CD recensies

Oktober 2003 

 

 

Various: “Club Culture Club Compilation” (N.E.W.S))

 Genre: House, Dance, Hip-Hop, Disco, Soul & Pop Classics

Bron: 2-CD

Datum: 10/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Op het eerste gezicht lijkt dit helemaal niet zo’n bijzondere compilatie. Toch is er wat bijzonders aan de hand wanneer je door de tracklisting begint te lezen. De bekende namen vliegen je werkelijk om de oren. Tegenwoordig zie je steeds meer compilaties met overzichten van oud werk verschijnen en in die categorie is dit concept een uitblinker. Met tracks van (hou je vast) Human League, New Order, Phil Collins, Lionel Ritchie, Earth Wind & Fire, Mobb Deep, Busta Rhymes, Arrested Development, Soul 2 Soul, N*E*R*D, Rufus & Chaka Khan, Mr. Fingers, Mixmasters en vele anderen, hoeven wij absoluut niet meer uit te leggen wat hier aan de hand is! Kopen die disks, deze moet je hebben!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Sven Väth - The Sound Of The Fourth Season” (Cocoon)

Genre: House/ Techno/ Electro

Bron: 2-CD

Datum: 10/2003

Distributie: Astral Music

Techno grootheid Sven Väth neemt dit vierde compilatiedeel (seizoen) van zijn eigen Cocoon label (voor dit jaar) voor zijn rekening. Hij doet dat uitermate overtuigend! Vorig jaar waren we maar weinig te spreken over zijn selectie, nu doet hij het naar onze bescheiden mening een stuk beter. Väth draait house, techno en ook electro (in diverse vormen) naadloos tot één geheel (over 2 disks). Ook qua melodie hebben we weinig te klagen, iets wat je met een technocompilatie altijd maar weer moet afwachten. Met namen als LFO, Funk D’Void, T.Raumschmiere, Marco Carola, Jay Alansky en Ricardo Villalobos op de tracklist valt er genoeg te genieten! Een aanrader op technogebied.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Various: “Serie Noire 2 - Mixed By The Glimmer Twins” (Eskimo)

Genre: House, Dance, Disco & Pop Classics

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

The Glimmer Twins hebben meegewerkt aan 2 compilaties in zeer korte tijd. Naast deze compilatie is ook disk 1 van ‘Club Culture Club Compilation’ door hen samengesteld. Op deze compilatie moet je wat onbekender werk verwachten uit vervlogen tijden, omlijst met een zwart randje. De bijdrage van Adonis met “No Way Back” is fantastisch, deze plaat kunnen we nog steeds een paar keer per dag horen! Ook Mr. Fingers’ “I’m Strong” blijft fantastisch om te beluisteren! Nog zo’n hoogtepunt is “Fear” van Easy Going met de aanstekelijke strijkmelodieën! Kortom: een prima compilatie voor de liefhebber van classics in het algemeen!

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Mo’Horizons: “… And The New Bohemian Freedom” (Stereo Deluxe)

 Genre: Downtempo/ Brazil Jazz/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Mo’Horizons’ nieuwe album is een feit. Na hun vorige topalbum dat de track “Dancing Naked Under Palmtrees” voortbracht is dit weer een prettige aanvulling op de CD collectie. Stereo Deluxe blijft de lat hoog liggen en dat zorgt voor smakelijke releases. Dit 13 track tellende album combineert weer de Zuid-Amerikaanse klanken met onder andere broken beats en downtempo/ lounge. Het is muzikaal niet altijd even complex, maar alle tracks liggen heel goed in het gehoor, een sterke eigenschap die veel artiesten uit de Stereo Deluxe stal uitdragen. Je kunt dit album dus gewoon ‘in the blind’ kopen als je het assortiment van het label een beetje kent en waardeert.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Zuco 103: “One Down, One Up” (Ziriguiboom/ Crammed)

