CD recensies

Mei 2007

 

 

Various: “Café del Mar Volumen Catorce” (Café del Mar Music)

Genre(s): Downtempo/ Lounge/ Chill-Out/ Deep-House

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 Daar issie dan: deel 14 uit de reguliere Café del Mar verzamelreeks. Baanbrekend is de serie al tijden niet meer, maar het blijft toch altijd weer een verrassing wat men ieder jaar rond mei/ juni heeft weten samen te stellen. We kunnen stellen dat, sinds José Padilla stopte met het samenstellen van de CD’s, de muziek qua diversiteit en originaliteit flink in kwaliteit gekelderd is, maar van dit soort behaaglijke sfeermuziek krijg je maar zelden genoeg. Daarom is ook deel 14 uit de reeks weer een verademing. De muziek straalt ook echt de sfeer uit die bij het beroemde café aan de rand van de San Antonio Abad baai (Ibiza) past. De mensen die al eens bij het zonsondergang ritueel bij Café del Mar zijn geweest, begrijpen precies wat ik bedoel. Bekende namen uit de CDM-stal als DAB (Digital Analog Band), Rue Du Soleil en La Caina staan uiteraard met vers materiaal op de tracklist, maar ook namen als Ypey, Gary B en Viggo komen met regelmaat terug op de diverse CDM-verzamelaars en staan ook op deel 14. Zoals altijd voel je bijna de frisse zeebries door je haren waaien, wanneer de je de muziek op de Café del Mar CD’s beluisterd. Café del Mar is simpelweg een gevoel. Het is knap, uniek en vooral bijzonder dat zo’n concept na zoveel jaren nog steeds springlevend is en ook blijft. Kortom: er valt weer genoeg te genieten op deze compilatie, maar waar is de tijd gebleven dat we wekenlang een track als “More Than Ever People” van Levitation grijs draaiden? Helaas is die mooie tijd geweest en blijft het bij een fijne herinnering. Kijk op www.cafedelmarmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Big & Dirty Sounds” (Be Yourself Music)

Genre(s): (Electro) House/ Breaks

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 Deze verzamelaar voor het Big & Dirty label is samengesteld en gemixt door DJ Delicious & Till West, bekend van de zomerhit van vorig jaar “Same Man”. Op deze 2-CD laten ze een scala kwaliteitshouse de revue passeren. Het is vooral electro-house dat de klok slaat, aangevuld met wat klassiekers van onder andere Capricorn, Robert Armani en Art Of Noise (afkoel moment). Opvallend op de tracklist vinden wij de puike breaks tijdens de Stanton Warriors remix voor Chicken Lips’ ”He Not In”. Bekende tracks zoals “Go” van Moby en “Everything Counts” van Depeche Mode gaan op verantwoorde wijze door de mengtafels van respectievelijk Trentemøller en Bodzin & Huntemann. Overal het algemeen is het materiaal op deze compilatie prima in orde, maar zo nu en dan vinden we toch ook zeker matiger werk. Al met al een goed resultaat! Kijk op www.beyourselfmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Rare Grooves - Reggae 05” (Nova Records/ Wagram)

Genre(s): Reggae/ Dub

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Bang! Distribution

 Uit deze serie bespraken we al eens een Braziliaanse editie. Hierop vonden we toen onder andere het legendarische “Democùstico” van Marcos Valle. Op deze nieuwe “Rare Grooves” promo CD kunnen we ons oordeel vellen over een 9-tal tracks, die soms erg ouderwets en brak van geluidskwaliteit klinken. Op de tracklist staan namen als Junior Delgado, Alton Ellis, Gregory Isaacs, Black Skin Boys en The Jamaicans. We kunnen eigenlijk alleen maar concluderen dat dit voor reggae/ dub liefhebbers een puik overzicht is, maar in z’n algemeenheid kunnen we niet zoveel met dit product. Beste track: het instrumentale “Whipping Version” van King Tubby & Thompson Sound. Kijk op www.novaplanet.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Fat Beat Sound System: “Feed The Vocalists” (Exogenic Breaks)

Genre(s): Dub/ Reggae/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Playground Music (www.playgroundmusic.com)

 Voor mensen die van onvervalste dub/ reggae in een downtempo jasje houden, is Fat Beat Sound System een uitkomst. De vocale gastrollen op dit album, van Scandinavische makelij, komen op naam van Jhelisa, Sandra Melody, Hosni en ga zo maar door. Het album op zich zit prima in elkaar, al missen we echt onderscheidende sterke tracks op deze 10 tracks tellende plaat. Daarom beoordelen we dit album als een goede poging, maar geen bijzonder resultaat. Kijk op www.exogenic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Xavier Rudd: “White Moth” (ANTI/ Salt. X Records)

Genre(s): Folk-Rock/ Pop/ Reggae/ World Music

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Epitaph Europe

 Verrassend mooi album is dit van de ons onbekende Australische multi-instrumentalist Xavier Rudd. Hij laat een uiterst divers geluid horen, waarbij folk, rock en pop hand in hand gaan met reggae en world music. Rudd schijnt meerdere instrumenten tegelijkertijd te kunnen spelen. Hij heeft duidelijk iets met de didgeridoo, want die klanken horen we geregeld terug komen. Zijn stem veranderd gedurende het album ook van een echte reggaeman tot een soort van Jack Jones achtige folk-rock stem. Kortom: een avontuurlijk album van een getalenteerde artiest! Kijk op www.xavierrudd.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Field Music: “Tones Of Town” (Memphis Industries)

Genre(s): Pop/ (Indie) Rock

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Cooperative Music

 Field Music bestaat uit Peter Brewis, David Brewis en Andrew Moore. “Tones Of Town” is hun tweede album voor Memphis Industries. Hun titelloze debuut verscheen reeds in 2005, maar hebben wij nooit opgemerkt. “Tones Of Town” staat vol met gezellige pop vs. Indie-rock muziek met een retro gevoel. Het vocale gedeelte doet me soms denken aan de zang tijdens RJD2’s muziek (twee totaal verschillende werelden overigens). Na beluistering van alle elf tracks zijn het vooral de meer melodramatische bijdragen die eruit springen. “Kingston” en “Place Yourself” zijn daar de beste voorbeelden van. Dit is geschikt materiaal voor airplay op 3FM en uitermate bruikbaar voor live uitvoering op de podia! Kijk op www.memphis-industries.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Bas Kunnen: “Back Da Funk” (X-Ceptional Music)

Genre(s): House/ Euro-Trance

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: X-Ceptional Music (www.x-ceptionalmusic.com)

 Bas Kunnen, die pas geleden ook al een remixplaat uitbracht met geremixt materiaal van zijn ”Lucid Dream” album, is terug met zijn tweede album. Op ”Back Da Funk” laat de producer onder andere een serie aan platte commerciële dancecovers horen, waarbij diverse vocalisten behoorlijk door het ijs zakken. Bijvoorbeeld Miss Linda: die glijdt flink uit over ”Every Breath” (je raad het al: een cover voor The Police). Het is niet dat we dit album met de grond gelijk willen maken, maar ik denk eerlijk gezegd dat weinig mensen op dit soort materiaal zitten te wachten. Het zou perfect passen binnen de Digidance stal. Met deze vergelijking weten mensen vast wel hoe laat het is. Deze CD categoriseren we onder ’vermakelijk, maar weinig origineel’. Kijk op www.baskunnen.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 5

 

 

Various: “Café del Mar Classic III” (Café del Mar Music)

Genre(s): Classical Chill-Out

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 We hebben hier maar weinig kaas gegeten van klassieke muziek. Echter, de “Classic” serie van Café del Mar volgen we al vanaf deel 1. Inmiddels is de reeks aanbeland bij release #3. De moderne bewerkingen van klassieke klassiekers zijn in Praag opgenomen door The City Of Prague Philharmonic Orchestra. Dit orkest heeft ook al de herbewerkingen op deel 1 en 2 voor zijn/ haar rekening genomen. En hoe? Je hoeft niet van klassieke muziek te houden om deze sferische, op klassieke muziek gebaseerde chill-out muziek te kunnen waarderen. De soms filmische klanken zijn een lust voor het oor! Over het bronmateriaal kunnen we weinig vertellen, want dat is ons totaal niet bekend. Luister eens naar wat soundclips op www.cafedelmarmusic.com en laat je verrassen door deze fraaie muziek.

 

Beoordeling: 8 

 

 

Various: “Masif Hardtrance Anthems Vol. 1” (Masif/ EQ Recordings)

Genre(s): Hard-Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 Liefhebbers van de oude DJ Scot Project en Cosmic Gate sounds opgelet: Steve Hill en DJ Alex Kidd trakteren je op twee puike mixen vol bombastische hardtrance. De sound doet me soms ook een beetje denken aan muziek die we vroeger tijdens de HQ avonden in de Melkweg in Amsterdam hoorden. Energiek genoeg om je de hele avond in beweging te houden en melodisch genoeg om ook thuis te kunnen beluisteren, maar we missen soms helaas wat creativiteit. Zo horen we onder andere de outro van “Hold That Sucker Down” van O.T. Quartet volledig terugkomen in één van de tracks (Martin Roth met “Shockwaves” in de Technopunk versie) en vinden we een cover terug van Reflekt’s “Need To Feel Loved”. Toch hebben we me veel plezier naar deze compilatie zitten luisteren. Het is gewoon ‘party’ van het eerste tot het laatste moment. Zowel Steve Hill als Alex Kidd slagen dus in hun opzet. Kijk op www.stomp.com.au voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Velours Perfect: “Kingsize Brothers” (Exogenic Breaks)

Genre(s): Downtempo/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Playground Music (www.playgroundmusic.com)

