CD recensies

Maart 2004 

 

 

Funkstörung: “Disconnected” (!K7)

 Genre: Elektronica/ Downtempo/ Trip-Hop

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Funkstörung komt hier na 4 jaar met een volwaardige opvolger voor het album “Appetite For Disctrution”. Op het album wordt samengewerkt met artiesten als Tes, Enik, Sarah Jay (bekend als vocaliste op Massive Attack’s album “Mezzanine”), Lou Rhodes (Lamb) en Marc Boombastic. Er wordt bij de vocals veel gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘stretch’ methode. Met andere woorden: de vocalen worden uitgerekt wat voor een spectaculair effect zorgt. Funkstörung blijft ‘catchy’ elektronica songs maken met een lekker ‘poppy’ gevoel. Wat ons betreft een album voor een breed publiek. Kijk op www.pias.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

The Youngsters: “The Army Of 1-0” (F Communications)

 Genre: (Tech) House/ Techno/ Elektronica/ Breaks/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 The Youngsters brengen hier hun 2e album voor F Communications uit, het label van super DJ/ producer Laurent Garnier. Producers Oliver Mateu en Gilles Escoffier komen hier met een waardevol vervolg op hun in 2001 verschenen voorganger “Lemonorange”. De sound van The Youngster beweegt zich ergens tussen house, techno, breaks en ook chill-out in. Het is muziek die prima te vergelijken valt met recent werk van Agoria en Oxia (tevens Franse tech-house en techno producers), maar ook met Funk D’ Void valt gemakkelijk een vergelijking te trekken. Naast de soepele producties horen we ook duidelijk het ‘Detroit’ technogevoel terugkomen in de muziek. De piano housetrack “Café De La Poste” hoorden we al eerder op het “Megasoft Office 2003” labeloverzicht van F Communications en geldt als één van de hoogtepunten op dit album. Voorafgaand aan “Café De La Poste” horen we de melodramatische ‘chill’ track “The Pink Sox” die ons doet denken aan DJ Food’s “The Sky At Night” (van het album “Kaleidoscope” op Ninja Tune als we ons niet vergissen). Ook de downtempo track “Notes For Maïchau” ligt perfect in het gehoor, maar is wel een tikkeltje donker. De tracks van de onlangs verschenen single “Confidential Music Volume 3” staan overigens niet op dit nieuwe album. Check dit album in je platenzaak is ons advies. Op www.theyoungsters.net kun je meer informatie over deze formatie vinden.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Jazzamor: “A Piece Of My Heart” (Blue Flame Records)

 Genre: Nu-Bossa/ Latin Lounge

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Coast To Coast

 Jazzamor bestaat uit Roland Grosch (piano/ rhodes) en zangeres Bettina Mischke. Samen maken ze muziek die ze zelf beschrijven als nu-bossa en latin lounge. Bij beluistering van deze muziek gaat deze omschrijving ook zeker op. De muziek is uitermate strak geproduceerd en ligt perfect in het gehoor. De zang is echter niet bijzonder goed, wat vrijwel overal goed gemaakt wordt door de melodieuze begeleiding. Na 14 tracks kunnen we spreken van een lekker luisteralbum met vermakelijke muziek, meer ook niet.

 

Cijfer: 7,5

(AD) 

 

 

Various: “Fuse - Ten Years Techno Music” (N.E.W.S.)

 Genre: Techno

Bron: 2-CD

Datum:3/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Goed nieuws voor de liefhebbers van techno; Fuse trakteert de luisteraar hier op een 2-CD release met een overzicht vol topclassics die je graag in je collectie wilt hebben. In totaal krijg je 23 tracks te horen, allemaal uit de periode 1994 tot nu, met een grote diversiteit. Zo krijg je de beuktechno van Speedy J te horen, maar ook de electro van Anthony Rother en de sferische muziek van Gerd en DJ Roland aka The Aztec Mystic (“Jaguar”). Naast de genoemde namen schieten ook Joey Beltram, Luke Slater, Dave Clarke, Heiko Laux, LFO versus F.U.S.E., The Advent en Vitalic met scherp. Een waardevol overzicht!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Avril: “Members Only” (F Communications)

 Genre: Downtempo/ Pop

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Avril viel in 2002 al op met het album “That Horse Must Be Starving”. De poppy sound op dat album was een nieuwe uiting qua stijl van het F Communications label, want voor die tijd hadden ze nog niet zoiets uitgebracht. Dit nieuwe album bevat meer sfeervolle (vaak downtempo) popsongs met Franse en Engelse vocals. Openingstrack “Urban Serenade” is een uiterst prettig opwarmertje, want daarna wordt de sound iets rauwer. Naast het pakkende en zeker krachtige “Power” is ook de retro-sound van “Eve” erg lekker om naar te luisteren. We kunnen in zijn totaliteit spreken van een prima album, dat erg goed geproduceerd is en een meer popgericht publiek moet aanspreken.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Floor Filler” (N.E.W.S.)

