CD recensies

November 2002

 

 

Various: “Now & Wow #4” (Basic Beat)

Genre: House/ Tech-House

Bron: 2-CD

Datum: 11/2002

Daar is dan eindelijk deel 4 uit de Now & Wow compilatie. Benny Rodrigues mag voor de tweede maal aantreden om een schijfje voor zijn rekening te nemen. Ook Erick-E kreeg de kans zijn favorieten achter elkaar te zetten. De stijl van Benny Rodrigues, die op CD1 te horen valt, is groovy en moody. De mix bevat duidelijk meer melodieuze inbreng in vergelijking met zijn vorige mix die meer ‘techy’ gericht was. Hiermee laat de jonge Rodrigues zien van vele markten thuis te zijn. De track van Mr. G met “My Father’s Farda” is daar een prima voorbeeld van. Na ruim 2 minuten komt alle emotie los met een droevige melodie, bepaald door strijkers en een harp. Er wordt tevens flink op los gefilterd. Een briljant nummer! “The Path” van Kings Of Tomorrow is nog zo’n lekkere moody track die wat dieper gaat, maar zeker niet verveeld. Een ander hoogtepunt is de sublieme remix door Josh Wink van Slam’s classic “Positive Education”. Deze remix bevat prachtige diepe en zweverige geluidspaden die het heel spannend houden. De productie klinkt heel ruimtelijk! Ook Primary Sequence’s “Strange Things Happening” ga je zeker waarderen. Verwacht mooie ‘geluidswolkjes’, wat acidklanken en een heerlijke ritmiek. De eerste release op Benny’s eigen label (B-House) komt ook nog voorbij. We hebben het natuurlijk over DJ On’s “Supersexy Girl”, die overigens al op Now & Wow #3 te horen was tijdens de mix van Lacroix. CD2 komt voor rekening van Erick Eerdhuijzen. Hij begint sterk met een bijdrage van Josh One met “Contemplation”, maar houdt die sfeer naar mijn mening niet zo goed vast. Er valt gelukkig genoeg te genieten. Denk hierbij aan de DJ Roog & Greg remix voor Chew-Fu Phat’s “Without You”. Hierbij wordt een oud melodietje (van rond 1994, kan niet op de titel komen) gerecycled en subliem toegevoegd in deze sterke remix. Erick-E gaat op CD2 voor de wat minder melodieuze tracks, maar legt weer meer nadruk op percussie. Daardoor valt de compilatie als lekker divers te bestempelen en dat is nooit verkeerd! Check www.basic-beat.com of www.now-wow.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Offwhyte: "The Fifth Sun" (Agenda) 

Genre: Rap

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: Lowlands

Tot op heden klonk Offwyte mij onbekend in de oren. Bij eerste tonen valt deze kennismaking zeker niet tegen! De muziek die op deze CD terug te vinden is, valt het best te omschrijven als rap met wat lounge invloeden. Het zijn zeker niet de standaard beats die uit de drumcomputer zijn gerold. Sterker nog; de afwisselende, complexe beats zijn het fundament op deze plaat. Doordat er met meerdere producers gewerkt is klinkt het album qua sound en productie zeer gevarieerd. Offwyte klinkt niet als de standaard boze rapper die over bitches, dough en guns rapt. Het gaat allemaal even wat dieper. Dat wil echter niet zeggen dat ik hem overtuigend over vind komen. Qua teksten misschien wel, maar niet qua stemgeluid. Na een paar tracks begint zijn stem mij aardig te irriteren. Gelukkig zijn de beats wel van hoge kwaliteit, waardoor dit album overall gezien toch een ruime voldoende scoort. Hoogtepunten op deze disc zijn het fraaie “Get A Hold”, dat wel een zeer stoere melodielijn bevat en de track “Complex Destiny”. Samengevat: nieuw, fris geluid, heerlijke afwisselende beats, goede lyrics, jammer van de stem.

