CD recensies

Oktober 2006 

 

  

Various: “Café del Mar - Dreams 4” (Café del Mar Music)

Genre(s): Downtempo/ Chill-Out

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Astral Music

Voor het eerst brengt Café del Mar Music een editie uit de “Dreams” serie als 2-CD op de markt. Dit product heeft weer een prachtig design (zie onder andere de cover hierboven). Het zijn in totaal 28 tracks die we tot ons krijgen. Het materiaal is over het algemeen van een voldoende kwaliteit, maar de ‘CDM chill-out sound’ is toch echt een achterhaalde sound aan het worden. Het is een voordeel dat je van deze sound niet snel genoeg krijgt, want Café del Mar Music is al lang niet meer vernieuwend bezig. Bijdragen van onder andere Blank & Jones, Ohm-G & M. Bussian, La Caina, Rue Du Soleil, DAB (Digital Analog Band), Gelka en Ludvig & Stelar zorgen uiteraard voor voldoende kwaliteit. Toch missen we de echte uitschieters op deze 2-CD. Kijk op www.cafedelmarmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

  

Rich Medina: “Connecting The Dots” (Kindred Spirits)

Genre(s): Nu-Soul/ Hip-Hop/ House

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Rush Hour (www.rushhour.nl)

 Op het debuutalbum van Rich Medina hebben we hier lange tijd zitten wachten. Na zijn briljante tracks met Nathan Haines (uit 2003) en King Britt (tevens uit 2003) stal deze ‘spoken word’ artiest en hip-hop DJ de harten van vele muziekliefhebbers worldwide. Op “Connecting The Dots” speelt Rich Medina subtiel met nu-soul, soulful hip-hop en wat house invloeden. De plaat kent niet veel uitschieters, maar is van een opvallend constant niveau. Als we dan toch het hoogtepunt van de plaat moeten aanwijzen, dan is dat duidelijk “Can’t Hold Back”. Deze midtempo nu-soul plaat zou je zo kunnen draaien in een broken beats set. Ook de hip-hop track “B Boys To Men” is erg de moeite waard. De leuke scratches door Medina zijn niet baanbrekend, maar zeker goed in de muziek verwerkt. Conclusie: dit is een album dat aan de verwachtingen voldoet, maar niet tot de top behoord. Prima debuut.

 

Beoordeling: 8,5

    

Various: “GO!!” (GOGO Music)

 Genre(s): Broken Beats/ House

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Lowlands Distribution (www.lowlands.be)

 Wij volgen de muziek van het altijd betrouwbare GOGO Music label al jaren. Ralf GUM is de drijvende kracht achter dit kwaliteitslabel en selecteerde/ mixte deze CD. De eerste compilatie van het label was al verbluffend sterk en deze nieuwe selectie is zo mogelijk nog fijner! ‘Enjoy more enchanting house music’ luidt de bijtitel! Of deze muziek ook als een omhelzing klinkt? Jazeker! De strakke selectie van smaakvolle broken beats en lichtvoetige (deep) house blijkt een streling voor het oor. Funk, jazz, soul, disco, world music en latin worden allemaal vermengd in de muziek die het label voortbrengt. Onze hoogtepunten op deze compilatie zijn de Simon Grey versie voor “Magic Star” van Roberto De Carlo feat. Joshua en Sugar Beat’s klapper “I’m A Man”. Het overige materiaal is ook voortreffelijk van namen als Ralf GUM en Raw Artistic Soul. Dit is wellicht één van de beste mixcompilaties van 2006! Check it out! Kijk op www.gogo-music.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

  

Various: “LateNightTales By Air” (Azuli)

 Genre(s): (Retro) Pop/ Easy Listening/ (Classical) Chill-Out

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Astral Music

 Air is deze maand (na een afwezigheid van ruim 2 jaar) prominent vertegenwoordigd in onze recensierubriek. Voor Azuli stelden de boys van Air (Nicolas Godin en Jean-Benoît Dunckel) de nieuwste editie (deel 15) binnen de befaamde “LateNightTales” serie samen. Grote namen als Jamiroquai, Groove Armada, Zero 7, Fila Brazillia, Rae & Christian, Nightmares On Wax en The Flaming Lips ging het tweetal voor. Air kent uiteraard haar klassiekers en laat een lekkere diverse, doch rustieke platenkeus horen. Met slechts één eigen track (een track met Alessandro Baricco van het album “City Reading” uit 2004), zijn ze verre van ijdel te noemen. Air trakteert de luisteraar op muziek van onder andere The Cure, Minnie Riperton, The Troggs, Black Sabbath en Sébastien Tellier (wie we ooit in het voorprogramma van Air zagen optreden). Op deze CD hoor je zo nu en dan verwijspunten naar de intieme, melancholische sound van de muziek van Air, maar ondanks dat feit is het gewoon een lekkere compilatie om te beluisteren. Heerlijk rustiek, beheerst en vooral veel goddelijk klankenspellen zijn typerend voor deze compilatie! Kijk op www.azuli.com of www.latenighttales.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

  

