CD recensies

Juli 2003 

 

 

Various: “Undiscovered Ibiza 5 By DJ Pippi” (Undiscovered Records)

 Genre: Downtempo/ Lounge

Bron: 2-CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Het vijfde deel uit deze succesvolle serie is een feit. DJ Pippi zocht in totaal 28 tracks bij elkaar van artiesten als Can 7, Adani & Wolf, Zeb, Ohm Guru, Ohm-G (werkt samen met Bruno van Café del Mar), Surfers, Crazy Penis, Monte La Rue (en terecht), Boozoo Bajou en Bobby Hughes Combination. De eerste CD begint al gelijk lekker met het melodramatische “Gypsies Blues” van Zeb, net als het soepele “Onto The Light” van Adani & Wolf feat. Marijn van Teylingen. Ook onbekendere artiesten als Jazzamor en Kwanzaa Posse scoren goed met zomerse chill-tracks. Op CD1 is het ook Groove Garden dat opvalt met “Devil In My Bed”. De soulful vocals in combinatie met dromerige sounds en vederlichte beats werkt betoverend. Acimo’s “Lovebird” doet qua pianospel (en de sfeer) soms denken aan LTJ X-Perience’s “Moon Beat”. Op disk 2 vinden we dan Monte La Rue’s “1.000 Islands”, één van de hoogtepunten op zijn debuutalbum “Interludia” van vorig jaar. Deze track is wat laat ontdekt door Pippi, maar dat vergeven we hem graag! “Runnin’” van de formatie Surfers kennen we natuurlijk nog van het vorig jaar verschenen album “Indigenous Legend”, een album dat wij iedereen nog steeds kunnen aanbevelen (uitgekomen op Undiscovered Records). Opmerkelijk is het plaatsen van Luciano’s “Life”, een samba-achtige classic uit 1996. Opvallend lekker is de afsluitende track van Blade & Masquenada Family “Indio”. Conclusie: deel 5 van ‘Undiscovered Ibiza’ is wederom een voltreffer! Een verplichte aankoop voor chill-out liefhebbers. Check www.undiscovered.co.uk voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Serious Beats 42” (N.E.W.S.)

 Genre: Trance/ Techno/ Hard-Dance/ Nu-School Hardcore

Bron: 2-CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

‘Serious Beats’, het compilatie concept dat begin jaren 90 aanving, is inmiddels bij de 42ste editie aanbeland. Met 30 tracks, verspreid over de gebruikelijke 2 disks, is het weer flink genieten. Op de compilatie staan ‘essentials’ van Benny Benassi, Der Dritte Raum, Technasia en Benjamin Bates (Innercity 2002 thema). Ook zorgen minder bekende namen voor hoogtepunten op deze compilatie. Een goed voorbeeld daarvan is “Now Or Never” van Eclectic Kid vs. Fred Baker (in de Fred Baker remix). De rework van Metrodade’s “The Andor Voyage” is echter wat minder geslaagd! David Guetta’s “Distortion” is overigens exclusief op deze compilatie terug te vinden. Samenvattend kunnen we spreken over een gemiddelde compilatie die veel mensen tevreden zal stellen. Een extra compliment voor het fraaie artwork!

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Various: “Dreazz Presents Roller Coaster III” (Triple Vision)

 Genre: Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: Triple Vision

 De ‘Roller Coaster’ serie is alweer toe aan haar derde deel. Net als de ‘Moving Shadow’ samplers worden deze compilaties voor een aantrekkelijke prijs verkocht (rond de 5 euro). De compilatie bestaat ditmaal uit veel ‘intelligent’ drum & bass tracks met een grote dosis sfeer en emotie! De naam LTJ Bukem komt dan ook als eerste naar boven wanneer je de sound op Roller Coaster III wilt typeren of vergelijken. Drum Origins, die we nog kennen van eerste editie (met 3 bijdragen), kregen de mogelijkheid deze CD te mixen. Namen als Gen, Cedar, Mykra, J Laze en Drum Origins zelf schitteren met meerdere producties op deze disk, aangevuld met artiesten als PBK en Chronicle. “D.N.A. Rework” van Drum Origins bevat zeer strakke beats, waarna Gen’s “Cas8” uitblinkt door de fraaie melodieën. Het is daarna nogmaals Gen die met een hoogstandje komt, “Rhythmicon” genaamd. Na 14 tracks te hebben genoten van soepele dansbeats en dromerige soundscapes, kan ik maar één advies geven: dit is een CD die iedere danceliefhebber in zijn of haar collectie moet hebben!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “NRJ Presents Extravadance” (N.E.W.S.)