 Genre: Grooves/ House

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Jan Godrie en Ronny Caslo maakten deze toegankelijke mix voor het wat meer top 40 gerichte dancepubliek. Op de compilatie, die 20 tracks telt, staan veel recente hits uit het grooves en house genre. Denk hierbij aan werk van Paul Johnson feat. Chynna, Room 5 feat. Oliver Cheatham, Chicks On Speed, Junior Jack feat. Robert Smith, IIO, Rune en Mylo. Hoogtepunt: toch wel Mylo’s aanstekelijk “Drop The Pressure”. Conclusie: een soort van semi megamix met alle recente clubkrakers.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Various: “3 Years Club Industria” (N.E.W.S.)

 Genre: (Groovy) House

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 ‘3 Years Club Industria’ is een verjaardagscompilatie voor de trendy Antwerpse Club Industria. Op de compilatie, die is samengesteld en gemixt door Den Hétrix en Bill (wie kent ze niet?), staan lekkere groovy house tracks met een hoog ‘feel good’ gehalte. Bekende tracks van Rune, Ritmo-Dynamic en Dr. Kucho! worden afgewisseld met iets minder voor de hand liggende namen als Ritmo Da Dua, dat “Universal Love” liet remixen door Brian Tappert (geen slechte zet). Met de zomer in aantocht is dit een prima pre-summer aankoop!

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Quant: “Getting Out” (Ecco Chamber Vienna)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Jonas Quant is terug met een fraai nieuw album. In 2000 verscheen zijn debuut “Quantistical Quantasm” op het label Dot. “Getting Out” verschijnt echter via het hoog aangeschreven Ecco Chamber Vienna label. Quant’s producties variëren nog steeds van soepele broken beats tot downtempo met veel funk. Hij lijkt duidelijk geïnspireerd door de West-Londense broken beats scene en het Duitse Compost label, want in die hoek moet je zijn sound zoeken. Bij de track “Babu” wordt dit overduidelijk. De ‘smerige’ acid basses worden op je afgevuurd in samenspraak met lekkere, warme Fender Rhodes klanken en koorstemmen. Van dit album verscheen “Miracle Man” al eerder als single release. Bij deze track, ook een hoogtepunt op het album, mengt Quant disco met broken beats en sterke vocalen. Naast de eerdergenoemde tracks is het uptempo “Never Thought That” ook dik in orde door de motiverende, voortstuwende beats in combinatie met warme ‘keys’ en dat zorgt ervoor dat je voorzichtig een danspasje wil maken. Het is erg jammer dat dit album een kleine 55 minuten duurt, want van dit soort werk kunnen we hier geen genoeg krijgen! Een kandidaat voor de jaarlijstjes!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “10 Years Of Kanzleramt” (Kanzleramt)

 Genre: Tech-House/ Techno/ Electro

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

‘Dedicated To All Believers’ geeft de hoes van deze jubileum disk aan. Kanzleramt bestaat 10 jaar en dat moet gevierd worden. Inmiddels is het label uitgegroeid tot een authoriteit op het gebied van sfeervolle en mooi gelaagde techno. Het label bracht artiesten als Diego, Johannes Heil, Anthony Rother, Alexander Kowalski en natuurlijk Heiko Laux (labelbaas) voort. Er staan 12 sublieme tracks op deze leuke verzamelaar! Het werk van Fabrice Lig is weer even lichtvoetig en melodieus als altijd. Diego’s remix voor zijn eigen “Me Fragments” is extreem catchy door de rollende bassline en fraaie sfeervolle versiering qua melodieën. Double X’s track “Renounce” komt natuurlijk van de “Charis” single (ruim een jaar geleden uitgebracht) en laat horen waar Alexander Kowalski goed in is; namelijk funky, maar ook stevige sfeermuziek maken! Datzelfde kunstje hoor je in een nog ‘warmere’ vorm terug bij zijn solotrack “Dark Soul Part 3”. Kortom: een uiterst fraai overzicht van Kanzleramt classics!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “Marco V - Combi:nations” (ID&T Music)

 Genre: Breaks/ P rogressive/ Tech-House/ Trance/ Techno

Bron: 3-CD

Datum: 3/2004

Distributie: Universal Music

 Marco V wil middels deze 3-CD compilatie zijn diversiteit aan het publiek tonen. Dat lukt Marco V prima, want qua platenkeus is deze compilatie briljant te noemen. Op disk 1 (‘In Charge’ genaamd) horen we in de beginfase een breakstrack en daarna vooral progressieve house van producers als Echomen, Chris Raven, The Ambush en Paul Jackson & Steve Smith. Op disk 2 krijg je meer trance getinte muziek te horen, waarbij ook Marco’s eigen (huidige) tracks op de hoek komen kijken. Van zijn nieuwe single horen we zowel “Godschild” als “Echnaclava” voorbij komen. Naast enkele remixen door Marco V (waaronder een remix voor “The Age Of Love”) horen we ook muziek van Solar Factor, Ton T.B. en Mark Norman. Op disk 3 krijgen we meer techno en hard-trance te horen. Igor S’ “Airforce One” valt positief op, maar ook de beukmuziek van Robert Natus is pakkend. De afsluitende tracks van Marco Bailey & Redhead, Tony Thomas, Dirty Bass en Chaotik Ramses bevatten allemaal een enorme ‘drive’ wat het 3 disks durende avontuur mooi afsluit. Wat mij betreft een compilatie die je niet mag missen.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Stereo Deluxe 2” (Stereo Deluxe)