Massive Attack: “Collected” (Virgin Records)

 Genre(s): Trip-Hop

Bron: 2-CD/ DVD

Rubriek: 10/2006

Distributie: EMI Music (www.emimusic.nl)

 Ze waren verantwoordelijk voor het ontstaan van het trip-hop genre en hadden een nummer 1 hit met “Unfinished Sympathy” in 1991. We hebben het natuurlijk over Massive Attack. Deze groep rondom Robert ‘3D’ del Naja heeft vanaf begin jaren 90 een indrukwekkende catalogus opgebouwd. In 2003 was het laatste studio album “100th Window” het zoveelste bewijs van de torenhoge kwaliteit die de groep levert. De onderhuidse, diep donkere melodieën en sferen zijn indrukwekkend, uniek en vooral razend knap geschreven en geproduceerd. Op “Collected” krijg je een fraai en verantwoord overzicht van al het moois dat Massive Attack door de jaren bracht. Ook materiaal van de soundtrack “Danny The Dog” wordt je niet onthouden. Uiteraard staan hits en bekende singles als “Safe From Harm”, “Teardrop”, “Unfinished Sympathy”, “Protection” en “Butterfly Caught” allemaal op deze 2-CD, waarvan de 2e disk een dual disk is (ene zijde audio, andere zijde DVD met beeldmateriaal). Mooiste tracks: “What Your Soul Sings” met Sinead O’Connor en de #1 hit “Unfinished Sympathy”! Een essentiële aankoop voor liefhebber en fan!

 

Beoordeling: 9

   

Audio Lotion: “The Finer Essence” (Mole Listening Pearls)

 Genre(s): Downtempo/ Broken Beats/ Brazilectro/ Drum & Bass

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Intergroove (www.intergroove.de)

 René Th. Luther en Alex Gamma zijn de drijvende krachten achter Audio Lotion. Ze brachten al diverse smaakvolle albums uit via Mole Listening Pearls. Op “The Finer Essence” horen we veel ouder materiaal terug, aangevuld met speciale/ alternatieve versies en (internationaal) niet eerder uitgebracht materiaal. Mocht je de muziek van Audio Lotion nog niet kennen: toppers als de dromerige downtempo parel “Aquitane”, het langgerekte “Jacuzzi Jazz”, de Braziliaanse jazz fusion van “El Mensaje” en het flamenco moment “Embrujado” zijn allemaal terug te vinden op dit 2-CD concept. De sound? Die is sferisch in wisselende tempo’s. De sound van LTJ Bukem blijkt een duidelijke inspiratiebron, getuige de diverse intelligent drum & bass producties, maar ook op lagere tempo’s is het genieten geblazen van Audio Lotion! Ook Azymuth blijkt een bron van inspiratie, want de Braziliaanse jazz fusion sound tijdens “El Mensaje” komt wel erg dicht in de buurt van de sound van het legendarische Braziliaanse gezelschap! De vocale bijdragen van zangeres Noreen passen goed bij de muziek en daarom krijgt ook dit concept album een dikke voldoende! Kijk op www.audiolotion.ch of www.mole.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

  

Various: “Brazilectro Session 8” (Audiopharm)

 Genre(s): Downtempo/ Nu-Jazz/ Latin Jazz/ Bossa Nova/ Broken Beats

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: CNR Entertainment

 Voor de 8e maal krijgen we fijne ‘latin flavoured club tunes’ om onze oren. Op “Brazilectro Session 8” staan 26 kwalitatief gemiddelde tot bovengemiddelde tracks met grote namen als S-Tone Inc., Azymuth, Marcos Valle, Boozoo Bajou, Quantic & Nickodemus, Big Bang en The Visioneers op de tracklist. De exclusieve bijdrage van DJ Day begint met een sample van Cal Tjader, maar steelt de show uiteindelijk met heerlijke keys! Wat ons betreft het hoogtepunt op deze sterke verzamelaar. Als je van tropische chill-out muziek en dansbare latin sounds houdt, is dit wederom een aanrader!

 

Beoordeling: 8 

 

    

Zion I & The Grouch: “Heroes In The City Of Dope” (Om Records)

 Genre(s): Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 Zion I kennen we eigenlijk alleen van de track “Flow” op de 5e “Mushroom Jazz” mixverzamelaar van Mark Farina. Op dit album met The Grouch vinden we een verfijnde sound waarbij (abstracte) hip-hop wordt vermengd met invloeden uit de soul en r&b. Een echte topper is dit absoluut niet, want we missen een flinke portie aan magische melodieën. Hetgeen waar Strange Fruit Project (ook een recente release op Om Records) wel in slaagt is nu precies wat we missen op dit album van Zion I & The Grouch. Ondanks deze opmerking is dit overigens nog een prima plaat! Kijk op www.om-records.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

  

Double U: “Bosphorus” (Nocturne) 

 Genre(s): Pop/ Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Nocturne (www.nocturne.fr)

 Franck Rabeyrolles aka Double U kennen we van zijn uitstekende album “Life Behind A Window” uit 2004 voor het toonaangevende Sonar Kollektiv label van Jazzanova. In 2005 bracht hij op Karat de iets minder sterke opvolger “A Bottle In The Sea” uit. Op dit nieuwe album voor Nocturne staan wederom 15 fragiele pop meets elektronica songs, waar je zonder moeite naar blijft zitten luisteren. De sound van Double U wordt wat eentonig na verloop van tijd en ook het niveau van met name “Life Behind A Window” wordt nergens geëvenaard. Desalniettemin blijft dit heerlijke luistermuziek! Kijk op www.nocturne.fr voor meer informatie.