 Dit album lag al een tijdje op de stapel hier, waar we lichtelijk spijt van hebben. “Kingsize Brothers” is namelijk een heerlijke plaat geworden. Velours Perfect is een formatie bestaande uit de Zweedse broers Daniel en Ulf Dufwenberg. Hun geluid belanceert ergens tussen de downtempo en broken beats in. Alle tracks hebben fraaie soulful en jazzy tinten meegekregen, wat de luisterbaarheid positief beïnvloed. Het downtempo “Old Pirate” is daar een prachtig voorbeeld van. Ook de dubby invloeden zijn niet vergeten. “We Have Machine” is daar het beste voorbeeld van. “Sunrise Sunset” is gebaseerd op de baslijn loop uit Moodorama’s “Jazz Tip” (Moodorama heeft het op haar beurt overigens ook weer van een oude plaat gesampled). Er komen tegenwoordig nog maar weinig echt aansprekende downtempo albums uit, maar deze mag er weer zijn hoor! Het album bevat vele gezichten en al die gezichten stemmen tot vrolijkheid! Kijk op www.exogenic.com of www.veloursperfect.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Wax Poetic: “Copenhagen/ Brasil/ Istanbul” (Nublu/ Discograph)

Genre(s): Pop/ Downtempo/ World Music/ Nu-Jazz/ Brazilectro

Bron: 3-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Bang! Distribution

 Wax Poetic is het project van Ilhan Ersahin, waar onder andere jazz-pop diva Norah Jones al eens bij betrokken was (denk aan de track “Angels”). Van de formatie zijn nu drie afzonderlijke albums verschenen met de titels “Copenhagen”, “Brasil” en “Istanbul”. Op alle albums kiest Ersahin voor een andere aanpak (plaatsgebonden uiteraard), maar de poppy downtempo en nu-jazz sound van de band blijft uiteraard intact, nu aangevuld met world music tinten. Met het materiaal op alle drie de albums is niets mis en we vinden het vooral dapper om in een kort tijdsbestek drie albums achter elkaar uit te brengen. Kernwoorden: experimenteel, stijlvol, avontuurlijk, werelds en vooral kwalitatief dik in orde. We zullen verder niet ingaan op het afzonderlijke materiaal van de disks, maar willen jullie vooral aanraden om op www.waxpoetic.net te gaan kijken voor soundclips en additionele informatie. Beste album: “Brasil”.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Jackmate: “Blackbox” (Phil E/ Philpot Records)

Genre(s): (Tech) House/ Minimal/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Word & Sound (www.wordandsound.net)

 Jackmate is een project van Michel Baumann (ook bekend van SoulPhiction en Supatone). Op dit album kun je ouder, bewerkt materiaal vinden, aangevuld met live tracks en nieuwe producties. De sound van Jackmate kenmerkt zich door de lekkere groovy ritmestructuren, welke over het algemeen te categoriseren vallen onder de noemers (tech) house en minimal. De producties klinken qua melodie en sfeeraspecten wat leeg en kaal; je moet deze muziek dan ook meer als ‘geschikt voor de dansvloer’ bestempelen. Beste tracks: “Dynasty” en “Booth”. Kijk op www.philpot-records.net voor meer informatie.


Beoordeling: 6,5

 

 

Tokyo Police Club: “A Lesson In Crime” (Memphis Industries)

Genre(s): (Indie) Rock

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Cooperative Music

 Tokyo Police Club bestaat uit het viertal Greg Alsop, Josh Hook, Dave Monks en Graham Wright. Tesamen weten ze een stevig (Indie) rock geluid neer te zetten, dat vraagt om live uitvoering. Het kwartet bracht volgens onze informatie al een aantal 7” singles uit, alvorens dit mini album verscheen. In totaal zijn het een 8-tal tracks, allemaal onder de 3 minuten durend, die je in sneltreinvaart passeren. De aanstekelijke sound van Tokyo Police Club grijpt je al na één enkele beluistering. Tracks als “Nature Of The Experiment” en “Be Good” springen er wat ons betreft het meest positief uit. De aanstekelijke gitaarklanken en de stevige drums worden vergezeld met gevoelig toetsenspel dat je raakt! Dit is muziek die zo geprogrammeerd had kunnen worden op Pinkpop! Kijk op www.memphis-industries.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Accu: “Lasso” (Exogenic Breaks)

Genre(s): House/ Nu-Disco/ Nu-Jazz/ Broken Beats/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Playground Music (www.playgroundmusic.com)

 Accu bestaat uit Lasse Väyrynen, Harri Väyrynen en Risto Eskolin en werd in 1998 opgericht. ”Lasso” is hun tweede albumrelease. In 2002 verscheen al het titelloze debuut ”Accu” via ditzelfde Exogenic Breaks label. Op ”Lasso” vinden we een elftal tracks waarbij house, disco (soms vermengd met broken beats), nu-jazz en (dubby) downtempo de voornaamste bestanddelen zijn. Accu probeert door middel van de vocalen vermoedelijk de crossover met het poppodium te zoeken. Opvallend zijn tracks als ”One Tuff Cookie”, dat een mooi gevonden mengelmoes is van jazz, uptempo Braziliaanse percussie en filmische klanken. Heel erg mooi! Ook ”Troubles” is erg mooi en doet ons denken aan een track van één van de Café del Mar verzamelaars (we doelen op: Future Loop Foundation feat. Michael Conn met ”My Movie Is Like Life”, van Café del Mar deel 10). Al met al is dit een plaat met wisselend materiaal, maar met genoeg hoogtepunten om een goede becijfering te krijgen! Kijk op www.exogenic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

PJVM: “Svanström LP” (Exogenic Breaks)

Genre(s): Breaks

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Playground Music (www.playgroundmusic.com)

 Petteri Turtiainen aka PJVM is een Scandinavische breaks virtuoos. Op de “Svanström LP” laat hij horen wat hij allemaal in huis heeft. Zijn muziek is niet wereldschokkend, maar ook zeker niet van het kaliber ’13 in een dozijn’. De uptempo breaks sounds van PJVM zijn niet zo rauw en direct als bijvoorbeeld de Finger Lickin’ sounds van grootheden als The Plump DJ’s, maar vooral wat levendiger en experimenteler (lees: minder volgens een bepaald format). Muzikaal gezien stelt de plaat niet zoveel voor, maar de doorklank is prima en daar draait het bij dancemuziek toch vaak om. Opvallend: op de tracklist staat ook een door Imatran Voima vervaardigde ”PJVM Megamix”. Kijk op www.exogenic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Max Rocci & His Friends: "Il Mundo Del Giouani Vol. 4" (Arision)

Genre(s): Jazz-Fusion

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Arision (www.arision.net)

 Dit materiaal van Max Rocci & His Friends komt uit het archief van Cenacolo. We kunnen weinig informatie vinden over de oorsprong van het materiaal, maar deze jazz-fusion sound klinkt gedateerd en verwijst hoogstwaarschijnlijk naar eind jaren 60 of de jaren 70. Ook kunnen we niet traceren waarom dit gelijk volume 4 is. Arision bracht namelijk nooit de eerdere delen uit volgens onze informatie. De muziek dan: die is uitstekend. Jazz-fusion blijft een oorstrelende sound met een grote diversiteit. De prachtige solo’s op onder andere de Fender Rhodes maken de muziek tot een waar genot. Ga deze CD ontdekken is ons advies. Kijk op www.arision.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

Amedeo Tommasi: "The Sound" (Arision Recordings)

Genre(s): Brazilian Jazz/ Bossa Nova

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Arision (www.arision.net)

 De Italiaan Amedeo Tommasi maakte ooit deel uit van het Chet Baker Sextet. Deze multi-instrumentalist laat op “The Sound” horen hoe Brazilian Jazz behoort te klinken. Ook dit materiaal komt uit het archief van Cenacolo. Het is easy listening muziek die heerlijk in het gehoor ligt en welke zouden kunnen fungeren als introductietune van ‘Eigen Huis & Tuin’ achtige programma’s. Uiteraard doen we de muziek te kort met de voorgaande typering. Dit is gewoon heerlijke muziek voor op de achtergrond bij een intiem etentje of hangend op de sofa! Vergelijkbaar materiaal moet je zoeken in de hoek van Charlie Byrd, Cal Tjader en soortgelijken. Kijk op www.arision.net voor meer informatie over deze CD.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Kettel: "Whisper Me Wishes" (DUB Recordings)

Genre(s): IDM/ Elektronica/ Chill-Out

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Clone Records (www.clone.nl) 

Kettel is een project van de jonge landgenoot Reimer Eising. We hoorden, ondanks zijn nu al flink gevulde catalogus, nooit eerder van deze producer. Met zijn IDM cq. elektronica muziek weet hij de gevoelige snaar zonder meer te raken. “Whisper Me Wishes” is een overzicht van Kettel’s producties in de periode 2002-2006. Met regelmaat horen we de magische melodieën voorbij komen die ons zo doen hunkeren naar de vroegere topalbums van Plaid. De muziek van deze Warp-artiesten is dan ook de voornaamste vergelijking met Kettel’s muziek. De liefdevolle, melancholische klanken zijn onwaarschijnlijk mooi en zullen vele muziekliefhebbers aanspreken. Naast de geschetste elektronica sound, staan er ook beatloze chill-out stukken op het album. Deze klinken nogal zwaar en depri, maar zijn zeker mooi! Kortom: een prachtalbum voor liefhebbers van de muziek van Plaid, Erast en ga zo maar door. Kijk op www.clone.nl voor meer informatie. Releasedatum: eind juni 2007.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: "Neo Trance Essentials" (Wax ‘n’ Soul/ Musicmail)

