CD recensies

Juni 2006 

 

 

Various: “La Maison La Rue” (Disque Deluxe)

 Genre(s): Downtempo/ Lounge

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: United Recordings (www.unitedrecordings.com)

 Stiekem zaten we hier al een tijd te hopen op een samenvatting van Monte La Rue’s producties onder diverse namen. We omschrijven dit album als ‘various’, maar eigenlijk had de naam ‘Monte La Rue als kameleon’ ook volstaan. Voluit, met subtitels heet dit concept album La Maison La Rue “Ceci n’est pas une compilation”. Het is razendknap hoe deze ambassadeur van de sfeermuziek ook sublieme producties aflevert. In 2002 kwam zijn debuut “Interludia” uit dat bol stond van de sfeervolle luistertracks. Op dit tweede overzicht van eigen producties vinden we muziek onder aliassen als Tom Urleena, Fabergé, Da Vince en natuurlijk Monte La Rue. In totaal schieten er 17 uitstekende tracks uit de periode 2000 tot en met 2006 aan je voorbij. Sommige van de tracks kun je al gehoord hebben op compilaties (van bijvoorbeeld Enrico Riva) of de meester zelf. Tracks als “Hazy World” en “Moon Over Flamingo Lodge” schieten er uiterst positief uit en ook het overige materiaal is erg sterk! Klasse overzicht wederom! Respect! Kijk op www.disquedeluxe.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

Marsmobil: “Minx” (Compost Records/ G-Stone Records) 

Genre(s): (Retro) Pop/ Elektronica/ Cinematic Sounds

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Roberto Di Gioia is het brein achter de formatie Marsmobil. De sound op “Minx” heeft meer dan eens raakvlakken met de muziek van Air. De muziek behoudt een totaal eigen identiteit, maar de melancholische klanken en diverse kenmerkende Air elementen (vooral uit hun beginperiode) zijn duidelijk waarneembaar. Denk ook aan een cinematische jaren 70 retro-pop sound, aangekleed met elektronica. Gedurende het album horen we prima vrouwelijke vocalen voorbij komen (naam wordt nergens vermeld op de promo). Wel weten we dat Peter Kruder (Peace Orchestra/ 50% van Kruder & Dorfmeister) en Christian Prommer (Fauna Flash) meewerkten aan het album. Hoogtepunt: het naar de oude Air sound verwijzende “Je Suis Lache”. Kijk op www.compost-rec.com voor meer informatie.  

 

Beoordeling: 8

 

 Various: “The ObliqSound Remixes Vol. 2” (ObliqSound)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Broken Beats/ (Deep) House/ World Music

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: ObliqSound (www.obliqsound.com) 

ObliqSound is label dat wij erg hoog hebben zitten. De albums van Grand Pianoramax (deze maand ook besproken in deze rubriek) en Gilfema zijn ijzersterk en ook deze compilatie vol remixen is een ware traktatie. De world en jazz (fusion) invloeden van de originele versies worden door namen als Mark de Clive-Lowe, Domu, Osunlade, Matthew Herbert, Trüby Trio, Riton, Atjazz, Nuspirit Helsinki, Wai Wan, Renovation Unlimited en Nickodemus op briljante wijze nieuw leven ingeblazen en vaak dansvloer geschikt gemaakt. In totaal staan er 12 uitstekende tracks op dit overzicht, dat pas in oktober 2006 zal gaan verschijnen. We willen iedereen aanmoedigen om eens goed te gaan luisteren naar al het mooie materiaal dat dit label te bieden heeft. Kijk op www.obliqsound.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

Various: “Café Copacabana 4” (Ayia Napa/ ZYX Music)

 Genre(s): Latin/ Downtempo/ Lounge

Bron: 2-CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: ZYX Music (www.zyxmusic.com)

 De twee schijfjes, die dit product telt, zijn gevuld met ‘latin flavoured pearls’. De zomer nadert, dus kun je altijd een fijne dosis zonnige, tropische muziek gebruiken om lekker van te genieten. De compilaties van Ayia Napa bieden altijd genoeg sterke attracties om te overleven tussen al die lounge/ downtempo compilaties. Bekende namen als Planet Lounge, Monodeluxe, Lemongrass, Naoki Kenji, Lucky Loop, Audio Lotion, Mystic Diversions en Bobby Brazil zijn niet de enige formaties/ producers die met sterk materiaal vertegenwoordigd zijn op dit album. Dit is een album dat zeker een luisterbeurt waardig is. Je haalt zonder twijfel de zomer in huis met dit product!

 

Beoordeling: 7,5

 

Various: “Café Solaire 10” (Soulstar) 

Genre(s): Downtempo/ Deep-House

Bron: 2-CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Soulstar (www.clubstar.net)

 De serie “Café Solaire” loopt al een hele tijd en is toe aan deel 10. Op dit deel treffen we diverse tracks van onze trots Monte La Rue aan. Ook Project 2000 (Therapy label) is twee maal vertegenwoordigd op de downtempo disk (CD1). CD2 is bestemd voor de meer deep-house getinte producties. Op schijfje 2 vinden we knap werk van onder andere Kenny Bobien, Byron Stingily & Kimara Lovelace en Robert Owens. Dit zijn van die compilaties die niet spannend te noemen zijn, maar voor de minder doorgewinterde muziekliefhebber zeker interessant is. De echte verzamelaar zal het materiaal al lang en breed gehoord hebben, schatten wij in! Kijk op www.clubstar.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

Daniela Mercury: “Bale Mulato” (Net FX/ ZYX Music)

 Genre(s): Axé/ Brazilian Pop

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: ZYX Music

 Daniela Mercury is geboren in Salvador de Bahia, waar ze is opgegroeid met de Axé-muziek, een combinatie van samba en reggae gecombineerd met zang. Aanvankelijk werkte Daniela als danseres, danslerares en choreografe voordat ze op haar 23ste als achtergrondzangeres begon bij de Braziliaanse vocalist Gilberto Gil. In 1991 kwam haar eerste solo-album uit. Mercury weet met haar albums de Axé-muziek populair te maken buiten de grenzen van Brazilië. In haar muziek zoekt ze voornamelijk de popkant van de Axé en gebruikt daarbij de elektrische gitaar naast de traditionele Braziliaanse instrumenten. Naast de muziek, komt tijdens haar show een unieke choreografie naar boven, die beïnvloed wordt door haar ervaring met ballet en moderne dans. Op dit album horen we ook weer een grote pop-injectie terug, waarbinnen een enorme diversiteit aangebracht is. De gezelligheid van de liedjes zijn ongetwijfeld van doorslaggevend belang voor haar immense populariteit. Conclusie: een album om te ontdekken! Binnenkort zal er ook een DVD van Daniela Mercury via Net FX verschijnen. 

