CD recensies

Juli 2005 

 

 

Minus 8: “Eclectica” (Stereo Deluxe)

Genre: Downtempo/ Bossa Nova/ Samba/ Deep-House/ (Ragga) Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Het is even stil geweest rondom Robert-Jan Meijer aka Minus 8. Eind vorig jaar verscheen dit bijna niet opgemerkte album op Stereo Deluxe. De laatste 2 albums waren enorme successen op het bekende Compost label. Zowel “Elysian Fields” and “Minuit” hebben we erg hoog zitten en zijn typerend voor de zogenaamde ‘lounge’ golf in die periode (al was de Minus 8 sound breder dan downtempo beats). “Eclectica” is een erg eclectisch album, zoals de titel al doet vermoeden. De muziek varieert van downtempo, bossa nova/ samba en deep-house tot ragga en hip-hop. De producties zijn veelal ‘sample based’ en dat zorgt voor een stukje speelsheid wat de producties onderscheidend maakt. Op het album werkt Robert-Jan samen met opvallend veel gastvocalisten, onder andere: Sharon Harris, Sitta, Ras Charmer, Dread Event, Michael Morris en Cali P. De vocals zijn niet altijd even sterk, maar blijven in ieder nummer wel overeind. Er staan weer aardig wat toppers op dit gevarieerde album, zoals het lichtvoetige “Daylight” en de pakkende hip-hop tune “Hard 2 Survive” (met vocalen van Dread Event).

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Röyksopp: “The Understanding - Ltd. Edition” (Wall Of Sound)

 Genre: Elektronica/ Dance/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: EMI Music

 In 2001 brak het tweetal Torbjørn Brundtland en Svein Berge door met het album “Melody A.M.”. Van dat album gingen circa 1 miljoen exemplaren over de toonbank! De breekbare ‘loungy’ downtempo muziek van Röyksopp sloeg aan bij een breed publiek en kwam op ontelbare compilatie CD’s terecht. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en Röyksopp brengt het altijd moeilijke 2e album uit, waarbij de verwachtingen natuurlijk torenhoog zijn. De nieuwe sound van Röyksopp is duidelijk anders, maar toch herkenbaar. Na het eerste album brachten ze onder andere een remix uit voor Mekon feat. Marc Almond (“Please Stay” genaamd). Het nieuwe album klinkt meer als een vervolg op die remix, zodat we direct kunnen wegstrepen dat we met een carbondoorslag van “Melody A.M.” te maken hebben (goede keuze dus). De single “Only This Moment” wordt al een aantal weken gespeeld op 3FM en is een ‘catchy’ poptune met dromerige vocals en wat electro invloeden, overgoten met die herkenbare Röyksopp saus. Naast de duidelijke verwijzingen naar de electro (hier en daar in een housejasje gestopt), worden we tijdens beluistering hier en daar getrakteerd op prachtige geluidscollages en downtempo tunes. Denk hierbij aan de intro van “Alpha Male” en het gevoelige “Dead To The World”. We horen soms elementen uit de muziek van groepen als Kraftwerk en Air tijdens de composities van Röyksopp, maar dan wel verwerkt in een eigen sound. Op de bonus disk (alleen bij de limited edition uitgave) staan nog 6 prima tracks, waarvan “Go Away” ons het meest aanspreekt. De verwachtingen worden grotendeels ingelost, al zullen veel mensen moeten wennen aan de verbreding van de Röyksopp sound. Kijk op www.royksopp.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Grupo Batuque: “O Tempo Do Samba” (Far Out Recordings)

 Genre: Samba/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Rough Trade

 Het vijfde Grupo Batuque album is deze maand verschenen. Het grootste gedeelte van dit album is geschreven door Ivan Conti (een derde deel van het beroemde Azymuth), Roc Hunter produceerde de plaat uiteindelijk. Op de CD promo staan 18 lekkere ritmische ‘uptempo’ krakers met een hoog ‘feel-good’ gehalte. Op diverse tracks horen we uitstekende vocalen terugkomen en over het woord ‘melodie’ is uiteraard ook nagedacht (jazzy, funk en afro-invloeden). Dus voor liefhebbers van samba beats (elektronisch bewerkt) is dit een uitstekende plaat die je in deze zomerperiode grijs zult draaien. Kijk op www.faroutrecordings.com voor meer informatie over dit nimmer teleurstellende label!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “Southport Weekender Vol. 3” (SUSU)