 Genre: Club (Grooves)/ House

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

‘Extravadance’ is een megamix concept van radiostation NRJ. In ruim 70 minuten schieten er 24 zomerse clubhits aan je voorbij. Een groot deel van de clubhits van deze zomer kun je terughoren op deze disk. Denk aan namen als Room 5 feat. Oliver Cheatam, Junior Jack, Saffron Hill feat. Ben Onono, 4tune 500, Freaks, The Ones, Bob Sinclar, David Guetta, Coloursound, De Nuit, Gus Gus en natuurlijk de hit “Shake It” van Lee Cabrera. Dit is zo’n CD waar weinig over te schrijven valt. Deze disk moet je gewoon zelf even gaan beluisteren! Voor de één zal het een fantastische verzamel CD zijn, voor de ander een irritant overzicht van korte stukjes muziek. Qua muzikale invulling is deze mix in ieder geval dik in orde!

 

Cijfer: 7

(AD) 

 

 

Gang Starr: “The Ownerz” (Virgin)

Genre: Rap/ Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: Virgin Music

 Samen met DJ Premier laat Gang Starr horen dat de mannen van de oldschool hip-hop nog altijd kunnen rocken. Natuurlijk kunnen beide bogen op een grote staat van dienst, maar de gretigheid straalt er nog immer vanaf. Dat is ook een beetje de bedoeling van dit album. Laten zien dat de ‘oudjes’ nog steeds meetellen. Hierbij krijgen zij bijval van eveneens grote namen in de hip-hop wereld, zoals: Snoop Dogg, Fat Joe, Jadakiss en M.O.P. De tracks kenmerken zich door harmonisch samenspel van DJ en MC. Dit levert altijd origineel materiaal op. Geen voorgeprogrammeerde beats met overwegend elektronische geluiden en samples, maar terug naar de oorsprong van de hip-hop. Ook is er plaats voor een freestyle genaamd “Hiney”, deze is geïnspireerd door het bekende “Grindin’” van de Neptunes. Het 19 tracks tellende album bevat tevens een DVD met daarop Gang Starr in concert, interviews en exclusieve beelden van achter de schermen. Voor de fans van oldschool is de gehele disk (met alle extra´s) zeker een aanrader!

 

Cijfer: 7

(Remco)

 

9 Lazy 9: “Sweet Jones” (Ninja Tune)

 Genre: Downtempo

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS (www.pias.com)

9 Lazy 9 is een naam waar ik eerlijk gezegd nog nooit eerder van gehoord had. Daar is echter na beluistering van dit album in één klap verandering in gekomen. “Sweet Jones” bevat 12 tracks die we voor het gemak even indelen onder de noemer downtempo. De sound van 9 Lazy 9 is heel apart te noemen, ze combineren namelijk verse beats met ouderwetse jazz. Vooral de ouderwetse orgelpartijen zijn typerend. “Pound Stretcher” is één van de hoofdattracties op dit fraaie album. De jazzy drums in combinatie met een scherpe ondertoon worden erg sterk uitgewerkt. Ook “Big Six” is erg mooi, door de mooie ruimtelijke sfeerpaden. Eigenlijk zijn alle tracks op dit album heel goed beluisterbaar en daarom kan ik iedere downtempo liefhebber dit album aanbevelen.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Nova Vida Vol. 1 - By Bruno E” (Trama Music)

 Genre: Nu-Jazz/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: Coast To Coast

Nova Vida Volume 1 is samengesteld door Bruno E, niet te verwarren met de top DJ Bruno van Café del Mar! De sound op deze Nova Vida verzamelaar is erg tropisch en muzikaal te noemen! De 13 tracks klinken dan ook allemaal goed in de oren en stil staan wordt vrij moeilijk, want de beats en ritmes werken erg motiverend. De flitsende broken beats in nu-jazz stijl van Mad Zoo vormt een prachtig voorbeeld van muzikale schoonheid. De remixen van Mad Zoo zijn ook nog eens enorm dansbaar! Met de overige bijdragen van Patricia Marx, Anderson Soares, Jair Oliviera en Bruno E zelf is niets mis en daarom kunnen we heel kort zijn over deze CD. Wat een topper! Van dit soort verzamelaars kunnen we geen genoeg krijgen. Het doet mij denken aan de ongelooflijk sterke “Seashore Sessions” compilatie van vorig jaar. Ik heb deze selectie dus erg hoog zitten! Check ‘m in je platenzaak. Kijk ook op www.coasttocoast.nl of www.trama.com.br voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Ricardo Villalobos In The Mix - Taka Taka” (Cocoon)

