CD recensies

Juni 2005 

 

 

Jamiroquai: “Dynamite” (Sony/ BMG)

 Genre: Jazz-Dance/ Funk/ Pop/ Disco

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Sony Music

 Het zesde studioalbum van Jamiroquai is een feit. De jazz-dance, funk en discofusie die de band met voorman Jay Kay brengt is al jarenlang succesvol en klinkt altijd verfrissend en boeiend. Zo ook “Dynamite”, de opvolger van het in 2001 verschenen topalbum “A Funk Odyssey”. Met de eerste single van dit album, ”Feels Just Like It Should” genaamd, laat Jamiroquai horen ook een link met pop/ rock (denk aan Lenny Kravitz) te hebben. De vele lekkere funky jazz-dance deuntjes op dit album, die grotendeels ook raakvlakken met de discosound hebben, zijn weer uitermate fijn uitgewerkt en gaan niet snel vervelen. Jamiroquai lijkt met ieder album te groeien en had al veel eerder kunnen tekenen voor een ‘Greatest Hits’ overzicht. Gelukkig kiest de band voorlopig nog voor het uitbrengen van nieuw materiaal (waarvoor hulde). Naast de bekende jazz-dance en een paar pop/ rock getinte tracks staat er ook wat rustiger werk op “Dynamite”. We doelen daarbij op “Talulah” en “World That He Wants”. Deze tracks halen echter niet het niveau van het prachtige en vergelijkbare “Corner Of The Earth” (van het vorige album “A Funk Odyssey”). Beste track: het uptempo “(Don’t) Give Hate A Chance”, dat enorm opvalt door de gedreven beat en de strakke keys! Dit album is wederom een aanrader, net als alle 5 voorgangers. Je zult je geen moment vervelen tijdens de beluistering van “Dynamite”! Kijk op www.jamiroquai.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 9

 (AD)

 

 

Harem: “Café Oriental 4” (Ayia Napa)

 Genre: Oriental (World) Music

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: ZYX Music

 Harem produceerde 15 tracks voor dit 4e deel van “Café Oriental”. Deze CD brengt meer van hetzelfde. Dat wil zeggen: goed geproduceerde world music (oriental style) met veel fraaie solo’s, aan elkaar gemixt door Isy B. Het is muziek die je moet liggen, want dit is duidelijk geen materiaal voor een ieder. Luister de disk eens rustig door is ons advies!

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Mimezine: “Indeep” (Pressure)

 Genre: Trip-Hop/ Drum & Bass/ Pop/ Dance

Bron: CD

Datum: 6/2005

 Reeds in 2001 verscheen “Indeep”, het eerste album van de Nederlandse band Mimezine. Vanwege het feit dat ze in september zullen optreden op het MiXtream festival willen we alsnog even aandacht geven aan dit eerste studioalbum, welke werd opgevolgd door het vorige jaar besproken “Feed The Monkey”. Mimezine ontstaat eind ’96 als drummer Baz Mattie en bassist Marc Baronner aan een remix voor hun band Shine werken. Het werken met sampling en computers bevalt zo goed dat er al snel een grote hoeveelheid instrumentale nummers ontstaat. Om de muziek een duidelijk gezicht te geven, wordt er gezocht naar een vocalist en die wordt gevonden in de persoon van Vera v/d Poel, die dan ook nog in Beeswamp zingt. Op “Indeep”, het door Tom Holkenborg (Junkie XL) medegeproduceerde debuut, staat een innovatieve mix van dance en pop die een breed publiek aanspreekt. De plaat werd destijds al goed ontvangen en de band speelde al snel op gerenommeerde festivals als Lowlands en Parkpop. In 2002 kreeg Mimezine zelfs een Essent Award en datzelfde jaar speelden ze met Junkie XL, Groove Armada en Kosheen. De track “Angel Eyes”, die sterk leunt op de drum & bass en raakvlakken heeft met de sound van het eerder genoemde Kosheen, is een hoogtepunt op dit diverse, goed geproduceerde album dat een brug tussen dance en pop slaat. Mimezine zal op zondag 4 september 2005 optreden op het MiXtream festival in Heerhugowaard, kijk op www.mixtream.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Café del Mar Volume Doce” (Café del Mar Music)

 Genre: Downtempo/ Chill-Out/ Lounge

Bron: 2-CD

Datum: 6/2005

Distributie: Astral Music

 Deel 12 uit de Café del Mar serie is voor de verandering eens niet samengesteld door resident DJ Bruno. Bruno werkt momenteel aan zijn artiestenalbum en daarom heeft Café del Mar Music een grote selectie uit de eigen stal geselecteerd op dit jaarlijks terugkerende fenomeen (deze keer een dubbelaar). De 28 tracks komen van veel (ons) onbekende namen. Bekende namen op de tracklist zijn: Arnica Montana, Jo Manji (van eerdere CDM verzamelaars), Paco Fernández en Blank & Jones (die naast trance ook mooie zweverige sfeercollages kunnen produceren). Al met al een prima compilatie die niet het niveau haalt van eerdere edities, maar toch goed genoeg is om lang te kunnen boeien (op de achtergrond weliswaar). Kijk op www.cafedelmarmusic.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Various: “New Wave Disco 2” (Disque Deluxe)