Genre: Brazil Jazz/ Bossa Nova/ Broken Beats

Bron: 2-CD

Datum: 10/2003

Distributie: Coast To Coast

 Vorig jaar verscheen het album “Tales Of High Fever”, het sublieme tweede studioalbum van Zuco 103. Nu is er een nieuw 2-CD album met live opnames (unplugged) en remixes. Disk 1 bevat 8 ‘unplugged’ tracks waaronder het ijzersterke “Voltando” dat hier insloeg als een bom! Snelle broken beats, behaaglijke Fender Rhodes klanken, de fraaie stem van Lilian Vieira en de blazers zijn een supercombinatie. Ook de unplugged versie van de topper “Get Urself 2gether” is ongelooflijk lekker, nog beter dan het origineel. Met “El Jodedor” wordt gekozen voor een uitstapje naar de reggae welke erg goed is. De aparte synthesizerklanken zijn briljant! Op disk 2 kun je luisteren naar live uitvoeringen van 5 album tracks van “Tales Of High Fever”, een live uitvoering van “Humana” en een drietal remixen. De ijzersterke remix van Gerd voor “Treasure” komt ook voorbij. Voor de fans verplichte kost, voor alle andere muziekliefhebbers eigenlijk ook wel! Ren naar je platenzaak, want dit is topkwaliteit.

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Various: “Lüftkastellet” (Music For Dreams)

Genre: Downtempo/ Deep-House

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Lowlands Distributie

‘Lüftkastellet’ is een concept gebaseerd op het restaurant/ bar/ motel verhaal in Kopenhagen en Malmö. Kenneth Bager (wie kent ‘m niet?) stelde deze disk samen. De compilatie begint erg droevig met diepgaande klassieke tonen. De downtempo mix voor Flunk’s “Blue Monday” (cover van New Order’s hit van begin jaren 80) ligt erg lekker in het gehoor. Na een aantal dowtempo/ lounge tracks wordt het tempo verlegd naar deep-house begrippen om vervolgens van alles door elkaar te horen. Met bijdragen van onder andere Bugge Wesseltoft (bijrol), Cantoma en Grassskirt is teleurstelling uitgesloten.

 

Cijfer: 7,5

(AD)    

 

 

Agoria: “Blossom” (Different/ PIAS)

Genre: (Tech) House

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Sebastien Devaud, aka Agoria, is een naam die de laatste tijd steeds meer opduikt. Tracks als “Sky Is Clear” en meer recentelijk “Snake Hips” zijn niet uit de sets van ondergetekende weg te denken. Juist deze twee bekendere tracks staan niet op het album. Op het album zijn gastrollen weggelegd voor Sylvie Marks (die zingt op de recente single “Spinach Girl”), Ann Saunderson (de vrouw van) en niemand minder dan Tricky (voor de afwisseling van het album). De sound op “Blossom”, het debuutalbum van Agoria, is te beschrijven als rauw, electrogetint en vooral krachtig (met beleid overigens). Niet alles is even goed op dit album, maar na totale beluistering kun je zeker spreken van een bovengemiddeld album. Tip voor de DJ’s: check de track “Snake Hips” op de B-kant van de “Spinach Girl” release (12”).

 

Cijfer: 7,5

(AD)

    

 

Various: “Best Seven Selections” (Best Seven/ Sonar Kollektiv)

Genre: Nu-Jazz/ Broken Beats/ Dub

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Compilaties uit de Sonar Kollektiv (waar onder andere Jazzanova deel van uitmaakt) stal worden hier natuurlijk altijd met open armen ontvangen. Ook deze compilatie is erg puik! Artiesten als Lightning Head (Rockers Hi-Fi), Jazzanova en Kabuki with Cleveland Watkiss vrolijken de fleurige cover nog meer op door hun muziek. Juist Lightning Head met “Stilla Move” zorgt voor een topmoment op deze compilatie. Deze ‘dubby’ track tovert zonder moeite een grote grijns op je gezicht. Ons advies: ga deze disk direct checken in je platenzaak!

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

The dZihan & Kamien Orchestra: “Live In Vienna” (Couch Records)

Genre: Nu-Jazz

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Op de één of andere manier had ik deze CD verwacht. In een oudere editie van muziektijdschrift OOR werd bij een item over dZihan & Kamien diep ingegaan op het live aspect van hun muziek. Diverse foto’s met een compleet orkest dat in een zaal speelde gaf een indicatie van hoe serieus men ermee bezig was. Het album “Gran Riserva” was natuurlijk al briljant en dit live album is een aangename aanvulling. De muziek is super gestyleerd en is heerlijk om te horen in een intieme zaal. Op “Live In Vienna” staan 11 tracks waaronder het bekende “Homebase” en “Drophere”. De supersnelle percussietrack als afsluiter van deze CD zal iedereen fantastisch vinden! Ik mis helaas een live uitvoering van “Stiff Jazz”. Wie het eerdere werk van dZihan & Kamien kan waarderen heeft aan deze live CD een sublieme aanvulling.

