CD recensies

Oktober  2002

 

 

Various: “The Sound Of The Third Season” (Cocoon Recordings)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Astral Music

 Na de zomer van 2002 vroegen Sven Väth en Richie Hawtin zich af hoe ze het Cocoon Club Ibiza sfeertje op CD konden vastleggen. Tevens wilden ze iets anders creëren dan wat de meeste mensen van een mix CD verwachten. Het resultaat heet “The Sound Of The Third Season”. Deze 21 tracks tellende mix CD bevat contributies van onder andere Technasia, Sven Väth, Koenig Cylinders en Reinhard Voight. Verder wordt het geheel aangevuld met een aantal geluidsfragmenten waarop Sven en Richie te horen zijn. Dit alles om de luisteraar mee te nemen in hun beleving van een avondje Ibiza. De opbouw van de CD is erg lekker te noemen. Je wordt als het ware vastgepakt en meegenomen in de beleving van een avondje heerlijk uit je dak gaan. Track één tot en met zes brengen je vast in het sfeertje, waarna je vanaf track zeven genadeloos vastgepakt wordt door het betere ‘knalwerk’. Dit wordt doorgetrokken tot track twaalf. Om de adrenaline weer langzaam uit je lichaam te laten vloeien wordt er rustig afgebouwd en geëindigd met een aantal rustige tracks. De compilatie wordt afgesloten met een onderonsje tussen Sven en Richie. Hier zijn de volgende ‘famous last words’ van de heer Väth te horen: “It was a great party…..” En daar ben ik het persoonlijk helemaal mee eens. Tot slot nog de niet te missen tracks op deze CD:

Slam: “Step Back” (Smith & Selway Remix)

Sven Väth: “Steel” (Marco Carola Remix)

Koenig Cylinders: “99.9” (John Selway Remix)

Dirty: “Dirty” (E-dancer Remix, re-edited by Matthew Roberts)

Legowelt: “Disco Rout”

 

Cijfer: 8

 (Remco)

 

 

Various: “International Sound Of… Oliver Klein” (New State)

 Genre: Progressive

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Astral Music

Het label New State Recordings presenteert hun debuut release voor hun nieuwe DJ mix album serie “The International Sound Of…”. Deze CD serie geeft de mogelijkheid upcoming DJ’s hun sound te vertegenwoordigen. Toekomstige releases zullen variëren van techno tot downtempo. De eerste release komt op naam te staan van de op het moment populaire Duitse DJ Oliver Klein. Deze DJ/Producer is bekend geworden met producties zoals “Rheinkraft”, “Shakedub” en heeft daarbij aardig wat remixes op zijn repertoire staan zoals voor James Holden, Tiësto & Fragma. De CD bestaat uit 15 zorgvuldig gekozen tracks in een mooie vloeiende mix. De CD opent met een ‘uplifting’ sfeer waardoor de stemming er al gauw inkomt. De tracks van Oliver Klein met “Shakedub” en Prawler met “Disco” zorgen hiervoor met hun aanstekelijke baselines. De tracks van Canteen met “Everyone Else” en Mutiny’s “Ya’self” (supertrack van Darren Emerson’s Underwater label) voegen door de vocalen een lichte melodieuze tint toe aan de CD. Sowieso de track van Mutiny vinden wij een topper! In het midden van CD komt er een breakbeat variant in de set waardoor er een soort rustpauze ontstaat. De track van Moguai met “U Know Y” vervult hierin zijn rol goed door de mooie ritmiek en zagende synths. Gevolgd door een dijk van een track door Marc O’ Tool met “Black ’n White”. Door de stevige ‘drive’ kom je na het rustige gedeelte weer lekker ‘in the mood’. De Oliver Klein remix van de track “Shiny Disco Balls” (van de formatie Who Da Fuck) vormt het hoogtepunt op deze CD. Deze topper wordt gevolgd door tracks van een stevig kaliber zoals Futureshock’s “Frequency” en Rui Da Silva’s “Fire”. Voordeel van deze CD is de grote variatie. De CD blijft redelijk boeiend en zal goed fungeren als opwarmer voor het uitgaan. Zeker de moeite waard, dus check ‘m als je ‘m tegenkomt in de CD bakken van je platenzaak.

 Cijfer: 7,5

(Melle)

 

 

Various: “Deelder Draait” (Sonic Scenery)

 Genre: Jazz

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Essential Dance Music

Jules Deelder: de Nachtburgermeester van Rotterdam, dichter, schrijver, TV personality, vriend van Herman Brood en tevens een autoriteit op het gebied van jazz komt hier met een eigen verzameling tracks die zijn voorkeur genieten. Op de persinformatie geeft Jules aan: ‘over muziek wordt veel gezeken, wij doen daar niet aan mee, wij draaien liever plaatjes, vandaar deze CD’. Een hele leuke reden dus om eens te gaan luisteren naar deze CD. De muziek op deze 16 tracks tellende CD bevat hele oude, traditionele jazz uit de jaren 30, 40, 50 en 60. Voor vele muziekpuristen zoals wij een interessante verzameling tracks met een tijdloos karakter. Deelder deelt ons zelfs mede dat dit de beste muziek is die ooit gemaakt is. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar dat het pure kwaliteit betreft is wel duidelijk. We willen verder niet op de tracklist ingaan omdat de disk gewoon muziek bevat die ver voor onze tijd gemaakt is. De opnames zijn origineel en onbewerkt, dat kun je horen aan de vele tikjes en soms zelfs het mono geluid. Vanwege onze leeftijd en het respect voor de traditionele jazz geven wij een keer geen cijfer. De sound klinkt nog steeds vers, trendy en hip. Ga deze essentiële disk eens beluisteren als je van jazzklanken houdt.