 Genre: Elektronica/ (Tech) House/ Funky Techno

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: Astral Music

 Bij het Cocoon label zal iedereen direct aan Sven Väth denken. Wie aan Sven Väth denkt, denkt aan pompende technobeats. Daarom zal iedereen zich verbazen over de inhoud van deze nieuwe Cocoon verzamelaar. Ricardo Villalobos is een naam die ik nog niet eerder had gehoord. Hij is een DJ met een diverse smaak, zo strooit hij naast elektronica ook met ‘techy’ house en funky techno grooves. Over de gehele mix gezien is zijn muziek te omschrijven als ingetogen, diepgaand, mysterieus, avontuurlijk en vooral hypnotiserend. Bij het beluisteren van een track als Claro Intelecto’s “Contact” zul je begrijpen wat ik met de voorgaande omschrijving bedoel. Tijdens een track als Mathew Jonson’s “Typerope” krijg je het gevoel dat we 15 jaar terug in de tijd gaan, wat de diversiteit van deze compilatie een beetje aangeeft. Na 22 tracks kunnen we spreken over een uitstekende mix CD met opvallend veel ‘shockdrive’ ritmes (lees: dansbaarheid bevorderende manier van beats en percussie programmeren). Conclusie: dit is een minder zwaar broertje van de eerder verschenen Cocoon compilaties, maar daarom niet minder goed! Een aanrader!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Back To Mine #13 - Underworld” (DMC)

 Genre: Soul/ House (Classics)/ Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Underworld heeft de gelegenheid gekregen om het nieuwe deel uit de ‘Back To Mine’ serie te verzorgen. De heren hebben er een uiterst plezierige mix van voornamelijk soul en house classics van gemaakt. Qua soul moet je denken aan TLC’s “Creep” en D’Angelo’s “Brown Sugar”. Na een paar nummers krijgen we een tweetal R&S raveclassics te horen: CJ Bolland’s “Horse Power” als onderdeel van de Rave Signal serie en Remy & Sven’s “Piano Power” (Remy Unger en Sven van Hees, beide nog uiterst actief in de muziekscene). Dan weet je al dat je een hele lekkere compilatie in handen hebt, maar bij de eerdergenoemde namen blijft het echter niet. Met bijdragen van Fuse vs. LFO “Loop”, LTJ Bukem “Music” en Aphex Twin “Didgeridoo” ben je verzekerd van topkwaliteit. Ook heel mooi is de sferische ambient versie van Depeche Mode’s “Barrel Of A Gun”. Na 15 tracks zit het erop en mag duidelijk zijn dat dit een niet te missen overzicht is. Check www.dirty.org voor meer informatie omtrent Underworld.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Item One: “Sliced Behaviour” (Kanzleramt)

 Genre: Tech-House/ Techno

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Item One is een project van technogrootheden Johannes Heil en Heiko Laux. Vorig jaar werd er al een 12” uitgebracht met 4 tracks onder deze noemer. Meer recent is een tweede deel op 12” uitgebracht. Dit album is een samenkomen van deze twee 12” singles en 3 exclusieve nieuwe bonus tracks. De eerste 4 “Slice” tracks zijn licht verteerbaar en vallen meer binnen het tech-house genre dan onder de techno noemer. De inbreng van sfeervolle en warme geluiden zorgen voor een uitgebalanceerde mix van party- en luistermuziek. De productiekwaliteiten van beide heren zijn, zoals bekend, fantastisch te noemen en dit geeft de muziek net dat stukje extra ‘drive’ mee. Ik kan iedere technoliefhebber aanbevelen om deze CD aan te schaffen, en anders de 2 verschenen Item One 12” releases. Kijk op www.kanzleramt.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Kosmonauts 2003” (Kosmo Records)

