CD recensies

Januari 2008

 

 

Various: “Neu Jazz By Jazzanova” (Sonar Kollektiv)

 Genre(s): Nu-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Lowlands Distribution

 Nu-Jazz is momenteel een genre dat weer volop in de belangstelling staat. Reden voor de heren van Jazzanova om een puike selectie aan moderne, lichtvoetige jazz te compileren. Op de tracklist staan vooral easy listening jazz tunes met hier en daar een dikke knipoog naar pop, maar ook invloeden uit latin, soul en world music komen aan bod. Alle bijdragen zijn met veel gevoel voor smaak gekozen, zoals we dat al jaren van het Jazzanova collectief gewend zijn. Muzikaal gezien is er genoeg te beleven op “Neu Jazz”, want de meeste bijdragen hebben een flinke diepgang en zijn zowel op de voor- als achtergrond bruikbaar. Dat het resultaat uiteindelijk ruim voldoende is, mag duidelijk zijn! Wat wil je ook, met namen als Build An Ark, Sleep Walker, Dalindeo, 2 Banks Of 4, Christian Prommer, Fertile Ground, Soulstance en Jazzanova zelf op de tracklist. Conclusie: compilaties door Jazzanova zijn altijd een waar genot! “Neu Jazz” is dat ook! Kijk op www.sonarkollektiv.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Miguel Migs: “Those Things” (Salted Music/ Om Records)

 Genre(s): (Deep) House/ Broken Beats/ Dub/ Reggae

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Om Records (www.om-records.com)

 Michael Sundance Steward aka Miguel Migs staat bekend als één van de grotere namen op het gebied van de deep-house. Hij bracht in 2002 het succesvolle “Colorful You” album uit via Naked Music. Volgens onze gegevens is “Those Things” het eerste volledige album na “Colorful You”. In de tussentijd deed Migs diverse compilaties, singles en side-projects. Op “Those Things” werkt Migs met verscheidene vocalisten waarvan Lisa Shaw (Blue Six) de meest bekende is. Zij drukte al vaker haar fijne vocale stempel op de muziek van Miguel Migs. Dit album bevat minder elementen uit de ooit zo unieke deep-house sound waar hij groot mee werd, maar is nog breder georiënteerd. Over het gehele album genomen zijn invloeden uit de soul, funk, jazz, disco, electro, hip-hop, dub, reggae en pop zorgvuldig op elkaar afgestemd (en soms met elkaar vermengd), wat voor een prima eindresultaat heeft gezorgd. Lisa Shaw’s stem blijft verbazen en verveelt ook op dit album geen seconde. Ze doet haar ding op maarliefst vijf albumtracks. Ook Sadat X van Brand Nubian etaleert zijn hip-hop lyrics op het soulful house moment “Shake It Up”. Dit album, waarvan inmiddels vier singles zijn verschenen, kun je als houseliefhebber zonder voorbeluistering in huis halen. Kijk op www.saltedmusic.com of www.om-records.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Latin House Sessions - By Jeroenski” (Digidance) 

Genre(s): Latin-House/ Electro-House

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Digidance

 DJ Jeroenski aka Jeroen Kant weet met deze “Latin House Sessions” een vermakelijke mixcompilatie af te leveren. Jeroenski heeft sinds 2001 zijn eigen label Pitch Records en bracht in het verleden al materiaal uit via labels als Rise, Roog & Greg Electronics, RealbasicTracks en Groove Fanatics. Zijn platenkeuze op “Latin House Sessions” is voldoende, maar die typerende ritmestructuren van de latin house gaan op den duur vervelen. Gelukkig worden deze ‘beperkte’ sounds her en der afgewisseld met wat electro en funky invloeden. Op de tracklist staan grote en minder grote namen als Blaze (geremixt door S.U.M.O.), Gregor Salto, Hardsoul, Baggi Begovic, Kid Massive en uiteraard divers materiaal van Jeroenski zelf. Mensen die van latin house en de ‘Sneakerz’ sound houden halen met dit product een voltreffer in huis. Beste track: “Big Difference” van Baggi Begovic met het herkenbare ‘geleende’ funky thema uit een oude filter disco plaat uit de jaren 90. Kijk op www.digidance.cc voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Sneakerz 5” (Sneakerz MUZIK)

 Genre(s): (Electro) Grooves/ (Electro) House

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Astral Music

 De nieuwe Sneakerz CD: “Supporting A Brand New Artist Generation”, samengesteld en gemixt door Groovenatics en Skitzofrenix is een feit. Groovenatics en Skitzofrenix: Timo Romme and Yordi Corstens (Groovenatics) zijn het afgelopen jaar druk geweest. Met draaien, met produceren maar ze hebben vooral goed nagedacht over wat hun eigen sound is. En met succes. Ze omschrijven het typische Groovenatics geluid als: “diepe realhouse”, wat niet zo raar is met Dennis Ferrer de Pastaboys, Soul Conspiracy en Ame als grote voorbeelden. Nieuwe producties van de heren zijn onder andere “Bust A Move/ We Got The Groove” (Sneakerz MUZIK, 2008), ”It Goes Like EP” (Samsobeats, 2008) en ”Darkbeat EP” (2008) op DJ Madskillz’ label Azucar. Edin Ibrahimovic laat zich niet graag in een hokje plaatsen en koos daarom voor de naam Skitzofrenix. Sinds hij bij Sneakerz MUZIK tekende gaat het hard met zijn carrière. Hij maakte (samen met Joel Rene) remixen van onder andere Baggi Begovic (”Break Of Dawn”, 2007 en ”Big Differences”, 2007). Ook voor 2008 zijn er stapels ambitieuze plannen. Zo komt binnenkort zijn plaat ‘Damn It’ uit op Samsobeats, het label van Sidney Samson en Gregor Salto. Ook is er een heus Skitzofrenix album in de maak, waarvoor artiesten als Baggi Begovic, Sidney Samson en Bart B More hun medewerking verlenen. De samenstellers/ mixers aan het woord: “we wilden een niet eentonige cd maken, waarop we allebei ons eigen ding konden doen. Lekker opbouwend en voor elk wat wils”, aldus Skitzofrenix’ Edin. De cd moest een weerspiegeling worden van de spetterende Sneakerz avonden. “Dat is goed gelukt”, vult Timo (die samen met Yordi het Groovenatics duo vormt) hem aan. “Aan het begin muzikale deephouse en een lekker funky geluid, daarna wat meer de diepte in met een akoestische break en tot slot gewoon knallen”. Op deze compilatie staan onder andere de Groovenatics remix van “Walking Down The Street“ (Ron Carroll), de catchy track “The Cure And The Cause“ van Fish Go Deep, “Survivor“ van Tiger Stripes en de gigantische clubhit “Work It“ die Sidney Samson samen met Skitzofrenix maakte. Na beluistering zijn we (redelijk) positief over deze nieuwe “Sneakerz” compilatie. De muziek klinkt minder plat als op voorgaande delen en is voor mijn gevoel, over de gehele linie gezien, simpelweg beter. Dit kan komen door het internationale karakter van de samenstelling. Klacht: de promo die wij ontvingen bevat een heel vervelende (te vaak herhaalde) jingle, is gebrand als één enkele track en het geluid valt om de haverklap weg. Niet erg handig voor de gemiddelde recensent schat ik in. Vanaf 25 januari ligt de nieuwe Sneakerz compilatie in de winkels en de CD release party zal op zaterdag 9 februari in Club Panama te Amsterdam plaatsvinden. Kijk op www.sneakerzmuzik.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Music For Cocktails: Metropolitan” (United Recordings)

 Genre(s): Downtempo/ Nu-Jazz/ Brazilectro/ (Abstract) Hip-Hop/ House/ Dub

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: United Recordings 

De “Music For Cocktails” reeks is toe aan een nieuw hoofdstuk in de vorm van ‘Metropolitan’. Het recept is ongewijzigd en dat betekend binnen de United stal dat het qua muziekselectie in ieder geval kwaliteit betreft. De genres downtempo, nu-jazz, nu-soul, brazilectro, house, (abstract) hip-hop en allerhande world music (elektronisch) worden optimaal benut op ‘Metropolitan’. Let vooral op de hoogtepunten van Kraak & Smaak (die materiaal van Skeewiff remixen), Karl Moestl feat. Dian Jurkuff en Sam The Kid (abstract hip-hop ala Tom Trago en de Mushroom Jazz mixes). Ook de rustieke, remix van Monte La Rue voor Bardo State’s klassieke “Passio” mag er zijn. Bardo State zal overigens over niet al te lange tijd haar debuutplaat uit gaan brengen via United. Naast genoemde namen staat er ook uitstekend materiaal van onder andere Wouter Hamel, Rose, Praful (geremixt door AIFF), Mark Farina, Ikon, Goloka, Flunk, DJ Maestro, Ralph Myerz, Deja-Move en Plej (met Ernesto) op het menu. Kijk op www.unitedrecordings.com voor meer informatie over deze betrouwbare reeks. 

