CD recensies

Juni 2003 

 

 

Rue Du Soleil: “Dreaming Of…” (Café del Mar Music)

 Genre: Lounge/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Astral Music

 Het tweede artiestenalbum op Café del Mar Music is een feit! Begin dit jaar mochten we al kennismaken met Rue Du Soleil middels een 5 track sampler. Ook waren er al tracks van deze formatie te beluisteren op de diverse verzamelaars die Café del Mar uitbracht. De sound van Rue Du Soleil moet je een beetje zoeken in de sfeer van José Padilla’s “Walking On Air” en de sound op de laatste edities uit de reguliere Café del Mar serie (deel 9 en 10). Opener “Troya” was al te beluisteren op de eerder genoemde Café del Mar 9 compilatie die vorige zomer verschenen is. “Behind The Door” is al direct één van de hoogtepunten op dit album door de prachtige sferische melodieën! De jazzy beats in “Essential Feelings” doen me een beetje denken aan Cybophonia’s “Tribute” en de soundpaden aan Racoon/ Lazybatusu, erg mooi! “World’s Voices” bevat prettige soundpaden en ‘etnische’ invloeden. Ook “Afrique” is een track met ‘etnische’ invloeden; denk aan trommels en Afrikaanse vocalen. De geluidspaden klinken heel warm en de melodielijn is zeer treffend. Ook kun je in dit nummer enige wilde gitaarpartijtjes verwachten. “Afrique” ligt duidelijk in het verlengde van “World’s Voices”. Met “They’ll Come” wordt ook nog een poging getracht om reggaebeats te mengen met wereldinvloeden. “Madrugada” is een track met gitaar en pianoklanken die prima op elkaar aansluiten. De titel- en afsluitende track “Dreaming Of …” ligt subliem in het gehoor en bevat een uptempo breakbeat. Conclusie: net als Digital Analog Band is Rue Du Soleil er ook in geslaagd een fantastisch luisteralbum af te leveren. Wellicht zullen fijnproevers weinig met dit album kunnen, maar voor het grote publiek is dit vermaak van de bovenste plank en het ultieme Ibiza gevoel! Kijk op www.cafedelmarmusic.com voor meer informatie!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Lost On Arrival” (Naked Music)

Genre: Electro Funk/ Dub House

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Labels Music

 Naked komt hier met een prettig nieuw concept. “Lost On Arrival” bevat weer eens muziek met een ‘vers’ karakter (qua sound), oftewel wat anders dan de zwoele deep-house en jazzy breaks waar het label bekend om staat. Op de verpakking spreekt men over genretyperingen als dirty disco, electro-funk en dub house. Ik kan het zeker met die typeringen eens zijn. Toch hoor in de tracks nog steeds de kenmerkende Naked elementen, dus fraaie klankentapijten. Namen die je onder andere zult aantreffen op deze compilatie zijn: Themroc, Chicken Lips, Ray Mang en Cosmic Force. Het album puilt uit van de soepele, hoge kwaliteitstracks. Persoonlijk heb ik met veel plezier geluisterd naar de Streetlife Originals versie voor Jas’ “Hitchhiking”. Het artwork rondom de CD is ook weer erg mooi (veel kleur, zoals altijd). We kunnen kort zijn: dit is een fantastische CD met een goede houdbaarheid!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Moloko: “Statues” (Echo)

 Genre: House/ Pop

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Roadrunner Records

Moloko’s vierde studioalbum is een feit. Mark Brydon en Roison Murphy hebben ondanks hun relatiebreuk wederom de handen ineen geslagen om de fans te trakteren op een nieuwe langspeler. “Statues” bevat 10 nieuwe tracks die wel in het verlengde liggen van hun oudere werk, maar toch iets toegankelijker klinken. Productietechnisch klinkt alles ook nog een stukje meer volwassen. Voor een track als “Over & Over” werd bijvoorbeeld gewerkt met een orkest. Er zijn naast de ‘poppy’ elementen ook wat toefjes disco en funk toegevoegd aan diverse nummers. De single “Familiar Feelings” werd al prima ontvangen in de dancesector en is zeker ook een hoogtepunt op dit album. “Cannot Contain This” is een uptempo parel op dit album en bevat diverse bewerkte vocale stukken. Titeltrack “Statues” klinkt een beetje droevig, maar is zeker mooi! “Forever More” is een dansvloer discohousenummer dat wellicht singlepotentie heeft. “100%” is een erg apart meesterwerkje dat ik persoonlijk erg hoog heb zitten. “I Want You” is een opzwepende track met prachtige strijkers en een pakkend thema. De track doet me, door de strijkermelodie en ‘belletjes’, denken aan het werk van Cosmo Vitelli. “Statues” is een erg divers en vooral prima album geworden. Kijk op www.moloko.co.uk voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Tony Thomas: “21st Century Dub” (Soma Records)