 

Beoordeling: 7

 

Illicit: “Cheap Propaganda” (Pottpeople)

 Genre(s): Hip-Hop/ Funk/ Soul/ Pop

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Coast To Coast

 Het vijftal van Illicit levert hier een verrassend goede plaat af. We hoorden al eens eerder werk van de band, maar dat bleef beperkt tot enkele tracks. Op “Cheap Propaganda” staan 13 sublieme, doch korte tracks die internationale aspiraties hebben. De sound is een combinatie van hip-hop, funk, soul en (gitaar)pop. Namen als The Neptunes en TrackAddicts schieten spontaan door je hoofd. De kwaliteit op dit album is zeker gelijkwaardig aan die van het TrackAddicts materiaal. Het materiaal op “Cheep Propaganda” is gewoon erg constant. Jammer is dat het album maar een kleine 45 minuten aan muziek bevat. Van dit soort gezellige songs kunnen we geen genoeg krijgen. Hoogtepunt: het creatieve “Phase 3”, waaraan DJ Sjam zijn medewerking verleende. Kijk op www.illicit.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

Alif Tree: “French Cuisine” (Compost Records)

Genre(s): Nu-Jazz/ Cinematic Sounds/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Compost Records blijft net als Sonar Kollektiv (het label van Jazzanova) onnavolgbaar wat betreft de diversiteit qua releases. Alif Tree bracht al eens een album uit op Universal Music, maar was tot op heden een onbekende naam voor ons. Op dit album treffen we een ‘cinematische’ sound aan die voortdurend gebaseerd is op jazz. De sfeervolle elementen van de filmmuziek klanken zorgen voor een verbluffend resultaat. Zo genieten we enorm van de tracks ”Forgotten Places”; een track die ook als single is verschenen, maar vooral van het sfeerrijke “Enough”. De sfeerrijke downtempo en future jazz muziek op “French Cuisine” is redelijk divers, mooi geproduceerd en bevat her en der wat trip-hop beats. In diverse tracks zijn ‘geleende stukken’ gebruikt uit oude (filmische) jazzmuziek. Deze plaat is wat ons betreft een aangename aanwinst voor de collectie! Kijk op www.compost-rec.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8 

 

Various: “Modern Sounds From Italy 2” (Schema)

 Genre(s): Latin-Jazz/ Nu-Jazz/ Jazzy House

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Schema is weer een fraai overzicht rijker. Het label dat verhoudingsgewijs veel meer artiesten albums uitbrengt, toont de diversiteit van dit nu-jazz label aan de wereld. Gerardo Frisina, S-Tone Inc., Soulstance, The Invisible Session (ook als P. Fedreghini & M. Bianchi), The Dining Rooms en Rosalia de Souza zijn enkele namen die schitteren op dit diverse nu-jazz overzicht. Of het nu om downtempo, latin of jazzy house gaat, alle sounds op Schema zijn een lust voor de liefhebber! Kijk op www.ishtar.it voor meer informatie over dit kwaliteitslabel!

 

Beoordeling: 8

 

Grand Pianoramax: “Grand Pianoramax” (ObliqSound)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: ObliqSound (www.obliqsound.com)

 Grand Pianoramax is een project van Leo Tardin, Jojo Mayer en Ferenc Nemeth. Nu-Jazz is wat je te horen krijgt op dit fraai geproduceerde album. “Starlite” kennen we ook als single release, waarvan we vooral het origineel en de Nuspirit Helsinki remix hoog hebben zitten. Beide versies zijn overigens terug te vinden op dit album. De aanstekelijke broken beats van het origineel (lijkt erop dat het live drums betreft) zijn uitzonderlijk goed geprogrammeerd. Een tweede uitstekende track is “Freestyle Figures”, maar ook van het overige materiaal kun je op aan. Een uitstekend en muzikaal album! Bekijk www.obliqsound.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8    

 

Kyoto Jazz Massive: “10th Anniversary” (Compost Records)

 Genre(s): Future Jazz/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: 2-CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Shuya en Yoshihiro Okino zijn met formaties/ producers als Jazzanova, Domu en 4hero wellicht de grootste namen binnen de future jazz en broken beats scene. Al jaren timmeren ze stevig aan de weg. Hun album “Spirit Of The Sun” uit 2002, dat mede geproduceerd werd door Hajime Yoshizawa (ook bekend als Cosmic Village en Sleep Walker), sloeg in als een bom en zorgde ervoor dat de heren wereldwijde faam kregen. Deze ‘verjaardags’ compilatie bevat muziek van Kyoto Jazz Massive, side projects, remixen voor en door anderen, maar ook met tracks die gebaseerd zijn op de muziek van het duo. De kenners weten nu al genoeg, maar ook de mensen die nooit eerder kennis maakten met Kyoto Jazz Massive kunnen we echt aanraden dit concept album te gaan beluisteren. De muzikale, warme, dansbare jazzy en soulful sounds zijn en blijven een genot voor het oor! Kijk op www.compost-rec.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

Various: “Solaja Session 2” (G-REX Music)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Soul/ Latin/ House

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: G-REX Music (www.g-rex.com)

 Deel 1 van “Solaja Session” werd een aantal jaren geleden enthousiast ontvangen door de critici en bevatte muziek van onder andere Perquisite feat. Benjamin Herman, Mousse T. en Dr. Kucho. Gregor Salto stelde wederom de tracklist samen en doet dit met succes. Deel 2, welke overigens al even uit is, staat ook nu weer vol met lekkere, veelal latin getinte tracks van namen als Omaya, Mindel, !Deladap, Rosalia de Souza (Schema label), Camiel, Dr. Kucho & Gregor Salto en Georgio Schultz. De sfeer op deze compilatie is wederom fris, fruitig, zomers en het sleutelwoord is kwaliteit. Kortom: ren naar je winkel en haal de zomer in huis.


