CD recensies

Juni 2004 

 

 

Blue States: “The Soundings” (Memphis Industries)

 Genre: Pop/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Na twee uitermate sterke chill-out/ downtempo albums komt Blue States voorman Andy Dragazis hier met zijn derde langspeler. In 2000 drong Blue States in 1 klap door tot de absolute voorhoede van de downtempo beweging met het album “Nothing Changes Under The Sun”, dat classics als “Your Girl” en “Walkabout” voortbracht. De sound van Blue States bevat raakvlakken met de muziek van Air + Zero 7 en raakte geliefd bij een breed publiek. De opvolger "Man Mountain" werd vervolgens uitgebracht op het befaamde XL Recordings. Op dit nieuwe (derde) album, "The Soundings" genaamd, wordt Dragazis bijgestaan door vocalist Chris Carr en drummer Jon Chandler. De sound op dit album bevat een meer ‘poppy’ karakter, maar dan wel pop aangevuld met die fraaie, typerende geluidscollages waarmee Blue States haar bekendheid verwierf. Tijdens vele tracks horen we jaren 70 pop met lichte rockinvloeden en zang, maar dan in eens worden we verrast met het instrumentale “Output” dat meer verwijst naar het verleden van Blue States (lees: de sound op de eerdere albums). “Output” bezorgd je gegarandeerd kippenvel over je hele lichaam en maakt dit album in 4½ minuut een verplichte aankoop! Kijk op www.memphis-industries.com of www.bluestates.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “Amon Tobin - Recorded Live” (Ninja Tune)

 Genre: Breaks/ Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Amon Tobin kreeg de eer om het 4e deel uit de ‘Solid Steel’ mix serie, gerelateerd aan de radioshow, voor zijn rekening te nemen. Het is een ‘Final Scratch DJ Mix’ die vorig jaar december werd opgenomen in Melbourne (Australië). Amon Tobin laat in zijn mix maarliefst 29 tracks passeren die variëren van trippy breaks tot heftige drum & bass met grommende basslines. Eigenlijk barst het geweld, in de vorm van drum & bass, pas goed los vanaf track 11 door Facts & Scythe. Heel veel eigen werk van Amon Tobin wordt afgewisseld met muziek door onder andere Dizzee Rascal, Exile, DJ Food, Danny Breaks en Tipper. Beste nummer: wat ons betreft Amon Tobin’s eigen “Night Life”. Ons advies: ga deze mix snel in je platenzaak scoren, want hij is erg de moeite waard. Kijk op www.ninjatune.net of www.amontobin.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Vista Le Vie: “Slip It Under” (F Communications)

 Genre: Abstract/ Experimental/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Dit is het tweede mini-album van Vista Le Vie dat wij bespreken op deze site. Een x-aantal maanden geleden werden wij verrast door het mini-album “Don’t”, dat slechts 6 nummers telde. Nu is er “Slip It Under”, dat wederom 6 tracks bevat. De sound is niet wezenlijk veranderd. Je krijgt met name experimentele muziek te horen die internationaal ook de naam ‘abstract’ meekrijgt. Denk bij die term aan muziek van de eveneens Franse DJ Cam, al grijpt DJ Cam meer naar de hip-hop. De muziek van Vista Le Vie is subliem geproduceerd en is heerlijk om naar te luisteren vanuit je luie stoel of vanaf de bank!

 

Cijfer: 7,5

 (AD) 

 

Various: “Cool, Calm & Collective” (4lux Recordings)

 Genre: Broken Beats/ Nu-Soul/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Clone (www.clone.nl)

 Van Gerd’s (Gert-Jan Bijl) label 4lux is hier een fraaie verzamelaar met uitermate divers werk, grotendeels van het eigen label. Het is niet gek dat er veel werk van Gerd zelf op deze compilatie terecht is gekomen, maar dat mag dan ook gezien worden als prima zet! Mocht je bijvoorbeeld zijn beide remixen voor Ecco Chamber Vienna label gemist hebben (voor Quant feat. Ernesto en Jazzinho); dit is dé kans om ze alsnog te scoren! Naast deze fraaie remixen staat er onder andere de nu-soul van Natalie Gardiner op dit schijfje. De ‘WTK Remix’ voor “Move Me” wordt al geruime tijd gedraaid op ID&T Radio en dat zegt eigenlijk al genoeg. Ook ‘Gerd’s 4lux Remix’ voor Mixed Moods’ “Stay A While” (met vocalen van onze favoriet Clara Hill) is een streling voor het oor! Check deze hoogwaardige compilatie met een aantal exclusieve tracks! Kijk op www.4lux.com voor meer informatie!

