veel inbreng van de altijd aangename Fender Rhodes piano. De DJ’s van Nuspirit Helsinki hebben ook een eigen track geselecteerd voor dit album in de vorm van “Subzero”. Het album dat Nuspirit Helsinki afgelopen jaar uitbracht was adembenemend mooi, niet op de laatste plaats door “Subzero”, en er gaan geruchten dat het album dit jaar opnieuw uitgebracht zal worden (in de herkansing dus). Wij steunen dit initiatief zeker, want deze formatie verdient meer lof dan enkel die van de liefhebbers. Na een klein uurtje is de pret over en kan ik kort zijn: een prima compilatie voor een breed publiek. Toch zou ik de lezer nog meer willen aanmoedigen om het album van Nuspirit Helsinki te kopen, deze is uitgekomen op Guidance.

 

Cijfer: 8

 (AD) 

 

 

Various: “Stereo Deluxe One” (Stereo Deluxe)

Genre: Downtempo/ Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 1/2003

Distributie: Lowlands

Het Stereo Deluxe label staat bekend als een kwalitatief hoogwaardig label met sterke acts als The Funky Lowlives en Bobby Hughes. Op deze nieuwe verzamelaar, die de titel “Stereo Deluxe One: Deluxe Collection De Pralinés Stereo” draagt, staan 14 sterke tot zeer sterke tracks. Stereo Deluxe biedt de luisteraar lounge met wat meer diepgang. Het label wordt dan ook gesteund door veel doorgewinterde downtempo/ nu-jazz liefhebbers. De vocale Wayne Martin versie van Boozoo Bajou’s “Camioux” (de opener van deze disk) is niet echt bijzonder te noemen, maar je raakt direct geboeid bij het horen van de Dorfmeister vs. Uptight Productions versie van “Inside” van The Funky Lowlives. Na een minuut of drie kun je genieten van fantastische Fender Rhodes klanken en de beats in dit nummer zijn lekker funky. De Butti 49 remix voor Emo’s “Relief For Free” hebben we al eerder gehoord en ligt heel gemakkelijk in het gehoor. Het is zo’n lekkere swingende track met soulful vocalen. Vervolgens krijgen we dan “Magnificent Mr Morgan” van The Bobby Hughes Combination te horen. Deze track is ijzersterk en het laatste album van deze formatie, “Nhu Golden Era”, kwam dan ook in de jaarlijstjes van onder andere Monte La Rue terecht. “Normal Is Most Extraordinary” van Soul ’n’ Soda was al te beluisteren vanaf Enrico Riva’s “Your Lounge Your Music 3” compilatie (juni 2002) en is ook op deze CD één van de spraakmakende tracks. Razoof’s “Lamb’s Bread” zijn we al op diverse compilaties tegengekomen, maar deze Kiesen & Velten remix hadden wij nog niet gehoord. Helaas is het niet zo’n bijzondere track. De vocal sample past totaal niet in het melodieuze spel. De Fellman & Louise mix van Soul ’n’ Soda’s “What Kind Of Woman” is één van de fraaiste nummers op deze disk en springt eruit vanwege de toffe basslines, beats en de dreigende geluidspaden. “Karin’s Kerma” is een vocale versie van Bobby Hughes’ “Kerma Elastica”. Als één na laatste track op deze CD vinden we dan Robbyn Rhodes’ “What About You”, een ijzersterke midtempo track met een scherp randje en een melodramatisch sfeertje! Op deze compilatie kun je verder nog luisteren naar bijdragen van Mo’Horizons, Buelent en The Strike Boys. Conclusie: een prima compilatie, hoofdzakelijk geschikt voor de doorgewinterde downtempo/ nu-jazz luisteraar. Check ook www.stereodeluxe.com voor meer informatie omtrent dit hoogstaande label en deze nieuwe compilatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Alex Cortiz: “Mesmerising” (Swirl)

Genre: Lounge/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 1/2003

Distributie: Coast To Coast (www.coasttocoast.nl)