Beoordeling: 7,5

  

Strange Fruit Project: “The Healing” (Split Milk/ Om Records)

 Genre(s): Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 Van goede soulful hip-hop kunnen we hier nooit genoeg krijgen. Strange Fruit Project trakteert de luisteraar hier op een fantastische plaat waarbij (abstracte) hip-hop hand in hand gaat met soul en smaakvolle r&b. Daarbij komt dat niemand minder Erykah Badu meewerkte aan één van de tracks op “The Healing”. De soepele beats en levendige, liefdevolle keys zorgen voor een fraai resultaat! Dit is, na het (nog veel betere) album van Colossus, het tweede goede voorbeeld dat Om Records fantastische nieuwe (abstract) hip-hop en nu-soul troeven in handen heeft.

 

Beoordeling: 8

  

[Re:Jazz]: “Expansion” (INFRACom!)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Latin-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Lowlands Distribution (www.lowlands.be)

 “Expansion” is de nieuwe plaat van [Re:Jazz] en bevat weer een nieuwe lading van jazzy herinterpretaties van moderne tracks. Zo vinden we op de tracklist onder andere de [Re:Jazz] visie op Herbie Hancock’s “Rockit”, Jaydee’s “Plastic Dreams”, Joe Smooth’s “Promised Land” en Roy Davis Junior’s “Gabriel”. Er worden bij dit project vocale gastrollen vervuld door onder andere Alice Russell en Ernesto. Al met al overtuigd dit project nou niet echt. Het is een leuk album geworden met latin, big-band, easy listening en free-jazz als belangrijkste ingrediënten. Kijk op www.infracom.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

  

State Of Monc: “Clippertron” (Challenge Records)   

Genre(s): Nu-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Challenge Records (www.challengerecords.com)

 State Of Monc was in 2005 één van de (live) uitschieters op het geslaagde Supernatural Festival in Utrecht (juli 2005). Hun energieke muziek bleek de perfecte opwarming voor afsluiter LTJ Bukem. Het debuutalbum van State Of Monc dateert alweer van 2002; “Hand To Mouth” genaamd (uitgebracht op City Groovez). Op deze plaat leerden we de formatie kennen als ware nu-jazz heads die een flitsende breakbeat niet schuwen. Op “Clippertron” blijkt hun sound nog verder verfijnd en uitgewerkt. Van tracks als “Field X”, “Soyuz One” en “Big” raken we hier erg enthousiast, maar deze tracks blijken lang niet de enige voltreffers op de plaat te zijn! De elektronische beats (op diverse tempo’s) blijken wederom een schot in de roos en klinken als de perfecte begeleiding bij de veelal sferische jazz klanken. Kijk op www.stateofmonc.com voor meer informatie over deze formatie, waar we hopelijk nog heel veel van zullen horen! Meesterwerkje!

 

Beoordeling: 8,5

  

C-Mon & Kypski: "Where The Wild Things Are" (Penoze) 

 Genre(s): Experimental Breaks/ Pop/ Rock/ Hip-Hop/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Jammm Brand Entertainment B.V.

In september viel er reeds een CD-R promo in de bus van het nieuwste album van C-Mon & Kypski: de muzikale knutselaars van Hollandse bodem. Deze plaat is erg bijzonder geworden! Elementen als creativiteit, muzikaliteit, humor en originaliteit zijn 4 kernwoorden in de muziek van C-Mon & Kypski. Hun sound is verder doorontwikkeld en de vraag is wanneer de grote doorbraak plaatsvind! Qua gastbijdragen zijn de diensten van Sadat X (van Brand Nubian), Pete Philly en Benjamin Herman ingeroepen. Vooral de samenwerking met Pete Philly is erg sterk. “Make My Day” is creatief geproduceerd en de vocalen van Pete Philly gooien alleen nog maar meer olie op het vuur. Het vrolijke “Bumpy Road” zal de eerste single van het album worden en de video hiervan is op de site van C-Mon & Kypski te bekijken. Ook de opener “Where The Wild Things Are” (met Sadat X) is bijzonder. De loodzware breaks worden ombouwd met stoere vocalen en Aphex Twin achtige effecten. De semi-ruige pop/ rock van “Eyes On The Road” (feat. Voigst) is een aangename verrassing voor ons. Rustpunt is het juweeltje “In And Out Of Days”, dat een thema bevat om heerlijk voor te gaan zitten en om van genieten. Dit is een divers klassewerkje dat op 20 oktober 2006 in de winkel zal liggen. Beste album van de heren tot nu toe! Kijk op www.c-monandkypski.nl voor meer info!

