CD recensies

Oktober 2005 

 

 

Marathon Men: “Blessings” (Chilli Funk Records)

  Genre: House/ (Abstract) Hip-Hop/ Breaks/ Broken Beats/ Disco

Bron: CD

Datum: 10/2005

  Marathon Men bestaat uit de Franse producers/ DJ’s Freddy McQuinn en Simbad. Het duo is onlangs door Chilli Funk getekend en released hier een compleet album. Het album is nogal divers opgezet; de heren gebruiken stijlen als (deep) house, hip-hop, breaks, broken beats, disco en meer. In vergelijking met labelgenoten zoals Nathan Haines is dit een middelmatig album. Wellicht is die vergelijking niet helemaal eerlijk, maar dat is het laatste Chilli Funk album dat wij ooit bespraken (in 2003). “Blessings” bevat veel vocale inbreng en overtuigd zeker, maar van een echte topper kunnen we helaas niet spreken.

 

Cijfer: 7,5

  (AD)

 

 

Rue Du Soleil: “Essential Feelings” (Café del Mar Music)

 Genre: Downtempo/ Chill-Out/ (Deep) House

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Astral Music

 Rue Du Soleil, bestaande uit Dragan Jakovljevic, Yavuz Uslu, Alfonso Bianco en Claudio Montuori, is toe aan haar tweede album op Café del Mar Music. “Essential Feelings” was al een track op het eerste album “Dreaming Of…” uit 2003. Deze titeltrack is nu in vocale nieuwe versie opnieuw te bewonderen op dit album. Op “Essential Feelings” staan 13 sfeerkrakers, zoals je ze gewend bent geraakt van deze formatie. Diverse titels zoals “Manush”, “La Francaise”, “In My Heart” en “Estonia” hoorden we al eerder op de diverse Café del Mar compilaties in de afgelopen jaren. Deze sound is gezellig, prettig in het gehoor liggend, maar niet spectaculair genoeg om een echte hoge beoordeling te ontvangen.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Mark de Clive-Lowe: “Tide’s Arising” (ABB Soul/ ABB Records)

 Genre: Broken Beats/ Deep-House/ Nu-Soul

Bron: CD

Datum: 10/2005

 Eindelijk in ons bezit: het tweede album van onze held Mark de Clive-Lowe! Zijn debuut “Six Degrees” uit 2000 bleek een instant classic en pas geleden compileerde DJ Maestro nog de track “Restless” van dat album! Deze opvolger stamt al uit 2004, maar konden wij onmogelijk onbesproken houden. Op het album, dat met een ijzersterke introductie begint, werken namen als Capitol A, Bembé Segué en Abdul Shyllon mee. Bij dit album denk je direct terug aan de fraaie albums van Nathan Haines, want de sound heeft er vrij veel weg van! De muziek op dit album is van bijzonder goede kwaliteit en wordt gedraaid door de grootste eclectic DJ’s worldwide. Het is muziek die raakvlakken heeft met soul, funk, jazz, house en hip-hop. Divers, maar altijd vol warmte en emotie! Vocaal gezien uitermate sterk!

 

Cijfer: 8,5  

(AD)

 

Morcheeba: “The Antidote” (The Echo Label)

 Genre: Pop/ Trip-Hop/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Morcheeba is terug met haar 5e album (wanneer we “Parts Of The Process” meetellen). Was Morcheeba niet gestopt? Ja is het antwoord, maar de formatie heeft een nieuwe start gemaakt met een nieuwe zangeres. De sublieme Skye Edwards is vervangen door het scherpe stemgeluid van Daisy Martey. De stem past uitstekend bij de Morcheeba sound, maar toch is het even wennen voor de liefhebbers (en dat zijn wij!). De sound is toch weer erg herkenbaar en bevat een combinatie van pop, downtempo en trip-hop sounds. “Wonders Never Cease” en “Lighten Up” zijn inmiddels uit als single, maar wij vinden de symfonische, filmische klanken in “Everybody Loves A Loser” ijzersterk. In diezelfde track zit ook een puik stukje drumwerk! Het niveau van het eerdere werk van Morcheeba wordt behaald, al zullen er best mensen struikelen over de nieuwe vocaliste die een scherpere, maar loepzuivere stem bezit. Kijk op www.morcheeba.co.uk voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5 

(AD)

 

 

Stereo MC’s: “Paradise” (Graffiti Recordings)

 Genre: Hip-Hop/ Pop/ Funk

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 De Britse ‘hip-hop meets pop & funk’ band Stereo MC’s is al sinds begin jaren 90 een fenomeen. Helaas vielen ze een aantal jaren geleden hard van hun voetstuk na een tegenvallend album in 2001. Na die tijd werd alleen nog een ‘best of’ album uitgebracht. Rob Birch en Nick Hallam vormen nog steeds de harde kern van de groep, die nu terug is met een prettig nieuw album op hun eigen Graffiti label. De eigenwijze sound is nog steeds onderscheidend en houdt ergens het midden tussen hip-hop, pop en funk. De eigen cocktail van stromingen zorgt voor aantrekkelijke liedjes, maar echte uitschieters kunnen wij niet ontdekken op “Paradise”. Een gemiddelde release derhalve.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “Solid Steel Presents Bonobo” (Ninja Tune)

 Genre: Funky Breakbeats/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Simon Green aka Bonobo geldt als één van de grootste troeven van het Ninja Tune label. Zijn albums waren formidabel en de recente “Live Sessions” single werd ook goed beoordeeld. Op deze mix voor Solid Steel laat Simon Green horen een verfijnde smaak te hebben; iets dat wij niet vreemd vinden als we zijn muzikale ‘output’ beluisteren. In 19 tracks worden wij volledig overtuigd van Bonobo’s DJ kwaliteiten en dan vooral op het onderdeel platenkeus! Een puntgave mix met diverse eigen producties en namen als Amon Tobin, Karminsky Experience, Super Numeri, Trouble Man en Jazz Juice, zorgt voor een hoge beoordeling van onze kant.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “House Of Om - Groove Junkies” (Om Records)