 Genre: Lounge/ Downtempo/ Dub

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Dit zijn van die disks waar we altijd met smart op zitten te wachten; een nieuwe verzamelaar van Stereo Deluxe. Ook nu krijgen we een fantastisch overzicht tot onze beschikking van tracks door een groot aantal Stereo Deluxe formaties/ producers. Denk hierbij aan Trio Elétrico, Soul’n’Soda, Emo, Megablast, Mo’ Horizons, Robbyn Rhodes en Bobby Hughes Combination. De warmte van Trio Elétrico’s bijdrage “Creeper Lane” zorgt voor een zonnig hoogtepunt. Het album van deze formatie dat onlangs verscheen raden wij ook aan iedereen die van lounge/ downtempo houdt aan! Ook de overige 10 tracks zijn subliem te noemen. Er is één ding waar ik me behoorlijk aan ergerde; de low quality MP3 to audio geluidskwaliteit tijdens de “The Sunshine” van Loungechic Productions. Daar vinden wij het woord ‘chic’ niet bij passen! Voor de rest een sublieme compilatie met allemaal niet eerder uitgebrachte tracks! Go get it!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Seven Years Of Svek - Collection One” (Svek)

 Genre: House/ Disco/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Goh: wat zijn er toch een hoop verjaardagen van labels tegenwoordig! Svek brengt ter ere van haar 7-jarig bestaan een fraai overzicht uit van muziek die tussen 1996 en 2003 is uitgebracht op het label. Met een zeer prominente rol voor Jesper Dahlbäck is dit een lekker divers overzicht geworden met uiterst prettige muziek. House, disco, downtempo; niets is het label, dus de betrokken producers, te veel. Met het sublieme “Honung” (B-kant van de “Midsummer” single release uit 1999) van Sunday Brunch is dit een compilatie om niet te missen. De uitermate sterk geproduceerde deep-house sound met veel tribals en fantastische ‘keys’ is echt een aandachtstrekker. Probeer overigens ook het complete album van Sunday Brunch te vinden, want die is erg de moeite waard (titel “No Resistance”, waar het sublieme “Honung” overigens niet op terug te vinden is).

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Atmo Brtschitsch: “Change Your Life” (Silke Maurer)

 Genre: Downtempo/ Trip-Hop/ Elektronica

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Atmo Brtschitsch is een Duitse formatie die zich vooral richt op het maken van sfeervolle trip-hop, downtempo en elektronica. De muziek klinkt lekker fris en fruitig en bevat ook ‘poppy’ elementen. Productietechnisch zit de muziek enorm goed in elkaar. De zangeres bij een track als “Sittin’” is echter niet bijzonder goed. Haar stem blijft dan wel overeind door de sublieme muzikale begeleiding, maar het klinkt simpelweg iets te gewoontjes en kil. Voor de rest zijn het vooral instrumentale tracks die je zullen verblijden. “Change Your Life” is een album dat trip-hop voorzichtig met pop verbind. De vergelijking met Massive Attack en Portishead is dan ook zo gemaakt. Toch heeft deze muziek een hele eigen identiteit en daarom wil ik iedereen aanraden dit album te gaan beluisteren!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Bliss: “Quiet Letters” (Music For Dreams)

 Genre: Chill-Out/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Bliss viel vorig jaar al op doordat hun tracks op vele compilatie CD’s verschenen. De muziek van Bliss is vaak melodramatisch, maar vooral lekker ‘laidback’ en past prima bij het Café del Mar gevoel. Bij dit album is het net alsof je naar de compilatie ‘Dreams 3’ (van Café del Mar) zit te luisteren. Openingstrack “Sleep Will Come” was dan ook te vinden op diezelfde compilatie. Eigenlijk moet je vooral meer van die zweverige en ‘moody’ chill-out nummers verwachten met hier en daar ‘world’ invloeden. Kortom: een prachtig album voor in de luie stoel dat zo op Café del Mar Music uitgebracht had kunnen worden!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Heaven 2: Deep Trance Essentials” (N.E.W.S.)

 Genre: (Progressive) Trance

Bron: 2-CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Vorig jaar werden we verrast door het eerste deel uit deze ‘Heaven’ serie. Op de compilatie stonden veel (progressive) trance classics van een ongekende kwaliteit. Dat is ook weer het recept op dit 2e deel. Bekend werk van Nalin & Kane (“Beachball”), D*Note (“Shed My Skin”), James Holden (“Horizons”) en Motorcycle (“As The Rush Comes”) wordt afgewisseld met iets onbekender, maar minstens zo prettig werk van Jamnesia, Bedrock, Gabriel & Dresden, Matthew Dekay, Sasha & Maria (Nayler), John Creamer & Stephane K en Peyote. Voor de liefhebber van meeslepende progressive trance is dit een overzicht dat je niet mag missen. Kijk op www.news.be voor meer informatie. Tevens is er een ‘Heaven 2’ vinyl editie beschikbaar!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Beanfield: “Seek” (Compost Records)