 

Cijfer: 8,5

 (AD) 

 

Various: “Supperclub 7 - Cruise” (United Recordings)

 Genre: Downtempo/ Lounge/ Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 6/2004

Distributie: Zomba Distribution

 Sinds de eerste Supperclub verzamelaar uit 2000 is er aan het concept van de compilatie weinig gesleuteld. Men blijft ons gewoon het beste uit de downtempo/ lounge en deep-house voorschotelen. Net als op de meer recente delen is er een prima balans gevonden tussen bekende namen en ‘nieuw’ talent. Zo vinden we bijvoorbeeld op de tweede disk een track van Kareem Raïhani, een DJ die wij vaak hebben beluisterd in zijn Panama periode. Uiteraard puilt de disk ook weer uit met grote namen zoals: Moodorama, Bugge Wesseltoft, Dalminjo, Aqua Bassino, Solar House, Kevin Yost, Gene Farris, Beanfield, Freaks, The Funky Lowlives, Tosca en Charles Webster. Kortom: koop deze disks ‘in the blind’, want je zult niet teleurgesteld worden.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

Various: “Ecco Reflections” (Ecco Chamber Vienna)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats/ Nu-Jazz/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 ”Ecco Reflections” is een fraaie compilatie geworden met remixen voor Ecco Chamber Vienna artiesten. Sonoluce, Quant, Jazzinho, Baby Mammoth, Carouge, !Deladap en Albanek worden onder handen genomen door grote namen als Mo’Horizons, Megablast, N.O.H.A., Swell Session, Gerd, Quantic en Fila Brazillia. De Quant remix voor Jazzinho “Contelação” mag aangemerkt worden als absolute winnaar op deze disk. De fraaie broken beats van Jonas Quant gaan hand in hand met de Braziliaanse vibe van Jazzinho, een sublieme combinatie! Ook Quantic’s sublieme remix voor Quant’s eigen productie “Tryin’” (met vocalen van Ernesto) mag een wapenfeit genoemd worden! We missen eigenlijk alleen de Hird remix voor Quant’s “Revenge”, maar verder klagen we nergens over! Kortom: snel je naar je platenzaak om deze disk te scoren! Kijk op www.eccochamber.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “Sunset People” (Disque Deluxe/ United Recordings)

 Genre: (Deep) House

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Zomba Distribution

 In navolging van de recente “Deluxe” compilatie (een logisch vervolg op de “Lounge Deluxe” reeks) is hier het tweede wapenfeit van Monte La Rue op zijn nieuwe Disque Deluxe label. Deze compilatie moet je qua sfeer zoeken in de categorie compilaties zoals “De Republiek” (niet zonder toeval samengesteld door Monte La Rue). Je krijgt soepele, sexy en vooral zomerse beachmuziek te horen die zowel thuis als in een club aangenaam klinkt. Met namen als Vicenzo, Fred Everything, Masters At Work (de bekende remix van “VIP”, origineel van GusGus), Rodney Hunter (G-Stone) en Miguel Migs verveel je je eigenlijk geen enkel moment. Deze compilatie CD onderscheid zich van de concurrentie door naast de geweldige platenkeuze ook voor een ongemixte vorm te gaan (full length versies dus). Monte La Rue blijft het publiek bestoken met muziek van het allerhoogste niveau, met veel liefde en zorg samengesteld! Beste nummer: Martina Topley Bird’s “I Still Feel” (Jori Hulkkonen Mix). Kijk op www.disquedeluxe.com voor meer informatie!

 

Cijfer: 8,5 

(AD)

 

Alex Cortiz: “Magnifico!” (Swirl)

 Genre: Downtempo/ Lounge

Bron: 2-CD

Datum: 6/2004

Distributie: Coast To Coast

 Alex Cortiz biedt zijn ‘fans’, als voorproefje voor zijn nieuwe album (dat vermoedelijk in 2005 gaat verschijnen), de mogelijkheid om terug te kijken op zijn ‘beste’ oude werk en te genieten van een gelimiteerde bonus disk met nieuw werk. Op de eerste disk vinden we downtempo klassiekers als “My Favourite Moment”, “Phusion”, “Room 505”, “Afterworld” en “Barfly”. Op de tweede disk horen we subliem nieuw werk dat vermoedelijk uit diverse periodes is samengesteld (misschien B-Sides of tracks die net zijn albums niet gehaald hebben). Vooral de openingstrack “Déjà Vu”, “Back On Track” en de zweverige afsluiter “Six Feet Under” zijn wederom sublieme voorbeelden van de kwaliteitsmuziek die Alex Cortiz brengt. Kijk op www.coasttocoast.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)  

 

FLORiS: “Drunk On Life” (United Recordings)