 Genre: Grooves/ (Deep) House

Bron: 2-CD

Datum: 10/2005

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 In de, inmiddels bekende, “House Of Om” serie is hier een nieuw deel (2-CD) verzorgd door de Groove Junkies. Achter deze naam gaan DJ’s/ producers Evan Landes en Chico Bennett schuil. De 2 schijfjes puilen uit van de lekkere grooves, soulful house en deep-house, soms ook met de nodige latin tinten. De disks geven een DJ set weer zoals je die gedurende een ‘night out’ zou kunnen horen van deze heren. Op de tracklist staan grote namen als Kenny Bobien, S.U.M.O., DJ Spen, Ian Carey, Blaze, Jamie Lewis, Kerri Chandler en Sandy Rivera. Kortom: een sterk opgebouwde DJ set met heerlijke zomerse muziek, die ook in deze periode van het jaar heerlijk is om naar te luisteren!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Dutch Rare Groove” (Supertracks Records)

 Genre: Rare Grooves/ Soul/ Funk/ Jazz

Bron: 2-CD

Datum: 10/2005

Distributie: Supertracks (www.supertracks.nl) 

“Dutch Rare Groove” is een compilatie concept dat 23 ouderwetse soul-funk-jazz (fusion) tracks verzameld op 1 disk, aangevuld door herinterpretaties van C-Mon & Kypski (“Dutch Rare Food” genaamd). De namen zullen je over het algemeen niet veel zeggen op deze compilatie, maar dat het lekker weg luistert, mag geen geheim zijn. De muziek komt uit de jaren 60 en 70 (met één uitzondering uit 1980). De eigentijdse draai die C-Mon & Kypski aan de muziek geven is indrukwekkend en werkt wonderbaarlijk goed. Hun ‘skills’ staan sowieso niet ter discussie en dit project is geen uitzondering!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Ziriguiboom - The Now Sound Of Brazil 2” (Ziriguiboom)

 Genre: Brazilian Jazz/ Samba/ Bossa Nova/ Pop

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Coast To Coast

 Het tweede ‘Now Sound’ deel bevat wederom het beste uit de Ziriguiboom stal. Het label staat hoog in onze ranking en dat heeft alles te maken met de uitstekende kwaliteit van de muzikale output. De 14 tracks op deel 2 komen van artiesten als Zuco 103, DJ Dolores, Celso Fonseca, Cibelle, Bossacucanova en Bebel Gilberto, Apollo Nove, die her en der ook een remix verzorgen of geremixt worden door partijen als Thievery Corporation en Tom Middleton. Door de torenhoge kwaliteit en 4 exclusieve tracks, is dit een niet te missen item die tijdelijk te winnen is op deze site.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Various: “Fuse Presents Joris Voorn” (Music Man/ N.E.W.S.)

 Genre: House/ Minimal/ Techno

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Joris Voorn is zonder twijfel het grootste techno talent dat ons land in de laatste paar jaar heeft voortgebracht. We hebben dan ook uitgekeken naar deze mix CD van de Nederlander. Hij begint redelijk relaxed met minimal house en bouwt op via reguliere house en Chicago invloeden naar techno. Onderweg horen we veel goed geproduceerde, (redelijk) melodische en dansbare tracks. Hij gebruikt slechts een beperkt aan eigen tracks en combineert nieuw met oud werk (denk aan Lil’ Louis met “French Kiss”). Na dik 30 platen voorbij te hebben horen schieten worden wij wederom erg vrolijk van deze talentvolle producer/ DJ! Beste nieuwe track: G Flame & Henk: “Stand Up”, wat een episch avontuur!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Skalpel: “Konfusion” (Ninja Tune)

 Genre: Nu-Jazz/ Fusion

Bron: 2-CD

Datum: 10/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Het Poolse DJ duo Skalpel, bestaande uit Marcin Cichy en Igor Pudlo, debuteerde in 2004 op het Ninja Tune label met een titelloos album. Op die langspeler stond onder andere de topper “1958”, welke ook als single verscheen. Nu is er het tweede album van de mannen uit Warschau. De eerste disk bevat het nieuwe album en het tweede schijfje bevat remixen en wat additioneel werk. Op “Konfusion” staan van die typische ouderwetse jazzy tracks, veelal verwijzend naar de Poolse jazz uit de jaren 60 en 70. De sound wordt echter eigentijds gepresenteerd met ingetogen, maar trippy beats.

 

Cijfer: 8

 (AD)    

 

 

Apollo Nove: “Res Inexplicata Volans” (Ziriguiboom/ Crammed)

 Genre: Brazilian Jazz/ Samba/ Experimental

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Coast To Coast

 Apollo Nove is een fijne nieuwe act op Ziriguiboom. Deze jonge producer, muzikant en zanger uit São Paulo was ook al verantwoordelijk voor de productie van het Cibelle’s sublieme eerste album. Cibelle zingt overigens ook op 3 tracks van dit album mee! Naast de vocalen van Cibelle en Apollo Nove, zingen ook Tita Lima, Céu, Seu Jorge, Holly en Fred 04 mee op dit uitstekende album! Wat direct opvalt is de grote mate van lekkere pakkende deuntjes. Het doet ons qua melodieuze inbreng wat denken aan de muziek van Suba (helaas overleden) en Bebel Gilberto. Vocaal gezien wordt er in zowel Braziliaans als Engels gezongen. Het album wordt afgeschoten met twee ijzersterke tracks; te weten “Mr. Right Now” (vocalen: Cibelle) en “Traz Um Alivio” (vocalen: Tita Lima). Daarna zakt het muzikaal een beetje in, maar wordt de draad weer goed opgepakt bij track 5. Het experimentele karakter zorgt voor een extra dimensie aan het album. Horen we bij tracks 6 tot en met 8 niet  subtiele vleugjes Air voorbij komen? Heel toevallig misschien, maar de CD is afgemixt in Parijs door Yann Arnaud (de geluidstechnicus van Air). Conclusie: een album dat heerlijk luisterbaar is en aansluiting vind met de beste releases van het label! Kijk op www.ziriguiboom.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Freeland: “Now & Them” (Marine Parade)

 Genre: Breaks/ Downtempo/ Hip-Hop/ Pop

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Op Adam Freeland’s eigen Marine Parade label, verscheen in 2003 dit album. We kregen het album kort geleden pas in ons bezit en een review is alsnog op zijn plaats. Freeland is één van de vaandeldragers van de zogenaamde nu-skool breaks stroming. Op “Now & Then” staan 10 prima tracks. De downtempo en midtempo breaks van Freeland zijn boeiend om te beluisteren, al missen we echte uitschieters op het album. De breaks worden aangekleed met invloeden uit de pop/ rock en hip-hop. Opener “We Want Your Soul” is een bescheiden hitje geweest, maar wij luisteren het liefst naar de tracks “Burn The Clock” en “Big Wednesday”.