 Genre: Broken Beats/ Nu-Jazz/ Nu-Soul

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 “Seek” is het nieuwe (derde) studioalbum van Beanfield. De muzikale bezetting is wat aangepast na het vorige album. Tobi Meggle verliet Beanfield, Jan Krause bleef achter en Michael Mettke werd de nieuwe studiopartner van Krause. Mettke speelde keyboards op de laatste albums van Trüby Trio en Fauna Flash. Na de succesvolle albums “Beanfield” en “Human Patterns” klinkt dit album toch wel weer anders. Er zijn op het album gastrollen weggelegd voor Ernesto (4x), Bajka (2x) en Marzenka (1x). De single “Tides” is reeds verschenen als 12” release, maar da’s lang niet het enige nummer dat aanspreekt. Neem nou “Home” met de vocalen van Bajka; deze track swingt de pan uit en draagt dat kenmerkende Compost gevoel. Naast “Home” is ook “Cargo” een sublieme track met een housebeat en vooral een fantastische meeslepende melodielijn. Het gehele album klinkt weer overduidelijk ‘Compost’ met elementen uit de jazz, soul, broken beats en house (de kenmerkende en altijd kwalitatief hoogstaande ‘cocktail’ die Compost serveert dus). Kortom: Beanfield does it again! Deze disk mag je niet missen! Kijk op www.compost-rec.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

Trio Mocotó: “Beleza! Beleza!! Beleza!!!” (Ziriguiboom/ Crammed)

 Genre:Samba/ Soul/ Pop

Bron:CD

Datum:3/2004

Distributie:Coast To Coast

 De oudere heren van Trio Mocotó zijn terug met een fraai nieuw album! Hun vorige album “Samba Rock” werd al erg goed ontvangen en met dit nieuwe album zal dat niet anders zijn vermoeden wij. Het ‘trio’ ging op dit verse album onder andere de samenwerking met Zuco 103, Anvil FX, Beto Hora en Apollo 9 aan. De sound op “Beleza! Beleza!! Beleza!!!” is erg ‘swingend’ en volwassen te noemen en bevat wat meer pit dan de voorgaande albumreleases op Ziriguiboom van Cibelle en Celso Fonseca. Net als Azymuth blijft Trio Mocotó doen waar het goed in is en dat is fijne Braziliaanse, dansbare muziek maken! Persoonlijk vind ik dit album een stuk beter in vergelijking met “Samba Rock”. Check dit album in je platenzaak!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Fila Brazillia: “The Life & Times Of Phoebus Brumal” (Twentythree)

 Genre: Broken Beats/ House/ Downtempo/ Pop

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Astral Music 

De welbekende heren Cobby en McSherry komen hier weer eens met een nieuw album. Fila Brazillia moet toch wel zo’n beetje de meest productieve downtempo/ broken beats act ‘around’ zijn. Dat je als luisteraar nog niet verveelt raakt komt door de geweldige muziek die het tweetal maakt. Zelf houden ze wel van een beetje vervelen, want ze vonden het leuk om op diverse posities op het product een andere titel voor het album te vermelden (cover, inlay of disk; allemaal weer een albumtitel). Misschien willen ze daarmee vertellen dat titels nietszeggend zijn en dat ze de muziek willen laten spreken. Opvallend is dat de muziek op dit nieuwe album een stuk krachtiger (en ook meer uptempo) is dan je van het duo gewend bent. Naast heftige broken beats tracks (soms met elektronica invloeden), staat er ook meer popgericht werk en zelfs een krachtige housetrack op dit album. Na 14 tracks weet je dat je ook dit album van Fila Brazillia niet mag missen in je collectie. Conclusie: een uiterst divers, maar vooral prettig album om naar te luisteren!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Plastyc Buddha: “Our Friends Eclectic” (Life Enhancing Audio)

 Genre: Downtempo/ Pop

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 In 2001 debuteerde de Antwerpse band Plastyc Buddha met het album “Throwing Stones In Placid Pools”, inmiddels een classic op downtempo gebied. Dit album werd uitgebracht in de periode dat downtempo/ lounge op haar hoogtepunt was. De muziek op dat album was behaaglijk, maar allemaal met de computer gemaakt. Plastyc Buddha wilde ontwikkelen en koos een nieuwe weg door meer popgetinte muziek te gaan maken, maar wel met het oorspronkelijke downtempo sfeertje. In vergelijking met het debuutalbum klinkt de nieuwe Plastyc Buddha sound nog een flink stukje voller en warmer. Toch kunnen we nogsteeds geen genoeg krijgen van classics als “Bain Mousse”, “Voyeur Deluxe” en “Rhodes Royce”! Op dit nieuwe album wordt er geen gebruik meer gemaakt van samples en wordt er ook op vele tracks gezongen. De muziek is melodieus (veel Fender Rhodes keys), toegankelijk en vooral pakkend. De albums van Cinérex en JMX (ook op LEA verschenen) worden hier simpelweg overbluft! “Private” zal de eerste single van het album zijn. Check dit album is ons advies!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Various: “Bread & Butter Tunes Volume 2” (Compost Records)

 Genre: Broken Beats/ Nu-Jazz/ House/ Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Compost Records (www.compost-rec.com)

