CD recensies

Januari 2006 

 

 

Geigercounting: “Music To Do The Dishes With” (Supertracks)

 Genre(s): Electro

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Supertracks Records (www.supertracks.nl)

 Maurits de Lange kennen we als de toetenist van de pop/ rockformatie Coparck. Als Geigercounting zagen we hem al eens spelen op het MiXtream festival (in 2004). Deze ‘no-budget-productie’ betekend Geigercountings’ debuutalbum. Het staat bol van de electro. “Music To Do The Dishes With” is bedoeld voor tijdens de afwas, maar wij horen dit album ook graag op andere momenten! Het is een fraai en divers album (diepgang binnen het electro genre) waarop we qua productie vrijwel niets aan te merken hebben. Maurits weet exact hoe hij de combinatie van pure electro, de Warp sound van begin jaren 90 en ‘the sound of now’ moet fuseren. Petje af voor deze productie!

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Ghosttown - Early Hardcore Compilation” (Sony BMG)

 Genre(s): (Early) Hardcore

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Sony BMG Music Entertainment

 Dreamteam DJ’s Buzz Fuzz en Dano nemen ieder een schijfje voor hun rekening op deze fraaie nieuwe “Ghosttown” compilatie. Ze laten veel goede oude tracks voorbij komen van halverwege de jaren 90. Vooral de mix van Dano weet ons te boeien door hoogtepunten als “Mind Of A Lunatic” van Predator en “Yes, No” van Leviathan (aka Tellurian). Ook het horen van “Der Toten” van Taciturne na zoveel jaar is niet verkeerd. Voor de liefhebbers van hardcore is dit een niet te missen compilatie!

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Freedom Jazz Dance Book II” (Schema)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Latin-Jazz/ Fusion

Bron: 2-LP

Rubriek: 1/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 We ontvingen deze titel als 2-LP, maar voegen hem toch even toe in onze CD rubriek (die uitgave bestaat namelijk ook, met 2 extra tracks). “Freedom Jazz Dance Book II” laat horen hoe de stand van zaken is op het gebied van nu-jazz en latin-jazz (noem het moderne Zuid-Amerikaanse jazzmuziek). Artisten als S-Tone Inc., Soulstance, The Invisibile Session en Jukka Eskola sieren de tracklist met soepele, dansbare muziek voor de intieme dansvloer of ballroomzaal. Net al de recente albums op Schema (van Gerardo Frisina en Rosalia de Souza) is ook deze compilatie geen zwakke prestatie!

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Torpedo Boyz: “Headache Music” (Lounge Records)

 Genre(s): (Funky) Breaks/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Lounge Records (www.lounge-records.com) 

Torpedo Boyz brengen op hun album “Headache Music” een fusie van funky breaks met wat retro- en gitaartinten. Op het album worden ze bij alle 12 tracks bijgestaan door gastartiesten. Naast de funky breaks zijn er ook breekbare retro-pop liedjes te vinden op de CD. Goed voorbeeld daarvan is “Spiders In My Brain”, met Space Kelly als gast. Wij vinden de country/ blues invloeden tijdens “Are You Talking To Me???” (feat. Returner) erg fijn om te beluisteren. De rollende breaks vormen een solide begeleiding voor de origineel gevonden country/ blues tinten en het subtiele baslijntje. Uiteraard staan er nog meer leuke tracks op dit erg diverse album, maar we raden toch aan om dit album eerst voor te beluisteren.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Electro Do Brasil” (Ayia Napa)

 Genre(s): Samba-House

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: ZYX Music

 Mooi verzorgde compilatie door het Ayia Napa label. De disk telt 10 dansvloertracks met Braziliaanse vibe, samengesteld door Monsieur Noir. De bijdragen van onder andere Bobby Brazil, Dalminjo, Los Ladrones, Rivera Rotation en Mono Deluxe zijn zomers van klank, maar luisterbaar in ieder gewenst seizoen van het jaar. Deze positieve sound zal bij veel mensen goed vallen! Onze favoriet is Dublex Inc. met “Izquitos”.

 

Beoordeling: 8

 

 

Jafrosax: “New Standard Of The Future” (Pantone Music)

 Genre(s): Broken Beats/ (Deep) House/ Nu-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Pantone Music (www.pantonemusic.com)

 Jafrosax wordt op zijn nieuwe album bijgestaan door een sprekende lijst aan gasten. Denk aan namen als Yukimi Nagano, Yukihiro Fukutomi (ook artiest op Pantone), Vikter Duplaix, Nokko, Gagle, Lisa en Sonya Rogers. De sound van Jafrosax beweegt zich gedurende de CD tussen broken beats, (deep) house, nu-jazz en nog enkele funky impulsen. Het is muziek die je direct zal aanspreken door de sublieme producties. De jazzy solo’s (blazers) moeten je liggen, maar werken sowieso niet negatief uit. Met Jafrosax haal je een divers en vooral avontuurlijk album in huis. Beste track: het op broken beats gebaseerde “Free”! Kijk op www.pantonemusic.com voor meer informatie!

