CD recensies

Juni 2002

 

 

Various: “Runterkommen: The First Strike” (COP International)

Genre: Techno/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: Astral Music

Deze door Ziel 100 gemixte compilatie telt 16 techno en elektronica getinte producties. Het is een divers geheel met veel onbekende namen, maar ook bijdragen van onder andere The Hacker en The Horrorist. De CD begint vrij rustig met songs die Duitse vocalen bevatten met vrij weinig variatie aan melodieën. Na een track of 5 komt er meer kracht in de tracks en dat zullen veel mensen steunen! Wat opvalt is dat er veel electro getinte producties op staan met een vlakke beat (op een 4/4 maat). De bijdrage van Crème de Menthe met “Plastique” valt op door de ouderwetse percussie en de saaie vocalen, ondersteund door prima melodielijnen (synth + strings). The Hacker komt met een remix voor System F’s “Soul On Soul”. De vocalen van Marc Almond gaan echter zeer snel irriteren. Deze hadden wat mij betreft weggelaten kunnen worden. De verdere invulling is namelijk zeer goed te pruimen. Na track #10 worden de beats en geluiden scherper, maar het ’underground’ gevoel blijft. Er komen nog 2 remixen van de samensteller van deze CD (Ziel 100) voorbij gevolgd door een prachtig afsluitend nummer van Savas Pascalidis “Mermaids In Space”. Deze track is een enorme aanrader. Het klinkt namelijk als een gesampled disconummer uit vervlogen tijden. Voor mensen die nu nieuwsgierig worden. De track komt van hun “Stellar Funk EP”. Ik denk dat mensen die techno en elektronica kunnen waarderen hun hart kunnen ophalen aan deze CD. Het is geen allerdaagse kost en dat maakt het een interessante verzamelaar.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Weirdo: “Normalisation” (Tinrib)

Genre: Hard-House

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: Astral Music

Weirdo is de bestverkopende artiest op het befaamde hard-house label Tinrib. Na zijn succesvolle eerste album “I’m In Touch With Your World” is hier een waardige opvolger. “Normalisation” valt op door de enorme dosis energie en strakke afmixing. Qua melodielijnen zijn de meeste tracks goed te doen en sommige zelfs zeer goed! De stijl van Weirdo varieert van hard-trance tot hard-house met oldschool invloeden. In het nummer “Decide” kom je bijvoorbeeld de sample van Felix’ “Don’t You Want Me” tegen, die in een nieuwe melodielijn wordt verpakt. Het sterkst op dit album zijn toch de trancey invloeden. De melodieën zijn vaak erg rauw, maar dat zorgt voor een stukje scherpte aan de tracks. De 13 tracks op dit album worden overigens naadloos aan elkaar gemixt door Weirdo zelf. Voor de liefhebbers van de sound die Tom Harding en Yoji Biomehanika draaien is dit een fantastische CD. Aan het einde van de mix worden de bassen en geluiden steeds zwaarder en rauwer, wat zorgt voor een lekkere climax. Conclusie: een prima verzameling tracks waar je je buren een groot plezier mee kunt doen!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Monsieur Charles: “Mission Deluxe” (ParaSol Phonotheque)

Genre: Nu-Jazz/ House

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: Astral Music

Na St. Germain en Llorca is hier een nieuwe ster in wording. Monsieur Charles komt hier met een uiterst fraai album dat uitblinkt qua diversiteit aan stijlen, tempo en sfeer. Op de cover van de CD staat het bijschrift “Nu-Jazz sensation”. Ik kan het hier absoluut niet meer oneens zijn. Het album boeit vanaf de eerste vioolklanken tot de laatste jazzy invloeden wegebben. Regelmatig maakt Charles gebruik van de TR-808 drummachine en dat past prima bij zijn producties. Ik moet bekennen dat er best wat raakvlakken zijn met Llorca en St. Germain. Zo riep Charles net als Llorca de hulp in van zanger Mandel Turner voor de track “Let The Music”. De tracks zijn erg constant qua kwaliteitsniveau, maar er zijn tracks die er bovenuit steken. Denk hierbij aan de track “Charles Is Back”. De track “Meraklon” is werkelijk fantastisch. Jazzy beats worden afgewisseld met lekkere klanken van de Spaanse gitaar. Veel tracks bevatten warme Fender Rhodes klanken en dat komt de CD alleen maar ten goede. Ik zou het niet verwonderlijk vinden als deze CD het heel goed gaat doen. Het heeft een gelijkwaardige potentie als St. Germain en Llorca, maar Charles moet alleen nog zijn naam in de schijnwerpers zien te krijgen. Conclusie: een niet te missen schijfje voor iedere liefhebber van Nu-Jazz, maar ook voor lounge en deep-house liefhebbers.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Ibiza House Session 2002” (UCA/ UCMG)

 Genre: House

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: Astral Music

Het zomerseizoen is weer voor geopend verklaard en dan komen de Ibiza compilaties weer in grote hoeveelheden uit. Ibiza House Session 2002 is gemixt door Francesco Diaz en Edmond Dantes. Zij zochten 13 tracks bij elkaar die ze tippen als Ibiza clubhits. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat een groot deel van de tracks door beide heren geproduceerd is. Een beetje promotie kan geen kwaad! Met een groot deel van de tracklist kan ik in ieder geval prima uit de voeten. De CD bevat funky house, soulful house/ garage, disco invloeden, wat deep-house en wat latin getinte tracks. Heel divers dus, maar immer dansbaar! “Back From Exile” van The Timewriter blonk al uit op zijn nieuwe album en zorgt ook op deze CD voor een hoogtepunt. Edmond Dante’s “15 Love” is nog zo’n prima track met een aanstekelijke pianomelodie. De CD wordt afgesloten met een bijdrage van de populaire zanger Mandel Turner. Zijn track “Pleasure” zal het zeker goed doen op Ibiza! Overall is dit een prima CD voor de liefhebber van lichte house met veel vocalen. Het is in ieder geval een compilatie om zeker eens te checken in je platenzaak.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Bah Samba: “Bah Samba” (Estereo Recordings)