 

Cijfer: 8,5

(AD) 

 

 

Airto Moreira: “Life After That” (Narada World)

Genre: Brazil Jazz/ Samba

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Virgin Music

 Het lijkt wel weer zomer als je de CD van Airto Moreira opzet. De Braziliaanse ritmes met de kenmerkende zangpartijen zijn altijd goed om te horen. Op “Life After That” staan lekkere muzikale Braziliaanse jazzy songs. Rustige tracks worden afgewisseld met ritmische composities. Ritmiek is wellicht het meest opzienbarende onderdeel van dit album, want in een nummer als “Baba And Malonga Went Home” kun je de complexe ritmes haast niet volgen. De track “Fica Mal Com Deus“ is daarna weer een muzikaal hoogstandje met wederom sublieme ritmes. Dit soort muziek blijft altijd aangenaam luisterbaar en zal niet snel vervelen. Gelukkig hebben wij in Nederland Zuco 103!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Alton Miller: “Stories From Bohemia” (Peacefrog)

Genre: Deep-House/ Broken Beats/ Downtempo

Bron: 2-CD

Datum: 10/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Alton Miller is een naam die regelmatig opduikt in wereld van de deep-house. Miller komt hier met een volledig album op het bekende Peacefrog label. Bij het opzetten van het album valt de warmte die de muziek uitstraalt direct op. “Something For You”, de openingstrack, is dan ook al gelijk een hoogtepunt. Via diverse lekkere deep-house tracks en ook wat downtempo en broken beats wordt je de ruim 70 minuten doorgeleid. De sfeer is jazzy, laidback en vooral prettig en behaaglijk. Dit album is geschikt voor een brede doelgroep die van warme, zonnige muziek houdt tijdens het winterseizoen. Topproduct derhalve.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Vista Le Vie: “Don’t” (F Communications)

 Genre: Elektronica/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: PIAS (www.pias.com)

Vista Le Vie komt hier met een mini-album met slechts 6 tracks. De muziek valt te typeren als elektronica meets broken beats, maar je krijgt ook lome dub te horen en zelfs een stukje jazz. Dit is muziek met veel potentie en het zou me niet verbazen wanneer deze muziek opgepakt gaat worden door de grote jocks (binnen dit terrein). Het afsluitende “Kids With Gloves” is een fraaie chill-out track met een zweverig gevoel. Kortom een divers mini-album dat je gehoord moet hebben!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Mixed Live - DJ Dan” (Moonshine)

Genre: House

Bron: 2-CD

Datum: 10/2003

Distributie: Astral Music

 Na de vorige trance editie van Ferry Corsten voor het Moonshine label is het de beurt aan DJ Dan. Dan draaide een fraaie houseset in de Ruby Skye in San Francisco waarvan we hier de live registratie horen. Hij draait funky filter disco en soulful house met een scherp randje. Erg prettig om op te dansen en ook wel aardig om aan te horen in je huiskamer. Opvallend is de discogetinte track van technolegende Joey Beltram. Check deze 2-CD (disk 2 is een DVD met live registratie) in je platenzaak.

 

Cijfer: 7

(AD)

 

Various: “Dr. Lektroluv Vol. 4 - Lektrokuted” (N.E.W.S.)

 Genre: Electroclash

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Deel 4 uit de Dr. Lektroluv serie is een feit. De man met het groene hoofd blijft ons bestoken met fijne electrogetinte compilaties. Voor deel 4 zocht hij 16 tracks bij elkaar en zette ze vakkundig achter elkaar. Namen als The Octagon Man, Adult., T.Raumschmiere feat. Miss Kittin en Radioactive Man zijn sterk vertegenwoordigd op deze compilatie. Deze reeks blijft qua kwaliteit intact, dat is best een compliment waard. Hou de website van N.E.W.S. in de gaten voor de diverse livesets die Dr. Lektroluv in Nederland draait.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Rollin’ - The Basement Sessions” (Azuli)