 Na een aardige tussenperiode is hier dan het vierde album van Alex Cortiz. Cortiz is natuurlijk een alter ego van Aad de Mooij, die bekend werd met zijn D’Shake project. Hij behaalde als één van de eerste producers de top 40 met een houseplaat (Yaaah!). Na de bejubelde albums “Make Believe” uit 2001, “Moodfood” uit 2000 en het bijna niet opgemerkte “Volume One” uit 1998 heeft Alex Cortiz ruim de tijd genomen om met een waardige opvolger te komen. Op “Mesmerising” staan 13 fantastische tracks die duidelijk herkenbaar zijn wanneer je de overige albums van Cortiz ook in je bezit hebt. De openingstrack “No Strings Attached” hebben wij reeds morgen beluisteren van de “Your Lounge Your Music 4” compilatie. “Schmooz” is een lekker slow-motion nummer met fantastische klankenpartijen. Het zijn vrij simpele deuntjes, maar ze liggen zo goed in het gehoor dat je direct blij wordt van dit nummer! “Sexy B.” is een fantastische deep-house track met prima percussie en het oeroude ‘woodblockje’. “Pink Beach” klinkt wat meer tropisch met fraaie gitaartjes (diverse soorten), fluit en vooral een broeierig sfeertje. “Run Baby Run” is een bossa nova getinte track met een melodielijn die me een beetje doet denken aan de oudere Cortiz track “Phusion”. Een dijk van een track overigens. Ook “Midnight Paris Café” is een deep-house getint nummer met wederom een catchy melodielijn en zeer mooi afgewerkte achtergrond geluiden (koorstemmen) in combinatie met scherpe basslines en nog betere percussie. “Lemon Sunrise” is nog zo’n zomerse track die perfect aansluit op “Pink Beach”. “Ambiophonic Odyssey” is een jazzy deep-house track met een klein beetje het De-Phazz gevoel, maar dan een stuk minder kitscherig en melig. Dit komt door de trompetpartijen welke worden afgewisseld met prachtige sfeervolle geluiden. Ook deze track is weer heerlijk, een klasse apart en tevens afwijkend van de overige tracks. Dat komt de variatie op deze CD ten goede. “Chambre 606” is een zeer zwoele en onduidelijke (lees: wazige) downtempo track met een lekker thema erin verwerkt. “Beau’s Theme” is nog zo’n prima deep-house productie van Alex Cortiz. De prachtige soundscapes in dit nummer doen je verlangen naar hete zomernachten en al het plezier dat daarbij komt kijken! Na “A-Chill” is het album alweer afgelopen en heb je bijna 70 muziek beluisterd. Met dit album bewijst Alex Cortiz dat hij zijn stijl heeft verbreed en tevens heeft verbeterd. Ik heb er in ieder geval enorm veel respect voor! Ik kan dit album na een paar luisterbeurten niet anders beoordelen dan met een dikke 9. Bekijk www.alexcortiz.nl voor meer info. Ook op www.coasttocoast.nl kun je meer informatie terugvinden. Advies: sprint naar je platenzaak!

 

Cijfer: 9

(AD)

 

Various: “Your Lounge Your Music 4 by Enrico Riva” (541/ NEWS)