 

Beoordeling: 9

  

Terry Lee Brown Junior: “Karambolage” (Plastic City)

 Genre(s): (Tech) House

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Intergroove (www.intergroove.de)

 Terry Lee Brown Junior is een begrip binnen de dancescene. We kennen hem ook als Norman Feller en Nor Elle (downtempo muziek op Mole Listening Pearls). Dit nieuwe album onder zijn Terry Lee Brown Junior alias bevat 14 uitstekende tracks, welke we voor het gemak even typeren als sferische (tech) house. De vol galm geproduceerde tracks zijn perfect voor op de dansvloeren, maar klinken ook thuis prima. Echt spannend wordt de muziek van deze producer nergens, maar kwaliteit is het zeker! Prima plaat!

 

Beoordeling: 7,5

  

Various: “The Art Of House Volume 2” (Clubstar)

 Genre(s): House

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com) 

De boys van KneeDeep laten middels deze 2-CD mix compilatie hun huidige visie op de housemuziek horen. De CD’s staan vol met prima (groovy) houseplaten, waarbij de nodige electro tinten uiteraard onvermijdelijk blijken. De klassieker ”Summer Daze” van Nick Holder is erg fijn om weer een te horen! Ook de hit van Chocolate Puma “Always And Forever” is een juweel tussen de vele prima tracks op deze mix compilatie. Andere grote namen op de tracklist zijn onder andere: DJ Gregory, John Tejada, Hardsoul & Ron Carroll, Hot Toddy, Joey Negro, Kerri Chandler en Liquid People. Conclusie: dit is een verantwoord overzicht voor house liefhebbers in het algemeen. Kijk op www.clubstar.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

  

Cassius: “15 Again” (Virgin Music)

 Genre(s): Pop/ (Acid) House/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: EMI Music (www.emimusic.nl)

 “15 Again” is het derde album van de Franse formatie Cassius. De formatie, bestaande uit Hubert 'Boom Bass' Blanc-Francard en Philippe 'Zdar' Cerboneschi, bracht in 1996 voor het eerst een release uit, maar werd bekend door de klapper “Cassius 1999”. Het was een track die boven kwam drijven in een periode waarbij Franse filterdisco en speed-garage razend populair waren en beide stromingen combineerde. Het album “99” wat daarop volgde bood naast “Cassius 1999” ook nog de hit “Feeling For You” en het door ons grijsgedraaide “Supa Crush”. De opvolger “Au Rêve” (2002) bespraken wij nooit op deze website, maar bevatte uiteraard de clubhit “The Sound Of Violence”. Op deze nieuwe plaat missen wij die gezellige, clubgerichte uitschieters. Cassius kiest voor een meer (80’s) pop/ rock georiënteerde cross-over sound met dance, aangevuld met enkele underground (acid) house tracks. De house sound is dus minder toegankelijk geworden; nu moeten de ‘poppy’ tracks het goed gaan doen in de charts. Naast pop, rock en house, kun je ook wat breaks, funk, disco en moderne elektronica verwachten. Leuk is de gastrol voor Pharrell Williams op de track “Eye Water” (zal wel een single worden). Cassius kiest dus niet voor het kopiëren van oude successen, maar voor een compleet nieuwe sound. Die moedigheid verdiend respect! Kijk op www.cassius.fm voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

  

Various: “Markus Schulz - Ibiza ‘06” (Armada Music)

 Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Armada Music (www.armadamusic.nl)

 Precies een jaar geleden verscheen, via hetzelfde Armada label, het album “Without You Near” van Markus Schulz. Hierop troffen we verfijnde progressieve trance (vaak vocaal) aan met bijzonder mooi materiaal zoals het indrukwekkende “First Time” met vocalen van Anita Kelsey. Op deze mix dubbelaar vinden we uiterst verfijnde (progressive) trance. Het is veel van hetzelfde dat je te horen krijgt, maar dan wel materiaal van een prima kwaliteit. Enkele klinkende namen: Roland Klinkenberg, DJ Remy, Perry O’Neill en Markus Schulz zelf (het eerder besproken “First Time” met Anita Kelsey, maar dan in remix vorm). Voor de liefhebbers van trance is dit een niet te missen titel! Kijk op www.armadamusic.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

  

Broadcast: “The Future Crayon” (Warp Records) 

 Genre(s): Downtempo/ Experimental (Retro) Pop

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Warp Records (www.warprecords.com)

 Broadcast leerden wij in het jaar 2000 kennen middels het nog immer fabuleuze album “The Noise Made By People”. Op deze plaat stonden klassiekers als “Look Outside” en “Come On Let’s Go”. De typerende vocalen van zangeres Tish Keenan worden voorzien van de muzikale begeleiding van bandleden Roj Stevens, James Cargill, Tim Felton en Steve Perkins. Meer dan eens grijpt het gezelschap terug op sferische, experimentele retro-pop met een wat kitscherige klank! Ook op dit album, dat een verzameling is van eerder uitgebracht materiaal op compilaties en ‘hard to get’ EP’s, staat weer bol van de retro invloeden. Fraai blijft de muziek van Broadcast zeker, al komen wij (net) niet de topkwaliteit tegen waarmee we ooit Broadcast ontdekten. Kijk op www.warprecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