Genre: House/ Trance/ Breakbeats

Bron: 2-CD

Datum: 7/2003

Distributie: Astral Music

 Kosmo Records geniet inmiddels een grote naamsbekendheid door hits van onder andere Tomcraft. Verspreid over 2 disks worden de ‘kosmonauts’ van 2003 tentoongesteld. De eerder genoemde Tomcraft opent de dans op CD1 met de track “Into The Light”, een herhalingsoefening van “Loneliness”. De track van Novy vs. Eniac met “Smoke Dis” heb ik al een aantal jaren op vinyl, maar zonder vocalen, welke hier toegevoegd zijn. De broken beats in combinatie met het piano ‘gepingel’ en de duistere synths blijft een geweldig geheel! Op CD2 krijgen we dan te maken met de Benny Benassi remix voor Tomcraft’s “Loneliness”, wat een directe kopie van zijn eigen hit “Satisfaction” lijkt. De Alex Flatner remix voor BBE’s “Hollywood” bevat een flink dosis pit! Het is een aanstekelijk nummer met zowel trance als techno-elementen. Verder kun je nog luisteren naar 2 remixen voor tracks van Emmanuel Top en een remix van Tomcraft voor BBE’s “Seven Days And One Week”. Een gemiddelde compilatie!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Bonobo: “Dial ‘M’ For Monkey” (Ninja Tune)

 Genre: Downtempo

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Simon Green aka Bonobo is inmiddels niet meer weg te denken uit de hedendaagse downtempo scene. Met zijn debuutalbum “Animal Magic” gooide hij hoge ogen en de track “Terrapin’” kwam op vele compilaties terecht. Was Bonobo’s debuutalbum nog een overzicht van producties uit diverse periodes, “Dial ‘M’ For Monkey” klopt meer als geheel, wat het een nog interessanter album maakt. De muzikaliteit is erg goed en de productie klinkt strak. De muziek op dit album heeft wat raakvlakken met de muziek van Lemon Jelly en Blue States, maar behoudt toch een eigen identiteit. De geluidstapijten zijn duidelijk gebaseerd op filmmuziek, welke begeleid wordt met trip-hop achtige beats. Alle 9 tracks op dit album zijn voltreffers en steken met kop en schouders boven het gemiddelde aanbod van downtempo albums en verzamelaars uit. Hoogtepunten zijn: “Change Down”, “Wayward Bob”, “Pick Up” en “Nothing Owed”. Deze songs worden allemaal bepaald door de eerder genoemde filmische elementen, waar je ongetwijfeld van zult genieten! Een klein nadeel aan dit album is dat hij slechts 41 minuten duurt. Toch ben je in die tijd betoverd door Bonobo’s muziek! Een essentiële aankoop wat ons betreft. Check www.ninjatune.net voor meer informatie!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)  

 

 

Various: “Brazilian Basics 5 By Rob Boskamp” (Urban Essentials)

