CD recensies

Mei 2004 

 

 

Various: “Playground Vol. 9 - Swell Session”  (Ecco Chamber Vienna)

Genre: Nu-Soul/ Nu-Jazz/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 De subtitel van deel 9 uit de sublieme “Playground” serie luidt: ‘From Gonkyborg With Love’. De compilatie is samengesteld door Swell Session (Andreas Saag, ook bekend van Stateless) en Ste Van B. Deze editie zien wij als 1 van de allerbesten uit de reeks. De Jimpster remix van Hajime Yoshisawa’s “Endless Bow” doet ons minutenlang glimlachen en dan heb je pas 3 tracks te horen gekregen. Daarvoor zorgde opener “Now We Got 2 Bump” van Solid Groove al voor de juiste toonzetting. Ook de leuke gimmick “Balkan Hot Step” van N.O.H.A. (onder andere bekend van Gilles Peterson’s 2e compilatie voor Trust The DJ) zorgt voor een subliem hoogtepunt. Naast deze benoemde tracks kan er naar 11 andere bijdragen van onder andere Moonstarr, Albanek (geremixt door Swell Session), Bobby Hughes Combination (geremixt door Nicola Conte), Cleveland Watkiss en London Elektricity geluisterd worden. Dit is een compilatie die wij graag willen nomineren als kandidaat voor de jaarlijstjes van 2004!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)  

 

 

Elza Soares: “Vivo Feliz” (Reco-Head Records)

 Genre: Brazilian Funk & Pop

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Coast To Coast

 Elza Soares is een type ‘Grande Dame’ binnen de Braziliaanse muziekcultuur. Op dit nieuwe album laat ze horen de aansluiting met deze tijd te hebben gevonden. Met gemak zingt ze teksten over funk, pop, drum & bass, reggae en diverse andere muziekstromingen. De vocalen zijn niet overal even prettig om naar te luisteren als Europeaanse leek, maar qua muziek is het genieten door de grote variatie. Je hoort de meest vreemde combinaties voorbij komen zoals country klanken over Braziliaanse vocalen. Toch komt de muziek van Elza Soares het beste uit de verf bij een lekkere samba onderbouwing! Geef dit diverse, maar niet al te gemakkelijke album zeker eens de kans en gun het een luisterbeurt.

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Various: “Balance 006 - Anthony Pappa” (EQ/ Stomp)

 Genre: Progressive Breaks & House

Bron: 2-CD

Datum: 5/2004

Distributie: Astral Music

 Anthony Pappa was jaren geleden de eerste DJ die voor Global Underground een zogenaamde “Nu-Breed” verzamelaar mocht verzorgen. Toen al werd duidelijk dat we te maken hadden met een sublieme DJ. Voor de “Balance” serie hebben collega’s James Holden, Phil K, Bill Hamel, Kasey Taylor en Sean Quinn al eerder een deel voor hun rekening genomen. Op dit 6e deel uit de “Balance” serie laat hij op het eerste schijfje vooral prachtige progressive breaks met veel fraaie, ambient achtige zweefmelodieën aan het publiek horen. Op disk 2 krijgen we meer de kenmerkende progressive house sounds van Anthony Pappa te horen. Hij gebruikt tamelijk melodieuze platen van onder andere Moonface, John Graham & John Sutton en Chris Salt. Wij zijn hier erg onder de indruk van de fantastische eerste disk! Zo erg dat we iedereen aanraden om deze disks sowieso al daarom aan te schaffen!  

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Gilles Peterson In Brazil” (Ether Records)

Genre: Samba/ Bossa Nova/ Brazilian Jazz/ Deep-House/ Broken Beats/ Drum & Bass

Bron: 2-CD

Datum: 5/2004

Distributie: Coast To Coast

 Worldwide DJ Gilles Peterson biedt de luisteraar hier de kans om een kijkje te nemen in zijn Braziliaans getinte platencollectie. Deze compilatie bestaat uit 2 delen. Op de eerste disk (Clássico) horen we traditionele Braziliaanse muziek die een inspiratiebron is gebleken van vele eigentijdse producers. Zo horen we muziek voorbij komen van Os Originais Do Samba dat volledig als basis werd gebruikt door Trüby Trio om een fraai drum & bass nummer van te maken (“A Festa” op het album “Elevator Music”). Op disk 2 (Da Hora) krijgen we dan de eigentijdse varianten op de Braziliaanse muziek te horen door midden van stijlen als broken beats en drum & bass. Op deze disk horen we artiesten als Marcos Valle (met een track die dezelfde gitaarmelodie bevat als Swirl People’s recente “Nonicon”), Patricia Marx & 4hero, Bruno E., Otto en DJ Marky & XRS feat. Vikter Dupleix. Kortom: een festijn van hoge kwaliteitsmuziek!