Genre(s): Neo-Trance/ Minimal

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 Binnen de minimal hype van de laatste jaren is er recentelijk een nieuwe substroming ontstaan: neo-trance. Deze stroming verwijst naar de beginjaren van de trance, zoals de sound rond 1993 in Duitsland ontstond. De kale minimalsound vroeg al tijdenlang om een tegenhanger en wat ons betreft is deze neo-trance sound een aangename aanvulling. Op deze 15 tracks tellende verzamelaar vinden we materiaal van onder andere Trentemøller, Steve Angello & Sebastian Ingrosso, Booka Shade en Oxia. Solee stelde de tracklist samen en mixte alles vakkundig aan elkaar. Op de compilatie kunnen we eigenlijk geen enkele slechte plaat vinden. Toch blijven we achter met een gevoel van ‘goh: deze muziek hebben we al eens eerder gehoord’. Ondanks deze constatering krijgt deze CD toch een goede becijfering vanwege het sterke materiaal. Hoogtepunt: de Trentemøller mix voor Trentemøller’s eigen “Always Something Better”. Kijk op www.musicmail.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: "Anjunabeats Vol. 5 - By Above & Beyond" (Anjunabeats)

Genre(s): (Progressive) Trance/ Tech-Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 Je hoort veel tranceliefhebbers tegenwoordig klagen dat er zo weinig kwaliteitsreleases uitkomen op het gebied van (progressive) trance. Dat klopt, maar gelukkig zijn er zo nu en dan positieve uitzonderingen te ontdekken. Zo is deze vijfde Anjunabeats compilatie een erg prettig product geworden. De heren van Above & Beyond laten over twee schijfjes horen dat er nog genoeg genoten kan worden op trance-gebied. Het materiaal is over het algemeen goed, tot zeer goed. Het ‘spacey’, zweverige “Remember September” van Boom Jinx feat. Thomas J. Bergensen behoort tot de uitsmijters. De track “Formalistick” van onze eigen Stephen J. Kroos mag er ook zeker zijn, al horen we hier toch echt wat copycat gedrag (bronnen: beats/ basslines van BT en melodielijn gelijkend aan Sander Kleinenberg’s “My Lexicon”). Het ruige “Never Gone” van Adam Nickey in de Above & Beyond Respray valt op door de uitermate gedreven beats en rauwe basslines. Deze track gaat echt plankgas! Naast de bekende trancesound, staan er ook zeker meer avontuurlijke tracks op de twee schijfjes. Kijk op www.anjunabeats.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: "Four:Tenty Music:02" (Four:Twenty Recordings)

Genre(s): Minimal/ (Tech) House

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 Labeloverzicht #2 van het geliefde Four:Twenty label is een feit. James Mowbray mixte disk één, disk twee bevat losse tracks. Wij volgen dit label vrij goed en staan een beetje verbaasd van de bijdrage van Simon Flower, wat opzeker een Curl Curl release is. Blijkbaar is er niet gekozen om enkel materiaal uit eigen stal te plaatsen. Mowbray weet echter een zeer puike mix af te leveren met veel variatie en stuk voor stuk goede platen binnen het stramien sfeervolle minimal en tech-house. Aparte tracks van H.O.S.H. met “Steppenwolf” (met tango invloeden) en “Tattoo Number 7” van Ink & Needle doen nog een schepje er bovenop. Ook disk twee is genieten met toppers als Alex Metric, Martin Buttrich, TG, Dani Koenig, Loco Dice en B-Pole. Kijk op www.fourtwentyrecordings.com voor meer informatie..

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: "Cr2 Classics Volume 1" (Cr2 Records)

Genre(s): (Electro) House/ Grooves

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 Redelijk platte release is dit. Cr2 somt haar ‘klassiekers’ op en dan kom je onder andere op Fedde Le Grand’s grijsgedraaide “Put Your Hands Up For Detroit”, het dito “Walking Away” van The Egg (in de Tocadisco mix) en meer van dat soort tracks. We worden ook absoluut niet vrolijk van het overige materiaal dat op deze 2-CD terug te vinden is. Soms zijn het tenenkrommend slechte platen. Er staat zelfs een cover op voor een dancehitje van Loleatta Holoway. We kunnen nog wel even doorgaan met het platwerken van deze release, maar dat zullen we in dit geval laten. Kijk op www.cr2records.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 6

 

 

Wagon Cookin’: "2 Faces" (Compost Records/ Appetizers Label)

Genre(s): Downtempo/ Broken Beats/ House

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Lowlands Distribution (www.lowlands.be)

 Wagon Cookin’ bestaat uit Javi en Luis Garayalde. We kennen de heren vooral van hun remix voor Louie Vega feat. Raul Midon, die we overigens nog steeds veel draaien (uitgebracht via Lovemonk). Het productieduo bracht ook al eerder werk op Compost uit, onder andere een remix voor Daniel Magg. Meer recent bracht het duo een single uit binnen de Compost Black Label serie uit (release #12). Op “2 Faces” horen we enerzijds fijne soulful & jazzy downtempo, broken beats en house (face one), maar anderzijds ook een moderne full funky discosound, diepe (tech) house en hedendaage elektronica breaks (face two). De heren behouden hun soulful en jazzy gevoel echter constant in de muziek, waardoor alles luisterbaar blijft. Een album voor de jaarlijstjes is dit niet, maar een dikke voldoende krijgt het zeker! Kijk op www.compost-rec.com voor meer informatie.


Beoordeling: 8

 

 

Chris Fortier: "As Long As The Moment Exists" (EQ Recordings)

Genre(s): (Progressive) House/ Tech-House/ Ambient Chill-Out/ Electro

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 Chris Fortier kennen we van zijn Fade Records label. Hij heeft een enorme catalogus aan eigen producties en remixen opgebouwd, welke je vooral in de progressive house hoek moet zoeken. Tevens stelde Fortier een flink aantal (mix) compilaties samen. Gek genoeg komt zijn debuutalbum niet op het Fade label uit, maar op het Australische EQ Recordings, waarvoor hij al eens een compilatie verzorgde uit de “Balance” serie. Op dit boeiende debuutalbum horen we veel sfeerrijke klanken afgewisseld worden met stoere mannen muziek zonder al te veel melodie. De openingsplaat is een ambient chill-out moment. “Portion Control” is een house track met vreemde, zweverige soundpads en fraaie piano klanken. Het album bestaat echter niet alleen uit progressive en tech-house tracks. Zo verrast Fortier vriend en vijand met onvervalste moderne electromuziek vol emotie, maar ook met acid tinten. Zowel “Under Your Nose” als “Fantastic Diversion” vallen onder die categorie. Fortier weet naast de diversiteit in stijlen ook muziek af te leveren van verschillende hardheid. Er valt in ieder geval genoeg moois te ontdekken op “As Long As The Moment Exists”. Kijk op www.djchrisfortier.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5 

 

 

Various: "Compost Black Label Series Vol. 2" (Compost Records)

Genre(s): (Tech) House/ Nu-Disco/ Acid

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Lowlands Distribution (www.lowlands.be)

 De Compost Black Label releases zijn inmiddels de 15 ruim gepasseerd. Dit tweede overzicht verzamelt een twaalftal bijdragen vanaf de singles #9 t/m #18. Het levert boeiende luistermomenten op van Wagon Cookin’, Zwicker, Phreek Plus One, Shahrokk SoundofK, Studio R feat. Capitol A en TJ Kong & Nuno Dos Santos. Het sleutelwoord op de compilatie is disco. In de vaak moderne house bijdragen, zitten dikwijls disco-elementen verweven in de muziek. Ook funk en acid horen we met grote regelmaat terugkomen. Het aangeboden materiaal is voldoende, maar niet overal even overtuigend. Wij hebben hier vooral zitten genieten van Zwicker’s “Kumquat”, notabene de oudste bijdrage op deze ongemixte compilatie. Kijk op www.compost-rec.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: "Ten Years Anniversary Compilation" (Moodmusic Rec.)

Genre(s): (Deep) House/ Tech-House/ Nu-Disco

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 Het Moodmusic bestaat 10 jaar en dat moet gevierd worden. Zoals zoveel labels kiest men ervoor om een jubileumcompilatie uit te brengen met materiaal vanuit de opgebouwde catalogus. Op schijf 1 (gemixt) vinden we vrijwel alleen nieuw materiaal, maar op schijf 2 (ongemixt) wordt er duidelijk teruggeblikt. Wat krijg je te horen? Bijvoorbeeld het prachtige “Loosing Touch” van Sasse feat. Kiki, wat je tegenwoordig onder de noemer neo-trance zou kunnen plaatsen. Sasse is overigens ook de samensteller en mixer van deze compilatie 2-CD. Niet zo gek ook, want hij is de eigenaar van Moodmusic. Naast zijn topbijdragen (ook als Freestyle Man) horen we ook erg sterk materiaal van Dave Dk, Henrik Schwarz, Spirit Catcher, Dirt Crew en Craig Torrance voorbij komen. De muziek varieert van deep-house (vooral uit de beginperiode) en tech-house tot nu-disco en garage-achtige house. Opvallend is de grote mate van melodie in de afzonderlijke tracks. Het is wel duidelijk dat het label veel moois heeft voortgebracht de afgelopen jaren, maar ook nog genoeg in petto heeft! Kijk op www.moodmusicrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: "Who’s The Daddy?" (Tenor Recordings)

Genre(s): Grooves/ (Electro) House

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 

Op deze verzamelaar nemen zowel Raul Rincon als Ian ‘45’ Carey (Soul Providers) een schijfje voor hun rekening. Het is een leuk concept, waarbij beide producers uitsluitend eigen materiaal aan elkaar mixen. In vrijwel alle gevallen gaat het om remixen, aangevuld met wat eigen producties. Je zou dit dus naast een mix compilatie ook een dubbel remix album kunnen noemen. Het materiaal van beide heren zou je kunnen omschrijven als groovy house, al gaan beide heren wel een wat andere kant op. Raul Rincon kiest vooral de zomerse grooves sound met invloeden uit soul, jazz, funk en latin als meest specifieke kruiden. Dit alles wordt aangevuld met lichte tinten uit de electro. Ian Carey put iets meer uit de funk en disco, om later over te schakelen op electro-grooves. Zijn moddervette basslines zijn kenmerkend en hij behoort samen met bijvoorbeeld Hott 22 tot de voorhoede op het gebied van funky & groovy house. De muziek op beide schijfjes ontloopt elkaar niet zo heel veel dus. Door de rechtlijnige invulling van de CD’s verlies je wel eens de aandacht, maar het materiaal zelf is dusdanig goed dat je je geen zorgen hoeft te maken over het totaalresultaat! Kik op www.musicmail.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Stephan Bodzin: "Liebe Ist" (Herzblut Recordings)

Genre(s): Minimal/ Neo-Trance/ Tech-House

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Plantage 13 (www.plantage13.com)


We hebben in het verleden al heel wat minimal albums voorbij horen komen en over het algemeen klonken deze allemaal koud, kaal en eenvoudig. Positieve uitzondering hierop is de muziek van Stephan Bodzin. Deze producer bracht rond 2005 zijn eerste singles uit via labels als Datapunk,
Systematic en International Deejay Gigolo Records. Nu is er zijn debuutalbum op het eigen Herzblut label. Op zijn debuutalbum "Liebe Ist" laat deze producer een verfijnde sound horen, waarbij een harmonie tussen complexe ritmische structuren en melodie wordt gevonden. De muziek van Bodzin is qua ritmiek tot in detail uitgewerkt, net als alle additionele sound effecten. De vaak hobbelende basslines klinken erg 'techy' en de kwalitatief uitstekende melodielijnen zullen voor vele blijde gezichten gaan zorgen. Ga deze uitzonderlijk goede minimalplaat dus opzeker checken in je platenzaak of online store. Kijk op
www.herzblut-recordings.com voor meer informatie.