Genre: Latin/ Samba/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: Astral Music

De klanken uit Brazilië en omstreken blijven enorm populair. Met dit album van Bah Samba hebben we weer een nieuwe aanwinst in handen. De tracks zijn lekker swingend en bevatten veel mooie melodielijnen en ritmiek. Het enige minpunt bij een aantal tracks zijn de zeurende vocalen. In tracks als “And It’s Beautiful” wordt het woord “beautiful” veel te vaak herhaald wat me persoonlijk behoorlijk irriteert. Het is tevens jammer want de muziek is fantastisch en zou zonder de vocalen ook al af zijn geweest. Het nummer “Drifting” is een prima uitzondering. Hier zijn de vocalen wat treffender en komt er wat minder herhaling voor. De track “Tired Little One” is ook een vocale track met enkel begeleiding van de gitaar. Het funky “My Spirit Soars” schittert ook op deze CD en bevat veel fraaie klanken. Ook hier zijn de vocalen weer iets te nadrukkelijk aanwezig. “All I Ever Wanted” is ook zo’n prima track met een soul gevoel. Dit zal ook te maken hebben met de zangeres op dit album. Zij kan duidelijk in het soul hokje ingedeeld worden. Er staat nog een bonustrack op de CD: “Sugar Feet”. Dit is een ritmisch wonder met wel hele mooie klanken ondersteund door een mannenkoortje. Conclusie: een prima disc met teveel inbreng van de zangeres. Zonder haar inbreng zou de CD ook prima uit de verf komen!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Aphrodite: “Aftershock” (V2 Music)

Genre: Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: V2 Music

Als we de media moeten geloven zou het nieuwe album van Aphrodite echt geweldig moeten zijn. Aphrodite is natuurlijk al een hele lange tijd bezig en dankt zijn bekendheid aan lekkere rollende tracks zoals “From Da Darkside”. Van zijn vorige album werden wereldwijd maarliefst 100.000 kopieën verkocht. Dit nieuwe album telt 18 tracks met een flink aantal ‘interludes’. Aphro werkte voor dit album samen met mensen als Rah Digga, Barrington Levy, Big Daddy Kane, Miss Bunty, Wildflower en Deadly Hunta. De tracks zijn allemaal gebaseerd op (vaak cheesy) basslines met rollende beats. Ik kan niet zo 1, 2, 3 een winnaar op deze CD aangeven. De track “Calcutta” bevat wat meer variatie dan de rest van het aanbod en zal daardoor bij een groter publiek in de smaak vallen. De Oosterse invloeden zijn mooi geïntegreerd in de drum & bass stijl. Ook “Wobble” bevat een aardig minimaal melodielijntje, maar overtuigd niet echt. De track in samenwerking met Miss Bunty is een stuk rustiger qua beats en klanken. Wie van minimale drum& bass houdt met basslines als hoogtepunten van de tracks, zal met deze CD zeer tevreden zijn, maar voor mensen die van de melodieuze variant houden is dit absoluut niets bijzonders. Voor de fans van Aphro’s stijl is dit een aanwinst voor de collectie. Het zal hen niet ontgaan zijn dat hij op 13, 14 en 15 juni in ons land te bewonderen was op diverse locaties.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Your Lounge Your Music 3” (541/ NEWS)

 Genre: Lounge

Bron: 2-CD

Datum: 6/2002

Distributie: N.E.W.S.

Eén van Nederlands beste sfeerbrengers, Enrico Riva, komt hier met het derde deel uit de “Your Lounge Your Music” serie. Een dubbelaar met een serieuze aanpak want we treffen op dit album eigenlijk alleen maar tracks die we nog niet op andere compilaties tegenkwamen. Deze compilatie telt 28 zeer lekkere tracks met een enorme dosis sfeer en flink wat variatie. Op het ene moment hoor je lome, sfeervolle lounge, het andere moment waan je je in Brazilië. Op de CD’s staan onder andere bijdragen van Sven van Hees (met een exclusieve track vanaf een gelimiteerde vinyl release), Alex Cortiz, Fila Brazillia, Plastyc Buddha (Minus 8 Remix), Nor Elle, Mo’ Horizons, Baby Mammoth, Bonobo en Cinérex. Een nummer dat direct opvalt is Quantic met “The 5th Exotic”. Deze track heeft een hele vette beat (later in het nummer met steeds meer lagen) met een leuk subtiel melodietje en een fantastische opbouw. Het zou me dan ook niet verbazen wanneer deze track ook op andere compilaties gaat opduiken! Het exclusieve “Sweet Scented South” van Arnica Montana is een ander hoogtepunt op de eerste disc en is een lekker swingend sfeerbouwertje met wat gitaarpartijen over soft synthesizer klanken. Met Mo’ Horizons, Garrardo Frisina en Gazzara worden ook de sfeervolle Bossa Nova klanken niet vergeten. Bonobo komt later op de eerste CD met een uiterst catchy track, genaamd “The Shark”. Op de tweede disc valt de track “Normal Is Most Extraordinary” van Soul ‘n’ Soda erg op door de warme Fender klanken en de warrige beatconstructies die een beetje doen denken aan Hefner. Het sfeertje is geweldig en dit nummer is absoluut een hoogtepunt op de compilatie. Fresh Moods’ “Go To Be” valt te typeren als een funky track met een 2-step beatstructuur en warme soft synthesizerpaden. Ook “Alone” van The Amalgamation Of Soundz klinkt mij prima in de oren. De Spaanse gitaartjes zijn subtiel verwerkt in een schitterend klankentapijt met wat simpele beats. Nog zo’n sfeerbouwer is Planet Lounge’s “Road To Neptune” waarvan de beats een beetje worden verpest door een 808 clap die er niet echt bij past. Ook is op de tweede disc een remix van Enrico Riva’s “The New Economy” te vinden, verzorgd door Fresh Moods. Deze topcompilatie sluit af met het fantastische “Shine” van Cinérex in de Gerd Wide Mix en de Minus 8 Remix van Plastyc Buddha’s “String Vibe”. Het mag duidelijk zijn dat dit een 2-CD is om niet te missen. Lekker veel luisterwerk dat niet snel zal vervelen en zeker een verantwoordde aankoop is voor de zomer (en eventueel lang daarna)! Haast je zo spoedig mogelijk naar je platenzaak en laat je overtuigen!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “White Lounge Volume 2” (Follow Up/ Play It Again Sam)

