CD recensies

November 2005 

 

 

Various: “GO! … Enjoy Enchanting House Music…” (GOGO Music)

 Genre: Soulful House/ Deep-House/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: GOGO Music (www.gogo-music.net)

 Op deze verzamelaar van het GOGO label, selecteerde en mixte labeleigenaar Ralf Gum een aantal sterke tracks aan elkaar, afkomstig van het eigen label. Het materiaal is afkomstig uit de periode 2002-2004 en boeit van de eerste tot de laatste seconde. Het materiaal bestaat voornamelijk uit soulful (deep) house met veel vocale inbreng en hier en daar een vleugje latin. Het is warme, zoetsappige dansmuziek die je direct zal boeien. Heerlijke muziek voor op een intieme dansvloer en thuis op de bank. De compilatie bevat veel bijdragen van Raw Artistic Soul en Ralf Gum zelf, maar zij zijn zeker niet de enige namen die in de roos schieten. Kijk op www.gogo-music.net voor meer informatie! Aanrader voor de liefhebbers van het Naked Music en Om Records label!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Grandmix 90’s Edition 2” (Sony/ BMG)

Genre: Dance/ House

Bron: 3-CD

Datum: 11/2005

Distributie: Sony BMG Music Entertainment

 De ‘mastermixer’ van het eerste uur, Ben Liebrand uiteraard, is terug met een fraaie 3-CD release. De 2e editie van zijn “Grandmix 90’s” bevat in totaal 98 korte ‘soundclips’ waarbij we veel ‘flashbacks’ krijgen naar die specifieke tijd. Niet alle tracks op de CD’s hebben een even tijdloos karakter en “Walk This Way” van Run DMC is uiteraard een jaren 80 classic. Met namen als Ramirez, R. Kelly, Incognito, LL Cool J, M-People, Culture Beat, 2 Brothers On The 4th Floor, Chicane, Fine Young Canibals, 2 Unlimited, Cappela, Energy 52 en vele vele anderen is dit één groot feest van herkenning! Een perfect initiatief om lekker te laten lopen tijdens een avondje op de bank met een hapje en drankje erbij!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Raw Artistic Soul: “What About Love” (GOGO Music)

 Genre: Soulful & Latin House/ Garage/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: GOGO Music (www.gogo-music.net)

 Phil Kullmann aka Raw Artistic Soul bracht sinds 2004 al enige 12” releases uit via GOGO Music, alvorens dit strakke album verscheen. Op het album, dat 14 solide tracks telt, wordt hij veelvuldig bijgestaan door gastartiesten. Dit debuutalbum verscheen reeds in maart van dit jaar, maar willen we alsnog even bespreken. De titeltrack “What About Love” verscheen in juni op 12” en is een ijzersterk begin van dit album. Het is leuk om te horen dat deze act met alle gemak diverse muzikale stromingen (veel elementen uit Latijns Amerika en Afrika) weet te mengen tot een fabuleus dansbaar geheel. De soulful house en garage sounds blijken nog steeds populair te zijn en dat komt zeker ook door de torenhoge kwaliteit van veel producties. Dit in tegenstelling tot het kopieergedrag in het ‘grooves’ genre, dat hier toch redelijk dicht tegenaan ligt. Beste track: de latin breaks van het fabuleuze “Flores Para Ti”, waaraan Rafael Cortes zijn medewerking verleend door middel van fenomenaal spel op de akoustische gitaar en ook nog wat zingt. Ook de track “Felipes Dubstyle” vinden wij geweldig vanwege de opzwepende programmering van blaasinstrumenten. Conclusie: een muzikaal album dat je zowel thuis als in de intiemere clubs feilloos kunt gebruiken. Een regelrechte kanshebber voor de jaarlijstjes. Kijk op www.gogo-music.net voor meer informatie!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “The Best Of Trance 2005” (Sony/ BMG)

 Genre: (Hard) Trance

Bron: 4-CD

Datum: 11/2005

Distributie: Sony BMG Music Entertainment

 Het is eind november en het blijkt weer tijd voor de jaaroverzichten. Sony/ BMG komt niet met één, maar gelijk met twee overzicht; voor trance en hard-dance. We bespreken in deze recensie eerst de trance editie, in de recensie hieronder de hard-dance variant. Op het trance overzicht vinden we veel van hetzelfde, maar wel van een aardige kwaliteit. Cor Fijneman, Rank 1, Marco V, Ron van den Beuken, Tiësto, 4 Strings, Ernesto vs. Bastian, Johan Gielen, Mac Zimms, Three Drives, Jochen Miller, Mark Norman, Marcel Woods, Randy Katana en Lange zijn slecht enkele van de 64 gemixte tracks op deze 4-CD. Prima alternatief als sinterklaaskado.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “The Best Of Hard Dance 2005” (Sony/ BMG)

 Genre: (Hard) Trance

Bron: 4-CD

Datum: 11/2005

Distributie: Sony BMG Music Entertainment

 Ook voor de hardere stromingen is er een jaaroverzicht verschenen. Ook hier worden 64 tracks belicht, die van hard tot nog harder variëren. Het materiaal is wellicht wat tegenvallend voor de doorgewinterde hardstyle liefhebber, maar dit is dan ook meer een product voor mensen die hun collectie op een eenvoudige manier willen bijhouden. Helaas staan lang niet alle echte partyklappers op deze schijfjes en daarom is het geen diepgaande selectie te noemen. De bekende namen als The Prophet, Dano, Zany, Pavo, Dana, DJ Isaac, Tommy Pulse, Max B. Grant en Southstylers ontbreken uiteraard niet en daarom is dit zeker een leuk overzicht om kado te doen tijdens de nadere feestdagen.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Julie Dexter: “Conscious” (Ketch A Vibe Records)