 Genre: Trip-Pop

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Zomba Distribution

 FLORiS (Floris Klinkert) was een paar jaar geleden één van de grote namen die met zijn sublieme album “FLORiS” opviel tijdens de zogenaamde ‘lounge’ trend. Zijn muziek was eigenlijk een combinatie van pop en jazz (grotendeels gebaseerd op samples), maar werd tijdens die periode voor ‘lounge’ uitgemaakt. Nu is er het, altijd moeilijke, tweede album waarop FLORiS zijn muzikale koers duidelijk heeft verlegd. Hij maakt veel gebruik van vocalisten (Carmen en Dèdre Twiss, maar ook FLORiS zelf zingt) en maakt gebruik van een soort ‘poppy’ sound die regelmatig trip-hop achtige breaks bevat. Het is dan ook niet zo vreemd dat hij zijn muziek ‘trip-pop’ noemt! Opener “You And I” heeft wel wat weg van 4hero’s “Les Fleur”. “Lucky” viel ons al op tijdens een optreden dat FLORiS een paar maanden geleden in Haarlem verzorgde. Dit is een lekkere swingende jazzy track met een Braziliaans bossa nova ritme en een meeslepende groove! Wat ons betreft is dit een subliem album dat klinkt als podiumact. FLORiS is de laatste maanden al een echte band gebleken en hij mag niet voor niets op Roskilde optreden!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

Alvaro Vela: “Inlakech Volume II” (Malva Records)

 Genre: Downtempo/ Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Astral Music

 Wat een aangename verrassing dit album! Alvaro Vela was een naam waar ik nog nooit eerder van gehoord had. De muziek op “Inlakech Volume II” pas uitstekend in de ‘Ibiza setting’. Het is fantastische, goed geproduceerde downtempo muziek die van het begin tot het einde blijft boeien. De invloeden uit de jazz zijn duidelijk hoorbaar tijdens diverse tracks, waarbij ook gastmuzikanten worden ingezet. Ik moet persoonlijk bekennen dat ik dit soort muziek wel vaker heb gehoord, maar dat de drums en beats wel erg onderscheidend zijn; deze klinken fris en zijn soepel geprogrammeerd. Kortom: heerlijke muziek voor bij een zonsondergang bij Café del Mar of soortgelijke beach- en chillbars. Hoogtepunten: de eerste en laatste track, respectievelijk “Budha Sisters” en “Capri” genaamd. Kijk op www.malvarecords.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD) 

 

Various: “Chicago Boogie” (Eskimo Recordings)

 Genre: House Classics (Chicago Boogie)

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 DJ’s Antal & All Out K verzorgen al tijdenlang sublieme DJ sets tijdens de Paradisco 3000 feesten in Paradiso Amsterdam. Voor Eskimo Recordings stelde het tweetal een sublieme selectie ‘early house tracks’ uit de jaren 80, de zogenaamde ‘Chicago Boogie sound’, samen. DJ Antal mixte de tracks vervolgens live aan elkaar. De disk bevat 18 sublieme housetracks (waaronder veel acid) van onder andere Virgo, Steve Pointdexter, Mr. Fingers (met vocalen van Robert Owens), Frankie Knuckles, Adonis en Disco D. Kortom: diverse grote namen uit de begintijd van de house komen voorbij en laten je genieten van de eerste tot de laatste tel!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “DJ Shortkut - Blunted With A Beat Junkie” (Antidote)

 Genre: Reggae/ Dub

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Wat een verrassende disk zeg van deze DJ Shortkut. Deze 36 tracks tellende mix bevat veel sublieme reggae/ dub tracks (vooral classics). Met reggae spreek je het grote publiek aan en als je dat op deze manier doet (door een brede selectie aan toptracks achter elkaar te zetten), weet je zeker dat de luisteraar geboeid blijft. Uiteraard staan er veel legendarische en bekende namen op deze compilatie, denk aan Bob Marley (met en zonder The Wailers), Charlie Chaplin, Barrington Levy, Soul Messengers, Scotty en ga zo maar door. Heupwiegend luisteren en swingen we ons langs de 36 sublieme (korte) tracks die deze topcompilatie voorbrengt. Een aanrader!

 

Cijfer: 8

 (AD) 

 

Various: “Extravadance Volume 9” (N.E.W.S.)

 Genre: (Groovy) House

Bron: 2-CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Extravadance is inmiddels toe aan haar 9e verzamelaar. Ditmaal wordt gekozen voor een dubbel CD met op de eerste disk recente clubkrakers van Danzel, Royal Gigolos, Dr. Kucho! feat. Jodie, Salomé de Bahia, LMC vs. U2, Boogie Pimps en Room 5. Disk 2 is een aangename aanvulling met veel tijdloze classics door onder andere Jean Jacques Smoothie, Phats & Small, David Morales, Junior Jack, Bob Sinclar, Paul Johnson, D*Note, Robin S, Moloko, Nightcrawlers, Black Legend, Légo en vele vele andere legendarische platen! Kortom: een uitermate verantwoorde aanschaf voor het zomerseizoen! Kijk op www.news.be voor meer informatie.