 

Cijfer: 7

 (Remco/ AD)

 

International Pony: “We Love Music” (Columbia)

Genre: Nu-Jazz/ Nu-Soul/ Elektronica/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 11/2002

Dit album van International Pony is heel vreemd, maar wel lekker! Bij het bekijken van het hoesje valt direct de speelsheid op en die kun je ook in de muziek terugvinden. Op deze CD kun je 16 gevarieerde tracks terugvinden in uiteenlopende stijlen. Het album begint gelijk sterk met “Pony The Funk”. Deze track bevat een funky disco sound met downtempo beats, bewerkte vocalen en heerlijke Fender Rhodes klanken. “The Bubble” is ook erg mooi. Het is een beatloze sfeermaker (met samples van krakend vinyl) die nog geen 3 minuten duurt. “Meet Some Friends” is een productie die samen met Don Dougie tot stand gekomen is. Het is een ballad met prachtige klanken die je doen denken aan de oude soultijd. “Superyou” is meer op elektronicaleest geschoeid, maar zeker niet verkeerd. Op het album staan twee samenwerkingen met Austin Cole. Deze tracks nijgen meer naar de nu-soul (niet echt R&B) kant. “Les Parapluies De Saint Georg” is een track op circa 125 BPM met sfeervolle elementen van de piano en samples van de Fender Rhodes. Het mag duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een klassewerkje! Ik wil iedereen aanraden om deze CD te gaan checken in je platenzaak. Check www.internationalpony.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Trip Do Brasil 2.5” (Rythmix/ Sony)

Genre: Bossa Grooves/ Latin/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 11/2002

Deze release is al enige tijd uit, maar wij vonden het alsnog de moeite om deze CD te beschrijven. Trip Do Brasil 2.5 is het derde deel in de serie en bevat remixen, ‘rares’ en live versies van de tracks op het tweede deel (2.0). Verwacht op deze CD heerlijke sfeervolle en swingende muziek. Denk bijvoorbeeld aan de kraker “Kotu Rete” van Mental Remedy. Ondanks het feit dat het origineel een stuk beter en meer uptempo is, kun je spreken van een zeer geslaagde remix door Kybo. Ik mis alleen die fantastische ritmiek. Ook de Freaks ‘reinterpretation’ voor “Brazil.com” van Isolee is de moeite waard. Hoogte punt op deze CD is de uiterst funky remix door Ernest St. Laurent voor Rom’s “Ibis Vermelho”, een track die mij in originele vorm op deel 2.0 niet was opgevallen, klasse! We kunnen hier spreken van een zeer fraaie compilatie die je niet snel zal gaan vervelen. We wachten nu met smart op 3.0, want van deze muziek kun je maar geen genoeg krijgen!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “ID&T Radio, Yearmix 2002” (ID&T Music)

Genre: House/ Garage/ Trance/ Hard-House

Bron: CD

Datum: 11/2002

Inmiddels een bekend recept: het is november en de jaarmixen/ jaaroverzichten vliegen je om de oren! Jaaroverzichten doen het altijd goed bij het winkelend publiek omdat je een pakkend overzicht van het jaar in je bezit krijgt. ID&T Radio geeft je hier inzage in hun samenvatting van het jaar 2002. Hierbij hebben ze van zowel commerciële als minder commercieel gerichte tracks gebruik gemaakt. De mix begint met lekkere house/ garage, waarna veel trance ten gehore komt. Verwacht de bekende bijdragen van Marco V, Cosmic Gate, Silicone Soul, Shakedown, P.P.K., Sophie Ellis Bextor, Moony, Moby, Laidback Luke, Svenson & Gielen, Energy 52, Michel de Hey, DJ Tiësto, om er maar een paar te noemen. Beetje jammer is dat ook mensen als Kate Ryan en Gigi D’Agostino een ‘trackje’ aan deze prima mix bijdragen. Ik denk dat veel mensen gelukkig worden gemaakt met deze megamix. Ga hem dan ook direct checken in je platenzaak. Tevens een prima kado met het oog op de naderende feestdagen!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Nicola Conte/ Rosalia De Souza: "Garota Moderna" (Schema)