 Genre: Nu-Soul/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Ketch A Vibe Records (www.juliedexter.com)

 Julie Dexter kennen we van haar bijdragen aan formaties als Rima (Domu en Volcov), Tate’s Place (“Burnin’”) en haar samenwerking met Skitz (“Be”). Zou dit dan ook de Julie van Tom & Julie zijn, bekend van de sterke track “Like Ours”? Jazeker; de track staat zelfs op dit album. “Like Ours” is een broken soul track met opzwepende beats, fantastische keys en die kenmerkende, warme soulvoice van Julie. Tijdens de openingstrack “Choices” doet haar stem ons soms denken aan Tracey Thorn van Everything But The Girl. Ook het overige materiaal op “Conscious” is van een goede kwaliteit. Vaak ligt het tempo redelijk laag en wordt er muzikaal gezien genoeg boeiends gedaan om een hoge beoordeling te ontvangen. Kijk op www.juliedexter.com voor meer informatie. Haar eerdere album “Dexterity” uit 2003 is ook zeer zeker de moeite waard!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Francesco Farfa: “Human Bridge” (Serial Killer Vinyl)

 Genre: (Tech) House/ Breaks/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Serial Killer Vinyl (www.serialkillervinyl.com)

 Francesco Farfa kennen we als producer van lekkere house platen, bestemd voor de clubs die een sound laten horen die ergens zweeft tussen de zwoele house en de techno van tegenwoordig. Hier en daar is de sound lekker zweverig en ‘trancey’, maar dan met een knipoog naar begin jaren 90. Als we het album doorluisteren, valt op dat Farfa een subliem gevoel voor ‘gedreven’ beats heeft. Ook zijn muzikale invulling is dik in orde. Zo gebruikt hij naast ‘grommende’ acid basslines ook van die typerende Detroit strings. Na 5 tracks last hij een mooie rustpauze in door middel van een downtempo parel (met Middenlandse Zee ‘feel’). Al met al is dit een erg goed house album geworden dat ook thuis goed te beluisteren valt!

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Kosma: “New Aspects” (Infracom! Records)

 Genre: Broken Beats

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Kosma is een project van Roskow Kretschmann, oftewel één van de zes leden van Jazzanova. Die sound hoor je dan ook duidelijk terug in de muziek. Het is leuk om de herkenbare Jazzanova sound te horen, terwijl slechts één van de leden achter de knoppen heeft plaatsgenomen. Kosma werkt veel met samples, maar vergeet de muzikaliteit en originaliteit niet. Aan het begin (track #3) van het album krijgen we direct de toptrack “Odessa” om onze oren; een 9 minuten durende tripsong met veel diversiteit en prachtige melodieën. Deze track komt later ook nog voor in de ‘Black Sea version’. Tegenvallend vinden wij de vocale track “Flow”, met medewerking van Erk. Verder valt er op het album weinig aan te merken. Het zijn prima producties van een sublieme producer, geproduceerd in de periode 2000 - 2005! Kijk op www.infracom-records.de voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD) 

 

 

 

Various: “House Grooves Vol. 2” (New State Music)

 Genre: House/ Grooves

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: PIAS/ N.E.W.S. (www.news.be)

 De bekende formatie Shapeshifters laat tijdens de compilatie 15 lekkere groovy tracks voorbij komen. Namen als Full Intention, Tiefschwarz, Martin Solveig (geremixt door Pete Heller), Dr. Kucho!, Kings Of Tomorrow feat. Haze en Shapeshifters zelf sieren de tracklist. Deze sound is totaal niet vernieuwend, maar blijft toch lekker om te beluisteren. Beste track: de remix die Shapeshifters maakten voor Frankie Knuckles’ “I Had Enough”. Ronduit jammer is dat er op deze CD-R promo ook nog audio files staan die oorspronkelijk een MP3 waren!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Bambuddha Grove Vol. 5” (Bambuddha Grove Music)

 Genre: Downtempo/ (Deep) House/ World Music

Bron: CD/ DVD

Datum: 11/2005

Distributie: Bambuddha Grove (www.bambuddha.com)

 M.O.C. Paoli stelt hier wederom een compilatie voor Bambuddha Grove samen, de vijfde inmiddels. Deze keer bestaat de compilatie uit een audio CD en een DVD. Uiteraard is alles weer zeer fraaie uitgegeven, getuige de cover, de verpakking en het artwork. Helaas blijft de muziek soms een beetje achter in dat kader. De muziek van diverse onbekendere namen is voldoende, maar niet bijzonder sterk. Gelukkig horen we ook tracks van Therapy artiesten Praful en Neobe, Adani & Wolf voorbij komen die een hoop goed maken! De track van Sena, die we kennen van haar bijdrage aan het laatste album van Marcel (Good Looking artiest), vinden wij het hoogtepunt van deze compilatie. Ook onderscheidend is de diversiteit; je krijgt jazzy house, downtempo, world music en vele andere invloeden te horen.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Best Of DJ Dimitri & Eric Nouhan” (Loveland)

 Genre: House (Classics)

Bron: 2-CD

Datum: 11/2005

Distributie: Astral Music

 Dit is een concept waar we heel lang op hebben gehoopt! Nu is er eindelijk een legendarisch document (2-CD) verschenen met alle ‘hard to find’ classics van DJ Dimitri & Eric Nouhan verzameld. De speelse, sprookjesachtige housemuziek die de heren destijds brachten is nooit geëvenaard. Na beluistering van beide disks blijkt hoe bijzonder de producties van deze heren destijds waren en dat nog steeds zijn. Neem nou de track “4 U” onder de projectnaam Givin’ Flowers; een swingende droomplaat met een fantastische melodie en tempowisselingen. De compilatie staat boordevol topclassics van de allerhoogste kwaliteit. We zijn zo enthousiast over dit initiatief dat we bijna de maximale scoren uitdelen. Conclusie: sprint naar je platenzaak voor deze tijdloze 2-CD!