 

Cijfer: 8,5

 (AD) 

 

 

Various: “House Not House 2 - Groove Anthology” (Indigo)

 Genre: Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 5/2004

 Ingo Sänger van Westpark Unit selecteerde en mixte 13 sublieme tracks tot een hoogstaande compilatie. Grote namen uit de soul en downtempo hoor je veelal in deep-house en broken beats mixen terugkomen op deze disk. Enkele voorbeelden van namen die voorbij komen: Chris Coco feat. Peter Green, DJ Spinna feat. Shaun Escoffery, Amp Fiddler, Roy Davis Jr., Westpark Unit en Rednose Distrikt feat. Lady Alma. Alle muziek komt recht uit het hart en is doordrenkt met soul. Daarom willen wij deze disk aan iedere liefhebber van soulful muziek aanraden (dus ook het downtempo, deep-house en chill-out publiek)!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “… Mixed - By Jazzanova” (Sonar Kollektiv)

 Genre: Broken Beats/ Nu-Jazz/ Nu-Soul/ Deep-House/ Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Jazzanova schrijft in haar persbericht dat de cirkel rond is. Na een album met remixen voor anderen (“Remixes 1997-2000”), een eigen artiestenalbum (“In Between”) en een album vol remixen door anderen voor Jazzanova producties (“Jazzanova Remixed”), is er nu een mixalbum waarop Jazzanova haar DJ sets aan het publiek presenteert. Natuurlijk was er al de “Playlist” compilatie op JCR, een labeloverzicht. Deze “... Mixed” compilatie is echter geen labeloverzicht, maar een ware DJ mix. Het collectief dat uit 3 DJ’s en 3 producers bestaat trakteert de luisteraar op nu-soul, nu-jazz, broken beats, hip-hop en deep-house in de meest veelzijdige zin van het woord. Jazzanova is en blijft ongeëvenaard op het gebied van muziekkeuze en gevoel voor melodie en ritme. Met een eigen track, diverse remixen voor Jazzanova tracks (niet eerder uitgebracht) en het nodige exclusieve werk is dit weer een juweeltje van een CD geworden. Let ook op de rauwe, instrumentale hip-hop track van Extended Spirit (2/6 deel van Jazzanova) en de lekkere soulful classic door Carol Williams. Wederom is dit een aanrader, samengesteld en gemixt door ware helden!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Faze Action: “Broad Souls” (Bar De Lune)

Genre: (Poppy) Downtempo/ Nu-Soul/ Nu-Jazz/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Zomba Distributie

 Faze Action is een bekende naam op het gebied van de cross-over muziek. De sfeer die de formatie neerzet is een kruising tussen downtempo en pop. Het grootste wapenfeit tot nu toe is uiteraard de kraker “Samba” geweest. Iedere muziekliefhebber kent het nummer wel in de originele versie, maar ook in de eveneens grijsgedraaide Rae & Christian mix. Op dit nieuwe album krijgen we wederom fantastische sfeervolle downtempo tracks te horen met ingetogen (mannelijke) zang en een poppy inslag. De link met Zero 7 is dan ook snel gelegd. Zeker bij het beluisteren van “Three Foot High” zul je direct begrijpen waarom we hier aan refereren. Dit is overigens niet het enige nummer dat raakvlakken heeft met de Zero 7 sound. Het is jammer dat het album maar 10 korte, radiovriendelijke tracks bevat, want naar dit soort muziek kunnen we uren luisteren. Hoogtepunt: het kippenvel verwekkende “Goodbye Remedy”, een prachtig intiem luisternummer. Kijk op www.bardelune.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Terry’s Café 7 - Mild Flavour” (Plastic City)

Genre: Deep & Tech-House

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Astral Music

 Ieder jaar krijgen we rond dit tijdstip een nieuw deel van “Terry’s Café” voor onze kiezen. Ieder jaar laat Terry Lee Brown Jr. op overtuigende wijze horen wat zijn eigen visie op de deep en tech-house is. Leuk is dat er van topproducer The Timewriter twee tracks op de disk staan onder de projectnaam Jean F. Cochois (remember “Electronique Love”). Naast diverse klinkende namen als Pete Moss, Razoof en Terry Lee Brown Jr. zelf is het vooral de veelzijdigheid in de muziek die opvalt. Daarom kunnen we stellen dat ook dit deel van “Terry’s Café” niet in je collectie mag ontbreken.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Felix Da Housecat: “Devin Dazzle & The Neon Fever” (Rude Photo)

 Genre: Electro (Clash)

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Zomba Distributie

 Onlangs was Felix Da Housecat nog in Nederland te gast voor een DJ set op het feest Welcome To The Pleasuredome. Dit nieuwe album is op z’n minst vreemd te noemen. Je krijgt vooral electro te horen in de hedendaagse variant zoals je die van Miss Kittin kent. Naast het electro aspect wordt ook een flinke hoeveelheid synthpop en wat gitaarklanken toegevoegd waardoor dit een toegankelijk album is geworden. Felix Da Housecat blijkt dus een producer die zich blijft ontwikkelen. De track “Neon Human” werd de afgelopen maand al veelvuldig op ID&T Radio gedraaid en is ook voor ons de favoriet op dit fraaie album! Kijk op www.emperornorton.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Various: “Asian Garden” (Soulstar)

 Genre: Asian Grooves

Bron: 2-CD

Datum: 5/2004

Distributie: Astral Music

 Gülbahar Kültür compileerde deze dubbel CD met zogenaamde ‘world’ music. Op disk 1 krijgen we vooral Asian Grooves (en ook downtempo) te horen van klinkende namen als Asian Dub Foundation en Nitin Sawhney. Op de tweede disk staat de commerciële remake van Snap’s “The Power”, wat het gemiddelde niveau iets naar beneden trekt. Al met al is dit muziek voor mensen die openstaan voor klanken uit andere culturen. Muzikaal gezien is het in ieder geval een fraaie compilatie!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Westpark Unit: “Collected Selected Related” (Draft Recordings)

 Genre: Deep-House/ Broken Beats/ Downtempo/ Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 5/2004