Beoordeling: 8,5

 

 

Oliver Koletzki: "Get Wasted" (Stil Vor Talent)

Genre(s): (Tech) House/ Minimal/ Neo-Trance

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 

Oliver Koletzki brengt hier zijn debuutalbum uit via zijn eigen Stil Vor Talent. Koletzki herken je wellicht ook van zijn werk voor labels als Cocoon, Kickboxer en Kling Klong. Zijn materiaal beweegt zich over het algemeen ergens tussen de tech-house en minimal. Op het album werkt hij onder andere samen met Kling Klong labeleigenaar Martin Eyerer en Florian Meindl (die pas geleden op Kling Klong een single uitbracht). Het album zelf is eigenlijk behoorlijk saai. Veel gepruttel, geklik, gepling, geplong, maar weinig echte actie. Beste tracks zijn: het op neo-trance gebaseerde “Song For S.”, het stekelige, gedreven “Bud Spencer” en het ‘stabby’ “Terence Hill”. Laatstgenoemenden zijn twee types die samen in films spelen. De titels van de tracks geven al aan dat Oliver Koletzki zich nou niet bepaald druk heeft gemaakt over het verzinnen van zinnige titels van de muziek. Het album klinkt eigenlijk pas aan het einde ergens naar. Kijk op www.stilvortalent.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Stereo Sushi 10” (Stereo Sushi/ Hed Kandi)

 Genre(s): (Soulful) House

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Hed Kandi (www.hedkandi.com)

 “Stereo Sushi 10” bevat weer een selectie ‘Hi-Fidelity Soulful House, Fresh From The Deep’, zoals de verpakking ons mededeeld. Net als eerdere delen in deze serie is het puur genieten van de muziek op deze verzamelserie. De warme, zon doordrenkte sounds van formaties/ artiesten als Masters At Work, Mr. V, Recloose feat. Joe Dukie (zanger van Fat Freddy’s Drop), Bobby & Steve, Dennis Ferrer, The Beard feat. Amma, Brand New Heavies (geremixt door Kenny Dope) en de classic “Freedom” van Black Magic zorgen weer voor vele blijde gezichten. Je hoeft geen kenner te zijn om te weten dat Stereo Sushi en Hed Kandi de markt platgooien met CD compilaties, maar het blijft toch iedere keer weer leuk om te zien dat er genoeg kwaliteit op de afzonderlijke producten terug te vinden is, om te kunnen overtuigen.

 Beoordeling: 7,5

 

 

Various: Hernán Cattáneo - Sequential Vol. 2 (Renaissance)

 Genre(s): Progressive House/ (Tech) House

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Astral Music (www.astralmusic.com)

 De Argentijn Hernán Cattáneo is een DJ-superster. In de toonaangevende DJ-mag top 100 van 2006 zakte deze DJ/ producer weliswaar van de 8e naar de 15e stek, maar behoort wat ons betreft bij de ware wereldtop wat betreft platenkeuze. De uitstekende compilaties die Cattáneo is het verleden al voor Renaissance maakte, zijn daar het onmiskenbare bewijs van! Cattáneo brak eind jaren 90 door als DJ, toen hij op tournee ging met Paul Oakenfold. Het bleek het begin van een carrière die snel vorm zou krijgen. In 2002 zou hij op Oakenfold’s Perfecto label de “South America” mixdubbelaar uitbrengen, gevolgd door een drietal onderscheidend goede mixverzamelaars voor Renaissance. “Sequential Vol. 2” is dus het vierde wapenfeit van deze Argentijn op Renaissance. Op “Sequential Vol. 2” laat Hernán Cattáneo een diepe, doch met emotie doordrenkte housesound horen, waar we hier helemaal enthousiast van worden. Op de tracklist vinden we zwaargewichten als Layo & Bushwacka!, Nick Muir (Bedrock) en onze eigen 16 Bit Lolitas, maar er staat ook opvallend veel werk van minder bekende producers op de twee schijfjes. Tijdens de gehele compilatie krijg je progressief klinkende house, tech-house (and more) om je oren. De diepgang is enorm, maar de diversiteit helaas iets minder dan de eerder besproken, soortgelijke mixverzamelaar “Balance 011”. De mix klinkt overigens als één vloeiende luistertrip, wat we als erg knap willen beoordelen. Een paar highlights uit de tracklist: de Nic Fanciulli mix voor François DuBois’ track “I Try“, kenden we nog niet, maar geeft het speelse origineel net even wat meer diepte mee (François DuBois is overigens een alias voor Lars Sandberg aka Funk D’ Void). 16 Bit Lolita’s nemen één van de meest spraakmakende tracks op deze compilatie voor hun rekening. De heren Kriek en Olieroock weten namelijk met “Goodbye Pluto” een progressive track vol emotie af te leveren, dat ook nog eens een uitstekend thema bevat. Niet zo goed als hun uitschieter “Between Dance And Fiction” (op Cyber Records), maar toch zeker het vermelden waard.  Over het algemeen is het materiaal boeiend, diep, sfeerrijk en kwalitatief hoogstaand. Echter: we missen net dat stukje diversiteit dat we recentelijk wel bij de topcompilatie “Balance 011” hoorden. Echter, de score van beide producten wil ik gelijk stellen vanwege de zeer sterke platenkeuze en de nadruk op emotierijke klanken. Kijk op www.hernancattaneo.com of www.renaissance.com voor meer informatie over de samensteller/ mixer en het label.

 

Beoordeling: 8

 

Various: "Boca All Stars Volume 1" (Arision)

Genre(s): Nu-Jazz/ Latin-Jazz/ Broken Beats/ Deep-House/ Brazilectro/ Nu-Soul

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Arision (www.arision.net)

De nieuwe verzamelaar "Boca All Stars Volume 1" is een schot in de roos. De compilatie CD bevat een bonte verzameling van nu-jazz, latin-jazz, broken beats, deep-house (soms met Detroit gevoel, met dank aan Âme) en nu-soul. Smaakvolle muziek dus met een modern karakter. De tracklist puilt uit met grote namen als 4hero, Mark de Clive-Lowe, Isoul8, Afronaught, Nicola Conte en ga zo maar door. Jammer is dat deze topproducers niet met hun beste materiaal op deze verzamelaar staan, maar dat je hier met een bovengemiddelde verzamel CD te maken hebt, mag wel duidelijk zijn! We hebben hier vooral zitten genieten van de broken beats bijdrage van Taylor McFerrin, “Broken Vibes” genaamd! De soulvonken spatten hier vanaf dankzij de zijdezachte vocalen en de prachtige keys. Ook de diepe house versie voor Dimension 6’s “Living In The Sunshine” door Âme is een hoogtepunt. Keer op keer weten deze heren hoe ze warmte moeten verwerken in hun dansbare producties. Na het elftal aan tracks weten wij zonder moeite de repeat knop te vinden. Dat zegt genoeg over de kwaliteit van het materiaal! Kijk op www.arision.net voor meer informatie en soundclips.

 

Beoordeling: 8,5

 

Various: “KM5 Ibiza 2007” (N.E.W.S.)

