CD recensies

Maart 2005 

 

 

Various: “Danny Howells - Miami #027” (Global Underground)

 Genre: House/ Progressive (Breaks)/ Tech-House

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: Rough Trade

 DJ grootheid Danny Howells behoeft geen introductie meer. Hij begon als warm-up DJ in John Digweed’s Bedrock club. De naam van deze 34 jarige DJ is inmiddels wereldwijd bekend en verzorgt hier de 27e Global Underground compilatie. Wij ontvingen een ‘promo copy’ met daarop een trackselectie van beide CD’s (op 1 CD gezet). Opvallend is de grote aandacht op disk 1 voor fraaie sferische melodieën in de op house, progressive en tech-house leest geschoeide muziek. Op disk 2 horen we meer house tunes met electro invloeden. Al met al een prima compilatie die heerlijk is voor thuis, in de auto en vooral op een feest! Beste tracks op de promo: Âme’s “Shiro” en AN-2’s “Road Through The Rain” (Steve Bug Mix) op disk 1!

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

Various: “Rare Grooves - Brasil #1” (Nova Records/ Wagram Music)

 Genre: Rare Grooves

Bron: CD  

Datum: 3/2005   

Distributie: Bang! Distribution

De fusie van stijlen als funk, jazz en soul levert vrijwel altijd leuke muziek op. Zo ook deze compilatie “Rare Grooves - Brasil #1”. Naast de lekkere funky en jazzy elementen hoor je de rijke Braziliaanse cultuur maximaal doorklinken op deze compilatie. Het materiaal is in veel gevallen al jaren oud (oudste track is uit 1959). Artiesten als Gilberto Gil, Jorge Ben en Marcos Valle prijken op de tracklist. Door het gevarieerde aanbod en het dansbare karakter van de samba/ batucada getinte tracks, is dit één groot feest! Na 17 tracks weet je dat je een toppertje in handen hebt.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Silicone Soul: “Staring Into Space” (Soma Records)

 Genre: House/ Tech-House/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: Rough Trade

 Silicone Soul scoorde een paar jaar geleden een grote clubhit met het vrij simpele “Right On”. Nu is er het nieuwe album “Staring Into Space”. In 11 tracks laten de heren Graeme Reedie en Craig Morrison horen welke ontwikkeling ze hebben doorgemaakt. We horen nu veel lekkere sferische housetracks met een iets minder hitgevoelig karakter, maar wellicht was “Right On” (ode aan Curtis Mayfield) ook niet bedoeld om te scoren (en toch gebeurde het). Gedurende diverse tracks zijn wel weer vocalen toegevoegd, denk daarbij aan het downtempo “You Can’t Lose What You Never Had”. Al met al een aardig album, maar meer ook niet.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Chill Out Cafè Volume Nove” (Irma Records)

 Genre: Downtempo/ Lounge/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

 Deel 9 uit de semi-bekende serie “Chill Out Cafè” is een feit. Deze keer bestaat de release uit 2 CD’s. Op de tracklist staan lekkere downtempo en broken beats tracks met invloeden uit alle windstreken. Jazz is de voornaamste basis voor de lekkere chill-out muziek op deze compilatie, aangevuld door bossa, tango en world music. Ook staan er lekkere Naked achtige deep-house dingen op de disks! Met bekende namen als Zeb, Cybophonia, Belladonna en Soul Bossa Trio, die afgewisseld worden met onbekender, maar minstens zo goed werk, is dit een compilatie om zeker eens op te zoeken in je platenzaak! Kijk op www.irmagroup.com voor meer informatie!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “ID&T Classics - The Megamixes II” (ID&T Music)