 

Cijfer: 9,5 

(AD)

 

 

Various: “Secret Love 2 By Jazzanova & Resoul” (Sonar Kollektiv)

 Genre: Downtempo/ (Retro) Pop/ Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Helaas hebben wij deel 1 uit de “Secret Love” serie nooit mogen ontvangen en bespreken op deze site. Deel 2 is een parel van een compilatie die is samengesteld door Jazzanova en Resoul. Op de compilatie staan behaaglijke luisterliedjes van formaties als Chungking (geremixt door 4hero), Freeform Five, Daft Punk, Fat Freddy’s Drop en G-Litter (dat al eens op een compilatie van Ecco Chamber Vienna stond). De muziek is goed gekozen en overwegend vocaal. Met de kwaliteit is niets mis, maar een echte uitzonderlijk goede compilatie is het nou ook weer niet. Even voorbeluisteren is ons advies. Beste track: “Tell Somebody About Us” van Brooks in de Akufen Raconte Sa Version De Faits versie.

 

 Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Liquid Spirits feat. U-Gene: “Liquid Spirits” (Kindred Spirits)

 Genre: Nu-Soul/ Soulful Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Wat een kwaliteit komt er toch voort uit de Kindred Spirits/ Rush Hour hoek. Dit fraaie nu-soul album van Liquid Spirits is om je vingers bij af te likken. De sterke R&B achtige vocalen worden begeleid met subliem geproduceerd sfeermuziek uit de soulhoek. U-Gene klinkt qua vocalen soms een beetje als Robbie Craig (bekend van diverse succesvolle speed-garage en 2-step releases van een paar jaar geleden). Kortom: dit album bevat een complete sound die zonder twijfel succesvol zal blijken. Op het album staan diverse toptracks zoals “Destiny”, “Feel The Heat Rise” en “Break It Down” (feat. Raffaela). Het album haalt bij ons herinneringen aan Platnum’s album op; een goed teken! Dit album is echter nog een stukje beter! Aanrader!

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Bruno From Ibiza: “Puzzle” (Pschent Music)

 Genre: Downtempo/ (Deep) House

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Bang! Distribution

 Bruno From Ibiza is nog steeds de resident DJ van Café del Mar, maar brengt zijn debuutalbum uit via een ander label. Diverse tracks van het album waren al te beluisteren op de compilaties die Bruno voor Café del Mar deed. Deze ‘puzzle’ is kortweg een luistertrip langs ambient, jazzy downtempo, grooves en deep-house. De muziek is uitsluitend op Ibiza geproduceerd en bij beluistering van het album is dat ‘Ibiza Chill’ gevoel ook duidelijk hoor- en voelbaar. Op het album werkt Bruno samen met Ohm-G en Gutbrod. De diversiteit aan invloeden is enorm en dat zorgt voor een uitermate fijn luisteralbum. Hulde voor deze DJ, producer en compilatie samensteller!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Jazzanova: “The Remixes 2002 - 2005” (Sonar Kollektiv)

 Genre: Broken Beats/ House

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Op deze release waren we hier niet voorbereid, maar wat een idee! “The Remixes 1997 - 2000” is voor ons één van de beste albums aller tijden en deze 2-CD draaien we nog geregeld! De 6 heren van Jazzanova werkten in de periode 2000 - 2002 vermoedelijk non-stop aan hun debuutalbum “In Between” en zijn pas weer gaan remixen vanaf de periode na de release van dat album. Op deze nieuwe remix verzamelaar staan slechts 9 herinterpretaties voor artiesten als Marcos Valle, Heavy, Masters At Work feat. Roy Ayers, Shawn Escoffery, Eddie Gale, Nuspirit Helsinki, Free Design en Calexico. De kwaliteit is belachelijk hoog en vanaf de eerste track blijf je geboeid luisteren. Wat een opening ook met de tracks “Wonderlove (For Minnie)”, origineel uitgevoerd door de soul sensatie Heavy. Jazzanova laat sublieme melodielijnen integreren met sublieme broken beats, zoals we dat van het gezelschap gewend zijn geraakt. Ook de tracks die volgen zijn van een adembenemende schoonheid! Enige minpuntje: jammer dat het geen 2-CD overzicht is geworden! Verder kun je deze CD zonder voorbeluistering aanschaffen! Kijk op www.sonarkollektiv.de voor meer informatie. Opmerking: op de promo verpakking staat dat er nog een track op de ‘final release’ toegevoegd zal worden (een remix voor Fat Freddy’s Drop).