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

Ed Motta: “Poptical” (Trama)

Genre: Brazilian Pop

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Coast To Coast

 Ed Motta is wat je noemt een oude rot in het vak, maar zoals zovaak zijn dat de rasartiesten bij uitstek die ieder album weer verrassend uit de hoek komen. Bij Ed Motta is dat ook het geval. Zijn aanstekelijke combi van Braziliaanse cultuur met pop en jazz-dance wordt veelal aangekleed met superstrakke synthesizer partijen. Zoals zo veel Braziliaanse artiesten gaat het zingen in de Engelse taal hem niet zo goed af; al werkt het niet storend en is de muzikale invulling tijdens die nummers juist zo dik in orde. Gelukkig zingt Motta slechts 3x Engelstalig (25% van de tracks). Hoogtepunt: de soepele funky jazz-dance track “Coincidência” die eruit springt door de fraaie ‘synth’ melodie. Kortom: een toegankelijk album van Braziliaanse bodem.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Airwave: “I Want To Believe” (Banshee Worx)

 Genre: (Progressive) Trance

Bron: 2-CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Laurent Véronnez is al jaren een gevierd trance producer. Onder vele projectnamen zoals Fire & Ice, L-Vee en vooral Airwave scoort hij keer op keer. Zijn werk als Airwave spreekt eigenlijk het meest tot de verbeelding. Laurent Véronnez lijkt de muziek van Oliver Lieb (L.S.G.) als voornaamste inspiratiebron te hebben. Zeker wanneer we naar zijn eerste producties luisteren wordt dit duidelijk. “I Want To Believe” is een bonte verzameling van oude en verse producties. Zo komen we op CD1 het nog altijd kippenvel verwekkende “Alone In The Dark” tegen, dat destijds een plaatsje op Tiësto’s “Magik 5” compilatie bemachtigde. Naast deze sublieme classic uit 1999, horen we ook nog toppers als “Another Dimension”, “Sunspot” (met Armin van Buuren), “Innerspace” en “Escape From Nowhere” voorbij komen. Kijk op www.djairwave.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)  

 

Various: “Underwater Episode III” (Underwater Records)

 Genre: House

Bron: 2-CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Underwater Records, het label van ex-Underworld lid Darren Emerson, is toe aan de derde labelcompilatie. Zowel Darren Emerson zelf als Paul Jackson nemen een schijfje voor hun rekening. Je krijgt uiteraard weer veel dansbare housemuziek te horen zoals we dat gewend zijn geraakt van dit kwaliteitslabel. Op disk 1 vinden we onder andere bijdragen van Mutiny, Tim Deluxe, GusGus, Greg Churchill en Darren Emerson zelf. In 15 tracks weet Darren Emerson het publiek op overtuigende wijze te vermaken. Ook de tweede disk is prima te verhapstukken. Paul’s mix bevat onder andere onze favoriete Agoria track “Snake Hips”, maar ook divers eigen werk van Paul Jackson (maar niet zijn grootste hit “The Push”) en het prachtige “Emotional Content” van Funk D’ Void. Kortom: een betrouwbaar overzicht dat prima geschikt is als muzikale bagage voor je vakantie op Ibiza.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “Ahead - By Scott Bond” (Ahead Music)

 Genre: Trance/ Techno

Bron: 2-CD

Datum: 6/2004

Distributie: Astral Music

Scott Bond heeft geregeld leuke DJ sets in Nederland verzorgd, maar is toch vooral bekend in Engeland. Deze dubbel CD bevat vooral trancemuziek met hier en daar een vleugje ‘tech’ (denk aan Carl Cox’s remix voor “Just Kick!” van Cohen vs. Deluxe). Op de 2 schijfjes vinden we verder muziek van onder andere Ferry Corsten, Stephen J. Kroos, Marco V, Oakenfold, Woody van Eyden, Armin van Buuren, Fire & Ice (Airwave), Paul van Dyk, Jon The Dentist, Rapid Eye, Solar Stone en Agnelli & Nelson. Kortom: verwacht een representatief overzicht van recente trancekrakers.