 Genre: Bossa Grooves/ Bossa Nova/ Samba

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: Lowlands

 Wanneer je Eddy de Clercq vraagt om een aantal van zijn favoriete artiesten op te noemen, is de kans groot dat Nicola Conte daarbij zit. Dit nieuwe album staat weer bol van de Braziliaanse muziek, veelal dansbaar, uptempo en van een torenhoge kwaliteit. Deze producer snapt gewoon wat het maken van ‘goede’ muziek inhoudt. Dit nieuwe album wordt geopend met “Maria Moita”, een uptempo track met sambaritmiek verpakt in een 2-step drum & bass break. Het muzikale aspect wordt hierbij niet uit het oog verloren. Het is gewoon een knappe invalshoek, gebaseerd op de traditionele Braziliaanse sound. De vocalen van de zangeres doen me een beetje denken aan Bebel Gilberto, om nog maar even de kwaliteit op waarde te schatten! De track “Canto De Ossanha” bevat een wel heel lekker ritme. Ook de track “Fica Mal Com Deus” spreekt zeker aan. Het jazzy “As Gotas” zou zo gebruikt kunnen worden als nieuwe ‘eigen huis en tuin’ tune. Als ik me niet vergis heeft er al eens een ‘tune’ van Nicola Conte in een sketch van ‘Jiskefet’ gezeten. Je kunt eigenlijk spreken van een gelijkmatig niveau van kwaliteit gedurende deze CD. Ik kan dan ook geen echte winnaars aanwijzen, maar het is muziek voor een heel breed publiek, da’s duidelijk! Na 13 tracks is het feestje over en ben je zeker overtuigd dat een aanschaf noodzakelijk is!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Andrew J & Kaltenecker: “Melodies” (Juice)

 Genre: Lounge

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: Lowlands

 Deze collectie van 12 tracks zijn de beste ideeën van het duo Andrew J & Kaltenecker van de afgelopen drie jaar. Deze heren uit Hongarije hebben een behoorlijk profiel, zo heeft Andrew J (bekend als ‘turntable king’) 3 maal de Hongaarse DMC Championships gewonnen en staat Kaltenecker bekend als een zeer goede muzikant. Dat de ideeën van de heren goed zijn wordt na het beluisteren van een paar tracks wel duidelijk. De scratches, FX en beats (veelal hiphop gericht) in de tracks zijn werkelijk fantastisch. Het geheel wordt afgemaakt door de muzikale aankleding (vaak jazz gericht) door Kaltenecker. “Rock On” is verdeeld in twee delen. Het eerste deel is een fraaie uptempo intro met lekkere Fender Rhodes geluiden. Het tweede deel is wat trager, maar zeker niet minder fraai! De track “Funqui Beet” zal je wellicht al eerder gehoord hebben op de compilatie “Balaton Grooves 02”, een compilatie van hetzelfde Juice Records. Bij de track “At First Sight” wordt gebruik gemaakt van een vlakke beat met een funky invulling, erg lekker. Daarna worden we bij de track “Metamorph” getrakteerd op prachtige jazzy, ‘intelligent’ drum & bass. Hier kan LTJ Bukem nog een puntje aan zuigen! Na een ‘interlude’ en een ‘reprise’ is het feest over en kun je terugblikken op een heerlijk werkje! Op deze CD kun je dus veelzijdige muziek verwachten die niet snel zal gaan vervelen. Check www.juicerecords.hu voor meer informatie!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Sunday Brunch: “No Resistance” (Svek)

 Genre: Electro/ Nu-Jazz/ Broken Beats/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Zo af en toe tref je van die CD’s die moeilijk te omschrijven zijn qua stijl. Muziek die zich onttrekt aan de zogenaamde ‘hokjesgeest’ waar zoveel mensen zich druk om maken. Dit album van Sunday Brunch is van een heel hoog niveau. Er is veel percussie uit de TR-808 getrokken, maar ook met de melodieuze inbreng is het dik in orde. Neem nou een track als “My World”. Dit is een track met prachtige gevoelige klankenpartijen van de Fender Rhodes, mooie vocalen, sferische geluidspaden en lekkere acidgetinte basslines. Daar was al het sterke, op electro-leest geschoeide “Humla” aan vooraf gegaan. Met “Fjäril” wordt een lekkere ‘saxy Dulfer’ sound neergezet met een discobeat. “Rue Paradis” is een sfeervolle kraker van de bovenste plank. De strings in dit nummer zijn heel gevoelig ingespeeld en uitgewerkt. Buiten de vele prachtige producties van Sunday Brunch staan er ook nog 4 Night Drive mixen op dit album. Dit zorgt voor een absolute meerwaarde. We kunnen concluderen dat Svek weer eens een subliem album heeft gelanceerd en daar mogen ze zeker voor gecomplimenteerd worden. Liefhebbers van kwaliteitsmuziek: ren naar je platenzaak en laat je overtuigen door de sound van Sunday Brunch. Check www.svek.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various Artists: “Re:Jazz” (Infracom)

