CD recensies

Juli 2004 

 

 

Kid Alex: “Colorz” (Milk & Sugar Recordings)

 Genre: Electro/ Alternative

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 We kennen uiteraard Alexkid, de artiest van het superlabel F Communications. Kid Alex is een heel ander verhaal. Deze producer levert hier een electro en synth-pop album af met een alternatief karakter. De invloeden uit de jaren 80 zijn gedurende het hele album aanwezig en verwijzen qua sound soms een beetje richting groepen zoals The Cure. De stem van Kid Alex is nogal apart bewerkt en afgemixt, maar dat zorgt nu juist voor een unieke sound. Af en toe worden zijn vocalen een beetje zeurderig, maar vervelend wordt het nergens! “Young Love (Topless)” wordt met grote regelmatig op ID&T Radio gedraaid, dus de naam van deze Kid Alex zal met de tijd groeien!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Angels - Chill Trance Essentials” (N.E.W.S.)

 Genre: Chill-Out

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Na 2 succesvolle delen van de “Heaven” serie, dat vooral de sfeervolle en epische variant van de (progressive) trance op de tracklist heeft staan, is hier het chill-out zusje van de serie in de vorm van “Angels”. Je krijgt zoete, zweverige, maar vooral prachtige chill-out versies van trance tracks met ijzersterke melodielijnen te horen, zoals die vroeger al veel door het Hooj Choons label werden voortgebracht. Red Jerry, oprichter van Hooj Choons, maakte ooit voor het Telstar label de soortgelijke compilatie “Chilled Euphoria”, waarmee je deze compilatie 100% kunt vergelijken. Op deze 2-CD kun je luisteren naar smaakvolle chill-out versies van en voor uiteenlopende formaties, producers en artiesten als Rank 1, Riva, IIO, Push, Sinéad O’Connor, Schiller, Way Out West en Sasha. Leun maar eens lekker achterover, want deze release houdt je wel even op de bank! Kijk op www.news.be voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Homelife: “Guru Man Hubcap Lady” (Ninja Tune)

 Genre: Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Ninja Tune blijft onnavolgbaar wat betreft het uitbrengen van aparte elektronische sfeermuziek. Geen enkel album klinkt hetzelfde en de bekende trip-hop variant wordt dikwijls verruild met subliem geproduceerde nu-jazz (ook met traditionele elementen uit bijvoorbeeld de Dixieland jazz), zoals hier het geval is op dit Homelife album. Na sublieme albums van Sixtoo (die een paar luisterbeurten nodig heeft), Blockhead, Skalpel, Wagon Christ en meer recent de sterke compilatie van Amon Tobin (voor Solid Steel) is hier weer een heerlijk luisteralbum dat klinkt als één groot creatief spektakel, zonder dat dit het luisterplezier nadelig beïnvloed. Van het jazzy “A Casa (The House)” en het vocale “Harder” wordt je meegesleurd naar de ‘trippy’ jazz track “Heaven Knows” (met vrouwelijke vocalen) en het meer ‘poppy’ “Lowdell Is Missing”. Kortom: ook met de diversiteit is het heel goed gesteld op dit album! Deze CD zal vermoedelijk pas rond eind augustus in Nederland uitkomen. Kijk op www.ninjatune.net voor meer informatie. Wederom een flinke aanrader van dit toplabel!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Bob Sinclar: “Enjoy Bob Sinclar - The Movie” (Yellow/ Defected)

Genre: House

Bron: DVD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Bob Sinclar bracht naast zijn recente mix CD compilatie ook een DVD variant op de markt. De gevierde producer van disco, funk en soul getinte house weet overal ter wereld aan te spreken met zijn toegankelijke, bijna ‘poppy’ muziek. Op deze DVD kun je beelden zien van een groot aantal optredens wereldwijd. Naast de diverse DJ sets en live acts kun je ook meekijken in de studio, een interview met Sinclar en diverse video’s (en het maken daarvan) terugzien. Voor de liefhebbers van zijn sound is dit een hele leuke aanvulling voor de collectie! Kijk op www.news.be voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Mylo: “Destroy Rock & Roll” (Breastfed)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats/ House

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Myles MacInnes aka Mylo is een beetje de verrassing van de laatste tijd. Zijn megahit “Drop The Pressure” wordt overal grijsgedraaid en is één van de zomer ‘anthems’ van 2004. De albumtitel doet vermoeden dat we ruige muziek te horen krijgen, maar juist het tegenovergestelde is waar. Het album begint met een aantal fraaie downtempo tracks, waaronder het uiterst warme “Sunworshipper” dat je direct zal aanspreken. Na de twee ‘chilly’ openingstracks wordt je meegenomen op het Röyksopp achtige “Muscle Cars” dat een vlakke housebeat bevat. Na de hit “Drop The Pressure” krijg je nog vele andere toptracks te horen zoals het aanstekelijke “Guilty Of Love” en “Rikki”. Ik heb onlangs een vergelijking met Les Rhythmes Digitales teruggelezen in een recensie en dat is eigenlijk wel een aardige vergelijking. Zelf wil ik daar de naam Röyksopp aan toevoegen. De muziek van Mylo is echter vooral eigenwijs en bevat een eigen identiteit. Als je de kans krijgt moet je Mylo zeker eens live gaan bekijken. Dit kan bijvoorbeeld op naderende festivals Lovefields (14 augustus) en Mysteryland (21 augustus).