 Genre: Dance/ House/ Trance Classics

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: Universal Music

 Wederom is hier een uiterst vermakelijk deel uit de ‘ID&T Classics - The Megamixes’ serie. Verspreid over 2 schijfjes horen we in totaal maarliefst 94 classics voorbij komen. Het begint allemaal rustig met tracks van Soul II Soul, Stone Roses, Raze en Robin S., maar uiteindelijk gaat de beuk er aardig in met Push, Drax, Marco V en uiteindelijk Marc Acardipane. Dit is wederom een toprelease, maar we missen toch echt een aantal lekkere oldskool breakbeat tracks in de lijn van SL2, The Prodigy, Acen, Altern-8 en Jonny L.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Gaelle: “Transient” (Naked Music)

 Genre: Nu-Soul/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: Rough Trade

 Na het erg lekkere, maar niet echt opgevallen album van Aya, is hier het artiestenalbum van Gaelle (Adisson). Doet deze naam je geen belletje rinkelen? Dan ken je haar stem toch waarschijnlijk van de deep-house classic “Cascades Of Colour” van Ananda Project. De productie van dit album is verzorgd door Eric Stamile en Gaelle Adisson, die samen ook het project Speakeasy produceren (denk aan die fraaie remix voor Blue Six’s “Let’s Do It Together”). Je krijgt veel lekkere nu-soul te horen, aangevuld met de bekende zwoele ‘Naked’ broken beats en deep-house. De vocalen van Gaelle zijn bijna betoverend en dat maakt dit album nou net even interessanter dan veel van de genregenoten! De track “Rain” ken je wellicht al als single, maar dit is 1 van de meest dansbare tracks op de CD. Het is een ingetogen, goed doordacht album met diverse parels!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Culture Club Volume 3” (N.E.W.S.)

 Genre: House/ Electro/ Synth-Pop/ Hip-Hop/ (Nu) Soul/ (Italo) Disco/ Breaks

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Deel 3 uit de succesvolle “Culture Club” reeks is een feit. Disk 1 is samengesteld en gemixt door Starski & Tonic (never heard of them). Disk 2 komt op naam van TLP. Net als op de eerdere delen uit deze reeks krijg je weer een extreem breed assortiment aan muziek voorgeschoteld. Een greep uit het brede arsenaal aan topartiesten: Duran Duran, Bronski Beat, The Cure, Miami Sound Machine, Starsailor, De La Soul, Jill Scott, Daft Punk, N.E.R.D., Kelis, C&C Music Factory en The Freestylers. Alleen al voor de vele klinkende namen verdient deze compilatie een hoog cijfer. Als je daarbij optelt dat er ook veel (bijna) vergeten classics op deze disks staan, kun je niet anders doen dan deze compilatie een luisterbeurt gunnen! De originaliteit is er overigens wel af!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Serious Beats 47” (N.E.W.S.)

 Genre: Trance/ Tech-Trance/ Techno

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 Zonder twijfel één van de langstlopende compilatieseries uit de geschiedenis van de housemuziek. Deel 47 van “Serious Beats” is wederom het beste van het moment op het gebied van trance, tech-trance en techno. Het mooie is dat de CD’s telkens genoeg boeiende tracks bevatten, om niet snel te doen gaan vervelen. Met sterke bijdragen van M.I.K.E., Frank Biazzi, Commander Tom, Mac Zimms, Signum, Cherry Moon Trax en vele anderen, is dit een niet te missen compilatie voor de liefhebber!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Trance Energy 2005” (ID&T Music)

 Genre: (Hard) Trance

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: Universal Music

 Trance Energy was ook dit jaar weer een feest van jewelste. Op de bijbehorende compilatie staan veel recente party hits uit de genres: trance, hard-trance en tech-trance. Helaas staan er ook een paar hele commerciële tracks ter opvulling op de 2-CD compilatie. Gelukkig is het merendeel van de tracklist dit in orde en kunnen we spreken van een prima souvenir voor de bezoekers van het feest en ook een verantwoorde aankoop voor tranceliefhebbers in het algemeen.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Feel The Funk 2005” (ZYX Music)