Genre: Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Astral Music

 We hebben even moeten wachten op een nieuw deel uit de Rollin’ mixserie, maar hier is dan eindelijk deel 5. Nicky Blackmarket heeft weer de lekkerste tracks geselecteerd voor deze ‘Basement Session’. In 70 minuten krijg je 20 tracks te horen, wat zorgt voor genoeg afwisseling om de luisteraar te kunnen blijven boeien. De sound op Rollin’ 5 is een tikkeltje heftiger in vergelijking met het voorgaande deel. Het is meer rauwheid dan ‘echte’ melodie wat je te horen krijgt. Met namen als Ray Keith, Roni Size, DJ Hype, Alex Reece (“Pulp Fiction” in de Lemon D remix) en High Contrast weet je in ieder geval dat we hier met kwaliteit te maken hebben. Beste track: “Exodus” van Dark Soldier. Check deze disk in je platenzaak!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Kin Za Za: “Number One In Shambala” (Sense Records/ Narada)

Genre: Pop/ Chill-Out

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Virgin Music

 Het is luchtige luisterpop wat je op dit album moet verwachten. De ‘poppy’ nummers hebben een hoog chill-out niveau, aangekleed door een vrij goede zangeres. De melodieën zijn prachtig en vormen een perfect harmonieus geheel met de zuivere vocalen. De doorklank is vaak wat melodramatisch, maar dat zorgt ook weer voor een stukje sfeer. Op de één of andere manier doet de muziek me aan Mandalay denken. Het is een erg kort, maar overtuigend album geworden welke wij zeker kunnen aanraden.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Various: “Resonate 3” (Tidy Trax)

Genre: Hard-House/ Hard-Trance

Bron: 2-CD

Datum: 10/2003

Distributie: Astral Music

 Resonate is een verzamelserie van hard-dance label Tidy Trax. De muziek op beide disks is vrijwel identiek. Verwacht felle, recht door zee muziek waarbij hard-house met veel trance invloeden de boventoon voert. Het is een representatief overzicht voor wat er allemaal op dit bekende label gebeurt. Voor liefhebbers van de Tom Harding meets Captain Tinrib meets Weirdo sound is dit verplichte kost!

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Various: “TTDJ - Gilles Peterson: The Eclectic Sessions Vol. 2” (TTDJ)

Genre: Hip-Hop/ Soul/ Broken Beats/ Nu-Jazz/ House

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Astral Music

 Gilles Peterson is zo’n beetje ‘The Godfather’ van de broken beats en dat wordt ook weer duidelijk op deze compilatie. De diversiteit die Peterson keer op keer weet te brengen is van grote klasse. Echt iets om respect voor te hebben. Neem nou een track als “Memories” van Only Child, een meeslepende hip-hop track vol soul! Ook de soul van Ayro is adembenemend mooi! Erg apart en supertof is de track “Balkan Hot Step” van N.O.A.H., een titel die de muziek compleet dekt, fantastisch! Ook de muziek van Buscemi, Bruno E (helaas een gejatte drumloop van Minus 8’s “Do It The Way, foei!) en Dave Ellesmere (Kanzleramt!) komt voorbij! Dit is een titel om niet te missen!

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Various: “TTDJ - Kevin Saunderson: Deep Space Techno” (TTDJ)

Genre: House/ Techno

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Astral Music

 Na onder andere een compilatie voor de X-Mix te hebben verzorgd, komt Kevin Saunderson hier met een leuke nieuwe verzamel CD via het Trust The DJ platform. Kevin Saunderson, de man achter Inner City, begint met rustige latin house plaatjes en bouwt op naar heftige techno. Vorig jaar was de man nog te horen tijdens de Inner City party in de Rai. Hij warmde het publiek op voor Tiësto en deed dit ijzersterk. Noise Ltd’s “The Highest Evolution” lijkt een kopie van Funk ‘D Void’s “Diabla”, maar is daardoor niet minder sterk! Ineens horen we dan een ‘nieuwe’ track van Inner City die erg fijn klinkt! Alle oude Inner City albums zijn classics en de muziek is van wezenlijk belang geweest voor de ontwikkeling van de house/ dance. Helemaal niet verrassend is het plaatsen van “D-Clash” van Bryan Zentz. Hij leent eigenlijk de oude Inner City sound voor zijn eigen productie. Als we dan meer van die vergelijkingen gaan maken kom je al snel uit bij Devilfish’s “Man Alive”, en ook die staat op deze disk. Na 19 tracks is het over met de pret en kunnen we spreken van een topdisk met toptechno!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Das EFX: “How We Do” (UTR Music Group/ CNR Records)