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Tribal Mix Vol. 1 - By David Vendetta” (Wagram)

 Genre: Tribal House

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Astral Music

 David Vendetta weet in 18 tracks een fantastische ‘tribal’ getinte groovy house mix met latin invloeden neer te zetten. Vanaf het eerste moment klinkt deze CD als één spannend avontuur. Na 2 tracks krijg je het sublieme “Cuba Beach” van Anaconda te horen waarbij direct de vergelijking met DJ Gregory gemaakt kan worden. Die laatste naam is tevens terug te vinden op deze mixcompilatie, net als Armand van Helden, Tim Deluxe, Antoine Clamaran, Chus & Ceballos Vs. Tedd Patterson, maar ook de sublieme Eric Prydz remix voor Steve Angello’s “Voices”. Kortom: een prima mix verzamelaar voor dit zomerseizoen.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Black Moon: “Behind The Moon” (Duck Down Music Ltd.)

 Genre: Hip-Hop

Bron: DVD

Datum: 7/2004

Distributie: CNR Music

 Eind 2003 verscheen er van de hip-hop formatie Black Moon het album “Total Eclipse”. Nu is er een uitgebreide DVD release van het gezelschap. Op deze DVD van Black Moon is veel exclusief backstage materiaal en interviews te vinden. Daarnaast zie je ook hoe de heren van Black Moon met de camera hun thuisbasis laten zien. Van de Black Moon leden Buckshot, 5FT en Evil Dee kun je tevens exclusieve beelden van optredens zien met speciale gasten als Sean Price, Cocoa Brovaz en Starang Wondah. Ook zie je op deze DVD een rondleiding door de studio van de befaamde DJ Evil Dee. Kortom: een uiterst leuke release voor de fans van hip-hop muziek in het algemeen.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Earl Zinger: “Speaker Stack Commandments” (!K7)

 Genre: Elektronica

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com) 

Earl Zinger debuteerde in 2002 met het album “Put Your Phazers On Stun Throw Your Health Food Skyward”, dat ook verscheen via !K7. Earl Zinger is een alias van Rob Gallagher, bekend van onder andere Galliano (Talkin’ Loud label) en The Red Egyptians. Hij werkte in het verleden ook al mee aan tracks van onder andere Jazzanova, Koop en Tosca. De muziek op dit album valt onder de categorie elektronica met een enorme diversiteit aan invloeden (jazz, funk, soul, pop en ga zo maar door). Muzikaal gezien is het album dik in orde en krijg je 19 kortere, veelal vocale tracks te horen die je zeker zullen aanspreken. Een luisterbeurt is aan te raden!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Di Indicator: “Focus The Direction” (Ungleich Records)

 Genre: (Minimal) House/ Electro

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Ronny Krieger is een producer die middels dit overzicht de luisteraar een kijkje in zijn geproduceerde trots tussen 1996 en 2004 gunt. Zijn muziek is gebaseerd op de jaren 80 synth-pop en electro, maar wordt soms ook vertaald naar (minimal) house. Dit levert een boeiend overzicht op van lekkere gedreven luistermuziek met een elektronisch karakter. Een track als “Nothing Like You” zal je wellicht bekend in de oren klinken omdat deze track op diverse compilaties terecht kwam (vergelijkend materiaal kun je vinden op het Turbo label van de formatie FPU). Op disk 2 wordt je nog eens extra getrakteerd op een mix van DJ Luke (Sender, Berlin), die 20 tracks van Ronny Krieger vakkundig achter elkaar plaatste. Kijk op www.di-indicator.de voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “James Zabiela - Alive” (Renaissance)

 Genre: (Progressive) House/ Breaks

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: Astral Music

 James Zabiela laat op deze 2-CD, voor het befaamde Renaissance Recordings, weer eens van zich horen met sublieme breaks en progressieve house muziek. Hij gebruikte voor zijn compilatie onder andere muziek van BT, Si Begg, Underworld, Luke Vibert, Deetron en Elite Force. Zowel de tracks van Luke Vibert als Underworld staan in Zabiela versies op de CD’s. Jammer is dat we slechts een trackselectie van de totale compilatie als promo disk (1 CD) ontvingen. Toch zijn we zeker te spreken over hetgeen we gehoord hebben en raden deze CD dan ook zeker aan! Hoogtepunt: Quadsquad’s “Reach” met de ‘angelic voices’ en de vlotte breakbeat. Kijk op www.jameszabiela.co.uk of www.renaissanceuk.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “DJ Rush - The First Exposure: Meet Me” (Explicit Musick)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Techno grootheid DJ Rush is terug met een leuk nieuw mixalbum. Het is een mix geworden die een klein uur duurt en muziek van onder andere Tube-Tech, DJ Amok, Hardtrax en DJ Rush (meerdere tracks) zelf bevat. Rush begint met melodieuze techno, waarna zijn mix steeds harder en harder wordt en de kenmerkende ‘loop-driven’ techno de overhand neemt. Vanaf dat moment is de mix niet echt prettig om thuis te luisteren, maar meer voor de dansvloer bestemd. Uiteindelijk kunnen we spreken van een energieke mixsessie die zeker door de technoliefhebbers gewaardeerd zal worden!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Sensation Black 2004” (ID&T Music)