 Genre: Jazz/ Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: Lowlands

 Re:Jazz is een speciale 100ste Infracom release ter ere van het 10 jarig bestaan van het label. Het label brengt jazz en nu-jazz van het allerhoogste niveau uit. Op deze CD staan 13 hoogwaardige muziekstukken van uiteenlopende artiesten die opnieuw bewerkt zijn voor dit project. Het aantal gastmuzikanten is indrukwekkend, maar daar zullen we niet te veel over vermelden. De bijdrage van Megashira met “Mental Strength” spring er behoorlijk uit, net als Phoneheads’ “Second Sight”. Vooral de laatstgenoemde zal veel mensen verblijden door de lekkere drum & bass gerichte beats. Sommige tracks klinken erg richting de oorsprong van jazz, andere klinken weer meer richting de latin kant. De tracklist is dus lekker divers. Verwacht buiten de benoemde tracks ook bijdragen van Aromabar, Soulpatrol, Marshmellows (ooit geremixed door Jazzanova), Shantel en Taxi! Deze CD zou je dus kunnen beoordelen als een tijdloos document voor mensen die van achtergrond muziek houden met veel inhoud. Nadeel zijn de vocalen die ik van tijd tot tijd niet zo sterk vind.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

John Thomas: “Blackstage Re-Works” (Logistic Records)

 Genre: House/ Tech-House

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Gaap, alweer een verzameling van remixen verzameld op een nieuw album. Dit zal de gedachte van veel mensen zijn tijdens een bezoek aan de platenzaak. John Thomas produceert doorgaans soepele tech-house (niet zo soepel als Mr. C) en richt zich vooral op de dansvloer. Dit 14 tracks tellende album bevat een groot aantal semi-interessante remixen door onder andere Octave One, John Tejada en Rolando. Het is jammer dat diverse tracks met meerdere remixen op de CD zijn gezet, denk aan tracks als “Working Night” en “Blackstage”. Het is de remix van Octave One voor “Working Night” die hier de aandacht trekt. De bassdrum is heel licht, maar de totale invulling, bestaande uit  pruttelende acidgeluiden in combinatie met de elektronische strijkmelodie, werkt zeer goed! De remix van Rolando voor “Working Night” valt me een beetje tegen, maar is zeker niet slecht. De diverse remixen voor onder andere “Module”, “The Truth”, “Talking Machine” en “Runnin’” zijn niet echt van een denderend niveau. Een vrij matige release!

 

Cijfer: 6

(AD)

 

 

Various: “Nite:Life 012, Lexicon Avenue” (NRK Sound Division)

 Genre: House/ Progressive

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Voor het 12e deel in de “Nite:Life” serie mochten de mannen van Lexicon Avenue een selectie tracks compileren en mixen. Zij gaan duidelijk voor lekkere swingende house en de volle progressive sound. Niet alle tracks zijn even nieuw, want DJ Sensé’s “Digital Spirituality” en System F vs. Armin van Buuren’s “Exhale” in de Sander Kleinenberg mix kennen we onderhand wel. Wat overblijft is een sterke selectie tracks met bijdragen van onder andere Chab (van Nukem), Lexicon Avenue zelf en Global Communications. De mooiste bijdrage krijg je direct te horen. Ctrl’s “Casa Del Regardo” in de Weekend World Remix maakt deze compilatie namelijk al onmisbaar. Deze track is funky en trancy tegelijkertijd, een briljante combinatie. Funk 198’s “Chant For Life” bevat een heerlijke ritmiek en een hele dikke bassdrum! Bij Chris Lim’s “Big Tool” begin ik toch enigszins te twijfelen aan de goede bedoelingen van de heren, want in die track zitten meerdere vocale stukken van Jungle Brothers’ “I’ll House You” en synths van de Inner City hits “Big Fun” en “Good Life”, beetje jammer en ‘done before’! Gelukkig wordt daarna orde op zaken gesteld en kunnen we spreken van een zeer geslaagde compilatie. Vooral de track “Visionary Sound” van Mooncat & Randall Jones is erg lekker. Deze progressive productie bevat lekkere goa-achtige synths en mooie additionele geluiden, een aanrader om op vinyl aan te schaffen! Ga deze CD in ieder geval checken in je platenzaak. Zeker wanneer je eerdere delen uit de serie kon waarderen!