 Genre: Broken Beats/ Deep-House/ Breaks

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: ZYX Music

 Hele aardige CD uit de ZYX stal! Op “Feel The Funk 2005” staan in totaal 13 lekkere tracks die je zonder moeite uitluisterd. Het begint allemaal vrij lichtvoetig met soepele deep-house en een broken beats track. Naarmate de CD het eind naderd, wordt de sound wat heftiger en verplaatsen we naar iets heftiger housewerk en breaks. Met artiesten als Zimpala, Rivera Rotation en Seductive Souls op de tracklist, weet je dat het met kwaliteit wel goed zit.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Swedish House: Stonebridge Vs. Axwell” (ZYX Music)

 Genre: House

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: ZYX Music

Stonebridge en Axwell zijn beide uiterst succesvolle namen in de housescene van afgelopen jaren. Vooral Stonebridge brengt de ene na de andere klapper uit (denk aan “Put Em High” en “Take Me Away”, beide met vocalen van zangeres Therese). Op dit leuke CD’tje treffen we eigen producties van Axwell en remixen van beiden aan. De kwaliteit van het materiaal is prima in orde, al missen we de echte klappers tussen de 10 tracks op deze CD. Al met al een puike release!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Electro Jazz Divas Volume 2” (Wagram Music)

Genre: Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 3/2005   

Distributie: Bang! Distribution

Het tweede deel uit de ‘Electro Jazz Divas’ serie bevat weer vele grote namen. Het materiaal bestaat uit verse tracks, maar ook wat ouder werk (denk aan “The Essence” van Herbie Hancock feat. Chaka Khan uit 2002). Opvallend is de gelijkmatige kwaliteit van deze compilatie. Minder bekende zangeressen worden begeleid door uitvoerende artiesten als Quantic, Cinematic Orchestra, Bugge Wesseltoft, Koop, Sylk 130 (King Britt), Fertile Ground, Nicola Conte & Micatone en Nemo (JCR release). Kortom: een prima CD met een sterk overzicht van diverse jazz sounds volgens modern recept.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Martin Peter: “Enough Of This?!” (Angora Steel)

Genre: Punk/ New Wave

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Angora Steel is een nieuw sublabel van het bekende Duitse Compost Records. Het zal gaan dienen als basis voor experimentele muziek in de punk, new-wave, rock en elektronica hoek (en de fusie daarvan). Martin Peter is de eerste die een volledig album zal uitbrengen op het nieuwe label. Martin Peter is DJ, filmmaker en tevens jurylid van het bekende jaarlijkse Red Bull DJ Academy gebeuren. Op “Enough Of This?!” staan 17 tracks die je zou kunnen omschrijven als een cocktail van punk, rock en electro. Zelf noemt hij de muziek ‘computer punk’ en dat is eigenlijk wel een prima omschrijving. Gasten op het album zijn: Mark Stewart, Alec Empire, Felix Neuenhoff en Diskette. De muziek op dit album moet je wel liggen, maar mensen die openstaan voor formaties als Zoot Woman (hele andere zang trouwens) en jaren 80 new wave, zullen hun hart ophalen aan dit album! Vooral de beats zijn hier en daar echt fraai geprogrammeerd. Struikelblok vind ik persoonlijk de vocalen die her en der nogal storend zijn.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “My Playlist By DJ Cam” (Wagram Music)

 Genre: (Abstract) Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 3/2005  

Distributie: Bang! Distribution

 DJ Cam kennen we als bekende (abstract) hip-hop producer met een grote staat van dienst! Zijn classic “Dieu Reconnaitra Les Siens“ horen we nog steeds graag en ook zijn recente werk is erg goed (denk aan een track als “Live Jazz“). Op deze zogenaamde mixtape met eigen favoriete tracks trakteert DJ Cam de luisteraar op hele fijne (abstracte) hip-hop van artiesten als Kenny Dope, Jay Dee (de hip-hop Jay Dee), Mark Rae (van Rae & Christian), Pete Rock en Tek 9. Natuurlijk ontbreken de eigen producties niet! Door het toevoegen van soul, jazz en funk elementen in de (abstract) hip-hop, kom je als liefhebber enorm aan je trekken! Check deze release opzeker in je shop!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Tommy Pulse: “Land Of The Lost” (Stealth Industries)