 Westpark Unit bestaat uit Herb LF en Ingo Sänger. Dit album is reeds afkomstig uit 2003, maar na het recente ontvangen van deze disk vonden we het noodzakelijk om alsnog een recensie te schrijven. Over de track “Almost Last One” schreven we vorig jaar al eens lovend vanwege het verschijnen op de compilatie van de Ibiza beachclub ‘Savannah’ (in San Antonio, gevestigd naast Café del Mar). De heren weten naast soepele downtempo en broken beats ook fraaie deep-house te produceren. De muziek is erg gedetailleerdheid en qua melodieën hoef je je geen seconde te vervelen. Neem nou het opzwepende, uptempo “Selected Related”. Deze track heeft werkelijk alles in zich om een chique dansvloer in vuur en vlam te zetten. Ook “Fade Away”, waarop Victor Davies zingt, is een fantastisch voorbeeld van de unieke sound die Westpark Unit voorschoteld. Ik kan dan ook maar één advies geven: ga dit album luisteren, kopen en draai hem grijs!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Afterlife: “Speck Of Gold” (Bar De Lune)

 Genre: Downtempo/ Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 5/2004

Distributie: Zomba Distributie

“Speck Of Gold” is het tweede artiestenalbum van Afterlife (als we de diverse uitgaven van “Simplicity” tot 1 geheel rekenen). Afterlife, geproduceerd door Steve Miller, is weg bij het Hed Kandi label en is nu bij Bar de Lune ondergebracht (het label dat ook muziek van onder andere Fragile State en Faze Action uitbrengt). Na het succes van het eerste album, zeker de ‘2000’ variant van “Simplicity”, zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen. Het eerste album bracht namelijk klassiekers voort als “Breather”, “Dub In Ya Mind”, “Show You Something” en “Cry”; tracks die vele compilaties (waaronder de Café del Mar reeks) bereikten en grijs gedraaid werden op het magische eiland Ibiza. De hoge verwachtingen worden met dit nieuwe album echter prima ingelost. Het aandeel van de sublieme zangeres Rachel Lloyd, die schitterde op het eerste album, is nihil (op het prachtige “Sunrise” na, een track die ook al op de Café del Mar 8 verzamelaar te horen was). Van dit nieuwe album is de titelsong “Speck Of Gold” al regelmatig te horen geweest op ID&T Radio, maar dat is niet de enige sterke track op dit dubbel album. De uiterst sfeervolle track “Like Prana” doet je direct verlangen aan een strandvakantie op Ibiza. De chill-out muziek van Afterlife is nogsteeds onlosmakelijk met het Ibiza gevoel verbonden en daarom zal dit album wederom een succes worden. De bonus disk bevat enkele remixen en extra’s. Ons advies: ren naar je platenzaak als je van sfeervolle chill-out/ downtempo muziek houdt. Een must have voor liefhebbers van het eerste album.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Double U: “Life Behind A Window” (Sonar Kollektiv)

 Genre: Sfeer-Pop/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Sonar Kollektiv staat bekend als een divers label, maar dit album van Double U slaat werkelijk alles. Op dit 15 tracks tellende album krijg je sfeervolle liedjes te horen met veel melodie en een uitermate ‘poppy’ (folky) gevoel. Je zou het zelfs knuffelrock kunnen noemen; al zal de maker misschien niet zitten te wachten om zo’n omschrijving. Naast de voorgaande omschrijving van de muziek horen we ook lekkere elektronische breakbeats voorbij komen in combinatie met sferische geluidspaden die hier en daar naar de electro neigen. Diverse tracks zijn ook voorzien van prima vocalen, waardoor het album erg volwassen klinkt. Het is simpelweg vermaak van een hoog niveau. Ga dit aparte, maar ijzersterke album snel in je platenzaak opzoeken is ons advies!

 

Cijfer: 8

 (AD)  

 

 

Sharkey: “Sharkey’s Machine” (Babygrande Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: CNR Music

 Sharkey is één van de uitblinkende DJ’s van de Washington DC scene. Hij begon zijn carrière als oprichter van de bij Elektra getekende groep The Crownsayers en heeft sindsdien opgetreden met zwaargewichten als Eminem, Mickey Patralia, Mario Caldato, Everlast en Rick Rubin. Dit album “Sharkey’s Machine” bevat veel hip-hop dat wordt aangekleed door elektronische- en rockmuziek. Het is eigenlijk een goede weerspiegeling van zijn diverse muzikaliteit. Het album is mede geproduceerd door Mario Caldato Jr. (Beastie Boys) en Mickey Petralia (Beck). Opvallend is dat de energieke muziek ook nog eens goed luisterbaar is voor thuis op de bank. Eigenlijk ben je na de tracks “Fuzz” en “Phone Sex” al helemaal verkocht. Check dit uitstekende album in je platenzaak!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Bruno E.: “Lovely Arthur” (Ether Records/ Trama Records)

 Genre: Nu-Jazz/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Coast To Coast 

Bruno E. geldt als zwaargewicht in de Braziliaanse dancescene. Vorig jaar viel hij op als samensteller en mixer van de sublieme mix CD “Nova Vida” (welke in ons jaarlijstje belandde) en de man achter het Technozoide album, beide op het Braziliaanse Trama label uitgebracht. Hier is hij terug met een artiestenalbum onder zijn eigen naam dat erg jazzy klinkt. De inbreng van blazers vormt het hoofdelement in de muziek, Braziliaanse invloeden horen we eigenlijk nergens terugkomen. Opener “Dado” hoorden we al op diverse compilaties voorbij komen (allebei van Gilles Peterson) en geldt ook op dit album als hoogtepunt. Kortom: een lekkere jazzy en vooral muzikale plaat in moderne stijl! Nu maar hopen dat ook de “Nova Vida” compilatie een vervolg krijgt.