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Gilles Peterson In The House” (Defected)

 Genre(s): House/ Broken Beats/ Soul/ Funk/ Disco

Bron: 3-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Alleskunner Gilles Peterson kennen we vooral van zijn Worldwide show (BBC Radio), waarin hij eclectisch te werk gaat en kwaliteitsmuziek vanuit alle uithoeken van de wereld presenteert (met name broken beats, moderne jazz in vele vormen, nu-soul en Braziliaanse muziek). Ook is hij de man achter het Brownswood label, dat artiesten als Soil & “Pimp” Sessions, Ben Westbeech en José James uitbrengt. Op deze nieuwe editie uit de gewaardeerde “In The House” reeks laat Peterson horen dat hij ook prima uit de voeten kan met house muziek. Sterker nog: hij zet een verbluffende reeks platen achter elkaar! Een selectie die geen voor de hand liggende tracks bevat, maar puur op gevoel is samengesteld en gemixt. Het product bestaat uit drie schijfjes, die ieder een eigen thema dragen. CD1 is een mix met eigentijdse housemuziek, waarbij namen als Wahoo, Ron Trent, Larry Heard, Shuya Okino, Nick Holder, Sandy Rivera, Dennis Ferrer, Mike Dunn, Mustang (Alex Attias) en Deetron feat. Ovasoul7 voorbij komen. Eén van de mooiste tracks op de eerste schijf komt volgens ons van Phlash & Friends met “Revolution = Solution”. Op CD2 herleven de jaren 70 door middel van onvervalste soul, funk en disco classics van namen als Rufus feat. Chaka Khan, Johnny Hammond en Earth, Wind & Fire. CD3, die wij niet bij deze promo release ontvingen, bestaat uit tien exclusieve bijdragen door namen als Karizma, DJ Sneak, Carl Craig en Kings Of Tomorrow (ook op losse 12”es verkrijgbaar). Laat dit soort klussen voortaan maar vaker over aan Gilles Peterson, want deze man vist zonder moeite de (smaakvolle) parels uit de vijver. Kijk op www.defected.com of www.gillespetersonworldwide.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Quintetto Lo Greco: “The Right Spirit” (Schema)

 Genre(s): Nu-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Lowlands Distribution

 Volgens onze informatie is dit het tweede album van het Quintetto Lo Greco. Deze jazz-combinatie bestaat uit Gianni en Enzo Lo Greco, Simone Daclon, Germano Zenga en Gendrickson Mena Diaz “Puci”. Samen weten ze wederom een heerlijke moderne (geen gebruik van elektronica; voor zover wij kunnen terughoren) jazzplaat af te leveren vol vrije improvisatie, maar altijd met een treffend en aansprekend geluid. Was dat op hun voorgaande album “Snap Count” ook al niet het geval? Juist! Je moet dit album precies in die hoek zoeken en dan weet je dat het kwalitatief ijzersterk geschreven en gespeelde improvisatiejazz is met een internationale uitstraling. In de persinformatie plakken ze er de etiketten hard & post-bop en Nu Cool Jazz op. Wij vinden het allemaal prima, want de muziek is zonder twijfel ‘cool’. Kijk op www.ishtar.it voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Galactic: “From The Corner To The Block” (Anti)

 Genre(s): Funk/ Hip-Hop/ Soul/ Pop/ Rock/ Jazz

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Epitaph Europe 

“From The Corner To The Block” is volgens onze gegevens Galactic’s vierde album. De formatie staat voor funk muziek in breedste zin van het woord. De funky tunes worden ingekleurd met een flinke portie hip-hop, maar ook door soul, pop, rock en jazz klanken (in mindere mate). Het is een vermakelijk en kwaliteitsdocument geworden met gastartiesten als Amp Fiddler, Lyrics Born, Chali 2na, Mr. Lif en Lateef The Truth Speaker. De zeventien, veelal kortere liedjes, zijn niet wereldschokkend of opmerkelijk, maar gewoon prima in orde en het beluisteren waard. De sterkte van dit album zit hem in de cross-over sounds en de geschiktheid voor live vertolking! Beste tracks: “Thing Back” (met lyrics van Jurassic 5’s Chali 2na) en het soepele “Find My Home” (met lyrics van Vursatyl en Ohmega Watts). Het album komt op 18 februari 2008 uit en Galactic is op 12 maart live te zien in de Amsterdamse Melkweg. Kijk op www.anti.com of www.galacticfunk.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Black Spade: “To Serve With Love” (Om Records)

 Genre(s): Hip-Hop/ Soul

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Om Records (www.om-records.com)

 Black Spade kennen we van zijn bijdragen aan Nicolay’s album “Here” (uitgebracht via BBE) en meer recentelijk van zijn duet met Colette (Om’s first lady). “To Serve With Love” is een vooruitstrevend album geworden waarbij hip-hop en soul hand in hand gaan. De naam Common schiet direct door je hoofd na beluistering van slechts een handjevol tracks. Zowel vocaal (tonatie) als muzikaal gezien zijn er enkele vergelijkingen te maken. Dit mag je een compliment noemen, want Common’s hip-hop staat torenhoog aangeschreven! De mooie, treffende en leuk gekozen klanken (samples) over de gevarieerde hip-hop beats zorgen ervoor dat deze muziek je direct zal boeien. “To Serve With Love” klinkt lekker underground, maar toch ook toegankelijk. Een mooie combinatie als je het ons vraagt. Black Spade speelt zich met dit album voor Om Records dan ook in één klap in de kijker en de plaat zal zeker niet onopgemerkt blijven is onze verwachting. Geschikt voor liefhebbers van namen als Common, Madlib, J Dilla, A Tribe Called Quest, Slum Village, Ohmega Watts en Waajeed. Kijk op www.om-records.com of www.myspace.com/blackspade voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “The Fatty Boom Project” (Supertracks)

 Genre(s): (Funky) Breaks/ House/ (Afro) Funk/ Dub-Step/ Experimental/ Dub

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Challenge Records

 Ro Krom presenteert met “Fatty Boom Project” een conceptalbum rondom één enkele eigen productie, die onder handen wordt genomen door een rits (bevriende) producers. Ro Krom is al twintig jaar actief in de dans, soul en funkmuziek. Reden genoeg om een feestje te vieren en zijn fans/ publiek in samenwerking met het Supertracks label te trakteren op veertien dansvloergerichte herinterpretaties rondom Ro Krom’s vocalen, “Fatty Boom” genaamd. “Fatty Boom” een track is over de liefde voor mooie grote, volle ronde billen (dit ter aanvulling). Naast uitvoeringen door gerenommeerde namen als Laidback Luke, Kraak & Smaak, Chocolate Puma, AIFF (formatie rondom Phil Martin), Longplayers en C-Mon, komen ook relatief onbekende namen als Grand Jackson, BGS Beats, Kokos, Smiley en Easy Aloha’s aan het (muzikale) woord. De resultaten zijn prima en tevens divers te noemen. De basisvocalen zijn, zoals je al aan voelde komen, in iedere track terug te horen, waardoor ze vrij snel beginnen te vervelen. Beste bewerking komt van Kraak & Smaak, die hun breaks herinterpretatie “Funk Ass Rotator” hebben genoemd. Deze track is ook als single beschikbaar. De houseversies door Chocolate Puma en Laidback Luke vallen wat tegen! Al met al een vermakelijk compilatieconcept. Kijk op www.supertracks.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Great Carnival Stuff” (Great Stuff Recordings)

 Genre(s): Tech-House/ Electro-Tech/ Minimal

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Great Stuff Recordings (www.greatstuff.eu)

 Het is binnenkort weer carnaval en dat wordt overal ter wereld gevierd. Het label Great Stuff uit München speelt hier handig op in en brengt deze “Great Stuff Carnival” compilatie uit. De CD is gevuld met een elftal van ongemixte tracks, dus DJ vriendelijk! De muzikale inhoud is niet bijzonder spannend, maar is onmiskenbaar Great Stuff. De betrokken artiesten trekken her en der wat trommels/ percussie en ‘latin loops & samples’ uit hun productie tools, maar daar blijft het ook bij. Het is vooral de typerende electro-tech en tech-house sound die voorbij komt en waar het label patent op heeft. Her en der wordt dit geluid aangevuld met elementen uit de minimal. Oliver Koletzki, Namito, Lützenkirchen, Florian Meindl, Wehbba, Butch, Swen Weber, Stephan Hinz, Nudisco, Micky Monzza & Joseph Disco en Fergie sieren de tracklist, dus weet je dat je je aan dit product geen buil zult vallen. Voor liefhebbers van labels als Great Stuff Recordings, Craft Music, Kling Klong, Blu Fin en Yellow Tail is dit verplichte kost. Beste track: Oliver Koletzki’s vrolijke openingstrack “Technica Salsa”. Kijk op www.greatstuff.eu.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Wicked Jazz Sounds 4” (United Recordings)

 Genre(s): (Nu)Jazz/ (Nu)Soul/ Funk/ Broken Beats/ (Abstract) Hip-Hop

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: United Recordings (www.unitedrecordings.com)