 

Cijfer: NVT

 (AD)

 

 

Various: “George Morel, In The Mix Vol. 4” (Clubstar)

Genre: Garage/ House

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Astral Music

 George Morel is één van de centrale figuren geweest tijdens de opkomst van de New York garage/ housescene. Na vele releases gedaan te hebben voor het Strictly Rhythm label, heeft hij zijn bekendheid opgebouwd met zijn EP serie “Morel’s Grooves”. Zijn sound was te herkennen aan veel latin invloeden en dit heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van de house. Morel’s echte kaskraker kwam met de track “True (The Faggot Is You)”. Deze plaat is gereleased op het bekende Yoshitoshi label van Deep Dish. De 4e release binnen de “In The Mix” serie bestaat uit één enkele CD met 12 tracks. De CD opent met 5 achtereenvolgende (overheerlijke) soulful house platen. De eerste track is de nieuwe plaat van George Morel “Why Are We”. Deze track bevat overheerlijke grooves met mooie vocalen. Verder treffen we een opvallende remix van The Weathergirls “Your Love” aan door Jamie Lewis. De dames zingen er helaas niet zelf in, maar de nieuwe versie bevat wel een zeer aanstekelijke ‘drive’. De track van Michelle Weeks “The Light” is zeer groovy en geeft een mooie vorm aan de CD. Na de hit van Layo & Bushwacka “Love Story” (in de Tim Deluxe versie) gaat de CD een veel stevigere kant uit. De track van Angel Moraes “Tribal Function” heeft een zware bassline met tribal grooves en zet de toon voor het vervolg van deze schijf. De track van Different Gear “A Little Bit Paranoid” zorgt voor het hoogtepunt op de hele CD. Dit nummer is tevens de meest opvallende track vanwege de meeslepende ritmiek en opbouw. Voor diegenen die bekend zijn met het werk van George Morel is dit zeker een aanrader en voor de overigen evengoed zeer goed te versmaden.

 

Cijfer: 7,5

 (Melle)

 

 

Various: “The State Of E:Motion Vol. 10” (EFA/ E:Motion)

Genre: Downbeat/ House/ Electro/ Techno/ Dub/ Elektronica

Bron: 3-CD

Datum: 10/2002

Distributie: N.E.W.S.

Dit tiende deel van “The State Of E:Motion” bestaat uit 3 CD’s en laat een grote diversiteit aan dancestijlen voorbij komen. Op de eerste disc kun je muziek van downbeat tot house verwachten. Aan het begin van de disc krijgen we door hip-hop beïnvloede chill-out tracks te horen die overigens erg fraai zijn. Denk hierbij aan formaties als Meitz/ Missus Beastly, Rookie feat. Bruder & DJ Illvibe,  Projections (daar zijn ze weer!) en Jimpster. Op de tweede disc kun je luisteren naar onder andere bijdragen van Akufen (voor het betere knip en plakwerk), Diego, Chicks On Speed en Cristian Vogel. Om nog even terug te komen op Akufen. Deze productie, genaamd “Deck The House”, doet me direct denken aan de ‘kronkel’ garage van Mr. Todd Edwards! De bijdrage van Diego is echt heel spectaculair en vooral vol qua productie, petje af! Ook Alek Stark komt voorbij, de recensie voor zijn album kun je ook op deze site vinden (oktober 2002). Op de derde disc zijn lekkere zweverige elektronica tracks te vinden van onder andere Alex Cortex en Laub. Het is hele aparte muziek met veel mooie melodieën. Denk aan Plaid qua sfeer, maar dan in een heel ander jasje gestoken. Conclusie: wat een lekker overzichtje van de beste tracks binnen diverse stijlen! Zoiets kunnen wij alleen maar aanmoedigen, mits de kwaliteit hoog blijft!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Kowalski, Hostettler & DeSantis: “Reasons” (Kanzleramt)

Genre: Techno/ Electro

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: N.E.W.S.

Alexander Kowalski, Diego Hostettler en Dennis DeSantis in de maanden juni en juli van dit jaar niet stilgezeten. Alle 10 tracks op dit speciale album zijn in die maanden geproduceerd. De producties op “Reasons” vallen op door de scherpte en de sublieme afmixing. De melodieuze inbreng is niet uitgebreid, maar wel genoeg om te overtuigen. Tracks als “Mind Time” kunnen wij niet vaak genoeg horen. Deze track is erg snel, maar klinkt direct aanstekelijk en dat blijft zo tot de laatste seconde. “Optometry” bevat een breakbeat en wel een super fraai geproduceerde disco/ electro beat. Helaas is de melodie niet zo bijzonder. Ook “Int A” is flink uptempo met fraaie geluidswolkjes, zijdelingse effecten en (wederom) een spatzuivere ritmiek. “Map Of My Head” is een technotrance track met tokkelende synths en strings. Een aparte track is “Breaked”, met ‘freaky’ geluiden en een lichte breakbeat, die later wordt vervangen door een vlakke beat. Alsof het nog niet genoeg is, de laatste track “Early Flight” is een prachtige zweverige progressive track (techno kan ik het echt niet noemen) met schitterende strings. Kortom: een subliem techno album met heel veel mogelijkheden. Check www.kanzleramt.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Brazilian Basics 4” (Essential Dance Music)

Genre: Euro-Brazil/ Latin-House

Bron: CD

Datum: 10/2002

Dit nieuwe deel van Brazilian Basic, deel 4, is wederom samengesteld door Rob Boskamp. In vergelijking met DJ’s als Eddy de Clercq draait Rob een stuk minder richting de oorsprong van de Braziliaanse muziek, maar meer met een hedendaagse housebeat eronder. Ook valt het op dat er veel inbreng van de piano is, maar dat vinden wij helemaal niet erg! Onder de 17 tracks bevindt zich ook een eigen productie in de vorm van een remix voor Brio From Rio (Bomboza label). Op de CD staan sterke bijdragen van Buzios, Mixmaster & Stonebridge en Hardsoul (eigen productie en remixen). De CD bevat veel mooie klanken, maar de melodieuze inbreng is niet altijd even spectaculair, af en toe zelfs op het monotone af. Gelukkig is de ritmiek weer dik in orde waardoor veel mensen deze CD lekker zullen vinden. Wanneer je de eerdere delen van Brazilian Basics in je bezit hebt, dan kun je dit deel ook weer gewoon aanschaffen. Het is meer van hetzelfde en met dit soort muziek is dat nooit verkeerd.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Technique, By Paul Hazendonk” (Basic Beat)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 10/2002