 Genre: Hard-Trance/ Hardstyle

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: Midtown

 Bas Tichelaar aka Tommy Pulse is hier dan eindelijk met een album. Diverse 12” releases vonden gretig aftrek bij de liefhebber van hard-trance en hardstyle, maar ook de DJ’s draaien zijn producties grijs. “Land Of The Lost” bevat 11 audio tracks en 1 extra data track. Op 3 tracks gaat Tommy Pulse de samenwerking aan met anderen (in dit geval Svyat Sterligov 2 maal en Savage). Het sterke aan de Tommy Pulse sound is de goed gevonden combinatie van trance geluiden met hardstyle begeleiding. Dit album kun je als liefhebber van hardere partymuziek zonder voorbeluistering aanschaffen. Beste track: titeltrack “Land Of The Lost” met vocalen gesampled van de House Party 8 megamix.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Demolition Part 5” (The Third Movement)

 Genre: Hardcore

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: Sony Music

 DJ Promo wordt al jaren op handen gedragen binnen de hardcore scene. Op dit 5e deel van ‘Demolition’ gaat hij niet ‘in the mix’, maar heeft hij puur voor de samenstelling van de muziek gezorgd. De hardcore tracks op deze 2 CD’s zijn extreem hard en klinken nogal kil en koud. Ondanks dat wij absoluut niets van deze muziek begrijpen is de muziek wel doordacht geproduceerd, maar wij missen toch echt melodie. De hardcore liefhebber kan zijn of haar hart in ieder geval weer ophalen aan deze compilatie.

 

Cijfer: 6

 (AD)

 

 

Various: “The Best No.1 Dance Hits” (Digidance)

 Genre: Dance/ House/ Trance

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: Digidance (www.digidance.cc)

 Maatschappij Digidance komt hier uit met een overzicht van succesvolle dance hits van nu en een aantal voorgaande jaren. Vrijwel alle succesvolle eigen releases van Digidance komen voor op deze dubbel CD en dat betekend muziek van Deep Dish, Benny Benassi, Jan Wayne, Mad’House, Praise Cats, Afro Medusa, Kings Of Tomorrow feat. Julie McKnight en vele anderen. Deze compilatie is enkel geschikt voor chartwatchers!

 

Cijfer: 5,5

 (AD)

 

 

Various: “TMF Dance” (Digidance)

 Genre: Dance/ House/ Trance

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: Digidance (www.digidance.cc)

 Voor de liefhebber van de danshits die op muziekzenders als TMF voorbij schieten, is er nu een leuk alternatief. Volgens het befaamde concept ‘zoveel mogelijk hits op één compilatie’ krijg je in 2 disks een compleet overzicht van alles dat op dit moment speelt op het gebied van de commerciële dance (chartgericht). Sterke nummers van David Guetta, Soul Central, Stonebridge en Rank-1 worden afgewisseld met skihut muziek en dance van bedenkelijke kwaliteit.

 

Cijfer: 6 

(AD)

 

 

Various: “Sunshine Live - Volume:013” (Top Trax Recordings)

 Genre: House/ Trance/ Hard-Trance

Bron: 3-CD

Datum: 3/2005

Distributie: ZYX Music

 Deel 13 uit de “Sunshine Live” serie staat weer bol met de clubhits. Verspreid over 2 ongemixte CD’s en een extra mix CD, wordt je weer helemaal up-to-date gebracht op het gebied van house, trance en hard-trance. Commercieel werk wordt afgewisseld met trance en house grootheden als Ronald van Gelderen, Dumonde, Michael Grey, Mylo en System F (Ferry Corsten). Een aardig compleet overzicht met genoeg boeiend materiaal.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Jestofunk: “The Anthology” (Irma Records)