Genre: Deep-House/ Tech-House

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Labels Music

Na het album van H-Foundation op Soma is het nu de beurt aan Tony Thomas om het grote publiek te gaan veroveren. Dit album telt 10 tracks die variëren tussen soepele deep-house en aanstekelijke tech-house. Tony Thomas probeert diverse elementen zoals afro/ tribal te mengen met de eerdergenoemde stijlen. De openingstrack “Good Fortune” is direct een voltreffer. Het is een warme deep-house track met lekkere congo’s wat zorgt voor een ultiem zomers gevoel. Wat mij betreft is “Good Fortune” ook gelijk het beste dat dit album te bieden heeft. De tribals blijven gedurende het album steeds terugkeren. Dus het label heeft een heel goed moment voor de release gekozen (het zomerse aspect). Na diverse dansvloergerichte tech-house tracks wordt je verblijdt met een heerlijke ‘dubby’, doch zweverige downtempo track, “Lovely” genaamd, welke erg plezierig is om te horen! Na nog eens vier sterke tech-house producties is het album ten einde en kan ik spreken over een prima album, dat zowel thuis als op de dansvloer prima ontvangen zal worden! Kijk op www.somarecords.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Andy Hunter: “Exodus” (Nettwerk/ Sparrow)

Genre: House/ Broken (Big) Beats

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: CNR Records

 Andy Hunter is een naam die misschien niet direct een belletje doet rinkelen, maar na het beluisteren van dit album “Exodus”, waar 2 jaar aan gewerkt is, zul je het nummer “Go” wellicht herkennen uit de Tomb Raider II game en/of trailers voor Ballistic en Bad Boys. De sound op deze plaat is maar moeilijk te omschrijven. Andy Hunter speelt met stijlen als big beats, progressive (trance), house, drum & bass en wat ambient. De tracks met big beats zijn vooral aan het begin van het album geplaatst, “Go” en “The Wonders Of You”. Na die tracks krijg je vooral ‘housey’ producties te horen met een grote diversiteit aan invloeden. Qua sfeer hoor je invloeden terug uit de Engelse trance (denk aan Chicane met de warme geluidspaden), Leftfield, Underworld en tijdens de big beats tracks hoor je invloeden uit het oude werk van Junkie XL. Al met al is dit een heel vermakelijk album, dat door de direct aanwijsbare gelijkenissen met de eerder genoemde artiesten niet echt origineel te noemen valt. Toch is dit een album dat ik zeker kan aanbevelen door de diversiteit en de sterke productie!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “Victor Calderone - Resonate” (Statra Inc.)

 Genre: (Tech) House/ Club (Grooves)

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Astral Music

 Victor Calderone trakteert de liefhebber hier op 13 ritmische dansvloerparels. Naast bijdragen van DJ Pippi, Ted Patterson, House Of Gypsies, J-Majik feat. Kathy Brown (gebruikt als vocale toevoeging voor de mix) en Victor Calderone zelf wordt de mix afgesloten met het sufgedraaide “Two Months Off” van Underworld in de King Unique versie. Feit is echter dat deze mix simpelweg goed in het gehoor ligt en barst van de tribals en ritmiek! Een mooi voorbeeld daarvan is Ted Patterson’s “Magnifique” in de Chus & Ceballos Iberican Mix. De eigen producties van Victor Calderone zijn moeilijk te typeren. Het zijn ‘techy’ housetracks met hier en daar wat ‘trancey’ elementen. Later in de mix worden de ritmes wat meer verlegd richting de zogenaamde ‘bubbling’ sound (denk aan “Work” van Masters At Work). Al met al een leuke compilatie die zonder meer het beluisteren waard is!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Audio Bullys: “Ego War (Source)

 Genre: House (Garage)/ Funk/ Triphop (Breaks)

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Labels Music

De laatste tijd is er geen enkel album zoveel besproken als dat van de Audio Bullys. “Ego War” valt op door de verse combinatie van hip-hop (qua beats en soms ook qua vocalen), rauwe elektronica en house. Het komt niet vaak voor dat je als recensent echt kunt spreken over ‘iets totaal nieuws’. Met het vinden van uiteenlopende ingrediënten is het echt nog wel mogelijk om innovatief bezig te zijn, wat blijkt naar aanleiding van dit album! Audio Bullys bestaat uit Simon Franks en Tom Dinsdale uit West-London van respectievelijk 22 en 24 jaar oud. Ze zijn beïnvloed door uiteenlopende artiesten/ producers als The Specials, The Kinks, The Beatles, maar ook Todd (Mr. Kronkelgarage) Edwards en Masters At Work. “Real Life” was de eerste single van dit album en neigt qua sfeer richting de sound popgroepen als The Happy Mondays. “Face A Cloud” zie ik persoonlijk als hoogtepunt en bevat een leuk pianostukje (sample), wat heerlijk klinkt over de rauwe begeleiding en de ‘trippy’ beats. Nog een topper op deze CD is het ‘funky’ meets ‘punky’ “Hit The Ceiling”, dat opvalt door de aanstekelijke bassline. Conclusie: dit is een album dat je gehoord moet hebben. Check www.audiobullys.co.uk voor meer informatie!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Chicane: “Behind The Sun - 2 Disc Pack” (Xtravaganza Recordings)