 Op deel 4 uit de altijd betrouwbare “Wicked Jazz Sounds” compilatiereeks nemen Phil Horneman en Missing Links allebei de muzikale invulling van een schijfje voor hun rekening. De compilatie, gekoppeld aan de gelijknamige, succesvolle feesten, biedt andermaal een uiterst plezierig overzicht van ‘Wicked Jazz’ muziek in de breedste zin van het woord. Het is muziek die door fijnproevers en liefhebbers bij elkaar gezocht is en daar kunnen we onmogelijk over klagen! Je zou het dansmuziek voor grown-ups kunnen noemen, waarbij wordt gedoseerd tussen subtiele en krachtige geluiden. “Wicked Jazz Sounds 4” dekt de volledige lading van de typering ‘smaakvolle muziek’. Bekende namen op deel 4 zijn Kid Sublime, Marcos Valle (geremixt door Jazzanova), Cesaria Evoria (geremixt door Carl Craig), Herbie Hancock, Ben Westbeech & Die, DJ Shadow, Method Man, The Politik (Mark de Clive-Lowe feat. Bembe Segue), Spiritual South en George Benson. Kortom: diverse, smaakvolle en kwalitatief hoogstaande muziek! Van dit soort overzichten worden we enthousiast! Onze favoriete tracks vinden we op CD1 en zijn beide geproduceerd door Spiritual South. Eén maal is het een remix voor Middlewood Session, in het andere geval een eigen productie met Sweetalker Sleepwalker. Kijk op www.unitedrecordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

Various: “Heartbreakers & Ass Shakers Part II” (Popunie Records)

 Genre(s): Pop/ Rock/ Nu-Jazz/ Funk/ Hip-Hop/ Nederhop/ Ska

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Popunie (www.popunie.nl)

 Deze compilatie CD is op de markt gebracht ter promotie van jong muzikaal talent. Popunie heeft maarliefst 42 tracks geselecteerd voor deel 2 van “Heartbreakers & Ass Shakers”. De compilatie geeft een duidelijk en vooral fraai beeld van al het moois dat er van (Zuid) Hollandse bodem verschijnt. Naast bijdragen van diverse pop- en rockbands (van rustiek tot ruig en ruiger) kun je ook materiaal van (voor ons reeds bekende) formaties als State Of Monc (energieke live jazz), U-Niq (Nederhop), Benny Sings feat. Giovanca (geen kleine naam meer, bekend van Dox Records/ Sonar Kollektiv), The Soul Snatchers (retro soul-funk) en Monsieur Dubois feat. Joseph Bowie (soulful nu-jazz) op de tracklist. Al met al is de 2-CD een vermakelijk overzicht geworden van zeer diverse muziek die schreewt om ontdekt te worden. Voor ons schiet het instrumentale “Field X” van State Of Monc er het meest positieve uit. Zoals gewoonlijk is ”Heartbreakers & Ass Shakers” via de Noorderslag goodybag verspreid. Kijk op www.popunie.nl voor meer informatie.


Beoordeling: 7

 

 

Raz Ohara: “Raz Ohara & The Odd Orchestra” (Get Physical Music)

 Genre(s): (Acoustic) Pop/ Downtempo/ Elektronica/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Lowlands Distribution

 Patrick Rasmussen aka Raz Ohara kennen wij van zijn werk voor het Kitty-Yo label, waarop hij twee albums uitbracht (in 1999 en 2001 om precies te zijn). Op “Raz Ohara & The Odd Orchestra” laat hij een gevoelige sound horen die je zou kunnen typeren als acoustische pop met invloeden uit de downtempo/ folk, aangevuld met  diverse elektronica kruiden. Raz Ohara schuwt het experiment niet en laat de gevarieerde elektronische geluiden en beats (voor zover gebruikt) feilloos samengaan met donkere, soms melodramatische popklanken. De muziek van Ohara klinkt opgeruimd, met zorg geschreven en experimenteel geproduceerd (uitgewerkt). Juist die melodramatische klanken zorgen voor een prachtig resultaat en dat je geboeid blijft luisteren. Ook vocaal gezien is de muziek redelijk tot prima te pruimen. Kortom: Get Physical Music, dat normaliter vooral bekend is van haar releases op het gebied van housemuziek (denk aan Booka Shade, M.A.N.D.Y. en DJ T.), doet er prima aan om een album als dit uit te brengen. Kijk op www.myspace.com/razohara of http://physicalmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Supperclub Arrogance” (United Recordings)

 Genre(s): Downtempo/ Broken Beats/ House/ Experimental

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: United Recordings (www.unitedrecordings.com)

 De aan de Supperclub gelieerde verzamelaars zijn eigenlijk altijd van een prima kwaliteit geweest en “Supperclub Arrogance” is geen uitzondering. De gevarieerde dubby en jazzy downtempo, broken beats en sfeerrijke deep-house muziek op CD1 is voor ons wederom reden tot genieten. CD1 opent verrassend met een jazzy downtempo track van BB Davis & The Red Orchidstra waar we al jaren naar op zoek waren en waar we tot nu zelfs de titel niet van wisten. Monte La Rue draaide deze plaat, “Get Carter” genaamd, rond 2000 met regelmaat in zijn Lounge Deluxe radioshow. Op diezelfde schijf vinden we materiaal van onder andere Alton Miller, dZihan & Kamien (geremixt door Eddy & Dus) en Ohm-G. CD2 is een heel ander verhaal. Op dit schijfje vinden we voornamelijk diepe, doch melodische minimal, (tech) house en experimentele (leftfield) geluiden, waarbij de nadruk ligt op Duitse producties. Het is prima materiaal met onder andere een track van Aril Brikha die voorbij komt. “More Human” klinkt als de Detroit benadering van Mr. C’s tech-house geluid op zijn album “Change” (2002). Luister ook eens naar de epische tracks ”Orion” van Onur Özer en “Flight LB 7475” van Loco Dice, beide klasse tracks! Kortom: op “Supperclub Addiction” valt genoeg te beleven! Kijk op www.supperclub.com of www.unitedrecordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

Various: “Clubstar Session” (Clubstar)

 Genre(s): House

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Astral Music

 Henri Kohn (A&R van Clubstar) selecteerde en mixte deze 2-CD compilatie gekoppeld aan de gelijknamige (wekelijkse radioshow). Beide schijfjes hebben een thema: CD1 ‘The Hot Peakness’ en CD2 ‘The Warm Deepness’. Beide ‘sessies’ staan bol van de kwaliteitsmuziek en Kohn laat diverse housestromingen passeren waarbij progressive house, deep-house, electro-house en pure house de voornaamste rol opeisen. Hij mag een compliment in ontvangst nemen voor zijn scherpe platenkeuze, want deze compilatie is hoorbaar met veel zorg samengesteld. Met namen als Blaze vs. Funk D’ Void, Scope, Muallem, Danny Marquez feat. Amma, Tiger Stripes, Ben Westbeech (geremixt door Yoruba Soul), Adam J & Soha, Andy Caldwell, Wahoo (geremixt door Michi Lange) en Brazilian Soul Crew (geremixt door Can 7 & Henri Kohn) op de tracklist weet je dat je niet teleurgesteld zult worden. Het jubileum jaar van Clubstar (ze bestaan dit jaar 10 jaar) is hierbij op passende wijze ingeluid met deze prima compilatie. Kijk op www.clubstar.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Markus Schulz - Amsterdam 08” (Armada)

 Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Astral Music

 Markus Schulz is back in town! Na zijn prima “Miami 05” en “Ibiza 06” verzamelaars (ook beide via Armada verschenen), is “Amsterdam 08” het nieuwste pronkstuk van deze high profile DJ/ producer. Hij staat inmiddels op plaats #13 van de befaamde DJ Mag lijst. Zijn melodische, donkere en ‘moody’ geluid wordt overal ter wereld op waarde geschat. Naast de prachtige front cover (compliment hiervoor) staat er op “Markus Schulz - Amsterdam 08” een uiterst aantrekkelijke selectie van (progressive) trancemuziek in de breedste zin van het woord. Invloeden uit onder andere minimal en electro worden zo nu en dan toegevoegd in de op trance gebaseerde mix. Schulz laat andermaal horen een uiterst getalenteerde DJ/ producer te zijn, want de twee schijfjes puilen uit van het bovengemiddeld sterke materiaal. Een greep uit de grotere namen: Plastic Angel, Agnelli & Nelson, Moonbeam, Gareth Emery en Dakota. Van Markus Schulz zelf vinden we ook een aantal bijdragen op deze dubbelaar, al staan zijn tracks in geremixte vorm (door derden) op de tracklist. Verder kiest Schulz niet de gemakkelijke weg door heel veel overbekende namen te compileren, maar een minder voor de hand liggende selectie aan te leggen. Conclusie: dit is een keurige 2-CD release geworden met in totaal zesentwintig goed gekozen parels uit de overvolle trancevijver! Kijk op www.armadamusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Miika Kuisma: “Sententia” (Subtraxx Recordings)