 Genre: Nu-Jazz/ Acid-Jazz/ House

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

 De band Jestofunk is al jarenlang een troef van het Italiaanse Irma label. Ze werden bekend met de hit “I’m Gonna Love You”. In de loop der jaren werkten ze samen met mensen als Wendy Lewis, Jocelyn Brown en CeCe Rogers. Dit soort van ‘greatest hits to date’ overzicht bestaat uit 2 delen. Op disk 1 staan allerlei remixen, die veelal house en groove georiënteerd zijn. Vooral de remix door Jazz ‘n’ Groove voor “Special Love” (met vocalen van Jocelyn Brown) is te gek! Op disk 2 staan de Jestofunk ‘classics’ zoals het nog steeds aantrekkelijk klinkende “I’m Gonna Love You”. De nieuwe single “Mama Blues” staat zowel in de originele als in een fraaie Atjazz remix op deze 2-CD. Aanrader voor de nu-jazz/ jazz-dance liefhebber!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Geiger: “Out Of Tune” (Firm Records)

 Genre: House/ Punk/ Chill-Out

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

 Geiger, een formatie uit Keulen, laat met het album “Out Of Tune” horen dat er een revival bezig is van de punk/ rock sound uit de jaren 80, gecombineerd met elektronica. Op het album staan lekkere downtempo chill-out songs met een poppy karakter, maar ook aparte experimentele house/ elektronica dingen. Het is duidelijk dat Geiger niet in een bepaalde hokje te stoppen valt, wat altijd weer knap is! De dance meets rock sector begint behoorlijk op te leven en da’s een goede ontwikkeling wat ons betreft!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Alain Ducasse Presenté Mathieu Leguern: “Music 2 Eat” (Box’son)

 Genre: Downtempo/ Lounge/ Chill-Out/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 3/2005   

Distributie: Bang! Distribution

Op deze lekkere luister CD van het Box’son label, krijg je 16 sferische zweeftracks te horen. Mathieu Leguern is een naam waar we nog niet eerder van hoorden, maar aan zijn producties te horen is dit niet zijn eerste poging om muziek te maken. Bijgestaan door diverse vocalisten, waarvan één dame qua stem wat weg heeft van de Portishead zangeres Beth Gibbons, is het genieten geblazen op dit album. Zoals de titel al doet vermoeden is dit muziek om op te zetten tijdens het eten; lichtvoetig, zwoel, rustiek en vooral mooi van sfeer!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Maetrik: “Casi Profundo” (Treibstoff Recordings)

Genre: Minimal/ Tech-House/ Elektronica Breaks

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

  Maetrik trakteert de luisteraar op 10 tracks met een ‘techy’ en minimal karakter. Zijn zweverige producties zijn vaak een kruising tussen minimal en tech-house. Bij beluistering van de tracks “Cologne & Back” en “Funnels” weet je direct wat we hiermee bedoelen. De muziek is ijzersterk geproduceerd, maar blijft door de elektronica toch ook een beetje kil. De warme soundpads zorgen voor een prima contrast. Aan het einde van de CD krijg je elektronica breaks te horen, een sound die ik persoonlijk nog niet eerder hoorde. Kortom: een goed geproduceerd en verrassend album!

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “Afterhours” (Global Underground)

Genre: Downtempo/ Chill-Out/ Pop (Classics)/ Experimental

Bron: 2-CD  

Datum: 3/2005

Distributie: Rough Trade

  “Afterhours” is de chill-out reeks van Global Underground. Op deze ‘promo copy’ vinden we voor 30 minuten aan muziek, genomen van de 2 CD’s die deze compilatie telt. Met muziek van onder andere Boards Of Canada, The Aloof en Roxy Music wordt je zeker niet teleurgesteld, al is de markt voor deze zogenaamde chill-out en downtempo compilaties wel erg vol aan het raken! Gelukkig staat er veel onbekend en niet voor de hand liggend werk op “Afterhours”.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “Future Sounds Of Jazz - Volume 10” (Compost Records)