Genre: Chill-Out/ Trance/ (Epic) House

Bron: 2-CD

Datum: 6/2003

Distributie: Astral Music

 Het is inmiddels bekend geworden dat Nick Bracegirdle (aka Chicane) half september met een nieuw album zal komen (niet via Sony, maar via Warner). Tot die tijd kun je nog even herinneringen ophalen met deze heruitgave van “Behind The Sun”. Dit album kwam oorspronkelijk in 2000 op de markt en kreeg direct de titel ‘instant’ klassieker mee. Nu is er een 2-CD box verschenen met het originele album en een additionele DVD met videoclips etc. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit album nog steeds geregeld opzet en niet in de laatste plaats om de fantastische begintracks op het album (chill-out). Ik heb het dan over “Overture”, “Low Sun” en “No Ordinary Morning”. Ook “Saltwater” met de vocalen van Clannad’s Maire Brennan is altijd goed om te horen. De overige singles “Don’t Give Up” met Bryan Adams, “Halcyon” en “Autumn Tactics” staan er natuurlijk ook op! Als liefhebber van sfeermuziek, trance en melodieuze house kan ik me niet voorstellen dat je dit album mist in je collectie, maar mocht dit toch zo zijn: ga hem dan alsnog checken!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Junkie XL: “Radio JXL” (Roadrunner Records)

 Genre: Pop/ Downtempo/ Progressive House

Bron: 2-CD

Datum: 6/2003

Distributie: Roadrunner Records

Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, schoot vorig jaar met zijn remix voor Elvis’ “A Little Less Conversation” naar ongekende hoogten. Na de twee voorgangers was het blijkbaar tijd voor iets compleet nieuws. Een album met een enorm lange titel, “Radio JXL: A Broadcast From The Computer Hell Cabin”. Met dit nieuwe album, dat uit 2 CD’s bestaat, is hij een nieuwe, uiterst diverse richting ingeslagen. Het is een album met een duidelijk opbouw en afbouw. Holkenborg werkte onder andere samen met Saffron (van Republica), Peter Tosh, Chuck D (van Public Enemy), Gary Numan, Solomon Burke en onze eigen Anouk. Op CD1 staan de ‘poppy’ ‘crossover’ tracks, op CD2 de meer elektronische wapenfeiten. Op disk 1 kun je invloeden uit onder andere dub, soul en hip-hop verwachten. De huidige single “Catch Up To My Step” met Solomon Burke is daar een prima voorbeeld van. Op disk 2 laat Holkenborg horen dat hij ook een fantastische progressive houseproducer is, wat we overigens al wisten na zijn underground hitje “Beauty Never Fades”. Conclusie: Junkie XL weet een sublieme combinatie van radiogericht- en dansvloergericht werk samen te brengen op 2 disks. Dit is festivalmuziek voor een heel breed publiek!

 

 Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Various: “The Matrixx #3 By DJ Jochen” (Digidance)

Genre: Trance/ Hard-Trance

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Digidance

 De compilatieserie rond de Nijmeegse club The Matrixx is alweer bij het derde deel aanbeland. DJ Jochen zocht wederom 18 track bij elkaar en mixte ze vakkundig aan elkaar. De keuze van tracks is wat mij betreft een stuk beter dan bij deel 2. Op deze compilatie hoor ik wat meer variatie terug. De klanken variëren van club-trance, trance en hard-trance tot wat funky techno. Je kunt luisteren naar diverse clubhits van onder andere Cor Fijneman feat. Jan Johnston, Cosmic Gate, Svenson & Gielen feat. Jan Johnston (nog maar eens), Marco Carola en Three Drives. Op sommige momenten zakt het niveau iets in, maar over het algemeen kan ik toch positief zijn over deze compilatie. Vooral de track van Benny Benassi presents ‘The Biz’ met “Satisfaction” is erg goed.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “I Love Techno 2003 Presents Stanny Franssen” (N.E.W.S.)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 Stanny Franssen (G-Force) kreeg de mogelijkheid om voor N.E.W.S. de nieuwe “I Love Techno 2003” compilatie samen te stellen. Deze compilatie is gerelateerd aan het buitenfestival dat op 19 juli zal plaatsvinden in Lommel, België (vlak over de grens met Nederland). Stanny laat op deze compilatie maarliefst 26 tracks de revue passeren, wat zorgt voor een soort ‘megamix’ gevoel. De mix puilt uit van de grote namen als Secret Cinema, Scorp (Steve Rachmad), Adam Beyer, Speedy J, The Hacker, DJ Rush en Danilo Vigorito. Tijdens de mix krijg je zowel melodieuze als ritmische tracks te horen wat zorgt voor een vermakelijk geheel. Uitschieters zijn er genoeg, dus ga deze disk in je platenzaak checken is mijn advies. Kijk op www.news.be voor meer info.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Krust & Die: “I Kamanchi” (Full Cycle)