Genre: Lounge/ Downtempo

Bron: 2-CD

Datum: 1/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

  Het jaar is nog maar net begonnen of Enrico Riva laat op niet misselijke wijze van zich horen. Het vierde deel van “Your Lounge Your Music” bevat enorm veel toptracks en opvallend veel onbekender werk. Bij Subtonal’s “Centennial” krijg ik direct de zomer in de bol. Wat een fantastische track die wat raakvlakken heeft met de reggae en ook Caribische klanken bevat. “Suite Caleta” van Ruisort zal veel mensen aanspreken door de ‘latin’ invloeden. Het ritme is vrij ingetogen, maar de veelal elektronische klanken zorgen voor een aangename, diepgaande sound. Camiel’s “Waiting For The Sun” is superstrak geproduceerd en bevat veel zweverige elementen in een zomerse sfeer. The Funky Lowlives overtuigen met de fantastische track “I Want 2 Know You”. Buiten de fraaie klanken en tegenvallende vocalen is deze track lekker swingend. Check ook hun laatste album op Stereo Deluxe. De midtempo track “Just A Woman” van Erik Sumo is nog weer even ‘swingender’ en zorgt voor de nodige diversiteit op deze compilatie. De diversiteit is overigens iets waar ‘kenner’ Enrico Riva zeer goed over nagedacht heeft! Bij het salsa-achtige “Echale Semilla” van Axel Krygier kun je je heupen eens flink ‘opsoepelen’ en een danspasje wagen. De ‘unreleased’ mix van Frankie Valentine voor Chari Chari’s “Across The Universe” is werkelijk topklasse. De deep-house van Valentine motiveert je direct om zo snel mogelijk een dansvloer op te zoeken. Tenslotte is Cinérex met “Heavenly” te vinden op deze compilatie, een bekendere track die al opviel op het album “CX” en tevens in de jaarlijst van Monte La Rue terecht is gekomen. Verwacht verder nog bijdragen van bekenden als Gerd, Monte La Rue, Craig D. Booker, Bobby Hughes Combination, Ohm Guru, Bahia Patrol (Eddy de Clercq), Sven van Hees, Alex Cortiz en Enrico Riva zelf. Ik mag wel weer zeggen dat dit een fantastische dubbel CD is geworden. We want more! Kijk op www.enricoriva.com of www.news.be voor meer informatie (zoals de complete tracklisting).

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

De-Phazz: “Plastic Love Memory” (Mole Listening Pearls)

Genre: Downtempo/ Breakbeats

Bron: CD

Datum: 1/2003

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

  De-Phazz bracht onlangs een nieuw album uit op Universal, genaamd “Daily Lama”. Deze hopen wij op korte termijn te kunnen recenseren. Tot die tijd kunnen wij iedereen sowieso dit album met remixen en enige nieuwe tracks aanbevelen, welke overigens recenter is dan “Daily Lama”. “Plastic Love Memory” bevat 15 toppers van tracks in de kenmerkende ‘kitscherige’ stijl van De-Phazz. “Nameless Life” is één van de grote winnaars op deze disk. Deze toptrack ondergaat een ‘rapoetry’ behandeling. De nieuwe track “Riddim Wize” is zo catchy dat het je absoluut niet meer los laat. Het is een track met semi-soepele uptempo (herkenbare) breakbeats, prachtige geluidspaden en leuke Jamaicaanse vocals! “Downtown Tazacorte” is nog zo’n nieuwe track van amper 2½ minuut die prima in het gehoor ligt en een fantastische ritmiek bevat. Dit soort ‘steeldrums’ kom je niet zo vaak tegen in de downtempo muziek, erg fraai! “Radio Sol” was al te vinden op het oudere album “Godsdog”. “Plastic Love Memory” was bij ons nog niet bekend van een eerder album, maar overtuigt 100 procent! Een nummer met zowel uptempo breakbeats, reggae invloeden en wazige, sfeervolle geluidsaccenten. Enkele andere nummers die onder handen genomen worden zijn “The Mambo Craze”, “Good Boy”, “Jazz Music” en “No Jive”. Voor de liefhebbers van deze stijl is dit dus een prachtige aanvulling op de collectie. Ook voor de mensen die melige lounge kunnen waarderen is dit een aanrader! Check www.molelp.com voor meer informatie. Op deze pagina is een artiestenpagina voor De-Phazz ingericht.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Harley & Muscle Present Addicted To House” (Soulstar)

Genre: Soulful House/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 1/2003