 Genre(s): Chill-Out/ House/ (Progressive) Trance

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: ZYX Music

 De Finse DJ/ producer Miika Kuisma loopt al heel wat jaartjes mee in de muzieksector. Hij staat bekend om zijn onberekenbare producties, welke variëren van chill-out, diverse housestijlen en trance. Toch is hij vooral bekend van zijn trance output. Gedurende het album “Sententia”, waarop we dertien tracks terugvinden, bevestigd hij deze reputatie nog maar eens. Zonder problemen schakelt Kuisma tussen trance georiënteerde chill-out, spacey moods on breakbeats en sfeerrijke (progressive) trancemuziek. Op “Sententia” vinden we weinig echter uitschieters en ook gaat de boel nergens echt los, maar het album luistert heerlijk weg en dat is ook wat waard! Het zijn goed geproduceerde tracks, waarbij de (progressive) trance tracks voornamelijk geschikt zijn voor het opbouwen van je tranceset. Materiaal voor compilatie series als “Heaven” (N.E.W.S. release). Mooiste moment: het beatloze chill moment “Where Am I”, dat je met kippenvel zult ondergaan. Kijk op www.miikakuisma.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Nu NRG: “Most Wanted” (Monster Tunes/ Vandit Records)

 Genre(s): Trance

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Astral Music

 Nu NRG, een twee mans formatie bestaande uit Andrea Ribeca en Giuseppe Ottaviani, is een naam die bij ons niet zo 1-2-3 bekend een belletje doet rinkelen. Hun muziek op “Most Wanted” klinkt echter alsof ze al jaren bezig zijn en tot de (sub)top van de trancescene behoren. Na enig speurwerk blijkt dat het duo inderdaad als sinds 2000 platen uitbracht, waarvan een deel via Paul van Dyk’s Vandit label. De muziek van Nu NRG heeft naar onze mening soms gelijkenissen met de Bonzai trancesound en die van Push en Airwave in het bijzonder. De euforische synthesizerpartijen zorgen er keer op keer voor dat je geboeid blijft zitten luisteren naar “Most Wanted”. De tracks lopen vloeiend in elkaar over, waardoor je het gevoel krijgt dat je naast een album ook naar een DJ set zit te luisteren. Al met al is dit een trancerelease die zeker terzake doet, maar geen wereldschokkende vernieuwingen brengt. Kijk op www.nunrg.it of www.monster-tunes.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Paul van Dyk: “In Between” (High Contrast/ Be Yourself Music)

 Genre(s): Trance/ Chill-Out

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Rough Trade

 Paul van Dyk mag in 2007 dan wel van zijn troon als #1 DJ ter wereld (volgens de Engelse DJ Mag verkiezing) verstoten zijn door Armin van Buuren, maar hij leverde in de zomer van 2007 wel dit prima studio album af! Zijn eerste sinds het in 2003 verschenen “Reflections”. We zijn een tikkeltje laat met de recensie, maar willen toch nog graag enige aandacht vestigen op dit bovengemiddeld sterke album. “In Between” bestaat uit zeventien uitstekende tracks met veel vocalen. Paul van Dyk weet al jaren hoe hij trancemuziek moet linken aan toegankelijke popklanken; denk daarbij aan zijn hit “Time Of Our Lives” (uit 2003). Het “In Between” bal wordt geopend door middel van een chill-out track met soepele downtempo breaks, “Haunted” genaamd (in samenwerking met Lo-Fi Sugar). “Complicated” (met Ashley Tomberlin) klinkt als een tranceversie van de bekende Tocadisco versie van The Egg’s “Walking Away”. Zo staan er nog vele ijzersterke (vaak vocale) trance tracks op “In Between”! Wat te denken van het met Guiseppe Ottaviani (van Nu NRG) geproduceerde “Far Away”! Heerlijke gedreven dansvloer trance! Van dit album zijn de tracks “Let Go”en “White Lies” inmiddels als single verschenen en er staan zeker nog meer tracks op “In Between” die hiervoor in aanmerking komen. Onze favorieten zijn de bij ons kippenvel verwekkende titeltrack “In Between” en “Castaway” (met vocalen van Lo-Fi Sugar)! Wat een schitterend thema en origineel om de toonhoogte van de melodie gedurende de track stapsgewijs te verhogen. Fantastisch gedaan! Kijk op www.paulvandyk.com of www.beyourselfmusic.com voor meer informatie over dit sublieme trance album.

 

Beoordeling: 8

 

 

Mark Ronson: “Version” (Columbia/ Sony BMG)

 Genre(s): Funk/ Pop/ Hip-Hop/ Soul/ Jazz

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Sony BMG Music Entertainment

 Mark Ronson kennen we al een paar jaartjes en dan met name door zijn remix voor Jamiroquai’s “Feels Just Like It Should” uit 2005. Deze DJ, remixer, producer en songwriter heeft de afgelopen jaren een reeks verbluffend sterke eigen interpretaties van toptracks uitgebracht en die worden op “Version” gebundeld. Op “Version” staan in totaal een viertiental funky cover ‘versions’ voor namen als Coldplay, Radiohead, The Jam, Britney Spears, Kaiser Chiefs, Kasabian en The Smiths. De covers worden gezongen door bekenden as Amy Winehouse, Lily Allen, Robbie Williams en ga zo maar door. Het resultaat is fantastisch! De funky, soulful en jazzy popsound van Mark Ronson verlengt de houdbaarheid van diverse tracks en de ‘Version’ voor “Valerie” (met vocalen van Amy Winehouse) wordt momenteel hard de charts in geslingerd! Opvallend goed zijn de speciaal voor dit album geschreven tussendoortjes “Inversion” en “Outversion” (outro). Kijk op www.markronson.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Domu presents Pete Simpson: “Look A Little Further” (Papa Rec.) 

Genre(s): Nu-Soul/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Papa Records (www.paparecords.co.uk)

 Als Dominic Stanton een nieuwe plaat heeft, dan spitsen wij hier altijd onze oren. Waarom? Onder diverse aliassen weet hij keer op keer topmuziek te brengen. Of hij zich nou Umod, Domu, Rima (met Volcov) of Bakura noemt; in alle gevallen boeit zijn muzikale output! Na zijn ietwat tegenvallende producties voor Nicola Kramer’s album “The Other Side”, is dit nieuwe project met soulzanger Pete Simpson wel een schot in de roos. Domu wil op dit album een nieuw soulgeluid uitdragen met respect voor het verleden van het geliefde muziekgenre. Dit is prima gelukt, al kun je de sound op het album gewoon met de genretyperingen broken beats, nu-soul en soulful (deep) house vangen. Voeg hier wat stevige kruiden uit de disco aan toe, aangevuld met verwijzingen naar de jazz, funk en latin en je hebt de diversiteit van “Look A Little Further” volledig in beeld. In tien tracks krijg je niet de indruk dat je naar een album zit te luisteren dat direct de sticker ‘instant classic’ verdient, maar erg goed is het zeer zeker! Het zijn echte soulliedjes met kop en staart, waarbij retro en moderne soul op verbluffende wijze bij elkaar gebracht worden. Bij het beluisteren van het album moesten we overigens terugdenken aan DJ Spinna’s “Intergalactic Soul”, welke eveneens op Papa Records is verschenen (in 2006). Er zijn wel wat vergelijkingen met dat sublieme album te trekken. De tracks “Won’t Give Up” en titeltrack “Look A Little Further” zijn inmiddels separaat als single release verschenen en bevatten interessante remixen door onder andere DJ Spen & The Muthafunkaz en The Realm. Onze favoriete tracks zijn opener “Don’t Hide”, “Play This Song” en “I’m Left Dreaming”; allen vanwege het prachtige toetsenspel! Kijk op www.paparecords.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Flavour By DJ ClicK” (No Fridge)

 Genre(s): World Music/ Balkan Sounds/ Elektronica

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 DJ ClicK laat door middel van deze “Flavour” compilatie horen hoe je world music kunt mengen met eigentijdse elektronica. Je moet het geluid op deze 2-CD compilatie zoeken in de hoek van het uiterst populaire Essay label, dat artiesten als Shantel uitbrengt. DJ ClicK is ‘globe trotter’, A&R manager van No Fridge, muzikant en producer tegelijkertijd met een specialisatie in world music en jazz cross-overs met elektronica. Het is avontuurlijke muziek, waarbij traditie prima pas binnen moderne geluiden. Op deze 2-CD vinden we naast oriëntaalse, zigeuner en folk geluiden ook een breed scala aan moeilijker te typeren werk. De vele tracks waarbij DJ ClicK betrokken was, als producer of als remixer, zijn stuk voor stuk de moeite waard en flirten her en der naar de dansvloer. Ook de bekende formatie N.O.H.A. (Unique label) staat op de tracklist. “Gypsy Valley” komt van hun nieuwste album, dat zeker ook de moeite waard is. Dat geldt zeker ook voor deze 2-CD, die je echt moet ontdekken. Enkel geschikt voor avontuurlijke/ open-minded muziekliefhebbers. Kijk op www.nofridge.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Strictly Todd Terry” (Strictly Rhythm)

 Genre(s): House (Classics)