Beoordeling: 7,5

 

Various: “Sunshine Live Volume:018” (Toptrax Recordings)

 Genre(s): House/ Trance

Bron: 3-CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: ZYX Music (www.zyxmusic.com)

 Deze bekende serie behoeft geen introductie meer. Op deze 3-CD worden 2 schijfjes gebruikt om je bij te praten over de huidige stand van zaken op het gebied van de meer commerciële house en trance, aangevuld met een extra mix CD (door DJ-Falk.com). Op het overzicht horen we de hits van het moment zoals Meck feat. Leo Sayer met “Thunder In My Heart Again”, Deep Dish feat. Stevie Nicks met “Dreams” en Till West & DJ Delicious met “Same Man”, maar ook veel minder bekend werk uit de zogenaamde euro-trance hoek. Voor de wat meer commercieel ingestelde dance liefhebber blijft dit een betrouwbare serie met veel herkenbare deuntjes!

 

Beoordeling: 7

 

Can 7: “Safari Club” (Peppermint Jam)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Latin-Jazz/ House/ Broken Beats/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Peppermint Jam (www.peppermint-jam.com)

 Can 7 aka Levent Canseven is een ervaren, in Turkije geboren muziekdier. Zijn album “Safari Club” stamt alweer uit 2003, maar hadden wij nog niet eerder gehoord en besproken op deze site. Dat willen we bij deze rechtzetten, want dit album verdient die aandacht zeker. Can 7 laat op dit album een uiterst divers geluid horen, variërend van nu-jazz, latin-jazz, en house tot broken beats en downtempo. Zangeres Angela Caran zingt mee op maarliefst 5 tracks, wat zeker geen straf is. Opener “Eternally” kenden we reeds van een compilatie en mag ook zeker een hoogtepunt op dit constante album genoemd worden. Ook Blain Paulos zingt een noot mee op de track “Breakfast At The Sahara”. De tropische sound van dit album vormt de meerwaarde! Iedere track is heerlijk om te beluisteren en alleen al de constantheid van het materiaal en de warme sound verdienen respect! Top album!

 

Beoordeling: 8,5

 

Muallem: “Frankie Splits” (Compost Records)

 Genre(s): Hip-Hop/ Experimental/ Elektronica/ House

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Experimenteel met een hoofdletter E; dat is het kernwoord bij dit Muallem album. We ontvingen het laatste jaar al twee singles van de formatie, waarop we een vers geluid aantroffen met een dikke knipoog naar elementen uit oude muziek. Muallem mengt disco, elektronica, electro, hip-hop en house met elkaar en dit alles avontuurlijk en niet doorsnee geproduceerd. Met vele gastartiesten voor onder andere Beans, Shawn Lee, Lyrics Born, Amazon, Wordsworth en The Droids, is dit een aanstekelijke plaat geworden waarop je onder andere ook de bekende tracks “Sweet” (feat. Audrey) en “New Thunder” (feat. Beans) terug kunt vinden.

 

Beoordeling: 8 

 

Various: “The Best Of Breakdance & Electric Boogie 2” (ZYX Music)

 Genre(s): Breakdance/ Electric Boogie/ Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: ZYX Music 

Deel 2 uit deze heruitgegeven serie bevat meer materiaal met een verwijzing naar begin jaren 80. Zo krijg je het sublieme “Rock It” van Herbie Hancock te horen, maar ook tijdloos materiaal van Grandmaster Flash & The Furious Five. Opvallend zijn helaas ook de ‘opvullers’ en de demo mix van Rockwell’s “Somebody’s Watching Me”. Cameo’s “Word Up” heeft weinig met het thema van de compilatie te maken, maar is wel erg leuk om weer terug te horen. Dit is wat ons betreft een tegenvallende compilatie met een klein aantal parels op de tracklist.

 

Beoordeling: 6,5

 

 Jazzamor: “Travel” (Blue Flame Records)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Latin/ Pop

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Coast To Coast 

Bettina Mischke en Roland Grosch zijn terug met een vers album. In 2004 bespraken wij al het aardige album “A Piece Of My Heart”. De lichte pop-achtige tracks van de formatie zijn vaak muzikaal prima luisterbaar, echter de stem van de zangeres gaat vrij snel vervelen. Net als op het voorgaande album staan er zeker een aantal fraaie tracks op deze plaat, maar het is verre van een constant niveau. “Song For Maggie” is ditmaal een positieve uitschieter van de formatie die pop, downtempo, nu-jazz en dancebeats samensmelt met latin en Braziliaanse klanken. Gedurende meerdere tracks zijn het fraaie ‘strijkers’ die de show stelen. Toch kunnen we niet van een topalbum spreken, maar van een gemiddelde aangelegenheid.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

The Nova Dream Sequence: “Interpretations” (Compost Records)

 Genre(s): (Detroit) Techno/ Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 King Britt kennen we vooral als verfijnd producer van hip-hop, nu-soul, ingetogen house en broken beats. Als techno producer hadden we nog nooit werk van hem gehoord. Net als bij veel van zijn sublieme producties uit het verleden, voegt King Britt een flinke potie aan warme geluiden toe aan de dansvloermuziek. De Detroit getinte techno klinkt weliswaar niet vernieuwend, maar het blijft toch zeker een interessante stroming om te volgen en ik ben er dan ook van overtuigd dat deze CD door veel DJ’s gedraaid zal gaan worden!

 

Beoordeling: 7,5

 

 

DJ Maestro & Catch 22: “Mesmerize” (Dig This/ Universal)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Fusion/ Jazz-Dance/ Latin-Jazz/ Jazzy House & Breaks

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Universal Music

 DJ Maestro kennen we vooral als een sublieme DJ en samensteller van een aantal erg succesvolle jazzverzamelaars (denk aan de eerste delen uit de “Blue Note Trip” serie). We hoorden ooit al eens een remix van zijn hand voor een track van FLORiS. Daarom zijn we niet verbaasd dat hij hier in samenwerking met Catch 22 (Jaan & Belmondo) gelijk met een compleet album op de proppen komt. De dansvloer gerichte jazzy tracks hebben een eigentijds karakter en liggen prettig in het gehoor, zonder saai te worden. Af en toe horen we ook een scheutje funk toegevoegd worden. Gastrollen zijn weggelegd voor onder andere Jimmy Rage, Forrest en Lilian Vieira (Zuco 103) op vocaal gebied en Benjamin Herman speelt een noot mee op zijn saxofoon! De 12 tracks op “Mesmerize” kunnen we beoordelen met een dikke voldoende; het album bevat materiaal van een gelijkmatige kwaliteit en een enorme diversiteit binnen het jazz genre. Door dit alles is het totaal geen straf om dit schijfje keer op keer te spelen! Kijk op www.digthis.nl voor meer informatie over dit fijne album!