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Planetary Assault Systems: “Archives Two” (Peacefrog)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: Lowlands

 “Archives Two” is het vijfde album van Planetary Assault Systems voor het Peacefrog label. Achter dit project gaat niemand minder dan Luke Slater schuil. Veel van Slater’s muziek is erg monotoon en minimaal. Toch word je enorm verrast wanneer je deze CD beluistert. Luke blijkt toch wel iets met het woord ‘melodie’ te hebben. Op deze CD kun je naar 9 langere tracks luisteren met een pittig sfeertje. Het klinkt vrij ‘retro’, maar aan de andere kant ook vers. De eerste track is wat mij betreft direct de winnaar! Deze track, “Searchin” genaamd, bevat een hele aparte tokkelmelodie die je minutenlang bezig zal houden en absoluut niet vervelend wordt. Ook “The Return” is prima te doen dankzij de sfeervolle geluidspaden. Met “You Thought It” toont Slater zich ook een prima producer van downtempo broken beats. Tenslotte is “The Parting” een chill-out tune die zeker niet verkeerd is. Een enorm nadeel aan deze CD is het artwork. Je kunt alleen met vergrootglas lezen wat de titels zijn, da’s toch wel erg jammer! Voor de rest een aardige release. Verwacht alleen niet de stijl die Luke Slater tegenwoordig brengt. Dus de sound die hij onder andere in de Melkweg liet horen eerder dit jaar. De liefhebbers weten waar ik het over heb.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Café Del Mar: Chillhouse Mix 3” (Café Del Mar Music)

 Genre: Soulful House/ Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 11/2002

Distributie: Astral Music

 Bruno Lepretre gaf in het interview dat wij een paar maanden geleden met hem hadden al aan dat er een nieuwe editie van Café Del Mar: Chillhouse zou komen. Het concept is gewoon hetzelfde gebleven, maar meer van hetzelfde binnen dit genre is altijd aangenaam. De sfeer is warm, behaaglijk, stijlvol en bovendien dansbaar. Bruno trakteert ons op 22 zoete tracks, verspreid over 2 discs. Iedere track bevat prachtige melodielijnen, fraai aansluitend op loungemuziek. De deep-house van Dave Barker met “Meanwhile” valt direct op, door de lekkere basslines en mooie strings. Patrick Green’s “Feel The Vives” bevat eveneens schitterende strings en de melodielijn is lekker melodramatisch. De bijdrage van Mark Gorbulew, de man uit New York die wij onlangs mochten ontmoeten tijdens een Deluxe show op ID&T Radio, is van een prima niveau. “Manhatten Groove” hadden wij nog niet eerder gehoord en bevat lekkere gitaarinvloeden. Op CD2 is de bijdrage van Alex Kid erg opvallend. Na een vlakke beat, wordt de beatstructuur omgezet in lekkere drum & bass achtige beats. Het zal me dan ook niet verbazen wanneer veel mensen “Night Lines” kiezen als beste track van de 2 CD’s. Het is origineel gevonden en ik heb het pas 1 maal eerder gehoord bij de Joe Claussel remix voor Herbie Hancock’s “The Essence” (als ik me niet vergis). De bijdrage van Richard Les Crees valt me een beetje tegen. “So Free” van The Timewriter is niet meer zo nieuw, maar nog wel vers genoeg om op deze compilatie geplaatst te worden. “The Most High” van T Kolai mag ook tot één van de hoogtepunten gerekend worden, een lekkere track met enige latin elementen. Deze compilatie wordt afgesloten met de James Hardway remix voor Minus 8’s “Theia”. Conclusie: wederom een waardevolle aanvulling voor je collectie. Café Del Mar blijft kwaliteit uitbrengen!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Soma Compilation Eight” (Soma Recordings)

 Genre: House/ Tech-House/ Techno

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

Deze nieuwe compilatie op het Soma label, ter promotie van de artiesten uit de Soma stal, bevat 11 prima tracks, waaronder remixen door Silicone Soul en Christian Smith & John Selway. De nummers zijn niet aan elkaar gemixed, wat wellicht toch leuk geweest was. In het begin zijn de tracks lekker ingetogen en housegericht. Vooral de bijdrage van Sobek met “Shimmer” spreekt erg tot de verbeelding. Een ‘sfeerbuilder’ van formaat. De ‘hyperspeed’ versie van Radioactive Man voor Percy X’s “Time To Jack” is erg fraai. Verwacht hier een uptempo electrotrack met lekkere rauwe basslines en wat mooie geaccentueerde soundscapes. De SLS Juice Remix voor Funk D’ Void’s “Diabla” is alleen interessant voor mensen die het afgelopen jaar geen enkele techno tune gehoord hebben. Deze plaat kent iedereen volgens mij wel! Als afsluiter treffen we dan nog die fantastisch remix van Christian Smith & John Selway voor Slam’s “Stepback”, een techno ‘essential’. Voor liefhebbers van de Soma sound een waardevolle aanvulling voor de collectie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Gifted: “Held Back By Inferior Technology” (Therapy Records)