 Genre: Hard-Trance/ Hardstyle

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: Universal Music

 De harde variant van het Sensation evenement (Black) is nu treffend vastgelegd op 2 CD’s. Net als de ‘White’ editie uitgevoerd in een speciale CD case, is dit een 36 tracks tellend overzicht van harde dancemuziek. Op de compilatie krijg je stevige, maar ook melodieuze no-nonsense muziek van onder andere Derb, Walt, Kai Tracid, Cosmic Gate, Tommy Pulse, Deepack Vs. Luna, Donkey Rollers, DJ Isaac, Dana, Overdog (zou het dezelfde Overdog zijn van de classic “Fuck You Up”?) en Kay D. Smith & Marc Tall voor je kiezen. Bij het beluisteren van dit album weet je van te voren al wat je te wachten staat en hierin zul je niet teleurgesteld worden. Kijk op www.id-t.com  voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5 

(AD)

 

 

Rhythm King & Her Friends: “I Am Disco” (Kitty-Yo)

 Genre: Electro/ Alternative

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Het in 1993 opgerichte label Kitty-Yo heeft inmiddels een omvangrijke catalogus aan kwaliteitsmuziek opgebouwd met album releases van onder andere Jimi Tenor, Peaches, Laub en Gonzales. Dit album van Rhythm King & Her Friends valt onder de noemer electro met een alternatief gevoel. Denk een klein beetje aan de sound van Miss Kittin om een vergelijking te maken. De groep bestaat uit Linda Wölfel, Pauline Boudry en Sara John. Tezamen weten ze een speels album af te leven dat 13 eigenwijze tracks telt met veel vocale inbreng. Hier en daar is de muziek een beetje druk en schreeuwerig, maar de muzikale begeleiding is zeker in orde. Kijk op www.kitty-yo.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7 

(AD)

 

 

Various: “Eden Ibiza 2004” (Tempo)

 Genre: (Groovy) House/ Trance

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Astral Music

 Eden is een befaamde club in San Antonio op Ibiza. De club ligt vrijwel aan het stand met de eveneens grote discotheek Es Paradis op een steenworp afstand. Om het warme seizoen te vieren is hier een zogenaamde ‘soundtrack’ van de discotheek voor zomer 2004. Werkelijk alle grote clubhits van de laatste tijd staan op deze CD. Als je ID&T Radio regelmatig opzet, zul je een hoop van de tracks herkennen. Denk hierbij aan namen als: Stellar Project feat. Brandi Emma, Magnolia, Spankox, Marco V (met het Mysteryland thema “Automanual”) en Airscape (Johan Gielen en Sven Maes). Soms klinkt de muziek op dit overzicht, met name de trancetracks, wat commercieel en weinig vernieuwend, maar toch is het zeker een disk die een luisterbeurt in je platenzaak verdient.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Café del Mar Volumen Once (11)” (Café del Mar Music)

 Genre: Chill-Out/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Astral Music

 Resident DJ Bruno laat weer eens van zich horen met deze jaarlijkse uiting van Café del Mar. Na het ijzersterke “Dreams 3”, dat meer geschikt was voor de na-zomerse periode, is er nu een nieuw deel uit de reguliere serie op de markt verschenen. Inmiddels zijn we aanbeland bij nummer 11 uit de serie en wederom kunnen we spreken van een heerlijk overzicht dat bol staat van de zomerse chill-out muziek. Deze disk zal ongetwijfeld weer bij een breed publiek aanslaan, zoals alle 10 voorgangers ook al als warme broodjes over de toonbank gingen. Op deel 11 vinden we namen terug als Adani & Wolf feat. Praful, Miro, JP Juice, Digby Jones, Rue Du Soleil en DAB. De muziek is weer even zweverig, zomers en behaaglijk als voorheen en ‘omhelst’ de luisteraar als het ware. Neem nou de track “Invisible” van M-Seven, een nummer waarna je spontaan het idee krijgt om een zonvakantie te boeken naar bijvoorbeeld Ibiza. Qua beats krijg je zoetsappige begeleiding te horen die naadloos bij de beroemde ‘sunset’ sessies bij Café del Mar aansluit. Wat een fantastisch artwork bevat dit item wederom! Het hele CD hoesje is uiterst fraai en met smaak uitgevoerd. Aan de binnenzijde vind je ook nog eens een begeleidend boekje met fraaie animaties en tekst/ uitleg. Teleurstelling is uitgesloten! Kijk op www.cafedelmarmusic.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Turn Up The Bass Presents: Club Classics” (CNR Records)

 Genre: House & Techno Classics

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: CNR Music

 Na de sublieme ‘Tech-Lounge’ compilatie en de ‘Hardcore’ variant van de hernieuwde ‘Turn Up The Bass’ serie is hier een overzicht met ‘Club Classics’. Ook hier wordt weer uit de archieven van labels als ESP, Go Bang en Torso Dance getapt om zodoende een sublieme 2-CD aan muziek voor te kunnen schotelen. Op ‘Club Classics’ staan grotendeels house en technoclassics uit begin jaren 90 door grote namen als D’Shake (“Yaaaaaaah”, “Techno Trance” en het onovertroffen “Tekno Bam”), House Of Venus, Quazar (“Seven Stars” en “Paradize”), Turntable Hype, The R, Ghetto Brothers (Blake Baxter), Orlando Voorn (Format/ Nighttripper) en Supermatic. Ook horen we het fraaie “C’mon C’mon” van Da Juice en King Bee’s swingbeat classic “Back By Dope Demand” voorbij komen. Kortom: een prima initiatief dat door liefhebbers van house classics met open armen ontvangen zal worden! Aanrader!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Bitte Ein Beat #10” (Bitte Ein Beat/ EMI)