 Genre: Downtempo/ Nu-Jazz/ (Deep) House/ Broken Beats/ Minimal

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Met verbluffend mooie verpakking en dito artwork van Andrew Arnold is deze 10e editie uit de ‘Future Sounds Of Jazz’ serie weer een parel in de CD bakken van de platenzaken. Dan hebben we het nog niet eens over de inhoud van deze ijzersterke compilatie! Michael Reinboth (samenstelling) en de heren van Beanfield (Michael Mettke en Jan Krause) hebben deze keer de tracklisting mooi aan elkaar gemixt! Met veel exclusieve tracks blijft dit een toonaangevende reeks. Ook nu weer staan formaties/ artiesten als Gabriel Ananda (geremixt door Ben Mono), Sebastian Tellier, Cal Tjader (geremixt door Michael Reinboth), Moonstarr (met een ijzersterke remix voor Povo), Fred Everything (geremixt door Maurice Fulton), Ricardo Villalobos en General Electrics garant voor een sfeervol en smaakvol feestje! Een compilatie met een grote diversiteit aan stijlen die je niet mag missen. Kijk op www.compost-records.com voor meer informatie. CD zal verschijnen op 21 maart 2005! 

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Thievery Corporation: “The Cosmic Game” (ESL Music)

 Genre: Downtempo/ Dub

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 De vierde langspeler van Rob Garza en Eric Hilton, oftewel Thievery Corporation, is een feit. Met “The Cosmic Game” gaat het tweetal vrolijk verder, waar ze in 2002 gestopt waren met hun laatste album “Richest Man In Babylon”. Het grootste verschil zit hem in het toevoegen van gastartiesten met meer diversiteit en de positieve ontwikkeling dat Garza en Hilton keer op keer hun sound weten te verbeteren. De eigen ‘Thievery’ sound is uit duizenden herkenbaar en nooit geïmiteerd met goed resultaat. De heren weten wederom een lekkere ‘poppy’ downtempo sound neer te zetten met gastrollen voor David Byrne, The Flaming Lips, Perry Farrell en Gunjan. Het ene moment zit je naar zwoele downtempo meets bossa muziek te luisteren om vervolgens weer te ‘switchen’ naar hun vertrouwde ‘dubby’ sound. Kortom: dit album bevat weer genoeg moois om lang te kunnen boeien.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Sunshine House Volume 4” (MORE Music & Media)

 Genre: Groovy & Latin House

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: ZYX Music

 “Sunshine House” is een respectabele compilatiereeks die niet het allerbeste samenbrengt, maar toch zeker een hele aardige selectie bevat. De bekende namen vliegen je om de oren: Michael Gray, Deep Dish, Mousse T., Tiefschwarz, King Britt feat. Sylk 130, Martin Solveig, Dalminjo en Terry Lee Brown Junior. Na twee disks weet je in ieder geval wel zeker dat je de zomer in huis hebt gehaald!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

DJ Dolores: “Aparelhagem” (Ziriguiboom/ Crammed Discs)

 Genre: Samba/ Bossa Nova/ World Music

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: Coast To Coast

 Deze CD van Helder Aragão aka DJ Dolores is een beetje vreemd, maar wel lekker. Hij remixte al eerder tracks van artiesten als Gilberto Gil, Taraf de Haïdouks, Fernanda Porto en Tribalistas. De muziek van DJ Dolores is creatief in elkaar gezet en het is dan ook niet vreemd dat hij ook muziek maakt voor soundtracks (film en theater). Niet alles op “Aparelhagem”, tevens de naam voor zijn nieuwe live band, is even goed, maar de muziek blijft overal overeind en zo nu en dan komen er ware parels voorbij. Conclusie: een lekker divers, maar vooral muzikaal sterk album! Hoogtepunt: “Salvo!” (wat ‘de priester’ betekend), dat door haar lekkere voortgedreven beats en lekkere thema direct blijft hangen.