DJ Paul Hazendonk komt hier met zijn eerste eigen compilatie. Deze jonge DJ heeft 22 sublieme tracks bij elkaar gezocht en aan elkaar gemixt in één vloeiende stijl. Het concept rust op de MAW feesten in Rotterdam en de stijl is groovy techno met veel lekkere catchy melodielijnen. Verwacht op deze compilatie bijdragen van Samuel L Session, DJ Rush, DJ Misjah, Marco Bailey, Ben Sims en Danilo Vigorito. De CD begint subliem met een intro van Eric Nouhan & Dimitri uit 1997, genaamd “Bassline”. “House 22” van Secret Cinema is een track van formaat en bevat die typerende bassdrum van Chestnut’s “Pot Of Gold” (bewerkt uiteraard). De Slam remix van Samuel L Sessions “Merengue” ligt heel goed in het gehoor, alleen jammer dat het percussieloopje al veel vaker gebruikt is. Een absoluut hoogtepunt is de bijdrage van Leandro Gamez. Leandro’s track “Stones On The Way” bevat een prachtige zweverige melodie die perfect uitgewerkt is (veel knoppengedraai). Danilo Vigorito’s “Bolt” is nog zo’n prima track die niet snel gaat vervelen. Later in de mix wordt de sound wat rauwer, maar toch blijft er genoeg melodieuze inbreng aanwezig om te blijven boeien. Dit wordt nog eens benadrukt bij beluistering van DJ Misjah’s “Necropolis” en Jeroen’s “Tango”. Opvallend aan deze compilatie is de dansbaarheid van de tracks. Paul Hazendonk’s liefde voor dansbare tracks met lekkere melodietjes komt hier dus duidelijk naar voren. Wat ons betreft één van de betere compilaties op technogebied van dit moment! Check www.paulhazendonk.nl of www.basic-beat.com voor meer informatie. Haal ‘m nu in je platenzaak!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Fuse, By Pierre, T-Quest & Deg” (NEWS)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: N.E.W.S.

Fuse, één van de bekendste clubs in België, is inmiddels een begrip. DJ’s Pierre, T-Quest & Deg hebben 14 tracks samengesteld om het gevoel van de club over te brengen naar de huiskamer. De stijl is pure techno met veel percussie en ook genoeg melodieuze inbreng om te kunnen boeien. De trackselectie bevat een aantal bekendere namen zoals Samuel L Sessions, Heiko Laux, Scan X, Surgeon en Taksi. De CD begint al direct lekker met “Psyche Part 2”, de bijdrage van SLS. Na een uitstekend nummer van Heiko Laux zijn het vooral de bijdragen van Scan X met “The Soul” en Nico Awtsventin met “Aurelon” die eruit springen. Verwacht bij deze tracks prachtige klankenpartijen onder een opzwepende beat met veel power en overtuiging. Dit is een uitstekende combinatie die veel mensen zullen waarderen. De bijdrage van Legowelt, “Disco Rout”, is een ander hoogtepunt dat aan het einde van de rit verschijnt. Ik kan heel kort zijn met mijn advies: dit is techno zoals de muziek bedoeld is. Check www.news.be voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “I Love Techno 2002, By Tomaz” (NEWS)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: N.E.W.S.

Hét technofeest in België staat weer voor de deur en daar hoort ook weer een compilatie bij met de belangrijkste technotracks van dit moment. De CD is gemixt door Tomaz (van Tomaz vs. Filterheads). Hij mixt 17 tracks feilloos aan elkaar en de overgangen vormen op deze CD echt een meerwaarde (dat zeggen we niet vaak). De compilatie bevat uiteraard de themasong van Tomaz vs. Filterheads, genaamd “I Love Techno (United As One)”. Verwacht hierbij een swingende technotrack met invloeden van Funk D’ Void’s “Diabla”. Op de CD staan verder nog bijdragen van bekende artiesten/ DJ’s als Umek, Chicks On Speed, Slam, Marco Bailey, Justin Berkovi, The Advent, Taksi en oudgediende Danny Casseau (vroeger bekend van het Alola label). DJ ESP’s “Off The Ceiling” mag gelden als een hoogtepunt op deze disc. Ook de Smith & Selway Remix van Slam’s “Stepback” is erg goed te noemen Ik wil deze disc als een overtuigend document voor dit moment beoordelen. Helaas zitten er ook een aantal matige tracks tussen. Een gemiddelde compilatie dus!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Projections: “Between Here And Now” (Guidance)

Genre: Downtempo/ Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: N.E.W.S.

 Projections, het project van Simon James en Dan Hastie, komt hier met een uitermate fraai debuutalbum. Het album bevat 12 tracks waarop veel diverse invloeden te horen zijn. Het album opent met een funky downtempo meets discotrack, genaamd “Rival Cruise”. Vervolgens treffen we het lekkere nummertje “Backbone”, dat later nogmaals te horen is als ‘reprise’. De track “Inner City Sides” klinkt uitermate funky en bevat tevens wat jazzy elementen (al te horen geweest op diverse compilaties). De James Bond melodie die ook te horen was in “Underwater Love” van Smoke City is heel subtiel geplaatst in de track “Escaping São Paulo”. Ook de ritmiek is zeer lekker te noemen. Ondanks het kopieergedrag van Projections is dit toch een track om de CD voor te kopen. “The Nutcracker” kun je opzetten als je van soepele en swingende ritmiek houdt. Het gevoelige “Kingsburg” zal vooral loungeliefhebbers erg aanspreken, het klinkt wel alsof ik het eerder gehoord heb. “Luminate Part 2” is nog zo’n lounge getinte track waarin veel te ontdekken valt. De productie van dit nummer had wat beter gekund. Gedurende een deel van het nummer blijft namelijk een zeurende (overbodige) toon hangen (volgens mij een bewerkte fluitklank op één toonhoogte). De melodieën zijn overigens zeer goed! Ook “Stillness Meets Me” zal een lach op je gezicht toveren. De eerder besproken ‘reprise’ van “Backbone” is een mooie afsluiting van een ijzersterk album! Check www.efa-medien.de voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

Alek Stark: “Highway To Disko” (Disko B)

 Genre: Electro

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: N.E.W.S.

Het label Disko B, afkomstig uit München, heeft een aardig album getekend in de vorm van Alek Stark. Electro is helemaal terug en op dit album kun je kwaliteitsmuziek binnen dit brede genre verwachten. Dat Alek zijn inspiratie uit de muziek van Kraftwerk haalt is duidelijk hoorbaar. De eerste track beoordeel ik als een behoorlijke misser, maar de tracks “Elektric Love” en “We Love You” zetten daarna de juiste toon. Je moet veel pruttelende acid melodielijnen en electro percussie verwachten uit de TR-808. Ook veel verdraaide en bewerkte computerstemmen. Na 16 tracks is het feest voorbij en kunnen we tot de volgende slotsom komen: een vertaling van Kraftwerk naar deze tijd met (helaas) te weinig gevoel voor ‘echte’ complexe melodieën. Toch overtuigt dit album op vele fronten waardoor ik deze CD geschikt acht voor de gehele groep techno/ electroliefhebbers.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

16B: “How To Live 100 Years” (Hooj Choons)

Genre: Breaks/ Electro/ Progressive/ Tech-House/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: N.E.W.S.