Genre: Lounge/ Downtempo/ Broken Breaks/ Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 6/2002

 Soms hoor je wel eens van die CD’s die erg afwijkend klinken in vergelijking met de rest van het aanbod. Dat is ook het geval met de dubbel CD “White Lounge Volume 2”. Op deze dubbelaar staan allemaal niet eerder uitgebrachte en exclusieve tracks en dat is nooit verkeerd mits het kwaliteit is. De CD’s zijn verdeeld in 2 thema’s met ieder 10 tracks, zoals we dat ook van bijvoorbeeld de Supperclub compilaties kennen. CD1 wordt de Salon Blanc genoemd en CD2 White Night. Allemaal heel leuk en aardig zal iedereen denken, maar er staat wel degelijk mooie muziek op de schijfjes. De tracks bevatten elementen uit alle uithoeken van de wereld en dat maakt het een boeiend geheel. De eerste track op de eerste disc is een herbewerking van de bekende themasong “Girl From Ipanema”. Het origineel is maar heel licht te herkennen en het muziekstuk zelf is erg mooi. Je moet op de eerste disc vooral zweverige (elektronische) geluidspaden verwachten en veel fantastische melodielijnen! Omdat de compilatie door 2 Fransen is samengesteld, komt deze taal ook terug in de vocalen van het prachtige “L’Invitation Au Voyage” door Le 60 feat. Ann Papiri. Deze track schittert tussen de tracklist en bevat wat Apache breakbeats. Ook de track “Session ‘O’ Jaz” van One ‘O’ Jaz is een klassetrack. Voor de liefhebbers van klanken uit de regio India is “Mandol” van Karakbuz een prima verrassing. Ook de tweede disc bevat genoeg vermakelijke tracks, maar de echte knallers moet je op de eerste disc zoeken. Bezoek www.pias.com/followup/whitelounge voor meer info.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “DJ C1 - Shifting Gears” (Intec)

Genre: Tech-House/ Techno

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: N.E.W.S.

DJ C1 runt samen met niemand minder dan Carl Cox het populaire Intec label. DJ C1 is een rijzende ster aan het techno front en komt hier met een heel aardig mix CD’tje. Shifting Gears bevat 23 tracks die in amper 75 minuten voorbij vliegen. Op de CD staan aardig wat tracks van het Intec label zelf, door onder andere Oxia en Brian Zentz. Ook grote namen als Ian Pooley, Heiko Laux, Airfrog, Kevin Saunderson (E-Dancer), Marco Carola, Jeff Mills (met een classic) en Gaetano Parisio zijn vertegenwoordigd op deze one-take mix CD, zoals op het persschema vermeld wordt. De stijl bevat elementen uit de house, disco en acid. Dit zorgt voor aardig wat variatie. Met de mixkwaliteiten van C1 is in ieder geval niets mis en zijn platenkeuze is ook prima te noemen. Het fantastische “D-Clash” van Brian Zentz, een nog te releasen plaat op Intec, mag de absolute topper op deze CD genoemd worden. Ook het drukke, ritmische “Mazuka” van Airfrog past prima binnen het sfeertje van de mix. Wat mij persoonlijk erg blij maakt is het plaatsen van Jeff Mill’s acid classic “Step To Enchantment (Stringent)” onder zijn pseudoniem Millsart. ‘Art’ is het zeker en het blijkt maar weer dat rauwe acidklanken nog steeds houdbaar zijn. Ook de classic “Stardancer” van The Martian uit de Underground Resistance stal zal veel mensen deugd doen! De mix wordt sfeervol afgesloten met Heiko Laux’ “Walkout”. Voor de techno fanaten is dit een prima CD die zeker een luisterbeurt waard is!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Bitte Ein Beat! - Beat 4” (Bitte Ein Beat/ EMI)