 Genre: Trance/ Techno/ Hardstyle

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: EMI Music 

Deaz D. & Charly Lownoise zijn terug met het 10e deel uit de ‘Bitte Ein Beat’ reeks. Ditmaal nemen ze beide disks samen voor hun rekening, waar op eerdere delen ook de diensten van gastartiesten werden ingezet. Aan het concept is weinig veranderd. Op disk 1 horen we energieke (hard) trance voorbij komen van Cosmic Gate, Pulsedriver, DJ Dano vs. van Giessen en Deaz D. zelf. Op de 2e disk gaat het er wat harder aan toe met werk van onder andere DJ Isaac, Ultrasonic, Gizmo & Norman en Ruffian meets Deepack. Met andere woorden: ‘Bitte Ein Beat’ blijft compilaties maken voor haar vaste schare fans, maar is vanwege de diverse sound ook interessant voor liefhebbers van trance en hardstyle in het algemeen.

 

Cijfer: 7

 (AD )

 

Various: “Café Del Sol - Atmospheres” (Sun & Moon)

 Genre: Chill-Out

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Astral Music

 Café Del Sol is een nieuwe compilatie met sferische chill-out muziek die in de lijn ligt van de befaamde “Dreams” serie van Café Del Mar (maar dan zonder beats). Dit 13 tracks tellende verzamelwerk bevat enkel sfeercollages die tot de categorie achtergrondmuziek behoort. Op de verzameling staan enkel Engelse en Nederlandse bijdragen. De diverse producers weten een soort van ‘new age’ muziek te combineren met de sfeer van de bekende Ibiza chill-out muziek. De tracks ontlopen elkaar niet veel qua kwaliteit en daarom denk ik dat dit zeker een verantwoorde aankoop is voor de mensen die van sfeermuziek houden zonder beats. Kijk op www.cafedelsol.de voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

(AD) 

 

Various: “Sensation White 2004” (ID&T Music)

 Genre: House/ Trance

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: Universal Music

 De spectaculaire ‘Sensation’ evenementen (met ‘white’ en ‘black’ variant) van ID&T zijn weer achter de rug en daar horen compilaties bij. We bespreken hier de ‘white’ variant die uit 2-CD’s bestaat. Deze fraaie terugblik op de ‘white’ avond biedt onder andere muziek van Rank 1, Morrilo feat. Audio Bullys, Marco V, Igor S, Paul van Dyk, Scott Bond versus Solar Stone, Kai Tracid, Filterheadz, Don Diablo, Benjamin Bates, Woodshokk en Svenson. Wat ons betreft een sublieme weergave van de recente house en trancekrakers en een prima souvenir voor de bezoekers van het feest. Hoogtepunt: Rank 1’s “Beats At Rank-1 Dot Com”. Het is nu wachten op het hardere broertje in de vorm van de ‘black’ compilatie en misschien nog wel een ‘Ambassador’ CD.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Masters At Work In The House” (Defected)

 Genre: Deep & Soulful House/ Garage

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 De Masters At Work (Louie Vega en Kenny ‘Dope’ Gonzales) laten weer eens van zich horen middels deze fraaie nieuwe compilatie voor het Defected label. Verspreid over 2 disks laten ze hun kenmerkende sound weer aan de liefhebbers horen; dat wil zeggen hoge kwaliteitshouse met een ‘soulful’ karakter. Met namen als Markus Enochson, Peven Everett, DJ Gregory, Jasper Street, AFTC en Kathy Brown. De selectie is uiteraard weer met de grootste zorg gedaan, want werkelijk geen enkel nummer is zwak te noemen op deze 2-CD set. Aangename verrassing op de tweede disk is DKD’s “Future Rage”, dat gebaseerd is op broken beats. Ga deze compilatie zeker checken in je platenzaak is mijn advies! Kijk op www.defected.co.uk voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Azuli Presents Space Ibiza 2004” (Azuli)

 Genre: (Progressive) House

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: Astral Music

 Het betrouwbare Space Ibiza overzicht voor 2004 is weer gearriveerd. David Piccioni verzorgde deze mix die 2 disks beslaat. Een groot aantal Ibiza clubhits voor komende zomer zijn opgesomd en worden aangevuld met minder bekend werk om zodoende de compilatie wat avontuurlijker te maken. Op disk vinden we werk van Armand van Helden, Psycho Radio feat. L.C. Anderson, Red Kult, Jeremy Sylvester, Kid Crème feat. Shurakano en Shapeshifters. Shapeshifters’ “Lola’s Theme”  zal deze zomer zonder twijfel het Ibiza thema voor 2004 worden! Op disk 2 staat het sublieme “Four To The Floor” van Starsailor, dat adembenemend mooi is! Later op disk 2 wordt de sound wat meer ‘progressive’ en electro getint door de inbreng van Chus & Ceballos Vs. Tedd Patterson, Steve Lawler en Freaks. Een hele goede compilatie als je het mij vraagt!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Turn Up The Bass Presents: Hard Trance” (CNR Records)

 Genre: Hard-Trance

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: CNR Music

 De ‘Turn Up The Bass’ serie is uitgebreid met een ‘Hard-Trance’ variant. Voor deze compilatie is men grotendeels in de archieven van het Detox label gedoken en dat levert hier en daar leuke luistermomenten op. Met namen als Biochip C, Dano (oprichter van Detox), Paradise 3001 (D’Shake) en Liquid Blue hoef je je in ieder geval geen seconde te vervelen. Het is voornamelijk trance met een scherper randje dan je gewend bent. Denk dus niet zo zeer aan de Cosmic Gate achtige variant, maar een combinatie van vele diverse trance invloeden waaronder ook een vleugje ‘Goa’. Conclusie: een prima CD met een divers karakter.