 Genre: Broken Beats/ Brazilian Grooves/ House

Bron: 2-CD

Datum: 7/2003

Distributie: Essential Dance Music

Bij de Brazilian Basics serie denken we, zoals de persbeschrijving ook al aangeeft, voornamelijk aan zon, zomer, strand en cocktails. De muziek op Brazilian Basics is dan ook een cocktail van vele stijlen en invloeden geworden. Ditmaal is het een 2-CD set, waarbij disk 1 wordt betiteld als ‘Luv’ en disk 2 als ‘Tuff’. Op disk 1 wordt gestart met broken beats (met latin invloeden). Rob Boskamp vs. Exceptional’s “Sem Teu Amor”, met de vocalen van Tyrah Morena is een lust voor het oor. Genieten doe ik echter nog meer bij het horen van Gerd’s “Eclipse”, al maanden een persoonlijk favoriet van ondergetekende! “Manana” van Sundaze feat. Rebecca doet me een beetje denken aan Tim Deluxe’s “It Just Won’t Do”, dit komt door de trompetklanken. “Excuse Me” van de Nu Rican Kidz valt daarna op door de Cubaanse elementen. Ook Pmw’s “Sugar” is een juweeltje! CD2 wordt geopend door een lekkere tribal houser van Lee Cabrera, een vermoedelijke Ibiza zomerhit. S.W.’s “Cancao Da Manha”, met vocalen van (wederom) Tyrah Morena, is een dansvloergerichte luistertrack (ja, voor beide plaatsen is deze track geschikt) met een aanstekelijk thema. Springen kun je daarna op Jesse presents Tribal Spain met “Tarragona”. De lekkere tribals klinken betoverend en de bassline die tegelijkertijd meeloopt is subliem gedaan. Vanaf track 8 op CD2 krijg je wat meer progressive en trance-achtige tracks te horen met veel tribal-ritmes. Het klinkt niet als een logisch einde, en dat is het ook niet! In zijn totaliteit is deze compilatie een stuk beter dan Rob’s “Powergrooves” compilatie, die eerder dit jaar werd uitgebracht. Jammer dat er een track als Tim Deluxe feat. Sam Obernik met “It Just Won’t Do” opstaat, er zullen maar weinig mensen zijn die deze grijsgedraaide track nog kunnen aanhoren (laatste track van disk 1). Overall is dit een sublieme compilatie met veel moois en slechts een paar mindere momenten.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Tresor Never Sleeps” (Tresor)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Technolabel Tresor blijft de luisteraar bestoken met hetgeen waar het label goed in is, namelijk techno uitbrengen en verspreiden. Op deze verse verzamelaar staan 12 tracks uit de categorie partytechno. Verwacht dus geen fraaie melodieuze tracks, maar stampwerk van mensen als Joey Beltram, Ian J. Richardson en Mike Wade. De bijdrage van Scion is wellicht het hoogtepunt van deze compilatie. De track “Arrange And Process Basic Channel Tracks: Pt. 7” is erg fraai en bevat aanstekelijke acidklanken. Het conceptalbum van Scion kunnen we iedereen overigens nog steeds aanbevelen (is uitgekomen in 2002)! De DNA Mix van Jeff Mills’ “The Extremist” is pittig en vooral dansbaar. De afsluitende track van 3 ST vs. Dash is een stukje minder hard. De bijdrage van deze combinatie, “Gravedigger” genaamd, bevat wat ‘mellow organs’ en klinkt erg goed in de oren. Deze verzamelaar bevat eigenlijk alleen maar tracks voor op de dansvloer! Check ‘m in je platenzaak is ons advies.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “James Zabiela - Sound In Motion” (Hooj Choons)

 Genre: Broken Beats/ (Tech) House/ Progressive

Bron: 2-CD

Datum: 7/2003

Distributie: Astral Music

 Qua naamsbekendheid heeft James Zabiela niet veel te klagen. Hij is vanuit het niets doorgedrongen tot de (grote) lijst met bekende DJ’s. Hij kreeg van Hooj Choons de kans om 2-CD’s te vullen met zijn huidige selectie. Dit levert hier en daar hele mooie momenten op, want qua platenkeus is James zeker een topper. Qua diversiteit valt hem ook weinig aan te rekenen, want hij zorgt daar bovengemiddeld goed voor! Op CD1 is de bijdrage van O.C.B. met “Synchronicity” (in de Spincycle remix) van een bovengemiddeld hoog niveau! Deze track valt op door de retro broken beat en de lekkere synthpartijen. Naast deze track kun je ook genieten van bijdragen door Sunday Brunch, Echomen, Bushwacka, Maffia Soundsystem en Natural Rhythm. Op CD2 staan meer progressive en ‘tech’ getinte housetracks. De sfeer op disk 2 is ook een stukje feller, maar het blijft allemaal goed melodieus en daardoor luisterbaar. Uiteindelijk eindigt de mix na een subtiele oldschool techno- en trancetrack. Deze compilatie is absoluut de moeite waard en geeft je een zomers gevoel mee!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Mad Zoo Presents Technozoide: “Bad Innonsense” (Trama Music)

 Genre: Broken Beats/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: Coast To Coast

Technozoide is een project dat weinig met techno te maken heeft. Mad Zoo is de brein achter dit project. In de jaren 90 was deze producer voornamelijk op de achtergrond actief in de Braziliaanse Drum & Bass scene, onder de naam Cosmonautics. Samen met DJ Patife is hij onder andere verantwoordelijk voor de aanstekelijke funky remix van Jair Oliviera’s “Sons Ritmos”. Op dit debuutalbum werkte Mad Zoo samen met Nanni, M5, Patricia Marx, Laura Finocchiaro, Alex Pee en enige andere vocalisten. De sound op dit album is erg breed, maar een combinatie van nu-bossa, house, drum & bass, broken beats en downtempo is toch wel de beste typering. Alle 13 tracks zijn van een grote klasse waardoor het complete album goed beluisterbaar en het aanschaffen waard is! Kijk op www.coasttocoast.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Solid Sounds Anno 2003, Volume 2” (N.E.W.S.)