Genre: Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: PIAS (www.pias.com)

De Reprazent mannen zijn terug. De uit Bristol afkomstige Krust & Die leveren met “I Kamanchi” een heerlijk album af. Voor drum & bass liefhebbers valt er genoeg te genieten. Naast vocale drum & bass tracks zijn er ook weer genoeg dansvloergerichte ‘killers’ met moordende baslijnen beschikbaar op dit 16 tracks tellende album. Gastrollen zijn weggelegd voor Rodney P, Darrison, Keith Moon en Tali. “Circus”, de huidige single”, had ik al beluisterd vanaf een promotiedisk bij het Engelse Muzik Magazine. De rollende, borrelende basslines zijn erg ‘catchy’ en zullen zonder twijfel de dansvloeren in extase doen brengen! “Training Program” is één van de tracks op het album dat ons ook een beetje aan Bad Company doet denken, maar dan alleen qua ritmiek. Op de helft van dit nummer wordt de breakbeat iets rustiger en valt er een smerige ‘bassline’ in die je direct goed in de oren zal doen klinken! Zoals je begrijpt is dit een prima album dat op sommige plaatsen een beetje inzakt qua spanning, maar dat mag de pret niet drukken.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Stacie Orrico: “S” (ForeFront Records)

Genre: R&B (and more)

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Virgin Music

Stacie Orrico’s album “S” bevat aanstekelijke ‘poppy’ R&B songs die een hoog ‘charts’ gehalte hebben. De twaalf tracks op dit album liggen goed in het gehoor en zullen vooral een jeugdige doelgroep aanspreken. Diverse tracks op het album hebben hitpotentie en we horen hier en daar wat raakvlakken met 2-Step en House. De productie is gelikt en eerlijk is eerlijk: de stem van Stacie is zeker niet verkeerd. Na de eerder genoemde twaalf tracks is het over met de pret en kunnen we dit album alleen aanbevelen bij de top 40 liefhebbers (waar er overigens heel veel van zijn).

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Various: “Your Lounge Your Music 5 By Enrico Riva” (541/ N.E.W.S.)

Genre: Downtempo/ Lounge

Bron: 2-CD

Datum: 6/2003

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Alfred Bos, beter bekend als DJ/ producer Enrico Riva heeft voor de vijfde maal aan het samenstellen van een “Your Lounge Your Music” compilatie gewerkt. Het resultaat is verbluffend goed! De projecten (lees: compilatie series) van zowel Enrico Riva als Monte La Rue blijven op een eenzaam hoog niveau en dat hoor je al luisteraar ook terug. Riva neemt je op deel 5 weer mee op reis langs diverse stijlen met veelal tropische, ritmische elementen. Op de 2 schijfjes staan in totaal 25 zomerse tracks. Op disk 1 worden we gelijk getrakteerd op een supertrack als opener. We hebben het nu over het zweverige “Leaving Monte Carlo” van Physics. Na een leuke bijdrage van Buscemi krijgen we dan een nieuwe eigen productie van Enrico Riva te horen, “I’m Walking”. Deze track ligt in het verlengde van de stijl op zijn debuutalbum “Beyond Fellini” en is erg vermakelijk! Met topattracties als Lockhart’s “Pearl Samba”, Gerd’s remix voor Catch Up’s “Onkel Joe”, Frankman’s “Nightdrive” en eveneens sterke bijdragen van Bobby Hughes Combination, Akufen en Nicola Conte (Nuspirit Helsinki remix), zul je met een lach op je gezicht achterblijven na de laatste klanken op deze compilatie. Het mag duidelijk zijn: Enrico Riva is er wederom in geslaagd een fantastische compilatie samen te stellen zonder de standaard namen en met veel onbekender materiaal van een hoge kwaliteit. Ook de inbreng van materiaal uit Nederland is erg goed, maar we weten al langer dat mensen als Gerd en Fabergé (Monte La Rue) topproducties binnen de sfeergenres kunnen afleveren. Let op: deze compilatie zal 30 juni 2003 op de markt verschijnen. We raden iedereen aan met een slaapzak voor de plaatselijke platenzaak te gaan liggen om zo je kopie van dit meesterwerkje veilig te stellen!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Republiek 2 - Deepsummer” (Cinq Etoiles)