 Genre: Nu-Disco/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: United Recordings

 Monte La Rue is back! Het eerste deel van “New Wave Disco” werd door de pers ontvangen als ‘iets nieuws’ met een spannend karakter. Op deel 2 is de trackselectie gedaan door Monte La Rue en Steve Mamman (beide residents in Club NL). In totaal staan er 14 tracks op deze compilatie die weer uitpuilt van de fraaie sferische elementen en bol staat van kwaliteit. Deze compilatie valt het beste te omschrijven als een fusie van elementen uit disco, house en electro, maar dan in een eigentijds jasje gestoken. Een prettige cocktail die lekker wegdrinkt. Met namen als Metro Area, Alden Tyrell, Jean Winner (Clashing Egos), Crazy Penis en Daniel Wang op de tracklist is het één groot feest. Metro Area’s “Orange Alert” kennen we al sinds 2003, maar is nog steeds een waar genot om naar te luisteren, wellicht het hoogtepunt op de disk!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Kraak & Smaak: “Boogie Angst” (Jalapeno Records)

 Genre: Funk/ Funky Breakbeats/ Jazz/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Kraak & Smaak is momenteel erg ‘hot’. De track “One Of These Days” verscheen eind vorig jaar op de 2e “Supernatural Funky Musique” verzamelaar. Ook de single “Say Yeah” deed het goed bij de kritische muziekpers. Nu is er het eerste album van het drietal, waarvan één van de drie heren ook betrokken is bij het DJ duo Wipneus & Pim. Op “Boogie Angst” staan 12 sterke tracks met een dikke knipoog naar de funk sound van weleer, aangevuld met meer jazzy and ‘exotische’ sounds. Deze funky mix wordt op een luchtige, eigentijdse wijze gebracht. Er staan vrijwel geen zwakke tracks op dit album. Het is alleen jammer dat de uitschieters al langer verkrijgbaar zijn. Dit album zal voor de definitieve doorbraak van Kraak & Smaak zorgen. Kijk op www.kraaksmaak.nl voor meer informatie!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “Re:Birth.One - The Jazz Connection” (United Recordings)

 Genre: (Nu)Jazz/ Blues/ (Nu)Soul/ Experimental

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: United Recordings

 “Re:Birth.One” is samengesteld door muziekjournalist Guus Hoogaerts (bekend van Nieuwe Revu) aka Aguuzto. Hij selecteerde 16 tracks (veelal jazz) voor dit project. In de persbeschrijving staat beschreven hoe hij zijn ultieme compilatie CD ziet. Hij selecteerde werk van namen als Amp Fiddler, Amy Winehouse, Cassandra Wilson, C-Mon (feat. Senna), Gerardo Frisina, DJ Sneak, Bugz In The Attic, Marvin Gaye en Serge Gainsbourg. De muziek op “Re:Birth.One” is grotendeels niet voor de hand liggend en dat maakt het een leuke luistertrip met veel diversiteit.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Big Bud: “Late Night Blues” (Good Looking)

 Genre: Downtempo/ Nu-Jazz/ Broken Beats/ Deep-House/ (Intelligent) Drum & Bass

Bron: 2-CD

Datum: 6/2005

Distributie: ZYX Music

 Big Bud’s album “Late Night Blues” uit 2000 gaat in de herkansing. Diverse tracks van dit album waren destijds veel te horen op de populaire radioshow “Deluxe” van Monte La Rue en Ernest Bonzet (toen verantwoordelijk voor het Cinq Etoiles label). “Late Night Blues” bestaat uit 2 delen, waarop uiterst diverse muziek te vinden is. Of het nou downtempo, broken beats, deep-house, nu-jazz of drum & bass is; Big Bud slaagt met vlag en wimpel om de juiste sfeer creëren. Op CD1 staan nog de downtempo een house getinte tracks, maar op CD2 wordt het tempo flink opgeschroefd met intelligent drum & bass. Al met al een release die je als liefhebber van sfeermuziek niet mag missen. Het zou leuk zijn als er meer artiestenalbums van Good Looking en Cookin’ opnieuw uitgebracht worden.


Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “The Kings Of House” (BBE/ Rapster)

 Genre: House (Classics)

Bron: 2-CD

Datum: 6/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Na “The Kings Of Disco” en “The Kings Of Funk” compilatie kon een “Kings Of House” editie niet uitblijven. Masters At Work nemen de 2 schijfjes voor hun rekening, waarbij beide heren 1 disk verzorgen. Het materiaal bestaat vooral uit houseplaten van eind jaren 80 en begin jaren 90. Het is veel herkauwen van bekende platen met hier en daar een iets onbekendere track ertussen. Een greep uit de namen op de tracklist: Reese & Santonio, Mr. Fingers, Rhythim Is Rhythim, KC Flightt, Joe Smooth, Robert Owens, Frankie Knuckles, Cajmere, Romanthony en Blaze. Genoeg om van te genieten dus.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)  

 

 

Various: “The History Of House Edition 01 By Dimitri” (Sony Music)

 Genre: House/ Techno

Bron: CD/ DVD

Datum: 6/2005

Distributie: Sony Music

 DJ Dimitri mag als eerste zijn visie op de geschiedenis van de house tentoonspreiden. Zijn enorme staat van dienst als DJ en producer zal weinig mensen ontgaan zijn. Hij mag zelfs voor een deel verantwoordelijk worden gehouden voor het verspreiden van het housevirus in Nederland. Zijn platenkeuze is altijd diepgaand en met veel smaak geweest; iets dat maar weinig DJ’s kunnen zeggen. In 17 tracks horen we een meeslepende mix met weinig voor de hand liggende, grijsgedraaide tracks. Het is fantastisch om platen van Dave Angel, Plaid, Slam, 2 Guys, Virgo (Four), Sueño Latino, Warp 69, Cajmere, Inner City en 69 (2 bijdragen) weer eens te horen. Vooral het sterke “Technobility” van Eric Nouhan kan ons boeien, maar dit is maar 1 van de vele sterke tracks op deze top CD! Hulde aan DJ Dimitri! We wachten met smart op het komende deel dat vermoedelijk door DJ Marcello zal worden verzorgd.

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Various: “Verve // Remixed 3” (The Verve Music Group)

 Genre: Breaks/ Elektronica/ Abstract Hip-Hop/ Downtempo/ House

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Universal Music

 Deel 3 uit de befaamde “Verve // Remixed” serie is een feit. Ook nu weer gaan bekende en minder bekende remixers aan het werk met werk uit de omvangrijke catalogus van het legendarische Verve label. Het zijn onder andere Bent, RJD2, Carl Craig, RSL en Adam Freeland die hun eigen touch aan het sterke bronmateriaal van namen als Nina Simone, Billie Holiday, Astrud Gilberto en Dinah Washington toevoegen. Het leuke aan dit concept is dat de remixen nogal extreem verschillen met de originele versies. Beste remix komt op naam van RJD2, die Astrud Gilberto’s “The Gentle Rain” op fraaie wijze in een abstract hip-hop jasje giet.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Verve // Unmixed 3” (The Verve Music Group)

 Genre: Jazz

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Universal Music

 Het bronmateriaal voor het fraaie “Verve // Remixed 3” project is ook achter elkaar op een CD gezet. Dit betekend dat je kunt genieten van jazz classics door namen als Billie Holiday, Sarah Vaughan, Jimmy Smith, Dinah Washington, Anita O’Day, Astrud Gilberto en Shirley Horn. Deze tracks zijn uiteraard van een torenhoge kwaliteit en we moeten zelfs de ‘unmixed’ versie van dit project de voorkeur geven!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Riesling Lounge” (Ayia Napa/ ZYX Music)

 Genre: Downtempo/ Lounge/ Nu-Jazz/ World/ R&B/ Pop

Bron: 2-CD

Datum: 6/2005

Distributie: ZYX Music

 Na de sterke release “Chianti Lounge” (met enkel werk uit de Good Looking stal) is er nu een vervolg in de vorm van “Riesling Lounge”. De tracklist is deze keer heel anders opgebouwd en bevat een enigszins onsamenhangende mix van pop, lounge, nu-jazz, R&B en wereldmuziek. Uiteenlopende namen als In-Grid, Sat-R-Day, José Feliciano, Paolo Conte, Mystic Diversions en Ashanti geven deze compilatie kleur. Al met al een aardig project, maar niet echt een aanrader.