 

Beoordeling: 8

 

Camiel: “Sunset” (G-REX Music) 

Genre(s): Nu-Jazz/ Soul/ Latin/ House

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: G-REX Music (www.g-rex.com)

 We willen dit debuutalbum van Camiel, dat alweer uit 2002 stamt, toch nog even onder de aandacht brengen. De plaat bevat een geheel eigen sound en visie op de hedendaagse sfeermuziek. Camiel combineert op een knappe manier moderne jazz, soul, latin en house op dit 16 tracks tellende album. De productie klinkt helder en lichtvoetig! Wat vooral opvalt zijn de vele toffe keyboard melodieën (vaak Fender Rhodes klanken). Check van Camiel ook zijn tweede album “On A Day Like This”. Informatie hierover is op www.g-rex.com te vinden.

 

Beoordeling: 8

 

Various: “Compost Black Label Series Vol. 1” (Compost Records)

 Genre(s): (Electro) House/ Elektronica/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 In mei 2005 verscheen de eerste 12” onder de noemer ‘Compost Black Series’. Sindsdien zijn er 10 succesvolle titels verschenen in die serie, waarvan wij de Phreek Plus One release veruit de beste 12” vonden (vooral de track “Shake”). In totaal krijg je 13 diverse tracks te horen van namen als Trickski, Syrup, Minus 8, Martin Peter, Lopazz en Zwicker. De sound is vaak wat rauwer en elektronischer in vergelijking met de warmere sounds waarmee het label jarenlang de wereld veroverde. Eén van de hoogtepunten op deze CD is toch wel de Pascal Hahn & Minus 8 remix voor Minus 8’s eigen “Solaris”. Een lekkere stampende electro-house track met fraaie soundpads. Conclusie: een compilatie om te ontdekken.

 

Beoordeling: 7,5

 

Various: “Thug Lifestyles - Original Soundtrack” (Shift)

 Genre(s): Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: ZYX Music

 Bij de titel “Thug Lifestyles” zul je aan stoere gangster hip-hop denken. Dat krijg je ook, maar wel aangevuld met de nodige soul en andere muzikale elementen die de luisterbaarheid vergroten. Nate Dogg, Xzibit, Outlawz, Snoop Dogg, Daz Dillinger en Napoleon zijn de bekendste namen die je op dit 20 tracks tellende overzicht terug hoort. Jammer is dat er geen echte hits van de bekende artiesten tussenstaan, want een beetje herkenbaarheid op zo’n compilatie kan geen kwaad.

 

Beoordeling: 6,5

 

Sasse: “Made Within The Upper Stairs Of Heaven” (Moodmusic)

 Genre(s): Elektronica/ (Tech) House

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Word & Sound (www.wordandsound.net)

 Deze CD van Sasse komt als een complete verrassing. We dachten bij het opzetten van deze CD: ‘daar heb je weer zo’n simpel minimal albumpje’. Van die gedachten komen we al terug na de prachtige introductie en het opvolgende “Loosing Touch”. De sfeervolle (tech)house meets elektronica sound van Sasse is doordrenkt van sfeer en emotie. Een geluid dat bijna als ambient te typeren valt. Je zit naar klankentapijten te luisteren die begeleid worden van introverte dancebeats, soms begeleid met oude synthesizer, electro en disco invloeden. Sasse aka Klas-Henrik Lindblad weet in ieder geval een verfrissend en fijn geluid neer te zetten. Een CD om te ontdekken en vooral vaak te spelen! Kijk op www.moodmusicrecords.com voor meer informatie!

 

Beoordeling: 8

 

Various: “Dark Noize Recordings Vol. 1” (Dark Noize Recordings)

 Genre(s): Trance

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: ZYX Music (www.zyxmusic.com)

 Voor de liefhebbers van de zogenaamde ´tetter´ trance (bijna volledige gebaseerd op synthesizer keys) is deze compilatie op Dark Noize Recordings een schot in de roos. Op deze label compilatie staan 9 trance tracks van minimaal 6½ minuut per stuk. De tracks zijn allemaal bovengemiddeld van kwaliteit en het overzicht luistert prima weg. Ik denk dat de doorgewinterde tranceliefhebber deze sound wellicht als ´niet eigentijds´ beoordeeld, maar wij beoordelen deze CD puur op de kwaliteit van de muziek!

 

Beoordeling: 7

 

Various: “Come With Me By Misstress Barbara” (Uncivilized World)

 Genre(s): Groovy Minimal/ (Tech) House/ Techno

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Bang! Distribution

 De Canadese Misstress Barbara, ontdekt door Carl Cox, heeft de laatste tijd een enorme opmars gemaakt in DJ land! Ook haar producties slaan aan! Naar eigen zeggen draait Misstress Barbara iets rustiger sinds ± een half jaar. Haar funky technogeluid is nu meer verschoven richting minimal, (tech)house en lichte techno. Opvallend is dat ze nog steeds enorm funky draait en een erg uitgebalanceerde selectie aan elkaar mixt. Wij beoordelen dit als speels, divers, maar qua power toch wel wat rechtlijnig. Net als op Paul Hazendonk’s recente compilatie komt de Lemon 8 classic “Model 8” voorbij. Verder zijn er bekende namen als Trentemøller, Sebo K, Nathan Fake en Oliver Koletzki (laatste twee namen beide geremixt door Dominik Eulberg). Conclusie: een prima compilatie die je in het zelfde rijtje mag scharen als de eerdergenoemde Paul Hazendonk mix CD!