 

Cijfer: 9

 (AD)

 

 

Various: “Sellout Sessions Pt. 1 By Don Diablo” (Sellout Sessions)

 Genre: Electro-House/ Punk-Funk/ Pop/ Breaks/ Rock/ Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Rough Trade

 Don Diablo heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld als DJ. Qua stijlveranderingen is hij net een kameleon. Was hij vroeger nog een hardstyle producer; tegenwoordig draait hij een combinatie van punk-funk, breaks, house en rock. Zijn artiestenalbum gaf die richting al min of meer weer. Nu is er een fraaie 2-CD compilatie, “Sellout Sessions” genaamd. De compilatie valt te omschrijven als een compilatie van electro-house, punk-funk, pop-breaks, rock en hip-hop; kortom muziek met kracht en overtuiging. Op deze nieuwe compilatie profileert Don Diablo zich met twee verschillende gezichten; een disk met de meer dance getinte tracks en een disk ‘voor in de auto’ met meer pop, rock en hip-hop invloeden. Beide CD’s zijn representatief voor de artiest Don Diablo en zijn Sellout Sessions. Op de compilatie staan tracks en mixen van onder andere Armand van Helden, Moby, Coparck (van de Milner reclame), Coburn, Sharam Jey, Plump DJ's, Kraak & Smaak, The Bravery, Bodyrockers, Chikinki, Trentemøller, Bomb the Bass, Thomas Schumacher, The Killers, Hard-Fi en diverse tracks van Don Diablo zelf. Kijk op www.dondiablo.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Yonderboi: “Splendid Isolation” (MOLE Listening Pearls)

 Genre: Downtempo/ (Retro) Pop

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Essential Dance Music

 László Fogarasi aka Yonderboi was tijdens de lounge golf van een paar jaar geleden één van de grootste namen. Deze jonge Hongaarse producer trad diverse malen op in ons land (ook op Innercity) en bracht een fantastisch debuutalbum uit via MOLE Listening Pearls. "Shallow And Profound” kreeg lovende recensies, maar het bleef vervolgens een tijdje stil rondom Yonderboi. Nu is er dan eindelijk de opvolger, waaraan ook onze eigen Tom Holkenborg (Junkie XL) werkte. De rijke ‘eclectic’ sound op dit album is formidabel en laat een combinatie van lekkere downtempo en midtempo beats met (retro) pop en melancholische Oost-Europese klanken horen. De muziek klinkt als een ondefinieerbare cocktail van vele invloeden, maar toch valt de puzzel in elkaar. Wederom weet Yonderboi te overtuigen en een nieuwe, meer vocaal visitekaartje af te leveren. Zelf vinden wij de track “Badly Broken Butterflies” het lekkerst om te horen door de melancholische klanken en de slepende beats. Kijk op www.essentialdancemusic.com voor meer informatie.

 

  Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Colossus: “West Oaktown + Remixes” (Om Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: 2-CD

Datum: 11/2005

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 Het komt niet zo vaak voor dat je diverse remixen van een artiest al maanden draait en daarna pas het originele album te horen krijgt. Dat is voor ons het geval bij Colossus. De remixen voor “The Tribute” (met Capitol A) en “Thripney Bits” (met Roots Manuva) draaien we al een tijdje grijs en het originele materiaal komt als een volkomen verrassing. De sound van Colossus is namelijk soulful, heel soulful (aangevuld met jazzy en funky elementen)! De klanken van de Fender Rhodes steken meer dan regelmatig de kop op en dat zorgt voor warme, soepele en vooral heerlijke producties! Het originele album is een ware aanrader voor liefhebbers die hun hip-hop het liefst met soul vermengd zien. Op de bonus disk staan de diverse remixen opgesomd.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Freshly Composted” (Compost Records)

 Genre: Downtempo/ Elektronica/ House/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Fraai verjaardagskado van Compost Records! De 200ste release is een feit en daarom worden de nieuwste aanwinsten en recente releases opgesomd op deze schijf. Dit betekend dat er namen voorbij komen als Alex Attias presents Mustang (geremixt door Laurent Garnier), General Electrics, Ben Mono (feat. Capitol A), Felix Laband, Wei Chi (geremixt door Henrik Schwarz), Intuit (geremixt door Raw Deal), Muallem, Product.01 (geremixt door Justus Köhncke), Eddy Meets Yannah (geremixt door Domu) en Alif Tree. De sound van Compost wordt duidelijk elektronischer en iets minder warm, maar is nog steeds van een onnavolgbare kwaliteit! Klasse!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Neobe, Adani & Wolf: “Unconditional” (Therapy Records)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats/ Nu-Jazz/ Drum & Bass/ Pop

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: United Recordings

 Adani & Wolf’s debuutalbum “Les Seigneurs” mag gezien worden als een uitermate overtuigend eerste wapenfeit van de formatie. Op dit album zong de boomlange zangeres Neobe al een aantal noten mee, maar op dit 2e album is een veel grotere rol voor haar weggelegd. Dit bleek ook al tijdens het optreden van Adani & Wolf tijdens de beide edities van Maison Royale. Opener “Wonderland” mag direct één van de hoogtepunten op dit album genoemd worden. Op 2 tracks speelt Praful mee (diverse blaasinstrumenten) en dat is bepaald geen straf. Adani & Wolf brengen downtempo, nu-jazz, funk, broken beats, wereldinvloeden en drum & bass; vermaakt tot een unieke cocktail. De in totaal 12 tracks tellende CD bevat vele juweeltjes en we zijn blij dat de Therapy stal met deze groep en Praful zulke sterke troeven in handen heeft. Kijk op www.therapyrecords.com en www.adani-wolf.com voor meer informatie. Aanrader!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Lyrics Born: “Same !@#$ Different Day” (Quannum Projects)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Epitaph (www.epitaph.com)

 Op dit hip-hop album krijgt Tom Shimura aka Lyrics Born de hulp van vele gevierde producers. Tussen de 16 tracks op dit album kun je eigen producties en remixen daarvan horen. De gastrollen en remixen worden vervuld door namen als Stereo MC´s, Morcheeba, The Poets Of Rhythm, Dan The Automator, DJ Spinna en DJ Shadow. Ondanks alle grote namen laat dit album geen blijvende indruk achter. Dat is jammer, want er staan toch zeker een aantal sterke tracks op de plaat. Onze favoriet is de DJ Spinna mix voor “I Changed My Mind”.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Hip Hop Love Jazz” (Kwerk)