 Genre: Funk/ Disco/ House/ Jazzdance/ UK-Garage

Bron: 3-CD

Datum: 7/2005

Distributie: Rough Trade

 Het befaamde ‘Southport Weekender’ festival, dat 2x per jaar wordt gehouden in een oord nabij Liverpool, is toe aan haar 3e compilatie. Deze 3-CD release bevat DJ mixen van Dimitri From Paris, Jazzie B (bekend van Soul II Soul) en Quentin Harris. Dimitri From Paris’ mix loopt van funk en disco tot (vocale) house met veel smaak geselecteerd. Tevens zijn de overgangen vrij aardig te noemen. Jazzie B trakteert ons op een meer eclectic getinte DJ mix waarbij oud en nieuw materiaal elkaar moeiteloos aanvult. Op de tracklist staan  namen als Roy Ayers, Masters At Work, Wookie, James Brown, Marvin Gaye en Young Disciples. De 3e CD met de mix van Quentin Harris bevat een uitgebalanceerde set met lekkere soulful (deep) house. Door de diversiteit van de 3 mixen, is dit een uitstekende uitbreiding van je collectie!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)  

 

 

Various: “House Of Om - Kaskade” (Om Records)

 Genre: Soulful House/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 Ryan Raddon aka Kaskade kennen we van zijn fraaie muziek voor Om Records (diverse albums en vele singles); het label dat nu ook een DJ mix van hem op CD uitbrengt. Op deze mix compilatie horen we lekkere soulful house tunes en wat deep-house voorbij schieten. De lichte knipoog naar de garage sound is een prettige toevoeging aan de genoemde stijlen. De groove blijft nergens weg gedurende de mix en met bijdragen van David Morales, Full Intention, Roachford en divers eigen Kaskade werk is dit een mix om zeker even aan een luisterbeurt te onderwerpen. Kijk op www.om-records.com voor meer informatie!

 

Cijfer: 7,5 

(AD)

 

 

Various: “Serious Beats 48” (N.E.W.S.)

 Genre: Trance/ Techno/ Jumpstyle

Bron: 2-CD

Datum: 7/2005

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Er lijkt geen einde te komen aan deze “Serious Beats” serie. Deel 48 bevat in totaal 30 tracks, verspreid over 2 schijfjes. Het is een stevig overzicht geworden, dat je moeiteloos mee kunt nemen naar je zomerse reisbestemming! Lekkere melodieuze tracks worden afgewisseld met kale beukers. De trance, techno en jumptracks komen van uiteenlopende artiesten als Q-IC, PG2 vs. Katana, DJ Ton T.B., Manu Kenton, Fire & Ice, Cor Fijneman, Fred Baker vs. Nyram, Danzel en Roya. Kortom: een puik overzicht van de huidige stand van zaken in trance, techno en jumpland.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Keepintime - A Live Recording” (Ninja Tune)

 Genre: Abstract Hip-Hop/ House/ Broken Beats/ Experimental

Bron: CD/ DVD

Datum: 7/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 “Keepintime” is een live project waarbij artiesten als DJ Shadow, King Britt, Daedelus, Quantic Soul Orchestra, O.H.N.O., Cut Chemist en Ammoncontact betrokken zijn. De audio CD somt een aantal van deze live opnamen op. Tijdens beluistering valt enerzijds de diversiteit, maar anderzijds ook de wisselvalligheid in kwaliteit erg op. Lang niet alles op dit originele concept is even goed. De grote namen weten niet altijd te overtuigen. Hoogtepunt is toch wel de track “Dirty Fingered” door J Rocc. De extra DVD bevat 120 minuten aan additioneel materiaal, ter visuele ondersteuning van de vermakelijke audio disk! Nu is het wachten op het vervolg “Brasilintime”, waarvan je op de DVD een trailer kunt zien.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Feel 1 Vibe - The Mixtape” (Coke Feel 1 Vibe Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Supertracks (www.supertracks.nl

C-Mon & Kypski waren al verantwoordelijk voor de themasong van het door Coca Cola georganiseerde ‘Feel 1 Vibe’ evenement. Nu is er een mixcompilatie, volgens het zogeheten ‘mixtape’ concept. Verwacht geen 'gangster bling bling hip-hop' op deze CD, want C-Mon & Kypski zijn puristen en brengen de meer 'funky feelgood hip-hop' sound, zoals ze het zelf typeren. De 16 tracks op deze CD luisteren zo gemakkelijk weg, dat je niet weet hoe snel je de (re)play knop weer moet vinden! Met divers eigen werk en bijdragen van formaties als The Herbaliser (Ninja Tune), Ty, Fab 5 Freddy, DJ Format (ook met Abdominal) en Foreign Exchange, is dit een hoogstaande mix compilatie uit eigen land! Let op de vele toffe scratches tijdens de mix. Check www.c-monandkypski.nl of www.supertracks.nl voor meer informatie!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Brazilian Beats 6” (Mr. Bongo Recordings)