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Todd Terry is één van de grote namen uit de housescene van eind jaren 80 en begin jaren 90. Zijn muziek is een inspiratiebron gebleken voor vele jonge producers die aan het begin van de jaren 90 opstonden. Je zou zelfs kunnen stellen dat hij zelf vrijwel geheel de New York housescene in gang heeft gezet. “Strictly Todd Terry” volgt na eerdere compilaties door Masters At Work en Tiefschwarz. De reeks combineert de classics van het label, dat recentelijk nieuw leven is ingeblazen (door Defected), met wat verser materiaal. We ontvingen deze release als gemixte 2-CD waarop onder andere tijdloos materiaal van Barbara Tucker, George Morel, Mood II Swing, Smooth Touch (groep waarin onder andere Erick Morillo opereerde), Louie Vega (bijvoorbeeld bij Sole Fusion en Lou²) en Todd Terry zelf uiteraard. Het is een 2-CD vol met momenten van herkenning, maar ook met vergeten classics van een zeer belangrijk label uit de housegeschiedenis! Kijk op www.strictly.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Sweet Coffee: “Naked City” (SC Music) 

Genre(s): Downtempo/ (Deep) House

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Rough Trade

 Sweet Coffee, in basis bestaande uit Den Hétrix en Raffa Brescia, is een uit België afkomstige formatie die we kennen van hun uitstekende album “Perfect Storm” (uit 2005). Hun track “Love Having You Around” is een goed voorbeeld van smaakvolle deep-house met een licht commercieel ondertoontje en was het hoogtepunt van het “Perfect Storm” album. Afgelopen zomer (2007) zagen we de formatie optreden op Extrema Outdoor. Het gezelschap moest het helaas voor een handjevol passanten doen, maar speelde een prima live set. Op “Naked City”, hun derde album, laat het gezelschap een soortgelijk geluid horen. Het woord ‘Naked’ in de titel is wellicht toevallig gekozen, maar we vermoeden dat het fameuze Naked Music label een inspiratiebron is voor Sweet Coffee. Waarom? Zowel hun downtempo als deep-house tracks hebben een zelfde soort zijdezachte en liefdevolle doorklank als de muziek op het genoemde Naked label (artiesten: Aya, Gaelle, Blue Six, Aquanote, Lisa Shaw en ga zo maar door). Op “Naked City” staan aan reeks aan solide en gezellige tracks, die niet individueel opvallen of onderscheidend goed zijn, maar simpelweg een dikke voldoende scoren. We missen echter een uitschieter op dit album van het kaliber “Love Having You Around”. Beste track: het heftig groovende “Never Better”. Kijk op www.sweetcoffee.be voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Wouter Hamel: “Hamel - Limited Edition” (Dox Records)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Jazz-Pop/ Soul

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Coast To Coast

 Na het winnen van het Nederlandse Jazz Vocalisten Concours in 2005 hoorden we de naam van Wouter Hamel steeds vaker in jazzland voorbij komen. Het duurde echter een flinke tijd voordat de jonge Amsterdammer zijn eerste album kon presenteren. De composities op “Hamel” komen van de hand van Tim van Berkestijn (Benny Sings) en jazzcat Bart Suer, waardoor een moderne, vlotte sound uitgedragen wordt. Door de vele samples klinkt de muziek erg van ‘nu’. De vergelijkingen met Frank Sinatra en consorten zijn niet onterecht, maar toch willen we benadrukken dat Wouter Hamel een compleet eigen geluid heeft. Zijn stem is onderscheidend goed en de muziek zowel stijlvol, creatief als modern. Dit alles heeft hem in een relatief korte periode een enorme populariteit opgeleverd. Oorspronkelijk kwam Hamel’s album al begin 2007 uit, maar nu is er een fraaie ‘limited edition’ verschenen met een drietal extra tracks. “As Long As We’re In Love”, dat Hamel samen met zangeres Giovanca en Dox’ Family opnam klinkt als een vrolijk kerstliedje met retro jazz en soulklanken. Prachtig! Daarnaast naam hij “Maybe I’ll Enjoy It Next Year” op met Benjamin Herman. Deze track klinkt als moderne big-band muziek, waarbij Hamel’s stem het onderscheid maakt. Van het oorspronkelijke album zijn de nummers “Breezy” en “Don’t Ask” zeer veel gedraaid en “Breezy” werd begin januari 2008 zelfs vertolkt door één van de Idols kandidaten tijdens een liveshow (thema: Nederlands product). Wouter Hamel is hard om weg om een hele grote artiest te worden! Kijk op www.wouterhamel.nl of www.doxrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Zingzang” (Big Blue Records)

 Genre(s): Downtempo/ Nu-Jazz/ Trip-Hop/ Broken Beats/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Coast To Coast

 “Zingzang” is een compilatie met een selectie aan materiaal van het Music For Speakers label uit Eindhoven. Op het menu staan diverse bijdragen van Sonar Lodge, Strange Attractor en Music For Speakers Amplified. Wat hebben ze gemeen? Allemaal bevatten ze de uitstekende, gevoelige jazzy vocalen van Marie-Claudine Vanvlemen. Onder de in totaal twaalf tracks bevinden zich twee exclusieve, niet eerder uitgebrachte tracks. Of het nu downtempo, lounge, post rock, trip-hop, broken beats, moderne jazz of meer experimenteel werk betreft; op “Zingzang” vinden we zonder enkele uitzondering prima muziek die geschikt is voor een breed publiek en wat ons betreft podiumwaardig is. Luister eens naar het briljante “The Rapids” van Sonar Lodge. Als dat geen geniale moderne jazz is, dan weten wij het ook niet meer! Samen met Strange Attractor’s “Melancholy Station” zijn dat (wat ons betreft) de beste tracks die de compilatie te bieden heeft. In zijn totaliteit is “Zingzang” een baken van kwaliteit geworden met behoorlijk wat diepgang en variatie qua genres/ klankkleuren. Kijk op www.musicforspeakers.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Stevie Ann: “Closer To The Heart” (HKM Records/ CNR Music)

 Genre(s): Pop

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: CNR Music

 “Na het overweldigende succes van haar debuut “Away From Here” uit 2005, het winnen van een Essent Award én een Zilveren Harp, en succesvolle optredens op diverse festivals, in popzalen en theaters, vertrok de 21-jarige zangeres naar Engeland om zich op haar tweede album te concentreren; en om zichzelf te hervinden na alle hectiek van de voorgaande maanden. Het resultaat is een intiem en sfeervol album dat een reflectie van haar persoonlijkheid is. “Op dit album ben ik meer mezelf, de liedjes staan dichter bij me,” aldus Stevie Ann. Op “Closer To The Heart” staan pure/ akoestische liedjes, maar ook melodieuze popsongs en zelfs stevige rocknummers. Stevie Ann is in twee jaar tijd hoorbaar gegroeid. De dromerige liedjes met poëtische verhaaltjes van het debuut zijn gerijpt tot volwassen songs met teksten die uit het leven gegrepen zijn. “Away From Here” zorgde ervoor dat Stevie Ann uitgroeide tot een zangeres van naam, met de succesvolle single “The Poetry Man” als hoogtepunt. Op dit tweede album heeft ze haar talent verder ontwikkeld door haar ervaringen om te zetten in ijzersterke liedjes die het hart beroeren. Stevie Ann legt op “Closer To The Heart” een flair en muzikaliteit aan de dag die haar met recht een plekje aan de top van het Nederlandse muzieklandschap verzekert”. Zo wordt in de biografie op Stevie Ann’s website geschreven. Treffender zouden we haar muziek niet kunnen verwoorden. Het zijn veelal breekbare, emotionele liedjes die naast pop, country en blues ook wat folk en rock invloeden bevatten. Zonder uitzondering is het materiaal van een torenhoge kwaliteit! “Get Away” en “Baby Blue” zijn inmiddels als singles uitgebracht, maar vooral het complete album doet het sinds release erg goed. “Closer To The Heart” heeft net als haar debuutalbum de top 10 van de album top 100 bereikt en dat is een compliment waard! Kijk op www.stevieann.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Robert Owens: “Night-Time Stories” (Compost Records)

 Genre(s): (Classic) House/ Techno/ Nu-Soul/ Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Lowlands Distribution  

Robert Owens mag op het gebied van housemuziek gerust een legendarische vocalist genoemd worden. Sinds eind jaren 80 is zijn stem te horen geweest op vele tracks, waaronder klassiekers als “Tears” (Satoshi Tomiie productie) en “I’ll Be Your Friend”. Echter, op “Night-Time Stories” wordt pijnlijk duidelijk hoe beperkt zijn stem houbaar is wanneer je deze een aantal tracks achter elkaar hoort. Ondanks sterk geproduceerd materiaal door Jimpster, Sinbad, Ian Pooley, Kid Massive, Atjazz, Charless Webster, Marc Romboy, Wahoo, TJ Kong & Nuno Dos Santos en Kirk Degiorgio, weet het album over de gehele lijn niet 100% te boeien. De veelal (classic) house producties zijn met regelmaat van een prima kwaliteit, maar het gebruik van Owens’ vocalen breekt een aantal van de tracks. Jimpster’s houseproductie “Inside My World”, het nu-soul moment “Now I Know” (geproduceerd door Atjazz), de soulful elektronica van het door Charles Webster geproduceerde “Never Give Up” en het gevoelige/ sferische “Back To You” (Marc Romboy productie) schieten er wat ons betreft het meest positief uit! Toch zal dit album geen records gaan breken! Daarvoor is de stem van Robert Owens zo nu en dan een te grote storende factor. Kijk op www.compost-records.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