 

Cijfer: 7,5 

(AD)

 

Various: “The Kings Of Funk” (BBE/ Rapster)

 Genre: Funk (Classics)

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Na ‘The Kings Of Disco‘ is er nu ‘The Kings Of Funk’. RZA en Keb Darge nemen ieder een schijfje voor hun rekening en doen dan op een uitstekende wijze. Ondanks dat onze promo copy nogal beperkt is (een aantal tracks van beide CD’s op een enkele CD gepropt), klinkt het toch als één groot feest. Het is de muziek die veel op de Supernatural feesten te horen is. Met oud en nieuw werk door elkaar van bijvoorbeeld Quantic, Sly & The Family Stone, Booker T & MGS, Lynn Collins en Sharon Jones is het ronduit genieten geblazen. Funk klinkt over het algemeen aanstekelijk en daarom kunnen we deze compilatie aanbevelen.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Sounds Of Om Volume 5” (Om Records)

 Genre: House

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 DJ Fluid kreeg wederom de eer deze 5e ‘Sounds Of Om’ verzamelaar samen te stellen. Hij doet dat heel behoorlijk qua trackselectie, maar ook qua mixes. Er staan veel fijne tracks op uit de Om stal van namen als Kaskade, King Kooba, Johnny Fiasco (met een Kerri Chandler achtige track), Mark Farina, DJ Fluid zelf, Rithma en ga zo maar door. De soepele en dansbare muziek van DJ Fluid is oorstrelend en zal het zowel in de club als thuis op de bank uitstekend doen. Onze hoogtepunten: Kaskade’s “I Like The Way” (Troydon Mix) en Johnny Fiasco’s “Can You Feel It?”.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Mushroom Jazz 5 By Mark Farina” (Om Records)

 Genre: Downtempo/ Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 DJ Mark Farina heeft met de “Mushroom Jazz” serie zeker een statement gemaakt, want de serie wordt op erg hoge waarde geschat door de kenners van downtempo sfeermuziek. Deel 5 bevat weer meer fraaie, abstracte muziek die je zou kunnen omschrijven als een ‘fusion’ van downtempo, lounge en nu-jazz met hip-hop en soul elementen. Het is dus een subtiel gevonden cocktail (of fusie) van vele stijlen. Het leuke van deze serie is dat de platen ook nog eens aan elkaar gemixt worden, net als we dat onlangs al met een eclectic compilatie van J Boogie’s Dubtronic Science hoorden. Mark Farina, hoog genoteerd in de diverse DJ lijsten wereldwijd, laat 21 tracks passeren van namen als Pete Rock, DJ Spinna, J Boogie, Red Astaire en ook een eigen productie. Deze compilatie staat weer als een paal boven water en zal zeker niet onopgemerkt blijven bij het ‘openminded’ publiek dat de hippe clubs bezoekt waar deze muziek ongetwijfeld gespeeld wordt!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Jeff Mills: “Three Ages - Original Soundtrack” (Axis Records)

 Genre: Ambient/ House/ Techno

Bron: CD

Datum: 3/2005  

Distributie: Bang! Distribution

 Technopionier Jeff Mills is terug met een nieuw album. Ditmaal verzorgt hij de soundtrack bij Buster Keaton’s film “Three Ages”. Van Mills weten we al jaren dat hij diverse en vooral sfeervolle elektronische muziek kan maken. Ook op dit album laat hij weer positief van zich horen door een combinatie van ambient klankentapijten, house en lichte techno te brengen. In iedere track zijn leuke melodieën waarneembaar wat voor een positief gevoel zorgt na beluistering van de totale disk. Beste tracks: “Jealous Lovers” en “The Only Way Out”, fraaie sfeerkrakers!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Women’s World Voices Volume 5” (Blue Flame)

 Genre: World Music

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: Coast To Coast

 Deel 5 alweer uit deze smaakvolle reeks met world music. Dit product bestaat uit 2 disks met de namen: ‘global lounging’ en ‘global crossroads’. De muziek komt uit alle uithoeken van de wereld en zorgt voor een enorme diversiteit. Op disk 1 komen voor ons nog bekende namen als Moodorama, Jazzamor, Yinka, !Deladap en Natacha Atlas voor, maar op disk 2 krijgen we onbekender werk te horen. Er staat werkelijk een rijkdom aan cultuur op deze schijfjes en de ‘open minded’ muziekliefhebber zal hier zijn/ haar hart aan ophalen. Naast de fraaie muziek (uitsluitend met vrouwelijke vocalen) is het product ook mooi uitgevoerd in een luxe box met een boekwerk erbij. Kijk op www.blueframe.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Ashanti: “Can’t Stop” (Black Claw)