 Genre: Brazilian Jazz/ Samba/ Bossa Nova/ Grooves/ Drum & Bass/ Dub/ Funk/ Jazzdance

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Coast To Coast 

Leuke compilatie op het Mr. Bongo label, dat sindskort door Coast To Coast wordt verspreid. Op “Brazilian Beats 6” staan 19 tracks met Braziliaanse basis, aangekleed volgens moderne dancestromingen. We horen onder andere house grooves, drum & bass, bossa nova, Braziliaanse jazz/ dub (met funkinjectie) en jazzdance voorbij schieten op de tracklist. We willen deze compilatie typeren als avontuurlijk, niet voor de hand liggend en goed luisterbaar. Helaas missen we echte uitschieters! Kijk op www.mrbongo.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “reBOOT: Notes For The Next Generation” (Om Records)

 Genre: Downtempo/ House/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 Om Records verbind haar naam aan een benefietcompilatie voor Afrikaanse kinderen die hun ouders verliezen als gevolg van AIDS. Op de compilatie staan 15 tracks van uiteenlopende namen als: Kaskade, Adam Freeland, Thievery Corporation, Louie Vega, Marques Wyatt feat. Gina Rene, Mark Farina (geremixt door Julius Papp), Miguel Migs, Afro-Mystik, Ron Trent en Troydon. Met de muziek is uiteraard niets mis, want met deze namen weet je dat je kwaliteit krijgt. Kortom: steun dit initiatief.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “A Campingflight To Lowlands Paradise 2005” (STEP)

 Genre: Pop/ Dance/ Alternative/ Rock/ Electro/ Nu-Soul

Bron: 3-CD

Datum: 7/2005

Distributie: Veel Promo

 Stichting Entertainmentretail Promotie (STEP) trakteert de liefhebber hier op een 3-CD vol met muziek van acts die gaan spelen op Lowlands. Dit leuke voorproefje biedt een kijkje in het materiaal van de live-acts, naar aanleiding van hun toekomstige, recente of laatste album. De derde disk (bonus disk) bevat enkel werk uit de PIAS stal (ook gedistribueerde titels). Een greep uit de namen op de 3 CD’s: The Prodigy, Soulwax, Röyksopp, Audio Bullys, Róisín Murphy, Amp Fiddler, LCD Soundsystem, The Hacker, Roni Size (with Darrison), Michael Mayer, Vive La Fête, Fat Freddy’s Drop, Vitalic en Morcheeba. Kortom: divers sterk materiaal uit de dancehoek, aangevuld met veel pop/ rock getinte muziek. Kijk op www.lowlandscd.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “House Of Om - By DJ Sneak” (Om Records)

 Genre: House

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 DJ Sneak is al jaren één van de zwaargewichten in de housescene. Met zijn stevige housesound weet hij een mooie combinatie van pittige beats, groovy ritmes (soms naar speed-garage neigend), voldoende melodie en vocalen te brengen aan zijn publiek. Op deze nieuwe compilatie op het bekende Om label, is hij ook weer goed op dreef. Op de tracklist staan voor ons niet zoveel bekende namen, maar de sound is en blijft duidelijk herkenbaar. Naast een eigen remix en productie vinden we ook tracks van Fiasco, Troydon en Lawnchair Generals op deze sterke houseverzamelaar. Opvallend zijn de lekkere acid en oldschool house invloeden enerzijds en de funk, jazz en disco elementen anderzijds. Beste track: Lil’ Mark’s “Life Is A Dream”. Let op: deze recensie is vanwege de releasedatum verplaatst van onze mei 2005 sectie naar de juli 2005 sectie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “San Francisco Sessions” (Om Records)

 Genre: (Deep) House

Bron: 2-CD

Datum: 7/2005

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 DJ’s JT Donaldson en Lance Desardi nemen op deze ‘San Francisco Sessions’ ieder een disk voor hun rekening. JT Donaldson bijt het spits af en begint met lekkere soulful deep-house van onder andere Savannah met het sublieme “Night Of Music”. Later gaat de muziek meer richting de bekende Chicago house sound die mensen als Derrick L. Carter en Brett Johnson draaien/ produceren. Ook horen we hier en daar wat garage invloeden terugkomen in de muziek, wat de sfeer zeker ten goede komt. Hoogtepunt op de eerste disk is de Brett Johnson versie voor Shur-I-Kan’s “Generations” (het hoogtepunt van hun recente album op Freerange). Ook Lance Desardi volbrengt zijn taak vol overtuiging. Zijn mix omvat 18 lekkere tracks van onder andere DJ Gregory, Naked Music NYC, Cajmere en Derrick L. Carter. Ook hij draait soepele house, maar dan met wat meer retro en acid invloeden. Deze compilatie is weer een uitermate verantwoorde aankoop! Let op: deze recensie is vanwege de releasedatum verplaatst van onze december 2004 sectie naar de juli 2005 sectie.