Christian Prommer: “Drum Lesson Vol. 1” (Sonar Kollektiv)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Electronic Jazz

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Lowlands Distribution

 Christian Prommer kennen we van zijn betrokkenheid bij bekende formaties als Fauna Flash, Voom:Voom en Trüby Trio. “Drum Lesson Vol. 1” is de eerste van twee albums waarbij Prommer tijdloze dance/ house classics van de afgelopen 20 jaar in een jazzy jasje steekt. Het “Drum Lesson” verhaal is begonnen als experiment. Christian Prommer had ooit het idee om een akoestische versie van Derrick May’s “Strings Of Life” te maken voor zijn eerste soloplaat. Nadat de plaat tijdenlang op de plank was blijven liggen, hoorde Alex Barck van Jazzanova de track. De track werd vervolgens door de Jazzanova-jocks over de gehele wereld gedraaid. In mei 2007 kwam de track uiteindelijk als single uit, waarna het idee ontstond om meer reworks te maken voor classics. Op “Drum Lesson Vol. 1” vinden we dan ook bewerkingen van onder andere Âme’s “Rej”, Mr. Fingers’ “Can You Feel It?”, iO’s “Claire”, Isolée’s “Beau Mot Plage”, Jaydee’s “Plastic Dreams” (dat overigens ook al door Re:Jazz onder handen genomen was) en Josh Wink’s “Higher State Of Consciousness”. Op het album krijgt Prommer hulp van Roberto di Gioia (piano), Wolfgang Haffner (drums), Ernst Ströer (percussie) en Dieter Ilg (bas). Na de formatie Re:Jazz tilt Christian Prommer het fenomeen van jazzy covers voor dancetracks naar een hoger plan. Respect! We kijken nu al uit naar deel 2! Kijk op www.sonarkollektiv.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

JES: “Into The Dawn - The Hits Disconnected” (Magik Muzik)

 Genre(s): Chill-Out/ Trance

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Rough Trade

 JES (of Jes Brieden, zoals ze voluit heet) ken je als stem van Motorcycle’s trancehit “As The Rush Comes”. Ook werkte deze Amerikaanse zangeres en songwriter in het verleden samen met grote namen op (progressive) trancegebied als Solarstone en Deepsky. De muziek op “Into The Dawn: The Hits Disconnected” is grotendeels gebaseerd op materiaal van haar debuutalbum “Disconnect” (uit 2007), een album dat we nooit bespraken op deze website. Op dit nieuwe concept album vinden we vooral downtempo tracks met een chill-out en trancegevoel. Het gaat hierbij om eigen materiaal (vers) en remixen van derden voor JES’ materiaal. De Amerikaanse heeft de afgelopen maanden dus ‘haar absolute smaakmakers’ gebundeld op “Into The Dawn”, zo meld de persinformatie. Hoe klinkt de muziek op dit album dan precies? Het is het soort muziek dat al jaren op dezelfde manier gemaakt wordt; vocale trance als basis voor een chill-out rework. Het heeft dus weinig met serieuze downtempo muziek te maken, maar des te meer met trance. Denk aan de muziek op de compilatiereeks “Heaven”. De ijzige stem van JES is direct ook het voornaamste wapen op “Into The Dawn: The Hits Disconnected”. Het zijn goed in het gehoor liggende ‘remakes’ en nieuwe tracks, die je zonder moeite en zonder irritatie doorloopt, maar zeker niet opmerkelijk of bovengemiddeld sterk zijn. Voor de liefhebbers: ook “As The Rush Comes” staat in een chill-out remix op de CD. Kijk op www.planetjes.com of www.blackholerecordings.com voor meer informatie. Volgens de Black Hole site zal het album eind februari 2008 in de schappen liggen.

 

Beoordeling: 7

 

 

Osunlade: “Elements Beyond” (Strictly Rhythm)

 Genre(s): (Deep) House/ Tech-House

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Osunlade aka Yoruba Soul kennen we van zijn wonderschone (deep) house producties vol met percussie en met een mondiaal karakter. Ogenschijnlijk zonder enkele moeite laat deze gevierde producer horen hoe je trommels, potten, pannen en allerhande percussie kunt samenvoegen in elektronische muziek. Qua klankkleuren gaat Osunlade de gehele wereld over met Afrika en Zuid-Amerika als belangrijkste inspiratiebron. Samen met Joe Claussell mag je Osunlade tot de absolute elite van de mondiale deep-house scene rekenen. Zijn nieuwste album verschijnt via het recent doorgestarte Strictly Rhythm; een label waar hij volgens onze gegevens in het verleden nooit eerder voor produceerde. Op “Elements Beyond” is het genieten geblazen! De fraaie thema’s en de kenmerkende nadruk op percussie zorgen gedurende alle tien de tracks voor blijde gezichten. Qua diversiteit mogen we ook niet klagen, want Osunlade brengt op “Elements Beyond” naast door world music gedreven deep-house ook jazzy, funk, soulful en meer elektronische tinten aan in zijn werk. Met “139th Street” laat hij zelfs horen onvervalste Detroit tech-jazz te kunnen maken! Fantastische track overigens. Van dit soort met stijl geëtaleerde housemuziek krijgen we nooit genoeg! Kortom: een dijk van een album die je gehoord moet hebben! Kijk op www.strictly.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “The Collected 12” Mixes Volume 2” (Captivating Sounds)

 Genre(s): (Tech) Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Astral Music

 Captivating Sounds was ooit een sublabel van Warner Music (tussen de oprichting in 2000 en 2002). Na die tijd werd het succesvolle label ondergebracht bij Armada. Net als bij de verzamel CD’s van het Armind label, worden van het Captivating Sounds label de releases #21 t/m #40 uitgelicht op deze “The Collected 12” Mixes Volume 2” release. Van iedere release is één track geselecteerd om zodoende in twintig tracks samen te vatten wat er in de periode van 2001 tot eind 2006 allemaal gebeurde binnen de Captivating Sounds stal. Het is leuk om te horen hoe het label zich in de genoemde periode ontwikkeld heeft, want je hoort duidelijk een bepaalde gedateerdheid bij de geselecteerde tracks uit bijvoorbeeld 2001 en 2002. Kwalitatief heb je echter niets te klagen, want de muziek is op een aantal uitzonderingen na redelijk boeiend, dansbaar en bovendien melodisch van aard. Enkele namen: Apogee, John Askew, Charkra (geremixt door Danjo & Styles), Jellisimo & Tim J, Eye Wall (geremixt door DJ Remy & Roland Klinkenberg) en Hammer & Funabashi leuken de tracklist op, maar zijn lang niet de enige kwaliteitsrakkers op deze 2-CD release. Kijk op www.armadamusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

System 7: “Phoenix” (A-Wave Records)

 Genre(s): (Progressive) House/ Techno/ (Goa) Trance/ Ambient/ Breaks

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: A-Wave Records (www.a-wave.com)

 System 7 werd in 1990 opgericht en bestaat uit het tweetal Steve Hillage en Miquette Giraudy. In die beginperiode brachten ze hun muziek uit via het bekende Ten Records (onderdeel van Virgin). Van de formatie hebben we in het verleden diverse releases besproken, bijvoorbeeld het topalbum “Mysterious Traveller” uit 2002 (met diverse remixen van Derrick May). Het nieuwe album “Phoenix” is vrij experimenteel van aard geworden. Dit zou wel eens het gevolg kunnen zijn van de diverse samenwerkingsverbanden die System 7 aanging voor dit album (onder andere met Son Kite, Jam El Mar, Slackbaba en Eat Static). Zo horen we muziek binnen de typeringen progressive house, techno, ambient en breaks (soms met gitaar solo’s). We worden echter volledig verrast bij het horen van de goa cq. psy-trance track “Scramble”. Dat soort muziek verwacht je niet van deze formatie. “Phoenix” is met haar negen tracks een album geworden waar je even rustig voor moet gaan zitten om het te kunnen ontdekken. Het is een album waarvan je ook zou geloven dat het al 10 jaar op de plank lag. De schoonheid van het album zit hem in kleine details, maar vooral de ‘ambient’ en ‘psychedelic’ invloeden (dus: de sfeerbepalende elementen) zorgen hier voor de meerwaarde. Conclusie: sterk album met een gedateerde doorklank! Kijk op www.a-wave.com voor meer informatie.  