Genre: Trance/ Techno/ Hard-House

Bron: 2-CD

Datum: 6/2002

 Op deze editie van Bitte Ein Beat mogen Tillmann Uhrmacher en het (gelegenheids?) duo Charly Lownoise (labelbaas) en Deaz D. ieder een schijfje voor hun rekening nemen. Omdat je weet wat je bij deze compilatie te wachten staat, is teleurstelling voor de liefhebbers uitgesloten. De eerste CD is een stuk rustiger dan de tweede. Tillmann Uhrmacher gaat meer voor de trancesound en laat tracks passeren van onder andere CRW, Mario Piu, Mark Norman, Hooligan en Genlog. Van laatstgenoemde zijn 2002 mixen (Hardstyle) uit van de hardcore classic “Mockmoon”. Ondanks missende remixgegevens lijkt de nieuwe versie duidelijk gebaseerd te zijn op de Cosmic Gate sound van “Mental Atmosphere” en “The Drums”. Het zou met dan ook niet verbazen als de heren hoogstpersoonlijk verantwoordelijk zijn voor deze mix. De tweede disc is dus een stuk vlotter en harder. Tracks van onder andere Cosmic Gate, Out Of Grace (Marco V) en Deaz D. zelf komen in vlot tempo aan je voorbij. De trancemelodie in het nummer van Deaz D. “Deaz ist der Anfang” is heel aardig, maar de beats hadden van mij wel een iets hogere knalfactor mee mogen krijgen. Vanaf de DJ Isaac remix van Cosmic Gate’s “The Truth” komt de beuk er goed in. Het cheesy top 40 liedje “Free” van Starsplash doet Charly Lownoise en Mental Theo tijden herleven (met alle respect voor hen overigens)! Met Donkey Rollers’ “Motherfuck” in de DJ Zany remix wanen we ons weer in de oldschool hardcore scene versus hardstyle. De CD’s bevatten heel veel blije melodielijnen, maar het luistert allemaal wel lekker weg. Conclusie: voor mensen die het genre al langer steunen een verantwoorde aankoop. De diepere variant hoef je niet op deze CD’s te verwachten. Goede 2-CD om op het strand van Lloret de Mar of Salou uit je ghettoblaster te laten blazen!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Peace Division “Nite:Life 010” (NRK Sound Division)

Genre: Progressive (Deep & Dark)

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: N.E.W.S.

 2 jaar na de eerste release van Nite:Life is hier nu deel 10, gemixed door het duo Peace Division. Het duo Clive Henry en Justin Drake heeft een naam opgebouwd in de progressive wereld dankzij producties en vele remixes, onder andere de bekende remix van Trancesetters’  “Roaches”. De productie waarmee het duo doorbrak heette “Piece Process” en is uitgebracht op het label Tide Recordings. Dit nummer werd wereldwijd gedraaid door alle grote namen uit de progressive scene. Nadat er ooit een productie van hen heeft gestaan op Nite:Life 004, krijgen ze nu zelf de eer een editie van Nite:Life samen te stellen. Deze gemixte CD laat een totaal andere kant van Peace Division zien terwijl men hun meer kent van hun meer opzwepende tribal progressive. Er staan op deze disc onder andere bijdragen van Urban Soul, Solo, E.F.F., Marcello Castelli en James Holden. Op deze CD wordt opgebouwd van Deep Progressive naar meer Dark Progressive. De CD begint pas goed los te komen wanneer het nummer van Solo met “Cocaine” voorbij komt. Hoogtepunt is de track van James Holden “I Have Put Out The Light”. De tracks lopen verder zeer strak in elkaar over en de heren gaan duidelijk voor de serieuze progressive tribal beats. Het enige wat op deze CD valt aan te merken is dat er weinig sferische melodieën in voorkomen. Voor de mensen die eenmaal van deep progressive houden is dit een absolute aanrader. Ook voor degenen die niet bekend zijn met de Nite:Life serie is dit zeker een goede aanvulling voor de progressive verzameling. Wederom, Peace Division laat zien wat zij onder de definitie “progressive” verstaan.

 

Cijfer: 7,5

 (Melle)

 

 

Various: “La Rocca - Marko On Sundays/ 2002 Volume 1” (N.E.W.S.)

Genre: Groovy House, Progressive, Tech-House

Bron: CD

Datum: 6/2002

De in Kroatië geboren DJ Marko van de Belgische club La Rocca trakteert ons hier op een trackselectie die op zijn minst goed te noemen is! De compilatie telt 15 tracks die variëren van funky, groovy house en progressive tot wat meer tech-house getinte producties. De CD bevat bijdragen van onder andere Todd Terry, Slam, Arrakis (Lemon 8 Remix) en Forbidden Planet. De opener van Praise Cats feat. Andrea Love met “Shined On Me” (Bongo At Once) zorgt ervoor dat je direct bij de les bent. Ook de cover van Pink Floyd’s “Another Brick In The Wall” komt voorbij. Geleidelijk aan wordt de sfeer wat meer proggy en belanden we bij producties van onder andere Scan Seeker. Laatstgenoemde overtuigt met het aparte “Chapter Seven”. Een mannenkoor wordt als verkorte sample gebruikt voor een pakkende melodielijn. Het doet me een beetje denken aan de pure housesound van een jaar of 10 geleden, maar dan met een uitwerking van deze tijd! Slam’s “Virtuoso” is ook prima te doen en op dat moment komen de meer techy producties voorbij. Harry Lemon kan de laatste tijd maar weinig fout doen en overtuigt wederom met zijn bloedmooie remix van Arrakis’ oude trancetopper “Aira Force”. Deze mixcompilatie wordt afgesloten met het bekende “Holding On 2 U” van Forbidden Paradise. Ik kan iedereen die van een opbouwende set houdt deze CD aanbevelen.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Armin van Buuren 004 - Transparance” (United)

 Genre: Trance

Bron: 2-CD

Datum: 6/2002

Trance voorman Armin van Buuren komt hier in de overvolle markt van trancecompilaties met een hele aardige 2-CD. Het valt erg op dat de grote namen toch iedere keer weer weten te overtuigen, zowel met compilaties als artiestenalbums. Toch is het wel een beetje voorspelbaar aan het worden. De sound is nu wel bekend, maar meer van hetzelfde blijft blijkbaar zeer interessant voor een zeer grote groep. Armin van Buuren selecteerde voor de compilatie 25 sterke tranceproducties bij elkaar en mixte ze strak aan elkaar. Op de CD’s staan bijdragen van onder andere Way Out West, Viridian, Alpha Breed, Rank 1, Airwave (waarmee Armin samen een track heeft geproduceerd), Push, 4 Strings en Armin zelf onder zijn pseudoniem Perpetuous Dreamer. De nieuwe single van laatstgenoemde is onlangs verschenen op vinyl, genaamd “Dust.wav”. Met de kwaliteit van de producties op deze compilatie is niets mis, maar echt vernieuwend is het uiteraard niet. Voor de tranceliefhebbers onder ons (en dat zijn er veel) is het in ieder geval een aantrekkelijke 2-CD om te kopen. We wachten nu op Armin’s artiestenalbum die in dit najaar uitgebracht zal gaan worden. Conclusie: een luisterbeurt in je platenzaak kan geen kwaad!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Moby: “18” (Mute/ PIAS)