Omid ‘16B’ Nourizadeh is al jaren goed bezig. Hij bracht halverwege de jaren 90 een reeks aan sublieme releases uit op het Alola label. De laatste tijd verschijnt er veel werk (dus ook remixen) op het ‘high profile’ label Hooj Choons. De sound van Omid is erg divers te noemen. Er is echter één typerend onderdeel in zijn tracks dat je steeds hoort terugkomen: dat zijn de prachtige, gevoelige, zweverige geluidspaden. Je kunt horen dat hij veel zorg aan de productie van zijn tracks besteedt en tevens zijn apparatuur kent. Vanaf de eerste klanken zul je geboeid blijven luisteren naar dit album. Het is een avontuurlijk verhaal dat na 11 tracks ophoudt. Tijdens de rit kom je onder andere het bekende “Escape (Driving To Heaven)” tegen. “Keep On Changing Shape” en “De-Org Song” zijn prachtige voorbeelden van tracks waardoor Omid van de progressive en tech-house DJ’s zoveel support krijgt. Het zijn goede en doordachte producties met originele en volle sounds. In diverse nummers zijn ook vocalen waarneembaar. Met de sfeervolle downtempo track “Reprise” wordt de CD in stijl afgesloten. Ik kan deze release aan iedere liefhebber van dance in het algemeen aanbevelen. Of je nu van breaks, electro, progressive, tech-house of downtempo houdt, alle sferen en stijlen zijn vertegenwoordigd op dit album. Check www.omid16b.com of www.hoojchoons.co.uk voor meer informatie. Een absolute essential!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Destination: Out” (Ecco Chamber Vienna)

Genre: Nu-Jazz/ Downtempo/ Elektronica

Bron: 2-CD

Datum: 10/2002

Distributie: Lowlands

Dit is weer eens een lekker fris concept: selecteer een aantal sterke tracks uit diverse steden (wereldwijd) en zet ze in een gezellige en verantwoorde wijze achter elkaar. Het resultaat is zeker niet teleurstellend, maar echt overtuigend kan ik het niet noemen. Op de eerste disc zijn de bijdragen uit London van Cuica met “Afrique” en Jimpster met “Deep Down” erg sterk. Cuica’s track bevat jammerlijk veel verknipte vocalen en dat gaat uiteindelijk een beetje vervelen. Jimpster heeft onlangs een fantastisch album afgeleverd, waar deze track “Deep Down” vermoedelijk op terug te vinden is. De bijdrage van Bobby Hughes Combination, “Kerma Elastica”, hebben we reeds mogen beluisteren vanaf het onlangs verschenen album op Stereo Deluxe (zie elders op deze site). CD2 wordt een stuk overtuigender begonnen met het jazzy “3:24 A.M.” van Brown, Smith & Grey, een bijdrage vanuit Hannover. Deze track verdient zeker een pluim. Met deze melodieuze kwaliteiten ben je geen ‘lichtgewicht’. Quintessence’s “White Light” is een sfeervolle vocale trip-hop track uit Helsinki met fraaie elementen. Ook in Gotenburg snappen ze hoe ze sfeervolle muziek moeten maken. De bijdrage van Plej, genaamd “A Jabo Thought”, is erg plezierig om te beluisteren. Helaas bespeur ik wat kenmerkende beats van Jazzanova. De beatprogrammering is duidelijk gebaseerd op producties van dit briljante zestal uit Berlijn. De melodieën in de bijdrage van G-Litter, genaamd “Seoul ‘88”, doen me een beetje denken aan 4hero in een downtempo jasje. Het niveau van 4hero wordt echter lang niet gehaald, maar toch kunnen we spreken van een fijne track! Na de zweverige track van Cybajaz uit Brussel belanden we bij de laatste track, verzorgd door Stereotyp uit Wenen. Deze track bevat ijzige geluidspaden die het sfeertje een tikkeltje duister maken. Na beluistering van de 2e disc wil ik deze (veruit) tot beste van de twee uitroepen. Concluderend kan ik mededelen dat deze 2-CD een zeer verantwoorde aankoop zal zijn. Check hem maar eens in je platenzaak.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Trance Classics” (Purple Eye)

 Genre: Trance

Bron: 2-CD

Datum: 10/2002

Ondanks de vele negatieve kritiek op de hedendaagse trancemuziek blijven de puristen en echte liefhebbers de stijl onvoorwaardelijk steunen. Purple Eye Entertainment komt deze maand met een fantastische dubbelaar op de markt met een overzicht van vele essentiële tranceclassics. Je kunt 32 toppers van tracks verwachten, verspreid over 2 schijfjes. We kunnen uiteraard diep op de diverse tracks ingaan, maar de liefhebbers zullen deze CD na één blik op de tracklist direct aanschaffen, daar ben ik van overtuigd. Tracks van onder andere Carlos, Kamaya Painters, Gouryella, Delerium, Push, Moonman, Chicane, Alena, Da Hool, Robert Miles, BBE, Blank & Jones, System F, Cygnus X, Veracocha, Southside Spinners, Rank 1, DJ Tiësto, Paul Van Dyk, Niels Van Gogh, Energy 52 en The Age Of Love zorgen voor een perfecte uitgebalanceerde combinatie van ‘echte’ oude trancetracks en classics van een jaar of 4 geleden (tijdens de tranceboom). Een opvallende en zeer gewaardeerde track is de bijdrage van Metro Dade (Gert-Jan Bijl van Literon) met “The Andor Voyage”. Conclusie: met weinig promotie zal deze 2-CD zelfs goed gaan verkopen! Een essential voor tranceliefhebbers.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

dZihan & Kamien: “Gran Riserva” (Couch Records)