 

Cijfer: 6

 (AD)  

 

 

Sabrina Malheiros: “Equilibria” (Far Out Recordings)

 Genre: Brazilian Jazz (Fusion)/ Samba

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Rough Trade

 Sabrina Malheiros is een naam waar wij nog niet zo lang geleden voor het eerst van hoorden (op Kenny Dope’s “Brazilika” compilatie). Deze Braziliaanse zangeres laat haar zang glijden over lekkere Braziliaanse samba ritmes, begeleid met jazzy klanken. In totaal staan er 13 goed te verteren songs op “Equilibria”. Lekkere zomerse muziek die je vaak genoeg kunt horen zonder dat het gaat vervelen! Vergelijkingen met Patricia Marx en Rose Max zijn misschien wel het meest voor de hand liggend. Het album is ook niet voor niets uitgebracht op het Far Out label en sluit aan op veel werk uit de catalogus van het label. “Passa” is voor ons het hoogtepunt op de CD door de lekkere broken beats in combinatie met de Braziliaanse vibe.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Good Looking Experience - 3 For 1” (Good Looking)

 Genre: (Intelligent) Drum & Bass/ Downtempo

Bron: 3-CD

Datum: 6/2005

Distributie: ZYX Music

 Good Looking, het label van LTJ Bukem, komt hier met een geweldig initiatief. Bundel 3 oudere release in 1 box en we hebben een nieuw product. Voor de liefhebber die niet alles uit de catalogus van Good Looking op zijn/ haar CD schap heeft staan, is dit de kans om weer een aantal topreleases rijker te worden. In de box vinden we de disks “Producer 01” door LTJ Bukem, welke tracks bevat die hij produceerde tussen 1991 en 1998. De classics “Atlantis” en “Music” ontbreken uiteraard niet. De tweede CD in de box is “Vocalist 01”, waar MC Conrad zijn naam onder schreef in 2000. In diverse producties van derden zijn de strakke vocalen van Conrad geïntegreerd en dit zorgt voor hoge (bestaande) kwaliteitsmuziek met een nieuwe dimensie. De derde disk in de box is een 2-CD waarbij MC Conrad wederom betrokken is. Het gaat om “Logical Progressions Level 4”. Op disk 1 staan 9 tracks door MC Conrad, aangevuld met 9 ‘studio exclusives’ van uiteenlopende formaties. Deze box is een genot voor de liefhebber van smaakvolle drum & bass!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Ferenc: “Fraximal” (Kompakt) 

Genre: Tech-House/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

Ferenc levert hier een heel goed album af voor het Duitse Kompakt label. In 10 tracks laat hij horen dat je (tech)house uitermate warm kunt laten klinken. De house sound wordt aangevuld met wat elementen uit de elektronica en bovenal een sferische toonzetting. De muziek op “Fraximal” kun je daarom zowel thuis als in een club goed opzetten. De tweede track “Sandia” springt er wat ons betreft uit door de melancholische sound en magische akkoorden, genieten geblazen. Uiteraard staan er nog veel meer heuglijke tracks op dit album! Kijk op www.kompakt-net.de voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD) 

 

 

Alex Cortiz: “Phoenix” (Swirl)

 Genre: Deep-House/ House

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Coast To Coast 

Alex Cortiz is terug met zijn 6e album op Swirl. Na het album “Mesmerising” en tussendoortje “Magnifico!” is hier een album met een nieuwe aanpak. Luisterend naar “Phoenix” horen we veel deep-house met hier en daar een ‘techy’ klankje. Je zou het een vernieuwende combinatie van zijn oude alliassen D’Shake en Paradise 3001 meets Alex Cortiz (als loungeheld) kunnen noemen. Het ‘oude’ komt ultiem naar voren in de tweede track, “Silicon Strings” genaamd. Deze track lijkt bijna een ode aan “Der Klang Der Familie” van 3. Phase. Juist de crossover met de warme Alex Cortiz (lounge)sfeer maakt deze CD aantrekkelijk, al is het niet zo zwoel als de variant die Naked Music vertolkt. Ondanks dat voorganger “Mesmerising” als beter wordt beoordeeld door ons, zijn alle 14 tracks op de CD prima luisterbaar en zijn we wederom overtuigd door deze producer! Klasse!

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Bebel Gilberto: “Bebel Gilberto Remixed” (Ziriguiboom/ Crammed)

 Genre: Brazilian Jazz/ Broken Beats/ Nu-Jazz/ Downtempo/ Deep-House/ Fusion

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Coast To Coast

 Bebel Gilberto bracht in 2004 haar tweede soloalbum uit met als titel “Bebel Gilberto”. Het album werd, net als debuut “Tanto Tempo”, een groot succes met ijzersterke tracks als “Simplesmente” en “All Around”. Nu is er een overzicht van remixen beschikbaar, waarbij groots wordt uitgepakt. Namen als Nuspirit Helsinki, Tom Middleton, DJ Spinna, Latin Project, Grant Nelson, Spiritual South en Thievery Corporation leveren prachtige nieuwe versies af van het hoogwaardige bronmateriaal. De variatie aan invloeden is enorm, maar de Braziliaanse en jazzy inslag blijft vrijwel overal doorklinken in de herinterpretaties. Hoogtepunten: de op broken beats gebaseerde remix van Tom Middleton voor “Simplesmente” en de soulful hip-hop remix voor “Céu Distante” door DJ Spinna.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “City Lounge - Paris / Berlin / London / New York” (Wagram)