 

Beoordeling: 8

 

S.U.M.O.: “The Danceband” (Heya Hifi)

 Genre(s): House/ Latin

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: MConnexion (www.mconnexion.de)

 

Het duo S.U.M.O. (staat voor: Swedish Underfed Music Operators), bestaande uit Combo en Alf Tumble, kennen we van talloze remixen, waarvan ook ooit een concept album verscheen, “Rebounces” genaamd. Op dit album waren onder andere remixen voor Meitz, Trüby Trio, Blaze, Dalminjo en Brett Johnson. Niet de minste namen dus. “The Danceband” is dus het debuutalbum van S.U.M.O., waarop ze de diversiteit van housemuziek vrij-uit etaleren. Of het nu electro, latin, jazz, funk of soul betreft; S.U.M.O. weet alle kruiden zorgvuldig in de juiste proporties per track te doseren. Zelf strooit de formatie met omschrijvingen als: Nu-House, Afro Electro of Eclectic Dance with a Latin twist. We geloven het allemaal! Op het album wordt het basisduo bijgestaan door vocalisten en muzikanten van wereldklasse: Clarisse Muvemba, Simone Moreno en Aaron Phiri (Hearin Aid) om er maar een paar te noemen. Dit album klinkt als een eigenwijze, doch treffende en redelijk vernieuwende kijk op housemuziek. Uitschieters zijn de latin getinte tracks“Rumba Con Eby” en “No Cuestra Nada”! De eerste single “Tribute/ Factory” doet het al erg goed en heeft reeds een ruime schare aan supporters: Gilles Peterson en Rainer Trüby bijvoorbeeld. Kijk op www.heyahifi.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Various: “House Megamix Vol. 10” (ZYX Music)

 Genre(s): House/ Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: ZYX Music (www.zyxmusic.com)

 Het heeft toch altijd wel weer wat zo net voor de zomer: een megamix met een overzicht van recente, huidige en toekomstige housetracks. Verspreid over 2 CD’s krijg je rond de 60 housetracks op je bordje. Tussen dit grote aantal tracks zitten uiteraard wat hits van dit moment  zoals Meck feat. Leo Sayer’s “Thunder In My Heart Again”. Aanvullende namen: Tom Novy, Tomcraft, Roger Sanchez feat. GTO, Fred Falke en Olav Basoski. Het is één grote regen van bekend en minder bekend werk. Een leuke verzameling van korte aaneenschakelingen van tracks.

 

Beoordeling: 7

 

Various: “The Dysfunctional Family” (Discograph)

 Genre(s): Elektronica/ (Tech) House

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Bang! Distribution

 

Deze ‘mixed-up’ compilatie door Chloé en Ivan Smagghe is wat je noemt een gemiddelde aangelegenheid. Het duo mixt van allerlei elektronische genres (met referenties naar allerlei tijden) aan elkaar met diverse tempo’s. Er staan ook redelijk wat minimal op deze compilatie. Hoogtepunt daarin is toch zeker wel “Wombat” van Wighnomy Bros. Ook de Shinedoe remix voor 2000 And One is erg sterk. We willen deze CD beoordelen als redelijk, maar meer ook niet.

 

Beoordeling: 7

 

Sebastien Tellier: “Sessions” (Record Makers)

 Genre(s): Acoustic Pop

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Record Makers (www.recordmakers.com)

 Sebastien Tellier bracht op Record Makers al twee succesvolle albums uit: “L'Incroyable Vérité” (2001) en “Politics” (2004). Laatstgenoemde werd in 2005 zelfs opnieuw uitgebracht wegens de grote vraag. Sebastien Tellier zagen wij ooit eens in het voorprogramma van Air optreden in de Heineken Music Hall. Toen vonden we het een vreemde vogel: hij zat op een stoel, benen over elkaar, wiebelde onrustig en  speelde intussen gevoelige akoestische popliedjes. Zijn muziek leende zich uitstekend als opwarmer voor Air, maar ook Moby en Röyksopp maakten al eens gebruik van zijn diensten. De muzikale inhoud van “Session” is eigenlijk precies wat we hierboven beschrijven: rustiek, melancholisch, eigenzinnig en vooral apart! Toch willen we iedereen aanraden om deze unieke sound eens te gaan beluisteren.

 

Beoordeling: 7

 

DJ Spinna: “Intergalactic Soul” (Papa Records)

 Genre(s): Hip-Hop/ Nu-Soul/ Broken Beats/ (Deep) House

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: V2 Music 

DJ Spinna staat hoog in ons lijstje van favoriete DJ’s en producers. Waarom? Dat laat hij op dit album weer eens duidelijk horen. De turntable hero gaat op dit album de samenwerking aan met mensen als N’Dea Davenport (van The Brand New Heavies), Heavy, The Free Radikalz, Eric Roberson, Phonte (van Little Brothers), Selan, en Lizz Fields. De singles “Outta Time” (met The Free Radikalz), “We Can Change This World“ (met nu-soul sensatie Heavy) en de huidige single “Back 2 U” (met Selan) zijn ook allemaal terug te vinden op dit ijzersterke album! Het vleugje aan frisse, doch soulful en funky elektronica tinten die Spinna constant toevoegt in de muziek is van buitengewone klasse. Ook de kronkelende ritmes zijn onderscheidend goed. Net als de vele sterke single releases op dit sublieme label is dit een album om niet te missen! Nu al één van de beste albums van 2006! Kijk op www.paparecords.co.uk voor meer informatie. Tip: check ook de door DJ Spinna geproduceerde track voor Groove Collective, “What If” genaamd. Deze titel kun je op het BHM label vinden.

 

Beoordeling: 9

 

 

Various: “Science Fiction Jazz Volume 9” (MOLE Listening Pearls)

 Genre(s): Electro/ House

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Intergroove (www.intergroove.de)

 Robert-Jan Meyer aka Minus 8 bracht eind vorig jaar de negende editie uit de “Science Fiction Jazz” serie uit op het bekende MOLE label. De laatste editie die wij bespraken was deel 7 (uit 2002) en er is blijkbaar een hoop veranderd qua platenkeuze van Minus 8, want we horen nu veel meer electro, elektronica, sfeerrijke minimal en (retro) house invloeden voorbij komen. Namen als Daniel Wang, Justus Köhncke, Yonderboi, M.A.N.D.Y. vs. Booka Shade en Âme bevestigen deze omslag. Wat blijft is dat Minus 8 een verdomd goede neus voor het uitzoeken van kwaliteitstracks heeft. Qua sferen weet hij warmte en diepe ‘sounds’ goed te doseren. Kortom: dit is zo’n compilatie die je eerst even moet gaan beluisteren, maar je zeker niet zal teleurstellen. Opvallend: het gebruik van Dave Angel’s classic “Airborne” in de bekende ‘Drums Suck’ versie, als afsluitende track. Kijk op www.mole.de of www.daredo-music.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Oakenfold: “A Lively Mind” (Perfecto Music/ EMI Music)