Genre: Downtempo/ Lounge

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Lowlands

Na het bejubelde album “Freaks & Icons”, dat bol stond van de spannende downtempo, is hier een ijzersterke opvolger. De liefhebbers hebben na het remixalbum “Refreaked” een aardig tijdje moeten wachten op een nieuw wapenfeit. dZihan & Kamien komen hier met 11 nieuwe tracks die erg leunen op de jazz. Wederom zijn er weer elementen uit de Turkse cultuur waarneembaar. Een mooi voorbeeld is de track “Ford Transit” (wat een sluikreclame overigens). Deze track bevat prachtige Fender Rhodes geluiden op de achtergrond, maar de blazers op de voorgrond verwijzen duidelijk naar Turse muziek. De openingstrack is overigens ook meer dan een vermelding waard. “Stiff Jazz” is een briljante track met een vette ritmiek en nog mooiere melodieën. Deze track wordt al een tijdje gepromoot door Monte La Rue. “Where Is Johny Sabatino” is nog zo’n ijzersterk wapenfeit. Met “Deep Kitsch” waagt het duo zich aan de deep-house en ook die discipline verstaan ze prima! “Deep Kitsch” is een track die staat als een huis en tevens enorm aanstekelijk werkt. De afmixing (vooral de panning van de sferische geluidspaden) is werkelijke fantastisch gedaan en daar mag je groot respect voor hebben. De track “Dundadeova” klinkt me heel bekend in de oren (waarschijnlijk is ook deze track vaak gedraaid in de Deluxe show van Monte La Rue) en bevat in lichte mate Hefner invloeden (denk aan “An Evening With Hefner Part 3”), erg mooi! De CD eindigt met het briljante “Gutenmorgenduft”. Deze track klinkt erg origineel. Dit komt waarschijnlijk door de aparte melodieën, instrumenten en additionele geluiden. Wanneer je de gitaarinvloeden in het “Twin Peaks Theme” mooi vindt, zul je deze track ook geweldig vinden! Persoonlijk beoordeel ik dit album als een stuk beter dan “Freaks & Icons”. Je kunt deze CD dan ook ‘in the blind’ aanschaffen, een essential voor liefhebbers van kwaliteitsmuziek! Get it now!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Essential Chill Out 2” (Cool D:Vision)

Genre: Chill-Out/ Downtempo

Bron: 2-CD

Datum: 10/2002

Distributie: Astral Music

Veel mensen zullen denken: ‘alweer een compilatie met de titel Chill-Out’. Deze mensen hebben gelijk, want de markt wordt overspoeld met matige en middelmatige compilaties vol ‘goedkope’ lounge voor in de uitverkoopbakken. Gelukkig bespreken we op deze site (bijna) alleen kwaliteitsproducten en zo ook deze 2-CD! Op deze dubbelaar staan maarliefst 28 tracks. Artiesten als Groove Armada, Moby, Zero 7, Bent, Goldfrapp, Ben Onono, De-Phazz, Chicane en Sven Van Hees maken deze compilatie tot een niet te missen document van tijdloze chill-out muziek. Coldcut’s briljante classic “Autumn Leaves” uit 1993 zal voor vele liefhebbers directe aanleiding zijn deze CD’s aan te schaffen. Dit geldt ook voor Wim Mertens’ “Close Cover”, die briljante chill-out song uit 1981, gebaseerd op prachtige piano klanken. Een vreemde, maar sublieme verrassing is de instrumentale versie van David Bowie & The Pet Methany Group’s “This Is Not America”, pure kippevel! Alle overige tracks bevatten prachtige sfeervolle, veelal zweverige melodiepartijen en we kunnen dan ook spreken van een topper van een compilatie! Klein minpuntje is dat een aantal tracks al eens op een Café del Mar compilatie zijn geplaatst. Dit is alleen een minpuntje voor mensen die deze tracks niet meer kunnen aanhoren (dus grijsgedraaid hebben). Ga deze compilatie nu halen in je platenzaak of win hem tijdelijk (maand 10/2002) op deze site!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Johnny Conquest: “Uptown For The Americas” (Sirkus)

Genre: Downtempo/ Lounge

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Lowlands

Johnny Conquest is een naam waar wij nog niet eerder van gehoord hadden. Na beluistering van deze disc zullen wij deze naam echter niet snel meer vergeten. Dit gezelschap zorgt voor een heerlijk gevarieerd downtempo album met daarop 11 tracks. Aan diverse tracks op het album is meegewerkt door gastmuzikanten. De muziek is echt funky en puur. Het klinkt een beetje retro met veel inbreng van de Fender Rhodes, piano, maar ook trompet. Het is dan ook moeilijk om enkele tracks eruit te lichten die opvallen. Het is meer een doorlopend verhaal, een trip waaruit je na circa 50 minuten ontwaakt. Als ik dan toch een aantal toptracks moet uitkiezen, dan zijn het wel de beatloze tracks die vaak fantastische sfeervolle geluiden bevatten. Hierbij herken ik een aantal elementen die vergelijkbaar zijn met de muziek van Air, Zero 7 en Blue States. Toch is het een totaal op zichzelf staande stijl! Er zijn maar weinig albums die op deze manier zijn opgebouwd. Het is ook zo’n album dat meerdere luisterbeurten van de luisteraar nodig heeft om de muziek te kunnen begrijpen. Ondanks de beperkte uitleg over deze CD, wil ik iedereen aanraden deze CD een luisterbeurt te gunnen. Conclusie: een apart album met veel mogelijkheden!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Tutto Matto: “Hotspot” (Tummy Touch)

Genre: Disco House/ Funk

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Lowlands

Dit 10 tracks tellende album van Tutto Matto bevat veel disco getinte housetracks. De CD zit prima in elkaar, alleen heb ik het gevoel dat ik dit al eerder heb gehoord. Dan bedoel ik niet meer dan éénmaal, maar veel vaker. De tracks zijn stuk voor stuk prima geproduceerd en er zullen diverse dansvloer ‘killers’ tussenzitten, maar voor mij ontbreek een stukje diversiteit en originaliteit. Na een stuk of 6 tracks wordt een andere weg ingeslagen. De track “You” klinkt erg poppy en bevat een pakkende bassline en wat vrouwelijke vocalen. De beat klinkt erg retro (jaren 80). De monotone vrouwelijke stem past trouwens prima in dit nummer. “My Little Star” is een funky track met breakbeat, maar ook deze track overtuigt niet echt. “Last Minute Of Funk” is een uptempo track met een lekkere snelle bassline (basgitaar) die de aandacht trekt. De laatste track is wederom op een ‘ouder’ geluid gebasseerd. Deze track bevat trouwens heerlijke trommelpartijen! Dit is geen slechte, maar beslist ook geen top CD! Onopvallend is een beter oordeel, meer kan ik er niet van maken!