 Mode en muziek gaan hand in hand. Dat blijkt maar weer met deze compilatie. Compost creëerde voor een grote modebeurs ‘Bread & Butter Berlin’ (voor urban wear & streetcouture) een topcompilatie. Op de disk kun je veel recent werk van het label horen (zowel van 12” als CD releases). Vooral de mixen die alleen op vinyl (single releases) te krijgen zijn, vormen een meerwaarde voor de gemiddelde CD koper. Alle grote namen zijn aanwezig: Joseph Malik, Rima (feat. Julie Dexter), Trüby Trio, Kyoto Jazz Massive (met eigen bijdrage, maar ook met een sublieme remix voor Fauna Flash), Voom:Voom, Ben Mono, Minus 8, Beanfield en Ennio Morricone (waar Tom Middleton muziek voor door de mengtafel trok). Deze disk is alleen via postorder te verkrijgen. Het bestellen kun je alleen via www.compost-rec.com doen. Deze release is absoluut waar voor je geld!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Clara Hill: “Restless Times” (Sonar Kollektiv)

 Genre:Broken Beats/ Nu-Soul/ Nu-Jazz

Bron:CD

Datum:3/2004

Distributie:Lowlands Distributie

 Dat Clara Hill een fantastische stem heeft weten we al langer, maar dat ze met zo’n debuut zou komen hadden we nooit kunnen denken! In 2002 was de rol van Clara opvallend op Jazzanova’s debuutalbum “In Between”. Ze schitterde als een echte ster bij de track “No Use”; wat ons betreft het absolute hoogtepunt van de plaat. Later is deze track ook als single (CD single, geen vinyl) uitgebracht. Clara zong ooit al in een acid-jazz band, Superjuice genaamd. Tijdens één van haar optredens ontmoette ze Alex Barck (één van de DJ’s van het Jazzanova collectief). Hij stelde haar voor aan de producers van Extended Spirit (Stefan Leisinger en Alex Reinemer, 2 van de 6 Jazzanova producers). In de tussentijd zong Clara in de groep Stereoton, waarmee ook een single release op Sonar Kollektiv werd uitgebracht. Het is dan ook niet zo gek dat 7 van de tracks op “Restless Times” door de eerder genoemde 2 leden van Jazzanova (Extended Spirit) geproduceerd zijn. De muziek op dit debuutalbum is adembenemend mooi! Van Clara’s volwassen, ‘soulful’ stemgeluid krijg je keer op keer kippenvel; om nog maar over de muzikale begeleiding te zwijgen. De single “For Your Love” is al veelvuldig op ID&T Radio te horen. Titeltrack “Restless Times” is ook één van de vele hoogtepunten op dit briljante album! Het zou me niet verbazen als dit album heel goed gaat verkopen! Kijk op www.sonarkollektiv.de voor meer informatie!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Zero 7: “When It Falls” (Ultimate Dilemma)

 Genre: Downtempo

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Warner Music

Zero 7 bracht in 2001 hèt downtempo album van het jaar uit in de vorm van “Simple Things”. Inmiddels zijn we een kleine 3 jaar verder en is hier de opvolger “When It Falls”. Zero 7 is qua geluid niet wezenlijk veranderd. Nog steeds maakt de groep fraaie, sfeervolle downtempo en popnummers. De sound zweeft ergens tussen Air en Blue States in, maar heeft toch een hele eigen identiteit. Het niveau van “Simple Things” wordt zeker gehaald, maar van een verbetering kan ik niet echt spreken. Een track als “Home” is bijzonder mooi en lijkt een beetje op diverse Air tracks (waarop Bette Hirsch zong). De filmische elementen in “Look Up” zijn ook een genot om naar te luisteren, net als de sublieme tracks “Speed Dial No. 2” (alleen op de gelimiteerde editie) en het afsluitende “Morning Song”. Dit album werd begin maart gekozen tot album van de week op ID&T Radio en qua ‘airplay’ hoeft men dus niet te klagen (gedurende een week ieder uur een track). Let op: Neil Cowley, verbonden aan Zero 7 als toetsenist van de live band, is onlangs met een nieuw album op de markt gekomen wat ook de sfeer ademt van de Zero 7 sound. De recensie kan hieronder bekeken worden.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

Fragile State: “Voices From The Dust Bowl ” (Bar De Lune)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Zomba Distributie

 In 2002 bracht het tweetal Neil Cowley (toetsenist van Zero 7) en Ben Mynott hun eerste album uit, “The Facts And The Dreams” genaamd. Dit album werd verkozen tot ‘Downtempo Album Of The Year’ door Robert Elms (BBC Londen), Pete Lawrence (The Big Chill) en B&S Magazine. De sound van Fragile State is enorm laidback met invloeden uit filmmuziek, jazz en soul. Fragile State maakt liedjes die klinken als Zero 7 zonder zang en vaak ‘dunner’ geproduceerd qua beats. Soms lijkt het alsof je naar een groot orkest zit te luisteren. De muziek is zo behaaglijk dat je vanzelf in je luie stoel blijft hangen om te genieten. Met gevoelige, treffende tracks als “New Bassa”, “600 Bliss” en de stoere broken beats van “Overcurrent” weet je dat je een topper in handen hebt. Conclusie: wederom hebben we hier met een hoogwaardig album te maken dat zich kan meten met alle groten uit het downtempo genre.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “The Art Of Rebellion” (Compost Records)

 Genre: Broken Beats/ Nu-Jazz/ House/ Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Compost Records (www.compost-rec.com)