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Nicole Willis & Soul Investigators: “Keep Reachin’ Up” (Timmion)

 Genre(s): (Nu)Soul

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Lifesaver Records (Finland)

 Nicole Willis kennen we als de ‘voice’ van Nuspirit Helsinki’s “Honest”. Haar prachtige soulvoice leent zich uitstekend voor de retro sound ala Motown. En dat is nu net wat je hier te horen krijgt op dit album voor het Timmion label. Of het nu downtempo of midtempo tunes zijn; Nicole Willis overtuigd op ieder vlak! Uitschieter is voor ons het swingende “If This Ain’t Love (Don’t Know What Is)”. Kijk op www.timmion.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

TrackAddicts: “RockStarFunk” (CaKe)

 Genre(s): Hip-Hop/ Funk/ Soul/ Jazz

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Coast To Coast

 De veelbelovende act TrackAddicts brengt begin 2006 haar tweede album uit in de vorm van “RockStarFunk”. TrackAddicts is de groep die je al op The Box zag met hun hits “Moshpit” en “Unwind” en waarvan je een nummer hoorde in de MTV Video Music Awards commercial, of in de Franse bioscoopfilm 'Les Poupees Russes'. Het debuutalbum “Handgrenades & Butter” uit 2004 werd prima ontvangen door de pers en bracht een fusie van hip-hop, soul, funk en jazz. Het vervolg (“RockStarFunk”) is een avontuurlijk album geworden met toptracks als “Hemisphere” en “Sad Sad Song”. Informatie over een eerste single van het album hebben wij op het moment van schrijven niet, maar we vermoeden dat dit “If I Would Be” zal worden. Deze track wordt namelijk gebruikt in een MTV reclame. “RockStarFunk” zal op 21 januari 2006 in de winkels liggen. Tot die tijd is het album al wel te beluisteren en downloaden via de eigen www.trackaddicts.nl webpage. Ook het eerste album is daar nog te verkrijgen (zowel CD als downloadable).

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “8seasons Presents Square Seven” (8seasons)

 Genre(s): Grooves/ Electro-House

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Astral Music

 Jean Claude Ades aka JCA mixte deze compilatie voor 8seasons (de bekende locatie in München voor exclusieve events en meer) en laat een lekkere groovy- en electro-house getinte DJ set horen. De mix heeft ‘autumn-season’ als subtitel meegekregen, maar wij willen stellen dat deze muziek het hele jaar door goed klinkt. Op de tracklist staan veel grote namen zoals Deep Dish, DJ Sneak, Dr. Kucho, Morillo en Roger Sanchez. Ook onze eigen favoriet “Walk Away” van The Egg (in de Tocadisco remix) komt voorbij. Zelfs de remix voor D.O.N.S. feat. Technotronic’s “Pump Up The Jam” vormt geen spelbreker. Al met al een leuke mix, maar niets nieuws onder de zon. Kijk op www.8-seasons.com voor meer informatie over deze compilatiereeks en locatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Bar Club Lounge” (ZYX Music)

 Genre(s): Lounge/ Downtempo/ Broken Beats/ (Deep)House/ Drum & Bass

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: ZYX Music 

De loungesound wordt door ZYX Music nog immer aangemoedigd, gezien het aantal chill-out gerelateerde releases. Op deze dubbelaar vinden we materiaal van veel (oude) bekenden zoals Mint Royale, Lemongrass, Monodeluxe, Nitin Sawhney, Martell, Deja Move, Audio Lotion, Magic Numbers, Ohm-G, Naomi en Mystic Diversions. Echt spannend wordt het nergens, maar een bovengemiddeld overzicht is het zeker. Ons hoogtepunt: “Butterfly” van de formatie Monodeluxe!