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Craig D. Booker: “Urban Lounge Grooves” (Terminal Antwerp)

Genre: Lounge/ Drum & Bass/ Ambient/ Bossa Breaks

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Lowlands

Dit artiestenalbum van Craig D. Booker, Dirk de Boeck voor vrienden en kennissen, is erg divers te noemen. De eerste twee nummers kunnen niet echt boeien, maar daarna komen tracks als “Sky Travel” en “Transnational Money Train” voorbij. Deze tracks zijn op drum & bass gebaseerd (in lichte vorm) en bevatten prachtige sfeervolle klankpartijen. “Downshift” is een jazzy track (traditioneel) die erg goed in het gehoor ligt, zeker wanneer je liefhebber bent van jazz in het algemeen. “Flying To New Delhi” bevat prachtige zweverige soundscapes, onder andere samengesteld uit mannelijke koorstemmen. Met de tracks “Ten Past Midnight” en “Waiting For Evelyn” wordt deze zweverige lijn voortgezet, noem het Ambient. Vooral de laatstgenoemde titel spreekt tot de verbeelding, wat een prachtig nummer! Een absoluut hoogtepunt is de track “Ghetto Of Kelt”. Deze track bevat enige Braziliaanse elementen (uptempo Bossa Breaks) en vooral prachtige Fender Rhodes geluiden. De afsluiter van deze disc, “Bannockburn Mourning”, is wellicht nog fraaier! Veel mensen zullen deze CD dan ook enorm waarderen! Ga hem direct in je platenzaak beluisteren en laat je overtuigen door het prachtige album van deze producer. Check www.fatcowmusic.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Badmeaningood Vol. 2” (Ultimate Dilemma)

Genre: Hip-Hop/ Soul/ R&B/ Reggae/ Jungle

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Astral Music

Na het succesvolle eerste deel van DJ Skitz is hier een nieuwe Badmeaningood compilatie, ditmaal samengesteld door Roots Manuva. Roots Manuva komt met een cocktail van stijlen, waardoor deze compilatie enorm divers te noemen valt. In totaal komen er 19 tracks aan je voorbij waarbij de track van Fallacy & Fusion erg opvalt. Deze track, “The Groundbreaker” genaamd, bevat lekkere swingende beats en een leuke saxmelodie in combinatie met mannelijke en vrouwelijke vocals. Bij de track van Braintax feat. Taskforce met “Godnose” is duidelijk te horen waar Roots Manuva zelf zijn inspiratie voor produceren vandaan haalt. De hobbelende (shockdrive) basslines hoor je ook in sommige van zijn producties terug!  Naast wat onbekendere tracks krijg je ook bijdragen van Ol’ Dirty Bastard, Eric B. & Rakim, NWA, Lucy Pearl en Outkast te horen. Het bekende “Keep On Movin’” van Soul II Soul komt ook voorbij. De stem van Caron Wheeler blijft fantastisch, een echte classic die destijds hoog in de top 40 belandde. Grappig is de elektro/ pop getinte bijdrage van Freeez met “I.O.U.”, een track met irritante vocalen, maar wel duidelijke signalen naar de hedendaagse muziek. Het fraaiste nummer wordt echter tot het laatst bewaart. De track “Stimulation Of Chaos” van Reachout is lekker sfeervol en is een waardige afsluiter voor weer een goed deel uit deze nieuwere serie. Voor liefhebbers van hip-hop, r&b, soul en reggae is dit verplichte kost.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “The Now Sound Of Brazil” (Ziriguiboom)

Genre: Bossa Nova/ Batucada/ Samba

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Coast To Coast

Op “The Now Sound Of Brazil” zijn onder andere nummers te vinden van Suba, Bossacucanova, Bebel Gilberto, Trio Mocotó en Zuco 103. De titel van deze compilatie is eigenlijk ook het concept en de boodschap van het label Ziriguiboom: het uitbrengen van kwalitatief hoogstaande muziek afkomstig van vernieuwende artiesten en producers uit Brazilië en daarbuiten. Deze 12 tracks tellende compilatie bevat veel nieuw en niet eerder uitgebracht werk. Het begint al goed bij track nummer 1, Nicola Conte’s remix voor Suba’s “Tantos Desejos”. Suba is inmiddels overleden, maar zijn werk is tijdloos. De Peter Kruder remix van Bebel Gilberto’s “Tanto Tempo” ken je misschien al wanneer je Monte La Rue’s compilatie “NL2: Nouveau Noir” in je bezit hebt. De Charles Webster remix van “Outro Lado”, origineel van Zuco 103, is een prachtig nummer met de prachtige stem van Lilian Vieira en hele mooie muzikale begeleiding. Ook de track “Segredo” van (wederom) Suba is van een prima kwaliteit. Bossacucanova & Roberto Menescal’s “Guanabare” komt me heel bekend voor, maar ik zou niet weten waar ik het van ken. Het is in ieder geval een veelzijdig en spectaculair nummer met veel oog voor ritmiek, sfeer en melodie. De bijdrage van Cibelle lijkt te zijn gezongen door de zangeres die ook veel op de CD van Audio Lotion te horen is. Ook de tweede track van Bebel Gilberto is heel lekker, je moet hier meer gitaartjes verwachten in combinatie met een swingende ritmiek. Erlon Chaves’ “Cosa Nastra” in de Raw Deal remix bevat lekkere funky elementen, maar zonder housebeat eronder. Daarna krijgen we wel te maken met een vlakke beat. We hebben het nu over de remix door Boris Dlugosch & Michi Lange voor Zuco 103’s “Treasure”. Je herkent gelijk hun Peppermint Jam stijl. De compilatie wordt afgesloten met Trio Mocotó’s “Os Orixás”, een traditioneel klinkende track. Conclusie: dit is een fantastisch overzicht voor liefhebbers van Braziliaanse klanken, maar ook voor muziekliefhebbers in het algemeen. Er valt genoeg moois te ontdekken op deze disc. Wij zullen één dezer weken een labelspecial over het Ziriguiboom label verzorgen! Hou dit dus in de gaten!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Another Late Night, by Tommy Guerrero” (Azuli)

Genre: Soul, Funk, Jazz

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Astral Music

Dit zesde deel uit de Another Late Night serie is er één met heel veel oud werk erop. Hierbij moet je denken aan veel muziek uit de jaren 70. De stijlen die op deze compilatie veel voorkomen zijn soul, funk, jazz en wat lichte rock. Tracks die opvallen zijn onder andere Hampton Hawes’ “Web” met de prachtige piano en Fender Rhodes melodieën, “Vitamin C” van Can (die ook al op de compilatie van Boy George te vinden was) en de eigen bijdrage van Guerrero. Verder kun je tracks verwachten van grootheden zoals Santana, Bill Withers en Muddy Waters. Ik moet eerlijk toegeven dat ik met deze muziek niet goed uit de voeten kan, het is echt van voor mijn tijd. Desalniettemin is het zware kwaliteit en denk ik dat veel muziekpuristen deze CD als een zeer aangename aanvulling op de collectie zullen beoordelen! Om deze muziek als 25-minners te gaan waarderen moet je het een aantal luisterbeurten gunnen, dan groei je er vanzelf in!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Minus 8 Presents: Batucada 2” (Mole Listening Pearls)