  

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Nu Energy Collective Live @ Frantic” (Resist)

 Genre: Hard-House

Bron: 2-CD

Datum: 7/2005

Distributie: Rough Trade

 Hard-House is een stroming die nog altijd ‘alive and kicking’ is. Op deze 2-CD van het Resist label staat een mix van het Nu Energy Collective, aangevuld met de ungemixte full length tracks (11 stuks + een bonus tracks). We ontvingen de mix CD als promo. Hierop schieten er in hoge snelheid 19 tracks aan je voorbij van namen als K Complex, AMS, Arkitech en Kevin Energy. De mix is energiek, ruig, melodieus genoeg en vooral erg dansbaar. Aan het einde van de mix is het tempo flink opgeschroeft en gaan we richting hardcore snelheden.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Mixmag Live - Max Graham” (DMC World)

 Genre: (Progressive) House en Breaks

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Max Graham scoort momenteel een dijk van een hit met zijn remake voor Yes’ “Owner Of A Lonely Heart”. Deze track staat uiteraard ook op deze verzamelaar voor Mixmag. Max Graham zet een lekker overzicht neer met soepele progressive breaks, progressive house en later wat electro getinte tracks met een meer poppy karakter. Opvallend is het retro klinkende “1990” van Steve Porter, dat ondanks de ouderwetse synths toch subliem en eigentijds overkomt. De mash-up van Max Graham’s recente hit en The Prodigy’s “Smack My Bitch Up” is leuk gevonden. In zijn totaliteit is de tracklist ver bovengemiddeld en kunnen we deze disk aan alle liefhebbers van sfeervolle house aanraden.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Mimezine: “Feed The Monkey” (The Electric Co/ Universal)

 Genre: Pop/ Dance/ Electro

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Universal Music

 Mimezine bestaat uit ex-Junkie XL drummer Baz Mattie, Marc E. Baronner en zangeres Vera van der Poel. Op het eerste album “Indeep” werd hun sound vergeleken met die van formaties als Moloko. Zelf vinden wij een vergelijking met Kosheen ook wel opgaan. Op dit (altijd moeilijke) tweede album hebben ze een hele eigen sound weten te creëren; een kruising van pop, rock, electro en dance. De zangeres Suzanne van der Poel kunnen wij grotendeels als positief beoordelen, maar haar stem gaat tijdens een paar tracks wat vervelen. Iets waar we geen last van hadden tijdens het debuutalbum. Gelukkig zijn het uitzonderingen op de regel, want de meeste tracks zijn erg lekker om te horen. Bij opener “Guess You Up” en “Hey Hey Hey” horen wij duidelijk een verwijzing naar MC Tali (Full Cycle); een grappige en onverwachte wending aan de Mimezine sound. Beste track: het ingetogen, downtempo “Travelling”. De track “Can’t Get Enough” is ook als single uitgebracht (met ijzersterke Kraak & Smaak remix). Kijk op www.the-electric-co.com voor meer informatie over Mimezine. Op zondag 4 september 2005 zal Mimezine optreden op het MiXtream festival. Kijk elders op deze site voor een interview met deze groep.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Phil Martin: “Don’t Loose Your Cool” (Social Beats)

 Genre: Deep-House/ Afrobeat/ Nu-Jazz/ Broken Beats/ Bossa Nova

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Kudos Records (www.kudosrecords.co.uk)

 Bij het beluisteren van dit tweede Phil Martin album slaan we hier stijl achterover van de torenhoge kwaliteit. Met grote schaamte moeten we bekennen dat wij deze naam tot voor kort nooit opgemerkt hebben. Gelukkig is er altijd nog het oplettende bandmanagement Fillin Da Gap om ons te wijzen op talent (thanks)! Via het jonge Social Beats label uit Den Haag, komt dit stijlvolle vervolg op Phil Martin’s debuutalbum “Mystical Funk”. Wat is er zo bijzonder aan dit album? Heel simpel: de producties brengen een uiterst fraaie combinatie (cocktail) van moderne beats met een duidelijke verwijzing naar de jazz. De toegevoegde kruiden uit de Braziliaanse en Afrikaanse cultuur vormen de kers op de taart! Voeg daar de uitstekende vocalen, vele jazzy solo’s en de bijzonder goed uitgewerkte elektronica aan toe, en je hebt een subliem album te pakken. Wij hebben de track “Week 14” na beluistering het hoogst zitten, maar ik vermoed dat de favorieten op dit lang houdbare album van tijd tot tijd zullen veranderen. Let op: als The Jazzinvaders zal Phil Martin samen met twee leden van de legendarische jazzgroep The Houdini’s een 12” gaan uitbrengen op Social Beats. Kijk op www.socialbeats.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Soulsearching: The Compost Radio Show” (Compost Rec.)