 Genre: Lounge/ Downtempo/ Nu-Jazz

Bron: 4-CD

Datum: 6/2005

Distributie: Bang! Distribution

 “City Lounge” laat op 4 verschillende CD’s de ‘lounge’ (in de breedste zin van het woord) sound, verbonden aan een bepaalde stad, horen. Het gaat daarbij om Parijs, Berlijn, Londen en New York. Op deze promo vinden we een 16-tal tracks (4 per stad), waardoor we een redelijk goed beeld krijgen van hetgeen de 4-CD box te bieden heeft. Het resultaat is leuk, maar niet erg verrassend. Op de promo kun je luisteren naar artiesten als Llorca, St. Germain, Gotan Project, Jazzanova, De-Phazz, Beanfield feat. Ernesto (de oer-Berlijner uit Scandinavië), The Cinematic Orchestra, Mr. Scruff, Thievery Corporation, Roy Ayers en Norah Jones. Leuk idee en een waardevolle aanvulling op je collectie.

 

Cijfer: 7,5 

(AD)

 

 

Felix Laband: “Dark Days Exit” (Compost Records)

 Genre: Elektronica/ House/ Nu-Jazz/ Ambient

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Felix Laband was een naam die we slechts één maal eerder hoorden en wel op Monte La Rue’s vierde “Deluxe” verzamelaar op zijn vroegere Cinq Etoiles label. Laband bracht al eerder 2 albums uit op het African Dope label. Zijn derde album is getekend door Compost uit München. De sound op “Dark Days Exit” is erg warm, vooral gebaseerd op elektronica en house. Er zijn maar weinig artiesten die muziek warm kunnen laten klinken binnen het elektronica genre (uitzonderingen zijn Plaid, Aphex Twin en soortgelijken). Bij het beluisteren van openingstrack “Whistling In Tongues” schiet als eerste het woord ‘creatief’ door je hoofd. In de subtiele track horen we nogal wat productietechnische hoogstandjes. In het geval van Felix Laband gaat dit niet ten koste van de songs, maar versterkt het je gevoel om te blijven luisteren. Ondanks het feit dat we geen echter uitschieter op dit ingetogen album kunnen vinden, luistert het als totaal album prima weg en wordt hij na een paar keer luisteren steeds beter.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “LTJ Bukem Presents Earth - Volume One” (Good Looking)

 Genre: (Intelligent) Drum & Bass/ Downtempo/ Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: ZYX Music

 De heruitgave van “Earth Volume One” ontvingen wij hier met open armen. Het is geweldig dat ZYX een groot aantal ‘oudere’ Good Looking releases opnieuw uitbrengt. Het zorgt ervoor dat vergeten parels en ‘instant classics’ blijven voortleven. Op “Earth”, die oorspronkelijk in 1996 verscheen, staan een tiental tracks waarbij het opvalt dat de sound ook toen al zo enorm verfijnd was. Je krijgt downtempo broken beats, nu-jazz en intelligent drum & bass te horen. Er is wel wat veranderd in de sound, maar toch draai je deze muziek zo tussen het huidige aanbod. Met namen als Blame, Doc Scott en LTJ Bukem op de tracklist weet je dat je niet teleurgesteld zult worden.

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Common: “Be” (Geffen Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Universal Music

 Een nieuw album van Common (alias van Lonnie Rashied Lynn) is altijd een leuk feit. Op “Be” staan in totaal 11 tracks, geproduceerd door Kanye West, Common en Derek Dudley. De lekkere soepele lyrics van Common werken prima op de vaak sterke begeleidende deuntjes (uitzonderingen daargelaten). Opvallend is de track “Faithful”; een track die een erg opvallend (soulful) thema bevat wat voor een synergie zorgt tussen vocalen en instrumentatie. Helaas is niet alles op “Be” even goed, maar gelukkig is het totaalplaatje bovengemiddeld qua niveau. Kijk op www.common-music.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Akon: “Trouble” (Universal Records)

 Genre: R&B

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Universal Music

 Akon’s album “Trouble” stamt volgens de verpakking al uit 2003, maar is onlangs pas verschenen. “Trouble” wordt volledig gevuld met harmonieuze R&B deuntjes die goed luisterbaar zijn. De track “Lonely” is momenteel een grote hit op Slam FM en zal waarschijnlijk een succes in de charts gaan worden. Over het algemeen zijn de tracks van Akon van redelijke kwaliteit, een paar uitzonderingen daargelaten. Het sterke van zijn stem is dat hij naast R&B ook een connectie met dub/ reggae heeft.

