CD recensies

Oktober 2007

 

 

The Politik: “The Politik” (Antipodean/ Milan Records)

 Genre(s): Nu-Soul/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Timewarp Distribution

 The Politik is een project van zangeres Bêmbè Sêguè en multi-instrumentalist Mark de Clive-Lowe. Het album bevat absoluut niet het beste materiaal die de enorm getalenteerde Mark de Clive-Lowe tot op heden uitbracht, maar van tijd tot tijd is het puur genieten van zijn stoere nu-soul en broken beats sound, aangevuld met wat hip-hop tinten (met gevoel). Luister eens naar de fantastische tracks “Black Sun”, “She’s Gone” en “Feel It” (met Bahamadia). De vocalen van Bêmbè Sêguè mogen als bekend verondersteld worden, daar zij veelvuldig samenwerkt met bekende artiesten als 4hero en Daz-I-Kue (Bugz In The Attic) en vormen het toefje slagroom op de lekkere taart die Mark de Clive-Lowe serveert! Topalbum! Kijk op www.antipodeanrecords.net voor meer informatie. Tip: er is een mixtape in omloop (legaal en gratis) waarop je fragmenten van het album terug kunt horen.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Fragile State: “Remixes/ Classics” (i-Label)

 Genre(s): Downtempo/ Deep-House/ Broken Beats/ Dub/ Drum & Bass

Bron: 3-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: i-Label (www.i-label.uk.com)

 Waren we recentelijk nog zo (dol)enthousiast over het album van Pretz, geproduceerd door Neil Cowley. Nu is er van zijn hand een 3-CD release uitgebracht onder de naam Fragile State, die hij vormt met Ben Mynott. Ter aanvulling: Cowley is onder andere bekend van zijn rol als toetsenist voor Zero 7. Het duo bracht in de afgelopen jaren al twee albums uit via het Bar De Lune label. Beide albums, “The Facts And The Dreams” uit 2002 en “Voices From The Dustbowl” uit 2004, werden alom bejubeld door publiek en pers! Opmerkelijk was dat hun track “Four-Four-Four” zelfs in de high rotation van Slam FM terecht kwam in 2004. Na enkele jaren van stilte vond i-Label het tijd om de remixen voor en door derden plus enkel niet eerder uitgebracht materiaal op te sommen en ook de twee genoemde albums toe te voegen tot deze 3-CD release. Resultaat: een waardevol pakket met tijdloze muziek die je in de hoek van Blue States, Zero 7, AIR, Kinobe en Ulrich Schnauss moet zoeten. Reken dus op wonderschone, met sfeer doordrenkte, vaak filmische klanken (uit de jaren 70) waarbij schitterende harmonieën gecreëerd worden en je geregeld geëmotioneerd achterblijft. Naast de uitstekende remixen die het duo zelf maakte, horen we fabelachtig goede remixen voor het Fragile State bronmateriaal door 4hero, Jimpster, Future Loop Foundation, Alucidnation en Ralph Myerz (zonder Jack Herren Band in dit geval). Ook het originele materiaal blijft klasse. We kunnen na al die jaren nog steeds geen genoeg krijgen van tracks als “The Facts And The Dreams”, “Overcurrent” en “600 Bliss”. Kijk op www.i-label.uk.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

  Jill Scott: “The Real Thing” (Hidden Beach Recordings)

 Genre(s): Nu-Soul

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Bang! Music

 Jill Scott is back! “The Real Thing” is de derde episode in haar zogenaamde “Words And Sounds” reeks, de subtitel die ze tot nu toe aan al haar studio albums verbond. Als we het live album “Experience: Jill Scott 826+” uit 2001 en het recente concept album “Collaborations” niet meerekenen is dit dus haar derde plaat sinds haar stormachtige debuut in 2000. “The Real Thing” komt drie jaar na de sterke voorganger “Beautifully Human”, dat onder andere de fantastische songs “Golden” en “Whatever” bevatte. Ook nu weer is het de nu-soul sound die centraal staat, aangekleed met wat jazz en gospel tinten hier en wat hip-hop beats daar. De stem van Jill Scott is wat ons betreft onovertroffen op soul gebied. Ze schakelt zonder moeite van een lief, zacht stemgeluid naar een rauwe voice en alles dat zich daartussen bevind op een manier zoals alleen Jill Scott dat kan; spatzuiver, emotioneel en enorm prettig in het gehoor liggend. ‘She is truly unique’ en dat bewijst ze ook weer op “The Real Thing”. Het album bevat een 15-tal tracks die bovengemiddeld goed zijn en waaronder we ook zeker weer wat materiaal horen dat geschikt is voor ‘airplay’ op radio en televisie. Onze favorieten na een paar luisterbeurten zijn “My Love” (de eerste single van het album), “Insomnia” en “Only You”, maar dit zijn lang niet de enige toppers op het album! Kortom: wederom hulde aan deze #1 soul mevrouw, want van dit soort kwaliteitsmuziek komt er tegenwoordig op soulgebied veel te weinig uit. Kijk op www.jillscott.com en www.hiddenbeach.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

Various: “Back To Love 2007” (Hed Kandi Records)

 Genre(s): House & Club Classics

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Hed Kandi (www.hedkandi.com) 