 Genre: House/ Progressive (Trance)/ Techno/ Electro

Bron: 2-CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Het tweede deel uit de Solid Sounds serie (in 2003) is een feit. Je krijgt maarliefst 30 tracks, verspreid over 2 schijfjes, te horen. Op de 2-CD hoor je jammer genoeg een aantal tracks terug die ook al voor de “Switch 3” compilatie geselecteerd werden. Qua grote namen hoef je je geen zorgen te maken, want kosten noch moeite worden bespaard. Zo kun je onder andere luisteren naar Lee Cabrera, Brancaccio & Aisher, Futureshock, Freaks, Ralph Falcon, Ad Finem, Michel de Hey vs. Secret Cinema en Bryan Zentz. Agoria’s “Sky Is Clear” is wellicht één van de beste nummers op deze dubbelaar. Nog een leuke track is “Come With Me” van Klubfilter’s Basics, dat wat weg heeft van Gat Decor’s “Passion”. Dit komt door de rollende pianoklanken. Door de goede kwaliteit en de grote diversiteit aan stromingen blijven dit soort ‘overzicht’ CD’s het goed doen!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Exhibition By Solar Stone & Ben Lost” (Lost Language)

 Genre: Progressive (Breaks)/ Trance

Bron: 2-CD

Datum: 7/2003

Distributie: Astral Music

 “Exhibition” is het concept dat aan Hooj Choons sublabel Lost Language verbonden is. Voor deze “Exhibition” verzamelaar mochten zowel Solar Stone als Ben Lost een schijfje voor hun rekening nemen. Deze taak volbrengen ze met veel overtuiging. Solar Stone gebruikt onder andere toptracks (eigenlijk classics) van Roland Klinkenberg (“Inner Laugh” in de Steve Porter remix) en Salt Tank’s “Eugina” in de Reactivation mix. Ook het eigen “Seven Cities” uit 1999, ooit op hoofdlabel Hooj Choons uitgebracht, ontbreekt niet. Daarnaast staat er nog een eigen productie op, ”Release” genaamd. Daarnaast kun je op disk 1 ook nog genieten van Miro, Accadia, Ballroom, V-One, Midway en Lustral. Ben Lost gaat op CD2 eigenlijk gewoon op dezelfde lijn door. Verwacht dus meer van hetzelfde. CD2 begint echter met een uitermate mooi nummer van Quadraphonic met “I Can Feel Your Love” in de U&K versie. Naast classics van Three Drives met “Greece 2000” en de Nalin & Kane remix voor Lustral’s “Everytime” zijn het vooral Solar Stone (alweer) en Little Wonder die voor de mooie momenten zorgen. Een aantrekkelijke verzameling tracks die je als progressive tranceliefhebber in je bezit moet hebben!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Chester Beatty: “Shot Of Love” (Tresor)

 Genre: Funky House/ Techno

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Tresor staat natuurlijk bekend om haar hoge kwaliteitstechno. Dit album van Chester Beatty is ook van een prima kwaliteit, maar bevat een hele aparte sound. Chester heeft duidelijk een voorkeur voor disco en funk, wat duidelijk terug te horen valt in de producties. Tot aan track nummer 8 is het album erg eenzijdig, maar met de 2 delen van “Balance Of Power” kun je genieten van lekkere beuktechno met strakke melodieën. De samenwerking met de Peter Jacques Band, “Shot Of Love (Walking On Music)”, zorgt voor enige extra diversiteit. Het afsluitende, ‘chilly’ “Sitz Im Leben/ Over A Craig Kelly” betekend een sfeervol einde van dit toch wat wisselvallige album!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “The Sound Of Renaissance 2003, Vol. Two” (Renaissance)

 Genre: (Progressive) House

Bron: 2-CD

Datum: 7/2003

Distributie: Astral Music

 Vaste waarden in compilatieland zijn toch wel de Renaissance verzamelaars. Het kenmerkende logo en artwork zijn uit duizenden te herkennen en de inhoud van de compilaties zijn vaak bovengemiddeld goed. Ook deze verzamelaar, welke 2 CD’s omvat, is dik in orde. De sfeer van disk 1 en disk 2 verschillen niet wezenlijk van elkaar. Verwacht veel progressive house klanken met een goede portie melodie. De sfeer is vaak ‘epic’ (of dromerig) te noemen en qua ritmiek valt er ook niet veel te klagen.  Op CD2 staat één van de hoogtepunten: “Devil’s Dance” van Herweijer. Wie meer delen uit de Renaissance serie heeft, weet dat teleurstelling uitgesloten is. Kijk op www.renaissanceuk.com voor meer informatie!