 Genre(s): House/ Trance/ Breaks/ Elektronica/ Pop/ Rock

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: EMI Music

 Paul Oakenfold is na 4 jaar weer terug met een nieuw album. Net als voorganger “Bunkka” uit juni 2002 is dit weer een uiterst divers album geworden. Hij weet een hele eigenwijze sound neer te zetten, waarbij hij soms teruggrijpt naar herkenbare elementen uit tracks van mensen als Benny Benassi en onze DJ Tiësto. Bij de trance track “Amsterdam” herken je duidelijk de bewerkte percussie van Tiësto’s “Traffic” bijvoorbeeld. Op het album krijg je naast de bekende trance en electro-house sounds ook een flinke dot aan pop en rock getinte elektronica mee. De heftige gitaren worden her en der ook vergezeld door puike breaks. Gastrollen zijn weggelegd voor Pharrell Williams, Brittany Murphy en Grandmaster Flash. Kijk op www.pauloakenfold.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

Various: “Therapy Works By Bart Thimbles” (Therapy Records) 

Genre(s): Downtempo/ Nu-Jazz/ House/ Broken Beats/ World Music

Bron: 2-CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: United Recordings

 Therapy Records is al jarenlang toonaangevend op het gebied van cinematische downtempo en door world music beïnvloedde jazzy chill-out muziek. Bart Thimbles selecteerde een grote diversiteit aan materiaal van artiesten Project 2000, Neobe, Adani & Wolf en Praful voor dit overzicht van 5 jaar Therapy Records. Op CD1 krijg je de ‘cinematische’ kant van het label te horen, waaronder onze favoriet “The Sign & The Seal” van Adani & Wolf’s eerste album “Les Seigneurs”. Op CD2 krijg je meer cross-over sounds te horen, waarbij ‘musical influences from India’, Afrikaanse percussie en ‘bamboo flutes’ de dienst uitmaken. Een indrukwekkend overzicht met veel moeilijk te vinden tracks (niet meer verkrijgbaar op vinyl), speciale edits en remixen voor een label waar we nog heel veel van gaan horen in de komende jaren!

 

Beoordeling: 8,5  

 

Various: “… Broad Casting By Jazzanova” (Sonar Kollektiv)

 Genre(s): Elektronica/ (Deep) House/ Broken Beats/ Abstract Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Wanneer Jazzanova een compilatie uitbrengt, weet je bij voorbaat al dat het goed zit met de kwaliteit. Op “… Broad Casting” vinden we 20 tracks uit de Solar Kollektiv stal waaronder diverse ‘exclusives’. Alle grote namen uit de stal komen voorbij zoals: Clara Hill meets Atjazz, Wahoo (vermoedelijk met vocalen van Jimi Tenor), Eva Be feat. Joe Dukie, Âme, Capitol A, Fat Freddy’s Drop (geremixt door Jazzanova zelf), Slope feat. Ovasoul7, Nicola Kramer en The Slapped Eyeballers. De vele toptracks zorgen ervoor dat dit een onmisbaar overzicht is voor iedere muziekliefhebber. Opvallend zijn de sterke bijdragen van Capitol A (tweemaal geremixt door Starship) en de Charles Webster mix voor Slope feat. Ovasoul7. Kijk op www.sonarkollektiv.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 9

 

 

Volcov Presents Isoul8: “Balance” (Sonar Kollektiv)

 Genre(s): (Deep) House

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Lowlands Distribution

 Volcov aka Isoul8 kennen we als 50% van het Rima project, een samenwerking met Domu (aka Umod aka Bakura). Isoul8 brengt in de meeste gevallen een levendige, full vocal deep-house sound, die lekker ingetogen klinkt en voelt als een behaaglijke, frisse zomerbries! Ook zijn uitstapjes richting Detroit tech-house zijn bijzonder sterk, denk hierbij aan de track “How I Feel”. Door de samenwerking met vele vocalisten is dit een uiterst divers luisteralbum geworden, waarbij we ook zeker elementen uit de Rima sound terughoren. Meewerkende artiesten zijn: Diamondancer (bekend van Jimpster), Valerie Etienne, Paul Randolph, Rasiyah & Osunlade, Just One, Marcus Begg, Nadirah Shakoor en Kaidi Tatham. Bijna iedere track op dit album is een voltreffer! Daarom kunnen we niet anders dan een hoge waardering opschrijven! Kijk op www.sonarkollektiv.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Supperclub - Nomads 4” (United Recordings)

 Genre(s): Downtempo/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: United Recordings

 Deel 4 van de Supperclub serie “Nomads” is een feit. Pas geleden werd een laatste deel uit de reguliere Supperclub serie uitgebracht, maar deze “Nomads” serie is zo ‘alive and kicking’ als wat. De oriëntaals klinkende downtempo/ lounge tracks van artiesten/ formaties als Angel Tears, Praful, Fish Go Deep feat. Tracey K., Riovolt, Madrid De Los Austrias, S-Tone Inc. (Schema label) en Fat Freddy’s Drop (Sonar Kollektiv label) zijn grotendeels goed gekozen en daardoor blijf je met een positief gevoel geboeid luisteren.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Monolake: “Polygon Cities” (Monolake/ Imbalance Computer Music)

 Genre(s): Elektronica/ IDM/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Monolake (www.monolake.de)

 Monolake bestaat uit Torsten Pröfrock en Robert Henke. Het duo maakt stoere elektronica die klinkt als een afgeslankte variant van de sound van Warp artiesten als Plaid en Aphex Twin (zijn melodische sound). Op dit album staan 9 uiteenlopende tracks waarbij we bemerken dat er veel aandacht aan de details is besteed. Minpunt is de beperkte mate van echte interessante melodieën. Pluspunten daarentegen zijn de beats, percussie en additionale effecten. Een mooi voorbeeld daarvan is de track “Invisible” dat met zijn stoere elektronica breaks zeker op een volume verhoging op je installatie rekent. Kijk op www.monolake.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Omaya: “Novo” (G-REX)

 Genre(s): Jazz/ Lounge/ Pop/ Chill-Out/ World

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: G-REX (www.g-rex.com)