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Alice Rose: “Mora With The Golden Gun” (White+Red)

 Genre(s): Elektronica/ Experimental Pop/ Trip-Hop/ Rock

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Sonic Rendezvous

 De Deense muzikante Alice Rose kennen we van haar in 2006 verschenen debuutplaat “Tales Of Sailing”. Opvallend op die plaat was haar ongeremde creativiteit! Op “Tales Of Sailing” werd Alice Rose bijgestaan door bevriende producers als Frank Martiniq en Gabriel Ananda. “Mora With The Golden Gun” is, naast haar gelimiteerde “21 Days” release (een conceptalbum dat begin 2007 in 21 dagen gemaakt is), inmiddels haar derde album. Verschil met eerder werk is dat Alice Rose nu alles zelf heeft geschreven, geproduceerd, gezongen en gespeeld. Ze werkte met samplers, violen, cello’s, Casio keyboards, harmonica’s, speelgoed en beat boxes. Op dit nieuwe album horen we deze zangeres, die qua stem best wat weg heeft van Bjørk, haar vocalen strooien over een mengelmoes van stijlen als trip-hop, experimentele pop, elektronica, rock, electro-clash en jazz. Het resultaat is verbluffend creatief, maar gaat soms ook net ‘over the top’. Denk hierbij aan enorm verdraaide stemmen en distortion effecten. Onze favoriete tracks zijn “Engine Of Love” en de gedreven titeltrack “Mora With The Golden Gun”, dat een cocktail lijkt van Portishead’s beats, Bjørk’s zang, Kenneth Bager’s fluitmelodieën en De-Phazz’s thema in de track “No Jive”. Al met al een heerlijk album waar je echt even voor moet gaan zitten! Kijk op www.alicerose.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “RAAR FM - Christmas Tales 2007” (RAAR FM)

 Genre(s): Downtempo/ Pop/ Rock/ Folk/ Soul/ Funk/ Jazz/ Elektronica

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: RAAR FM (www.raarfm.com)

 S.W. (aka Sjoerd Wijdoogen) en Cinr leveren middels deze gelimiteerde 2-CD een fijn jaaroverzicht af uit naam van online radiozender RAAR FM. Op de tracklist staan in totaal 74 tracks, verspreid over twee schijfjes. De diversiteit aan muzikale stromingen is enorm, wat een ook direct een goed beeld geeft van de playlist van het station. S.W. en Cinr selecteerden vers en ouder materiaal van uiteenlopende namen als Zero 7 feat. José Gonzalez, Nicole Willis & The Soul Investigators, Blue Six, Aquanote, Pretz, The Beauty Room, The Beatles, Jazzanova feat. Thief, Aya, Mika, S-Tone Inc., Marcel, David Bowie, DJ Shadow, Tori Amos, Gabriel Rios, Sia en ga zo maar door. Eigenlijk kunnen we alleen maar aanraden om deze CD via de RAAR FM site te gaan opzoeken, want dit zijn unieke overzichten met unieke muzikale hoogtepunten. Beste momenten: Nicole Willis & The Soul Investigators’ “If This Ain’t Love (Don’t Know What Is)” en Pretz’s “Chapel Stile”! Kijk op www.raarfm.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Café Brazil” (Ayia Napa/ ZYX Music)

 Genre(s): Brazilian Jazz/ Brazilectro/ Downtempo/ (Deep) House

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: ZYX Music

 Ayia Napa is een label dat eigenlijk zonder uitzondering (boven)gemiddelde compilaties aflevert. Ook “Café Brazil” is de moeite waard, al zul je niet al het materiaal op de tracklist evenzeer kunnen waarderen (is onze inschatting). Met Bobby Hughes Combination, Trio Mocotò, Bobby Brazil, Lucky Loop, A-La-Carte (aka Peshay), Intakt, Daniela Mercury, Bebel Gilberto en Rivera Rotation op het menu valt er zonder twijfel genoeg te beleven op “Café Brazil”. Traditionele en eigentijdse sounds gaan hand in hand op dit prima overzicht. Onze favoriete tracks op de 2-CD zijn: het gemoedelijke deep-house moment “Up In The Air” van Sunset Combo en het hevig swingende “So Deep So Funky” van DJ Ebar vs. DJ Dimension, dat naast deep-house tinten ook invloeden uit de Chicago house bevat. Eé ding is zeker: van “Café Brazil” krijg je nu alweer zin in een zonnige zomer! Kijk op www.ayianapamusic.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Disco Not Disco” (Strut Records)

 Genre(s): Post Punk/ Electro Classics/ Leftfield Disco Classics

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: !K7 Label Group (www.k7.com)

 “Disco Not Disco” is een obscure selectie van post punk, electro en leftfield disco classics uit de periode 1974 -1986. De selectie bestaat uit veertien tracks met voornamelijk onbekende namen. Alleen Liaisons Dangereures’ “Los Niños Del Parque” hadden we al eens eerder gehoord (ook ooit als basis gebruikt voor een house classic). Daar wij vrij veel muziek horen op jaarbasis, kunnen we wel stellen dat de muziek op “Disco Not Disco” voor de doorgewinterde muziekliefhebber bestemd is die een voorkeur voor retro klanken in de post punk en discohoek heeft. De muziek is inhoudelijk best de moeite waard, al horen we eigenlijk maar weinig echt spectaculaire momenten. Bij Quando Quango’s “Love Tempo” (remix) denken we dit even te vinden, totdat er werkelijk afgrijselijke mannelijke vocalen voorbij komen. Al met al een vermakelijke compilatie CD voor de fijnproever. Kijk op www.strut-records.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Gareth Emery - The Podcast Annual 2007” (Baroque)

 Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Astral Music

 Baroque Records staat al jaren bekend als een kwaliteitslabel. Gareth Emery laat middels deze Podcast sessie een erg goede indruk achter. Zijn mix is doordrenkt van zweef- en sfeertinten. Het is kwaliteitsmuziek die je moet zoeken in de hoek van de progressieve trance. Verspreid over twee zilveren schijfjes weet deze DJ/ producer voortdurend te boeien en verslapt hij nergens. CD1 is lekker laidback en opbouwend van karakter, maar op CD2 gaan de ‘energy levels’ omhoog en kunnen de heupen steviger los! Op de tracklist van deze puike 2-CD vinden we onder andere muziek van Eelke Kleijn, Fine Taste, Andy Moor, Phatjak, Ricky Fobis, Ferry Corsten, Ronski Speed, Kyau & Albert, Alex M.O.R.P.H. vs. Rank 1, Lange en diverse bijdragen van Gareth Emery zelf. Dit is voor (progressive) trance liefhebbers een compilatie om zeker te gaan proberen. Kijk op www.baroquerecords.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Sixty Radio - Fall/ Winter ‘07” (ZYX Music)

 Genre(s): (Electro) House/ Progressive/ Tech-House/ Minimal

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: ZYX Music

 Je kent de modemerken Miss Sixty en Energie vast wel. Middels deze 2-CD compilatie “Sixty Radio” wil men een hip geluid aan de modemerken verbinden. De subtitel van deze 2-CD compilatie luid ‘Stylish Electronic Club Tunes’; en dat zijn het! Op deze door Kati Ulrich en Steffen Bauman samengestelde en gemixte compilatie vinden we een vrij breed scala aan housemuziek die ertoe doet. De disks zijn gevuld met in totaal 22 tracks van een prima kwaliteit. Pascal FEOS (geremixt door Oliver Klein), Aril Brikha, Stephan Bodzin vs. Marc Romboy, Martin Eyerer, Tomcraft, John Dahlbäck, Martin Landsky, Tom Novy en Peter Gelderblom zijn de meest bekende namen op deze 2-CD en hun muziek gaat uitstekend hand in hand. De samenstellers/ mixers weten feilloos stromingen als electro-house, progressive, tech-house, minimal en wat lichte neo-trance tinten in één mixsessie samen te brengen. Pluspunt: de meeste dansvloer tracks zijn lekker melodisch en kunnen dus prima thuis beluisterd worden. Prima release. Kijk op www.zyxmusic.com voor meer informatie.


Beoordeling: 7

 

 

Various: “Back To Back Vol. 2” (Mobilee Records) 

Genre(s): Minimal/ Tech-House/ Techno/ Retro House

Bron: 2-CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Astral Music

 Pas geleden waren we nog zo teleurgesteld in het Pan-Pot album dat via Mobilee verscheen. De uiterst geringe inbreng van ter zaken doende melodieën cq. klankenspellen was hier de belangrijkste oorzaak van. Van deze verzamelaar van datzelfde Mobilee label worden we echter wel enthousiast. De muziek bevat simpelweg meer sfeer, diversiteit en aantrekkingskracht. De dansvloergerichte aanpak ontbreekt overigens ook geen enkel moment op “Back To Back Vol. 2”. De verzamelaar is samengesteld en gemixt door GummiHz (oftewel Alex Tsotsos). Hij opent het bal met Pan-Pot feat. Vincenzo met “Faces”, de afsluitende track van hun “Pan-O-Rama” album (waar we eerder naar refereerden). Op disk 1 vinden we in totaliteit een negental full length (unmixed) tracks van onder andere Sebo K, Marco Resmann, Jennifer Cardini en Anja Schneider. Prima materiaal (waaronder enkele exclusives) en voer voor de CD-jockeys. Disk 2 bevat een mix met daarin maarliefst zevenentwintig tracks verwerkt! Een groot deel van de Mobilee catalogus wordt in hoog tempo op je afgevuurd en het resultaat is goed genoeg voor een aanbeveling. Kijk op www.mobilee-records.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Gravenhurst: “The Western Lands” (Warp Records)