Genre: Batucada/ Bossa Nova/ Latin

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: Astral Music

Eindelijk is er weer een compilatie op de markt verschenen die samen is gesteld door Minus 8 (Robert Jan Meijer). Deze Zwitser mag op het gebied van sfeervolle muziek tot de absolute wereldtop gerekend worden. Na albums als “Elysian Fields” en recentelijk “Minuit” kan hij weinig fout meer doen. Op deze tweede editie van Batucada trakteerd de Zwitser ons op 13 lekkere gevarieerde tracks. Tussen de tracklist staan onder andere tracks van Dimitri From Paris, Audio Lotion en Minus 8 zelf. De track van Marcos Valle, “Escape”, klinkt erg vrolijk en dat geeft je het gevoel dat je (weer eens) aan vakantie toe bent. “At The Beach” van Minus 8 was natuurlijk al te beluisteren op zijn briljante (laatste) album “Minuit”, een album die wij iedereen willen aanraden! Cal Tjader’s “Souled Out” is één van beste tracks op deze verzamelaar. Ook Dave Pike’s “Regards From Freddie Horrowitz” zal in de smaak vallen. Deze track bevat buiten de het Latin gevoel wat jazzy elementen. De bijdragen van Heavy Joker, Gerardo Frisina, Audio Lotion en Antonio Carlos Jobim, die daarop volgen, zorgen ervoor dat je op het puntje van je stoel blijft zitten of zelfs een voorzichtig danspasje zult zetten! Ik denk dat we dan duidelijk genoeg zijn geweest. Deze CD is een essential voor iedere liefhebber van Zuid-Amerikaanse klanken! Check www.molelp.com voor meer informatie!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

Gare Du Nord: “Kind Of Cool” (Moving Coil Music)

Genre: Downtempo/ Lounge

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Gare Du Nord mag toch wel tot de bekendste lounge acts gerekend worden. Het debuutalbum “In Search Of Excellounge” stond wekenlang in de album top 100. De stijl van Gare Du Nord is niet zo makkelijk te omschrijven, want de heren brengen een mix van blues, jazz, soul en funk in een eigentijds jasje. De titeltrack “Kind Of Cool” bestaat uit 2 delen. De disc opent met “Kind Of Cool 1 (Inner City Groove)”, een track met funky guitars en vele mooie additionele elementen. De toon is dan ook direct gezet. “Sold My Soul” is nog zo’n prima nummer dat je eigenlijk alleen kan tegenvallen wanneer je de mannelijke vocalen niet waardeert. Met de muzikale invloeden is het in ieder geval dik in orde. De track “You’re So Tight” bevat een vlakke housebeat, maar dan gecombineerd met de inbreng van vele instrumenten. Met “Yo… Que Pasa?” worden ook de liefhebbers van Latijns getinte muziek op hun wenken bediend! Wat een prachtig nummer! De track “Dark Chill” bevat een James Bond achtige gitaarmelodie en de vocalen van George Bush Jr. “Kind Of Cool 2 (Miles Et Juliette)” gaat door waar deel 1 gestopt was. Overall kan ik deze CD aan iedere liefhebber van lounge en sfeervolle muziek in het algemeen aanraden. Ik denk dat we hier te maken hebben met een kwalitatief beter album dan de voorganger “In Search Of Excellounge”. Leuk is dat je bij aanschaf een leuke bonusdisc krijgt, genaamd “The Real People Sessions EP”, een 4 track tellende disc (de 2 videoclips niet meegerekend).

 
Cijfer: 7
 (AD)

 

Cinérex: “CX” (Life Enhancing Audio/ NEWS)

Genre: Downtempo/ Lounge

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: N.E.W.S.

Cinérex is een downtempo-act uit Antwerpen. Hun nieuwe album (de eerste op LEA) “CX” bevat 15 heerlijke downtempo tracks met veelal een ‘poppy’ inslag. Dit komt ook door de vele inbreng van zang (door een zangeres). Het bekende “Shine” wordt al maanden grijsgedraaid door alle ‘lounge’ DJ’s en de remix door Gerd was reeds te beluisteren op de verzamelaar “Your Lounge Your Music 3” (samengesteld door Enrico Riva). De nummertjes luisteren allemaal heel makkelijk weg. De track “Heavenly” valt erg op door het mooie volle geluid en het lekkere sfeertje. “Twist & Starts” doet direct denken aan “Shine”, maar toch is dit nummer wat wilder richting gitaarpop. De track “Air” is behoorlijk apart te noemen, maar valt zeker op door de mooie klanken. De R&B beats in “First Comes Second Comes Last Comes First” zijn erg leuk gedaan en de sublieme inbreng van gitaar zal je zeker blij maken. Bij de track “Simple Song” vallen de producers achter Cinérex behoorlijk door de mand, want de beats zijn gewoon kant en klaar gejat uit de Jazzanova remix van Marshmellow’s track “Soulpower”. Qua melodieuze onderbouwing mag echter niet geklaagd worden, maar de beats zijn zo herkenbaar! Zelfs de Jazzanova gimmick in de beatsstructuur (de ophoping van claps en de reversed beat) komt voor in de track (foei!). Samenvattend kunnen we spreken van een leuk en gevarieerd album, maar ik kan het toch niet vergelijken met het werk van artiesten als Gerd en Sven van Hees. Check deze disc in ieder geval in je platenzaak en beoordeel het zelf!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

Jeff Mills: “At First Sight” (Axis/ 541/ NEWS)

 Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 10/2002

Distributie: N.E.W.S.

Voor de liefhebbers van Jeff Mills is hier een nieuw meesterwerkje. De techno legende en labeleigenaar van Axis Records komt hier met 13 nieuwe tracks. Opvallend is de grote dosis sfeer in de tracks. Dit album valt dus te typeren als luister techno! De disc wordt ingeluid met een fantastische track, genaamd “The March”, gevolgd door het beatloze “Imagine”, een sublieme sfeermaker! Ook de track “Aperture”, die wat steviger is, is heel subtiel (qua klanken) te noemen met hier en daar wat spooky synths die je eigenlijk niet verwacht. “Urbana” is een briljant stukje muziek, de sfeervolle geluidspaden (en choirs) zijn fantastisch. Het tempo in dit nummer is behoorlijk laag, rond de 120 BPM’s (schat ik). “Masterlight” en “Mbm” klinken een beetje spooky en dat sfeertje bevalt me prima. De CD wordt afgesloten met het briljante “See This Way”, wat in het verlengde ligt van een aantal andere tracks op deze CD. Het bevat prachtige elektronische strings en dat geeft een heel warm gevoel, erg goed gedaan! Na het beluisteren van de disc ga je je afvragen of de sound niet wat gedateerd klinkt. Het antwoord hierop is simpel: het klinkt niet vernieuwend en niet gedateerd, het klinkt tijdloos! Respect voor Millsart!