 

Cijfer: 7 

(AD)

 

Super Numeri: “The Welcome Table” (Ninja Tune)

 Genre: Retro Pop/ Funk/ Jazz/ Downtempo/ Experimental

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: PIAS (www.pias.com)

 Zo dan: dit is weer een heel vaag, maar heerlijk album op Ninja Tune. Super Numeri brengt muziek waarbij je heerlijk kunt gaan hangen in je stoel. In 2003 brachten ze hun debuutalbum “Great Aviaries” uit (ook via Ninja Tune). Het gezelschap uit Liverpool brengt funk, jazz, retro pop en elektronica invloeden. Deze experimentele cocktail past weer helemaal in het Ninja Tune straatje. Op het album staan 7 tracks, waarvan de opener ruim 24! minuten duurt. De melodische, sfeervolle, langgerekte tracks moet je rustig beluisteren en ontdekken, maar kwaliteit is het zeker! Let op: de releasedatum is pas op 28 november 2005. Kijk op www.ninjatune.net voor meer informatie.

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Various: “Lüftkastellet 3: Restaurant - Bar” (Music For Dreams)

 Genre: Downtempo/ Elektronica/ (Deep) House/ Dub

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Kenneth Bager stelt voor de derde keer een “Lüftkastellet” compilatie samen voor het Music For Dreams label. Op de tracklist staan lekkere downtempo tracks met ‘poppy’ of elektronica invloeden. Ook de ‘dubby’ sound wordt dikwijls opgegooid. Met artiesten als Emiliana Torrini (onder andere bekend als vocaliste van de Thievery Corporation’s track “Until The Morning”), Mylo, Shantel, Thievery Corporation feat. David Byrne (in een Louie Vega mix) en Laid Back is dit een compilatie om zeker bij stil te staan! Check deze disk opzeker wanneer je hem tegenkomt in je gespecialiseerde platenzaak. Jammer dat de opname/ mastering nogal ondermaats is. Kijk op www.musicfordream.dk voor meer informatie.

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Various: “Hit The Rhodes Jack” (Brown Sugar Rec.)

 Genre: (Brazilian) Jazz/ Funk/ Soul

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: ZYX Music

 Michael Möhring, samensteller van deze verzamelaar, heeft uitstekend werk afgeleverd. Op deze ‘tribute to the Fender Rhodes electric piano’ compilatie staan tracks uit de 70’s, die zo lekker in het gehoor liggen, dat je deze CD blijft opzetten! Voor vele muziekliefhebbers zal de Fender Rhodes het favoriete toetsengeluid zijn en wij vormen geen uitzondering. De klank van deze elektrische piano zorgt voor zoveel warmte, dat de populariteit snel verklaard is. Op deze diverse en briljante compilatie staat muziek van artiesten als David Axelrod, Eddie Henderson feat. Herbie Hancock, Kool & The Gang, Roy Ayers en Ramsey Lewis. In 17 tracks wordt je zonder enkele moeite overtuigd van de kracht van de soul, funk en jazz sound waarbij de Fender Rhodes een rol speelt! Conclusie: topper die je in je bezit moet hebben! Kijk op www.zyxmusic.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

Benjamin Herman: “The Itch” (Dox Records)

 Genre: Jazz/ Fusion

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Coast To Coast

 Benjamin Herman (alto saxophone) wordt op dit album bijgestaan door Ernst Glerum (double bass), Anton Goudsmit (guitar) en Han Bennink (snare drum). Het gezelschap brengt jazz met hier en daar wat Dixieland baslijnen. Het is geïmproviseerde jazz en dat is een sound waar je van moet houden. De 10 tracks op “The Itch” zijn muzikaal formidabel en bieden genoeg luisterplezier voor de doorgewinterde jazzliefhebber.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Herbie Hancock: “Possibilities” (Herbie Hancock Music/ WEA)

 Genre: (Nu) Jazz/ Jazz-Pop/ Latin Jazz

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Warner Music 

Afgelopen weken vielen diverse tracks al enorm op wanneer je naar Arrow Jazz FM luisterde. Zo klonk daar een sublieme nieuwe versie van “I Just Called To Say I Love You” (origineel door Stevie Wonder). Bij navraag bleek het grootheid Herbie Hancock te zijn die een nieuw album uit heeft gebracht. “Possibilities” is een jazz-pop album, waarbij de samenwerking is aangegaan met grote artiesten als Sting, Annie Lennox, Paul Simon, Santana en meer recente hitmachines als John Mayer, Joss Stone en Christina Aguilera. Piano virtuoos Hancock voorziet al het materiaal (soms covers) van strak piano- en keyboardspel. De ingetogen tracks zijn heerlijk voor op zondagmiddag (chill out moment), maar zal hoogstwaarschijnlijk ook goed vallen bij het poppubliek en de algemene jazz liefhebber. Beste track: veruit de re-work van “I Just Called To Say I Love You” met de stijlvolle vocalen van Raul Midón (die we kennen van Louie Vega’s ‘Elements Of Life’ album). Vooral de instrumentale (lange) staart van de re-work bezorgd je kippenvel (na een minuut of drie). Tijdens deze climax speelt de originele uitvoerder Stevie Wonder mondharmonica over schitterende stringpartijen (keyboard) en een piano solo. Wat een spectaculaire track! Kijk op www.herbiehancock.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5 

(AD)

 

 

Various: “Supernatural Funky Musique 3” (United Recordings)