 

Cijfer: 7,5

 (AD) 

 

Push: “Electric Eclipse” (Banshee Worx)

 Genre: (Progressive) Trance

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Na het album van Airwave, komt ook Mike Dierickx met een nieuw album. Na zijn debuut album “From Beyond” is hier een 11 tracks tellend nieuw hoofdstuk in het Push verhaal. Push werd natuurlijk in 1 klap bekend met de track “Universal Nation”, gevolgd door tranceclassics als “…Till We Meet Again”, “Strange World” en “Tranzy State Of Mind”. “Universal Nation” vinden we op dit album in een 2003 versie terug en “Strange World” in een chill-out mix. Ook de singles “Tranceformation” (versus Globe) en “Journey Of Life” zijn terug te vinden op “Electric Eclipse”. Kortom: wie van subliem geproduceerde en gelaagde progressieve trance houdt kan wederom zijn hart ophalen aan dit album!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “Djax-It-Up: 15 Year Anniversary Album” (United Recordings)

 Genre: Techno (Classics)

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Zomba Distribution

 Saskia Slegers aka Miss Djax startte ooit in 1989 Djax Records. Hierop werd in de begintijd vooral hardcore hip-hop uitgebracht. Al snel volgde het Djax-Up-Beats label waarop enkel en alleen techno uitgebracht zou gaan worden. In de loop der jaren heeft het label een indrukwekkende catalogus opgebouwd. Om het 15 jarige bestaan te vieren is hier een messcherpe compilatie mix CD. Miss Djax selecteerde de platen en mixte ze live achter elkaar. Voor de liefhebbers van pittige techno (vaak met acid invloeden) is deze CD dan ook een waar geschenk. We krijgen onder andere classics van DJ Rush, Claude Young, Robert Armani, Clementine (Luke Slater) en Steve Pointdexter te horen. Hoogtepunt is toch wel Edge Of Motion met “Set-Up-707” uit 1992 (de oudste track op deze disk). Deze plaat is 12 jaar na release nog steeds een waar ‘anthem’ en blijft boeien door de felle beats en de meeslepende acid melodieën. Deze CD moet je als liefhebber van techno en houseclassics zeker even gaan halen in je platenzaak!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “Cristian Varela - More Favorite Tools” (XXX Records)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 De Spanjaard Christian Varela is geen kleine jongen in de techno en laat hier weer eens van zich horen met een flitsende, 25 tracks tellende DJ mix. De mix is in een matige kwaliteit opgenomen, maar voor de liefhebber zal dat weinig uitmaken. Het is vooral de bekende ‘loop driven’ percussie techno die aan bod komt tijdens de mix. Cristian gebruikt naast veel eigen werk ook ‘tools’ van onder andere Dave Clarke, Umek, Scan 7 vs. Scan X, The Advent en Ben Sims in deze aantrekkelijke mix. Check ‘m in je platenzaak! Kijk op www.cristianvarela.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD) 

 

Various: “F.U.N.” (FINE/ Four Music)

 Genre: (Tech) House

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S. 

Op deze ‘F.U.N.’ compilatie is het vooral house met disco en electro invloeden dat de klok slaat. De meeste tracks bevatten een vlakke house beat, maar hier en daar is er ook ruimte voor breakbeats. Met namen als Blackstrobe, Mocky en Tiefschwarz weet je een beetje in welk straatje je de muziek moet zoeken. Hoogtepunten: Tiefschwarz & Eric D’ Clark met het melodieuze “Blow” en ook Capri Kids feat. Liora met het mysterieuze “I Need Somebody To Love Tonight”, dat voortgestuwd wordt door lichte breakbeats. Kijk op www.fourmusic.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

RMXCRW: “Da Soundtrack?” (2 Way Records/ Digidance)

 Genre: Urban

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Digidance 

‘Urban’ is al een tijdje een enorme hype in uitgaansland. De combinatie van R&B, Soul, Hip-Hop, Dancehall, Reggae, UK Garage en Jazzy House is een beetje de muziek die een urban DJ op zijn draaitafels legt. DJ Chuckie is één van de grote mannen binnen de Nederlandse ‘urban’ scene. Op de vorige editie van Innercity zagen we hem creatief mixen en hier is hij één van de producers (samen met DJ Naffie & KVR) van dit RMXCRW project. De cover van de track “Fresh” was al als single te beluisteren, maar het album “Da Soundtrack?” biedt meer. De muziek is divers, maar niet overal even sterk en boeiend. Door de vele gastrollen van onder andere Ambush, Ebon-E, Cinnamon, Big Mic en Mega D is het in ieder geval een vermakelijk album geworden.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

Various: “Business As Usual… - By Brett Johnson” (Classic)