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

Various: “Deephouse 03, Harley & Muscle In The Mix” (Clubstar)

Genre: Deep-House 

Bron: 2-CD

Datum: 10/2002

Distributie: Astral Music

 Nog een leuke dubbelaar op het Clubstar label. Ditmaal kunnen we genieten van Deep-House is de breedste zin van het woord. Het draait hier in ieder geval om sfeer maken! Op de eerste disc wordt heerlijk rustig opgebouwd naar een tempo van circa 125 BPM’s. De eerste CD wordt geopend met “Track One” van Rulers Of The Deep, een zweverige track. Na een aantal nummers treffen we een toptrack van The Rurals (brengen onder andere platen uit op het Large label, waar ook Kerri Chandler veel goede dingen op uit heeft gebracht), genaamd “Rubber Song”. DJ Cee Rule komt met een mooi nummer, maar de melodielijnen zijn te beperkt om lang van te kunnen genieten. “Mad Love” van Physics mag gelden als één van de hoogtepunten op deze eerste disc. Ook Callisto’s “Belissimo” is een niet te missen track. Disc twee begint met een track van Aqua Bassino, nooit verkeerd dus! Laid met “Leaving” behoort al een aantal maanden tot mijn persoonlijke favorieten, briljante track. Harley & Muscle’s eigen “First Days” mag er ook zijn! Eastwest Connection trakteert ons op een lekkere track met veel Fender Rhodes geluiden. Creative Violence’s “Tha Monk” is een aparte track die me doet denken aan de club/ mellow sound van een jaar of 7 geleden. Na veel sterke tracks wordt de CD wellicht nog briljanter afgesloten. De track “Space, Time, Love” van de Aura E.P. bevat breakbeats en veel prachtige geluiden. Deze compilatie is voor deep-house liefhebbers zeker een must! Check www.clubstar.net voor meer informatie.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Jean Jacques Smoothie: J’aime La Musique” (Hope)

Genre: 2-Step/ Breaks/ House

Bron: 2-CD

Datum: 10/2002

Distributie: Astral Music

Jean Jacques Smoothie behoeft natuurlijk geen introductie meer. Met de track “Two People” werd een grote bekendheid gerealiseerd. Deze compilatie bestaat uit 2 discs met diverse stijlen. De eerste disc bevat Breaks. Op de tweede disc is het housemuziek dat de klok slaat. Rinôçérôse’s “Lost Love” is een aantrekkelijk begin van de eerste disc, zeker wanneer Smoothie zelf met een heerlijke breaksgeoriënteerde remix komt. “Lose Control” van de Capoeira Twins in de ES Dub Mix is nog zo’n fantastisch nummer. Van dit soort nummers kunnen wij geen genoeg krijgen. In de track van Stabilizer “Nitzer” komen veel oudere house synths voorbij. De bijdragen op de eerste disc van Fat & Blind en Sonic Infusion zijn ook van een prima kwaliteit. Leuk initiatief die eerste disc! Op de tweede disc treffen we gelijk een combinatie van New Order en Kraftwerk, maar op een leuke manier gebracht. Shere Khan’s “Jungle Juicy Funk” is een lekkere swingende track met hitpotentie. De Timo Maas Mix van Haktan O’Nal’s “Subfreakie” is erg tof gedaan. Lekkere diepe progressive house. De remix van Smoothie’s “2 People” kunnen wij hier niet echt waarderen, we hebben liever het origineel. Gelukkig ga je daarna weer op het puntje van je stoel zitten met de Barfly Remix van Stitch’s “JFK”. Deze track bevat een lekkere huppelende bassline met een aanstekelijke melodie. Naarmate de disc vordert, veranderd de sfeer naar progressive house. Samenvattend een lekkere gevarieerde 2-CD die veel mensen zal aanspreken. Ren dus naar je platenzaak om het te beluisteren. Kijk op www.hoperecordings.com of www.jeanjacquessmoothie.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Various: “DJ Pippi & Jamie Lewis In The Mix” (Clubstar)

Genre: Soulful, Funky & Deep-House

Bron: 2-CD

Datum: 10/2002

Distributie: Astral Music

Op deze 2-CD nemen DJ’s Pippi en Jamie Lewis ieder een schijfje voor hun rekening. DJ Pippi, die recentelijk al Undiscovered Ibiza 4 en een schijfje op The Ibiza Resident DJ’s Vol. 2 voor zijn rekening nam, komt hier met een elftal tracks die heerlijk weg luisteren. “New Dawn” van Prophets Of Sound is een heerlijk pianogetint housenummer met veel sfeer. Opvallend is een nieuwe bijdrage van Modjo. Modjo’s album was niet echt goed te noemen, maar deze track “No More Tears” is prima te doen, alleen een beetje te langdradig. Sweettreat’s “Dreamscape” overtuigt op alle fronten, wat een prachtig nummer! Papacha komt hier ook weer met een fraaie bijdrage, met mooie tribals en spooky synths. Met “The Flyshuffle” van Ian Pooley wordt de eerste disc afgesloten. Jamie Lewis trakteert ons op een 13 tracks tellende 2e disc. Deze disc begint fantastisch met Sumo’s “Mango Madness”. Dit is een topper van een deep-house track! “Tafina” van het Haim Cheli Project is nog zo’n typisch voorbeeld van de sublieme sound die Jamie Lewis in deze mix weet neer te zetten: sfeervol, broeierig, muzikaal, funky en lekker. Als ik me niet vergis heb ik Eddy de Clercq al regelmatig de track “People Are People” van Richard Earnshaw horen draaien, een prima track. Pound Boys komen ook voorbij met de bijdrage “Energy”, een discogetinte track. Deze compilatie eindigt met een aardige bijdrage van Richard Les Crees. Al met al een prima 2-CD, maar van een echte topper kunnen we hier niet spreken. Liefhebbers van sfeervolle house kan ik hem uiteraard aanbevelen.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002