 Genre: Funk/ Nu-Jazz/ (Abstract) Hip-Hop/ Broken Beats/ (Deep) House

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: United Recordings

 Na het onlangs voor de tweede maal (met succes) georganiseerde Supernatural Festival, is hier het derde compilatie project van de organisatie. Resident DJ’s en drijvende krachten achter de organisatie Brownie en Svendex deden wederom de trackselectie. Op deel 3 vinden we een bont gezelschap van artiesten van naam uit verschillende genres. Uiteraard zijn de funky tunes weer aanwezig, maar wel aangevuld met nu-jazz, latin, broken beats, (deep) house, abstract hip-hop en meer. Helaas valt de tracklist een beetje tegen. Waar deel 2 voor een spontane lach op je gezicht zorgde, haalt deel 3 dat niveau niet. De sublieme track van The Jazzinvaders (productie waaraan Phil Martin meewerkte) en de Gerardo Frisina remix voor Combo Moderna’s “Ghetto Stomp” (net als The Jazzinvaders track uitgebracht op het Social Beats label) maken een hoop goed, maar zijn de enige twee uitbundige hoogtepunten van deze compilatie. De al wat oudere remix van DJ Spinna voor Shirley Bassey mag als bekend worden verondersteld en overtuigd nu niet en destijds ook al niet. Een mindere plaat van deze sublieme DJ/ producer (één van de hoogtepunten op het festival) uit de US. Het overige materiaal van Kraak & Smaak, Recloose, Quantic Soul Orchestra, Belladonna en DJ Format is leuk genoeg om te kunnen boeien, maar zorgt niet voor een jubelstemming. Kortom: een gemiddelde compilatie met een paar bijzonder goede tracks. Check www.supernatural.nu voor de komende feesten van de organisatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Mark Norman: “Synchronicity” (Magik Muzik/ Black Hole)

 Genre: Trance

Bron: 2-CD

Datum: 10/2005

Distributie: Rough Trade 

Het DJ/ producer duo Mark Norman, bestaande uit Mark de Jong en Norman Lenden, timmert al een paar jaar stevig aan de weg en dat wordt nu bekroond met hun eerste album! Ze komen direct met een 2-CD release: het oorspronkelijke album (disk 1) en een DJ mix door de heren (disk 2). Op de eerste disk staat het meer recente werk; een stuwende trancesound waarmee de heren momenteel zaal na zaal uit hun voegen laten barsten. Opvallend zijn de melodieën van het duo, welke wij als origineel en creatief betitelen (denk aan “False Vegas”). Op disk 2 is het een mix waarbij ook ouder werk zoals het prachtige ”Return 2 Eden” en “Total Seduction” (uit hun BPM Dance/ Silver Premium periode) voorbij komt. Een leuk album dat kwaliteitstrance presenteert!

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

Evil Nine: “You Can Be Special Too” (Marine Parade)

 Genre: Breaks/ Hip-Hop/ Pop

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Ook Evil Nine, bestaande uit Tom Beaufoy en Pat Pardy, bracht in de zomer van 2004 dit puike album uit, dat wij graag nog eens onder de aandacht willen brengen. Na een aantal single releases was de formatie klaar voor een album release. De combinatie van breaks met hip-hop, pop en rock heeft een vernieuwende werking. De openingstrack “Crooked” (met Aesop Rock) roepen wij als winnaar van het album uit. Deze track verscheen ook al eens als single en heeft naast de ijzersterke opbouw een climax met kristalheldere synths die je zullen boeien! Ook de Freestyle track “Snack Bar Lounge” spreekt aan door de feilloze scratches, het thema en de strakke beats.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Mojado: “Arena” (Magik Muzik/ Black Hole)

 Genre: Tech-Trance

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Rough Trade

 Mojado, bestaande uit Dimitri Andreas en Sam Paquet (Mr. Sam), hebben voor de release van dit album al een aantal singles via Black Hole uitgebracht. De zogenaamde tech-trance sound van het duo ligt goed bij het publiek en een album release kon niet uitblijven. De combinatie van techno, trance en latin klanken werkt verbluffend goed in de clubs en betekend ook een verbreding qua sound in de uitgebreide Black Hole stal, die met alle respect toch vooral trance voortbrengt. Conclusie: dit is een album dat je even moeten voorbeluisteren, maar je als avontuurlijke trance liefhebber zeker zal aanspreken.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

How 2 Be: “How To Be Enlightened In 48 Hours” (Dox Records)

 Genre: Jazz/ World Music/ Deep-House/ Downtempo/ Drum & Bass

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Coast To Coast

 How 2 Be is een gezelschap van 6 man (Wiboud Burkens, Ben van den Dungen, Eric Hoeke, Michael Varekamp, Ed Verhoeff en Jeroen Vierdag) dat naast de basisbezetting nog wordt ondersteund door 5 special guests. Op het album staan vooral ingetogen jazzy downtempo tracks met ‘world’ invloeden, maar ook staan er drum & bass achtige ritmes op dit meesterwerkje! Het is een hele subtiele fusie die je al bij de eerste beluistering zal boeien! Het is net alsof je naar een rustige variant van de Praful sound zit te luisteren. Vooral de track “Dhanashree” boeit ons de complete 10 minuten! Kijk op www.how2be.info voor meer informatie.

 

Cijfer: 8,5

 (AD)

 

 

The Superimposers: “The Superimposers” (Stereo Deluxe)

 Genre: Downtempo/ Pop

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 The Superimposers brengen een verrassende sound op het Stereo Deluxe label, dat wij vooral kennen van sterke downtempo/ lounge releases. Op het titelloze album van The Superimposers staan 9 tracks die te omschrijven zijn als downtempo poptracks met mannelijke vocalen. De popsound is voorzien van een retro tint (ook soul en funk). Vooral die retro tint maakt dit album een onmisbaar juweel in je Stereo Deluxe collectie. Denk qua retro sound aan General Electrics, maar dan een lichtere variant zonder krakende elektronica. Door de korte tracks is het album voorbij voordat je er erg in hebt, maar je wilt dan ook zeker de repeat button indrukken! Beste track: “Heavy Sigh”. Kijk op www.stereodeluxe.com voor meer informatie.