 

Cijfer: 8

(AD)   

 

 

Various: “Party Keller” (Compost Records)

 Genre: Funk/ Boogie/ Reggae/ Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Florian Keller stelde deze disk vol classics samen. Hij was al eerder betrokken bij het “Art Of Rebellion” project, maar gooit het nu over een hele andere boeg. De muziek op “Party Keller” is namelijk uitsluitend binnen de categorieën funk, boogie, reggae en hip-hop. Dit levert een parel van een compilatie op met werk van onder andere Giorgio Moroder, Freddie Love, Black Sheep en Sam Brothers Five. De compilatie is duidelijk met veel liefde samengesteld, want het zijn uitsluitend moeilijk vindbare, vergeten, maar vooral ijzersterke tracks, op een rijtje gezet door een kenner. Gun deze disk zeker een luisterbeurt in je platenzaak!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Jazzinho: “Jazzinho” (Ecco Chamber Vienna)

 Genre: Nu-Bossa/ Samba/ Brazilian Jazz

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Jazzinho is een project waaraan een waslijst aan muzikanten en vocalisten meewerkten. Zangeres Guida de Palma is betrokken bij vrijwel alle tracks, net als producer Chris Franck (Da Lata, Smoke City). De muziek op dit fraaie album valt onder de noemer nu-jazz met een Braziliaanse doorklank, maar ook kun je luisteren naar samba grooves. De dosering van down-, mid- en uptempo is erg goed geregeld en je verveelt je dan ook geen moment bij beluistering van dit album. Leuk om te weten is dat Yoshi Okino van Kyoto Jazz Massive meewerkte aan één van de tracks. De mastering is gedaan door niemand minder dan Jonas Quant. Kortom: een verfrissende sound op het Ecco Chamber Vienna label.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Hecho En Cuba 2” (Ministry Of Sound)

 Genre: Latin

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Astral Music

 Ministry Of Sound blijft steeds weer verrassen met haar compilaties. Het grootste deel van de overzichten mag als bekend verondersteld worden, maar dan ineens komen ze met een Cubaans getinte compilatie. Je krijgt dus fraaie, swingende latin muziek te horen van artiesten als Ibrahim Ferrer, Compay Segundo en Rubén González. Op de compilatie staan in totaal 15 uitstekende tracks die lekker zijn als achtergrondmuziek en ook direct het zomergevoel oproepen. Geef deze compilatie zeker eens de luisterbeurt die het verdiend.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Moodymann: “Black Mahogani” (Peacefrog)

 Genre: Nu-Jazz/ Funky & Soulful Deep-House

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Moodymann aka Kenny Dixon Jr. wil met dit nieuwe album een combinatie van oud en nieuw aan het publiek presenteren. De persbeschrijving spreekt over het ‘soulful house album’ van onze tijd. Dat is nogal een uitspraak! Na beluistering van de disk kunnen we het niet helemaal eens worden met de schrijver, maar we hebben wel met een uitermate lekker jazzy en soulful album te maken. Robert Sweed werkte mee aan een viertal tracks en ook Norma Jean Bell doet weer eens mee op de sax. Het album bevat naast diverse nu-jazz uitingen ook die kenmerkende funky & soulful deep-house sound waar Kenny Dixon Jr. zo populair mee geworden is. De invloeden uit de jaren 70 (soul, funk, disco en jazz) maken de muziek uitermate prettig om naar te luisteren en bovendien warm van klank! Afsluiter en titeltrack “Black Mahogani” is wat ons betreft het hoogtepunt van dit album. Na 10 nummers kunnen we spreken van een subliem album dat in de collectie van iedere houseliefhebber past!

 

Cijfer: 8

  (AD)

 

 

Various: “Glasgow Underground Volume Six” (Global Underground)

 Genre: Electro/ Downtempo/ Deep & Tech-House

Bron: 2-CD

Datum: 5/2004

Distributie: Astral Music

 Het solide label Glasgow Underground is inmiddels toe aan haar 6e labelcompilatie. Op CD 1 horen we dat electro nog helemaal hot is! Met namen als Milton Jackson en International Swingers verveel je je geen moment. Halverwege de eerste disk worden meer deep-house klanken voorgeschoteld die heel goed in het gehoor liggen! De laatste tracks zijn soepele, lekkere gedreven ‘techy’ DJ tools! Vooral DJ Q’s “Fog Bound” (DJ Q = Paul Flynn) is een fantastisch nummer met ‘shockdrive’ ritme. CD 2 bevat classics, net als CD 1 gemixt door Kevin McKay. Op dit overzicht vinden we muziek van onder andere Daniel Ibbotson, Neon Heights, Mateo & Matos, Cassio en Romanthony. Naast diverse housetracks staan er ook breaks en downtempo tracks op deze sublieme disk. Kortom: een heerlijke verzamelaar; niet meer en niet minder!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “ID&T Trance 2004 - Volume 1” (ID&T Music)

 Genre: Trance

Bron: 2-CD

Datum: 5/2004

Distributie: Universal Music

 ID&T Trance is altijd een betrouwbaar overzicht geweest en geeft per periode feilloos de stand van zaken weer op het gebied van trancemuziek. In totaal krijgt de liefhebber 34 tracks, verspreid over 2 disks te horen waarbij vele grote namen de revue passeren. Naast de ‘standaardnamen’ zoals Tiësto, Ferry Corsten, Rank 1, Paul van Dyk en Marco V is het ook fantastisch om de terugkeer van Airscape waar te nemen. Airscape is natuurlijk een project van Johan Gielen, waarmee hij eind jaren 90 samen met Sven Maes diverse hits scoorde op het Engelse Xtravaganza label. “Sosei” is weer een duidelijk herkenbare Airscape track die je direct zal aanspreken. Naast de grotere namen is er ook genoeg onbekender werk dat ontdekt kan worden. Een leuk overzicht voor de liefhebber.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Special D.: “Reckless” (Mental Madness Records)