Genre: Disco/ Electro

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: ID&T Music

Het label van Bart Thimbles, Therapy Records, komt begin volgend jaar met een fantastisch nieuw wapenfeit op de markt. Onder de naam Gifted kun je vooral sfeervolle disco en electro verwachten. Je zou het ook eigentijdse jaren 80 synthpop kunnen noemen. Bas Bron, producer achter dit project, was vorig jaar al succesvol met zijn project Bastian. De single “You’ve Got My Love”, met de onvergetelijke video (ballenbak), reikte zelfs tot de hogere regionen van de hitlijsten en een compleet album volgde met toptracks als “Ready”. De Bastian stijl hoor je op deze CD zeker nog een beetje terug, alleen klinkt deze CD meer volwassen en ook een stuk melodieuzer. Al vanaf track 1 weet je dat je niet teleurgesteld gaat worden. De openingstrack “Lost”, de eerste singlerelease van dit album, is erg catchy met een fantastische beat en een heerlijke synthpartij. Bij de track “Got Me Groovin” schiet gelijk de naam Bastian weer door je hoofd. Tevens doet het me denken aan een track van Daft Punk’s laatste album. “Inferior Technology” kon je al beluisteren vanaf de recente “Electrolife” compilatie van het Cinq Etoiles label (zie de recensies van deze maand). Wat een fantastisch nummer! Erg apart is de track “Camels”. Met deze track lijkt Bron een beetje te knipogen naar het Oosten van deze aardbol. “Stollywood” is behoorlijk uptempo en erg happy, maar je gaat zeker mee swingen met dit nummer. Nog een hoogtepunt is de track “Super Persuit Mode”. Deze track bevat enige chipsounds, die zo uit de Commodore 64 lijken te zijn getoverd. “A Bleak Future” is sfeervol en druk tegelijk. Het is een leuke afsluiter van dit enerverende album. Helaas is het verhaal na 10 nummers alweer afgelopen, wat wij hier erg jammer vinden. We zaten nog op het puntje van onze stoel. Voor de release van deze CD moeten jullie nog even wachten tot januari 2003, maar zet hem ergens boven aan je verlanglijstje, want dit is muziek van een torenhoog niveau! Bezoek www.therapyrecords.com of www.id-t.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Terry Lee Brown Jr: “Terry’s Café 6” (Plastic City)

Genre: Deep-House/ Tech-House

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: Astral Music

Terry Lee Brown Junior, bekend als een gepassioneerde en toegewijde DJ/ producer komt hier met deel 6 van zijn bekende, succesvolle serie “Terry’s Café”. Op het menu staan ditmaal classics, nieuwe tracks en vele andere exotische smaken. De CD bevat 16 tracks, verzorgd in een nette mix. De CD opent met een sfeervolle stemming zodat de aandacht al gauw gevestigd wordt. Na de track van Eddie Richards met “Someday” is meteen de bekende sound van Terry Lee Brown te horen. Zware ‘techy’ baselines in combinatie met sfeervolle electro geluidspaden. De track van Alex J met “Everything Is Beautiful” valt ook erg op vanwege de monotone geluiden met een enorm dwingende baseline erin. De track van Dualists met “Sounds Of Pleasure” is een mooie track met zweverige geluidspaden, gevolgd door een dijk van een plaat van Didier Sinclair met “Galactix”. De zoemende baselines in deze track zijn briljant en hebben een enorme ‘drive’. Dit nummer verschijnt halverwege de CD en vormt hier het hoogtepunt. In combinatie met de sublieme track van The Timewriter met “Hope & Dispair” wordt de toon voor de rest van de CD gezet. Het nummer DKMA presents Andrastea met “Dub Bang” is ook erg lekker, gevolgd door de track Freestyle Man met “Gotta Need”, welke een heel ontspannen sfeer uitstraalt. Na het nummer van Steve Bug met “All I Need” is de afbouw duidelijk te merken. Het laatste nummer is de meest opvallende op deze CD en wekt enige verbazing. Na een serie tracks gehad te hebben met stevige beats met mooie electro geluidspaden eindigt de CD met een deep house plaat met een hoge dosis aan jazzy invloeden. Evengoed een zeer mooi en gevoelig nummer. Voor mensen die bekend zijn met Terry’s werk is dit wederom een aanrader. Ik raad de lezers verder aan wat andere CD’s van hem te beluisteren zoals “From Dub Till Dawn” & “Selected Remixes”. Zeker de moeite waard als deze CD je interesse heeft gegrepen.