Genre: Deep-House

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: ID&T Music

Monte La Rue heeft voor de tweede maal de parels uit het deep-house en beach-grooves segment mogen vissen voor een aan de hippe strandtent “Republiek” gerelateerde compilatie. Dit heeft hij weer met veel overtuiging gedaan, want het niveau van deel 1 wordt wat ons betreft met gemak behaald. Met bijdragen van DJ Gregory, Gotan Project, Restless Soul (Phil Asher) feat. Nathan Haines, Dubtribe Sound System en Roy Davis Jr. feat. Peven Everett kan er ook weinig misgaan. Tijdens de mix wordt je buiten de bekende deep-house beats ook nog even getrakteerd op een lekkere broken beats track in de vorm van Gotan Project’s “Santa Maria” (in de Tom Middleton remix). Dit is tevens één van de beste tracks op de compilatie. Ook de remix van Ian Pooley voor Noel Nanton’s “Your Love” klinkt fantastisch. Ik heb nu als fanatieke ‘disk-skipper’ twee eigen favorieten aangewezen, maar dit is echt zo’n CD die je gewoon in één zucht moet doorluisteren (wat overigens zonder moeite gaat). Een topper in het deep-house/ beach-grooves segment!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “LateNightTales By Sly & Robbie” (Whoa/ Azuli)

Genre: Soul/ Dance Classics

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Astral Music

Na een aantal delen uit de ‘LateNightTales’ serie gemist te hebben, werden we deze week weer verrast met een nieuwe editie, ditmaal door Sly & Robbie samengesteld. Maarliefst 17 tracks selecteerden zij voor dit project (aangevuld met een ‘spoken word’ afsluiting). De namen op deze compilatie liegen er niet om en moet je vooral zoeken in de soulsfeer. Ook horen we hier en daar wat ‘dance classics‘. Over het algemeen is dit een prima verzameling geworden, al zakt het niveau hier en daar wat in met een toch wat teleurstellende mix van Seelenluft’s “Manilla”. Verwacht verder namen als DJ DSL, Mobb Deep feat. Lil’ Kim, The Chi-Lites, Aretha Franklin, Curtis Mayfield en Smokey Robinson. Al met al een zeer geslaagd nieuw deel uit de bekende serie. Verwacht meer van hetzelfde in de gebruikelijke hoge kwaliteit. Kijk op www.latenighttales.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Dwele: “Subject” (Virgin)

Genre: Nu-Soul

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Virgin Music

 Bij het beluisteren van dit debuutalbum van Dwele schiet gelijk de naam van D’Angelo door je hoofd heen. Ook de recente albumrelease van Spacek komt qua vocalen aardig in de buurt. Bij de intro wordt je al direct getrakteerd op prachtige Fender Rhodes klanken in combinatie met de mierzoete soulful vocalen van Dwele. “Poppa Yo”, de intro, is gelijk al een hoogtepunt op dit album. De track “Twuneanunda” is nog zo’n regelrechte voltreffer. De kwaliteit van de overige tracks is ook prima in orde.  De stem van Dwele is werkelijk prachtig en dit album moet hem zeker naar de top binnen dit genre gaan brengen, want ook de muzikaliteit binnen de diverse nummers is dik in orde. Conclusie: een constant meesterwerkje. Dit is van die muziek die je opzet voor je vriendin tijdens een romantisch etentje (thuis). Dwele, onthoud die naam!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Café del Mar Volumen Diez (10)” (Café del Mar Music)

Genre: Chill-Out/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Astral Music

Bruno heeft zich wederom bezig gehouden met het samenstellen van een Café del Mar verzamelaar. Inmiddels is de serie, die in 1994 aanving, beland bij deel 10. De sound van deel 9 wordt duidelijk doorgezet op dit nieuwe deel. Afgelopen maand mochten wij reeds genieten van diverse ‘sunsets’ en fantastische muziek (onder andere door Bruno zelf) bij Café del Mar tijdens onze vakantie op Ibiza. De sfeer en professionaliteit loog er niet om! Op deze compilatie zijn onder andere tracks terug te vinden van DAB (Digital Analog Band), Rue Du Soleil, Future Loop Foundation en Ohm G & Bruno. Verwacht weer veel lome, zonnige tracks binnen het ambient en downtempo genre. Een typische en kenmerkende sound die gemakkelijk in het gehoor ligt en je vanaf het eerste tot het laatste moment zal doen genieten. Hoogtepunt is veruit de bijdrage van Future Loop Foundation met “My Movie Is Like Life” (José Padilla stijl). Deze track bevat een wel heel gevoelige melodie waar je kippenvel van zult krijgen! Duidelijk een verplichte compilatie voor het zomerseizoen, zeker wanneer je naar Ibiza gaat!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Rose Max: “Atlântico” (Cinq Etoiles)

Genre: Downtempo/ Brazilian Jazz

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: ID&T Music

Rose Max zal voor sommige downtempo liefhebbers geen onbekende naam meer zijn. Ze zong al eens mee op het album van Racoon (aka Lazybatusu). Nu is ze hier met een eigen artiestenalbum en dat is zeker geen verkeerde zet geweest. De sound op “Atlântico” zou je een kruising van downtempo en Brazilian Jazz kunnen noemen. De vocalen zijn overigens ook allemaal in het Braziliaans. Alle 12 tracks klinken heerlijk luchtig en zomers. Er zijn genoeg hoogtepunten op dit album te vinden; te beginnen bij “Mistura De Prazer”. Deze track bevat een aanstekelijk thema met een uiterst lekkere ritmiek. Ook het ‘swingende’ “Palco” past binnen deze omschrijving. Eigenlijk kan ik geen enkel zwak moment ontdekken. Mijn advies: checken in je platenzaak!