 Genre(s): Deep-House/ Downtempo/ Nu-Soul/ Nu-Jazz/ Jazz-Hop/ Nu-Disco

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 KM5 is één van de bekendste lounge/ chill-out sites op Ibiza. Net als andere geliefde locaties zoals Bambuddha Grove, Café Mambo en niet te vergeten Café del Mar, brengt KM5 al jaren compilaties uit die de sound en het gevoel van deze prachtlocatie (in Arabische stijl) weergeven. Sinds een aantal jaren worden de KM5-compilaties verzorgd door het Belgische N.E.W.S. en zien we tal van hun artiesten/ producers terugkomen op de verzamelaars. Dit is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat de Belg Patrick Soks de host van KM5 is. Hij is de man achter de legendarische Paradise party’s die begin jaren 90 in Café d’Anvers werden gehouden. Samen met Josch Genske stelde hij de muziek op deze nieuwe editie samen. Inmiddels is de compilatieserie aanbeland bij deel 9. Wederom zijn er twee schijfjes gevuld met de fraaiste downtempo, (jazzy) lounge, nu-soul, jazzy hip-hop, modern disco, deep-house en ook tech-house. De gekozen muziek is redelijk samenhangend (vooral disk), maar de nadruk ligt toch wel op het feit dat de gekozen muziek prettig in het gehoor ligt. Op disk 1 krijg je in gemixt format een opbouwende houseset te horen waarbij van diepe soulful en jazzy house sounds wordt opgebouwd naar een dubby tech-house topper als “Push Push” van Rockers Hi-Fi, in de bekende M.A.N.D.Y. remix en de space disco van Lindstrøm & Prins Thomas. Opvallend mooi en zonnig op disk 1 klinken bijdragen van Soul Migrantz en de Yoruba Soul (aka Osunlade) remix voor Deetron feat. Ovasoul7’s “I Cling”. De prachtige soulful vocalen van Ovasoul7 ken je wellicht van zijn werk met grootheden als DJ Spinna en King Britt. De zang van Ovasoul7 zorgt wederom voor vuurwerk op deze puik verzorgde remix vol lekkere, levendige trommels en een krachtige bassdrum! Disk 2 is qua muziek diverser en meer downtempo. Er wordt aangevangen met een track van Fabergé, wat een alias is van Monte La Rue. Deze in Amsterdam residerende Belg wordt nog immer gezien als grootheid binnen de downtempo scene, maar heeft zijn vleugels inmiddels al veel breder uitgeslagen, getuige zijn fantastische verzamelreeksen, die via zijn eigen Disque Deluxe label (onderdeel van United Recordings) verschijnen. Naast zijn altijd fraaie muziek binnen het downtempo stramien krijg je ook moderne soul, (jazzy) hip-hop, nu-jazz, broken beats en latin house te horen op disk 2. Leuk zijn de bijdragen van de in 1959 overleden jazz legende Billie Holiday, wiens “Speak Low” een eigentijdse behandeling krijgt door de heren van Bent, de eerdergenoemde track van Fabergé (“Hyde” genaamd) en de nu-soul van Will.i.am (bekend van The Black Eyed Peas) feat. Terry Dexter. Miskleunen op disk 2 is de chartgerichte r&b sounds van Leki en de flauwe muziek van Daan. Heel vreemd dat deze tracks in de tracklist opgenomen zijn. Ze passen totaal niet tussen het overige aanbod. Naast de benoemde tracks staan er nog veel meer grote namen op de tracklist van deze 2-CD: Swirl People, Buscemi, Sébastien Léger, Gabin, Mr. V, Marc Moulin, Fish Go Deep en Sin Plomo bijvoorbeeld. Conclusie: de eerste disk is een prima luistertrip met leuk house materiaal van bovengemiddelde kwaliteit. De eerder geschetste diversiteit op disk twee is een pluspunt, maar de uitglijders op dit schijfje zorgen eigenlijk wel voor een lichte kater. Daarom beoordelen we dit product als een gemiddelde aangelegenheid. Nothing more, nothing less! Overigens ook niet het beste deel dat we ooit in de reeks hoorden. De 2007 editie van deze “KM5 Ibiza” reeks is vanaf 4 juni 2007 in de winkel te verkrijgen. Kijk op www.news.be of www.km5-lounge.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Stéphane Pompougnac: “Hello Mademoiselle” (Pschent/ Wagram)

 Genre(s): House/ Downtempo/ Chill-Out

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Bang! Distribution

 Stéphane Pompougnac kennen we van zijn Hôtel Costes verzamel CD’s. Hij blijkt jaren geleden al eens het één en ander uitgebracht te hebben wat betreft eigen producties, maar dat is ons blijkbaar ontgaan. Nu is hier ineens een compleet album van de beste man. Het materiaal op “Hello Mademoiselle” is prima in orde. Gastrollen zijn er weggelegd voor onder andere Varano, Charles Schillings en Anthony Bambury. Laatstgenoemde zingt op de titeltrack “Hello Mademoiselle” als een soort van Barry White de mooiste song van dit album aan elkander. De zware stem weegt prachtig op tegen de gestemde toetsen en strijkers op de jazzy house begeleiding. Ook het overige materiaal is goed, divers en zal sowieso de Franse luisteraars tevreden stellen. Je raad het al: er staat ook een Franstalige track op het album. Check dit album even via de Pschent site. Kijk op www.pschent.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Various: “Ipanema Chill - Presented By Auratune” (Ayia Napa)

 Genre(s): Downtempo/ Chill-Out/ Brazilectro/ Chill-House

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: ZYX Music (www.zyxmusic.com)

 Dit product wordt gepresenteerd als compilatie, maar zou eigenlijk een album moeten zijn van Auratune. Marcel den Hartog startte dit project in 2003 met de bedoeling om jazz, latin en dance te gaan maken. Na verloop van tijd ging Marcel de samenwerking aan met de ervaren danceproducer Luc Poublon. Tesamen weten ze op dit conceptmatige product een reeds achterhaalde, doch prettig in het gehoor liggend geluid te presenteren, met downtempo, jazz en Latin tinten als voornaamste ingrediënten. Dit is perfecte muziek voor bij een zonsondergang bij Café del Mar: zomers, zoet, liefdevol, tropisch en mooi geproduceerd. Het is dan ook materiaal dat niet zou misstaan op een compilatie van datzelfde Café del Mar. Zoek de sound van het duo in die hoek en laat je vooral niet misleiden door de conceptmatige uitstraling van dit product. Kijk op www.auratune.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

Relax: “Pirates Among Puppets” (Universal Music)

 Genre(s): Pop/ Hip-Hop/ Reggae/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Universal Music

Na “Live@Panama” en “'Odeur de Clochard” is “Pirates Among Puppets” het derde album van de muzikale alleskunners van Relax. Volgens frontman Llewy is het beter dan ooit gelukt om de energie van een live optreden van Relax op een studioproductie vast te leggen. Ook ditmaal weet Relax ons te verrassen met opvallende samenwerkingsverbanden. Niemand minder dan jazz-pop held Jamie Cullum zingt en speelt mee op het nummer “Bittersweet”, dat samen met de eerste single “My Spouse” half april in de winkels zal liggen (staan samen op één single CD). De samenwerking kwam tot stand nadat Relax in het voorprogramma van Jamie Cullum stond ten tijde van één van Jamie’s optredens in Nederland. Het album staat vol met eigenwijze tracks, welke allen een unieke sound bevatten. Invloeden uit de hip-hop, reggae, dub, funk, soul en pop worden op subtiele wijze vermengd. De single “My Spouse” is wat ons betreft de topper op dit album. Na de albumpresentatie die pas geleden in het Patronaat te Haarlem plaatsvond, verwachten we dat dit album wel eens hoge ogen zou kunnen gaan gooien.

 

Beoordeling: 7,5

 

Nicolay: “Here” (BBE Music)

 Genre(s): Hip-Hop/ Nu-Soul

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: BBE Music (www.bbemusic.com)

 Matthijs L. Nicolay Rook aka Nicolay kenden we eigenlijk alleen van zijn erg toffe remix voor Pete Philly & Perquisite’s “Grateful”. Dat deze getalenteerde producer van eigen bodem afgelopen zomer (2006) ook een album uitbracht op het bekende BBE label, wisten we echter niet. Inmiddels hebben we deze plaat in ons bezit en willen hier met alle plezier nog even aandacht aan besteden. Nicolay heeft middels “Here” echt een plaat van internationaal niveau afgeleverd. Soepel beweegt hij zich tussen hip-hop en nu-soul, aangevuld met elementen uit onder andere jazz. Qua materiaal is dit een vrij constant album (qua kwaliteit), maar volgens onze interpretatie wordt het beste voor het laatste bewaard. Sy Smith (bekend van haar vocalen op Rich Medina’s kraker “Can’t Hold Back”) zingt een fantastische noot mee op het soulful hoogtepunt “My Story”. Mocht je Nicolay nog niet hebben ontdekt, check dan opzeker dit uitstekende album. Let op: Nicolay is ook de producer van Moon Baker. De formatie die onlangs een single uitbracht via Supertracks. Kijk op www.nicolaymusic.com voor meer informatie over de getalenteerde producer!

 

Beoordeling: 7,5

 

Phonique: “Good Idea” (Dessous Recordings)

 Genre(s): Deep-House/ Tech-House/ Electro-House/ Minimal/ Experimental

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Michael Vater aka Phonique is zonder twijfel één van de hardst werkende producer/ DJ’s uit de mondiale dancescene. De releases van deze in Berlijn residerende producer/ DJ vinden moeiteloos de cd-mappen/ platenkoffers van alle grote DJ-sterren (worldwide). Phonique is een diverse producer die tech-house, deep-house, electro-house en minimal invloeden in zijn muziek verwerkt. “Good Idea” is het tweede album van deze sympathieke Duitser. Het album bestaat uit 2-delen, volgens hetzelfde format dat Trentemøller volgde met zijn debuutplaat: een schijfje met het oorspronkelijke album en een schijfje met een DJ mix vol materiaal voor op de dansvloer (uiteraard van Phonique’s hand). Op disk 1 gaat Phonique de samenwerking aan met bekenden als Erlend Øye (tijd niets van gehoord), Ian Whitelaw (bekend van zijn vocale bijdragen op Alex Kid´s album), Meitz (bekend van zijn topalbum op INFRACom!) en Rodney Hunter (G-Stone Recordings). Het is divers en interessant materiaal. Phonique weet namelijk naast de geschetste sound, regelmatig aangekleed met vocalen, ook kruiden uit de (moderne) disco, hip-hop (vermengd met broken beats), downtempo en pop toe te voegen. Op disk 2 is het, zoals eerder vermeld, dancefloor pleasure ten toppe. Phonique mixt hier 13 tracks aan elkaar, waaronder de leuke remix vor Badmouth’s “Anymore” (zie ook de vinyl bespreking hiervoor op onze site). Ook de recente single “John” (Dessous release) ontbreekt niet. Voor de mensen die van sfeervolle en dansbare kwaliteitshouse houden, kunnen we dit album alleen maar aanrader. “Good Idea” is zonder twijfel een sterk muzikaal ‘statement’. Kijk op www.dessous-recordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Simply Red: “Stay” (SimplyRed.com)

 Genre(s): Pop

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: SimpyRed.com (www.simplyred.com)