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

  Vrij recentelijk verscheen de compilatie van Harley & Muscle genaamd “Deep House 03”. Op deze dubbel CD wist het duo niet 100% te boeien, maar op deze nieuwe compilatie “Addicted To House” hebben ze aan één schijfje genoeg om wel te overtuigen! Op de tracklisting staan fantastische namen als Chris Brann, The Rurals, Kerri Chandler en Journeyman. De sfeer gedurende de hele disk is warm en behaaglijk. Na een paar klanken zit je er al helemaal in en raak je direct geboeid. De opener van Chris Brann, “You Are Still Here” genaamd, is zeer soepel geproduceerd en bevat een broken beat. Nog meer mooie voorbeelden van de emotionele sfeer op deze disk zijn de bijdragen van Larry Heard met “Riverside Drive” en Dino & Terry met “Liberty”. Ook Johnny Fiasco doet goede zaken met zijn track “Sabrosa”. De heerlijk geprogrammeerde hihats en de funky guitars maken dit een fantastisch nummer. De remix van Llorca voor Daniell Spencer feat. Downtown’s “Deep Freak” klinkt alsof hij al sinds 1995 op de plank lag om uitgebracht te worden. Er zijn in die tijd heel wat van die soort soulful house/ US garage platen van een hoog niveau uitgebracht. Derrick Thompson’s “Deliverance” is nog zo’n hoogtepunt op deze disk. Kerri Chandler heeft een probleem: die krijgt het namelijk al jaren niet voor elkaar om een slechte productie te maken. De beste man is werkelijk fantastisch! Ook deze track “My Daughter Kerri” is weer van een formidabele kwaliteit. Ik kan iedereen aanraden om zijn releases te checken op bijvoorbeeld Large Music. De laatste track, die op naam komt van Journeyman, bevat een buitengewoon harde bassdrum tegen de deep-house standaard in. Ik denk dat we wel duidelijk genoeg zijn geweest. Dit is één van de beste soulful house/ deep-house compilaties die we in tijden gehoord hebben. Check www.soulstarrecords.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Diego: “Instant Reality” (Kanzleramt)

Genre: Techno/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 1/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Diego Hostettler is een echt ‘technowonder’. Zijn releases blijven spectaculair, avontuurlijk en fantastisch afgewerkt met een volle sound. Dit nieuwe album telt 11 tracks die qua stijl uiteenlopen van techno tot vage elektronica. Qua melodieuze inbreng hebben we weinig te klagen want ieder nummer grijpt je attentie! Na de prachtige opener “Heavenly Blue” komt de vaart erin met “Mind Detergent”. De gelaagde productie komt zo goed uit de verf dat je op een aardig volume in je kamer al het gevoel hebt alsof je in de hal bij een technofeest staat. “Me Fragments” bevat van die kenmerkende ‘mellow’ organs die niet zo zeer bij techno horen, maar wel prima in dit nummer passen. De gecombineerde melodielijnen zijn subliem te noemen, al ontdek ik wel enige valse noten, maar daar zal niemand zich aan storen. “Sacrament” bevat een simpele pianoachtige melodie die veel gefilterd wordt en zo aanstekelijk is dat je direct gemotiveerd wordt om te gaan dansen. Met de track “Launcher” bewijst Diego een veelzijdig producer te zijn door zelfs de ‘ambient’ kant (bijna) te raken! “High In Spaces” is nog zo’n sublieme track met wat trance achtige elementen. Eigenlijk is techno ook een stijl om je in ‘trance’ te brengen. Door de klanken word je als het ware meegenomen in een ‘trip’. Na 11 tracks kan ik wederom concluderen dat Diego een klasse apart is. Ik kan weinig producers opnoemen die zulke vette producties op technogebied afleveren! Respect! Voor iedereen die weet over wat voor stijl ik het heb: check dan ook het album “Reasons” met duo producties van Alexander Kowalski, Dennis DeSantis en diezelfde Diego Hostettler. “Reasons” is ook vrij recent uitgekomen en is het tweelingbroertje van “Instant Reality”. Check www.kanzleramt.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Open Mag, Le Son #01” (UCMG France)