 Genre(s): Alternative Rock/ Indie Rock

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Rough Trade

 Gravenhurst is een uit Bristol afkomstig bandje dat bestaat uit Nick Talbot, Paul Nash en Dave Collingwood. Het album “The Western Lands” is onze eerste kennismaking met de groep Gravenhurst, maar deze formatie blijkt al twee eerdere albums via Warp uitgebracht te hebben. Het label dat ons normaliter verblijdt met IDM, Elektronica en gelieerde experimentele muziek, verrast ons hier met gevoelige, alternatieve rock (en wat Indie tinten). Op “The Western Lands” staan tien bijdragen, welke stuk voor stuk de moeite waard zijn. De vocalen van de zanger glijden gevoelig over de muzikale begeleiding, zonder dat het te soft klinkt. “Hollow Man”, dat een passage bevat die verdacht veel lijkt op “A Forest” van The Cure, verscheen reeds in september van vorig jaar op single (een week na release van dit album), maar de tracks “Saints”, “Trust” (tweede single van het album) en titeltrack “The Western Lands” zijn wat ons betreft de hoogtepunten van dit heerlijke album. Een album dat je qua sound moet zoeken in de hoek van bands als Field Music en Tokyo Police Club (+ meer werk van Memphis Industries). Kijk op www.gravenhurstmusic.com of www.warprecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Gescom: “A1-D1” (Skam)

 Genre(s): (Abstract) Elektronica/ Acid-House

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Skam (www.skam.co.uk)

 Gescom wordt vaak ten onrechte omschreven als een side-project van Autechre, maar op Discogs lezen we dat het in werkelijkheid een anoniem project is met verschillende artiesten die in wisselende samenstellingen abstracte elektronica en gelieerde experimentele muziek maken. Op deze CD zijn twee op vinyl verschenen titelloze singles (“A1-B1” en “C1-D1” om precies te zijn) gebundeld. In totaal gaat het slechts om een zestal tracks met een totale speelduur van nog geen 40 minuten. Verwacht op deze CD geen baanbrekende elektronica of Plaid-achtige IDM, maar avontuurlijke, vaak vage experimenten met allerhande samples. Het is een prima plaat geworden waarbij tracks #2 en #6 (hierin wordt Adonis’ “No Way Back” door de sampler gehaald) je direct doen herinneren aan de goede oude acid house van Trax Records uit Chicago (gedurende de tweede helft van de jaren 80), maar we worden ook overvallen door electro boogie beats (tijdens track #3). Dit album is voor de elektronica fijnproevers onder ons zullen we maar zeggen! Kijk op www.skam.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Hal Singer & Jef Gilson: “Soul Of Africa” (Kindred Spirits)

 Genre(s): (Spiritual) Jazz/ Soul/ Funk/ Fusion/ World Music

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Rush Hour

 Deze re-issue op Kindred Spirits is wat je noemt diepgaand. Hal Singer (een uit Texas afkomstige tenor sax jazz grootheid) en Jef Gilson (een Franse jazz legende) sloegen destijds de handen in één om een ‘Afro-Parisian’ geluid af te leveren. De fusion jazz van het tweetal krijgt dus een ‘world’ tintje mee en dat maakt de muziek nog meer divers. Het is vrij complexe, op improvisatie gebaseerde jazzmuziek die je niet zo opslokt. Het is jazzmuziek die naar eigen zeggen spiritualiteit ademt! Het album bevat slechts vijf tracks, aangevuld met twee bonustracks van een eerder verschenen 7” heruitgave van Jef Gilson Septet met Lloyd Miller (eind november 2007 verschenen). Dit is jazzmuziek die niet iedereen zal kunnen waarderen, maar zeker een luisterbeurt verdient! Kijk op www.kindred-spirits.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Jean-Jacques Perrey & Luke Vibert: “Moog Acid” (LO Recordings)

 Genre(s): Elektronica/ IDM/ (Abstract) Hip-Hop/ Experimental Breakbeats

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Lowlands Distribution

Twee elektronica pioniers bundelen hun krachten op dit album! Jean-Jacques Perrey ken je wellich van zijn track “Cosmic Bird”, die hij eind jaren 90 samen met AIR opnam. Luke Vibert ken je uiteraard van Warp, maar ook als Wagon Christ. Vibert is, zoals bekend, een sample koning en wordt hier dus bijgestaan door een toetsenist/ keyboardfanaat op leeftijd. Het tweetal laat op “Moog Acid” een divers en experimenteel geluid horen. “Moog Acid” is avontuurlijk vanaf het eerste tot het laatste moment. Soms zelfs te avontuurlijk, want diverse tracks gaan ‘over the top’. Denk aan een eigen kijk op “Vader Jakob” middels het flauwe “Frere Jacques”. Gelukkig staan er naast deze flauwigheid genoeg leuke tracks op “Moog Acid”. Denk daarbij aan tracks als “Ye Olde Beatbox” (downtempo elektronica), “Vision For The Future” (met verwijzingen naar de disco), “Messy Hop” (compleet met kerkorgel) en het IDM-moment “White Knight (Black In The Day)”. Dit album is vooral geschikt voor fans voor Warp Records, Ninja Tune en gelijk gestemde labels. Elektronica liefhebbers, ga deze plaat ontdekken in je (online) winkel is ons advies. Kijk op www.lorecordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Discovered” (Rapster Records)

 Genre(s): Disco/ Funk/ Soul

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Daft Punk kwam recentelijk weer in het nieuws omdat Kanye West op zijn meest recente album een sample gebruikte van “Harder, Better, Stronger, Faster”. Deze track heeft tijdenlang in de charts gestaan en geeft nog maar eens weer dat de muziek van Daft Punk op waarde wordt geschat in muziekland. De compilatie “Discovered” dan. Je leest het goed: “Discovered” is een collectie van platen waaruit Daft Punk samples nam voor haar producties. Het klinkt misschien vreemd, maar de manier Daft Punk het bronmateriaal vermaakte tot eigen tracks is na beluistering van de collectie nog indrukwekkender. We kunnen zelfs stellen dat Daft Punk in de regel betere muziek aflevert dan de originele uitvoerders! Neem nou George Duke’s “I Love You More”. De intro van deze track is een passage uit Daft Punk’s prachtige “Digital Love”, maar heeft dat op zo’n fabelachtige wijze vermengd met haar eigen ‘disco-funk-filter-house’ stijl, dat het origineel echt in het niet valt. Zo zijn er nog wel enkele voorbeelden te noemen op “Discovered”! Verder vinden we op “Discovered” onder andere materiaal van gerenommeerde namen als Sister Sledge, Chaka Khan, Cerrone en Oliver Cheatham. Kijk op www.rapsterrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Lot49 Presents: Elite Force” (Lot49)

 Genre(s): Minimal/ Electro-House/ (Electro) Breaks

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: SRD (UK)

 Op het Lot49 label zal zeer binnenkort de verzamelaar “Lot49 Presents: Elite Force” verschijnen. Elite Force is een project van Simon Shackleton. Hij wordt gezien als toonaangevende breaks DJ/ producer met een eigen geluid dat ‘tech-funk’ genoemd wordt. Op deze mixcompilatie wordt subtiel gependeld tussen ‘techy’ minimal, (smaakvolle) electro-house en (electro) breaks. Het is een vermakelijke, doch redelijke ruige selectie met een focus op rauwe/ zagende electro sounds. Jammer is dat we deze mix zonder trackopdeling ontvingen, maar onze overall indruk is redelijk positief. Geen grote compilatie, maar gewoon ‘steady’ en voer voor de dansvloer. Namen als Dylan Rhymes, Hyper, Meat Katie, Santos, D. Ramirez en Trevor Loveys geven een beetje aan in welke muzikale richting je moet denken qua gebruikt materiaal. Kijk op www.lot49.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

Prosumer & Murat Tepeli: “Serenity” (Ostgut Ton)

 Genre(s): House/ Techno/ Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 1/2008

Distributie: Kompakt Distribution

 Prosumer & Murat Tepeli zoeken met hun album “Serenity” een herkenbaar geluid dat popmuziek moet verbinden met (pak hem beet) minimal, tech-house, techno, retro house en elektronica. Ze trachten dit te doen door middel van soulful vocalen. Prosumer (aka Achim Brandenburg) en Murat Tepeli namen in totaal vier tracks op met de prima zangeres Elif Biçer voor dit album. Het lukt het gezelschap slechts sporadisch om echt sterk materiaal af te leveren. Lang niet alle tracks op “Serenity” zijn het vermelden waard. Van het album als totaal kunnen we hier niet echt warm of koud worden (eerder lauw), maar slecht is het eindresultaat zeker niet! Pluspunten: het prima gebruik van retro house klanken gedurende diverse tracks. Ook qua melodieën en klankenspelen heeft “Serenity” genoeg te bieden. Kijk op www.ostgut.de/ton voor meer informatie en vorm je eigen oordeel.

 

Beoordeling: 7

 

 

Archief CD-recensies & VINYL-recensies