 Genre: (Jazzy) Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Kwerk (www.kwerk.net)

 Kwerk is het jonge label van Geoff Wilkinson aka US3 (bekend van de wereldhit “Cantaloop”). Deze eerste compilatie van het label werd samengesteld door Nicci Cheeks. De subtiele fusie tussen hip-hop en jazz is onlosmakelijk verbonden met US3, dus ook met het Kwerk label. De CD bevat in totaal 22 tracks van bovengemiddelde kwaliteit. De track “Quasimodo” die Geoff Wilkinson samen met Ed Jones maakte (projectnaam: ed/ge) is zonder twijfel het hoogtepunt van de compilatie, maar is één van de vele sterke tracks op deze compilatie. Kijk op www.kwerk.net voor meer informatie. Op korte termijn zullen we ook het ed/ge album gaan bespreken op deze site.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Isar Gold” (Compost Records)

 Genre: Retro-Pop/ Funky Breaks/ Electro/ Elektronica/ (Minimal) House

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 “Isar Gold“ is een initiatief om de muziek van diverse labels (en de muziek die in toonaangevende clubs aldaar gedaaid wordt) uit München in de schijnwerpers te zetten. De stad biedt labels als Gigolo, Compost, Gomma en Disko B. Op deze compilatie, samengesteld door Benjamin Fröhlich, staan bijdragen van Queen Of Japan, Lali Puna, Julius Kammerl, General Electrics, Muallem feat. Audrey en Poets Of Rhythm. Het is een compilatie die je een paar keer een luisterbeurt moet gunnen, dan valt het kwartje vanzelf. Beste track: “4 Men Terror” van Cio D’or.

 

  Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Positive Disorder By Marco Bailey” (MB Elektronics)

 Genre: Minimal/ (Tech) House/ Techno

Bron: 2-CD

Datum: 11/2005

Distributie: N.E.W.S. (www.news.be)

 Wie Marco Bailey vooral kent van zijn stuwende pomptechno, komt hier bedrogen uit. Op deze 2-CD in mixvorm is het vooral minimal, (pompende) electro-house en lichtvoetige techno wat de klok slaat. Vooral op het 2e schijfje is het genieten. Marco Bailey gebruikt daar wat meer melodische platen zonder dat de dansvloergerichte elementen verdwijnen. Sterke compilatie van deze DJ!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Colette: “Hypnotized” (Om Records)

 Genre: (Soulful) House/ Deep-House/ Broken Beats/ Downtempo

Bron: 2-CD

Datum: 11/2005

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 Zangeres Colette hoorden we reeds eerder op een Om compilatie voorbij komen. Nu is er een compleet artiestenalbum in de vorm van “Hypnotized”. Op het album staan sexy groove tracks, maar ook soulful (deep) house, broken beats en downtempo tunes. De stem van Colette is prima, maar behoort niet tot de absolute top. Uiteraard is de muzikale begeleiding dik in orde op deze plaat, zoals we dat gewend zijn van dit briljante label! Een release om eens uit te proberen.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Freestylers: “Raw As F**k (Remixed)” (Against The Grain Records)

 Genre: Breaks/ Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Met het album “Raw As F**k” schoot de formatie Freestylers naar ongekende hoogten. De reden is uiteraard de enorm succesvolle single “Push Up”. Helaas bleek het album geen chartgerichte opvolger te bevatten. Dit geeft aan dat “Push Up” ‘per ongeluk’ een hit is geworden. Nu is er een leuk remix album dat herinterpretaties bevat van onder andere John B, Roni Size, Krafty Kuts, Splitloop (labelgenoten), Plump DJ’s en Aquasky vs. Masterblaster. Helaas is lang niet al het materiaal sterk, maar voer voor de dansvloer is het zeker. De producties zijn stuk voor stuk geschikt voor de clubs. Naast 8 breaks georiënteerde remixen, sluit dit remix album af met 3 drum & bass remixen. Een afwisselend, doch weinig muzikaal album.

 

Cijfer: 7,5 

(AD)

 

 

Pete Philly & Perquisite: “Mindstate” (Expected Records/ Epitaph)

 Genre: (Soulful) Hip-Hop/ House

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Epitaph (www.epitaph.com)

 Pete Philly & Perquisite zijn op dit moment veel te horen op 3FM met hun sterke single “Grateful”. De ingetogen, melodische hip-hop sound van het tweetal is een verademing voor het genre. Door soul en jazz klanken toe te voegen aan de hip-hop beats en lyrics, onstaat een heel eigen sound die je direct weet te boeien. Na vele luisterbeurten valt op dat de muziek niet gaat vervelen. We hebben hier een juweel in handen, dat vermoedelijk nog diverse singles zal gaan voortbrengen. De 17 tracks op “Mindstate” zijn allemaal van een prima kwaliteit en het album bevat ook nog eens gastrollen voor Talib Kweli, Cee Major en Senna. Check ook de bijdrage van Pete Philly aan de “Dutch Rare Food” CD van C-Mon & Kypski. Kijk op www.unexpected-records.com  voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Katie Melua: “Piece By Piece” (Dramatico)