 

Cijfer: 7,5 

(AD)

 

 

Broadway Project: “The Vessel” (Memphis Industries)

 Genre: Downtempo/ Trip-Hop

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Memphis Industries (www.memphis-industries.com)

 Dit album van Broadway Project (geproduceerd door Daniel Berridge) komt uit 2003 en hebben we wat later opgemerkt. Toch is een recensie zeker op zijn plaats. De muziek van Broadway project valt het beste te omschrijven als muzikale downtempo en trip-hop met zang en een jaren 60/ 70 sfeertje. Het is muziek die eigenlijk met geen enkele andere artiest/ formatie te vergelijken valt. Een kleine vergelijking met het Ninja Tune label is wel op z’n plaats, maar dat is puur gebaseerd op de trip-hop sound die Ninja Tune al jaren voortbrengt. De spannende, warme en filmische sound op dit album zal je doen genieten van het eerste tot het laatste nummer! Kijk op www.broadwayproject.co.uk of www.memphis-industries.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Yinka: “Fruit Suga” (Coast To Coast)

Genre: Jazz/ Afro/ Soul/ Funk

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Coast To Coast

 Yinka Adesina werd geboren in Londen, groeide op in Nigeria, verhuisde terug naar Londen en woont nu alweer een tijd in Amsterdam. In 2002 gaf ze haar visitekaartje af in de vorm van haar debuutalbum “2nd Skin”. “Fruit Suga” kwam voort uit de muzikale samenwerking tussen Yinka en Alex Oele. Bijna alle tracks werden gecomponeerd, geproduceerd en gemixt door deze twee (en Peter Scholtens) en ook het arrangeerwerk namen ze voor hun rekening, naast arrangementen van Taco Gorter, Peter Scholtens, Sandra Sahupala, Berthil Busstra en Jacob Otten. De beats op het album zijn uitstekend verzorgd door DJ/ producer Kid Sublime, die met zijn hip-hop achtergrond de perfecte ‘edge’ voor deze plaat weet neer te zetten. De dertien tracks die uiteindelijk op deze CD terechtkwamen hebben allemaal die fijne jazzy, afro, soul en funky mix die zo lekker past bij deze tijd van het jaar, of het weer buiten nu meewerkt of niet. Kijk op www.yinka.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Defqon 1 - Maximum Force Readiness” (ID&T Music)

 Genre: Hard-Trance/ Techno/ Hardstyle/ Hardcore

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: Universal Music

 Defqon 1 was dit jaar weer een doorslaand succes voor organisatie Q-Dance. Het festival dat voor de tweede keer in Almere plaatsvond was wederom uitverkocht. Op 2 schijfjes wordt de sfeer van het festival treffend vastgelegd. Je krijgt alleen muziek uit de hardere genres te horen, waar Q-Dance natuurlijk ook bekend om staat. Op disk 1 wordt er opgebouwd van stevige trance naar hardstyle om vervolgens af te sluiten met wat hardcore tracks. Namen als Organ Donors, Mike NRG, Tuneboy, Technoboy en Teknoid schieten voorbij. Disk 2 begint meer techno gericht; opener “Child Like” van DJ Seb B presents Patty Evans doet ons denken aan een oud nummer van Justin Berkovi op Music Man. Een opvallend nummer is U-Turn’s “Dead End”, dat zowel opzwepend als duister klinkt. Deze compilatie is een lust voor het oor, maar is enkel geschikt voor liefhebbers van de hardere stijlen. Tevens mag deze 2-CD gelden als een mooi souvenir voor mensen die afgelopen maand naar Defqon 1 zijn geweest.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Friso & DJ Eddy de Clercq: “Night & Day” (To Be One Records)

 Genre: Nu-Jazz/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Zanger Friso Kuperus en DJ Eddy de Clercq maakten met het Jack Million Big Band Orchestra deze sublieme (moderne) jazz plaat. Eddy de Clercq draaide een paar jaar geleden als eerste DJ sets met Braziliaanse dansmuziek en is wederom vooruitstrevend bezig geweest (kenmerkend voor deze Nederlandse ‘Godfather of House’). Ditmaal is hij onderdeel van een nu-jazz project met heuse big band. Je krijgt cocktail jazz te horen met vele diverse invloeden, ouderwets klinkende zang, maar vooral goed in het gehoor liggende deuntjes. Ook de Braziliaanse connectie klinkt af en toe door in de muziek (denk aan “Fly Me To The Moon”). Naast de traditionele jazz klanken wordt er ook ingezet op bossa nova, deep-house en filmmuziek. Kortom: een subliem album waarop wordt meegezongen door Maedy Tol, Alzira en Sue Moreno. Kijk op www.tobeone.com voor meer informatie!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Benjamin Bates: “Never Let Anything Kill The Pleasure” (ID&T Music)