 

Cijfer: 8 

(AD)

 

 

Roachford: “Word Of Mouth” (Peppermint Jam Records)

 Genre: Soul/ Pop

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: SPV Distribution

 Roachford scoorde in de jaren 80 een aantal top 40 hits, waaraan hij geen vervolg kon geven. Nu is hij terug met een nieuw album voor het Duitse house (and more) label Peppermint Jam (denk aan Mousse T. en Boris Dlogosch). De meeslepende combinatie van soul, pop en wat funk invloeden is niet verdwenen, maar de hitgevoeligheid van de tracks zijn wel beduidend minder. Op 3FM werd onlangs een aantal keer de track “River Of Love” gespeeld, maar een echte hit zal dit nooit worden. Ook de overige tracks op het album zijn prima beluisterbaar, maar is meer geschikt als gezellige achtergrondmuziek. Een prima album derhalve!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Hiram Bullock: “Too Funky 2 Ignore” (BHM/ ZYX Music)

 Genre: Funk/ Soul/ Jazz

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: ZYX Music

 Onlangs verscheen het album “Too Funky 2 Ignore” van Hiram Bullock via het BHM label. Hiram Bullock brengt een dansbare mix van funk, rock, latin, soul en jazz. De groovy songs werken verfrissend en zullen veel liefhebbers van dansbare muziek doen genieten. Naast de goede zangpartijen (soms meerdere vocalisten) en muzikale invulling (instrumenten) is het gewoon een aanstekelijke ‘poppy’ sound met een eigen gezicht. Een toprelease! BHM blijkt een uiterst divers en kwalitatief hoogstaand label dat blijft verbazen met haar releases!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “The Remixes Vol. 6 - Chemical Brothers” (Disky Dance)

Genre: Chemical Beats/ Big Beat/ Breaks

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Astral Music

 Deel 6 van “The Remixes” bevat remixes van The Chemical Brothers. Deze succesformatie begon ooit als The Dust Brothers en nestelde zich in de jaren 90 tussen alle gevestigde namen op dance gebied en bleek een live act die ook op de popfestivals zou scoren! Hun ‘chemical sound’ zou een genre teweeg gaan brengen, Chemical Beats genaamd; een subgenre van de nu-skool breaks. Tom Rowlands en Ed Simons maken nog steeds muziek en scoorden niet al te lang geleden een hitje met de track “Galvanize”. Op dit overzicht horen we remixen voor The Prodigy, The Charlatans, Kylie Minogue, Primal Scream, Bomb The Bass en Method Man. Hun typerende chemical beats, big beat en breaks sound is uitstekend doorvertaald op het bronmateriaal en we vinden weinig slechte tracks op deze compilatie. Een aanrader!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “The Remixes Vol. 5 - François Kevorkian” (Disky Dance)

 Genre: Electro/ Pop/ House

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Astral Music

 Op deel 5 uit de door Rob Boskamp samengestelde remix compilaties is het François Kevorkian wiens remix werk wordt opgesomd. Wat krijg je? Een rits aan hits en hitjes waarvoor Kevorkian remixes maakte in de jaren 80 en 90. Denk daarbij aan muziek voor Depeche Mode, Yazoo, The Cure, Underworld, Moloko en Erasure. Een prima overzicht met een brede diversiteit aan stijlen, maar jammer genoeg geen echte uitschieters. Beste track: de remix voor Underworld’s “Jumbo”.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Various: “The Remixes Vol. 4 - Olav Basoski” (Disky Dance)

 Genre: (Funky) House/ Latin-House

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Astral Music

 Olav Basoski is één van de producers die mee heeft geholpen om house bij een groter publiek te krijgen. Met zijn releases als 6 Bells All was hij er begin jaren 90 als de kippen bij. Zijn werk voor het Work label (soms ook samen met Erick-E) bleek uiterst succesvol in de clubs en bracht hem tot in de major league van producers. Op deze remix verzamelaar horen we puntgave tracks voorbij komen van onder andere Robin S., Mighty Dub Katz, Kadoc en First Choice. Helaas is niet al het materiaal even sterk, waardoor we qua beoordeling niet al te enthousiast zijn. 

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Rubin Steiner: “Drum Major” (Sushi/ Mr. Bongo)

 Genre: Nu-Jazz/ Abstract Hip-Hop/ Experimental

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Coast To Coast

 In 1989 kon je Frédérick Landier (Rubin Steiner) vaak thuis aantreffen, terwijl hij tapes van de Dead Kennedy’s, Rapeman, Cult Hero, Mule, The Pixies, Nirvana, Sterolab en Fugazi aan het opnemen was voor zijn schoolgenoten. Rubin’s passie voor hardcore en compromisloze, onverwachte genres bracht hem op natuurlijke wijze zendtijd op een lokaal radio station (Radio Béton), waar hij een programma presenteerde, genaamd Nuisance Sonores (Sound Nuisances). Toen was het nog maar een kick flip van de microfoon naar de pen en in de jaren negentig was hij redacteur van de meest briljante, ongewone fanzine Le Stéréophile. In 1998 produceerde hij “Lo-Fi Nu Jazz”, een compacte, zelfgeproduceerde, inventieve, innovatieve plaat die de kiem was van Rubin’s vakmanschap en talent. Een kleinschalig experiment dat klonk als een meesterwerk. In 2003 werd een track (“Guitarlandia” genaamd) bewerkt door diverse vooraanstaande remixers van het Ninja Tune label. Dit bracht hem internationale status en versterkte zijn reputatie in Frankrijk. “Drum Major” vereiste een radicale stage set-up in de vorm van de Neue Band, een collectief van getalenteerde grappenmakers in een strakke formatie: Rubin (sampler, laptop, gitaar en vocalen), Boogers (drums, speelgoed synthesizer), Oliv’yeah Claveau (trombone) en Sylvestre Perrusson (die zijn contrabas verruilde voor een basgitaar). Deze line-up geeft een gloeiend punk-rock effect, met hartstochtelijke jazz-exotica en een niet te stoppen dansbare elektronische hip-hop twist aan de nieuwe nummers.