 Simply Red werd begin jaren 80 opgericht en fungeerde aanvankelijk als band. Maar tegenwoordig is Simply Red (aka Mick Hucknall) een solo project. Na de wervelende come-back in 2003 met hits als “Sunrise” en “Fake” (van het album “Home”), bracht Simply Red nog een jazz-pop album uit via Verve, maar veel hoorden we niet meer van hem. Nu is er een nieuw album met een elftal nieuwe tracks. Op “Stay” vinden we wederom de typerende, rustieke popliedjes met soms een jazzy ondertoon. De recente hits “So Not Over You” en “Stay” ontbreken uiteraard niet en deze songs zijn eigenlijk wel een goede samenvatting van wat het album te bieden heeft: sterke poptracks met genoeg diversiteit. Wij denken dat vooral vrouwelijke luisteraars weer hun hart op kunnen halen aan de muziek van Dhr. Hucknall. Kijk op www.simplyred.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Us3: “Say What!?” (Us3)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Jazz-Hop

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Us3 (www.us3.com)

 Us3 is back! Geoff Wilkinson en overige bandleden leveren al binnen het jaar een opvolger van “Schizophonic” af. “Say What!?” klinkt als een samenstelling van materiaal dat al (grotendeels) ten tijde van het vorige album op de plank lag. We horen jazz, we horen hip-hop en we horen wat bossa-nova invloeden. Akil Dasan en Gaston zorgen voor de hip-hop lyrics, aangevuld met de 21-jarige r&b-sensatie Adeline en onder andere Ed Jones (met wie Geoff het ED/GE project doet) op de saxofoon. “Say What!?” is een album dat prima materiaal bevat, al lijkt het vrij veel op ander materiaal dat Us3 de afgelopen jaren uitbracht. “Say You Belong To Me” zal de eerste single van het album zijn, maar wij hebben hier vooral genoten van de sfeerrijke track “Afrodisiac”. Us3 blijft een formatie om goed in de gaten te houden, want ze stellen de luisteraar nimmer teleur. Kijk op www.us3.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Afterlife: “The Afterlife Lounge” (I Label)

 Genre(s): Downtempo/ Lounge/ Chill-House

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: I Label (www.i-label.uk.com)

 Het derde album van Steve Miller aka Afterlife is wat je noemt een conceptalbum geworden. Twaalf eigen tracks en een remix voor Coldcut vormen de tracklist van “The Afterlife Lounge”. Afterlife werd in één klap bekend met het album “Simplicity”, dat in 1999 via Hed Kandi verscheen (opgevolgd door de 2-CD re-release “Simplicity 2000”). Onze eigen lounge/ downtempo pionier Monte La Rue draaide destijds wekenlang materiaal van het album in zijn Lounge Deluxe show (werd destijds uitgezonden op het oude Slam FM en ID&T Radio). In 2004 kwam het iets minder sterke vervolg “Speck Of Gold” uit via Bar De Lune. De muziek van Afterlife is inmiddels op honderden compilatie CD’s terecht gekomen, wat nog maar eens de klasse van de muziek onderstreept. In de periode tussen “Speck Of Gold” en “The Afterlife Lounge” hoorden wij nog één maal van de formatie middels de zondoordrenkte deep-house sfeerkraker “Blue South”. Het nieuwe album dan: helaas moeten we stellen dat de inspiratie een beetje zoek lijkt op “The Afterlife Lounge”. Het lijkt een herhalingsoefening, waarbij het niveau van de voorgangers niet geëvenaard wordt. Niet dat het materiaal echt tegenvalt, alleen missen we de uitschieters. Voor zomerse downtempo en house kun je in ieder geval altijd terecht bij Afterlife, wie op dit album vrijwel uitsluitend voor samenwerkingsverbanden heeft gekozen (onder andere met Chris Coco en Lux). Kijk op www.theafterlifelounge.com of www.i-label.uk.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

Various: “Marco Bailey Live At Ageha Tokyo” (N.E.W.S.)

 Genre(s): Techno/ Electro-Tech

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 De Belg Marco Beelen aka Marco Bailey geldt al jaren als een top DJ/ producer in technoland. Hij staat bekend om zijn ongepolijste DJ sets die zo nu en dan briljant zijn, maar soms ook de plank compleet misslaan (bijvoorbeeld door te slordig mixwerk). Ook als producer is Marco Bailey geen kleine jongen. In 2002 startte hij bijvoorbeeld zijn eigen label: MB Elektronics. In 2005 bracht hij het vermakelijke album “Rudeboy” uit, waar al een enorme rij aan goed ontvangen single releases aan vooraf gegaan was. Zijn nieuwste mixverzamelaar is live opgenomen in de Ageha (Tokyo). Wie kent ’t niet? Waar vele collega DJ’s hebben gekozen voor een wat meer ingetogen draai- en productiestijl, is Marco Bailey iets dichter bij zijn stevige technosound van een aantal jaren geleden gebleven. Deze nieuwe mixverzamelaar valt dan ook te typeren als tamelijk stevig, redelijk melodisch, maar vooral toch ook van middelmatige kwaliteit. Daarmee stippen we direct het zwakke punt van deze compilatie aan: de niet onderscheidende platenkeuze van de beste man. Zo op het eerste oog lijkt de tracklist met namen als Aril Brikha, Johannes Heil, Tekel, Samuel L. Session, Paco Osuna, DJ Tonio & Olivier Giacomotto, Phil Kieran en Marco Bailey zelf op één lange zegetocht, maar Bailey weet leuke platen af te wisselen met tracks van bedenkelijker niveau en minder creativiteit. Ook qua mixen had het her en der strakker en mooier gekund. Uiteraard hebben we wel van enkele tracks genoten. Zo hebben de funky technobeats van Paco Osuna’s “Crazy” een dermate gedrevenheid, dat menig dansvloer in vuur en vlam zal komen te staan bij het opzetten van deze track. Ook C-Real met “Stuff Like This” kunnen we hier waarderen. De stuwende, powerful beats worden begeleid met zaagtand rave synthesizers, waardoor het thema wat ouderwets klinkt, maar daarom niet minder sterk is! Ten slotte zijn de bijdragen van Detroit Grand Pubahs (hier geremixt door Deetron), Adam Proll, Marco Bailey zelf (met diverse bijdragen) en de sfeervolle, ‘trancey’ afsluiter van Aril Brikha nog absoluut de moeite waard. Naast de krachtige techno sounds, ontbreken de invloeden uit de electro en minimal uiteraard niet, maar Bailey laat vooral power in zijn set horen en legt dus vooral gewicht in de strijd. De krachtige platen zullen menig dansvloer in vuur en vlam zetten, maar thuis komt zijn boodschap maar deels over. Na 21 tracks heeft hij ons in ieder geval maar beperkt weten te overtuigen. Websites: www.news.be of www.marcobailey.com

 

Beoordeling: 7

 

Various: “Movement” (My Best Friend)

 Genre(s): Minimal/ Tech-House

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

 My Best Friend (MBF) is een uit Keulen (Duitsland) afkomstig label dat opgezet is door Triple R (aka Riley Reinhold) en Jacqueline Klein. “Movement” is deze tweede mix CD op het label, na de goed ontvangen “Flashback” release. Verspreid over twee CD’s zijn het Martin Eyerer en Oliver Klein die voor de muzikale invulling zorgen. In eerste instantie klinken de mixen wat ongeïnspireerd en kaal, maar wanneer je langer naar de muziek luisterd, dan hoor je veel verborgen klankenspelen voorbij komen en boeit de muziek toch zeker enigszins. De mix van Martin Eyerer (oprichter van het Kling Klong label) is ingetogen en redelijk melodisch. Qua power en sound ontloopt de mix van Oliver Klein die van Eyerer maar weinig. Materiaal van Dusty Kid, D-Nox & Beckers, Move D, Rejected, Pascal Feos, Matthias Tanzman en Rob Mello zorgen voor fijne luistermomenten, maar echt overtuigd raken we nergens. Gewoon een leuke mix compilatie: niets meer, niets minder. Kijk op www.traumschallplatten.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “My Playlist - By Troublemakers” (Wagram Music)

 Genre(s): House/ Funk/ Techno/ Abstract/ Elektronica/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Bang! Distribution

 Binnen de “My Playlist” serie hebben we al diverse edities besproken, die altijd erg goed in orde waren. Zo herinneren we ons nog fraaie overzichten, samengesteld door DJ Cam en Llorca. Troublemakers weten deze lijn succesvol door te trekken met een 15-tal erg fijne platen. Het begint direct al goed met “Think Twice” van The Detroit Experiment (waar Amp Fiddler toetsen op speelt). Na diverse funk uitingen komen The Troublemakers ook nog eens met materiaal van onze favoriet Alfred Weisberg-Roberts aka Daedelus. “Girls” is niet het beste nummer dat we van Daedelus kennen, maar misstaat zeker niet tussen de tracks op deze verzamelaar. Het mag zelfs als één van de hoogtepunten van de compilatie aangemerkt worden. De track komt van het “The Quiet Party” album en bevat de duidelijk herkenbare lyrics van Busdriver, maar ook van Abstract Rude. Ook de bijdrage van Dwight Trible & The Life Force Trio (bekend van Ninja Tune) mag er zijn. “Antiquity” doet me qua instrumentatie aan muziek van Q-Tip (MC van A Tribe Called Quest) denken. Kortom: genoeg te beleven op deze nieuwe “My Playlist” editie. Kijk op www.wagram.fr voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Lionel Loueke: “Virgin Forest” (ObliqSound)

 Genre(s): (Afro) World Music/ Modern Jazz

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: ObliqSound (www.obliqsound.com)