 Genre: Jazz-Pop/ Pop

Bron: CD

Datum: 11/2005

Promotie: AW Promotions

 Het gaat hard met de beeldschone zangeres Katie Melua. Pas geleden zong ze een track tijdens het huwelijk van één van de Nederlandse prinsen en diezelfde single bestormt nu de hitlijsten. We hebben het uiteraard over “Nine Million Bicycles”. De prachtige stem van Melua past uitstekend bij de huidige golf jazz-pop artiesten. Ik wil daarbij opmerken dat Melua’s stem een stuk prettiger klinkt in vergelijking met een Norah Jones, Joss Stone of Jamie Cullum (die laatste is wellicht een slechte vergelijking). De gevoelige, doch melodramatische deuntjes op “Piece By Piece” zijn vaak prachtig, maar het is geen muziek om uur na uur te beluisteren. Het album heeft genoeg te bieden qua diversiteit, maar een tweede succes single zou ik niet zomaar kunnen aanwijzen. Conclusie: we hebben een nieuwe interessante jazz-pop sensatie erbij. Of het de populairste zal worden, is nog de vraag.

 

Cijfer: 7,5 

(AD)

 

 

Various: “Monte La Rue Presents Deluxe 3” (Disque Deluxe)

 Genre: Downtempo/ Lounge/ Funk/ Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: United Recordings

 Bij een nieuwe release van Monte La Rue spitsen wij onze oren altijd direct. Ook de derde editie van “Deluxe” is weer een compilatie om in te lijsten! Op deel 3 treffen we uiteenlopende muziek aan van formaties als Tosca, Chris Joss, Kraak & Smaak, Minus 8 (met een interlude van zijn laatste album “Eclectica”), Boozoo Bajou (feat. Wayne Martin) en Cinque Cento. De muziek op “Deluxe 3” slaat als een warme deken om je heen. De funky, jazzy, filmische en tropische tinten vormen de perfecte soundtrack voor thuis op de bank! Wederom hulde aan deze producer, DJ, samensteller (and more) die ook een aantal van de producties voor zijn rekening neemt op dit schijfje! Wat ons betreft is dit het beste deel uit de serie tot nu toe! Hoogtepunt: “Flying Seed” van Momma Gravy, afkomstig van het Different Drummer label; een fabuleuze track met prachtige koorstemmen. Kijk op www.disquedeluxe.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Splitloop: “Here On Business” (Against The Grain Records)

 Genre: Breaks

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Against The Grain is samen met labels als Marine Parade een belangrijke graadmeter voor de betere breaks muziek. Splitloop trakteert de luisteraar hier op een redelijk rauw, doch dansbaar album. In totaal staan er 15 tracks op het album (exclusief de intro en outro). De sound heeft duidelijk raakvlakken met de recente sound van The Freestylers en liefhebbers van die formatie kunnen dit album dan ook zonder voorbeluistering aanschaffen.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Five Years Of Moon Harbour” (Moon Harbour)

 Genre: Breaks/ Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Intergroove (www.intergroove.de)

 Het Duitse label Moon Harbour viert een verjaardagsfeestje en doet dat middels een compilatie. Op dit feestelijke overzicht staan 14 exclusieve, speciaal voor deze compilatie, geproduceerde tracks van formaties/ namen als Luna City Express en Matthias Tanzmann (ook als 50% van Gamat 3000 en is tevens samensteller van de CD). Wat krijg je te horen: minimal en (tech) house. Alle tracks zijn smaakvol geproduceerd, maar missen soms wat melodie. Kwalitatief is dit een uitstekende compilatie die vooral muziek voor de dansvloer bevat.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

Various: “Timeless Trance By Yves De Ruyter” (Bonzai Music)

 Genre: Trance

Bron: 2-CD

Datum: 11/2005

Distributie: ZYX Music

 Bonzai Music lijkt terug, getuige de recente vinyl releases via ZYX. “Timeless Trance” is een fraaie 2-CD met die typerende Bonzai trance sound. Op de 2 schijfjes krijg je een stukje geschiedenis op het gebied van trance te verduren. Formaties/ artiesten als Push, DJ Vincenzo, Airwave, Cloud 69, Jones & Stephenson, Plastic Boy en Yves De Ruyter laten zich van hun beste kant horen. Conclusie: dit is kwaliteitstrance zoals je tegenwoordig weinig meer hoort.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “DJ Roog: The Sound Of Love & Dedication 3” (Hardsoul)

 Genre: Groovy, Latin & Jazzy House/ Garage

Bron: 2-CD

Datum: 11/2005

Distributie: Hardsoul (www.hardsoul.nl)

 DJ Roog blijft gewoon doen waar hij goed in is en brengt voor de derde keer een compilatie uit onder de naam “DJ Roog: The Sound Of Love & Dedication”. De 2 schijfjes zijn weer uitermate fijn om naar te luisteren. Roog weet een prima combinatie tussen (soulful) house, garage, grooves, latin house en diverse andere gerelateerde stromingen te brengen. Namen als Julien Jabre, Hardsoul & Ron Carroll (Roog en zijn broer Greg samen met deze legendarische vocalist), Liquid People en Carl Kennedy. Met deze compilatie laat Roog wederom horen dat het niet zo vreemd is dat hij bij de beste 10 DJ’s behoort volgens de Release Awards. Kijk op www.hardsoul.nl om meer te weten te komen over dit product.  