  

EMO: “Remedy” (Audiopharm)

 Genre(s): Downtempo/ Dub/ Reggae

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: CNR Entertainment

 EMO’s debuutplaat dateert alweer van 2003. Stereo Deluxe bracht toen “This Is My Home” uit: een plaat vol lekkere dubby downtempo met gasten als Kasio (bekend van Nuspirit Helsinki), Djosos Krost (Music For Dreams label) en Les Gammas (bekend van hun album op Compost Records). “Remedy” is volgens onze gegevens de tweede langspeler van EMO (aka Emo S.). De plaat is echter ditmaal door Audiopharm getekend. “Remedy” bevat 11 fraaie luistertracks, welke te typeren vallen als downtempo met dub/ reggae inslag. De muziek wordt ook nog eens aangevuld met vleugjes soul, jazz en latin. “Sign Ya Name” is wat ons betreft de meest positieve uitschieter op het album! Kijk op www.audiopharm.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

  

Crystal Night: “Sweet Melodies” (Cicada Records)

 Genre(s): Nu-Soul/ R&B

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Cicada Records (www.cicadarecords.com)

 Via het bekende network myspace.com kwamen wij in contact met Crystal Night. Haar album “Sweet Melodies” blijkt vol met liefdevolle soul en r&b invloeden te staan, aangevuld met wat jazz en funk tinten. De ingetogen muziek van deze prima zangeres komen het best tot zijn/ haar recht tijdens een intiem etentje of tijdens het relaxen na het werk/ in het weekend. Ga deze CD zeker een luisterbeurt gunnen, want dat verdient dit album!

 

Beoordeling: 7,5

  

Big Bang: “Way In Jazz” (Arision Recordings)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Goya Distribution (www.goyamusic.com)

 Simone Serritella aka Big Bang en 50% van de formatie Cuica is de labelbaas van Arision. Als solo artiest is het een toonaangevende naam op het gebied van de zogenaamde future jazz en broken beats. Met tal van gastartiesten van naam, weet hij ook op dit album te overtuigen. De subtiele cross-overs tussen dansbare soul, jazz, latin en veel meer is oorstrelend. Gastartiesten zijn onder andere Rasiyah, Nathan Haines en Xan Blacq. “Way In Jazz” is het eerste album van Big Bang sinds het in 2002 verschenen “Arriving Soon”. De toptrack “Smile In Your Eyes” (mede een groot succes door de ijzersterke remix door Mark de Clive-Lowe) vormt één van de hoogtepunten op dit album vol topkwaliteit. Latin jazz klonk zelden zo ‘intiem’ en sexy als op deze track. Kortom: ga dit album opzeker checken in je platenzaak! Kijk op www.arision.net voor meer informatie!

 

Beoordeling: 8,5

 

  

Land Shark: “Land Shark” (Coco Machete Records/ Om Records)

 Genre(s): (Electro) House

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: LC Music (www.lcmusic.com)

 Land Shark is een project van Lance DeSardi: de DJ die al eens betrokken was bij een mixcompilatie voor Om Records. Op zijn titelloze album is het verre van genieten! We schrijven niet zo vaak negatief over releases van Om Records, maar hier blijkt er echt geen houden aan! Land Shark scoort op alle vlakken onvoldoende. De geforceerde electro-house sound krijgt werkelijk foeilelijke vocalen mee (van DeSardi zelf). De producties zijn over het algemeen simplistisch, voorspelbaar en kwalitatief niet te relateren aan de topreleases die geregeld op Om Records verschijnen. Snel vergeten deze plaat! Kijk op www.landsharkbites.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 5

  

Harold Heath: “Hole Funk” (Urbantorque Recordings)

 Genre(s): (Tech) House/ Electronic Funk/ Breaks

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Urbantorque (www.urbantorque.com) 

Harold Heath laat middels dit album op Urbantorque horen over een divers muzikaal productie arsenaal te beschikken. Hij laat pompende en groovende tech-house, breaks en creatieve, funky elektronica hand in hand gaan. Helaas vallen de vocalen ons her en der flink tegen! “Be My Friend” zou als instrumentale track prima beluisterbaar zijn, maar door het constant herhalen van de text ‘you can be my friend’, raken we bijna in een geïrriteerde ‘mood’! Dit is een album dat interessant zal zijn voor de DJ’s onder ons, want thuis op de bank zal dit album veel minder goed tot zijn/ haar recht komen. Ondanks de vele klankenspelletjes, weet de muziek niet constant de volle aandacht van de luisteraar in kwestie te ontlokken. Aardige plaat derhalve. Kijk op www.haroldheath.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

  

Various: “Party Keller Vol. 2” (Compost Records)