 

Cijfer: 8

 (Melle)

 

 

David Holmes: “The Free Association” (13 Amp Recordings)

Genre: Trip-Hop/ Cross-Over

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: Astral Music

Deze nieuwe CD van David Holmes is heel apart te noemen. Je hoort invloeden uit de hip-hop, triphop en alternatieve hoek. De sound is erg druk met veel scheurende geluiden, die niet altijd even gezellig klinken! De vocalen zijn goed verzorgd, maar af en toe verpest de begeleidende muziek het evenwicht en klinkt het allemaal ‘too much’. Na een heel druk begin zijn de tracks “Le Baggage” en “Free Ass O-C-8” erg goed te pruimen. Vooral laatstgenoemde is lekker ingetogen met mooie strakke zangpartijen. Nog een hoogtepunt is het ‘loungey’ “Paper Underwear”. Dit is een vrolijke track met een pakkende sound en heerlijke dansbare beats. Verwacht op dit 10 tracks tellende album dus vooral een poppy benadering van hip-hop meets triphop stylie. Check www.13amp.tv voor meer info.  

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Kevin Yost: “Hypnotic Progressions” (! Records)

Genre: Deep-House

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: Astral Music

Kevin Yost behoeft natuurlijk al lang geen introductie meer. Zijn soepele sfeervolle deep-house tunes zijn bij een heel groot publiek populair. Zijn nieuwe CD heet “Hypnotic Progressions” en bestaat uit 11 tracks met prachtige klanken. Je zou het meer van hetzelfde kunnen noemen, maar Yost weet nu juist binnen zijn typerende stijl veel variatie aan te brengen waardoor het toch interessant blijft. Sowieso is Yost een producer die je tot de toppers binnen het deep-house genre mag rekenen, dus kwaliteit haal je altijd in huis. De titels op deze CD zijn wel heel simpel. Kevin Yost komt niet verder dan een tracknummering van “Part 1” t/m “Part 11”, soms met subtitel. Op ons promo exemplaar staan de diverse ‘parts’ kris kras door elkaar. Hoogtepunten op de CD zijn “Part 7 (Methods Of Melody)” en het prachtige, door de gitaar bepaalde “Part 3”. Liefhebbers van de Yost-style en deep-house in het algemeen kunnen bij aanschaf op een prachtige aanvulling van hun collectie rekenen.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Science Fiction Jazz Volume 7” (Mole Listening Pearls)

Genre: Nu-Jazz/ Downtempo/ Bossa-Breaks

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: Astral Music/ UCMG

Deze week las ik in de BG Magazine dat Mole Listening Pearls terug van weggeweest is (naar aanleiding van de Calmstreet release), maar de recente releases waren echt niet van een minder niveau naar onze mening. De nieuwste compilatie “Science Fiction Jazz Volume 7” is een briljante verzameling tracks, samengesteld door Robert-Jan Meyer aka Minus 8. De samenstelling van de tracks is erg origineel te noemen en er passeren vele verschillende sfeervolle sounds en stijlen. Na de briljante intro door CIM volgt direct Minus 8’s productie “White”. “White” was één van de hoogtepunten op zijn album “Minuit” (welke wij iedereen nog steeds aanraden te kopen). Bij de bijdragen van Alistair Colling versus Tortured Soul en Emo (Butti 49 Remix) krijg ik persoonlijk kippenvel. De sfeervolle jazzy bossa breaks grijpen gewoon de aandacht en zijn zo pakkend dat ze niet te negeren vallen. De Jimpster Remix voor Swell Session’s “Gone” is ook al bijzonder fraai. Hou de formatie Jimpster in de gaten, ze hebben onlangs een briljant artiestenalbum uitgebracht op Kudos. Recloose’s “Ain’t Changin’” bevat een zeer aanstekelijk melodietje die je na een paar keer luisteren zelf gaat mee ‘hummen’. Grupo Batuque’s bijdrage “Read Between The Lines” (Bing Bang) houdt ergens het midden tussen Jazzanova en Masters At Work (klinkt goed, en dat is het ook)! De Jazztronik meets Everton Nelson Remix voor Modaji’s “One And The Same” is ook om van te smullen! Het zal wel van Modaji’s “Presets” album komen met remixen voor zijn laatste (eigen) album. De voorlaatste twee tracks op deze compilatie zijn sfeervolle drum & bass tracks. Nog sfeervoller dan de befaamde LTJ Bukem variant. Kan dat? Jazeker! Met Akufen’s “ Even White Horizons” wordt deze fantastische verzamelaar afgesloten. Van dit soort compilaties kunnen wij geen genoeg krijgen en Robert-Jan Meyer blijft een held!