 Lionel Loueke is een naam die we al eens voorbij zagen komen op één van de verzamelaars van het ObliqSound label. Tevens is deze gitarist/ zanger betrokken bij de groep Gilfema, die in 2005 ook al eens een album op hetzelfde label uitbracht. Op “Virgin Forest” krijgen we een world music sound te horen met een licht jazzy ondertoon. Wat vooral opvalt op dit album is de percussie. Voor de percussie is een compleet ensemble ingezet, het West African percussion ensemble genaamd (geleid door The Raimi Brothers en The Tessi Brothers). Ook de lijst van overige muzikanten is om over naar huis te schrijven, zo speelt ook jazz-legende Herbie Hancock piano op twee tracks. We hebben te weinig feeling met de world music om een eerlijk oordeel te kunnen geven, maar kwaliteitsmuziek is dit zeer zeker. Kijk op www.obliqsound.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “ObliqSound New Horizons 2007” (ObliqSound)

 Genre(s): (Electronic) Jazz/ World Music/ Modern Classical Music

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: ObliqSound (www.obliqsound.com)

 Het label ObliqSound staat bekend om haar hoogwaardige releases en dito compilaties. ‘New Horizons’ verbreed, zoals de titel al doet vermoeden, de horizon van het label. In samenwerking met Jazzthing gunt het label je een kijkje in de ‘future kitchen’. Op de tracklist vinden we jazz, world music, electronic jazz en op jazz gebaseerde klassieke bijdragen. Gilfema, Lionel Loueke (gitarist en vocalist van Gilfema), Renovation Unlimited en Grand Pianoramax zijn wellicht de bekendste namen op deze nieuwe compilatie, maar ook het overige materiaal is uiterst prettig in het gehoor liggend. De fraaie cross-overs tussen diverse stromingen maken de muziek onderscheidend. Kijk op www.obliqsound.com en check de fraai vormgegeven label website.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Kaffeehaus Lounge 5” (TopTrax Recordings)

 Genre(s): Downtempo/ Lounge/ Deep-House

Bron: 2-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: ZYX Music (www.zyxmusic.com)

 Kaffeehaus is een fraai complex in Schwetzingen (Duitsland) waar je in een mooie omgeving kunt eten/ drinken, maar ook kunt dansen. Naoki Kenji (real name: Uwe Schmidt), producer van onder andere het prima album “Versatile” (op het 4MPO label) stelde deze 5e editie uit de “Kaffeehaus Lounge” reeks samen. Dit levert een vermakelijke opsomming van bekender en onbekender werk op. De grote namen op de tracklist zijn Dorfmeister vs. Madrid De Los Austrias, Mo’Horizons, Moodorama, Nor Elle, Moca en Naoki Kenji zelf (ook onder zijn alias Planet Lounge). Over het algemeen is het goed gesteld met de kwaliteit van het materiaal op deel 5, maar echt onderscheidend goed is het allemaal niet. Kijk op www.kaffeehaus.com of www.toptrax.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “City Lounge 3” (Wagram Music)

 Genre(s): Downtempo/ House/ Nu-Jazz/ Hip-Hop/ Broken Beats

Bron: 4-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Bang! Distribution

 Parijs, Berlijn, New York en Londen zijn wederom de steden waarom het draait op dit derde deel uit de “City Lounge” serie. Wij ontvingen een promo met daarop per stad 4 tracks. Het uiteindelijke product bestaat uit 4 schijfjes (per stad één schijf dus). Het materiaal is sterk en divers. Je krijgt house, downtempo, nu-jazz, hip-hop en meer te horen. De muziek komt van namen als St. Germain, Llorca, DJ Cam, Jazzanova, Meitz, Kabuki feat. Cleveland Watkiss, Trüby Trio, Kosma, Bonobo, Red Snapper, Broadcast, Boards Of Canada, Shawn Lee, Roy Ayers, Daedelus en vele anderen. Kortom: genoeg toppers met kwaliteitsmateriaal.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Krezip: “Plug It In” (RCA/ Sony BMG)

 Genre(s): Pop/ Rock

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Sony BMG (www.sonybmg.nl) 

Krezip heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Want waar de band rond frontvrouw Jacqueline Govaert in de loop van haar carrière steeds verder weg zakte in een log middle-of-the-road-moeras vol dubbele gitaarlijnen en vette producties, is voor “Plug It In” een fris electropopgeluid opgezocht; zo meld de site van het Popinstituut. We zijn het hier eigenlijk wel mee eens. Dit album is een duidelijke nieuwe stap, waarmee je middels de hitsingle “Plug It In & Turn Me On” het bewijs krijgt. Het album staat vol gezellige pop/rock liedjes, aangevuld met enkele rustieke momenten. Het probleem van het album zou kunnen worden dat we geen directe nieuwe radiosingles hebben kunnen ontdekken. Laten we hopen dat we dit bij het verkeerde eind hebben.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Flowriders: "R.U.E.D.Y." (Flowriders Music)

 Genre(s): Broken Beats/ Nu-Soul/ Nu-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Flowriders Music (www.flowridersmusic.com)

 Dit album ontvingen wij ruim een maand geleden exclusief van Flowriders voorman Vincent Helbers. Het album zou oorspronkelijk verschijnen op Kindred Spirits, maar dit schijnt volgens de laatste geruchten niet door te gaan. Het Mr. Bongo label zou nu de belangrijkste gegadigde zijn om het album uit te brengen. Flowriders leerden wij in 2005 kennen door hun spectaculair goede live optredens op de eerste editie van Maison Royale in de Westergasfabriek te Amsterdam. Flowriders was toen zonder twijfel de beste act van het festival. Hun eerste album, “Starcraft” genaamd, kwam uit via het 4lux label van Gerd, maar na de release werd het een tijdje stil rondom de broken beats/ nu-soul/ nu-jazz formatie. Op dit nieuwe album is het wederom genieten geblazen. Ditmaal zijn er vocale gastrollen weggelegd voor Colonel Red, Nia Saw, Spoonface, Zena Edwards en Marcina Arnolds. Vooral Coloned Red en Spoonface hebben een prominente rol. De vocalen van Spoonface kun je typeren als een soepele mengelmoes van John Legend, Dwele en Erro. De tempo’s op dit tweede album verschillen nogal. De nu-soul tracks zijn vaak downtempo en zijn regelmatig voorzien van abstract hip-hop beats. Uiteraard zijn ook de broken beats niet vergeten. Sterker nog: de beste track op het album valt binnen dat genre. We hebben het nu over uitschieter “R.U.E.D.Y.”. Ook “Roll On” is een absoluut hoogepunt! Het toetsenwerk op “Flowriders” is groots en vergelijkingen met Mark de Clive-Lowe, 4hero en Domu zijn niet van de lucht! Kijk op www.flowridersmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Audio Tour Volume 2” (Fade Records)

Genre(s): Progressive House/ Tech-House

Bron: 3-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Fade Records (www.faderecords.com)

 Er komen relatief weinig compilaties meer uit op het gebied van progressieve house en tech-house, maar het meeste dat verschijnt in die marge is van een prima kwaliteit. Het Fade Records label van Chris Fortier, opgericht in 1993, brengt al jaren kwaliteitsmuziek uit vanuit diezelfde progressive en tech-house hoek. De “Audio Tour” compilatiereeks is toe aan haar tweede hoofdstuk. Deze editie is verzorgd door Royal Sapien en 40oz (een project van Chris Fortier) en zij brengen een overzicht van materiaal dat het Fade label de afgelopen jaren uitbracht. Voor de progressive kenners valt er dus genoeg materiaal te herkennen. Het vervelende van de promo CD-R’s die wij ontvingen is dat ze fout gebrand waren (veel kraken en tikken), maar ook als 1-track per mix geïndexeerd bleken. We hebben geskipped langs toptracks van Chris Fortier en Royal Sapien zelf, maar ook van namen als Steve Porter, Seed, Descent en vele anderen. Kortom: een mix compilatie met veel diepgang die je als progressive liefhebber zeker even moet gaan beluisteren. Kijk op www.faderecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Joris Voorn: “From A Deep Place” (Green/ Technorient)

 Genre(s): Tech-House/ Techno/ Minimal/ Ambient Electro/ Experimental Breaks

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: PIAS/ N.E.W.S. 

Onze landgenoot Joris Voorn is terug van nooit weggeweest met een nieuw album op Green/ Technorient. “From A Deep Place” staat bol van de spanning, sfeer en emotie! Iets dat wij absoluut kunnen waarderen. Het album staat vol met de typische Joris Voorn tech-house en techno sound, die gebaseerd lijkt op de rijke Detroit traditie. Zo zitten we hier direct op het puntje van onze stoel bij het horen van “A Thousand Lost Souls”. Deze dansvloerkraker bevat dezelfde kwaliteiten als Voorn’s grootste hit tot nu toe, “Incident” genaamd. Die clubhit was dus duidelijk geen incident, zo blijkt! Naast het werk voor de dansvloer (waaronder een aantal zekere dansvloerhits), staan er ook diverse chill-out en intro tunes op “From A Deep Space”. Deze tussendoortjes klinken vaak erg ‘spooky’, waarbij bijvoorbeeld “Another Place” wel erg veel weg heeft van de ‘ambient works’ van Aphex Twin (vooral op de track “Match Sticks”). Direct daarna krijg je een prachtig staaltje van sferische breaks om je oren. “My People” bevat eveneens van die ‘spooky’ soundpads wat fantastisch wegluisterd. Ook “May The Days Be Aimless” valt binnen dat stramien. Vervolgens horen we ambient electro beats met klanken waar LTJ Bukem zonder moeite zijn drum & bass tracks mee zou willen begeleiden. Zo gaat het maar door! Joris Voorn vuurt klapper na klapper op je af en laat je achteraf totaal verbijsterd achter. De fraaie akkoorden en thema’s zijn onderscheidend goed. Wij weten dat deze DJ/ producer veel in zijn mars heeft, maar dat dit album zo goed zou zijn, hadden we nimmer verwacht. Kijk op www.jorisvoorn.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 9

 

 

Lindstrøm & Prins Thomas: “Reinterpretations” (Eskimo Rec.)