 Genre: Dance-Pop/ (Tech) House/ Filter Disco

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Universal Music

 Benjamin Bates was tot een paar jaar geleden alleen bekend als DJ in de Eindhovense Danssalon en als studiopartner van Marco V. Inmiddels is hij doorgegroeid tot de absolute top van de dancescene en mengt hij pop, dance en house tot één geheel. Zijn debuutalbum bevat de titel “Never Let Anything Kill The Pleasure”. Benjamin Bates maakt muziek die je direct aanspreekt. ‘Muziek moet in je hoofd vallen’ zo luidt de boodschap van Benjamin Kuijten, en dat hoor je dan ook duidelijk terug op dit diverse debuut. Zijn periode met Marco V (als productieteam) typeert hij met zijn track “Locked Up” en dat zegt eigenlijk al genoeg. Door zijn solo activiteiten, waaraan Marco V echter wel meewerkt, heeft hij zich kunnen ontplooien tot hoogstaande producer met een eigen geluid! Naast bekend werk als “No Angel”, “Morning Glory (Get Busy Time), “Thin Time” en “Locked Up” worden we verrast met sublieme filter disco in de vorm van “Whole” en diverse housetracks die soms raakvlakken met Underworld’s muziek heeft. Het leuke is dat de vocalen van Benjamin Bates zelf zijn! Ga dit album direct in je platenzaak scoren! Kijk op www.benjaminbates.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8 

(AD) 

 

 

Various: “Turn Up The Bass Presents: Hardcore 2” (CNR Records)

 Genre: Hardcore Classics

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: CNR Music

 Met behulp van de omvangrijke en indrukwekkende catalogus van het Amsterdamse Mokum Records (en sublabel Fukem) werd dit 2e deel uit de ‘Turn Up The Bass Presents: Harcore’ samengesteld. Alle grote namen van het label zoals Chosen Few, Tellurian, DJ Dano, Technohead, Outside Agency, Walter One, Annihilator (Scott Brown), Hooihouse en Cyanide laten op overtuigende wijze van zich horen. Met het sublieme “The Guyver” van Tellurian (de zogenaamde trancecore sound) en de vele andere classics is dit een prima overzicht geworden voor mensen die niet de beschikking hebben over al het oude Mokum werk. Check hem in je platenzaak.   

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

C-Mon & Kypski: “Static Traveller” (Supertracks Records)

 Genre: Broken Beats/ Trip-Hop/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Supertracks Records

 De muziek van C-Mon & Kypski is erg experimenteel te noemen. Ze combineren vele diverse stijlen (van oud tot nieuw) tot één soepel geheel. Wonderbaarlijk, maar waar, werkt dit subliem! De muziek krijgt een avontuurlijk karakter en boeit vanaf het eerste moment dat je begint te luisteren. Naast de fraaie beats en leuke klankenpartijen (uit vele genres en culturen) wordt er ook veel aan scratchen gedaan! Tijdens tracks als “Shitty Bum” en “The Evil Needle” zitten we werkelijk op het puntje van onze stoel! De muziek van C-Mon & Kypski is eigenlijk maar heel moeilijk onder te brengen in een genre, maar is een klein beetje te vergelijken met de muziek van The Avalanches (XL Recordings). Het is genre overstijgende muziek en dat is knap gedaan van deze jongens! Hoogtepunten: “The Evil Needle” en “Geile Scheisse”, beide sublieme, avontuurlijke tracks. Kijk op www.supertracks.nl voor meer informatie!

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Various: “A Retrospective Of Ninja Tune Remixes” (Ninja Tune)

Genre: Broken Beats/ Breaks/ Drum & Bass/ Trip-Hop/ Ambient

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

  Ninja Tune staat al jaren bekend als een kwaliteitslabel met een grote garde aan topformaties en vooral een enorme diversiteit qua aanbod. Een paar maanden geleden bracht het label zowel een 2-CD met originele versies van Ninja Tune tracks uit, als dit 2-CD overzicht met remixen voor Ninja Tune tracks. Namen als DJ Food, Coldcut, Cinematic Orchestra, Mr. Scruff, Bonobo en The Herbaliser worden op sublieme wijze onder handen genomen door klinkende namen als Luke Vibert, Squarepusher, Domu, Frederic Galliano en Ashley Beedle. Kortom: je krijgt enkel de hoogwaardige classics te horen die dit eigenzinnige en vooruitstrevende label al jarenlang zo populair houdt! Klasse! Kijk op www.ninjatune.co.uk voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

  (AD)

 

 

Jedi Mind Tricks: “Outerspace” (Babygrande Records)

  Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: CNR Music  

Underground hip-hop fans kunnen hun hart ophalen aan dit lekkere album uit naam van Jedi Mind Tricks. “Jedi Mind Tricks presents Outerspace” is een collectie van Outerspace’s 12 inches ‘from the Superegular era’. Heel leuk allemaal, maar de muziek is ook nog eens heel interessant om te beluisteren. Het is vooral hip-hop muziek dat de klok slaat, maar op het album draait men ook de hand niet om voor een lekker potje soul. De poëet Rich Medina opent het bal en vele sublieme tracks volgen. In totaal krijg je 12 tracks te horen, waarvan 2 bonus tracks, die van een uitstekend niveau zijn! Gastrollen zijn er weggelegd voor Baby Blak, Destro, King Syze (2x), Faezone en Chief Kamachi. Beste nummer: “Fire In The Sky”, dit nummer bevat kippenvel verwekkende ‘strings’ als begeleiding bij de soepele raps. Kijk op www.babygrande.com voor meer informatie. 