 

Cijfer: 7,5 

(AD)

 

 

Mambotur: “Al Frente” (Multicolor Recordings)

 Genre: Latinotronics

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Lowlands Distribution

 Mambotur bestaat uit Argenis Brito (bekend van Señor Coconut) en Pier Bucci. Deze heren brengen een sound die ze zelf ‘latinotronics’ noemen. Op zich een treffende benaming voor hun muziek, want in de latin sound klinkt soms minimal/ click-house door, dan weer elektronica en op andere momenten weer meer downtempo door. Op het album “Al Frente” staan aanstekelijke tracks die je zonder moeite zullen weten te boeien. Helaas missen we de echte uitschieters. Alleen al voor de originele combinatie van stijlen, dus gedurfde sound, verdiend dit album een positieve beoordeling. Kijk op www.multicolor-recordings.de voor meer informatie.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

The Mothers: “Township Sessions” (Mr. Bongo)

 Genre: World Music/ Downtempo

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Coast To Coast

 Philani is een gemeenschapsorganisatie die zich bezig houdt met kindergezondheid en voedselvoorziening en werkzaam is in de ‘townships’ en gebieden waar mensen zich illegaal hebben gevestigd in Kaapstad, Zuid-Afrika. Armoede, werkeloosheid en geweld zijn hier aan de orde van de dag. Het is een onafhankelijke non-profit organisatie, die in 1980 is opgericht als initiatief van de vrouwelijke welzijnswerkers in Crossroads. Het Philani Nutrition Project is bedoeld om het recht van ieder kind op goed voedsel en gezondheidszorg te beschermen, in gemeenschappen waar ondervoede kinderen en behoeftige moeders het kwetsbaarst zijn. De Philani Mothers vormden in 1986 een koor en hebben sinds die tijd een aantal nummers opgenomen met boodschappen over gezondheid en voedsel, geschreven en gezongen in Xhosa. Het concept is ontwikkeld door Peter Raeburn, een producer uit Londen. Hij vroeg een kleine groep getalenteerde muzikanten, die vervolgens een eigen productie creëerde. De essentie van Philani is communicatie: communicatie tussen de centra en hun gemeenschappen en nu de communicatie tussen The Mothers en hun publiek. In deze mixen is het vrouwengezang in een Urban productie verwerkt, waarmee een cross-culturele fusie van muziek, educatie en bewustmaking wordt gecreëerd en een frisse blik op de traditionele stemmen van Kaapstad. Participerende artiesten zijn onder andere Nitin Sawhney, Zero 7, Layo & Bushwacka!, Faze Action en Kid Loco.

 

Cijfer: 7

 (AD)

 

 

Novalima: “Afro” (Mr. Bongo)

 Genre: Afro-Beat/ House

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Coast To Coast

 Novalima is een gezelschap van 4 producers, die oorspronkelijk uit Lima komen. Ze brengen een unieke sound van afrobeat met her en der house invloeden. Gekrulde ritmes worden voorzien van eigentijdse beats en fraaie keyboards. Door deze combinatie van moderne afro-sounds met vocalen, denken we direct aan Europese producers als Meitz en Trüby Trio die soortgelijke muziek brengen. Ook een vergelijking met de afro-house releases van Masters At Work is niet ver gezocht. De tracks “Machete” en “Alcajazz” spreken ons het meeste aan, maar zijn slechts enkele parels op dit fraaie album op Mr. Bongo! Een aanrader voor de avontuurlijke muziekliefhebber.

 

Cijfer: 8

 (AD)

 

 

N’Dambi: “Tunin Up & Cosignin” (Cheeky-I Productions)

 Genre: Soul

Bron: 2-CD

Datum: 10/2005

 Soul zangeres N’Dambi viel ons een aantal jaar geleden al op met de track “Call Me”. Een track die we ook terugvinden op dit 2-CD album uit 2001/ 2002. We kregen via het management een kopie in ons bezit en willen deze zangeres alsnog onder de aandacht brengen. N’Dambi heeft een uiterst prettige stem, al zijn een aantal tracks op dit dubbel album veel te druk qua vocalen. De soulful tracks, die hier en daar als live opnames klinken, zijn kwalitatief heel goed en zijn vergelijkbaar met de sounds van Jill Scott, Angie Stone, Kindred The Family Soul en Erykah Badu (niet de minste namen).

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Marco V: “200V” (Be Yourself Music)

 Genre: Tech-Trance/ (Progressive) House

Bron: CD/ DVD

Datum: 10/2005

Distributie: Astral Music

 Marco Verkuijlen en Benjamin Kuijten zijn als duo onafscheidelijk en hebben met het album “200V” (onder de Marco V alias) een nieuwe troefkaart in handen. Dit tweede album onder de Marco V noemer bevat een CD (met het album in audio) en een bonus DVD met diverse mogelijkheden zoals de live set van Marco V op Sensation White 2005, diverse video clips en meer. De audio disk bevat 13 sterke tracks in die kenmerkende tech-trance sound, waarmee Marco V internationaal hoge ogen gooit, maar dan ook aangekleed met pop en electro-elementen. De combinatie van de basslines en vocals tijdens diverse tracks doet ons denken aan een nieuwe versie van Underworld. De poppy house sound wordt her en der afgewisseld met iets compleet anders. De op breakbeats gebaseerde zweeftrack “New Dawn” is een voorbeeld van de diversiteit op dit album. Ook de hits “Automanual” en “C:\del.*mp3” zijn niet vergeten!

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Markus Schulz: “Without You Near” (Armada Music)

 Genre: (Progressive) Trance/ Breaks

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Astral Music

 Markus Schulz eindigde in 2004 op een respectabele 32e positie in de DJ Mag Top 100. Nu is er zijn debuutalbum op Armada. Zijn progressive trance sound wordt altijd omschreven als eigenzinnig doordat in zijn productie een house vibe doorklinkt. Dit is een kenmerk waarmee Markus Schulz zich onderscheid van de moordende concurrentie. We horen dit zelf niet zo terug in de muziek, maar de kwaliteit is daar! Zijn producties op “Without You Near” klinken als een klok en gaan niet snel vervelen. Met gastrollen voor onder andere Airwave, Interstate, Gabriel & Dresden, Anita Kelsey en Elevation is dit een divers album dat zich kan meten met de top in dit genre. De track “First Time”, met vocals van Anita Kelsey, is onze persoonlijke favoriet.