 Genre: Dance

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Digidance

 Zo nu en dan bespreken we ook eens wat meer commercieel getinte dance op deze site. Het album van Special D. valt ook onder deze noemer. Inmiddels heeft deze Duitser drie top 40 hits op zijn naam staan. De tracks “Come With Me”, “Home Alone” en het recente “Nothing I Won’t Do” zijn allemaal voorbeelden van happy hard-trance met een groot vocaal aandeel. Dit 14 tracks tellende album bevat nog een aantal van die aanstekelijke, radiovriendelijke meezingers, maar ook een alleraardigste breakbeat track. Toch denk ik dat alleen de ‘chartwatchers’ hun hart zullen ophalen aan dit album.

 

Cijfer: 6

 (AD)

 

 

Various: “Megamix 2004” (Digidance)

 Genre: Dance/ House/ Trance

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Digidance

 Digidance’s eerste “Megamix” compilatie voor 2004 is uit. Het idee achter zo’n compilatie is simpel; prop zoveel mogelijk hits op 1 disk en stel een groot publiek tevreden. Op de tracklist staan erg commerciële tracks en ‘gimmick’ songs die afgewisseld worden door meer dansvloergetint werk. Ondanks het feit dat deze mix echt bedoeld is voor het publiek dat naar de bekende muziekzenders kijkt, kunnen we stellen dat het toch wel een aardige CD is vanwege tracks door Harry ‘Choo Choo’ Romero feat. Robert Owens, Blaze, Mr. On feat. Jungle Brothers en Boogie Pimps. Kortom: een erg commerciële disk met hier en daar een leuke dansvloerkraker.

 

Cijfer: 6

 (AD)

 

 

4hero: “The Remix Album” (Raw Canvas)

Genre: Broken Beats/ Deep-House/ Drum & Bass/ Nu-Jazz

Bron: 2-CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 4hero, een absolute favoriet van ondergetekende, is terug met een fraai remix document. Het is een overzicht dat uit 2 delen bestaat; te weten een deel met remixes die Mark Mac en Dego voor anderen maakten en een deel met remixen van 4hero tracks. Qua stijlen valt een grote diversiteit waar te nemen. Of de heren nu broken beats, deep-house, nu-jazz of hun vertrouwde drum & bass sound ten gehore brengen; het resultaat is telkens briljant. De muziek lijkt met veel liefde gemaakt en verenigd mooie melodieën met sterke drumbeats, muzikaliteit (denk aan veel vocalen) en complexe programmering. Het materiaal dat door 4hero op disk 1 onder handen genomen wordt is afkomstig van uiteenlopende namen als Nuyorican Soul, Goldie, Marcos Valle (een uitsmijter op disk 1 door de swingende Brazilian beats), Ultra Naté, Terry Callier en Shaun Escoffery. Op het 2e deel worden bekende tracks als “Star Chasers”, “Hold It Down”, “Escape That”, “Ways Of Thought”, “We Who Are Not As Others” en “9 By 9” onder handen genomen door grote namen als Jazzanova, Masters At Work, Bugz In The Attic, Restless Soul, DJ Spinna, Exemen, King Britt en Metalheadz. Kortom: een waardevol overzicht voor je collectie met enkel muziek van sublieme kwaliteit. Uiteraard wordt het niveau van het album “Two Pages” uit 1998 nergens geëvenaard, maar dat is ook geen schande. “Two Pages” is niet alleen een ‘classic’, het is een legendarisch document van tijdloze muziek! Kijk op www.4hero.co.uk voor meer informatie.

 

Cijfer: 9

(AD)

 

 

Wagon Christ: “Sorry I Make You Lush” (Ninja Tune)

 Genre: Breaks/ Downtempo/ Trip-Hop

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Wagon Christ is een project van Luke Vibert (Mo’Wax/ Warp). Als fanatiek muziekliefhebber moet ik eerlijk bekennen dat ik alleen het nummer “River” onder deze projectnaam ken van een erg oude verzamel CD op Rising High. In 2001 bracht Vibert als Wagon Christ zijn eerste album op Ninja Tune uit, “Musipal” genaamd. Nu is hij terug met een 10 tracks tellend, experimenteel album. Hij grijpt duidelijk terug naar het verleden. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van oude vocal samples, maar ook ouderwetse breakbeats en oldschool synths krijg je regelmatig voor je kiezen. De muziek op “Sorry I Make You Lush” valt vooral in te delen onder de categorie breaks en experimentele downtempo. Met “I’m Singing”, “Shadows” en “Nighty Night” noemen we de drie mooiste luisternummers van het album, welke de aanschaf van het album al rechtvaardigen! Uitsmijter is de titeltrack met energieke acid klanken. Kortom: wederom doet Vibert goede zaken met zijn Wagon Christ project. Check ook zijn laatste album op Warp als Luke Vibert, “YosepH” genaamd.