 Genre: House

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Brett Johnson staat bekend om zijn stoere housesets en laat dat eigenlijk op deze disk ook weer eens goed horen. Zijn muziek varieert van house tot garage met hier en daar een vleugje ‘tech’. Brett gebruikt enkel platen met een enorme ‘drive’; qua ritmiek is het werkelijk een genot om te luisteren naar zijn muziek! Ook qua melodie schiet Brett absoluut niet te kort! Met namen als Rob Mello, Derrick L. Carter, Tiefschwarz, Losoul en Brett Johnson zelf is dit een sublieme compilatie waarmee je echt geïnteresseerd raakt om hem eens live te zien draaien!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Sonoluce: “Sonoluce” (Ecco Chamber Vienna)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Sonoluce betekend vrij vertaald ‘het geluid van zonlicht’. Achter deze naam gaat niemand minder dan Uwe Walkner schuil (bekend van Walkner-Möstl, G-Stone). Samen met zijn nieuwe partners Frederic Hintenaus, Andreas Teufelauer en Peter Popp produceerde hij dit sublieme album voor Ecco Chamber Vienna. Aan het album gingen al 2 single releases vooraf. Op het album zijn vocale gastrollen weggelegd voor Leena Conquest en Sugar B. Leena schittert op zowel “Break The Chain” (ook beschikbaar als single) als het soepele, op broken beats gebaseerde “Say You’ll Be Mine”. Qua productie valt op dat er in de muziek veel nadruk wordt gelegd op aanstekelijke baslijnen, die met veel detail geproduceerd zijn. Je hoort dan ook direct dat je te maken hebt met producers die al langer in het vak zitten. Naast de diverse downtempo tracks met invloeden uit de jazz staan er diverse dansbare broken beats tracks op dit 9 tracks tellende album. Tijdens de track “Easybe” horen we geluiden terugkomen die al eerder door Alex Cortiz gebruikt zijn (zouden ze dezelfde sample CD’s gebruiken?). Dat is eigenlijk het enige wat ik kan opmerken over dit sterk geproduceerde album, dat niet uitblinkt, maar wel een verantwoorde aankoop is!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Bebel Gilberto: “Bebel Gilberto” (Ziriguiboom/ Crammed)

 Genre: Bossa Nova/ Brazilian Jazz

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Coast To Coast

 Bebel Gilberto, dochter van de legendarische João Gilberto (een van de grondleggers van de bossa nova sound), is terug met haar tweede artiestenalbum. In 2000 verscheen haar debuut “Tanto Tempo”, dat werd geproduceerd door de geniale producer, wijlen Suba. Met dit album bracht ze de bossa nova naar de dansvloer en er gingen maarliefst 1 miljoen exemplaren van over de toonbank. Dat schept nogal wat verwachtingen uiteraard, maar Bebel is een natuurtalent en blijft gewoon muziek maken die recht uit het hart komt! Het blijft opvallen dat Bebel sterker in het Braziliaans dan in het Engels zingt. Toch heeft de aparte Engelse uitspraak iets spannends en is het totaal geen storende factor! Na beluistering van het album, opgenomen door de vermaarde producer Marius de Vries, kunnen we stellen dat Bebel Gilberto een volwassen artiest is geworden met een eigen stem en geluid. Met tracks als “Simplesmente” en “All Around” is het in ieder geval puur genieten! Bij de track “Winter” denken wij direct terug aan de track “Tanto Tempo”, wat een prachtig nummer. Kijk op www.coasttocoast.nl of www.ziriguiboom.com voor meer informatie. Mocht je het eerste album nog nooit gehoord hebben: snel je dan naar de platenzaak en zoek “Tanto Tempo” op (ook het remix album is spectaculair).

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Bigg Jus: “Black Mamba Serums v2.0” (Big Dada)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum:  6/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 “Black Mamba Serums” zou eigenlijk op 11 september 2001 uitgebracht worden. Versie 2.0 is eigenlijk een uitgebreide versie van de originele Japanse release. Op het album staan 13 tracks en nog eens 23 MP3 files. We beperken ons even tot de audio tracks. Het is vooral stoere hip-hop die wordt gebracht door Bigg Jus. Er wordt lustig op los geëxperimenteerd gedurende het album, zonder de ‘swing’ en gedrevenheid uit de muziek te halen! Door het ‘underground’ karakter van deze muziek is dit vooral een release die zal aanslaan bij puristen en mensen die wel eens wat anders willen horen dan de bekende, gevestigde namen. Opmerking: tijdens “Silver Back Mountain King” herkennen we de pianomelodie van Only Child’s “Memories”.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Tiësto: “Just Be” (Magik Muzik/ Black Hole Recordings)