Genre: (Deep) House/ Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 1/2003

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

Open Mag is hèt Franse magazine dat de dance belicht en hieraan is nu een eerste compilatie gehangen. De compilatie puilt uit van de sprekende namen zoals Waldeck, Herbert, A Guy Called Gerald, Ian Pooley, De-Phazz, Dusted, Shazz (tijd niets meer van gehoord), DJ Cam en Gotan Project. Na een beatloze track van Ernest Saint Laurent treffen we “Humanity” van A Guy Called Gerald feat. Louise Rhodes. Deze track kennen we al van een !K7 label sampler en je kunt een sublieme drum & bass getinte ‘sfeerbuilder’ verwachten! Van Gotan Project is bekend dat ze al geruime tijd goed bezig zijn en dat ze onlangs een volledig album uitgebracht hebben via XL Recordings. De track “Last Tango In Paris” past prima bij het concept en klinkt ook nog eens heel aardig. Nog beter vind ik de bijdrage van DJ Cam met “Ghetto Love”. Het sfeertje is een tikkeltje dreigend en de beats en effecten lijken uit de hip-hop te komen. “Life” van Monsieur Charles feat. Electra Weston was niet één van de betere tracks van het album dat Monsieur Charles afgelopen jaar uitbracht. “Heartfixer” van De-Phazz is een prima track, maar die kennen we nu wel inmiddels. Ian Pooley’s “Balmes (A Better Life)” kun je zowel thuis als in de club opzetten, maar dat hebben de meeste DJ’s binnen dit genre al langer begrepen. “Fallin’ In Love” door Shazz ligt prima in het gehoor en dat mag je ook van zo’n formatie met een grote naam verwachten. Het is een lekkere track met mooie Fender Rhodes klanken, harpjes en middelmatige vocalen. De Deep Dish versie van Dusted’s “Always Remember To Respect & Honour Your Mother Part 1” was nog niet bekend bij ons, maar klinkt zeer goed. Het is alleen jammer dat je het deuntje inmiddels wel kunt dromen. Gelukkig komt het vrouwelijke vocale stuk niet zo vaak voor in deze remix waardoor het echt een meerwaarde biedt. Conclusie: een prima compilatie die niet al te origineel qua tracklisting is wanneer je een fanatieke danceliefhebber bent, maar wel een groot publiek zal aanspreken.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Freaks: “The Man Who Lived Underground” (Music For Freaks)

Genre: Elektronica/ Electro

Bron: CD

Datum: 1/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Bij het beluisteren van dit album door Freaks word je verrast door moeilijk te definiëren muziek die prima weg luistert, maar niet 100% overtuigt. De tracks zijn zeer divers en dat maakt het een aantrekkelijke plaat. “The Washing Machine” bevat zo’n leuke New Order beat (uit “Blue Monday”), een erg fijne track. “Where Were You When The Lights Went Out” is een lekkere ‘housey’ en ‘dubby’ elektronica track met vocalen die wel erg vaak worden herhaald. “Hang Up Your Hang Ups” is een korte ‘funky’ track. De vocalist bij de track “Fix It” klinkt me bekend in de oren. Als ik me niet vergis heeft deze vocalist ook meegedaan op het album van Lighning Head. “Love Hate” mag één van de hoogtepunten op deze disk genoemd worden door de zeer sterke productie. De vocalen worden op den duur wel wat vervelend. De muzikale invulling maakt echter alles goed! “Time” is nog zo’n prima nummer dat een downtempo housebeat bevat met prima vrouwelijke vocalen en veel ‘retro’ synths. Een groot deel van de overige tracks valt in te delen in het ‘nu-electro’ hokje, maar toch zijn er talrijke verwijzingen naar andere stijlen waarneembaar. Het album wordt afgesloten door het met acid en gitaar bepaalde “Blam (The New Jam)”. Ik kan dit album maar moeilijk op waarde schatten en het is de producer gelukt om een apart, afwijkend geluid neer te zetten. Dat verdient zeker een compliment.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

 

Various: “Emporio Armani Caffé 1” (Neverstop Music)

Genre: Downtempo/ Deep-House/ Breakbeats

Bron: CD

Datum: 1/2003

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

DJ Matteo Ceccarini draagt de dappere missie om voor Armani een compilatie album samen te stellen. Deze 10 tracks tellende disk bevat een aantal kortere, sfeervolle tracks die wij maar deels kunnen waarderen. “Ponger Star” van Vision is een hele behoorlijke track. De formatie Cantoma kennen we al van een oudere Chill Out Café compilatie (met de track “Katja”), ooit uitgebracht op het Irma label. Deze bijdrage, “Pandajero” genaamd, bevat het percussieloopje van Nick Holder’s “Summer Daze”. Buiten deze ‘bekende’ ritmiek is het nummer zeer goed te noemen door de Spaanse gitaartjes, baslijn en de additionele effecten. Voor de liefhebbers van ‘tribals’ is de track van de Singaraja Drummers met “Rites” een ‘must’. Wij snappen niet helemaal wat de Meat Katie remix voor Altitude’s “Nightstalker” tussen de tracklisting doet, maar het is geen onaardige track. Deze trance/ progressive track past echter niet zo goed tussen de downtempo sfeer die je voor de rest te horen krijgt. Na nog eens twee producties door Vision is het feest alweer over en kunnen we praten over een aardige compilatie die vermoedelijk geen potten gaat breken. Check www.neverstop.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Choice by Danny Tenaglia” (Azuli)