 

 Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Various: “Chill Out Renaissance Vol. 1” (ZYX Music)

 Genre: Downtempo/ Lounge

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: ZYX Music

 MOLE Listening Pearls is ook op deze compilatie de grootste leverancier van hoogwaardige downtempo tunes. Namen als Lemongrass, Geb.el, Naomi en Alphawezen zijn hier goede voorbeelden van. Tussen het materiaal vinden we ook downtempo/ loungeclassics van formaties als Homegrown (ook van het MOLE label) en Wax Poetic feat. Norah Jones. Al met al is dit een gemiddelde compilatie CD met genoeg boeiend materiaal, maar helaas grotendeels gedateerd.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Bong-Ra: “I Am The God Of Hellfire” (Supertracks) 

Genre: Drum & Bass/ Rock/ Breaks

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Supertracks

 Jason Kohnen aka Bong-Ra’s nieuwe album is een feit. Ook op dit album trekt hij weer stevig van leer. Er staan tracks op dit album waar The Prodigy jaloers op zou kunnen zijn. Zo is opener “Skool Ov Violence” een onvervalste oldskool meets rock, punk en drum & bass kraker van de allerhoogste kwaliteit. Op het album staan breaks en drum & bass tracks die aangekleed worden met rock, punk ragga en meer stromingen. Naast de opener staan er nog meer fijne platen op het album, al willen we het album niet als onderscheidend sterk betitelen.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Music For Speakers: “Amplified” (Music For Speakers)

 Genre: Nu-Jazz/ Funk/ Pop/ Experimental

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Het debuutalbum van Music For Speakers (waaronder ook acts als Sonar Lodge vallen) is een feit. De formatie bestaat uit Sandor Caron, Richard van Kruysdijk, Marie-Claudine van Vlemen, Jeroen Kimman, Edward Capel en Tom Parkinson. Hierdoor ontstaat een veelzijdige muzikale bezetting. Op “Amplified” staan tracks die je zou kunnen opschrijven als nu-jazz, funk en pop met een experimenteel en elektronisch karakter. Op veel tracks worden vrouwelijke vocalen gebruikt, waardoor we soms een link met de groep Micatone leggen. Micatone is zo mogelijk nog een stuk diverser qua sound, maar Music For Speakers levert met dit album een puik stukje werk af en heeft naast de vergelijking ook een unieke eigen sound!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Spirit Of Fetish” (Ayia Napa/ ZYX Music)

 Genre: Downtempo/ Lounge

Bron: 2-CD

Datum: 11/2005

Distributie: ZYX Music 

Leuk concept van het Ayia Napa label. Men heeft een groot gedeelte van de MOLE Listening Pearls catalogus uitgediept en een fraaie 2-CD samengesteld. Dit betekend dat je sterk materiaal te horen krijgt van namen als Naomi, Lemongrass, Homegrown, Nor Elle, De-Phazz, Geb.el, Alphawezen, Audio Lotion en Khoiba. Over het algemeen is de muziek van bovengemiddelde kwaliteit, wat vooral komt door het gebruik van ‘lounge’ klassiekers. De downtempo/ lounge stroming staat centraal, wat zorgt voor een afwisselend muzikaal aanbod.

 

Cijfer: 7 

(AD)

 

 

Big Tone: “The Drought” (ABB Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: ABB Records (www.abbrecords.com)

 Anthony Jackson aka Big Tone aka Hodge Podge is een artiest waar we nog niet eerder van hoorden. Bij een zoektocht op internet treffen we enkel een 12” release aan via ABB Records (onder de alias Big Tone); het label dat ook dit album heeft uitgebracht. Op “The Drought” staan lekkere soepele hip-hop tracks met elementen uit de soul, jazz en funk. Erg leuk is de bijdrage van soulzanger Dwele (“What Up/ Intimacy”). De kronkelende beats zorgen voor een speels effect en maken deze plaat tot een eigenzinnig en interessant album. Kijk op www.abbrecords.com voor meer informatie en bestelmogelijkheden.

 

  Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “This Is Everybody! On Tour” (Little Mountain Records)

 Genre: Electro-House/ (Progressive) House

Bron: 2-CD

Datum: 11/2005

Distributie: Astral Music

 Derde compilatie uit de “Everybody!” reeks van Sander Kleinenberg. Deze keer nemen zowel Sander Kleinenberg als Lee Burridge een disk voor hun rekening. De mixen bestaan hoofdzakelijk uit (progressive) house met electro invloeden. De diversiteit van deze editie is wat ons betreft een stukje minder in vergelijking met de eerdere delen. Gelukkig is het met de kwaliteit nog steeds erg goed gesteld. Veel sterk materiaal van (voor ons) onbekende namen wordt aangevuld met Mylo feat. Freeform Five, Armin van Buuren feat. DJ Remy en Riton. Kortom: een met smaak verzorgde compilatie voor de eigentijdse clubganger.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Paulus Potters: “Slang” (Red Bullet)

 Genre: Nu-Jazz/ (Jazzy) House/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: Red Bullet

 “Slang” is alweer het tiende album van de Brabantse jazzpianist Paulus Potters (internationale uitgave van het album “Herengracht”). Paulus Potters heeft zijn sporen al ruimschoots verdiend in de jazzwereld. Op zijn voorgaande albums speelde Paulus hoofdzakelijk pure ‘fusion’ en jazz, maar voor dit album besloot hij alles eens helemaal anders aan te pakken. Hij ging in zee met het jonge producers duo Diederik van Elsas en Leroy Mannen van Street College en het resultaat is een album vol dromerige maar toch eigentijdse hippe nu-jazz en lounge vermengd met traditionele jazzinvloeden; van tijd tot tijd overgoten met een hip funky sausje. Dit album zal voor velen een eerste kennismaking met Paulus Potters zijn, maar binnen de jazz is Paulus al jarenlang één van Nederlands’ meest erkende muzikanten in binnen- en buitenland. Een vergelijking met nu-jazz formaties als St. Germain, Llorca en Gare du Nord is zeker op zijn plaats, ondanks het eigen geluid van dit album. De single “Slang” wordt al een tijdje met grote regelmatig gespeeld op Arrow Jazz FM. Kijk op www.redbullet.nl voor meer informatie.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “The Ultimate Hardcore Top 100” (Sony/ BMG)