 

Cijfer: 7,5  

(AD)  

 

Bastian: “It’s All Downhill From Here” (Supertracks Records)

  Genre: Funk/ Disco/ Synth-Pop/ House

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Supertracks Records

  Bas Bron aka Bastian brak in 2001 door met zijn debuutalbum “Ready”, dat een grote hit (chart notering) voortbracht in de vorm van “You’ve Got My Love”. Het debuutalbum werd uitgebracht via het hoge kwaliteitslabel Therapy Records. Voor ditzelfde label maakte Bastian ook een electro getint album onder de naam Gifted, dat volgens onze gegevens nooit officieel verschenen is. Inmiddels is zijn tweede album al een tijdje uit via het nieuwe label Supertracks Records. Op het album staan 12 prima tracks die onder de categorie funk, disco en synth-pop vallen. De invloeden van Prince zijn uiteraard weer duidelijk merkbaar. Met een grote diversiteit aan sferen en ritmes is dit wederom een prachtalbum geworden. De single “Flight Of The Starglider” ontbreekt uiteraard niet. Ga Bastian zeker eens live bezoeken, want ook live is deze muziek prima beluisterbaar! Kijk op www.bastianmusic.nl of www.supertracks.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

  (AD)

 

 

Various: “Wired - Mixed By DJ Hyper” (Kilowatt Recordings)

  Genre: (Progressive) Breaks

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

  DJ Hyper is een hele grote naam in de (progressive) breaks. Hij stelde al compilaties samen voor labels als Bedrock en Distinctive. Nu is hij terug met 2-CD voor het Kilowatt label. Op deze compilatie laat hij weer eens horen waarom hij zo’n succes heeft met zijn sound. De breaks zijn aanstekelijk, werken motiverend en qua melodie is er ook genoeg te beleven. Kortom: een CD die interessant is voor een brede groep danceliefhebbers. Beste track: Chable & Bonnici’s “Ride” in de ‘Have A Break Mix’.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “Choice By Jeff Mills” (Azuli)

  Genre: Classics (Jazz/ House/ Disco/ Bossa Nova)

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: Astral Music

  Jeff Mills komt hier met een bonte verzameling van classics. Verspreid over 2 disks strooit deze ‘turntable wizard’, die onlangs nog opviel met de CD/ DVD release “Exhibitionist”, met zijn favoriete muziek uit vele genres. Uiteraard komen er diverse house en technoclassics voorbij, maar ook is Mills thuis in de jazz, bossa nova, disco en ga zo maar dor. Met namen als Telex, Blake Baxter, Joey Beltram, Deodato, Goldie Alexander, Gerardo Frisina en Ramirez is dit in ieder geval een heerlijk nieuw deel uit de nu al legendarische ‘Choice’ reeks geworden!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Tuxedomoon: “Cabin In The Sky” (Crammed Discs)

  Genre: Sfeer-Pop

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Coast To Coast

  Tuxedomoon is een legendarische band uit San Francisco die ‘quasi-cinematographic music’ ten gehore brengt. Filmische elementen zorgen doorgaans voor veel sfeer in de muziek en dat is hier ook weer het geval. “Cabin In The Sky” bevat 13 tracks waaraan een select aantal mensen meewerkte zoals Tarwater, DJ Hell, Juryman en Marc Collin (om een paar namen te noemen). De sfeer op het album is spannend en de muziek is goed luisterbaar. Jazz invloeden horen we geregeld terugkomen, maar het zijn vooral geluidscollages, aangevuld met ‘poppy’ elementen die deze muziek zo goed maakt. Neem nou het beatloze, vocaalvrije “The Island”; het lijkt net alsof je naar een fraaie zonsondergang zit te kijken, waarbij de muziek de spanning bevat van DJ Food tracks als “The Sky At Night”. Muziek die associaties oproept valt sowieso in de categorie ‘knap geproduceerd’. Ga dit album eens beluisteren in je platenzaak is ons advies!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Jedi Mind Tricks: “Violent By Design” (Babygrande Records)

  Genre: Hip-Hop

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: CNR Music

  Jedi Mind Tricks komt hier met een 25 track tellend album in de vorm van “Violent By Design”. Naast de bekende underground hip-hop sound van de formatie wordt er ook nog eens een fijne dosis soul toegevoegd om de muziek goed luisterbaar te houden, zonder commercieel te klinken. Aan het album werkte een waslijst aan gasten mee zoals Killa Sha, Mr. Lif, Sean Price, J-Treds en Chief Kamachi. Na vele sterke tracks is het moeilijk om een uiteindelijke winnaar te kiezen en dat doen we in dit geval ook een keer niet! Als extra krijg je een DVD met allerlei extra’s zoals het ‘Visions of Gandhi Scrapbook’ en een muziekvideo van de track “I Who Have Nothing”. Kijk op www.jedi-mind-tricks.com of www.babygrande.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Various: “Kompakt 100” (Kompakt)

  Genre: Ambient/ (Minimal) House/ Techno

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

  Deze fraaie “Kompakt 100” verzamelaar bevat in totaal 21 tracks (remixen), verspreid over 2 disks. Alle grote namen uit het zogenaamde ‘minimal’ genre, waarin Kompakt een grote speler is, zijn vertegenwoordigd op dit overzicht. Denk aan namen als Superpitcher, Kaito, Justus Köhncke, M. Mayer en Leandro Fresco. Diverse namen worden onder handen genomen door onder andere DJ Koze, The Orb, SCSI 9, en Sascha Funke. Met de diversiteit aan stijlen is het prima gesteld op deze compilatie. Zo krijg je naast minimal house en techno ook fraaie (zweverige) ambient voor je kiezen. Kortom: een compilatie voor mensen die van gevarieerde, experimentele muziek houden. Kijk op www.kompakt-net.de voor meer informatie.