 Omaya is een Deens-Bulgaarse formaat welke een mix van jazz, lounge, pop en wereldinvloeden brengt. Dit 13 tracks tellende debuutalbum van Omaya staat bol van de bovengemiddelde tracks, waarbij de bedwelmende vocalen worden ondersteund door warme klanken. Het experimentele karakter van het album verdient zeker een pluim, maar het niveau van het Mindel album (ook op G-REX verschenen) wordt niet behaald. Kijk op www.g-rex.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7 

 

IAMX: “The Alternative” (61seconds Records)

 Genre(s): Electro-Pop/ Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Bang! Distribution

 Chris Corner, bekend van de formatie Sneaker Pimps, laat weer van zich horen middels dit IAMX project. Op het album krijg je uiterst fraaie ‘poppy’ tracks te horen met een hoog jaren 80 gevoel. De vocals doen me her en der denken aan Muse, maar toch is dit muziek met een geheel eigen geluid. De 11 tracks op deze CD zijn erg prettig in het gehoor liggend, waarbij we de wat ingetogen track “Lulled By Numbers” erg hoog hebben zitten. Kijk op www.iamx.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

Hot Chip: “The Warning” (EMI Records)

 Genre(s): House/ Breaks/ Electro/ (Synth) Pop/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: EMI Records

 Hot Chip bestaat in basis uit Joe Goddard en Alexis Taylor. Op dit album “The Warning” krijg je house, breaks en synth-pop getinte songs te horen. Strooi hier vocalen overheen in de categorie Benny Sings en je hebt een puik en divers album dat niet voor aardverschuivingen in muziekland gaat zorgen, maar zeker eens luisterbeurt waardig is. We zagen overigens een single van Hot Chip in diverse top 10 lijsten van DJ’s staan! Een goed teken!

 

Beoordeling: 7

 

Silent Poets: “Sun” (Poussez!/ Nocturne)

 Genre(s): Chill-Out/ Downtempo/ Dub

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Bang! Distribution

 Het duo Michiharu Shimoda en Takahiro Haruno draait al een tijdje mee in de zogehete downtempo scene. Ze worden op dit album her en der bijgestaan door de bekende vocalist Shawn Lee (remember “Happiness”). Het album begint met een aantal depri tracks boordevol met donker gestemde strings. Gelukkig treffen we daarna een pittige diversiteit aan, waaronder fraaie dubby downtempo!

 

Beoordeling: 7

 

Bauchklang: “Many People” (Klein Records)

 Genre(s): Beatbox Art/ Freestyle Jazz

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Klein Records (www.kleinrecords.com)

 Bauchklang (the vocal groove project) bracht in 2001 al een album uit op Ecco Chamber Vienna, “Jamzero” genaamd. De formatie bestaat uit leden Andreas Fraenzl, Gerald Huber, Karl Schrumpf, Alex Boeck, Pollard Berrier en Philipp Sageder. Bauchklang laat middels beatbox skills horen dat voor het maken van percussie geen drumcomputer noodzakelijk is. Op dit nieuwe album wordt deze unieke sound ook nog eens vocaal ondersteund met zang. Na 17 tracks en vele tempowisselingen later, kunnen we spreken van een puik album voor de avontuurlijke muziekliefhebber.

 

Beoordeling: 7

 

 

Mindel: “Daylight” (G-REX)

 Genre(s): Latin Breaks/ Latin-Jazz/ Downtempo/ Pop

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: G-REX (www.g-rex.com)

“Daylight” is het debuutalbum van Mindel. De laidback sound van deze formatie rondom zangeres Mindel valt te omschrijven als een collage van muzikale en persoonlijke herinneringen. De uitstekende stem van Mindel in combinatie met de sample-jazz van producer Rue Rapide geeft het album een authentieke sound. Vooral de flamenco meets latinsound van “Lust” spreekt ons hier erg aan. Wat overblijft is een subliem album waarbij broken beats, downtempo en vooral veel warme klanken waarneembaar zijn! Kijk op www.g-rex.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Sofa Surfers: “Sofa Surfers” (Klein Records)

 Genre(s): Pop/ Funk/ Soul

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Klein Records (www.kleinrecords.com)

 Sofa Surfers is de formatie rondom leden Wolfgang Frisch, Michael Holzgruber, Markus Kienzl en Wolfgang Schlögl. Ze hebben al een flinke staat van dienst opgebouwd met een diverse, podiumgerichte sound. Mani Obeya is de man met de fantastische vocalen op dit album. Het doet ons een beetje denken aan de zanger van Lighthouse Family en Seal. De ‘dubby’ inslag van zijn stem doet het wonderbaarlijk goed op de ‘poppy’ funk en soul tracks. Dit is zo’n album waarop je weinig echte piektracks vind, maar tegelijkertijd een plaat is waar je zonder moeite naar blijft zitten luisteren! Kijk op www.sofasurfers.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Sound Shifting By Paul Hazendonk” (Manual Music)

 Genre(s): House/ Minimal/ Tech-House/ Techno

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Kompakt Music (www.kompakt-net.de)

 Dit is alweer de derde compilatie die Paul Hazendonk mixt. Deze getalenteerde DJ/ producer wacht nog steeds op een ‘grote’ doorbraak, welke wij hem zeker nog zien maken, gezien zijn uitstekende platenkeuze en prima mixstijl. Op “Sound Shifting” laat hij wederom horen over een uiterst divers geluid te beschikken. Zo horen we gedurende de mix house, minimal, tech-house en lichte techno voorbij komen. De classic “Model8” van Lemon8 is tof om weer eens te horen, maar voor ons gaat het op deze CD vooral om de sterke bijdrage van Oliver Hacke en Edo van Asseldonk (in dit geval geremixt door Jeff Bennett). Conclusie: dit is de derde bevestiging dat het een kwestie van tijd is voordat deze DJ doorgroeit naar de grootste podia. Kijk op www.paulhazendonk.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Coloma: “Dovetail” (Klein Records)

 Genre(s): Pop/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Klein Records (www.kleinrecords.com)