 Genre: Nu-Jazz/ Deep-House/ Hip-Hop/ Broken Beats/ Elektronica/ Minimal

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Het radioprogramma “Soulsearching“, gepresenteerd door Michael Rütten, trekt al tijdenlang veel luisteraars. Het programma wordt op diverse plaatsen ter wereld aangeboden en brengt een eclectisch aanbod aan sfeermuziek. Op deze compilatie staan 14 tracks, waaronder een aantal ‘exclusives’. Naked achtige deep-house wordt afgewisseld met ondefinieerbare sferische tracks, jazzy hip-hop, tropical nu-jazz, broken beats, minimal, elektronica en wat wereldse tinten. Divers dus, maar wat wil je ook met artiesten/ formaties als Eddy meets Yannah, Henrik Schwarz, Benny Sings, 2 Banks Of 4 (die een ijzersterke remix verzorgen voor Build An Ark), Sleepwalker feat. Bémbé Ségué en Break Reform. Kortom: wederom hulde voor dit soort initiatieven, waarbij diversiteit en exclusiviteit voorop staat! Mensen die van de Compost en Sonar Kollektiv sound houden, kunnen deze compilatie ‘in the blind’ aanschaffen.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Matthew Herbert: “Plat Du Jour” (Accidental)

 Genre: Elektronica/ House/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Geluidskunstenaar Matthew Herbert produceerde recentelijk het album van Moloko zangeres Róisín Murphy. Op “Plat Du Jour” gaat de sampleknutselaar aan de slag met het thema ‘eten en drinken’. De geluiden zijn soms herkenbaar, maar in de brei van klanken raak je totaal verdwaald. Toch is het met de luisterbaarheid goed gesteld; heel goed zelfs! Na een poos geluisterd te hebben is het weliswaar tijd voor wat anders, maar goed is dit album zeker. Na beluistering kun je duidelijk horen dat iemand als Felix Laband ook duidelijk een voorbeeld ziet in Herbert (getuige zijn recente album op Compost). Onnavolgbaar blijft deze man onwaarschijnlijke klankenspelen tevoorschijn toveren uit zijn apparatuur.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Bong-Ra: “Warrior Sounds” (Supertracks Records)

 Genre: Drum & Bass/ Jungle/ Rock

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Supertracks (www.supertracks.nl)

 Jason Kohnen aka Bong-Ra loopt al heel wat jaren mee! Hij bracht al twee albums uit via respectievelijk Djax en Supertracks. Op dit moment is Bong-Ra bezig met het afronden van zijn nieuwe album “I Am The God Of Hellfire” en dit album “Warrior Sounds” is dan ook een fijn tussendoortje. “Warrior Sounds” bevat een trackselectie van niet eerder uitgebracht werk (Yardcore tracks) uit de periode 1999 - 2005. De eigenwijze mix van drum & bass, jungle, rock en oldschool sounds (vaak hardcore getint) blijft onnavolgbaar voor de niet wetende luisteraar. Dit is muziek die je moet ontdekken, maar staat als een huis! Hard, ruig, industrieel, maar toch effectief en dansbaar.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “The History Of Hardcore - The Megamix” (Sony/ BMG)

 Genre: Hardcore

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Sony/ BMG

 Nog niet zo lang geleden werd er in de Heineken Music Hall een feest gegeven verbonden aan deze CD serie. “The History Of Hardcore” bracht 4 succesvolle delen uit, waarbij de DJ’s van het befaamde Dreamteam (Dano, Buzz Fuzz, Gizmo en The Prophet) hun visie op de hardcore tentoonstelden. Op die mix CD’s stonden wel een aantal eigen producties, maar vooral hun favoriete classics van andere artiesten. Op deze megamix compilatie krijg je een waslijst aan eigen werk (al dan niet in remix vorm) te horen. In totaal komen er 40 tracks aan bod die van melodieus tot knetterhard variëren. Conclusie: een noodzakelijke aanschaf voor liefhebbers van hardcore uit het verleden.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Slum Dunk Presents Funk Carioca” (Mr. Bongo Recordings)