Genre: Chill-Out/ Pop

Bron: CD

Datum: 6/2002

Na drie jaar is hier weer een nieuw album van Richard Hall. Het in 1999 uitgebrachte “Play” was lange tijd een enorm succes en mag overduidelijk een klassieker genoemd worden! “Play” bevat muziek die je gemakkelijk vandaag de dag nog opzet en dat geldt eigenlijk ook voor het oudere album “Everything Is Wrong”. Voor “18” schreef Moby maarliefst 150 nummers waarvan slechts 18 tracks overbleven. De stijl van Moby is niet zo drastisch veranderd. De tracks zijn de typeren als zoetsappige, subtiele, soulvolle vrouwenmuziek voor een heel breed publiek. De muziek die Moby brengt bevat nog steeds even veel melancholie als voorheen. De openingstrack “We Are All made Of Stars” is eigenlijk het enige afwijkende nummer op de CD. Feit is echter wel dat juist deze track als eerste als single is uitgebracht. Tussen de 18 tracks zitten eigenlijk geen matige nummers. De muziek valt als een warme deken over je heen! De vocalen in diverse nummers worden verzorgd door onder andere Jennifer Paige, Angie Stone, MC Lyte en Sinead O’Connor. Ook Moby zelf komt regelmatig met vocalen. Het enige minpuntje van dit nieuwe album zijn de soms zeurende vocalen die veel te vaak herhaald worden. Dat had wat mij betreft anders gekund. De muziek van Moby is al overtuigend genoeg, die vocalen maken het nummer niet! Eigenlijk kan ik heel kort zijn met mijn conclusie: dit is een CD die iedere muziekliefhebber in zijn of haar bezit moet hebben. Moby maakt zijn sterstatus wederom waar!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

L.S.G.: “The Hive” (Superstition)

Genre: Progressive, Tech-House en Trance

Bron: CD

Datum: 6/2002

Oliver Lieb is terug met een nieuw L.S.G. album, inmiddels al de vijfde! Deze sterproducer heeft al enorm veel successen gehad met onder andere L.S.G. (zijn hoofdproject), The Ambush, Multiplicity, S.O.L. en vele andere projectnamen. Van zijn L.S.G. project werden zelfs een aantal vinylreleases op het befaamde Hooj Choons uitgebracht. Dit 12 tracks tellende nieuwe album van Lieb bevat een enorme dosis sfeer en emotie. De klanken zijn vaak zweverig en de productie is piekfijn uitgewerkt! De stijlen die Lieb hanteerd variëren van progressive en tech-house tot breaks en hier en daar een vleugje trance. Wat maakt dit album zo interessant? De enorme variatie en de wonderbaarlijk mooie klankentapijten zullen bij veel mensen goed ontvangen worden. Het sfeervolle element zit hem vaak in de langgerekte synthesizer klanken. Ook de basslines en percussie zijn heel goed verzorgd. Tracks als “Down To Earth”, “Saviour”,  “Goddess”, “Black Currant” en titeltrack “The Hive” zijn enorme toppers. Ga dit album dus checken als je de melodieuze progressive en tech-house variant kunt waarderen. Leuke bijkomstigheid is dat deze CD ook op vinyl te verkrijgen is. Check voor meer informatie de www.superstition.com website.

 

Cijfer: 8.

 (AD)

 

 

Mr. C: “Change” (End Recordings)

Genre: Tech-House/ Breaks

Bron: CD

Datum: 6/2002  

Distributie: N.E.W.S.

Voor de fans van tech-house is hier een aangename verrassing. Niemand minder dan Mr. C, voormalig lid van de tech-pop formatie The Shamen, die begin jaren 90 hit na hit scoorde, komt hier met een fantastisch debuutalbum op het bekende End Recordings. Het label dat verbonden is aan de toonaangevende club The End brengt al jaren topreleases uit op vinyl, daarom is dit album een aangename afwisseling! Op het album brengt Mr. C niet alleen tech-house ten gehore, maar ook enige breaks en zelfs een drum & bass en darkstep track. Het album opent met de titeltrack “Change”, een sfeervolle, elektronisch klinkende ballad met mooie klanken, maar vrij matige beats. De tech-house producties van Mr. C klinken erg volwassen en vooral funky. De beste man programmeert zijn percussie zo dat het klinkt als een schokbeweging. Iets wat zeer goed werkt op de dansvloer! Een sterk wapenfeit op de CD is de track “The Club” waarvan de vocalen door Robert Owens (of een kloon) gezongen lijken te zijn (hieromtrent heb ik verder geen informatie meegekregen). Ook “Carousel” is een stamper van een hoge kwaliteit. De subtiele melodieën die Mr. C veelal brengt zijn prima te pruimen! De track “Tech House” is nog zo’n voorbeeld van de klasse van Mr. C. Dit nummer, met een gewaagde titel, ligt prima in het gehoor! Het enige minpunt aan deze track zijn de vocals. Vervolgens komen we bij een volgend hoogtepunt, te weten “Give It All”. De basis van deze track vormt een leuk duister melodietje dat direct je aandacht opeist! Het drum & bass nummer “Polar Shift” bevat vrij soepele beats met een fantastische sfeervolle melodie. Van dit nummer zul je niet snel genoeg krijgen. Kortom: dit is een CD om niet te missen. Mr. C maakt alle verwachtingen waar. Teleurstelling is daarom uitgesloten! Scoren dus die CD!