Genre: Hip-Hop/ R&B

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: CNR Records

Das EFX was ooit een baanbrekende hardcore hip-hop act. De tijden zijn echter veranderd. Op dit nieuwe studioalbum staan nog wel wat scherpe nummers, maar je krijgt ook veel r&b achtige dingen te horen (Dru Hill en Sean Paul zijn vergelijkingen die snel gemaakt zijn). Dray & Scoob halen alleen tijdens tracks als “Full Tyme Hussle”, titeltrack “How We Do” en “East Coast Husslaz” een hoog niveau. Dit is een album dat je eerst even moet beluisteren, blindelings aanschaffen raden wij niet aan.

 

Cijfer: 6,5

(AD)

 

 

Various: “Back To Mine - Tricky” (DMC World)

 Genre: Pop/ Hip-Hop/ Soul/ Funk

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Ditmaal is het Tricky die zijn persoonlijke favorieten mag tentoonstellen aan muziekliefhebbers voor de ‘Back To Mine’ serie. De disk begint erg prettig met de popclassic “Lullaby” van The Cure. Vrij snel daarna kun je dan genieten van Eric B & Rakim’s “My Melody”. De diversiteit op deze disk is enorm, want na een aantal nummers krijg je bijvoorbeeld gitaarpop van The Buzzcocks te horen (dit zouden heel goed de mensen achter IMA Robot kunnen zijn). Na beluistering van de 16 tracks op deze disk kunnen we je zeker aanbevelen dit schijfje in je platenzaak te gaan checken.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

Various: “DJ Andy Smith - The Document II” (Illicit Recordings)

 Genre: Hip-Hop/ Soul/ Funk

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Er zijn tegenwoordig vele betrouwbare compilaties waarop oud en nieuwer materiaal hand in hand gaan. Denk hierbij aan reeksen als ‘Back To Mine’, ‘AnotherLateNight’, ‘Badmeaningood’ en ‘DJ-Kicks’. Deze ‘Document’ serie is ook een baken van kwaliteit en is wellicht het beste te vergelijken met de ‘Badmeaningood’ serie. Je krijgt veel oude  en nieuwere hip-hop, soul en funk te horen van artiesten/ groepen als James Brown, Black Sheep, Eric B & Rakim, Mr Lif en Kate Bush. De mix is erg prettig om te luisteren en de liefhebbers van oldschool hip-hop hebben hier zonder twijfel een goede koop aan.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Logistic - Always Trying” (Logistic Records)

 Genre: Tech-House/ Techno

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

Logistic Records bestaat sinds 1996 en heeft al heel wat fraaie platen uitgebracht. Deze compilatie bevat tracks en remixen door onder andere Octave One, Technasia, Robert Hood (UR), Claude Young, John Thomas, Aril Brikha en Static Drum. De meeste tracks op deze CD zijn full-on techno, maar af en toe wordt je verrast met een chill nummer of lichtere tech-house. Hoogtepunten op deze CD zijn de Technasia remix voor “External” (ook te vinden op de recente mix CD van Technasia voor de club Fuse) en het chilly “Trip Mod” van Olivier Micheli (fantastische titel trouwens).

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Sidewinder: “Resolution” (Fenetik Music/ Soma Records)

 Genre: Downtempo/ Broken Beats/ Disco/ (Deep) House

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Labels Music

Fenetik Music is het lichtere broertje van Soma Records. Sidewinder is het project van de uit Glasgow afkomstige Alan Bryden. Op “Resolution” trakteert hij de luisteraar op 14 ijzersterke downtempo en broken beats met hier en daar een snufje disco. Zijn muziek werd al opgepakt door labels als Naked, Universal Jazz en Guidance voor op hun compilaties. Bij beluistering van de eerste paar nummers ben je direct bij de les en dat blijf je eigenlijk gedurende het hele album. Verwacht mooie melodieuze, sferische tracks voornamelijk geschikt voor thuis of tijdens een etentje. Sidewinder zal, net als onder andere The Audio Bullys, optreden op de Labels Labelnight, welke op 9 oktober 2003 zal plaatsvinden in de Paradiso.