 Florian Keller stelde deze mix CD samen als muzikale extra bij het boek ‘The Art Of Rebellion’. Aangezien wij geen boeken recenseren, zullen we het bij de muziek houden. De muziek komt weer allemaal van het Compost label en dan weet je dat teleurstelling uitgesloten is. Tijdens de mix komen alle facetten van goede muziek voorbij; melodie, sfeer, ritme, vocalisten en dat alles superstrak geproduceerd. Met artiesten als Les Gammas, Trüby Trio, Beanfield, Minus 8, Rima en A Forest Mighty Black zullen we immer op het puntje van onze stoel blijven zitten en desnoods een danspasje wagen! Wederom een toprelease. Deze disk is alleen via postorder te verkrijgen. Het bestellen kun je alleen via www.compost-rec.com doen. Wederom een project dat waar voor je geld is! Een aanrader!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Innercity 2003” (ID&T Music)

 Genre: House/ Trance/ Techno

Bron: 2-CD

Datum: 3/2004

Distributie: Universal Music

Op 20 december 2003 werd de Rai voor 1 nacht omgetoverd in een Braziliaans paradijs. Op het feest zelf werden rond de 10 zalen ingericht met diverse dancestromingen. Op deze compilatie, naar aanleiding van het feest, krijgen we voornamelijk house, trance en techno te horen. We horen prima tracks van onder andere Fight Club feat. Laurent Konrad, DJ Dero, Max Walder, Mauro Picotto, Tomcraft, Marcel Woods, Paul van Dyk feat. Vega 4 en Don Diablo voorbij komen. De tweede disk (DVD) bevat een fraaie live registratie van het feest waarbij je onder andere de dagen voor het evenement (opbouw) fraai weergegeven ziet. Ook wordt DJ Luna een dagje gevolgd en natuurlijk krijg je ook beelden uit de diverse zalen te zien. Kortom: een fantastisch aandenken aan wederom een geslaagde editie van Innercity.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

Various: “Bitte Ein Beat! - Beat 9” (EMI Music)

 Genre: Techno/ (Hard) Trance/ Hardstyle

Bron: 2-CD

Datum: 3/2004

Distributie: EMI Music

 Deel 9 uit de Bitte Ein Beat serie is kort geleden op de markt verschenen. Voor de verandering namen Deaz D. & Charly Lownoise weer gezamenlijk een schijfje voor hun rekening. Hun stijl wijkt weinig af van wat we van hun gewend zijn. Het is gewoon lekkere ongecompliceerde partymuziek van producers als The Freak, Joop, Donkey Rollers, Essential DJ Team en Brennan. Op disk 2 is het Max B Grant die een iets hardere mix heeft verzorgd. Met enkele eigen producties en sterk werk van Jimmy The Sound, Pavo & Zany en Deepack is deze disk een must voor de hardstyle liefhebber! Conclusie: Bitte Ein Beat blijft doen waar het goed in is, voor de trouwe aanhang een goede aanwinst voor de CD collectie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Various: “Trance Energy 2004” (ID&T Music)

 Genre: Trance

Bron: 2-CD

Datum: 3/2004

Distributie: Universal Music 

Eind januari 2004 vond er weer een geslaagde editie van Trance Energy plaats in de Jaarbeurs te Utrecht. Na allerlei gelazer met de gemeente werd het uiteindelijk toch een onvergetelijke nacht. De sfeer van die avond is pakkend vastgelegd op 2 disks. Qua invulling bevat de compilatie weinig verrassingen. Namen als: Rank 1, Airscape, Three Drives, Joop, Andain, Signum, DJ Cor Fijneman, Svenson, Mark Norman, Oceanlab, Michael Woods, Ferry Corsten, Mike Heart, Conjure One, Junkie XL, Marcel Woods en Jaydee zorgen ervoor dat ook dit deel uit de Trance Energy serie een waardevolle aanvulling voor je collectie is.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Electro Côco: “Côco Do Mundo” (Mas Que Nada Music)

 Genre: Euro-Brazil/ Bossa Breaks/ House/ Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Coast To Coast

 Electro Côco was eigenlijk een naam waar we nog niet eerder van gehoord hadden. Bij het beluisteren schiet gelijk de naam Zuco 103 door je hoofd. Electro Côco is een project van DJ Graham B. en Alain Eskinasi. Ze hebben op dit album goed de Braziliaanse vibe gevangen, maar er toch een wat meer Europese tint aan gegeven. De vocalen zijn enkel in het Braziliaans (door Viviani Godoy) en ook traditionele ritmische kenmerken vinden we terug in de muziek. De muziek is net als Zuco 103 een crossover van pop, soul, jazz, samba en bossa nova met veel elektronica en pop. Met onder andere een gastrol voor Praful valt er genoeg te genieten op deze disk. De tracks zijn erg divers, maar eigenlijk kan ik geen echte uitschieters aanwijzen. Het album luistert gewoon goed weg zonder dat er echte climaxen voorkomen.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “Heavy Hitters 2 - Repercussion Series” (DJ-Sets Records)

 Genre: (Tech) House

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 ‘Heavy Hitters’ was toch ooit een release op het Disko B label zul je denken? Da’s inderdaad het geval en diverse participerende producers die op de Disko B verzamelaar te vinden waren, horen we ook weer op dit 2e deel terug. Naast diverse ‘techy’ house tracks, horen we ook elementen uit de elektronica. De muziek is niet altijd even ‘heavy’ als de titel doet vermoeden, maar wel prima om naar te luisteren. Neem nou Harrison Crump’s “Back 2 Time” dat een enorme funk injectie heeft meegekregen. Hoogtepunten: Mark Quail’s zweverige “4 A.M.” en Boo Williams’ gedreven “R U House”. Niet alles op deze disk is even sterk, maar het kan absoluut geen kwaad om dit schijfje eens te beluisteren.