 

Cijfer: 6

 (AD) 

 

 

Troubleman: “The First Phase” (Far Out Recordings)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Rough Trade

 Troubleman kennen we als Mark Pritchard, de producer die met Tom Middleton grote successen behaalde onder namen als Global Communication en Jedi Knights. Na het album “Time Out Of Mind” is er nu “The First Phase”. Het album bevat een selectie oudere tracks van Troubleman (vaak al verschenen als singles), aangevuld met remixen voor Azymuth (2 maal) en Stereo People. Je krijgt goed geproduceerde (veelal) broken beats te horen, waarvan de track “Where We Stand” (als 12” uitgebracht in 2001) ons het meest aanspreekt. Net als op het eerste album raken we niet in opperste extase van de muziek, maar is het wel bovengemiddeld van kwaliteit. Een CD om zeker eens te checken en te ontdekken.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Ralph Myerz & Jack Herren Band: “Your New Best Friends” (Ryko)

  Genre: Downtempo/ (Retro) Pop/ Funk/ Trip-Hop/ Broken Beats/ House

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Rough Trade

  Via Ryko/ Emperor Norton is hier het 2e album van Ralph Myerz & The Jack Herren Band. Op “Your New Best Friend” staan moeilijk te definiëren tracks welke raakvlakken hebben met (retro) pop, downtempo, trip-hop, broken beats en verder een grote hoeveelheid experimentele additionele invloeden (onder andere funk, house en filmmuziek). Over het algemeen zijn het fraaie songs met vocalen (meestal door Christine Sandtorv) die je te horen krijgt. “Dubspace” is een trip-hop achtige track met sterke vocals (ook goed afgemixt) en aangekleed is met strakke keyboards. Het filmische “My Private Night” kan ons ook zeker bekoren. Door de diversiteit in songmateriaal, verfrissende productie en vooral luisterbaarheid is dit een album om niet te missen! Hoogtepunt: het op broken beats gebaseerde “Escape From The Island” met fraaie melodielijn. Kijk op www.emperornorton.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

  (AD)

 

 

Kim Kocht: “40, Kim” (Kim Kocht Records)

  Genre: Lounge/ World Music

Bron: CD

Datum: 6/2005

  Uit Wenen ontvingen we deze aparte CD gekoppeld aan een Aziatische kok (vrouwelijk). Op de CD staan lekkere ‘lounge’ tracks met een Aziatische tint. Hier en daar horen we ook wat breakbeats voorbij schieten. Het geheel is geproduceerd door Helmut Neugebauer, die we nog kennen van het Lop:Nor project op Ecco Chamber Vienna. De 8 tracks op dit album zijn niet bijzonder te noemen, maar een luisterbeurt is het zeker waard. Kijk op www.kimkocht.at voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Dennis Chambers: “Planet Earth” (BHM Productions)

  Genre: Jazz/ Fusion

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: ZYX Music

  De bekende drummer Dennis Chambers is terug met zijn 4e studioalbum. Met een breed scala aan muzikanten speelde hij werk van onder andere Sun Ra, Adam Rogers, Jim Beard, Lenny Pickett, Dean Brown en Bill Evans. In 12 tracks krijg je veel lekkere moderne jazz (dance) te horen. Je moet wel even rustig gaan zitten voor dit album, want het zijn geen hapklare brokken die je voorgeschoteld krijgt. Een leuk album om te ontdekken van een label dat recentelijk al werk van onder andere Maceo Parker uitbracht. Check www.bhm-music.de voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “Underground Classics Vol. 2” (Funky Chocolate Records)

  Genre: House/ Garage

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Bang! Distribution

  Een stijl die nooit aan populariteit heeft verloren is de US garage sound uit Detroit en New York. Op deze 2e editie van “Underground Classics” staan 12 sublieme house en garagetracks van grootheden als Frankie Feliciano, Osunlade, Kerri Chandler, Kenny Bobien, Roy Davis Jr. feat. Peven Everett en Markus Enochson. De tracks zijn vaak vocaal, soulful en dansbaar, maar bovenal ijzersterk geproduceerd. Check dit aan te raden overzicht.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “Xtreme Mix Over” (Disky Dance)

  Genre: House/ Dance

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Disky Communications

  Rob Boskamp stelde deze 19 tracks tellende verzamelaar samen voor Disky Dance. “Xtreme Mix Over” is een concept dat eigentijdse versies van classics laat horen. Dat betekend bijvoorbeeld dat je “Everybody Loves The Sunshine” nu in een houseversie van Full Intention te horen krijgt in plaats van het origineel door Roy Ayers. Andere voorbeelden komen van Moloko, Room 5, ATFC en Olav Basoski. Een leuke, vermakelijke compilatie met niet al te veel diepgang.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “Elektronische Music - Interkontinental 4” (Traum)

  Genre: Minimal

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

  Lekkere minimal compilatie op Traum. Van diverse continenten, maar vooral uit Europa, zijn bijdragen uit de minimal sector verzameld en achter elkaar gezet. De namen zeggen ons eerlijk gezegd weinig, Nathan Fake uitgezonderd. In totaal komen er 11 tracks voorbij van onder andere Zentex, Oliver Hacke, Steve Barnes, Peter Schumann en diverse anderen. De lange track van Nathan Fake is één van de betere tracks op deze verzamelaar. Kijk op www.traumschallplatten.de voor meer informatie.