 Genre: Brazilian Funk/ Electric Boogie

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Coast To Coast

 Op “Funk Carioca” staat hele aparte muziek; een kruising van funk (met Braziliaanse vocalisten) en electric boogie. De 17 tracks op deze verzamelaar zijn lang niet voor iedereen interessant. De meer openminded luisteraar van bijvoorbeeld world music zal hier zeker voor open staan, maar de massa zal dit soort muziek niet oppakken en tevens niet kunnen waarderen. De muziek op zich is erg goed geproduceerd. Storende factor is het vocale gedeelte, dat is nogal van een zeurend kaliber af en toe. Na de 17 tracks tellende mix, die Tetine maakte voor deze gelegenheid, blijven we met gematigd positieve stemming achter. Een krappe voldoende derhalve.

 

Cijfer: 6

 (AD)

 

 

Various: “Sunday Best By Rob Da Bank” (Sunday Best)

 Genre: Electro & Retro Pop/ Disco/ Downtempo/ Soul/ Funk/ House

Bron: 2-CD

Datum: 7/2005

Distributie: Rough Trade

 Rob Da Bank kennen we als man achter de Sunday Best evenementen, de organisatie die dit jaar zelfs een ‘Bestival’ organiseert. Op 2 schijfjes krijgen we ‘old meets new’ te horen; een eclectic DJ set, die veel mensen zal aanspreken. Disk 1 bevat volgens de verpakking ‘dirty disco and balearic beauties’. Een titel waar we ons helemaal in kunnen vinden. Met uiteenlopende muziek van Flunk, Whitey, Jorge Ben, The Go! Team, Sebastian Tellier en Laidback (”Sunshine Reggae”), is dit aanbod erg divers. Op disk 2 staan de ‘Sunday Best’ toppers van 1997 tot nu. Hierbij komen namen als Max Sedgley, Kompis, Lazyboy (waarvan Rob Da Bank deel uitmaakt), Grand National en Boomclick voorbij. Al met al een erg goede compilatie die je zonder voorbeluistering kunt aanschaffen! Beste track: de sferische electrobeats van Subway met “Testing”! Kijk op www.sundaybest.net voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Cherry Moon 2005/2” (N.E.W.S.)

 Genre: Trance/ Techno

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Youri Parker stelde deze nieuwe “Cherry Moon” verzamelaar samen. Een 18 tracks tellende disk met clubtoppers. De stijlen variëren van eigenzinnige trance tot pumping techno, tot een rework voor de classic “Set Up 707” van Edge Of Motion. De muziek is stevig, uptempo en diverse tracks zou je zo kunnen verbinden aan de zogenaamde Marco V-sound. Met namen als Manu Kenton, Eric Sneo, Edge Of Motion, Armani & Starfighter, Misjah en Q-IC & Ghost wordt de liefhebber op zijn/ haar wenken bediend.

 

Cijfer: 7 

(AD)

 

 

Tosca: “J.A.C.” (Studio !K7)

 Genre: Downtempo/ Nu-Jazz/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Tosca, bestaande uit Richard Dorfmeister en Rupert Huber, zijn terug met een nieuw album. “J.A.C.”, het vierde Tosca album, is een titel gebaseerd op het vaderschap. Het zijn de eerste letters van de voornamen van de kinderen van beide heren. Heel leuk allemaal, maar het schiet ons voor de zoveelste keer door het hoofd dat het Kruder & Dorfmeister album nog steeds op zich laat wachten. Inmiddels is het Tosca project dus alive & kicking met deze fraaie opvolger van “Dehli 9”. De lome loungey downtempo meets nu-jazz (en soms deep-house) sound blijft een genot om naar te luisteren en doet ook op dit album wonderen. Naast de vaste Tosca ‘voices’ van Earl Zinger, Graf Hadik en MC Farda P, zijn nu ook Chris Eckman van The Walkabouts en de Egyptische zangeres Samia Farah toegevoegd aan de vocalist list.

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Various: “Explosive Car Tuning 8 - Summer Edition” (Sony/ BMG)

 Genre: Hardstyle/ Jumpstyle

Bron: 2-CD

Datum: 7/2005

Distributie: Sony/ BMG

 Deel 8 uit de “Explosive Car Tuning” serie ligt sinds 27 juni in de winkels. De kenners weten dat het bij deze serie puur om de hardere house varianten draait. Verspreid over 2 schijfjes staan in totaal 30 tracks. De 2-CD is gemixed door ‘king of the tuning sound’ DJ Marcky. Volgens de persinfo wordt het weer vet "bonken" onderweg naar de zee, de zon of de bergen! Max B. Grant, Southstylers, Brennan & Heart, DJ Zany en Technoboy zijn slechts enkele namen die deze 2-CD release van muziek voorzien. Kortom: een gemiddelde compilatie voor de liefhebber van harde muziek (en dan met name voor gebruik in de auto).