 

Cijfer: 8

 (AD) 

 

 

Lemon Jelly: “Lost Horizons” (XL-Recordings)

Genre: Downtempo

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: V2 Music

“Lost Horizons” is weer zo’n release die wij een stuk later dan de releasedatum hebben opgepakt. Deze release is alweer van eind vorig jaar, maar dit album verdiend zeker nog een recensie. Na het succesvolle debuutalbum “Lemonjelly.KY” (een samenvoeging van drie gelimiteerde EP’s) is de sound van Lemon Jelly maar weinig veranderd. We worden nog steeds getrakteerd op rustieke ‘soundscapes’ op weliswaar iets vlottere beats. Groepsleden Fred Deakin en Nick Franglen zien dit album zelf echter als een stuk diepgaander. Dit zullen ze baseren op de verbetering van de productietechnieken en het toevoegen van meer detail (lees: meer elementen) in de muziek. Tot de verbeelding spreekt de track “Return To Patagonia”, die opvalt door de schommelende beats in combinatie met de ‘catchy’ Fender Rhodes klanken en de verdere inkleuring. Je valt echter van je stoel wanneer je een Engelse bewerking hoort van ‘alle eendjes zwemmen in het water’. Je hebt best wel lef als je zoiets op je album zet. Na 8 lange tracks, met “The Curse Of Ka’Zar” als superieure afsluiter, kunnen we spreken van een geslaagd album dat zich prima met het overige Engelse aanbod kan meten. Opmerking: wat een fantastische verpakking, om nog maar over het ‘artwork’ te zwijgen!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Megasoft Office 2003” (F Communications)

Genre: Broken Beats/ Elektronica/ Pop/ House/ Techno

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: P.I.A.S. (www.pias.com)

Bij het bekijken van de verpakking van “Megasoft Office 2003” viel mijn oog op de sticker met de tekst ‘contains 10 unreleased tracks’. De meeste labels bedoelen met ‘unreleased’ gewoon tracks die net het betreffende artiestenalbum niet hebben gehaald, dus afgekeurde B-kanten. Nu is de kwaliteit bij het Franse F Communications zo torenhoog, dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Op deze 12 tracks tellende compilatie kun je bijdragen verwachten van onder andere Jori Hulkkonen, Jay Alansky (die recentelijk een zeer sterk album uitbracht), Aqua Bassino, Alexkid, Scan X, Avril, The Youngsters en Lo-Fi. De tracks op “Megasoft 2003” klinken diep en emotioneel, maar ook meeslepend. Hoogtepunten zijn er genoeg en dieptepunten kan ik eigenlijk niet ontdekken. Het ruim 12 minuten durende “Samiscience” van Del Dongo is een fantastische uitschieter. Het is een deep-house track met een hele warme melodie. De productie zelf is ook buitengewoon goed (veel filter effecten)! Na Scan X’s beatloze “Reflection” is de compilatie ten einde. Wij hebben slechts één advies: kopen deze topper in compilatieland! Check www.fcom.fr voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

(AD) 

 

 

Baby Mammoth: “Octo Muck” (Ecco Chamber Vienna)

Genre: Downtempo/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Baby Mammoth is een naam die al vaker is opgedoken in de downtempo/ loungestroming. De track “Retold” is daar een ultiem voorbeeld van. Dit verse album telt 10 gevarieerde tracks, waarbij genres als downtempo, maar ook deep-house noodzakelijk zijn om de muziek te typeren. Op “Octo Muck” staat duidelijk geen ‘hap, slik, weg’ muziek, waardoor het een aanvulling voor het genre is. De tracks bevatten vaak wat ‘dubby’ en reggae effecten en heeft hier en daar raakvlakken met K&D en vooral Thievery Corporation. “Reverse II” luistert heerlijk weg, door de rollende downtempo beats en de Fender Rhodes klanken. Uitschieter op dit album is het gevoelige “New Tune”, dat een loodzware bassline, een coole ritmiek, een fraaie ‘spooky’ melodie en veel additionele effecten bevat. Baby Mammoth stelt absoluut niet teleur, maar van een echt topalbum kunnen we na 10 tracks niet spreken.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Monsieur Dodo: “Monsieur Dodo” (City Groovez/ EDM)

Genre: Lounge/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Essential Dance Music