Genre: Trance

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Zomba Distribution 

Tijs Verwest, de #1 DJ ter wereld (volgens het Engelse DJ Magazine), komt hier met zijn tweede artiestenalbum. Na het succesvolle debuut “In My Memory” waren de verwachtingen natuurlijk erg hoog gespannen, maar Tiësto komt wederom als ware winnaar uit de strijd! Naast de 2 singles (tot op dit moment) “Traffic” en “Love Comes Again” (met sterproducer BT, die ook de vocals voor zijn rekening neemt) staan er nog vele prachtnummers op dit album. De disk begint weer uitermate sfeervol en laidback door middel van een klassiek klinkende, filmische intro. Deze track, “Forever Today” genaamd, transformeert zich later in een lekkere dansvloerkraker. Opvallend is dat Tiësto ook weer een aantal downtempo/ chill-out tracks heeft gemaakt voor dit album, die een duidelijke brug slaan tussen trance, pop en chill-out. Het soepele “Walking On Clouds” dat Tiësto samen met Josh Gabriel (van Gabriel & Dresden) en zangeres Kirsty Hawkshaw maakte zal het zeker ook goed gaan doen op de dansvloer. Het doet me een beetje denk aan een oud nummer van (daar is ie weer) BT. Het afsluitende “Adagio For Strings” herkent iedereen door de remix die Ferry Corsten er zo’n 4 jaar geleden van maakte. Tiësto’s versie is een stukje scherper en bevat meer ‘drive’ en klinkt wat rauwer. Kortom: op dit album is een prima balans waarneembaar tussen dansvloer en de thuissituatie. Check dit album in je platenzaak.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Switch #5” (N.E.W.S.)

 Genre: Grooves/ Breaks/ House/ Electro/ Techno/ Drum & Bass

Bron: 2-CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S. 

De ‘Switch’ serie staat bekend als uitermate betrouwbaar en dat is ook met dit 5e deel het geval! Er wordt flink uitgepakt met grote namen en recente hits van Tiga, Mylo, Basement Jaxx, Fabrice Lig, Tali, Black Strobe, Avril, Mocky, 3rd Face en Amp Fiddler om een paar namen te noemen. De Roni Size mix voor Basement Jaxx’s “Good Luck” is uitermate dansbaar en opzwepend. Eigenlijk hadden we deze versie het liefst op de radio teruggehoord. Seymour Bits zorgt voor een speels electro getint hoogtepunt met “You Must Be The Bass”. Nu:Tone’s “Breathless” is een prachtig drum & bass nummer dat soulful zangkoren bevat, begeleid met LTJ Bukem achtig beats en lekkere Fender Rhodes klanken. Ook Swirl People’s “Lideloo Dow Dow” valt positief op, een lekkere swingende en jazzy track. Op CD2 vinden we dan nog het uitermate sterke “Moments Of Lust” van DJ Marky & XRS feat. Vikter Duplaix, een drum & bass track met veel sfeer en de fantastische stem van Duplaix! Tussen de 32 tracks is in ieder gevoel genoeg moois te vinden!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Brothers Classic Café” (Natural Records)

 Genre: Disco, Dance & House Classics

Bron: 2-CD

Datum: 6/2004

Distributie: Essential Dance Music/ Coast To Coast

 “Classic Café” is een clubavond die eens per 14 dagen wordt gehouden in discotheek Brothers (Bunnik). Op de avonden is het vooral jaren 70, 80 en begin 90 muziek die op het publiek wordt afgevuurd. Door het grote succes was het uitbrengen van een compilatie CD onvermijdelijk. Er wordt groots uitgepakt door DJ’s Leo Cotino (Cartouche, National Radio 3FM), Bobellow (Classic Partymix 3FM), Dick Liefting (disco producer) en resident DJ Patrick. Namen als Baltimora, Earth Wind & Fire, Rockwell (met vocalen van Michael Jackson), BB&Q Band, Fun Fun, Moses, Inner City, M/A/R/R/S en The Rock Steady Crew sieren de tracklist. Het is dan ook één groot feest van herkenning en dat is nu precies wat de makers willen bereiken met deze CD. Ons advies: koop deze 2-CD om je collectie met dansbare classics (van hoogwaardige kwaliteit) aan te vullen.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “ID&T Presents Rank 1” (ID&T Music)