 Genre(s): Funk/ Soul/ Jazz/ Afrobeat/ Reggae

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Lowlands Distribution 

Florian Keller, de man achter de Party Keller feesten, stelde onlangs voor de 2e maal een compilatie samen met fijne funk, soul, jazz, afrobeat en reggae. Op de CD vinden we puike bijdragen van Sidewinder, Lefties Soul Connection, Orgone en meer toppers. Net als deel 1 is dit weer een uiterst divers en vooral smaakvol overzicht geworden. Florian Keller scoort wederom een dikke voldoende met zijn niet voor de hand liggende platenkeus! Kijk op www.party-keller.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

  

Charlotte Gainsbourg: “5:55” (Because Music)

 Genre(s): Pop/ Rock

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Warner Music

 Charlotte Gainsbourg is de dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin, bekend van de hijghit “Je T’aime Moi Non Plus” uit de jaren 60. Charlotte is vooral bekend als actrice, maar brengt hier zowaar een muziekalbum uit met onderscheidend mooi materiaal. Niemand minder dan de boys van Air hebben de muziek geproduceerd voor dit project. Alleen al om dit feit is het album een regelrechte sensatie. De muziek doet ons soms een beetje denken aan materiaal van Emilie Simon (tracks als “Il Pleut” en “Secret”). Denk dus vooral aan breekbare, melodramatische popsongs met het fraaie Air-sausje eroverheen geschonken. Dit is een prima CD om te ontdekken en bij beluistering zul je diverse uitschieters tegenkomen! De muzikale begeleiding van Air is, zoals zo vaak, onderscheidend goed! Voor de fans van fraaie, sfeervolle popmuziek en de formatie Air is dit verplichte kost!

 

Beoordeling: 9

  

Darkel: “Darkel” (Prototyp/ Source)

 Genre(s): Pop/ (Surf) Rock/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: EMI Music (www.emimusic.nl)

 Darkel is het solo project van Jean-Benoît Dunckel, bekend als 50% van de formatie Air. Deze formatie staat momenteel weer volop in de belangstelling door de productie van Charlotte Gainsbourg’s album “5:55” en het samenstellen van een editie uit de bekende compilatiereeks “LateNightTales”. Ook is bekend geworden dat Air vermoedelijk in februari 2007 met haar nieuwe album op de markt zal komen. Darkel is voor de fans een lekker tussendoortje, waarbij je duidelijk gelijkenissen met de Air sound opmerkt. Dunckel weet met zijn melodieuze sound (het ene moment wat hoekiger en puntiger, dan weer downtempo en introvert) vaak de gevoelige snaar te raken, al missen we de echte magische melodielijnen die we in de muziek van Air horen. “Earth” is echter een uitzondering op dit verhaal en bevalt ons uitstekend. Het hele album is overigens prima luisterbaar en van een uitstekende kwaliteit. Kijk op www.emigroup.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

  

Daedelus: “A Gent Agent” (Laboratory Instinct)

 Genre(s): Experimental Breakbeats/ IDM/ Abstract Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Lowlands Distribution (www.lowlands.be)

 Alfred Weisberg-Roberts aka Daedelus leerden wij kennen via zijn album “Exquisite Corpse”, uitgebracht op het Ninja Tune label. Daedelus is een producer die erg experimenteel te werk gaat. Hij mengt zonder moeite uptempo breaks met ouderwetse ‘cinematic’ sounds. Dit album dateert alweer van 2004, maar vinden wij toch zeker de moeite waard om alsnog te bespreken. De abstracte, experimentele,  vaak intelligente sound van Daedelus is uniek, meeslepend, goed luisterbaar en vooral kwalitatief hoogstaand. De samples, breaks, fraaie soundscapes en effecten scheren je langs de slapen, zonder dat dit een vervelende bijsmaak geeft. Ga de energieke sound van Deadelus zeker eens checken is ons advies. Kijk op www.laboratoryinstinct.com voor meer informatie!

 

Beoordeling: 8,5

  

Seymour Bits: “The Booty Pop Phantom” (Magnetron Music) 

 Genre(s): Electro/ Nu-Disco/ P-Funk

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Seymour Bits is een project van Bas Bron aka Bastian, Comtron, Gifted en producer van De Jeugd Van Tegenwoordig. Op dit album onder de noemer Seymour Bits horen we een kruising tussen de Bastian sound, samengesmolten met de muziek die op het nooit uitgebrachte Gifted album (Therapy label) te horen was. Het is dus wederom een moderne fusie van electro, nu-disco en p-funk. “You Must Be The Bass” was al eens te horen op een “Switch” compilatie en mag ook hier een hoogtepunt heten. Er staan nog meer juweeltjes op deze plaat, al zijn sommige tracks ook te simplistisch en te kort door de bocht. Het beweeglijke “Keep It Dippin’” en het geestige “Machines Dancing Like People Dancing Like Machines” zijn voor ons de topattracties van de plaat. Kijk op www.magnetronmusic.com voor meer informatie.