Genre: House & Dance Classics

Bron: 2-CD

Datum: 1/2003

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 DJ grootheid Danny Tenaglia heeft een nieuw deel uit de “Choice: A Collection Of Classics” serie voor zijn rekening genomen. Op deze 2-CD kun je veel lekkere dance en housetracks vinden uit vervlogen tijden. Tenaglia kiest op de discs voor lekker in het gehoor liggende songs die veel raakpunten hebben met de soul/ disco van 20 jaar geleden en de vroege house sound. Opvallende naam op de eerste disk is die van Fierce Ruling Diva. Dit project van Flamman & Abraxas werd afgelopen jaar nieuw leven ingeblazen door middel van remixen voor de classic “You Gotta Believe”. Dat is nu precies de track die ook op deze compilatie staat en uitermate fraai is. De bijdrage van Nomad met “(I Wanna Give You) Devotion” mag als bekend worden verondersteld, maar kunnen we nog steeds waarderen. Het is net als de opvolger “Just A Groove” een tijdloze track uit begin jaren 90. De bijdrage van Blaze Project met “Elevation” zal je doen denken aan de huidige deep-house sound. De basis voor die sound is al lang geleden gelegd. Gedurende de jaren 90 zijn er vele soulful house producties (vooral uit de US) niet opgemerkt, maar werd de clubby variant van labels als Work en Fresh Fruit beter opgepakt in Nederland. Op de eerste disk kun je buiten de benoemde tracks ook nog zwaar genieten van tracks door Cat Stevens en Kris Coleman. Op de tweede disk kan ik wat minder ‘pakkende’ tracks terugvinden, maar de kwaliteit is zeker niet minder. Adeva’s “Independent Woman” zal veel mensen wel bekend in de oren klinken. De zangeres die heel wat releases op het Cooltempo label achter haar naam heeft staan schittert hier ook weer. “Respect” blijft toch haar allergrootste en bekendste wapenfeit. Frankie Knuckles’ “The Whistle Song” heeft in 1991 de top 40 bereikt en ik begreep destijds helemaal niets van die plaat. Nu, 12 jaar later, kan ik de plaat echter heel goed waarderen en begrijp ik waarom deze track een inspiratiebron voor veel producers is geworden. Conclusie: de tracklisting is heel origineel en veel tracks heb ik nog niet eerder, of niet zo vaak op een compilatie zien verschijnen. Dit is zo’n 2-CD voor het publiek dat de 25 is gepasseerd en verlangt naar de ‘goede’ oude tijd. Check hem in je platenzaak of bezoek www.azuli.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “The Matrixx #2” (Spinnin’ Records)