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

Various: “Lagoa 11” (541/ NEWS)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 11/2002

Distributie: N.E.W.S.

 Naast de briljante FUSE en de aardige I Love Techno 2002 compilatie, die beide via NEWS zijn verschenen, is hier een iets harder broertje, genaamd “Lagoa 11”. Dit 11e deel is samengesteld door Frank Biazzi & DJ Manu. Who the f*** zul je denken, maar dit zijn de resident DJ’s van de gelijknamige club in België. De sounds op deze compilaties klinken vrij industrieel en donker. Het doet me denken aan de oldschool hardcore van een aantal jaren geleden. Toch kan het beter ingedeeld worden onder de noemer ‘beuktechno’! Verwacht op deze CD tracks met felle, zware basslines en harde bassdrums. De bijdragen van DJ ESP en Taksi ken je misschien al van de I Love Techno 2002 compilatie, maar de echte topper op deze CD is van Technasia. Hun track “Acid Storm” klinkt erg stoer met felle percussie, een uptempo ritme en vooral lekkere oldschool getinte synths. Naast veel minder bekende namen kun je ook nog luisteren naar een remix van Frank Biazzi voor DJ Tiësto’s “Obsession”. Check www.news.be voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Various: “Electrolife” (Cinq Etoiles/ ID&T)

 Genre: Electro

Bron: CD

Datum: 11/2002

Na het onlangs verschenen “NL2: Nouveau Noir”, werd het wel duidelijk waar Monte La Rue naartoe wilde met zijn sound. Deze 15 tracks tellende nieuwe compilatie op het briljante Cinq Etoiles label bevat een prachtige selectie electrotracks die voor een heel breed publiek bestemd zijn! Met bijdragen van onder andere Les Rythmes Digitales, Gifted (van het Therapy label), FC/ Kahuna, Felix Da Housecat, Golden Boy with Miss Kittin en Sven Väth, weet je dat je niet teleurgesteld gaat worden. De sfeer binnen de tracks is vaak wat donker en de melodieuze inbreng is zeer goed verzorgd. Soms zijn de melodiepartijen een beetje ‘trancy’ te noemen. Ook de invloeden van Kraftwerk zijn duidelijk merkbaar. Het lijkt wel alsof de hele electrobeweging haar muziek heeft afgeleid van laatstgenoemde formatie. Het enige waar ik af en toe over struikel zijn die Duitsers die Engels proberen te zingen. Dat klinkt gewoon niet en vormt geen meerwaarde voor een track. De compilatie begint heerlijk met “Hypnotise” van Les Rythmes Digitales. De track “Musik, OK!” van Sergej Auto is een lekkere wilde track met een zagende melodie. De bijdrage van FC/ Kahuna vind ik persoonlijk niet zo sterk door de vervelende vocalen. Nog een aanrader op deze CD is de track van Dot Allison met “Substance”. Een subliem geproduceerde track met prachtige sfeervolle geluidspaden als begeleiding van de electroklanken, heel mooi! Adult’s “Skinlike” is geheel gebaseerd op ‘chipsounds’, dus van die korte samples (klikjes en bliepjes) die heel vol klinken omdat ze heel snel ‘gelooped’ worden. Denk aan de sounds die je vroeger ook hoorde toen je op je Commodore 64 games speelde. Gifted’s “Inferior Technology” is nog een hoogtepunt op deze compilatie. Deze track bevat een gebroken beat en prachtige afgebroken, tokkelende synths. De afsluitende track is een ‘rework’ van Sven Väth feat. Miss Kittin voor de klassieker “Je T’aime .. Moi Non Plus”. Deze versie klinkt erg volwassen, leuk gedaan. Ik had persoonlijk nooit verwacht dat Monte La Rue ooit met zo’n drastische stijlverandering zou komen, maar de kwaliteit druipt van deze compilatie af. Nu maar hopen dat hij ook zijn lounge/ downtempo fans trouw blijft (hint)! Wat een fantastische verpakking trouwens! Het is net alsof je hardware voor je PC'tje gaat uitpakken! Check www.cinq-etoiles.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002