 

Cijfer: 6,5 

(AD)

 

 

Various: “Urban Tuning - R&B Tuning Hits” (Sony/ BMG)

 Genre: R&B/ Hip-Hop/ Urban

Bron: 2-CD

Datum: 7/2005

Distributie: Sony/ BMG

 Aangezien er veel mensen zijn die hun ‘woofers’ willen bevoorraden met zware low tempo beats, komt nu “Urban Tuning”: een mix van heftige low tempo urban-beats, R&B en hip-hop. “Urban Tuning” is het gloednieuwe concept samengesteld en gemixt door het team dat ook verantwoordelijk is voor het succes van “Explosive Car Tuning”. “Urban Tuning” is een compilatie geworden met ‘hard to find’ urban tracks van artiesten als Xzibit, Vivian Green, Youngbloodz, Miss B en 112.

 

Cijfer: 6 

(AD)

 

 

Beady Belle: “Closer” (Jazzland Recordings)

 Genre: (Nu) Jazz/ House

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Universal Music

 Beady Belle is een naam die wij nog niet eerder hadden opgemerkt. Op haar album “Closer” staan eigentijdse jazzliedjes met een elektronische begeleiding. Belle’s stem is voldoende, maar we kunnen er niet echt warm van worden. De combinatie van muziek en stem is dik in orde, al zijn het geen echte opvallende tracks die je te horen krijgt. Het album wordt na 9 tracks afgesloten met de korte ingetogen track “Tomorrow”. Beste track is de broken beat track “Stools And Rules”.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Phil Martin: “Mystical Funk” (Feelgood Records/ Fount Music)

 Genre: Funk/ Afrobeat/ Broken Beats/ Samba

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Fount Music

 Het eerste album van Phil Martin verscheen ooit in 2001 via het Feelgood label. Gelijktijdig met zijn nieuwe album voor het trendy en ijzersterke Social Beats label kregen wij de voorloper “Mystical Funk” in ons bezit. Het album bevat 10 tracks die uitstekend geproduceerd zijn en muzikale verwijzingen naar de funk, afro en samba hebben, aangevuld met de hedendaagse broken beats. De nieuwere producties van Phil Martin klinken uiteraard een stuk professioneler en zijn beter uitgewerkt, maar dit is gewoon een goed en vermakelijk album! Beste track: de funky breakbeats van “Well, Alright”. Kijk op www.philmartin.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Hot, Funky & Sweaty” (Acid Jazz Records)

 Genre: Acid-Jazz/ Jazzdance/ Funk

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: ZYX Music

 Enigszins verbaasd waren wij dat het befaamde Acid Jazz label nog steeds actief is. We hadden al tijden niets meer van dit ooit zo grensverleggende label gehoord. Nu is het label terug met een fraaie compilatie! De lekkere jazzy dancemuziek met ‘retro feel’, is heerlijk om op te zetten op ieder gewenst moment. Het is een dansbare, muzikale, goed geproduceerde en vooral aanstekelijke sound. Met bijdragen van uiteenlopende artiesten als The Organites, Sharon Jones & The Dap-Kings, The Poets Of Rhythm en Lefties Soul Connection is dit een compilatie om zeker even een luisterbeurt te gunnen in je plaatselijke muziekwinkel! Kijk op www.acidjazz.co.uk voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Delicious Jazz Vol. 1 By DJ Maestro” (Verve)

 Genre: (Nu)Jazz/ Fusion/ Broken Beats

Bron: 2-CD

Datum: 7/2005

Distributie: Universal Music

 DJ Maestro stelde in het verleden al 3 compilaties samen voor het befaamde Blue Note label (de populaire “Blue Note Trip” serie). Hierbij maakte hij trackselecties vanuit de uitgebreide catalogus van Blue Note. Inmiddels heeft hij de overstap gemaakt naar het (wellicht nog grotere) Verve label. Het concept is vrijwel hetzelfde, al is het bronmateriaal diverser en van verschillende labels. Traditionele jazz wordt afgewisseld met fusion (cocktail jazz) en moderne varianten. Op de tracklist gaan namen als Roy Ayers, Stan Getz, R.H. Factor, Mark De Clive-Lowe, Jamie Cullum, Chet Baker, Terry Callier, Donald Byrd, Billie Holiday, James Brown, Bugge Wesseltoft, Cal Tjader en Toni Harper hand in hand. Het leuke van dit soort concepten is het herontdekken van oude muziek door de jongere ‘generatie’. De compilatie wordt flink aangemoedigd op de radio en zal het zonder twijfel goed gaan doen!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Coldplay: “X & Y” (Parlophone/ EMI)