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

NMS: “Woe To Thee O Land Whose King Is A Child” (Big Dada)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Nephlim Modulation Systems, kortweg NMS, bestaat uit ‘NYC indie-innovator’ Big Justoleum en ‘Californian underground legend’ Orko Elohiem. Dit mini-album bevat 10 tracks en een aantal instrumentale versies. De intro is duidelijk gebaseerd op een film. Daarna gaat de boel goed los. De lyrics zijn erg snel en scherp. Dit komt goed naar voren in het pakkende “Brave New World”. De snelheid van Busta Rhymes op “Gimme Some Mo’” wordt hierbij zeker geëvenaard. Er is veel aandacht besteed aan de beats op dit album, wat voor een echt ‘underground’ gevoel zorgt. Ik kan de liefhebbers van rap/ hip-hop zeker aanraden om dit album een luisterbeurt te gunnen!

 

Cijfer: 7

 (AD) 

 

 

Kid Koala: “Some Of My Best Friends Are DJ’s” (Ninja Tune)

 Genre: Lo-Fi Hip-Hop/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Op deze promo CD van Kid Koala vinden we 15 korte tracks terug. Het is een experimenteel album met veel lo-fi sounds, hip-hop elementen en vooral onverwachte momenten. De vele scratchpassages zijn erg leuk en boeien zeker, maar qua muzikale begeleiding hoef je geen spektakel te verwachten. Al met al is dit nou niet een album waarbij je op het puntje van je stoel gaat zitten, daarvoor gebeurt er te weinig en zijn de tracks te kort. De speelduur van deze promo is slechts 35 minuten, wellicht dat de ‘final’ release uitgebreider en spannender is.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Totonho & Os Cabra: “Totonho & Os Cabra” (Trama Music)

 Genre: Brazilian Pop/ Roc k

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: Coast To Coast

Wel eens Braziliaanse pop en rockmuziek gehoord? Tijd om kennis te maken met Totonho & Os Cabra. Componist, producer en zanger Totonho werd in 1964 geboren in het Noordoosten van Brazilië. Met een uitgebalanceerd album trakteert hij de luisteraar op een gevarieerd pakketje tracks. Naast de eerder genoemde pop en rockelementen, zijn er ook elementen uit de wereldmuziek, drum & bass, jazz en disco waarneembaar. De stem van deze zanger is niet de allermooiste, maar in combinatie met de muziek klinkt het prima. In totaal bevat dit album 14 tracks (met als toetje een verborgen 15e track) waarbij ik geen directe winnaar kan aanwijzen. Mijn advies is dan ook: luister deze CD eens in je platenzaak wanneer je van Braziliaanse klanken houdt.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Si Begg: “Director’s Cut” (Novamute)

 Genre: Breaks/ UK Garage/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Originaliteit is volgens de kritische pers maar moeilijk te ontdekken tussen het grote aanbod van vandaag de dag. Met Si Begg heb je in ieder geval een origineel album in je bezit. Si Begg’s muziek valt het best te omschrijven als een mengelmoes van Breaks, UK Garage en Elektronica. Voor “Director’s Cut” werkte Si Begg samen met artiesten als DJ Rush, Miss MC, Jamie Ball, Femme von Trapp, Jinadu en Danoyd. De beats rollen heerlijk in veel van de nummers, al is het ingetogen “Moveup” met medewerking van Mr. Taylor, Mr. Black en Mr. Aleem een uitzondering die we erg kunnen waarderen. “Colour” met de vocalen van Jinadu is erg treffend en doet me direct denken aan de muziek van Wookie (remember “Battle”). Ook hier wordt R&B en 2-Step in de juiste verhoudingen gemengd, waardoor een heel lekker nummer ontstaat! De track “V.I.P.” zal veel mensen heel goed in oren klinken. De ritmiek in combinatie met de onrustige geluiden werken erg motiverend. Ook “Inflight” is een aanstekelijk nummer. Voor de liefhebber van chill-out songs is er het mooie “River” met (wederom) de vocalen van Jinadu. De vreemde afsluiter “Time” zal niet iedereen begrijpen. In zijn totaliteit zijn de tracks stuk voor stuk vermakelijk. De productie is uitstekend te noemen, al kan ik uiteindelijk niet spreken van een topalbum. Een luisterbeurt is dit album zeker waard!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Minimalistix: “Elements” (Mostiko)