 

Cijfer: 7,5

 (AD)

 

 

Various: “Trance: The Ultimate Collection 2005-3” (Sony BMG)

  Genre: Trance

Bron: 2-CD  

Datum: 10/2005

Distributie: Sony BMG  

Het derde overzicht in 2005 uit de bekende trance serie is een feit. Alleen de grootste namen op het gebied van de trance komen aan bod. Dit betekend dat er veel ruimte is voor Nederlandse tracks. Echt spannend wordt het nergens, maar zie dit soort compilaties puur als een mogelijkheid voor het up-to-date houden van je collectie. Enkele namen op de tracklist: Armin van Buuren, Ferry Corsten (ook als System F), Marco V, Ron van den Beuken, Randy Katana, Mark Norman, Marcel Woods, Cor Fijneman, Jochen Miller en DJ Scot Project.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Various: “Hard-Dance: The Ultimate Collection 2005-3” (Sony BMG)

  Genre: Hard-Trance/ Hardstyle

Bron: 2-CD

Datum: 10/2005

Distributie: Sony BMG  

Ook op het gebied van de hardere dance stromingen wordt je middels deze 2-CD bijgepraat over de stand van zaken. Ook hier horen we veel Nederlanse producties voorbij komen. De productiviteit op het gebied van de trance en hard-dance is enorm en zorgt ervoor dat er een paar keer per jaar een verantwoord overzicht uitgebracht kan worden voor de liefhebber. Bijdragen van The Prophet, Zany, Pavo, Max B. Grant, Deepack, Da Bootleggers, DJ Rob en Lock ’n Load zijn slechts enkele voorbeelden uit de 36 tracks die op deze mixcompilatie te vinden zijn.

 

Cijfer: 7  

(AD)  

 

Various: “Superstars - #1 Hits Remixed” (Sony/ BMG)

  Genre: House/ Dance

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Sony/ BMG

  Chartsuccessen in remix vorm beluisteren is altijd wennen, omdat de originele versie voor de grote impact heeft gezorgd. Op deze compilatie vol remixen van #1 hits, treffen we veel middelmatig werk aan. Muziek van artiesten als Alicia Keys, Maroon 5, Britney Spears, Kelly Clarkson, Pink, Duran Duran, Dido, Kelis en Jennifer Lopez worden dansvloer klaar gemaakt met dance beats. Dat niet iedere versie goed uit de verf komt is geen verrassing, maar dat eigenlijk alleen de Hani versie voor Alicia Keys’ “Diary” goed te pruimen is, is toch wel een lichte teleurstelling.

 

Cijfer: 6  

(AD)

 

 

Bukky Leo & Black Egypt: “Afrobeat Visions” (Mr. Bongo)

  Genre: Afro-Beat/ Jazz

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Coast To Coast

  Opgroeiend in Lagos, Nigeria, werd Bukky voor het eerst opgemerkt door de originele afrobeat drummer Tony Allen, toen hij aan het oefenen was op zijn eerste saxofoon. Hij werd meteen ingelijfd in Tony’s net gevormde band. Bukky speelde vervolgens met de grote Fela Kuti, waar de zaadjes van de afrobeat werden gezaaid. Nadat hij enige tijd in de band speelde en onder de invloed van Tony Allen, besloot Bukky zijn eigen weg te volgen met een onderscheidende stijl van jazz en afrobeat. In 1982 leidde deze weg hem naar Londen, waar hij een van de voorlopers van de Acid Jazz scene werd. Een jonge A&R man (de wereldberoemde Gilles Peterson), tekende hem voor het net opgerichte Acid Jazz label. Het laatste hoofdstuk in zijn carrière is een samenwerking met Ben Mitchell. Ben heeft voor artiesten geproduceerd als Terry Callier, Mr. Hermano en Dusty Springfield. Ze ontmoetten elkaar toen Ben het “The Rapping With The Gods” album aan het produceren was met de legendarische Brighton DJ Russ Dewbury. Het album heeft de stem en saxofoon van Bukky op de track “Living Am I Living”. Het resultaat van die ontmoeting is deze CD. Achttien maanden van creativiteit samengevat in dit zelfgetitelde album Black Egypt met een aantal van de beste afrobeat en jazz muzikanten ter wereld.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Gotan Project: “Revancha Del Tango Live” (Ya Basta)

  Genre: Nu-Tango/ World Music

Bron: DVD

Datum: 10/2005

Distributie: Veel Promo

  Gotan Project schoot een aantal jaren geleden naar de top, ten tijde van de zogenaamde lounge en nu-jazz golf. Met hun album “La Revancha Del Tango” scoorde de formatie een regelrechte (trendy) hit in muziekland en verkocht bijna een miljoen exemplaren wereldwijd. We zagen ooit een live optreden van Gotan Project in een plaats nabij Rimini (Italië) en daarin bleek dat het live element erg belangrijk is voor de groep. Nu is er een DVD release waarbij dans, muziek en beeld (musical) verenigd worden. De film werd geschoten door Prisca Lobjoy, die tijdens de live shows over de gehele wereld ‘video performances’ deed. Kortom: een aanrader voor de fans, maar ook voor muziekliefhebbers die openstaan voor een eigentijdse versie van de tango sound. Deze DVD zal vanaf 7 november verkrijgbaar zijn.

 

Cijfer: 8

  (AD)

 

 

Various: “Brazilian Beats DVD” (Mr. Bongo)

  Genre: Brazilian Jazz/ World Music/ Bossa Nova/ Experimental

Bron: DVD

Datum: 10/2005

Distributie: Coast To Coast

  Vanaf nu kun je het “Brazilian Beats gevoel” van Mr. Bongo voor het eerst ook zién, op DVD wel te verstaan. Dit label bestaat inmiddels 15 jaar en vanwege dit heuglijke feit is er een fantastische verzameling samengesteld met muziekvideo’s van een aantal van de favoriete Mr. Bongo artiesten, naast docu-video’s direct uit Brazilië en een overzicht van alle Mr. Bongo releases (met soundclips) sinds het ontstaan. Een ‘must’ voor alle liefhebbers van Mr Bongo en de Brazilian Beats serie! David Buttle, ook wel bekend als Mr. Bongo had dit niet kunnen bedenken toen hij vijftien jaar terug een klein winkeltje begon in de kelder van Daddy Kool’s reggae shop in Berwickstreet. Sinds de jaren ’70 tropicalismo beweging, is de Braziliaanse muziek weer op een van de spannendste momenten in haar geschiedenis beland en de onafhankelijke underground scene is de plek waar het allemaal gebeurt. Met producties die voldoen aan de Europese en Amerikaanse normen, bevinden de Mr. Bongo releases van Marcelo D2 en Seu Jorge (beide geproduceerd door Beastie Boys producer Mario Caldato) zich waarschijnlijk onder de beste albums uit Brazilië van de laatste 20 jaar. De missie van Mr. Bongo is om de enorme rijkdom en verscheidenheid in de hedendaagse Braziliaanse muziek aan een groter publiek te laten horen. De populaire Brazilian Beats serie levert een smaakvolle selectie van zowel oud en nieuw Brazilië. Elke titel van deze serie heeft de beste sounds van de Braziliaanse dansvloer in zich, echte klassiekers in hun genre die een wereldwijde revival ondergaan, naast tracks uit Amerika en de Europese club scene - zo lang ze maar geïnspireerd zijn op Brazil!