 Genre: Hardcore (Classics)/ Jumpstyle

Bron: 4-CD

Datum: 11/2005

Distributie: Sony Music

 Hardcore muziek is al een periode ‘terug van nooit weggeweest’. Tijd voor major platenmaatschappij Sony/ BMG om een uitgebreid overzicht te presenteren met muziek uit de beginperiode tot aan de hedendaagse sound. Op de 4 CD’s kun je bijdragen vinden van alle grote namen uit de scene; van Marc Acardipane, Promo, Lenny Dee, Juggernaut, Reyes, Buzz Fuzz en Catscan tot Omar Santana, The Prophet en Neophyte. Kortom: een geslaagd overzicht voor mensen die hun collectie willen aanvullen met een handig naslagwerk.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Cesar Comanche: “Squirrel And The Aces” (D.O.T.F.W. Music) 

Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: ABB Records (www.abbrecords.com)

 Cesar Comanche laat hier een fijne combinatie van hip-hop, (smaakvolle) R&B, soul, funk en jazz horen op dit album. Op het album gaat hij de samenwerking aan met mensen als Eternia, Median, Phonte, Supastition, Sean Boog en Chaundon. De ‘vol’ geproduceerde hip-hop sound met filmische en retro invloeden boeit van de eerste tot de laatste klanken! Zo horen we onze hip-hop het liefst! Beste track: “Miss You (Remix)” met gastrol voor Edgar Allen Floe. Kijk op www.abbrecords.com voor meer informatie.

 

  Cijfer: 8

 (AD)

 

 

2Pac: “Live My Life” (K-Town Records/ ZYX)

 Genre: Hip-Hop/ (Nu)Swing/ R&B

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: ZYX Music

 Deze legendarische, reeds overleden, hip-hop artiest behoeft weinig introductie meer. K-Town brengt hier een collectie van diverse tracks als 2Pac en Tupac Shakur uit, al dan niet met medewerking van andere gastartiesten. Op de CD staan tracks met onder andere Dr. Dre, Notorious B.I.G., Snoop Doggy Dogg en Nate Dogg. De titeltrack willen we uitroepen als winnaar, maar het niveau is niet overal even spectaculair. De hip-hop, (nu)swing en r&b getinte tracks zijn van een respectabel niveau, maar van een ‘legendary’ album kunnen we niet spreken. De echte hits staan ook niet op dit overzicht.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Maspyke: “Static” (Bukarance Records)

 Genre: Hip-Hop

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: ABB Records (www.abbrecords.com)

 Bij de intro van dit album schiet direct de naam Jedi Mind Tricks door je hoofd. Toch hebben we hier met een geheel eigen sound te maken. De originele beats (regelmatig complex te noemen), de scratches, de invullin qua melodieën; alles klinkt als een klok. De ‘positive vibes’ zijn meer dan regelmatig aanwezig en zorgen dat dit album net even meer opvalt dan het gemiddelde hip-hop album. Zoek dit album eens op via www.abbrecords.com is ons advies.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Polarex: “Métro Linea 3” (Eau Records London)

 Genre: (Retro) Pop

Bron: CD

Datum: 11/2005

 Van de Nederlandse pop band Polarex hadden wij, tot voor beluistering van deze disk, nog niet eerder gehoord. De 15 tracks op dit album doen ons vermoeden dat we met een buitenlandse act te maken hebben. Toch blijkt de sound dichterbij huis te zijn dan verwacht. De muziek op “Métro Linea 3” valt te omschrijven als pop, retro pop en een vleugje lieflijke rock, her en der aangevuld met elektronica. De vocalen zijn voldoende, de muzikaliteit is prima, maar qua melodie missen wij echte ‘catchy’ tunes. Toch is dit een album dat je echt eens een luisterbeurt moet gunnen. Kijk op www.polarex.co.uk voor meer informatie.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Wagner Pã Brazuca Matraca: “Melic” (Boacor)

 Genre: Brazilian Jazz/ Pop/ Funk

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 Deze act brengt een frisse combinatie van Braziliaanse jazz, pop en funk. Het album staat vol met lekkere luistertracks. De vocalen zijn in orde, maar niet onderscheidend bijzonder. De 10 tracks op “Melic” zijn zeer de moeite waard om te beluisteren, zowel op het gebied van muzikaliteit als diversiteit. Kijk op www.lcmusic.com of www.boacor.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7 

(AD)

 

 

Maria Bethânia: “Que Falta Você Me Faz” (Biscoito Fino/ ZYX)

 Genre: Brazilian Jazz

Bron: CD

Datum: 11/2005

Distributie: ZYX Music

 Maria Bethânia zingt op dit album over de fraaie muziek van Vinicius de Moreas. Het album puilt uit van de akoestische Brazilian jazz. De muziek die we van deze zangeres gewend zijn geraakt. Het is muziek die lekker weg luistert, maar toch niet het niveau behaalt van Braziliaanse vrouwelijke vocalisten als Bebel Gilberto, Cibelle of Rosalia de Souza. Toch willen we de liefhebbers van Brazilian Jazz en ‘world music’ zeker aanraden om deze CD eens aan een luisterbeurt te onderwerpen.

 

Cijfer: 6,5

 (AD)

 

 

Archief 2005

Oktober 2005

September 2005

Augustus 2005

April 2005

Juli 2005

Maart 2005

Juni 2005

Februari 2005

Mei 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002