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Soul Motel” (Suburban Tracks)

 Genre(s): Downtempo/ Chill-Out/ Ambient

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Astral Music

 Ondanks de titel van deze compilatie, hebben we toch echt te maken met een chill-out CD. De muziek op “Soul Motel” is leuk, maar het is wel van die muziek die 10 jaar geleden ook al gemaakt werd. Sfeerrijke, elektronisch klinkende, zweverige chill-out muziek met allerlei elementen uit de ambient en nog vele andere stromingen. De namen op deze compilatie vallen niet binnen de categorie bekend, maar dat zorgt zeker niet voor een mindere kwaliteit. Wij raden iedereen aan deze CD eens aan een luisterbeurt te onderwerpen. Kijk op www.suburbantracks.com voor meer informatie over de muziek van dit uit Madrid (Spanje) afkomstige label.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Goya 1 & 2 By Peter Glückstein” (Essay Recordings)

 Genre(s): (Electronic) World Music/ Experimental

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Essay Recordings (www.essayrecordings.com)

 “Goya 1 & 2” zijn vermoedelijk los van elkaar verschenen, maar bespreken we hier in één recensie. Peter Glückstein selecteerde een fraaie tracklist met namen als Boozoo Bajou, Gotan Project, Shantel, Bebel Gilberto, Gare Du Nord, Nina Simone, Trouble Man, The Boyz From Brazil, OMFO en meer. De diversiteit is enorm, maar het is duidelijk dat je avontuurlijk ingesteld moet zijn om je door de totale compilatie heen te bewegen. De echte uitschieters missen we overigens op beide disks.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Coffee Lounge” (Ayia Napa)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Downtempo/ Latin

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: ZYX Music

 Op “Coffee Lounge” worden 2 schijfjes gevuld met traditionele ‘cocktail’ jazz. De knipoog naar Latijns Amerika is duidelijk en de Brazilian jazz en latin vliegt je dan ook om de oren. Oud en nieuw gaan hand in hand op deze compilatie. Namen als Cibelle, Celso Fonseca, Ella Fitzgerald, Trio Mocotó feat. Zuco 103, Charlie Byrd en Audio Lotion vormen de sterke basis van de tracklist. Voor de liefhebber van tropische jazz is dit een aangename release!

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Liquid Stage Presents Swinging Lounge” (Ayia Napa)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Downtempo/ (Deep) House

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: ZYX Music

 Deze compilatie van het Ayia Napa label bevat werk van labels als Schema, Good Looking, Irma, Ziriguiboom en BMH. Door de aanhoudende (moderne) jazz trend, blijven de compilaties als paddestoelen uit de grond schieten. De kwaliteit op “Swinging Lounge” is voldoende, maar we missen het avontuur. Gelukkig maken de sterke bijdragen van namen als Marcel (feat. Sena), Zuco 103, Doctor Jazz’s Universal Remedy en Isaac Hayes deze compilatie tot een verantwoorde aankoop.

 

Beoordeling: 7

 

 

Café Drechsler: “Radio Snacks” (Mouth To Mouth)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Fusion/ Nu-Soul/ Drum & Bass/ Tango/ World Music

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Soul Seduction (www.soulseduction.com)

 Café Drechsler is een drieman formatie bestaande uit Ulrich Drechsler, Oliver Steger en Alex Deutsch. Op het album staan tracks uit diverse genres zoals nu-jazz, nu-soul, tango en world music. De jazz impulsen zijn overal voelbaar, maar ook het vocale gedeelte is uiterst goed verzorgd. Het album mist helaas de echte uitschieters, maar over het algemeen is het een prima te beluisteren plaat geworden.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Dub Club” (G-Stone)

 Genre(s): Dub/ Broken Beats/ House/ Drum & Bass/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Soul Seduction (www.soulseduction.com)

 Gü-mix en Makossa stelden deze compilatie samen voor Dub Club. Na de introductie met ‘Roots Manuva on vocals’ krijgen we een originele fusie tussen dub, reggae, broken beats, house, drum & bass en een vleugje grime te horen. De regelmatig terugkerende dubby lyrics worden gestrooid over bijdragen van artiesten als OMFO, Megablast, Rodney Hunter, Stereotype en Pleasure Drop Soundsystem. Later krijgen we ook diverse Brazilian drum & bass tunes te verduren, waar we nooit bezwaar tegen hebben. Dit is muziek voor de zogenaamde ‘urban culture’ die nog bekend gemaakt zal moeten worden door de trendbepalende DJ’s in het genre. Conclusie: een uitstekende CD die je zonder voorbeluistering kunt aanschaffen.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Hey DJ - The Movie” (Everness)

 Genre(s): House/ Trance

Bron: DVD

Rubriek: 1/2006

Informatie: Hey DJ - The Movie (www.heydjthemovie.com)

 Normalerwijs houden wij ons in deze rubriek niet bezig met films, maar over deze titel willen we toch even iets schrijven. “Hey DJ - The Movie” gaat over het leven van een opkomende DJ Hound Dog die zich als een eigentijdse Elvis voordoet. Met behulp van veel beroemde DJ’s (die ook meespelen in de film) lukt het hem om door te breken in de club-scene (op Ibiza). Naast de leuke muziek die je tijdens de film te horen krijgt, wordt je als kijker ook nog geconfronteerd met alle bijzaken rond het DJ bestaan. Wat ons betreft een vermakelijke film om eens te bekijken.