Beoordeling: 8

  

Various: “Hôtel Costes 9 By Stéphane Pompougnac” (Pschent)

 Genre(s): Downtempo/ Broken Beats/ Modern Tango/ Nu-Jazz/ Latin/ House

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Bang! Distribution

 Stéphane Pompougnac is de vaste samensteller van de “Hôtel Costes” serie en doet dit wederom vol overgave. De selectie is wat onsamenhangend, maar bevat een flink aantal toptracks van formaties als Alif Tree (Compost Records), Ohm G & Bruno, Gotan Project, Status IV (geremixt door Jazzanova), Rouge Rouge, Parov Stelar, One’Self en onze eigen Neobe, Adani & Wolf (Therapy label). Net als deel 8 uit 2005, valt er op deze meest verse editie weer genoeg te genieten voor de liefhebbers van sfeerrijke muziek!


Beoordeling: 7,5

  

Various: “Folk But Not Folk” (Music For Dreams)

 Genre(s): Acoustic Chill-Out

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Music For Dreams (www.musicfordreams.dk) 

Samensteller Kenneth Bager, bekend van de “Lüftkastellet” serie, laat middels deze “Folk But Not Folk” compilatie een uiterst behaaglijke serie aan smaakvolle relax muziek horen. De compilatie bevat akoestische chill-out en poptracks van namen als José Gonzalez, Sebastian Tellier, DJ Jazzy Jeff, Psapp en Kings Of Convenience, die stuk voor stuk overtuigen. Het is een CD die je echt op een rustig moment moet beluisteren, want deze muziek is minder geschikt wanneer je in de ‘clubmood’ bent. Zoals altijd is het kwaliteit dat je van Music For Dreams krijgt! Kijk op www.musicfordreams.dk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

  

Marco Di Marco feat. Nathan Haines: “My London Friends” (Arision)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Latin Jazz

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Goya Distribution (www.goyamusic.com)

Pianist/ componist Marco Di Marco gaat op dit album de samenwerking aan met blaastopper Nathan Haines (bekend van zijn onderscheidende albums op Chillifunk). Het is moderne jazz dat de klok slaat op “My London Friends”. Easy listening zou je het ook kunnen noemen. De samenwerking van deze heren zorgt voor een uiterst intelligent plaatje dat in totaal 11 bijdragen telt. De sound op “My London Friends” is eigentijds, maar toch met een dikke knipoog naar de tradionele jazz subgenres. Ook de meer latin jazz en Braziliaans getinte invloeden komen voorbij met als beste voorbeelden “Up West” en het dansbare “Repeat After Me”. Dit album verscheen reeds in 2004 op LP, maar willen we de nu-jazz liefhebbers toch zeker aanraden om te gaan checken. Kijk op www.marcodimarco-jazz.com of www.nathanhaines.com voor meer informatie!

 

Beoordeling: 8

  

Daft Punk: “Musique Vol. 1: 1993 - 2005” (Virgin Records)

 Genre(s): House/ Filter-Disco

Bron: CD/ DVD

Rubriek: 10/2006

Distributie: EMI Music (www.emimusic.nl)

 Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo aka Daft Punk hebben een fraai overzicht uitgebracht van hun muzikale hoogtepunten in de periode 1993-2005. Het product bevat een audio disk, waarop diverse hits als “Around The World” (1997), “Da Funk” (1996) en “One More Time” (2000) worden aangevuld met 3 remixen (voor Ian Pooley, Gabrielle en Scott Grooves). Disk 2 is een DVD met daarop videoclips en diverse live opnamen. De Franse filter-disco sound van het duo was destijds revolutionair en klinkt nog steeds als een klok. We missen één hele belangrijke track op de 2-CD en dat is “Digital Love” uit 2001. Deze creatieve track met knipoog naar Supertramp’s “Dreamer” is wat ons betreft het allermooiste dat de formatie heeft voortgebracht!

 

Beoordeling: 8

  

A Guy Called Gerald: “Proto Acid” (Laboratory Instinct)

 Genre(s): Acid-House/ (Tech) House/ Techno

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Lowlands Distribution (www.lowlands.be)

 Gerald Simpson aka A Guy Called Gerald uit Manchester is een ‘living house legend’. Zijn classic “Voodoo Ray” uit 1988 zal je wellicht bekend in de oren klinken, maar nog bekender is zijn clubhit “Strange Love” uit 1993 onder de alias Ricky Rouge, welke in Nederland uitkwam op het legendarische Fresh Fruit label. Daarnaast was hij ook ooit lid van de bekende band 808 State (denk aan classics als “Pacific 202”, “Cubik” en “Lift”). Op dit nieuwe album “Proto Acid - The Berlin Sessions”, opvolger van “To All Things What They Need” (verschenen via !K7 in 2004), vinden we wederom kwalitatief sterke acid-house en steviger materiaal met een ‘techy edge’. Het zijn veelal kortere tracks, waardoor de plaat soepel doorloopt en niet snel saai wordt. Toch is de muziek overall wat rechtlijnig, maar zeker treffend. Een plaat om te ontdekken! Kijk op www.laboratoryinstinct.com of www.aguycalledgerald.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