 

Cijfer: 8.

 (AD)

 

 

Jadell: “How Do I Do?” (Illicit Recordings)

Genre: Funk/ Hip Hop

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: N.E.W.S.

Het nieuwe album van Jadell is er één met een moeilijk te typeren geluid. Op het ene moment hoor je lekkere downtempo muziek, vervolgens hiphop met stoere vocalen en dan weer instrumentale jazz met hiphop beats. De producties klinken veelal funky met hier en daar wat vocalen. Deze vocalen worden op een aantal tracks verzorgd door Kasper Gomez en Rose Smith. Op deze CD staan 12 tracks die heerlijk weg luisteren. De variatie op dit album is onmiskenbaar, maar de liefde voor funk en hiphop klinkt erg door in de productie. Je hoort duidelijk invloeden van onder andere James Brown en Van Morrison. Na zijn eerste album uit 1999, genaamd “Gentleman Of Leisure”, is dit een aangename verrassing met heel veel diepte! Tracks als “Testify”, “Stronger Than The Sun” en “Ones That Stack” worden op de perssheets met naam genoemd en dat is niet voor niets! Ga deze CD checken als je eens wat anders wilt proberen dan lounge en downtempo. Laat je verrassen door deze aparte muziek!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Boss-a-Troniq 3”, By Eddy de Clercq (CIA/ Warner)

Genre: Bossa Nova, Latin, Brazilectro, Batucada

Bron: CD

Datum: 6/2002

Na het bijwonen van de releaseparty voor deze CD, lag het al in de verwachting dat deel 3 van de Boss-a-Troniq serie van een sublieme kwaliteit zou zijn! Op het feest zelf draaide Eddy de Clercq, samensteller van deze serie, de sterren van de hemel en we hebben die avond eigenlijk alleen maar topplaten gehoord. Eddy heeft, na zijn succesvolle eerdere delen, 15 fantastische tracks uitgezocht die variëren van rustig tot wild (lees uptempo). Zijn smaak voor Braziliaans en Latijns getinte muziek is onmiskenbaar goed! Op deze CD zijn onder andere bijdragen van Praful, Modaji, Enrico Riva en EDC zelf te vinden. De CD begint met lekkere rustige nummers met onder andere veel inbreng van de fluit. De trommels zijn uiteraard weer veelvuldig te horen. Toppers op het album zijn onder andere de bijdragen van Orfeo met “Theme From Dolce Far Niente”, Enrico Riva met “Casa Mañana” door het lekkere gitaar- en pianospel, “Soul Samba” van Freedom Satellite en de Soulstance Remix van S-Tone Inc.’s bekende “Arejar”. EDC’s eigen bijdrage “Virgem Da Lua” was natuurlijk al bekend van zijn fantastische artiestenalbum “Passport” (een regelrechte aanrader). De laatste twee tracks liggen qua tempo een stuk hoger in vergelijking met de eerdere tracks. Ik kan eigenlijk geen enkele mindere track vinden op de CD. De standaard van kwaliteit blijft gedurende de gehele CD behouden. Kortweg kan ik iedereen aanbevelen deze CD aan te schaffen. Deze compilatie is geschikt voor een zeer brede groep aan muziekliefhebbers en sluit prima aan bij het naderende zomerseizoen. Met de houdbaarheid van de CD zit het ook heel goed, de songs zullen niet snel gaan vervelen. Zelfs deel 2 draaien wij hier nog regelmatig en we zijn ook nog niet van plan om daarmee te stoppen! Conclusie: sprint naar je platenzaak voor deze top CD! Op vrijdag 21 juni kun je Eddy de Clercq bewonderen in de Panama (Amsterdam). Hier zal hij soortgelijke muziek serveren in een leuke ongedwongen sfeer! Kijk hiervoor op de http://www.panama.nl website of op http://www.warnermusic.nl/ voor release informatie van het CIA label.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Audio Lotion: “Adelante” (Mole Listening Pearls)

Genre: Downtempo/ Brazilectro/ Latin/ Bossa Nova/ Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: Astral Music

 Een aangename verrassing tussen het huidige downtempo aanbod is het derde album van Audio Lotion. Dit project wordt geproduceerd door René Luther en Alex Gamma. Zij werken samen met 3 vocalisten. De muziek op dit fantastische album is een mix van Brazilectro, Tango, Bossa Nova, Salsa, Nu-Jazz, Chill-Out en Ambient. Deze stijlen worden gecombineerd met vele invloeden uit de Latin muziek, zoals op de begeleidende informatie beschreven staat. En ik moet ze gelijk geven: het album is inderdaad heel divers. Het 16 tracks tellende album bevat veel sterke tracks. Het vocale “Azul de Vocé” doet me denken aan de melodie van 4hero’s “Wishful Thinking” uit 1998. “Lágrimas de Rocio” is een mooie zwevende track met een prachtige melodielijn! De track “El Mensaje” is meer een jazzy loungetrack met een hoog Jazzanova gehalte (beetje vergelijkbaar met tracks van Jazzanova’s remixalbum uit 2000). Toevallig is trouwens dat Bo Kendren, die bekend is van het masteren van Jazzanova’s remixen, co-producer van dit album is! “Embrujado” bevat veel inbreng van de Spanish Guitar en is een genot voor het oor. Het Jazzanova geluid komt weer terug in tracks als “A Chuva” en “Azul de Vocé II”. Wat opvalt is dat de muziek erg authentiek klinkt, maar toch echt in Europa geproduceerd is! Dat verdient een groot compliment. De verfrissende en sensuele muziek zal een groot publiek aanspreken. Het is een lekker zomers CD’tje die vooral voor de liefhebbers van Latin en Bossa Nova een must-have is! Ga deze CD opzeker checken in je platenzaak.