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Langoth: “Sentimental Cooking” (Sunshine Enterprises)

 Genre: Nu-Jazz/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Op de ‘pre-listening edition’ die wij van dit Langoth album ontvingen, staan 11 subtiele luisternummers en songs. Na de tegenvallende openingstrack “Droit Devant” worden we mee op luisterreis genomen langs een pad vol lekkere ‘laidback’ nu-jazz en downtempo tracks. Wanneer we het hele album hebben beluisterd kunnen we niet echt een direct hoogtepunt aanwijzen, maar feit blijft dat we deze disk heerlijk vinden als achtergrond muziek. Lekker stijlvol geproduceerd en vol jazzinvloeden; dat is waar je op getrakteerd wordt! Check www.sunshine.at voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

550 Rondy: “My Critical Hertz” (Temp Records)

 Genre: (Minimal) House/ Electro/ Chill-Out

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 550 Rondy bestaat uit de leden Catarina Pratter, Matthias Lichtenegger en Martin Stepanek. Het gezelschap komt hier met een 10 tracks tellend album dat vooral de (minimal) house en electro sound bevat. De producties bevatten vaak wat simpele melodieën op een ritmiek die zo gebruikt zou kunnen worden in de ‘minimal’ sfeer. Toch springen er een paar nummers uit. “I Know It’s Cheap” bevat zweverige geluiden en ook een melodie met de piano synths van Moodymann’s “The Dancer” (DJ Tonka remix). Ook de track “Hey Dione!” ligt heel prettig in het gehoord, maar is ook een beetje donker! Kortom: een gemiddeld album!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “X-Qlusive - DJ Luna” (Q-Dance/ ID&T Music)

 Genre: Techno/ Hardstyle

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Universal Music 

Na DJ Dana mocht ook de Haagse DJ Luna een avond lang alleen het publiek vermaken in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Bij zo’n solo avond hoort natuurlijk een fraai verslag in de vorm van een CD. Luna trekt op deze disk stevig van leer en bouwt van stevige techno op naar knalharde hardstyle. Eigenlijk de stijl waarmee hij zo populair is geworden. Luna kiest voor hardstyle met veel invloeden uit de vroegere hardcore. Met bijdragen van Ultrasonic, Haze, Donkey Rollers, DJ Duro en ook eigen producties (met Deepack en een remix voor Deepack) wordt je als hardstyle liefhebber op je wenken bediend.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Various: “ID&T Yearmix 2003” (ID&T Music)

 Genre: House/ Trance/ Techno/ Hardstyle

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: Universal Music

 We zijn een beetje laat met de recensie voor ID&T’s jaaroverzicht in megamixvorm, maar beter laat dan nooit! Net als de afgelopen paar jaar is het weer enorm genieten van een festijn van herkenning. Op slechts 1 schijfje schieten 48 tracks aan je voorbij! Je krijgt house te horen in de meest brede zin van het woord. Alle toonaangevende namen en hits van het afgelopen jaar zijn vertegenwoordigd op deze megamix. Een greep uit de namen: Morjac, Rank 1, Marcel Woods, DJ Isaac, Ricky Fobis, Igor S., Mauro Micotto, Mark Norman, Marco V, Ron van den Beuken, Benjamin Bates, 4tune500, Despina Vandi en Lee Cabrera. Een mix die niet mag ontbreken in je verzameling!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “ID&T Techno .03” (ID&T Music)

 Genre: Techno

Bron: 2-CD

Datum: 3/2004

Distributie: Universal Music

 DJ K.Cee mixte deze nieuwe ID&T Techno compilatie feiloos aan elkaar. Op de 2 schijfjes krijg je hoogstaande techno te horen in al zijn diversiteit. Van de platte beuktechno van Speedy J tot het melodieuze en energieke DJ Tonio & David Carretta’s “My Telephone Is Dead”. Je moet deze compilatie weer zien als een samenvatting van alles dat op dit moment op technogebied gebeurt. Daarom kun je deze disks zonder voorbeluistering aanschaffen.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Minimal Compact: “Returning Wheel” (Crammed)