  

London Sinfonietta: “Warp Works & 20th Century Masters” (Warp)

 Genre(s): Ambient/ Elektronica/ Classical Music

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Warp Records (www.warprecords.com)

 Dit project werd in maart 2003 geboren met als doel het mengen van Warp elektronica artiesten met klassieke muzikanten. Aan het project werkten mee: Aphex Twin, Squarepusher, John Cage, György Ligeti, Conlon Nancarrow, Steve Reich, Karlheinz Stockhausen en Edgard Varèse. Verspreid over 2 schijfjes krijg je te horen hoe moderne klassieke muziek klinkt wanneer er ook elektronica kruiden worden toegevoegd. Bij de eerste paar tracks is het net of je naar filmmuziek van een Disney sprookjesfilm zit te luisteren. Experimenteel is het iedere seconde! Deze grotendeels beatloze muziek is erg wennen wat ons betreft, maar deze release verdient zeker een luisterbeurt! Voor de fijnproevers onder ons.

 

Beoordeling: 7

  

Various: “Music For Modern Living III” (Audiopharm)

 Genre(s): Downtempo/ Deep-House/ Nu-Jazz/ Breaks

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: CNR Entertainment

 Deze serie van het Audiopharm label lijkt volledig te zijn gebaseerd op de catalogus van het Lounge Records label. Rivera Rotation, Torpedo Boyz, Lucky Loop, Zimpala: allemaal komen ze voorbij op deze diverse verzamel CD met een treurig artwork. Mellow en Rivera (Pete Rivera van Rivera Rotation) stelden samen in totaal 21 uiteenlopende tracks samen, wat een gemiddeld resultaat oplevert naar onze bescheiden mening. Opmerking: de Spaans gezongen versie van “Are You Talking To Me?” van Torpedo Boys had wat ons betreft wel vervangen mogen worden door het sublieme origineel!

 

Beoordeling: 7

  

Various: “Music For Dreams - An Introduction” (Music For Dreams)

 Genre(s): Chill-Out/ Downtempo/ World Music/ Dub/ Reggae/ Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Music For Dreams (www.musicfordreams.dk) 

We zijn een tikkeltje laat met de recensie voor deze verzamelaar van het Music For Dreams label, maar ‘better late than never’ zullen we maar zeggen. Dit is namelijk een prima label overzicht geworden waarbij Bliss, Djosos Krost, Hess Is More, Grassskirt, Varano, Calm, Cantoma, Frontera, Banzai Republic en Ganga de revue passeren. Vooral de track “Sketch On A Banana Paper” van Calm doet wonderen. Deze sfeervolle deep-house kraker blijkt het hoogtepunt op deze compilatie. Het overige materiaal moet je in de chill-out/ downtempo, world music, dub/ reggae en sfeervolle elektronica hoek zoeken. Tip: Bliss komt deze maand met een re-release van het album “Quiet Letters” uit 2003 uit, aangevuld met een disk vol remixen. Lees hierover op onze site. Kijk op www.musicfordreams.dk voor meer informatie. Aanrader!

 

Beoordeling: 7,5

  

Various: “Aangenaam Jazz 2006” (STEP)

 Genre(s): (Nu) Jazz

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2006

Distributie: Stichting Entertainmentretail Promotion (www.step-2.nl)

 “Aangenaam Jazz” is ook dit jaar weer een prima promotie product om de jazzliefhebbers te tonen wat er momenteel allemaal speelt in deze zeer diverse muziekstroming. Wij hebben hier zitten genieten van de bijdragen van Room Eleven, CéU, Raul Midón, Jamie Cullum, Richard Julian feat. Norah Jones, New Cool Collective (ook Benjamin Herman solo) en The Jazzinvaders (van het Social Beats label). De meer tradionele geluiden worden afgewisseld met modern materiaal dat meer ‘poppy’ en dance gericht is. De 2-CD is voor een schappelijke prijs te verkrijgen en bevat vele kortingsbonnen (korting op CD albums). Kijk op www.step-2.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Archief 2006

November 2006
Oktober 2006 Mei 2006
September 2006 April 2006
Augustus 2006 Maart 2006
Juli 2006 Februari 2006
Juni 2006

Januari 2006

 

Archief 2005

December 2005

Juni 2005

November 2005

Mei 2005

Oktober 2005

April 2005

September 2005

Maart 2005

Augustus 2005

Februari 2005

Juli 2005

Januari 2005

 

Archief 2004

December 2004 Juni 2004
November 2004 Mei 2004
Oktober 2004 April 2004
September 2004 Maart 2004
Augustus 2004 Februari 2004
Juli 2004 Januari 2004

 

Archief 2003

December 2003 Juni 2003
November 2003 Mei 2003
Oktober 2003 April 2003
September 2003 Maart 2003
Augustus 2003 Februari 2003
Juli 2003 Januari 2003

 Archief 2002

December 2002 Juli 2002
November 2002 Juni 2002
Oktober 2002 Mei 2002
September 2002 April 2002
Augustus 2002 Maart 2002