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

Monika Kruse @ Voodooamt: “Passengers” (Terminal M)

 Genre: Tech-House/ Techno

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Astral Music

 Het album “Passengers” van Monika Kruse staat boordevol spacey tech-house en techno. Precies het recept dat de partyganger van haar verwacht. Patrick Lindey stond haar bij voor de productie van dit album. Na 4 lichtvoetige ‘techy’ housetracks gaat de beuk erin met “Andromeda”. “Highway #4” mag een hoogtepunt op dit lekkere album genoemd worden. Deze bekende technotrack is net zo lekker als Kruse’s “Latin Lovers”, dat ontbreekt op dit album. Het afsluitende, rustieke, door broken beats (midtempo) bepaalde “Snowfall” is wellicht het allermooiste dat dit album te bieden heeft. Conclusie: een prima werkje dat je zeker eens moet beluisteren in je platenzaak.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Various: “DJ-Kicks - Chicken Lips” (!K7)

Genre: Nu-Disco

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: PIAS (www.pias.com)

De DJ-Kicks serie staat bekend als uitermate betrouwbaar en tevens een reeks waarbij alleen de echte grote namen aan het woord komen. Ditmaal is het aan de jongens van Chicken Lips om hun favoriete platen ten gehore te brengen. Chicken Lips is misschien een naam die je nog niet zo vaak gehoord hebt, maar dit zijn de producers achter Bizarre Inc., de housegroep die begin jaren 90 enorme hits scoorden met “Playing With Knives”, “Raise Me” en diverse andere platen. De sound van Chicken Lips valt te typeren als Nu-Disco. Met oude en nieuwe ingrediënten (van de disco) kneden ze een nieuwe stroming in elkaar. Een aparte CD met namen als Nina Hagen (recentelijk weer helemaal in het nieuws), Herbert, Warp 9 en Chicken Lips zelf natuurlijk (met 3 bijdragen).

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Daniel Magg: “Facets” (Compost Records)

 Genre: Broken Beats/ Deep & Tech-House/ Bossa Grooves

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Lowlands Distributie

Daniel Magg is een nieuwe troef uit de Compost stal. Zijn naam viel al op op de Marie Claire compilatie van een maand of twee geleden. Hij werkte op dit album “Facets” onder andere samen met onze favoriet Minus 8 (recentelijk nog verantwoordelijk voor een meesterlijke remix van Zofka’s “L’Automobile”). Zoals we dat gewend zijn van Compost is ook dit album weer uitermate muzikaal en prettig in het gehoor liggend. Ook hier kun je weer een breed spectrum aan stijlen en invloeden terughoren. Zo is “The Last Samba” met Gentlerain een prettig uitstapje naar de Bossa Grooves/ Samba. Met de track “Electrica”, een van de drie tracks waaraan Minus 8 meewerkte, zitten we te luisteren naar pure, sfeervolle elektronica met een aanstekelijk karakter. Dat dit niet het enige moois op dit album is had je wellicht al kunnen vermoeden. Check ‘m in je platenzaak, want dit is kwaliteit met een grote K.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Moňdäň Volumes 1, 2 & 3” (Universal Classics)

 Genre: Classic Lounge

Bron: 3-CD

Datum: 10/2003

Distributie: Lowlands Distributie

De Moňdäň serie bestaat inmiddels uit drie delen, die we hier gezamenlijk zullen bespreken. Het gaat bij deze serie vooral om de klassieke variant op lounge. Denk bijvoorbeeld aan de bekende hit van Kinobe “Slip Into Something More Comfortable”, een track die overigens ook op deel 1 uit de serie te vinden is. Alle drie de delen zijn uitermate prettig om te horen en leggen een brug tussen de klassieke en stijlvolle muziekgenres. Met bijdragen van LTJ Bukem, Craig Armstrong, MJ Cole (“Strung Out”, zoals de kenner wel had kunnen vermoeden), Aphex Twin, DJ Food (Ninja Tune) en Kreidler tussen allerlei traditionele chill-out ‘pieces’ kunnen we spreken van een erg lekkere serie, welke je allemaal afzonderlijk kunt aanschaffen. Echte aanraders!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Bloomingdale 2003” (ID&T Music)