 Coloma bestaat uit Rob Taylor en Alex Paulick. Op dit album voor Klein Records krijgen we 10 breekbare downtempo poptracks te horen. De lichte sound van Coloma is prettig in het gehoor liggend en wordt begeleid met vocalen die je moet zoeken in de hoek van Jamie Cullum. Echt spannend is dit album absoluut niet, maar de muziek op “Dovetail” luistert gewoon lekker weg! Da’s ook wat waard. De 12” single “No Moving Parts” bevat interessante remixen door onder andere Justus Köhncke. Kijk op www.kleinrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Cibelle: “The Shine Of Dried Electric Leaves” (Crammed Discs)

 Genre(s): (Brazilian) Pop/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Coast To Coast (www.coasttocoast.nl)

 De tweede CD van Cibelle, “The Shine Of Dried Electric Leaves”, ligt nu in de schappen. Na haar zelfgetitelde debuut uit 2003 en EP/ dual disc “About A Girl”, die eind vorig najaar verscheen werd al duidelijk dat de Braziliaanse Cibelle nieuwe vernuftige wegen in slaat. Ze heeft São Paulo al geruime tijd verruild voor Londen, zuigt de nieuwe invloeden in zich op en maakt gebruik van een grote variëteit aan elementen om unieke, fantasierijke en betoverende muziekstukken te creëren. Ze combineert “rootsy” akoestische instrumentatie en elektronische bewerkingen, luidruchtige gitaren en kinderspeelgoed (zoals een speeldoos in “Phoenix”), fascinerende ‘soundscapes’, geluidseffecten en pure melodieën. Het resultaat is divers, uniek, spontaan, muzikaal, maar wel erg lichtvoetig.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

F.U.K.T.: “Play With Fire” (Murena Records)

 Genre(s): Drum & Bass/ Breaks/ Dub/ Reggae

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Playground Music (www.playgroundmusic.com)

 F.U.K.T. brengt ruige muziek voor op het live podium. De CD opent (na de intro) met het wilde “Open Your Mind”, dat naast de drum & bass breaks wordt voortgestuwd door strakke, zware ragga lyrics van Mandingo. “Need You” daarentegen is weer meer een ‘soulful take on drum & bass’, maar de brute power blijft. Na de twee snoeiharde openers krijg je breaks te horen in alle vormen en maten. Middels “Run Things” worden we verrast met een uitstekende dub/ reggae track. Deze korte track loopt als een trein! De overige tracks zijn ook prima te doen. Voor de liefhebber van knetterharde drum & bass is dit album sowieso ‘not to miss’. Kijk op www.murenarecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Melnyk: “Silence” (Gaymonkey Records)

 Genre(s): Electro/ Elektronica/ House/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Astral Music

 Melnyk is een klassiek geschoolde muzikant en electro DJ, geboren en getogen in Canada, maar nu woonachtig in Londen. Op het Gaymonkey label (wat een naam). Zijn album “Silence” bevat een wisselvallig overzicht van een sound die te omschrijven valt als een combinatie van elektronica, electro, disco en house. Het is een album geworden dat momenten voor de dansvloer als thuis bevat. In een aantal gevallen wordt Melnyk bijstaan door labeleigenaresse Sara Berg (on vocals) en in 1 geval door Haffi. De melodische electro sound van Melnyk weet echter niet volledig te overtuigen. Daarvoor klinken de producties te ‘doorsnee’.

 

Beoordeling: 7

 

 

Tuxedomoon: “Bardo Hotel Soundtrack” (Made To Measure)

 Genre(s): Filmmuziek/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: Coast To Coast (www.coasttocoast.nl)

 2 juni werd de nieuwste, door hen zelf zo genoemde, “road movie of the mind” van het mythische Tuxedomoon uitgebracht. In 2004 kwamen ze al bij elkaar voor “Cabin In The Sky” en in de lente van 2005 reisden ze terug naar San Francisco (waar de band gevormd werd in de late jaren ’70) om nieuw materiaal te schrijven. In plaats van een nieuw album, werd echter een serie “spontane composities” opgenomen (zoals Mingus het genoemd zou hebben). Al snel de basis van een zijdelings project, dat bedoeld is als muziek voor bij een film-soundtrack. “Bardo Hotel Soundtrack” bestaat uit geïnspireerde instrumentale stukken, vermengd met verschillende muzikale schetsen en weloverwogen 'sounds' en komt uit op het Made To Measure label, Crammed’s legendarische instrumentale/ soundtrack serie uit de jaren ’80 en ’90. De muzikale kunsten van dit gezelschap zijn indrukwekkend en de serieuze, diepgaande, vaak donkere sound van Tuxedomoon is erg fraai voor de liefhebbers van experimentele muziek en soundtracks. 

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “All American Rap Vol. 2” (Mo Beatz Records!)

 Genre(s): Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: ZYX Music (www.zyxmusic.com)

 Voor de mensen die van de wat onbekendere hip-hop houden, is deze compilatie op het Mo Beatz label een uitkomst. Namen als U.N.I., G.A.M.E. en Flesh & Blood zeggen ons in eerste instantie niets, maar ze leveren geen onaardig werk af. De sounds op deze compilatie zijn meer dan eens doordrenkt van soul en dat vinden we altijd prettig! Het is niet de kwaliteitsstandaard van artiesten als DJ Spinna en consorten, maar vermakelijk is deze muziek zeker.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

Tupac Shakur: “Thug Life - The Thug Collection” (Black Claw)

 Genre(s): Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 6/2006

Distributie: ZYX Music (www.zyxmusic.com)

 Voor de fanatieke 2pac fans is er weer een nieuwe overzicht verschenen op het Black Claw label. Deze ‘Thug Collection’ bevat een twaalftal tracks waarbij de overleden rapper op elke track wordt bijgestaan door een gastartiest. Hieronder bevinden zich namen als Snoop Doggy Dogg, The Notorious B.I.G. (ook reeds overleden), D’wayne Wiggins en in meerdere gevallen door D.A.N. Hustlers. Voor de één zal dit een leuk overzicht zijn, voor de ander een twijfelachtig concept album. Beluister deze CD en oordeel zelf.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

Archief 2006

November 2006
Oktober 2006 Mei 2006
September 2006 April 2006
Augustus 2006 Maart 2006
Juli 2006 Februari 2006
Juni 2006

Januari 2006

 

Archief 2005

December 2005

Juni 2005

November 2005

Mei 2005

Oktober 2005

April 2005

September 2005

Maart 2005

Augustus 2005

Februari 2005

Juli 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002