 Genre: (Hard) Trance

Bron: CD

Datum: 6/2004

Distributie: Universal Music

 Piet Bervoets en Benno de Goeij behoren al jaren tot de top van de trancescene. In 1997 brak Piet Bervoets definitief door met zijn megahit “Instant Moments” onder de naam R.O.O.S., waarna het tweetal samen ging produceren voor het Karma label (van Basic Beat). Deze periode bracht hits voort onder het pseudoniem Pedro & Benno en Piet scoorde op dit label twee hits met Carlo Resoort (4 Strings), “The Silmarillia” en “Rush Me” genaamd. Tijdens de periode dat het tweetal een eigen label had (Smash Trax), brachten ze ook hun eerste Rank 1 release uit op ID&T, “Black Snow”/ “The Citrus Juicer”. Nadat “Airwave” (de tweede Rank 1 single) het Innercity thema van 1999 (2e Innercity feest in december 1999) werd is het hard gegaan. Het tweetal scoorde vervolgens hits als remixer van Cygnus X’s “Superstring” en met eigen producties als “Such Is Life”, “Awakening” en “It’s Up To You (Symsonic)”. Ook waren ze verantwoordelijk voor het 2003 thema van Sensation White. Nu is er dan een uitermate fraaie tranceverzamelaar om je vingers bij af te likken. De heren selecteerde werkelijk de meest mooie trance melodieën bij elkaar en hebben alles vervolgens in een logische volgorde achter elkaar gezet. De openingsmelodie van Benno de Goeij (Benicio) zet al gelijk de toon. Met bijdragen van onder andere Nu NRG (2x), Cosmic Gate en Benjamin Bates (als bekendere namen) hoef je je geen seconde te vervelen met deze bovengemiddelde tranceverzamelaar! Kijk op www.rank-1.com voor meer informatie!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “HQ On Tour - Mixed By DJ Fausto” (UDC)

 Genre: Hard-House

Bron: CD

Datum:6/2004

 The 1st Edition van deze “HQ On Tour” mixcompilatie is gemixt door DJ Fausto. Deze resident DJ van HQ biedt het hard-house publiek meer van hetzelfde in de dezelfde hoge kwaliteitsstandaard. Opvallend is dat deze mix veel ‘trance’ elementen bevat. De mix bevat een extreem hoog partygehalte en is de perfecte weerspiegeling van de HQ avonden. Deze muziek is net even prettiger in het gehoor liggend en minder puntig dan de rauwe hardstyle tegenhanger. Opvallend is dat Fausto opent met de breakbeatclassic “Kicks Like A Mule” van The Bouncer uit 1992 (XL Recordings). Kijk op www.djfausto.nl of www.udc.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Culture Club Volume 2 - By The Glimmer Twins” (N.E.W.S.)

 Genre: (Hip) House/ Funk/ Electro/ Soul/ R&B/ Hip-Hop/ Disco/ Reggae/ Pop

Bron: 2-CD

Datum: 6/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 The Glimmer Twins aka Mo & Benoelie zijn terug met het 2e deel uit de ‘Culture Club’ reeks. Classics en ‘instant’ classics; dat is waar het bij deze compilatie om gaat! Na het ijzersterke eerste deel en de stijgende populariteit van het tweetal zal ook dit deel van de serie weer gretig aftrek vinden bij de liefhebbers. Op disk 1 schieten er namen voorbij als Yello, Wee Pappa Girl Rappers, Simple Minds, Primal Scream feat. Kate Moss, Fast Eddie, Sly & The Family Stone en Basement Jaxx. Vooral “Fools Gold” van The Stone Roses (in deze versie met The Grooverider) hebben we al jaren niet meer gehoord! Op disk 2 staan namen als Diana Ross, Lucy Pearl, Lil’ Kim feat. Sisqo, R. Kelly feat. Busta Rhymes & Baby, Robin S., Missy Elliot, Angie Stone en nog vele andere grote namen. Kortom: dit is zo’n overzicht die voor het grootst en breedst mogelijke publiek interessant is! Hoogtepunt: “Think (About It)” van Lynn Collins, ronduit legendarisch!

 

Cijfer: 8,5

 (AD) 

 

 

Various: “Subliminal Sessions 6 - By Benny Benassi” (Subliminal)

 Genre: Grooves/ House/ Tech-House

Bron: 2-CD

Datum: 6/2004

Distributie: Universal Music

 Benny Benassi kennen we uiteraard allemaal van zijn megahit “Satisfaction”. In 2003 was er vrijwel geen discotheek en DJ die het nummer niet grijs draaide. Het debuutalbum “Hypnotica” was een leuk en vermakelijk overzicht, maar kon niet de volle speeltijd boeien. Op deze 2-CD compilatie voor het Subliminal label horen we een hele andere kant van Benassi. Zo strooit hij zonder moeite de meer groovy house en tech-house over het luisterend publiek uit. Op de eerste disk is het vooral de prachtige Agoria remix voor Inner City’s houseclassic “Big Fun” die de show steelt. Zowel op de eerste als 2e disk horen we eigen producties van Benny Benassi voorbij komen. Op dit overzicht kun je ook nog luisteren naar muziek van Buddha Soul Project, Dave Clarke (in een lichte versie van “Way Of Life”), Francesco Farfa, Praise Cats feat. Andrea Love, Neurotic Jock, Who Da Funk, Harry Romero en Thick Dick. Al met al een prima overzicht, waarbij we helaas wel moeten klagen over het geluid (de mastering) van de disks! Kijk op www.id-t.com voor meer informatie!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

 

Archief 2004

Maart 2004
Mei 2004 Februari 2004
April 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002