 Genre: Synth-Pop/ Electro/ Dub/ Industrial

Bron: 3-CD

Datum: 3/2004

Distributie: Coast To Coast

 Minimal Compact verscheen onlangs met een fraaie 3-CD box op de markt. De formatie die vooral in de jarin 80 goed scoorde met de synth-pop, electro en dubgeoriënteerde sound, heeft het verleden en het heden treffend gevangen op dit document. Onze voorkeur gaat vooral uit naar de 2e disk met diverse recente remixen. In 2003 kwam er al een 12” uit met remixen door Optimo en International Observer, die beide op disk 2 terug te vinden zijn. Naast remixen door bekenden als Fauna Flash en Maurice Fulton is het pas echt genieten met de remake door Kruder & Stereotyp voor “It Takes A Lifetime” (feat. Hubert Tubbs). Verder kun je op disk 1 luisteren naar de ‘classics’ en op disk 3 naar niet eerder uitgebracht materiaal in de vorm van demo’s en experimenten. Voor de liefhebbers van de jaren 80 synth-pop is dit een zeer geslaagde release!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Definitive Jux Presents III” (Definitive Jux)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Het hip-hop label Definitive Jux trakteert de liefhebber hier op een nieuwe compilatie. Op dit overzicht wordt melodieuze hip-hop afgewisseld door een meer minimale (rauwe) variant. Met namen als RJD2, EL-P (tevens executive producer van dit project), Phase, Hangar 18 en natuurlijk Murs is dit een prima product geworden. Na 16 tracks heb je je in ieder geval niet verveeld. Beste nummer: het instrumentale, licht verteerbare “Clean Living” van RJD2. Kijk op www.definitivejux.net voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

(AD)
 

 

 

Various: “Madhouse By DJ Jean” (ID&T Music)

 Genre: Grooves/ House/ Club-Trance/ (Hard) Trance/ Hardstyle

Bron: 2-CD

Datum: 3/2004

Distributie: Universal Music

 DJ Jean is terug met een nieuw overzicht gekoppeld aan zijn welbekende ‘Madhouse’ concept. Op 2 CD’s probeert hij weer zoveel mogelijk dancestromingen te laten horen. DJ Jean wil een alleskunner zijn en wil dat met zijn compilaties naar het luisterpubliek communiceren. In totaal krijg je 33 tracks te horen van artiesten als DJ José, Chris Crime, RBA, G-Spott, The Freak, Mac Zimms en Mike Heart. De tracks zijn niet allemaal even hoogstaand, maar Jean kiest voor zijn bekende toegankelijke sound die helaas niet overal gewaardeerd zal worden (vooral niet bij de meer doorgewinterde luisteraar). Kortom: niets nieuws onder de zon, maar gewoon een degelijk overzicht van recente house releases.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Was (Not Was): “Out Comes The Freaks + Remixes” (ZE Records)

 Genre: Funk/ Disco/ Soul

Bron: 2-CD

Datum: 3/2004

Distributie: Astral Music

 Was (Not Was) is een bekende naam uit de jaren 70/80. We hebben hier dan ook te maken met een re-release van “Out Comes The Freaks” aangevuld met een 2e remix disk. De muziek is echt bestemd voor verzamelaars van dance classics. Op de eerste disk staan 16 tracks, aangevuld door 10 extra tracks op de 2e disk. Je krijgt vooral funk, soul en disco te horen zoals het in die tijd gemaakt werd. De titeltrack is wat ons betreft het beste wat je tussen de tracklist zult vinden!

 

Cijfer: 7

(AD)

 

Maylay Sparks: “Graymatter” (Rapster Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Rapster staat bekend als hoogwaardig hip-hop label, gekoppeld aan het BBE label. Maylay Sparks liet zijn album produceren door een groot en divers gezelschap waaronder namen als Contest, Rick Smoove, Malik B (The Roots) en DJ Noize. Maylay Sparks strooit zijn krachtige en prettig in het gehoor liggende lyrics over de ijzersterke producties die veel soul bevatten. In totaal krijg je 12 melodieuze hip-hop tracks te horen die perfect aansluiten bij het overige arsenaal van Rapster. Hoogtepunt: “Head Check” (productie: The Prunes).

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Murs: “Murs 3:16 - The 9th Edition” (Definitive Jux)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Murs liet zich op dit nieuwe album bijstaan door 9th Wonder, die alle muziek produceerde. Het album telt 10 tracks met een totale speelduur van slechts 35 minuten. Het feest is dus vrij snel voorbij. Titeltrack “3:16” is een korte explosie van een kleine 3 minuten die je als liefhebber met een grote ‘smile’ zult beleven! Naast dit hoogtepunt zijn ook tracks als “Freak These Tales”, “Walk Like A Man” en “The Animal” erg fijn om te luisteren. Conclusie: dit is hip-hop zoals hip-hop hoort te klinken. Lekker soepel qua lyrics, strakke beats, maar ook aantrekkelijk qua melodieën. Kijk op www.definitivejux.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)


Various: “The Beat Generation” (Rapster/ BBE)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 3/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Op Rapster verschijnt hier weer eens een parel van een release. Op deze compilatie kun je vooral genieten van hip-hop door uiteenlopende artiesten/ producers als DJ Spinna, DJ Jazzy Jeff, Pete Rock, King Britt, Marley Marl, Roy Ayers, Dwele, Jill Scott en J. Dilla. De muziek op dit schijfje valt te omschrijven als de meer muzikale, emotionele en met soul doordrenkte variant op hip-hop. Wie het laatste album van King Britt op BBE heeft gehoord weet exact wat we met deze sound bedoelen. Hoogtepunten: “Think Twice” van J. Dilla feat. Dwele (waarin favoriet Dwele niet zo gek veel aan het woordt komt, maar de muziek gewoon briljant is), beide bijdragen van DJ Spinna (“Surely en “Love Is Sold”) en King Britt’s “Superstar”. Conclusie: een compilatie die zowel voor liefhebbers van hip-hop als voor soul en downtempoliefhebbers geschikt is. Een meesterwerkje!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

Archief 2004

Januari 2004 Februari 2004

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002