 Genre: Sfeerpop/ Rock

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: EMI Music

 Coldplay leden Chris Martin (zanger), Jon Buckland, Guy Berryman en Will Champion zijn terug met hun 3e studioalbum. Na het enorme succes van het vorige album “A Rush Of Blood To The Head”, dat de single “Clocks” voortbracht, wordt de groep genoemd bij de beste 5 bands ter wereld. Ook “X & Y” is weer een genot om naar de luisteren. De sfeervolle pop/ rock sound van Coldplay is meeslepend, melancholisch, diepgaand, (soms) bombastisch en vooral spectaculair. De eerste single “Speed Of Sound” zegt alles! Een fantastische track die grijsgedraaid wordt op 3FM en andere stations. Ook van de tracks “White Shadows” en (titeltrack) “X & Y” hebben we hier enorm zitten genieten. De track “Talk” bevat elementen uit de track “Computer Love” van Kraftwerk. Het overige materiaal op “X & Y” is ver bovengemiddeld van kwaliteit en daarom kunnen we iedere liefhebber van popmuziek deze CD aanbevelen. Aan fans geen tekort, getuige het optreden in de Gelredome op 7 juli 2005!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Shazz: “Beautiful” (Universal)

 Genre: (Nu)Jazz/ Pop/ House

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Universal Music

 De Fransman Shazz debuteerde ooit op Distance met zijn eerste album “Shazz” (hij had de jaren ervoor ook al diverse singles uitgebracht). Dit is, volgens onze gegevens, zijn derde volwaardige album. “Beautiful” is uitgebracht via Universal, waar zijn vorige plaat nog via Epic (Sony) op de markt verscheen. Op deze nieuwe plaat werkt hij samen met mensen als Nancy Domino (denk aan Racoon US), Deborah Parker, Laura Mayne-Kerbrat en Alex C. Shazz brengt gedurende het album een mix van (nu)jazz, pop en house, waarbij de vocale gastrollen zeker een meerwaarde vormen. In 12 tracks weet Shazz wederom te overtuigen en is zijn sound interessant genoeg om vaker te beluisteren!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Kompis: “Kompis” (Sunday Best Recordings)

 Genre: Electro-Pop/ House

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Rough Trade

 Leuk, zo’n ondefineerbare sound! Kompis, bestaande uit de Zweedse heren Carl-Henrik Hallén en Daniel Nordh, brengen met hun titelloze album een eigenwijze mix van electro-pop (met vocalen) die enorm goed in het gehoor ligt. Ik kan deze muziek met niets anders vergelijken. Door de speelse liedjes, die ook nog eens fraaie melodieën bevatten, is dit album een genot om in je CD-player te hebben. Als we dan toch 1 vergelijking mogen maken, is de sound van FPU enigszins gerelateerd (denk aan het album “Traxxdata” uit 2003, Turbo Records). Het is erg jammer dat er maar 8 tracks op dit album staan, want dit is ‘good stuff’!

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Wayne Shorter Quartet: “Beyond The Sound Barrier” (Verve)

 Genre: Jazz

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Universal Music

 Wayne Shorter is een graag geziene gast op North Sea Jazz. Deze jazzlegende (speelt op dit album tenor & soprano saxophones) produceerde de 8 tracks op dit album in de periode november 2002 tot april 2004 en nam ze live op. Het viermans gezelschap levert een solide album af met lekkere jazzmuziek die je weliswaar moet ontdekken, maar een hoge kwaliteit uitdraagt.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Gliss: “Kick In Your Heart” (Mountain Lo-Fi Recordings)

 Genre: Pop/ Rock

Bron: CD

Datum: 7/2005

Distributie: Gliss Online (www.gliss.tv)

 We werden onlangs op de naam Gliss gewezen en raakten benieuwd. De band brengt een meeslepende pop/ rock sound, aangevuld met de nodige elektronica. Het is niet zo licht als Coldplay of Coparck, maar is qua luisterplezier vergelijkbaar. “Kick In Your Heart” is eigenlijk een EP (noem het een mini album) met 7 tracks erop. De zang is erg rock georiënteerd, maar de overige aankleding zorgt voor een breed uitgemeten sound die bij een groot publiek goed zal vallen. Kijk op www.gliss.tv voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Archief 2005

Juni 2005

Maart 2005

Mei 2005

Februari 2005

April 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002