Monsieur Dodo’s titelloze album bevat 9 tracks die we voor het gemak even onder de noemer ‘lounge’ indelen. Hieraan voegen we gelijk toe dat de diversiteit op dit album enorm is. Verwacht dus lounge met elementen uit vele windstreken en muziekgenres. Ook binnen de tracks afzonderlijk krijg je regelmatig een cocktail van stijlen opgediend. Bij “Blue Mehari” lijkt de inspiratie hoofdzakelijk vanuit het Midden Oosten te komen. “Megen” is een ingetogen ‘interlude’ met prachtige Fender Rhodes klanken. Het funky “Meddens’ Revenge” bevat meer uptempo breakbeats en lekkere basgitaarlijnen. Veel geluiden in die track zijn subtiel gefilterd. “Knight Of The Warrior” is een rustieke ballad die raakvlakken met de soul en jazz heeft. “Rue De La Victoire” is qua productie ongetwijfeld het meest volwassen nummer op dit album, maar overtuigd toch niet echt voor de volle 100 procent. “Dodo’s Dub” is de laatste track op dit album, dat meer invloeden uit de dub bevat. Samenvattend is dit een heel aardig album dat zeker beter in elkaar zit dan releases van The Orchid en Sinetone.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

EMO: “This Is My Home” (Stereo Deluxe)

Genre: Lounge/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Lowlands Distributie

EMO is een naam die vooral opviel door de remix die Butti 49 maakte voor “Relief For Free”. Butti 49 voorzag het ingetogen origineel van spetterende uptempo beats en de mix bereikte aardig wat compilaties. Nu is er dan het album van EMO met 13 tracks. De muziek op dit album valt te typeren als lounge met dub/ reggae invloeden. Denk hierbij aan Kruder & Dorfmeister producties. Het niveau van EMO’s muziek is heel goed, maar niet al te makkelijk op te pakken. We hebben dan ook te maken met een album dat je echt een paar keer moet opzetten om het te begrijpen en te waarderen. Reken dus niet op hapklare brokken, maar op subtiele, goed geproduceerde sfeermuziek. EMO werkte op dit album onder andere samen met  Les Gammas (Compost Records). Met Les Gammas werd het briljante “First Time Experience” opgenomen, dat uiterst soepel klinkt en loodzware basslines bevat. Naast Les Gammas werd ook samengewerkt met Boozoo Bajou (ook niet de minsten), Djosos Krost, Kasio en Daddy Ous. De track “Mind Works” valt op door de aparte, maar toch aanstekelijke ritmiek en bij de afsluitende track “Human” moet je denken aan een mooie geluidscollage zonder beats. Voor fans van K&D, Tosca, Thievery Corporation en Baby Mammoth is dit een juweel van een aanwinst voor je collectie.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Spaceboys: “Sonic Fiction” (Nylon)

Genre: Broken Beats/ House/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Lowlands Distributie

De sound van de Spaceboys laat zich maar moeilijk omschrijven. Je zou kunnen praten over broken beats meets elektronica, maar die omschrijving dekt eigenlijk niet de volledige lading. Op dit 10 tracks tellende album staan 9 eigen producties en een remix door Swag voor “Moonshrine”, een track die ook in originele vorm terugkomt op dit album. De tracks klinken stuk voor stuk ‘spacey’ en experimenteel. Je moet echt even de tijd nemen om dit album te ontdekken en de fraaie klankenspellen te vinden. Een track als “I’m With The Underground” staat bol van de spanning en dat resulteert in een knap staaltje muziek. “Shooting Star” is een opvallende uptempo track met reggae/ dub invloeden en fraaie additionele geluiden. Voor mensen die van experimentele ‘dance’ muziek houden is dit een uitstekend album. Nogmaals: dit is zo’n album waar je met een paar luisterbeurten in moet groeien!

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Deodato: “Skyscrapers” (Irma Records)

Genre: Brazil Jazz/ Bossa

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Coast To Coast

“Skyscrapers” is een album dat eigenlijk al stamt uit 1972. De ‘original sessions’ werden destijds al opgenomen. Onlangs zijn al de tracks opgepoetst en een ‘re-issue’ was dan ook onvermijdelijk. Met deze muziek is dat ook geen enkel probleem, want alle nummers klinken soepel, gladjes en vooral lekker! Braziliaanse muziek is nu eenmaal aanstekelijk. De titeltrack “Skyscrapers” is al direct een voltreffer en dan zijn we pas net aan het luisteren. Eigenlijk zijn alle tracks op dit album heel goed te noemen. Jammer is dat de tracks erg kort zijn. Na slechts 35 minuten is dit 11 tracks tellende superalbum alweer ten einde (vroeger had je op een LP minder ruimte). Qua muzikaliteit en diversiteit is dit buitengewoon goed. Voor de liefhebbers van Braziliaanse Jazz en Bossa is dit dus een sublieme release! Deodato zal overigens optreden op het North Sea Jazz Festival.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Infracom Presents Re:creation” (Infracom)