 

Cijfer: 6,5

  (AD)

 

 

Various: “Saint-Germaín Des-Prés Café Vol. 6” (Wagram)

  Genre: Nu-Jazz/ Jazzy Deep-House

Bron: CD  

Datum: 6/2005

Distributie: Bang! Distribution

  Deel 6 uit de Saint-Germaín Des-Prés Café serie is een feit. Ook op dit deels wordt weer flink uitgepakt met namen als Jamie Cullum, Mr. Scruff, Benny Sings (uit Nederland), DJ Cam, Hird en Skalpel (Ninja Tune label). Echt origineel is deze serie en sound al lange tijd niet meer, maar toch verschijnt er genoeg moois. Deze compilatiereeks legt altijd een groot gedeelte van de ‘upper class’ uit de nu-jazz scene bloot. Na 18 tracks heb je genoeg sterk materiaal gehoord om je te laten overtuigen tot aankoop.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

K-OS: “Joyful Rebellion” (Virgin Records/ EMI)

  Genre: Hip-Hop/ R&B/ Pop

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: EMI Music Canada

  Kevin Brereton aka K-OS is een Canadese MC die in 2002 het album “Exit” afleverde. Dit tweede album voor Virgin/ EMI is erg vermakelijk. Op “Joyful Rebellion” staan 12 hip-hop meets r&b tracks met een poppy karakter. Het is boeiend materiaal dat je te horen krijgt. De combinatie van de diverse genres wordt op een commercieel verantwoorde manier neergezet! Wellicht ken je de diverse singles van dit album al: “B-Boy Stance”, “The Love Song” en “Crabbuckit”. Al met al een heerlijk luisteralbum!

 

Cijfer 7,5

  (AD)

 

 

Various: “Latin Vibes” (Disky Dance)

  Genre: Latin House

Bron: 2-CD

Datum: 6/2005

Distributie: Disky Communications

  The Bongo Boys mixen deze 2 CD’s tellende verzamelaar aan elkaar. Het idee is simpel: trek alle lekkere latin getinte houseplaten uit de kast en zet ze achter elkaar. Dit zorgt ervoor dat nieuw en ouder werk met elkaar afgewisseld wordt. Op de tracklist staan vele bekende namen zoals Lee Cabrera, Junior Jack, The Goodmen, Milk & Sugar, Olav Basoski, Negrocan, Afro Medusa en Salif Keita. Kortom: een verantwoorde aankoop, geen bijster origineel concept!

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “The Remixes Vol. 3 - Ferry Corsten” (Disky Dance)

  Genre: Trance

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Disky Communications

  Na DJ Tiësto en Armand van Helden is hier ook een compilatie vol remixen van Ferry Corsten. De hoogaangeschreven DJ was oorspronkelijk (voornamelijk) bekend om zijn producties. Naast sterke remixen voor Binary Finary (remix met Tiësto), Cosmic Gate, Kosheen en Future Breeze, staan er ook bedenkelijk oud remixwerk voor F-Action, Chestnut, Hole In One en Roos op deze wederom door Rob Boskamp samengestelde compilatie.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “The Remixes Vol. 2 - Armand van Helden” (Disky Dance)

  Genre: House

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Disky Communications

  Op deel 2 uit de door Rob Boskamp samengesteld ”The Remixes” serie is het tijd voor een overzicht van Armand van Helden remixen. In totaal staan er 12 wisselende tracks op deze compilatie. Het zijn remixen voor toppers als Tori Amos, Basement Jaxx, Nuyorican Soul en CJ Bolland, maar ook remixen voor twijfelachtige namen als 2 In A Room, MC Sar & The Real McCoy en Urban Cookie Collective worden aan je gepresenteerd. Al met al een lekker CD’tje met genoeg tracks die boeien. We missen helaas de sterke remixen van Armand van Helden voor Vida Simpson en Kim English.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “The Remixes Vol. 1 - DJ Tiësto” (Disky Dance)

  Genre: House

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Disky Communications

  Een nieuwe serie is opgestart op het Disky Dance label. Rob Boskamp maakte een selectie van Tiësto remixes en zette ze op 1 schijf. Platenmaatschappij Black-Hole had bezwaar tegen het gebruik van de naam DJ Tiësto, vandaar dat er een sticker met ‘the number 1 DJ in the world’over zijn naam geplakt is. Op de CD staan Tiësto remixen voor namen als Junkie XL feat. Sasha, Kosheen, Mauro Picotto, Jurgen Vries, Saint Etienne, Dumonde, Binary Finary, Green Court, Hybrid, Delerium (met het prachtige “Innocente”), Conjure One en Lost Witness. Al met al een compilatie met tracks van wisselende kwaliteit.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Body Rockers: “Body Rockers” (Universal Records)