 Genre: (Soulful) House/ Grooves

Bron: 2-CD

Datum:  10/2003

Distributie: Universal Music

Wil je het ultieme zomergevoel nog eens opwekken? Hier is een passend alternatief, want Bloomingdale 2003 bevat enkel zomerse, zonnige tracks die je terug doen verlangen naar de warme dagen van 2003. ID&T’s strandtent Bloomingdale aan Zee was ook dit jaar weer een topattractie op het Bloemendaalse strand. Maarliefst 36 tracks komen er voorbij op deze 2-CD box. Bijna alle topartiesten/ formaties staan erop, dus verwacht een mix waarbij je non-stop op het puntje van je stoel zult zitten of spontaan aan het dansen gaat. Namen als De Nuit, 4tune500, Room 5, Junior Jack (“E Samba”), Artificial Funk, Tim Deluxe, Chocolate Puma, Praful, Salome De Bahia (“Outro Lugar”), Armand van Helden en Shakedown zorgen voor veel luisterplezier. Kanttekening: ik mis tracks als “Slammin’” van Eric Prydz en “Calabria” van Rune op deze compilatie. Deze hadden niet slecht gestaan tussen de tracklist die nu ook veel ‘classic’ groovers bevat. Let op: deze mix is beperkt te nuttigen, want sommige tracks zijn niet muzikaal genoeg om keer na keer op te zetten.

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Deelder Draait Door” (Essential Dance Music)

 Genre: Jazz

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Essential Dance Music

Deelder krijgt hier voor de tweede keer de mogelijkheid zijn muzikale smaak op het luisterend publiek over te brengen. Deel 1 was een succes, dus een vervolg kon niet uitblijven. Ook ditmaal trakteert Jules Deelder de luisteraar op hoge kwaliteits jazz. Wederom is er weinig aan de muziek bewerkt, omdat Deelder daar simpelweg niets in ziet. De platen zijn wel gereinigd (vanwege de leeftijd), maar dat is dan ook het enige. De sound op deel 2 is iets meer richting de latin jazz gegaan. In de persinfo bij deze CD wist men al te vertellen dat er volgend jaar een derde deel zal uitkomen. Voor jazzliefhebbers zijn dit CD’s om niet te missen.

 

Cijfer: 8,5

(AD)

 

 

Various: “Flow Motion Volume 2.0” (Elektrolux)

Genre: Downtempo/ Elektronica

Bron: 2-CD

Datum: 10/2003

Distributie: Astral Music

 Bij het opzetten van deze compilatie verwacht je kille elektronicaklanken, maar je krijgt zoete sferische geluidspaden ala Racoon over de speakers! De sound op ‘Flow Motion Volume 2.0’ is divers, sfeervol (laidback) en tevens elektronisch. De klikjes en bleepjes zijn wel aanwezig, maar dan voorzien van een zoete saus. Je kunt dit dus beter een loungecompilatie met een scherp randje noemen. Verwacht namen als JP-Juice, Aural Float, Guardner en Rauschfaktor terug op deze 2-CD.

 

Cijfer: 7,5

(AD) 

 

 

M83: “Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts” (Gooom Disques)

  Genre: Ambient Pop/ Chill-Out

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Labels Music

De muziek van M83 is een combinatie van pop, ambient, elektronica en een samensmelting van allerlei andere stromingen. Het is schitterende ‘poppy’ elektronica met een melancholische doorklank. Toch moet je niet direct denken aan de muziek van Plaid of Aphex Twin, maar meer aan het oude Air in een rauwer jasje gestoken. Het album bevat 12 sterke, sfeervolle tracks die rauwheid en emotie met elkaar verenigen. Er wordt nergens gezongen, maar dat kan de pret totaal niet drukken. Een sterk en apart album met lekkere luistermuziek!

 

Cijfer: 8

(AD)

 

 

Various: “Café Mam São Paulo, Volume 3” (MCD World Music)

Genre: Latin Jazz/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Astral Music

 Café Mam in São Paulo is alweer toe aan haar derde compilatie. Ook deze disk staat weer vol met lekkere ‘funky latin grooves’, zoals de verpakking ons al meegeeft voor beluistering. Er staan een groote aantal sterke tracks op deze compilatie. Met namen als I:Cube, Nicola Conte, Boozoo Bajou, Shantel, Loopless en Cibelle weet je dat er weinig meer mis kan gaan. Het zijn dan ook deze grote namen die voor het succes van deze compilatie moeten gaan zorgen.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Various: “Kes West - Complexe De Nuit: Experience 1” (N.E.W.S.)