 

Beoordeling: NVT

 

 

Various: “The Ultimate Collection Of Sunshine Live” (Toptrax)

 Genre(s): House/ Trance/ Dance

Bron: DVD

Rubriek: 1/2006

Distributie: ZYX Music

 Deze DVD release bevat een 26-tal videoclips verbonden aan de “Sunshine Live” reeks. De namen zijn nogal uiteenlopend van Special D, Gigi D’Agostino, DJ Jean en Scooter tot Eric Prydz, Benny Benassi, Armand van Helden, 4 Strings en The Age Of Love. Deze DVD is dan ook niets meer of minder dan een opsomming van leuke, bekende clips van populaire dancetracks uit het verleden. Voor de liefhebbers van de meer commerciële klanken is dit een aanrader.

 

Beoordeling: 6

 

 

Balkan Beat Box: “Balkan Beat Box” (Essay Recordings)

 Genre(s): Balkan Elektronica/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Essay Recordings (www.essayrecordings.com)

 Het blijft even wennen die Balkan sound, waarmee Essay Recordings een aantal releases heeft gevuld. Balkan Beat Box weet als formatie een puike cross-over neer te zetten tussen diverse elektronische stromingen en het authentieke geluid uit de Balkan streek. De gemiddelde muziekliefhebber zal deze muziek niet trekken, maar voor de open-minded ‘world’ liefhebber valt hier genoeg te genieten en ontdekken. Kijk op www.essayrecordings.com of www.balkanbeatbox.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Saint-Germain des-Prés Café Vol. 7” (Wagram Music)

 Genre(s): Nu-Jazz

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Bang! Distribution 

Zevende deel uit deze betrouwbare serie is een feit. Met artiesten als Norah Jones, Jamie Cullum en Sarah Vaughan is het qua herkenbaarheid een verantwoorde aankoop voor de moderne jazzliefhebber. Ook namen als Sicania Soul feat. Laura Luppi, Nick Holder, Alice Russel en Fertile Ground feat. Navasha Daya sieren de tracklist. Deze sampler geeft ons een prima voorstelling van wat de 2-CD release te bieden heeft. Geen bijzondere release, maar goed genoeg om tijdelijk te boeien.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Smoove Moves 2” (Lounge Records)

 Genre(s): Funky Breaks/ (Deep) House/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Lounge Records (www.lounge-records.de)

 Lounge Records presenteert door middel van “Smoove Moves 2” een puik labeloverzicht. Op de tracklist staan sterke bijdragen van Lucky Loop, Zimpala (geremixt door Gerd), Torpedo Boyz (geremixt door Fort Knox Five), Rivera Rotation en Olaf Hund. Na 15 tracks ben je weer helemaal bijgepraat over de muzikale stand van zaken van het label en dat is bepaald geen straf! Ook de cover van “Harvest For The World” is geen wanprestatie!

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Teddy Rok Seven: “Universal Four” (Jupiter/ Texicalli Records)

 Genre(s): Broken Beats/ Latin Jazz

Bron: CD

Rubriek: 1/2006

Distributie: Soul Seduction (www.soulseduction.com)

 Ondanks de wat karig uitziende cover is de muziek op “Universal Four” erg goed. Teddy Rok Seven is een Finse productie van Teppo Mäkynen. Het is sfeerrijke muziek met jazz en soul als voornaamste ingrediënten. Of het nu broken beats, latin jazz of world music betreft; Teddy Rok Seven overtuigd volledig! De vocalen van Okou tijdens de track “Feel” doen ons een beetje denken aan Neobe (van Adani & Wolf). Deze track is één van onze favorieten op dit korte album (speelduur is nog geen 50 minuten).

 

Beoordeling: 8

 

 

 

Archief 2006

November 2006
Oktober 2006 Mei 2006
September 2006 April 2006
Augustus 2006 Maart 2006
Juli 2006 Februari 2006
Juni 2006

Januari 2006

 

Archief 2005

December 2005

Juni 2005

November 2005

Mei 2005

Oktober 2005

April 2005

September 2005

Maart 2005

Augustus 2005

Februari 2005

Juli 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002