Genre: Club-Trance/ Trance

Bron: CD

Datum: 1/2003

The Matrixx resident DJ Jochen kreeg de mogelijkheid om de ‘heetste’ clubhits bij elkaar te zoeken voor deze 2e Matrixx compilatie. Hij trakteert de luisteraar op een mix met maarliefst 20 nummers. Artica’s “Renaissance” in de Seraque mix is natuurlijk een dijk van een track die we iedereen aanraden op vinyl te kopen (BPM Dance release/ Silver Premium label). De track van DJ José is commercieel verantwoord en kan ik daardoor niet al te serieus nemen. Toch is de melodielijn verre van slecht. Ik zou dit nummer wel eens in remixvorm willen terughoren. Creative Lab’s “Unreal” hebben we reeds van vinyl mogen beluisteren en dit is een heel aardige track met een fraai stuk met kale bassdrum. De Project Medusa remix voor Driftwood’s “Freeloader” vind ik persoonlijk wat tegenvallen. Hij is niet zo scherp als het origineel en de melodielijn lijkt ook niet helemaal te kloppen (laatste noten). Na 12 tracks komt er dan een drietal BPM Dance tracks voorbij. Eerst kun je genieten van Mark Norman’s “Faith”, daarna van Signum feat. Katana’s “Third Dimension” en vervolgens van Viframa’s “Cristalle” in de Katana feat. DJ Precision remix. Alle drie zijn toppers binnen het trancegenre. Alleen al de tracks van dit label rechtvaardigen de aankoop van deze CD! Na een vrij simpele productie van E-Craig komen we dan aan bij de laatste productie op deze compilatie. Walt & Felizz proberen met “Endless” de sound van Cosmic Gate te brengen en dat lukt ook heel aardig. Tussen een flink aantal Spinnin’ en BPM Dance releases staan ook wat onbekendere tracks. De kwaliteit van deze tracks bestempel ik als enigszins wisselvallig. Voor de liefhebber van de ‘clubnights’ in The Matrixx en de club-trance/ trancesound (denk ook aan de Lexion) is dit een leuk overzichtje van wat er zich op muzikaal gebied allemaal afspeelt. Check www.spinninrecords.nl of www.matrixx.nl voor meer informatie omtrent deze compilatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: "Back To Mine, The Orb" (DMC)

Genre: Ambient/ Breaks/ House (Classics)/ Elektronica/ Chill-Out

Bron: CD

Datum: 12/2002

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

The Orb kreeg de mogelijkheid om dit 12e deel uit de Back To Mine serie voor hun rekening te nemen. Tussen de tracklisting staat opvallend 2 maal een bijdrage van Aphex Twin. De eerste is de topclassic “Polynominal-C”, een track die wij ook nog heel regelmatig opzetten. De bijdrage van Juno Reactor met “Nitrogen Pt. 1” klinkt heel mysterieus en dat maakt het een onweerstaanbaar goede track. Julee Cruise’s “Falling” (destijds verbonden aan de Twin Peaks serie als ik me niet vergis) is ook op deze CD te vinden, een fantastische track die iedereen wel herkent. Na de laatstgenoemde track kun je luisteren naar een niet eerder uitgebrachte track van The Orb, te weten “The Land Of Green Ginger”. Een leuk ‘hebbedingetje’ voor de verzamelaar en fan van hun werk. Na 14 tracks is het feest over en kunnen we spreken van een zeer constante CD met veel zweverige invloeden in combinatie met elektronische klanken. Check deze disk zeker eens in je platenzaak. Voor mensen die steevast de releases binnen deze serie kopen: dit is een waardig nieuw deel die je zonder voorbeluistering kunt aanschaffen. Noem de serie een leuk naslagwerk.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: "Solid Sounds Anno 2002, Volume 4" (N.E.W.S)

Genre: Techno/ Trance/ Progressive/ House

Bron: 2-CD

Datum: 12/2002

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Het Belgische N.E.W.S. brengt op jaarbasis heel wat verzamelaars uit. Soms zitten daar hele goede dingen tussen, soms wat mindere releases. Solid Sounds Anno 2002 (Volume 4) valt binnen die laatste categorie. Ondanks sterke bijdragen van Junkie XL & Sasha met het epische “Breezer”, het adembenemend mooie “Emerald” van Bedrock (John Digweed en Nick Muir) en Lemon 8’s “New York”, staat de tracklisting vol met minder sterke en 13 in een dozijn producties. Ik denk dat de samensteller een beetje het partygevoel heeft willen overbrengen naar de huiskamer. De mensen die puur voor de partysound gaan, zullen zeer blij zijn met deze dubbelaar, maar voor de kritische muziekliefhebber mist deze compilatie veel aan sfeer en melodie. Verwacht naast de eerdergenoemde tracks ook bijdragen van Tomaz vs. Filterheads, Umek, Andain, Insider, Ferenc, Slam feat. Dot Allison, Kobbe en Kenny Hawkes feat. Marcel & Kimra. Op www.news.be kun je meer informatie over deze CD vinden.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002