 Genre: Trance

Bron: 2-CD

Datum: 7/2003

Distributie: CNR Records

Dit album van Minimalistix is alweer een tijdje uit, maar willen we toch nog even bespreken. De groep onder leiding van Brian Koner komt hier met een 2-CD album, waarbij disk 1 gebruikt wordt voor de bekende ‘radiohits’ en disk 2 voor puntgave remixen door Boss@nova en Filterheadz. De sound van Minimalistix is semi-commercieel te noemen, maar de productie en de scherpte van de tracks zijn een stuk beter in orde dan de gemiddelde top 40 trancesong. Minimalistix is natuurlijk bekend geworden met de track “Struggle For Pleasure”, die eind 2000 verscheen. Ook de trance remake van Wim Mertens’ “Close Cover” (staat in originele vorm op de Café del Mar 5 verzamelaar) werd alom gewaardeerd. Naast deze bekende tracks valt de track “Magic Fly” erg op! Op disk 2 kan men genieten van een viertal Filterheadz remixen, waarbij de namen van de hits werden verbogen in “Struggle For Leisure” en “Close But Undercover”. Al met al een vermakelijk album met diverse spannende momenten. Dit album is ook als 3-LP te verkrijgen.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “DC 10 Ibiza - The Album Part 2” (Southern Fried Rec.)

 Genre: (Progressive) House

Bron: 2-CD

Datum: 7/2003

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Vorig jaar verscheen er al een gemiddelde compilatie met de kenmerkende clown van ‘Circo Loco’ op de cover. Dit tweede deel uit de DC 10 Ibiza serie heeft de subtitel ‘Monday Morning Session’ meegekregen. Deze compilatie bestaat uit 2 delen (2 disks). Deel 1 is door Tania Vulkano gemixt. Zij begint heel rustig met hypnotiserende houseplaten op een laag BPM tempo. De track van Reset an Afternoon with Steve Edwards is daar een mooi voorbeeld van. Naast sterke tracks van 2 Vibe, Deep Dish, José de Divina, RJ Project en Tania Vulkano zelf, valt er nog genoeg te genieten op deze eerste disk. Aan het einde van disk 1 wordt de sound van meer progressive getint en ‘druggy’. Disk 2, welke gemixt werd door Fabrizio, begint met het grijsgedraaide “Ya’self’ van Mutiny. “La Luna” van Dr. Kucho + Wally Lopez heeft een hoog partygehalte. De bijdragen van Audiodrive en Rulers Of Deep, die daarop volgen, liegen er al helemaal niet om! Ook in deze mix horen we enige progressive housetracks voorbij komen. Al met al is dit een prima vakantie 2-CD, met een redelijke houdbaarheid!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

   

Nação Zumbi: “Nação Zumbi” (Trama Music)

 Genre: Brazilian Pop/ Rock

Bron: CD

Datum: 7/2003

Distributie: Coast To Coast

De koningen van de ‘Mangue Beat’ (losjes vertaald als het ritme van het moeras, in eerste instantie ‘Mangrove Beat’) zijn terug. Nação Zumbi bracht in 1994 haar eerste album uit. Na een tweede album in 1997 was de groep klaar om de rest van de wereld te gaan veroveren met hun muziek. Op dat moment gebeurde het ondenkbare; de singer, songwriter en voorman van de groep overleed. De groep is echter blijven voortbestaan en komt nu met een nieuw album “Nação Zumbi”. Op dit album kun je naar 12 nieuwe tracks luisteren, welke raakvlakken hebben met pop, rock en funk. De vocalen zijn uiteraard in het Braziliaans en de stemmen van de zangers zijn plezierig om te horen. Het ingetogen “Ogan Di Bele” is erg aanstekelijk en bevat veel echo achter de vocalen. Ook de ritmiek in dit rustige nummer is erg goed en gedetailleerd verzorgd. Na een kleine 45 minuten is dit album ten einde. Het zou me niet verbazen wanneer deze groep de Europese podia zal bestijgen, iets wat ze overigens al eerder met succes hebben gedaan.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002