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Various: “Brazilian Love Affair 5” (Far Out Recordings)

 Genre: Bossa Breaks/ Brazilian Jazz/ Samba

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Vorig jaar hebben we lang genoten van deel 4 uit deze “Brazilian Love Affair” serie. Op die disk konden we luisteren naar sterk werk van onder andere 4hero en Azymuth. Nu is er dan deel 5. Ook op dit deel staat weer veel niet eerder uitgebracht werk uit de categorie moderne Braziliaanse muziek. Ook de grote namen ontbreken niet; Azymuth staat op het album met een ‘previously unreleased’ track, maar je kunt ook luisteren naar Grupo Batuque, Marcos Valle, Kyoto Jazz Massive (die een remix verzorgen voor het Friends From Rio 2 project) en The Ipanemas. De sound is zoals gewoonlijk weer uitermate prettig om naar te luisteren en je krijgt spontaan de zomer in je bol. Hoogtepunten: Azymuth’s “Te Querendo” en Vertente’s “Chuva” (super ritmisch en melodieus). Dit is hoofdzakelijk muziek voor de warmere jaargetijden, maar ook op de bank is deze compilatie prima te beluisteren! Kijk op www.faroutrecordings.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

Various: “Zentertainment 2004” (Ninja Tune)

 Genre: Trip-Hop/ Future Jazz

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Op ‘Zentertainment’ etaleert Ninja Tune ieder jaar de recente en ‘forthcoming’ tracks van diverse formaties die onder contract staan bij het label. Ook dit jaar is dat het geval. Naast werk van het Ninja Tune label staat er ook muziek van het sublabel Big Dada op deze 2004 editie. Het overzicht start met het fabuleuze “1958” van Skalpel, een sublieme jazzy track waar we het al vaker over hebben gehad (dé track op het “Skalpel” album!). Naast de muziek van Blockhead, Lotek HiFi, Wagon Christ en Sixtoo is het vooral Jaga Jazzist’s track “Day” die uitblinkt! Op de verpakking wordt aangekondigd dat er dit jaar albums zullen verschijnen van Mr. Scruff, Coldcut, The Herbaliser en Cinematic Orchestra. Een fiks aantal releases om naar uit te kijken dus! Kijk op www.ninjatune.net voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Swirl People: “Special Combo” (Aroma)

 Genre: (Deep) House/ Nu-Disco/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Swirl People bestaat uit Dimitri Dewever en Raoul Belmans. “Special Combo” is de opvolger van het debuutalbum “Hi Mom, Let’s Dance” uit 2002 (verschenen via Tronicsole). Swirl People brengt een fusie van latin, jazz, disco en house ten gehore die het ook goed doet in het zogenaamde ‘grooves’ circuit. Dat is ook niet zo vreemd want ze weten ook nog eens lekkere funky ritmes toe te voegen aan hun muziek. Het uiterst soepele “Nonicone” is voor mij de absolute topper op deze disk. De herkenbare vocal sample van A Tribe Called Quest (“Bonita Applebum”) kan dat niet verpesten. De eerste single van het album zal het ‘jazzy’ “Lideloo Dow Dow” zijn (feat. Cathy Do Canto). Deze zangeres werkte ook mee aan de track “No Judgement Sauce”. De funky track “We Used To Party” met de vocalen van Heather zal voor de zomer als single verschijnen (met remixen).

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Busdriver: “Cosmic Cleavage” (Big Dada)

 Genre: (Abstract) Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Op dit korte 12 tracks tellende album van Busdriver wordt je getrakteerd op niet voor de hand liggende hip-hop muziek met wat jazz elementen (soms doet het je denken aan muziek uit een tekenfilm). Busdriver gaat op “Cosmic Cleavage” bij diverse tracks de samenwerking aan met Awol One en Abstract Rude. De vocalen van Busdriver zijn niet altijd even sterk (wel heel snel en soepel), maar onderscheidend is het in ieder geval wel. Door de aparte begeleidende muziek is dit een album geworden dat je echt een paar keer moet opzetten om hem te kunnen waarderen.

 

Cijfer: 6,5

(AD)

 

 

Bigga Bush: “Bigga Bush Free” (Stereo Deluxe)

 Genre: Downtempo/ Lounge/ Deep-House/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Bigga Bush (Glyn Bush) is ook bekend van zijn muziek als Lightning Head en is tevens één van de mensen achter Rockers Hi-Fi. Hij bracht bijvoorbeeld als Lightning Head een compleet album uit op Sonar Kollektiv. Dit Bigga Bush album op Stereo Deluxe is werkelijk een streling voor het oor. De muziek valt gewoon in te delen onder de categorie downtempo/ broken beats, maar het is wel een ‘frisse’ sound die we nog niet eerder hebben gehoord. Daarom is zo’n categorisering eigenlijk niet handig; het doet de muziek te kort. Alle 12 tracks op dit album zijn fabuleus geproduceerd en zullen je niet snel vervelen. De diversiteit op dit album is enorm. Het ene moment hoor je breakbeats in combinatie met jungle basslines waarbij de geluiden een enorme galm hebben gekregen, vervolgens luister je naar lome ambient klanken of pittige trippy beats. De eerder uitgebrachte single “Acid Fly” kun je ook gewoon terughoren op “Bigga Bush Free”. Een heftig album van een klasse producer op een label met klasse!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

2Blue: “Light Transmission” (KFM Records/ Institute Of Dubbology)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 5/2004