 

 Cijfer: 8

(AD)

 

 

Enrico Riva: “Beyond Fellini” (CIA/ Warner)

Genre: Lounge/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 6/2002

Na vele succesvolle compilaties samengesteld te hebben, zoals Transatlantik Lounging en Zensitivity, werd het voor Enrico Riva tijd om met een eigen artiestenalbum te komen. Enrico Riva mag met Monte La Rue de grootste voorvechter van de downtempo stroming in Nederland genoemd worden. Dit 10 tracks tellende album bevat werkelijk hele sterke tracks. De tracks zijn lekker melodieus en een tikkeltje apart te noemen. Waarschijnlijk komt dat door de enorme variatie in stijlen. De beats zijn in een aantal nummers vrij fel te noemen in vergelijking met andere lounge en downtempo muziek. De track “Blue Orange” is daar zo’n voorbeeld van. Stevige beats worden afgewisseld met lekkere funky geluiden en vocalen! De track “Too Close To Call” was natuurlijk al te beluisteren op de Zensitivity compilatie van vorig jaar en geldt als één van de hoogtepunten op deze CD. De breakbeat in dit nummer is erg herkenbaar (uit housetracks van begin jaren 90, onder andere Kubrick op ESP Records) en de sfeer neigt naar soul. De Fender Rhodes speelt hierin een belangrijke rol. Het ijzersterke “Casa Mañana” bevat meer Latin eigenschappen en is onlangs nog gecompileerd op de Boss-a-Troniq 3 compilatie van Eddy de Clercq. Ook de track “Too Young To Know” overtuigd door de zweverige vocalen en het sublieme gitaarspel! De korte track “Quien Sera” lijkt te zijn afgeleid van Mucho Mambo (Sway) en klinkt erg Spaans met hele mooie strijkers. Ik herken in deze productie de stijl van James Last (hele andere koek). De titeltrack “Beyond Fellini” (Melting Like Ice) is een waardige afsluiter van dit boeiende album! We wachten met smart op meer werk van Enrico Riva. Conclusie: luisteren en scoren! Kijk voor meer info op de http://www.warnermusic.nl/ website.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

K90: “Urban Anthems” (Recover Records)

 Genre: Trance

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: Astral Music

 Mark Doggett staat bekend om zijn energieke tranceproducties met een stevige ondertoon! Dit album van Doggett bevat 11 producties onder zijn pseudoniem K90. De track “Red Snapper”, welke ik persoonlijk een lange tijd heb gedraaid, staat ook tussen de tracklist! Om eerlijk te zijn klinken een aantal van de producties op deze CD een beetje achterhaald, maar boeien echter nog steeds. Wat erg opvalt is dat Mark Doggett graag zijn melodieën een beetje laat schudden (geen vlak ritme, maar meer een schokbeweging, laten we het een shockdrive noemen). Echte opvallende producties staan er niet op de CD. Je kunt horen dat de man zich heeft laten beïnvloeden door producers als Push, Transa en Lange. “Breathe” lijkt direct afgeleid te zijn van “Club Bizarre”, origineel door U96, recentelijk door Brooklyn Bounce in de herkansing gegooid! Producties als “Red Snapper” en “Deliverance” steken toch wel een stuk boven de rest van het aanbod uit. In zijn totaliteit is dit een lekkere trance CD die duidelijk anders klinkt in vergelijking met de Nederlandse sound. Wie “Red Snapper” een goede plaat vond doet er niet slecht aan om deze CD eens te gaan beluisteren! Voor meer info kun je op de www.recoverworld.com website kijken.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “The Sound Of Subversive Volume 1” (Subversive)

Genre: Progressive/ House

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: Astral Music

 Het in 1995 opgestarte Subversive label komt hier met een goed geprijsde CD vol aardige tracks binnen het house en progressive genre. De producties op de CD zijn van 1996 en later. Hierdoor vallen sommige tracks te typeren als classics. Producers als Steve Lawler, James Holden en Louie ‘Balo’ Guzman leverden bijdragen af voor deze compilatie. Hoogtepunten op de CD zijn Jean-Philippe Aviance’s “Useless”, Louis Balo’s “We Got All Night” en de Club 69 Trance Remix van Jark Prongo’s “Shake It”. Ook James Holden’s Remix van Blue Amazon’s “Breathe” is erg de moeite waard om te beluisteren. In 60 minuten komen 9 goed geproduceerde tracks voorbij. Mijn advies is dan ook om deze CD zeker even te beluisteren in je platenzaak wanneer je van progressive houdt. Voor meer info kun je http://www.subversiverecords.com bezoeken.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Sven van Hees: “Calypso” (Life Enhancing Audio/ NEWS)

Genre: Lounge/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: N.E.W.S.