 Genre(s): Space Disco/ Nu-Disco

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 De space disco van het Noorse duo Lindstrøm en Prins Thomas (Hans-Peter Lindstrøm & Thomas M. Hermansen) is ons eerlijk gezegd een beetje ontgaan ten tijde van hun titelloze debuutalbum uit 2005. Door het succes van die plaat heeft Eskimo Recordings een album vol herinterpretaties op de planning gezet, welke eind mei zal gaan verschijnen. Op dit album vol herinterpretaties vinden we naast de moderne kijk op de disco muziek ook invloeden uit de countrymuziek terug (de roots van Lindstrøm). Dit klinkt heel vreemd, maar na beluistering kunnen we alleen maar lof uitten over deze muziek. Het is geen muziek die iedereen tevreden zal stemmen, maar het klinkt allemaal erg gelikt en je kunt stellen dat het duo een geheel eigen sound heeft. Voor mensen die moderne disco vol met ‘spacey’ effecten en soundpads willen horen is dit een uitstekende release. Kijk op www.eskimorecordings.com of www.news.be voor verdere informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Goloka: “Afterglow” (I Label)

 Genre(s): Downtempo/ Lounge/ Chill-House

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: I Label (www.i-label.uk.com)

 Pete Haywood (aka Mr. Haywood) is de man achter dit Goloka project. De muziek van Goloka klinkt als de Ibiza downtempo/ lounge sound van rond 2000/2001/2002. Vergelijking met namen als Afterlife (nu labelgenoten), Lazybatusu, Phenomenon, Urban Dwellers en soortgelijken, zijn niet van de lucht. De zangeres van Goloka, Kasia Wojciechowska genaamd, is op de CD hoes en boekwerk een opvallende verschijning, maar dat is vermoedelijk een marketing-truc, want de vocale kwaliteiten van deze mevrouw zijn niet al te sterk. Gelukkig wordt dit alles ruimschoots goedgemaakt door de uitstekende muzikale begeleiding die vooral zomers, omhelzend, zweverig en vooral lieflijk en wonderschoon klinkt. De track “Liberty Shade”, dat de plat Engelse lyrics bevat van Buzz, spreekt ons het meest aan vanwege de Lazybutusu achtige muzikale begeleiding. De muziek tijdens die tracks doet ons denken aan Lazybatusu’s klapper “Keepin’ On (Piano Cut)”. Verder kun je een redelijk gevarieerd aanbod verwachten waarbij downtempo, lounge, chill-house en wat world music invloeden hand in hand gaan. Kijk op www.i-label.uk.com voor meer informatie over deze formatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Dub Anthology” (Wagram)

 Genre(s): Dub/ Reggae

Bron: 4-CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Bang Distribution!

 Leuk gevonden concept is dit. Het product omvat 4 schijfjes, ieder met een eigen subgenre of thema. De thema’s/ genres zijn: dub roots, international dub, French dub en new school. Hierover hoeven we verder geen uitleg te geven. Het is dus een zeer uitgebreid product met een maximale diversiteit binnen het reggae/ dub genre. We hebben enorm genoten van het na jaren opnieuw horen van Roots Manuva’s classic “Witness” (in dub versie). Wat een fantastische plaat blijft dat zeg! De international dub disk spreekt ons sowieso het meeste aan met materiaal van onder andere Thievery Corporation, Tosca en Lotek Hi-Fi.


Beoordeling: 7

 

 

Sweet Coffee: “Perfect Storm” (N.E.W.S.)

 Genre(s): House/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 Sweet Coffee leerden we vorig jaar kennen door het prachtige vocale deep-house hitje “Love Having You Around”. Na beluistering van het album blijkt dit ook het beste dat de formatie tot op heden te bieden heeft. De formatie bestaande uit Patrick Bruyndonx, Raffaele Brescia en zangeres Bibi Diabokua weet echter een verrassend constant niveau te brengen op dit, reeds in 2006 verschenen album. Of het nu om diverse (vocale) house juweeltjes of meer ingetogen materiaal gaat; Sweet Coffee dient haar koffie zo op dat je echt geen koekje meer nodig hebt. Het geluid is al zoet genoeg en klinkt zomers, liefdevol en laidback. De formatie speelt ook veel live en wordt in Nederland begeleid door band management Fillin’ Da Gap. Kijk op www.sweetcoffee.be voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Motor: “Unhuman” (Novamute)

 Genre(s): Electro-House/ Tech-House/ Techno/ Acid

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: EMI Music (www.emimusic.nl)

 Olivier Grasset en Bryan Black aka Motor zijn na precies een jaar weer terug met een nieuw album. De rauwe voorganger “Klunk” werd door het publiek en pers met gemengde gevoelens ontvangen. Op “Unhuman” kiest het duo wederom voor rauwe, ongepolijste sounds die je op het snijvlak van electro-house, tech-house, acid en techno moet zoeken. Persoonlijk kunnen we hier helemaal niets met deze muziek, maar we horen uiteraard dat dit pure partymuziek betreft. We missen een enorme dosis melodie, sfeer en beleving, maar dat zullen elementen zijn waar het duo blijkbaar weinig mee heeft. Voor knallende partymuziek in de technohoek zit je hier sowieso goed. Beste track: niet kunnen ontdekken. Kijk op www.din9.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

MeloManics: “The Grey Light” (BlackLabel Amsterdam)

 Genre(s): Electro-Pop/ Synth-Pop/ New-Wave/ Alternative Rock

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Rush Hour (www.rushhour.nl)

 De sympathieke jongens van The MeloManics zijn na jaren van hard werken toe aan de release van hun debuut album. De band heeft al op vele grote podia gespeeld en het is wachten tot de grote doorbraak plaatsvind. Op donderdag 17 mei vond de releaseparty van "The Grey Light" in de Amsterdamse Paradiso plaats, wat een groot succes bleek. “They Grey Light” is een verdraaid lekkere plaat geworden, waarbij op indrukwekkende wijze een fusie tussen electro, (synth) pop, alternatieve rock en (met enige fantasie) funk wordt opgezocht. Niet zo gek ook als we lezen dat de groep haar inspiratie uit muziek van onder andere Kraftwerk, Daft Punk, Zoot Woman en New Order haalt. De producties op “The Grey Light” klinken stuk voor stuk volwassen en MeloManics onderscheiden zich door de vele verrassende wendingen in de tracks. Echte winnaars kunnen we maar moeilijk kiezen op deze puik geproduceerde plaat, maar onze favoriet is het dansbare “Come On”. Ga dit album opzeker een luisterbeurt gunnen! Kijk op www.melomanics.nl of www.blacklabelrecords.org voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Best Of Exun Volume Two” (Exun Records)

 Genre(s): (Deep) House/ Tech-House

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Word & Sound

 DJ Linus is de drijvende kracht achter het kleine Exun label. Exun’s output bestaat voornamelijk uit deep-house en tech-house, uiteraard soms aangekleed met moderne minimal en electro tinten. Op deze tweede labelcompilatie mixt Linus een 12-tal uitstekende tracks aan elkaar, waarbij ook de tracks van de nieuwste Phonique single op Exun voorbij komen. De twee bijdragen van DJ Dakar spreken ons ook erg aan en we zijn erg benieuwd wanneer deze tracks op vinyl zullen verschijnen. Naast genoemde namen krijg je ook materiaal van onder andere Freaky Disco, Spacekid en DJ Linus zelf te horen. Kijk op www.exun-records.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

New Cool Collective Big Band: “Live” (Dox Records)

 Genre(s): Nu-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Coast To Coast (www.coasttocoast.nl)

New Cool Collective is een initiatief van orkestleider/ saxofonist/ fluitist Benjamin Herman en DJ Graham B (bekend van Electro Coco), die uitgaat van de ideale combinatie van Latin ritmes, DJ beats en energieke jazz. Invloeden vanuit de dansbare jazz van de jaren '60 (Art Blakey's Jazz Messengers, Horace Silver etc), Latin jazz, easy tune en triphop beats bezorgen New Cool Collective een uniek hedendaags geluid. Nu heeft men gekozen voor een live aanpak middels de New Cool Collective Big Band. Met een 19-koppige band spat de energie van deze CD af en zal het hart van menig jazzliefhebber harder gaan kloppen. Het materiaal op deze CD is gekozen uit hun live opnamen tijdens optreden in locaties als Rotown, Sugar Factory, De Pul en De Melkweg. Kortom: een fijne verzameling van dansbare live jazz. Kijk op www.doxrecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Vive La Fête: “Jour De Chance” (Uncivilized World)

 Genre(s): Electro-Pop/ Rock/ Dance/ House

Bron: CD

Rubriek: 5/2007

Distributie: Bang! Distribution 

Electro-Pop gemaakt als ultieme ode aan het feest! De rauwe electro met murw beukende beats, rondzwabberende bassen, punkrockende gitaren, wavende synths en op sensueel Frans gekreunde melodieën van Vive La Fête staan al jaren garant voor uitzinnige zalen. Overal waar de Belgische geliefden Danny Mommens en Els Pynoo (tijdens optredens vrijwel altijd in opvallende pakjes gestoken) hun dansbare klanken hardhandig de zaal in jagen barst het feestgedruis los om pas weer na de aller-allerlaatste toegift tot rust te komen. Deze treffende omschrijving vonden we op de website van de Melkweg, waar de groep in mei zal optreden. Vive La Fête werd opgericht in 1997 en heeft inmiddels een indrukwekkende catalogus opgebouwd. Hun nieuwe album “Jour De Chance” staat weer bol van de electro-pop klanken, maar lijkt meer en meer gebaseerd te zijn op hun live geluid. Helaas worden van het resultaat niet bepaald enthousiast, daarvoor zijn het te simpele liedjes met te weinig diepgang. De creativiteit ontbreekt een beetje en dat merk je gewoon bij beluistering. Volgende keer beter dus. Kijk op www.vivelafete.be voor meer informatie.

 

Beoordeling: 6

 

 

Archief CD-recensies & VINYL-recensies