 2Blue is een project van Enrico Marani en Luca Roccatagliati (DJ Rocca, ook bekend van Artless). Op dit 10 tracks tellende album gaan de heren onder andere de samenwerking aan met de poëtische vocaliste Ursula Rucker (die ook al samenwerkte met toppers als Jazzanova en 4hero), Dave Watts, Kimberly Duke en Tim Motzer. “Brainstream” is de openingstrack (samenwerking met Ursula Rucker); een soepele, diep en vol geproduceerde downtempo broken beats track met prachtige klanken en sensuele vocalen. De toon is direct gezet. Via diverse krachtige downtempo tracks met zware basslines komen we bij het prachtige “Nowhere”, dat in samenwerking met Dave Watts geproduceerd werd. Dan kan het al niet meer stuk! Zeker als je dan nog de broken beats van “Black Sun” (vocalen Kimberly Duke) voorgeschoteld krijgt. Qua productie is dit een uitstekend album dat zich kan meten met de ‘upper class’ van de downtempo en broken beats beweging! Lees op korte termijn een interview met DJ Rocca op deze website. Op www.iod-agency.it kun je meer informatie over dit product terugvinden.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Black Coffee Chapter 6” (Ecco Chamber Vienna)

 Genre: Lounge/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Deel 6 uit de “Black Coffee” serie heeft de subtitel ‘Feed Your Soul’ meegekregen. Klangwirkstoff Scheibosan & eMU stelden deze fraaie compilatie samen. Zoals bij vrijwel iedere release op het Ecco Chamber Vienna label zit het met de kwaliteit van de muziek wel goed. De 15 tracks, die op dit schijfje terug te vinden zijn, vallen qua stijl aan te merken als lome lounge en downtempo muziek met hier en daar wat dub elementen (onder andere Thievery Corporation, Mo’Horizons en Timewarp). Naast de vele onbekendere, maar vooral steengoede tracks staat ook bekender werk van Tosca feat. Sugar B. en Shanti Roots (ook feat. Sheibosan) op deze gevarieerde disk. Check it out! Kijk op www.eccochamber.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Illicit Sounds Of Maffia Chapter 3” (Institute Of Dubbology)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats/ Drum & Bass/ Breaks/ House

Bron: CD

Datum: 5/2004

 Gekoppeld aan de trendy Maffia Illicit Music Club in Reggio Emilia (Italië) is hier het 3e compilatiedeel van “Illicit Sounds Of Maffia”. DJ Rocca neemt een groot gedeelte van de muziek op deze disk voor zijn rekening (in veel gevallen producties met anderen). Rocca is de man achter projecten als 5th Suite, 2Blue (zie recensie in deze rubriek), Daluq/ Phuturistix (met Zed Bias) en Maffia Soundsystem. Met deze projecten brengt hij downtempo, broken beats, breaks en drum & bass ten gehore. Het is dan ook extreem knap dat hij in alle ‘disciplines’ bovengemiddelde producties aflevert. Eén ding is duidelijk: je zult je met deze diverse, melodische en vooral ook dansbare muziek geen seconde vervelen! Probeer deze titel te vinden bij je platenspeciaalzaak is ons advies.

 

Cijfer: 8

 (AD) 

 

 

Tim Wright: “Thirst” (Novamute)

 Genre: Electro-Techno/ Drum & Bass/ UK Garage

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Tim Wright loopt al een tijdje mee in de muziek en dat is goed te horen op dit nieuwe album “Thirst”. Het lijkt erop alsof het hoofddoel bij het maken van dit album ‘experimenteren’ was. Het is voor Tim Wright, die ook produceert onder namen als Germ, Moondog en Tube Jerk, zijn eerste albumrelease op Novamute. Zijn typerende electro-techno sound komt uiteraard een aantal malen naar voren, maar ook laat hij soepele UK Garage/ breaks, drum & bass en - met wat fantasie - jazz horen. Productietechnisch zit dit album uitstekend in elkaar en na 10 tracks (+ geheime bonus) kunnen we spreken van een bovengemiddeld album! De track “The Ride” is ook als 12” single te verkrijgen.


Cijfer: 7,5

 (AD) 

 

 

Rodney Hunter: “Hunter Files” (G-Stone Recordings)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 Rodney Hunter was voor ons nog een vrij onbekende naam voor de uitgave van dit album. Met Richard Dorfmeister maakte hij ooit een remix van dZihan & Kamien’s “Stiff Jazz”. Op dit debuut werkt hij onder andere samen met Orieta Pires, Diana, Farda P, Ken Cesar, Hubert Tubbs en Aladin. Het is een uiterst divers album geworden met invloeden uit de disco, downtempo/ lounge, broken beats, house, dub en Braziliaanse muziek. Zoals je mag verwachten van het G-Stone label, dat in het verleden muziek van Kruder + Dorfmeister en Tosca voortbracht, krijg je uiterst hoogwaardige producties te horen. De producties zijn unieke cocktails van vele stijlen die ook nog eens voorzien worden van prachtige vocalen. Kortom: een toprelease voor een hele brede doelgroep! De track “Electric Lady” is ook als 12” single te verkrijgen. Kijk op www.g-stoned.com voor meer informatie. 