  Genre: House/ Dance/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Universal Music

  Na de single “I Like The Way”, die een paar maanden geleden verscheen, is hier een compleet album van de formatie Body Rockers. De 2 mannen die op de cover staan afgebeeld brengen een rauwe dancesound; een sound die een brug tussen pop/ rock en dance slaat. Helaas is de sound nogal commercieel en ‘poppy’ van karakter waardoor deze CD niet voor iedereen even goed nieuws zal zijn. Echt vervelend wordt het nergens, maar van een echt top album kunnen we niet spreken. Wat overblijft is een vermakelijk album met een commercieel verantwoorde club/ popsound. Het afsluitende en meest rustieke nummer “Stuck In A Rut” spreekt ons het meest aan.

 

Cijfer: 6,5

  (AD)

 

 

Various: “In Bed With Nova - Première Nuit” (Nova Records/ Wagram)

  Genre: Chill-Out/ World Music/ Dowtempo/ Trip-Hop/ Jazz (Fusion)

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Bang! Distribution

  De eerste “In Bed With Nova” compilatie bevat een brede selectie aan sfeervolle tracks. Op de tracklist loopt het materiaal uit een van Marvin Pontiac tot David Holmes, van Boards Of Canada tot Wei Chi en van RZA tot The Cinematic Orchestra. De muziek gaat geen moment echt vervelen, maar de samenhang is niet of nauwelijks te ontdekken. Al met al een lekkere luister CD.

 

Cijfer: 7  

(AD)

 

 

Various: “Your Guide To The 30th North Sea Jazz Festival” (Universal)

  Genre: (Nu)Jazz

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Universal Music

  Jazzlabel Verve stelde deze compilatie samen voor overkoepelende maatschappij Universal. Deze ‘sampler’ dient als voorproefje op het komende North Sea Jazz festival dat op 8, 9 en 10 juli in Den Haag gehouden zal worden. Deze CD bevat 13 tracks van uiteenlopende artiesten/ bands als Rita Reys, Matt Bianco, Relax, Jamie Cullum en Oscar Peterson. Voor de liefhebbers van jazz (in diverse varianten) is dit een uitstekend lekkernij ter afwachting van het 3-daage evenement.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “Jazzland Sampler 2005” (Jazzland Recordings)

  Genre: (Nu)Jazz

Bron: 2-CD

Datum: 6/2005

Distributie: Universal Music

  Op deze 2005 editie van de Jazzland ‘sampler’, wordt veel aandacht besteed aan alles dat er in Noorwegen gebeurt op het gebied van moderne jazz. Namen als Bugge Wesseltoft en Sidsel Endresen ontbreken niet, maar ook een groot aantal andere namen weet te overtuigen. Het mysterieuze “1-800-Skauen” van Wibutee is daar een goed voorbeeld van. Instrumentale tracks worden afgewisseld met vocale nummers. Op de 2 disks krijg je een goed idee van hetgeen Noordwegen te bieden heeft op het gebied van de zogenaamde nu-jazz of future jazz.

 

Cijfer: 7

  (AD) 

 

 

Various: “Lust By Jennifer Cardini” (Human/ Discograph)

  Genre: Minimal/ Electro-Clash/ Tech-House

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Bang! Distribution

  Voor de liefhebber van de meer ‘minimale’ sound, is hier een leuke compilatie. Jennifer Cardini (wie kent haar niet?) heeft 18 sterke tracks achter elkaar gemixt. De bijdragen variëren van The Hacker, Slam, DJ Koze en Miss Kittin tot Savas Pascalidis, Misc en Loppaz. Helaas wordt de mix nooit echt spannend, al is het met met tracks van Misc, Dole & Kom en Illektric wel flink genieten. Al met al een prima compilatie vanwege een aantal sterke individuele tracks.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “Flashback - Mix By Triple R” (My Best Friend)

  Genre: Minimal/ Tech-House

Bron: CD

Datum: 6/2005

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

  Triple R mixte deze puike verzamelaar (met erg grauw artwork). Op “Flashback” staan 10 lekkere tracks in de categorieën minimal en tech-house. In het begin van de mix is er weinig melodie waarneembaar, maar dit wordt meer en meer toegevoegd naarmate de mix vordert. De afsluitende tracks van Break 3000 zorgen voor een kers op de taart. Een prima compilatie op het MBF label.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

 

Archief 2005

Juni 2005

Maart 2005

Mei 2005

Februari 2005

April 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002