 

Cijfer: NVT

  (AD)

 

 

Miss Djax: “Raw” (Djax Records/ United)

  Genre: Techno

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: United Recordings

  De ruige Miss Djax heeft al jarenlang een grote staat van dienst binnen de internationale technoscene. De blondine draait hard; noem het keihard. Met haar rauwe pomptechno met overstuurde, naar hardcore neigende beats, weet zij vele aanhangers voor zich te winnen. Op dit album staan meer dan 10 dansvloerkillers met heftige beats, doordachte percussie en helaas een schaarse inbreng aan melodieën. Door dit feit kunnen we dit album bestempelen als pure partymuziek. Thuis zal dit album minder lekker weg luisteren.

 

Cijfer: 6

  (AD)

 

 

Richie Hawtin: “DE9 - Transitions” (Novamute)

  Genre: Minimal/ Click-House/ House/ Techno

Bron: CD/ DVD

Datum: 10/2005

Distributie: EMI Music

  De wereldberoemde Canadese producer/ DJ Richie Hawtin (beter bekend als Plastikman) is terug met een nieuw album op Novamute. Op “DE9: Transitions” laat hij vooral minimal click-house aan het publiek horen, aangevuld met house en techno invloeden. In totaal staan er 21 tracks op dit album, die voor de liefhebber een welkome aanvulling op de collectie zijn. De inbreng van melodie is net voldoende, al zou een mooie sfeerkraker wel op zijn plaats zijn geweest. De CD wordt geleverd met bijbehorende DVD met een bijna 100 minuten durende mix in 5.1 surround sound.

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Nate Dogg: “Ghetto Preacher And The Prodigal Son” (K-Town Rec.)

  Genre: Hip-Hop/ Swing

Bron: 2-CD

Datum: 10/2005

Distributie: ZYX Music

  Onlangs verscheen er van Nate Dogg 2-CD een bundel van twee albums met eigen producties en ‘samenwerkings’ projecten. Zoetsappige hip-hop and raps worden afgewisseld met kwaliteitstunes waaraan Daz Dillinger, Snoop Dogg, Warren G en Tupac meewerkten. De kwaliteit is nogal wisselend op deze 2-CD, waardoor wij niet echt raad weten met de beoordeling. We denken dat de gemiddelde hip-hop liefhebber deze muziek te flauw vind en niet wegloopt met het aangeboden materiaal op dit product.

 

Cijfer: 5

  (AD)

 

 

Various: “Aangenaam… Jazz” (STEP)

  Genre: Jazz/ Jazz-Pop

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Veel Promo

  Stichting Entertainmentretail Promotion heeft weer een leuke jazzverzamelaar op de markt gebracht voor een lichte prijs. Op deze CD/ DVD, in het kader van de ‘Muziek 10 Daagse’, staan tracks van recent verschenen albums van artiesten zoals Norah Jones, Nicola Conte, Matt Dusk, Trijntje Oosterhuis, Keri Noble, Peter Cincotti en Dee Dee Bridgewater. De “Aangenaam… Jazz” CD en DVD bevatten in totaal 17 reguliere en 12 bonustracks. De bonustracks bestaan uit live beeldmateriaal van Nederlandse optredens die zijn georganiseerd door Stichting Jazz Impuls. Geniet van de easy listening insteek van deze sampler en beluister en bekijk ook eens de CD’s en DVD’s van de artiesten die deze sampler sieren, is het advies!

 

Cijfer: 7

  (AD)

 

 

Nine Horses: “Snow Borne Sorrow” (Samadhisound)

  Genre: Pop/ Downtempo/ Experimental

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: Lowlands Distribution

  Nine Horses, bestaande uit David Sylvian, Steve Jansen en Burnt Friedman, hebben op Sylvain’s eigen label Samadhisound een redelijk album uitgebracht. Op “Snow Borne Sorrow” staan 9 downtempo poptracks met een experimenteel karakter. Het zijn echte liedjes die een filmische jazzsound dragen. De muziek is dromerig en soms wat druilerig. Daarom denken we dat dit album niet door iedereen gewaardeerd zal worden.

 

Cijfer: 6

  (AD)

 

 

Marc Mac: “How About A Game Of Chess?” (ABB Records)

  Genre: (Abstract) Hip-Hop/ Soul/ Broken Beats

Bron: CD

Datum: 10/2005

  Marc Mac is beter bekend als 50% van 4hero en producer van diverse andere succesvolle projecten. Op dit album voor ABB Records laat hij vooral de meer downtempo abstract hip-hop, soul en broken beats tunes horen. Bij beluistering schiet direct het Umod album (productie van Dominic Stanton aka Domu en Bakura), dat vorig jaar via Sonar Kollektiv verscheen, door het hoofd. De lekkere ‘sample based’ tracks werken aanstekelijk en onderstrepen de diversiteit van deze producer. Beste tracks: “Blue Pill”, “Got U In Check” en de tropische broken beats track “Latin Gold”, gebaseerd op de 4hero remix voor Nuyorican Soul. Kortom: een strakke plaat met veel sterke tracks.

 

Cijfer: 8

  (AD)

 

 

Collabs 3000 (Chris Liebing & Speedy J): “Metalism” (Novamute)

  Genre: Techno/ House

Bron: CD

Datum: 10/2005

Distributie: EMI Music  

Na diverse singles onder de Collabs alias, brengt Novamute nu een compleet album uit. De muziek wordt verzorgd door Speedy J en Chris Liebing. Het tweetal brengt een industriële technosound. Het tempo wisselt nogal, maar het stevige karakter is overal terug te horen. De geringe inbreng van melodieën zorgt ervoor dat dit echt zo’n album voor de dansvloer is. Net als het Miss Djax album is dit stevige kost voor de pure technoliefhebber die van ‘loop-driven’ tunes houdt.

 

Cijfer: 6

  (AD)

 


Archief 2005

September 2005

Augustus 2005

April 2005

Juli 2005

Maart 2005

Juni 2005

Februari 2005

Mei 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002