 

Cijfer: 8

 (AD) 

 

Cay Taylan: “SU” (Couch Records)

Genre: Downtempo/ Lounge/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie 

Couch Records, het label waarop ook dZihan & Kamien platen uitbrengen, komt hier met een fraai album van Cay Taylan. Cay Taylan is in Turkije geboren, maar woont al geruime tijd in Wenen. Zijn muziek is een fusie van Turkse klanken, jazz, downtempo en wat dub. Eigenlijk heeft de muziek gewoon heel veel weg van dZihan & Kamien. Het is de fraaie combinatie van stijlen en de jazzy, maar vooral warme melodieën die deze muziek zo aantrekkelijk maakt. Op het album kunnen we geen directe winnaar aanwijzen, al is het liefdevolle “Saria Says Love” met bossa ritme één van de betere tracks die op het album te vinden is. De kwaliteit is vrijwel overal gelijk. Met deze hoge kwaliteitsstandaard weet je zeker dat je waar voor je geld krijgt! Check www.couchrecords.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Playground Vol. 8 By Cuica” (Ecco Chamber Vienna)

 Genre: Broken Beats/ Deep-House/ Nu-Disco/ Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: Lowlands Distributie

 De mensen achter Cuica kregen de kans dit 8e deel uit de succesvolle ‘Playground’ serie samen te stellen. De compilatie bevat opvallend veel verwijzingen naar de discosound, maar wel op zo’n manier dat het klinkt als vernieuwende muziek. Op de tracklist vinden we de classic “Heat You Up” van Shirley Lites uit 1983 terug, maar ook Yennek’s “Serena X” (Kenny Larkin), geremixt door Carl Craig. Hoogtepunt: Âme’s “Life Changes”, een Sonar Kollektiv release. Na 55 minuten en 12 tracks heb je weer een uitermate fraai overzicht van hoogwaardige muziek gehoord. Zoek deze compilatie zeker eens op in je gespecialiseerde platenzaak!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Skalpel: “Skalpel” (Ninja Tune)

 Genre: (Jazzy) Trip-Hop/ Breakbeats

Bron: CD

Datum: 5/2004

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Skalpel bestaat uit 2 Poolse heren: Marcin Cichy and Igor Pu. De formatie
viel de laatste maanden al op met de single release “1958”, een uptempo
jazzy breakbeat song met een enorme drive en ouderwetse jazz elementen. De
Skalpel sound is een eigentijdse combinatie van jazz uit de jaren 60/ 70 en
de hedendaagse trippy breakbeats. “Skalpel” op het Ninja Tune label is
eigenlijk het eerste volwaardige album van de formatie na diverse single releases.
Verwacht zowel downtempo, midtempo als uptempo tracks die ook raakvlakken
hebben met de trip-hop sound waarmee Ninja Tune zo groot is geworden. Kortom: een
fraai album voor een breed publiek en zeker voor de doorgewinterde Ninja
Tune luisteraar. Check ook de “1958” single vanwege de uiterst fraaie Quantic remix.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Various: “ID&T Classics - The Megamixes” (ID&T Music)

 Genre: House Classics

Bron: 2-CD

Datum: 5/2004

Distributie: Universal Music

 Na 2 succesvolle delen van ‘ID&T Classics’, beide dubbel CD’s, was het tijd voor een nieuwe editie in megamix vorm. Je kunt deze 2-CD box zien als een les geschiedenis op het gebied van house. Werkelijk alle toppers van toen en ook wat meer recente ‘classics’ komen voorbij. Of het nu de new-beat van Kraze, de breakbeatshouse van The Prodigy en SL2, de discohouse van The Bucketheads (Kenny Dope), de techno van Inner City en Green Velvet of de trance van Energy 52 en Rank 1 is; alles is subliem achter elkaar gezet en ik kan dit overzicht aan iedere liefhebber van dancemuziek aanbevelen. Kijk op www.id-t.com voor de complete tracklist!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “ID&T Classics” (ID&T Music)

 Genre: House Classics

Bron: 2-CD

Datum: 5/2004

Distributie: Universal Music

 Vanwege het verschijnen van de ‘Classics Megamixes’ CD’s willen wij ook het eerder verschenen eerste deel uit de reguliere ‘Classics’ serie onder de aandacht brengen. Van de reguliere serie zijn inmiddels 2 delen (beide dubbel CD’s) uitgekomen die je ‘in the blind’ kunt aanschaffen. In totaal staan er 32 toptracks op de 2 disks van onder andere D-Shake, Adamski, Joey Beltram (ook als Second Phase), Underworld, D.H.S., TC Berry (1991), Moby, Westbam, Age Of Love, T99, Quadrophonia, Jaydee, Felix en SL2. Het is dus één groot feest van herkenning! Voor ons is de track “Float In A Dream Of XTC” van Fire On High (geproduceerd door Denzil Slemming, de man achter L.A. Style’s “James Brown Is Dead”, dat overigens ook op deze compilatie staat) het absolute hoogtepunt omdat we deze toptrack al een aantal jaren niet meer gehoord hadden en het nog steeds enorm overtuigd!

 

Cijfer: 8,5 

(AD)

 

 

Various: “ID&T Presents DJ Dana” (ID&T Music)

 Genre: Hardstyle/ Techno/ Hardcore

Bron: 2-CD

Datum: 5/2004

Distributie: Universal Music

 Dana is nog steeds de meest populaire DJ op hardstyle gebied en zal met deze nieuwe compilatie haar grote schare fans een groot plezier doen. Over 2 disks krijgen we vooral snoeiharde ‘recht toe, recht aan’ platen te horen welke bassdrums bevatten die je buren slapeloze nachten zullen bezorgen! Dana gebruikt vooral platen uit Italië, Duitsland en uiteraard Nederland. Dit zorgt ervoor dat er veel variatie binnen het hardstyle genre waar te nemen valt. Op de tracklist vinden we ook een aantal eigen producties, die heel pittig klinken. Op de 2e disks horen we eerst een aantal techno getinte tracks waarna Dana het werk gedecideerd afmaakt met hardcore op niet al te hoge snelheid. Een compilatie voor de fans en voor de liefhebbers van de hardere housevarianten.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

 

Archief 2004

Januari 2004 Maart 2004
Februari 2004 April 2004

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002