 Na de vorige, uiterst succesvolle, albums van Sven van Hees is hier een waardige opvolger, genaamd “Calypso”. Dit 11 tracks tellende album puilt uit met soepele muziek met de meest vreemde titels. Sven maakt er blijkbaar een hobby van om titels te bedenken want er zijn weinig artiesten die hun nummers “Bypass By Birth” of “Sun Of A Beach” noemen! Met de kwaliteit van de tracks is het wederom prima gesteld. Sven behoort tot de grootste producers binnen het downtempo genre en dat bewijst hij hier wederom! Zijn stijl klinkt volwassen en heel goed uitgewerkt. Het album bevat enkel sterke tracks die vaak tropisch klinken. Het is dan ook een cocktail van veel stijlen. De release van deze CD komt dus precies op het goede moment: summertime! Hoogtepunten op het album zijn de titeltrack “Calypso”, dat prachtige Fender Rhodes klanken, maar ook lekkere trompetmelodieën en veel inbreng van diverse gitaren bevat. De track “Humming Birds” valt bij mij ook heel goed door wederom Fender Rhodes klanken en opvallend stevige basslines. “Black Beans & Castro Queens”, ook weer zo’n aparte songnaam, valt op door de luchtige klanken. De overige nummers luisteren heerlijk weg en zijn tot in detail uitgewerkt, klasse dus! Een enorm pluspunt van deze CD zijn de beats. Deze man besteedt duidelijk heel veel aandacht aan beats en ritme, dit komt vooral tot uiting in de track “What Do You See?”. Veel tracks zijn lekker swingend en dat is nooit verkeerd! De trompetpartij is de track “Flying High On Borrowed Wings” komt ook voor op het album van Monte La Rue en wel in het briljante “Rhinestone Heart”. Onverklaarbaar, maar je vergeeft het 1 van beiden graag! Nog een kanttekening naar aanleiding van dit nieuwe album: ik kan niet veel tracks vinden van het kaliber “Islamorada Fishing Company” of “Too Many Captain Beefhearts”. Mijn advies is: luisteren in je platenzaak en tijdens de zomermaanden veel nuttigen!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: "Café del Mar Volumen Nueve (9)" (Café del Mar Music)

 Genre: Chill-Out/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 5/2002

Distributie: Astral Music

Zoals ieder jaar (sinds 1994) is hier weer een nieuwe editie van de Café del Mar serie. Bruno nam voor de derde maal een deel van de compilatie voor zijn rekening en maakt een hoop goed na de jammerlijk matige delen 7 en 8. Na het vertrek van José Padilla was de kwaliteit van de tracks op de compilatie ver zoek (waarschijnlijk door de invloed van de platenmaatschappijen)! De enorme variatie aan stijlen die Padilla vaak bracht is niet terug (de man was wat dat betreft niet te volgen), maar de hoge standaard van kwaliteit pakt Bruno op deze editie weer buitengewoon goed op! De sfeer op het album is erg zomers en onmiskenbaar verbonden aan het Balearische gevoel. De eerste track op deze disc van Jo Manji zet direct de toon, “Beyond The Sunset” is een zwoele track met inbreng van natuurlijke elementen zoals een kabbelende zee. Wat opvalt is dat veel tracks worden gedragen door prachtige (al dan niet elektronische) strings. Een vreemde track tussen het aanbod is de Ambient Remix van “Desire”, een productie van trancefanaten Blank & Jones. Toch blijft deze track prima overeind tussen het vele moois! Hier en daar komen wat vocalen voor, wat zorgt voor de nodige variatie. Kalliope met “Lunar Landings” is daar een prima voorbeeld van. Een prachtige track is die van So Fine met “A Day In The Sun”, co-produced door de samensteller Bruno. Mooie, bewerkte gitaarklanken worden afgewisseld met prachtige strings. Wat mij betreft is dit nummer de winnaar op deze CD! Halverwege de CD komen wat lichte drum & bass-beats aan bod in combinatie met veel lekkere klankenpartijen. Lazybatusu levert ook één van de beste tracks op deze compilatie, te weten “8.00 AM”. Langgerekte sferische geluidspaden, dromerige vrouwenvocalen, prachtige trommels en wat additionele accenten zorgen voor veel luistergenot. De afsluiter van deze 9e Café del Mar is een track door Mr. Swen G* feat. Inusa met het goed in het gehoor liggende “Rajamanta”. Als bonus staat er op de CD nog een interactieve track (PC/ Mac). Concluderend wil ik hard van de daken schreeuwen dat Café del Mar weer helemaal terug is met een kwalitatief briljante compilatie die makkelijk tussen de succesreeks van José Padilla past en genoeg variatie bevat om heel lang te kunnen boeien. Het enige dat ik mis zijn aparte songs met een verrassende werking en enige inbreng van de Spanish Guitar! Deze CD mag je als downtempo liefhebber niet missen!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “The Night Is Young 2” (Life Enhancing Audio/ NEWS)

Genre: Deep-House

Bron: CD

Datum: 6/2002

Distributie: N.E.W.S.

 Enrico Riva, samensteller van de succesvolle Transatlantik Lounging serie, komt hier met een heerlijke nieuwe selectie van sexy deep-house die muzikaal heel goed zijn uitgewerkt! In zijn drukke schema vond hij tijd om naast het onlangs uitgebrachte artiestenalbum “Beyond Fellini” ook nog een verzamelaar samen te stellen! Hij zocht 12 tracks uit van onder andere Underwolves, S-Tone Inc. en Marc Moulin. Gedurende de CD komen veel lekkere tribals aan bod. De subtitel van deze compilatie is niet voor niets “Smooth Grooves, Cool Vibes and Conga Beats”! Riva heeft duidelijk een voorkeur voor sfeervolle klanken op een vierkwartsmaat. Deze CD is dan ook de deep-house variant op de Transatlantik Lounging serie. De topper op dit album is de track van The Amalgamation Of Soundz met “Batunova Scat”. Deze track klinkt lekker Braziliaans met een stukje ‘scat’ over een sfeervolle melodie en een schuddende ritmiek. Dit nummer ligt heel goed in het gehoor en zal je zeker opvallen bij beluistering. Ook de bijdragen van Mr. Hermando, Interfearance en Modaji zijn meer dan de moeite waard. De compilatie in zijn totaliteit is erg de moeite waard door de variatie aan invloeden en stijlen, maar immer op een housebeat. Er staan geen matige nummers op de tracklist en dat is zeker een compliment waard! Je krijgt bij beluistering van deze CD in ieder geval spontaan zin in de zomer! We wachten met smart op meer werk van Enrico Riva. Ga deze CD zeker scoren, is een mooie aankoop voor het zomerseizoen!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002