 

Cijfer: 6,5

  (AD)

 

 

Don Diablo: “2-Faced” (ID&T Music)

  Genre: Dance-Pop/ Techno/ Electro

Bron: 2-CD

Datum: 7/2004

Distributie: Universal Music

  Don Schipper timmert al jaren aan de weg als veelzijdig producer en DJ. De afgelopen jaren heeft hij zich echter meer als artiest willen profileren en dat hoor je duidelijk op dit album terug. Een grote variëteit aan stijl (van trance, techno tot electro en zelfs pop), kenmerken dit debuutalbum “2-Faced”. Naast de bekende track “Useless” (hier in live versie) is er nog genoeg ander sterk werk te ontdekken op dit album. Het is een album dat je een paar keer moet horen voordat hij je echt grijpt, maar dat zijn vaak de meest interessante CD’s. Als extra krijg je een bonus DVD met een documentaire, niet eerder uitgebracht materiaal (B-Sides, remixes, demo’s) en ook de video’s.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Tina Dico: “Far” (Finest Gramophone)

  Genre: Sfeer-Pop

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Shellshock/ Pinnacle (UK)

  Tina Dico kennen we als de stem van Zero 7’s “Home” op hun laatste album “When It Falls”. Tina Dico zagen we een paar maanden geleden schitteren in de Paradiso als vocaliste bij het live optreden van Zero 7. Net als Sia Furler heeft ook Tina Dico een album (noem het een mini-album) uit. De sound op het album heeft wel wat weg van Zero 7 door de meeslepende, emotionele melodieën. Haar stem is prettig om naar de luisteren en de vergelijking met Sia Furler is snel gemaakt. Ze passen ook niet voor niets prima bij de Zero 7 sound. Ga dit 6 tracks tellende album zeker eens opzoeken. Kijk op www.tinadico.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

  (AD)

 

 

Freestylers: “Raw As F**k” (Against The Grain Records)

  Genre: Breaks

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

  Ze zijn terug, The Freestylers! In 1998 brak de formatie door met de track “Ruffneck”, een combinatie van breaks en dub/ reggae. Deze track stond op het debuutalbum “We Rock Hard”, een bonte verzameling van big beat en breakbeat tracks. In 2001 volgde het sublieme album “Pressure Point” dat geen grote hits meer voortbracht, maar wel goed werd ontvangen bij de muziekpers. Nu is er het derde album “Raw As F**k”, dat ook daadwerkelijk rauw klinkt. Ook op dit album horen we weer breaks, drum & bass en ook de nodige dub/ reggae invloeden terugkomen. Opvallend is ook het toevoegen van electro getinte elementen. Vooral bij de single “Push Up” horen we dit duidelijk terug. De combinatie van electro, funk en pop zorgen voor een aanstekelijk geheel. Deze track wordt overigens al weken op ID&T Radio grijsgedraaid. Voor de rest is dit een album van middelmatigheid. We horen diverse leuke tracks, maar geen echte toppers. Voor de liefhebber is het echter een prima album om te gaan beluisteren en ook hun optreden tijdens ‘5 Days Off’ in juli is zeker de moeite waard om te gaan bezoeken.

 

Cijfer: 7,5

  (AD)

 

 

Marco Bailey: “Rudeboy” (MB Elektronics/ N.E.W.S.)

  Genre: Electro/ Techno

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

  Marco Bailey is al jaren een grote naam binnen het techno genre. Dit nieuwe album, “Rudeboy” genaamd, bevat 14 prettige, maar vooral uiterst diverse tracks. Bailey beweegt zich soepel tussen de tech-house, techno en electro. Bij tracks als “Xyglass”, “Energized” en “Elektrik Mekanik” wordt duidelijk dat hij prima uit de voeten kan met electro. Bij de track “Siestayd” brengt hij gevoelige ‘techy’ getinte breakbeats, een track die erg behaaglijk en warm klinkt. “Invaders” klinkt qua beats net als een Prodigy nummer van 10 jaar geleden (“Break & Enter”) en “Wave Reset” is een gedreven techno nummer met een ‘catchy’ pianodeuntje. De laatste track is een fraaie ambient geluidscollage met een zweverig karakter. Kortom: een heerlijk album met diepgang!

 

Cijfer: 7,5

  (AD) 

 

 

C-Mon: “Cereal” (Supertracks Records)

  Genre: Broken Beats/ Hip-Hop/ Nu-Jazz/ Funk/ Soul

Bron: CD

Datum: 7/2004

Distributie: Supertracks Records

  C-Mon trakteert de luisteraar hier op een uitermate experimenteel album dat vele vocale gastrollen bevat. Zo werkten onder andere Raymzter, Lilian Vieira (Zuco 103), Opgezwolle, Benny Sings en The Proov mee aan “Cereal”. Door de grote mate van diversiteit qua stijlen is dit album erg vermakelijk geworden. De zang is zowel in het Nederlands (Nederhop, voor zover die term nog geldig is) en Engels. Het zal niet het kopje thee voor een ieder zijn, maar het is een interessante en diepgaande verzameling muziek geworden. Kijk op www.supertracks.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Archief 2004

Juni 2004 Maart 2004
Mei 2004 Februari 2004
April 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002