  Genre: (Oldschool) Techno

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

  Kes West is een kersverse mixcompilatie via N.E.W.S. verbonden aan de gelijknamige club. Op deze mix CD staan techno tracks met hier en daar wat ouderwetse synths (nooit verkeerd, mits goed gebruikt). Toff & DJ HS mixten 18 tracks achter elkaar en slagen erin een prima compilatie neer te zetten. Niet alle tracks zijn even goed, maar na beluistering heb ik het gevoel dat het totaalplaatje dik in orde is, en daar gaat het uiteindelijk om. Het aparte “The End” van Tube-Tech ken je wellicht al van het ‘poppy’ gitaarloopje en de zwaar old fashioned vocals. “Latin Lovers” van Monika Kruse feat. Zafra Negra is ook altijd erg lekker om te horen (een hitje). Trashman’s “Cosmotrash” zweeft door je hoofd bij het beluisteren van L-X-Carbo’s “Fireblade (The Fire)”, klasse! Later wordt de mix wat heftiger en gaat het meer klinken als de stijl van DJ Yann, die afgelopen maand met een minder sterke editie van de serie DJ Works op de markt kwam. Check dit leuke (oldschool) techno mix CD’tje in je platenzaak!

 

Cijfer: 7

(AD)

 

 

Various: “Emiliano 2” (MCD World Music)

Genre:  Lounge/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Astral Music

 Net als Café Mam São Paulo Volume 3 is dit een lekkere compilatie van het MCD World Music label. De disk staat vol met ‘world’ lounge en dat zorgt voor een dosis avontuurlijkheid. Zo is Audio Lotion’s “Embrujado” (welke we nog wel kennen van hun album “Adelante”, in 2002 verschenen via Mole) gebaseerd op Flamenco. Naast Audio Lotion kun je ook nog rekenen op bijdragen van Cibelle (Ziriguiboom label), Flunk, Digby Jones (duidelijk verwijzend naar Zero 7), Beatless en Rockers Hi Fi (meets Ella Fitzgerald). Een fraai overzicht van muziek uit diverse windstreken.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Various: “Sensation - The Megamixes” (ID&T Music)

Genre: House (Classics)/ Trance/ Hardstyle

Bron: 2-CD

Datum:  10/2003

Distributie: Universal Music

Net als vorig jaar komt ID&T Music met een CD welke de voor het evenement Sensation gemaakte megamixen (zowel white als black) bevat. Het is een mix met een enorme opbouw van lichte platen tot stampers richting gabber. Je kunt dan ook stellen dat dit echt een CD is voor de houseliefhebber in het algemeen. Met tracks van L.A. Style, Marco V, Rank 1 (Sensation 2003 Anthem), Faithless, The Sunclub, DJ Rob, Drax, Ramirez, Speedy J, Mainx, Tiësto en vele andere grote namen is dit een heerlijke mix om weer eens terug te denken aan de twee fantastische zaterdagen in juli 2003. Als extra krijg je de DVD met live registratie van zowel Sensation White als Black 2003.

 

Cijfer: 7,5

(AD)

 

 

Opgezwolle: “Vloeistof” (Topnotch/ Virgin)

  Genre: Rap/ Hiphop

Bron: CD

Datum: 10/2003

Distributie: Virgin Music

 Deze gasten van Opgezwolle timmeren al een tijdje aan de weg, maar lijken nu met “Vloeistof” definitief door te gaan breken bij het brede publiek. Over het algemeen werd de CD door de critici (bijvoorbeeld in BG Mag) lovend ontvangen en dat is mijns inzien meer dan terecht. De tracks klinken allemaal goed verzorgd, zijn toegankelijk en liggen lekker in het gehoor. De teksten zijn variërend genoeg en behandelen thema’s waar ik me mee zou kunnen identificeren. Niet overdreven veel grootspraak, maar meer uit het leven gegrepen. Mijn favoriete track is “Tjappies en Mammies”, welke ik reeds langs heb zien komen in de programmering van MTV Raw. Deze track wordt namelijk gekenmerkt door een lekkere opgefokte beat, die het extreem goed doet voor de ‘springfrequentie’ tijdens een concert. Verder is als bonus de CD “Brandstof” toegevoegd, waarmee je nieuwe tracks vanaf 15 oktober 2003 kunt downloaden op www.opgezwolle.nl. Tot slot kan ik alleen maar concluderen dat deze CD de aanschaf meer dan waard is. Ga hem in ieder geval even beluisteren bij je platenzaak!

 

Cijfer: 8,5

(Remco)

 

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002