Genre: Nu-Jazz/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Nadat wij onlangs het “Re:jazz” project mochten beoordelen, ontvingen wij meer recentelijk deze “Re:creation” verzamelaar. Op deze verzamelaar, die door Jan Hagenkötter en Namé Leonhard-Vaughn (wie kent ze niet?) werd samengesteld, staat heerlijke frisse muziek die veelal binnen het nu-jazz en deep-house genre valt in te delen. Aromabar’s “All I Want” is de fantastische openingstrack waardoor je direct geboeid gaat luisteren naar deze CD! Na 5 tracks treffen we dan een heerlijke (intelligent) drum & bass getinte track in de vorm van Kabuki feat. Cleveland Watkiss’ “Speed Of Sound”. De heerlijke rollende beats worden vermengd met briljante melodieën en vocalen. Soulpatrol’s “Love Variations Part 1” werd in 2001 al regelmatig tijdens Monte La Rue en Ernest Bonzet’s ‘Deluxe’ show op ID&T Radio gedraaid. Na de akoestische afsluiter van Hacienda is het over met de pret. Deze compilatie is in tegenstelling tot de ‘diepgaande’ en ingewikkelde (lees: uiterst muzikale) sound op het “Re:jazz” project een stuk luchtiger en meer geschikt voor het zomerseizoen, die wat ons betreft al voor geopend verklaard kan worden (vanwege het mooie weer in Nederland). Een absolute aanrader!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Crammed Global Soundclash ‘80-‘89: Part One” (Crammed)

Genre: World Music (Fusion)

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Coast To Coast (www.coasttocoast.nl)

 De opstarter van Crammed, Marc Hollander, komt hier met een nieuw compilatieconcept. “Crammed Global Soundclash ’80-‘89” is uitgekomen in twee delen. We spreken beide delen separaat. Op het eerste deel kun je luisteren naar ‘world fusion’. Muziek uit alle windstreken wordt gemengd met een grote diversiteit aan muziekgenres. Op dit eerste deel staan maarliefst 35 kortere tracks. Onder de vele namen kun je onder andere Adrian Sherwood en Minimal Compact (Samy Birnbach aka DJ Morpheus) terugvinden. Een leuke compilatie voor mensen die van muziek uit diverse culturen houden.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Crammed Global Soundclash ‘80-‘89: Part Two” (Crammed)

Genre: Electrowave (Pop)

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Coast To Coast (www.coasttocoast.nl)

Het tweede deel uit de ‘Global Soundclash’ serie wordt gevuld met 22 synthpop/ electrowave tracks. De sound hiervan mag als bekend verondersteld worden. De tracks zijn niet zo bekend, maar zijn prima beluisterbaar. Ook op dit deel zijn diverse bijdragen van Minimal Compact (Samy Birnbach aka DJ Morpheus) terug te vinden. Bij het pakket is een leuke folder beschikbaar met achtergrondinformatie over artiesten en albums. Wij hebben de beide disks nu separaat besproken, maar het is ook mogelijk een ‘limited edition’ box aan te schaffen met een bonus disk met foto’s en 4 remixen van jaren 80 tracks. Net als bij deel 1 kan ik hier spreken over een leuke compilatie, meer ook niet.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Albanek: “Shade Of Blue” (Ecco Chamber Vienna)

Genre: Downtempo/ Deep-House/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Persoonlijk had ik nog nooit van de naam Albanek gehoord, maar na dit album zal dat zeker anders zijn. De muziek op “Shade Of Blue” is behoorlijk divers te noemen. Af en toe hoor ik enige verwijspunten naar de sound van Jazzanova, wat op zich geen schande is, want Jazzanova is nu eenmaal kwaliteit. De vocalen tijdens diverse nummers zijn wat minder bijzonder. Het leuke aan dit album zijn toch wel de beats en de inbreng van melodieën in de nummers. “Free Wire” bevat drukke uptempo breakbeats met aardige vocalen en vooral lekkere klankenspellen. Het zweverige “Between” klinkt ‘spacey’ en spannend tegelijkertijd. De 9 tracks (exclusief de intro en outro) zijn allemaal van een prima niveau en daarom kunnen we spreken van een prettig in het gehoor liggend album!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Obersoundz: “Pe3epbaдo” (Question Mark Records)

Genre: House/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 6/2003

Distributie: P.I.A.S. (www.pias.com)

Dit album van Obersoundz bevat een breed scala aan housevarianten. Fraai uitgestreken deep-house met een ‘techy’ inslag of ‘punky’ house, het staat er allemaal op. Ondanks het feit dat de producties hier en daar wat gedateerd klinken is het toch een prima album. Naast de vele housetracks staan er ook nog elektronicagetinte tracks en een ‘dubby’ track op het album. Hoogtepunten op deze gemiddelde albumrelease zijn: het vocale “I Wanna Be With You”, het jazzy “Stormy Birthday” en het op elektronica leest geschoeide “The Last Chance”. Conclusie: een aardig album, meer ook niet. Een luisterbeurt is het album echter wel waard.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002