 Genre: R&B/ House

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: ZYX Music

 Ashanti is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de ‘charts’. Ze is succesvol en ‘gaat’ met een befaamde rapper. Black Claw brengt hier een collectie ouder werk van Ashanti uit, opgenomen in 1997. Opvallend is dat de muziek van Ashanti in die periode al prima klinkt, maar toch iets aan hitgevoeligheid mist. Persoonlijk vinden wij dit prettiger om te horen omdat er meer soul in doorklinkt, maar ook voor de fans van haar huidige muziek is dit een aanrader.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Bill Evans & Randy Brecker: “Soul Bop Band Live” (BHM Productions)

 Genre: Jazz/ Bebop/ Fusion

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: ZYX Music

 Op deze leuke 2-CD box staan allemaal fraaie jazz stukken, live gespeeld tijdens de ‘summer tour’ van de Soul Bop Band. Bill Evans en Randy Brecker zijn het brein achter dit project. Naast deze heren werkten ook Victor Bailey, Hiram Bullock, David Kikoski en Steve Smith mee aan het album. Om deze muziek leuk te vinden, moet je wel van improvisatie houden, want de solo’s vliegen je om de oren. Dit zorgt voor een vrij druk karakter van de muziek. Al met al een gemiddeld album dat qua muzikaliteit wel degelijk uitblinkt, maar door de drukke blazers wat aan luisterbaarheid verliest.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Frank Martiniq: “Little Fluffy Clouds” (Boxer Recordings)

 Genre: Minimal/ House

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

 Na een reeks van single releases (sinds 1995) en 3 eerdere albums (sinds 2000) is Frank Martiniq terug met zijn 4e langspeler. De sound van Martiniq is nogsteeds een combinatie van minimal en ‘techy’ house. Het album (de CD versie) bevat 11 tracks, waarvan de track “Foreign Sunset” direct positief opvalt door de heerlijke zomerse ‘flow’. Helaas zakt het niveau hier en daar in, niet in de laatste plaats door het ontbreken van lekkere melodische momenten. Al met al toch een treffend album vooral bestemd voor de steeds groter groeiende groep minimal liefhebbers.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Maceo Parker: “School’s In” (BHM Productions)

 Genre: Jazz/ Funk

Bron: CD

Datum: 3/2005

Distributie: ZYX Music

 Maceo Parker is een grote naam in de jazz en komt hier met een uiterst vermakelijk album op de proppen. De muziekstukken puilen naast de jazzy inslag ook nog eens uit van de funk. Dit is prima muziek voor in een rokerig grand café met mensen die regelmatig jazz beluisteren. Voor de liefhebber van elektronische sfeermuziek die af en toe een uitstapje maakt naar het Blue Note label, is dit net iets te diepgaand.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Schranz Total 10.0” (Top Trax Recordings)

 Genre: Schranz/ Techno

Bron: 2-CD

Datum: 3/2005

Distributie: ZYX Music

 Liefhebbers van de sound die Sven Wittekind vertegenwoordigd, kunnen hun hart ophalen aan deze ‘schranz’ compilatie op Top Trax. Wat voor de één klinkt als chaos en een pot herrie, blijkt voor de ander een dansbare dancestroming. Schranz zou je de industriële, harde variant van techno kunnen noemen, waarbij melodie een minder belangrijke rol speelt. Met namen als ViperXXL, Robert Natus en Sven Wittekind (hoe kan het ook anders) is dit een aardige compilatie.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

 

Archief 2005

Juni 2005

Maart 2005

Mei 2005

Februari 2005

April 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002