Bij het beluisteren van de 2007 editie van Hed Kandi’s “Back To Love” reeks schieten ons spontaan de volgende woorden te binnen: ‘mooi was die tijd’! Van dit soort compilaties krijg je min of meer heimwee naar die goede oude tijd waarin de house nog volop in ontwikkeling was. Op de twee zilveren schijfjes vinden we veel werk van Masters At Work (onder diverse namen), maar ook van andere grote namen als Underworld, Orbital, George Morel, Frankie Knuckles presents Satoshi Tomiie, Mood II Swing, Fire Island en ga zo maar door. Het is één groot feest van herkenning en bepaalde tracks hadden we nog niet in volledige versie in ons bezit, zoals de Todd Edwards mix voor Indo’s “R U Sleeping” (een oude Azuli release). We kunnen eigenlijk alleen maar aanmoedigen om deze 2-CD te gaan checken, want er staat genoeg moois op om langere tijd te kunnen boeien. Kijk op www.hedkandi.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Disco Heaven 2007” (Hed Kandi Records)

 Genre(s): House & Club Classics

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Hed Kandi (www.hedkandi.com)

 Ook van de “Disco Heaven” serie staat een nieuw deel in de winkelschappen. Zoals de verpakking omschrijft bevat de CD ‘a glittering selection of the sexiest disco house & uplifting U.S. Garage’. Die omschrijving is treffend en ook het gekozen materiaal is erg fijn! Wat te denken van materiaal van Sessomato feat. Carolyn Harding, die het bal aftrappen met een heerlijke uitbundige disco house track, welke gelijkenissen heeft met Stonebridge’s “Take Me Away”. Ijah heeft een cover gemaakt van de classic “Nite Life” (oorspronkelijk vertolkt door Kim English), welke behoorlijk goed uit de verf komt. Naast deze twee voorbeelden staan er nog meer bekenden op deze dubbelaar. Denk bijvoorbeeld aan Raul Rincon, Alan Braxe & Kris Menace, Barbara Tucker, Warren Clarke, Milk & Sugar en Georgie Porgie. We vinden op de tracklist geen enkel matig moment. Dus: onze complimenten aan de samensteller van deze 2-CD, want dit overwegend verse materiaal boeit van het begin tot het einde en klinkt simpelweg heerlijk! Kijk op www.hedkandi.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

State Of Monc: “Clippertron - Extended” (Challenge Records)

 Genre(s): Nu-Jazz (Breaks)/ Broken Beats/ Jazzy Hip-Hop/ Jazz-Dub

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Challenge Records (www.challengerecords.com)

 State Of Monc was in 2005 één van de (live) uitschieters op het geslaagde Supernatural Festival in Utrecht (juli 2005). Hun energieke, moderne jazzmuziek bleek de perfecte opwarming voor afsluiter LTJ Bukem. Het debuutalbum van State Of Monc dateert alweer van 2002; “Hand To Mouth” genaamd (uitgebracht op City Groovez). Op deze plaat leerden we de formatie kennen als ware nu-jazz heads die een flitsende breakbeat niet schuwen. Op “Clippertron”, dat vorig jaar in originele vorm verscheen, bleek hun sound nog verder verfijnd en uitgewerkt te zijn. Nu is er een heruitgave van dit album, aangevuld met een bonus disk met remixen. Van tracks als “Field X”, “Soyuz One” en “Big” op het originele album worden we hier nog steeds erg enthousiast, maar deze genoemde tracks zijn lang niet de enige voltreffers op de plaat! De elektronische beats (op diverse tempo’s) blijken wederom een schot in de roos en klinken als de perfecte begeleiding bij de veelal sferische jazz klanken. De nieuwe remixen van onder andere Flowriders en Longplayers geven dit album alleen maar een langere houdbaarheidsdatum. Vooral de snelle broken beats van Flowriders als nieuwe begeleiding voor “Clippertron” zijn geweldig. Voor de remix zijn de vocalen ingeroepen van Micu. Op CD2 doet Pete Philly ook zijn ding tijdens de remix van “Big”. Kortom: een waardevolle aanvulling op het oorspronkelijke album. Kijk op www.stateofmonc.com voor meer informatie over deze formatie; waar we hopelijk nog veel vaker van zullen horen!

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Sneakerz 4” (Sneakerz Music/ Spinnin’ Records)

 Genre(s): (Electro) House/ Grooves/ Progressive/ Tech-House

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Spinnin’ Records

 Feestorganisatie Sneakerz is alweer toe aan haar vierde CD compilatie. Op de compilaties wordt getracht het gevoel van de avonden treffend op zilveren schijf te vangen. Deze keer zijn het DJ’s Madskillz en Sidney Samson die de selectie en mix verzorgen, aangevuld door ‘host’ Lady Bee. Op de tracklist staan weer diverse fraaie momenten, maar ook het succesvolle “Freak” van Sandy Rivera & Haze dat inmiddels ook airplay op Radio 538 geniet. Datzelfde geldt voor Axwell’s “I Found You”, maar deze track komt in remix vorm voorbij (remix door Gregor Salto en DJ Madskillz). Verder staan er diverse usual suspects op de CD zoals Gregor Salto (in duet met DJ Madskillz en diens “Erasmus” wordt onder handen genomen door nieuweling Bart B More), Steve Angello, Erick E en Sébastien Léger. Léger’s “Little Bug” klinkt nogal opmerkelijk, maar is ooooh zo aanstekelijk! Naast de gebruikelijke electro-grooves sound horen we ook wat progressive, tech-house en invloeden uit de minimal voorbij komen. Kortom: deze mixcompilatie mag je rekenen tot de categorie ‘verantwoorde aankoop’! Kijk op www.sneakerz.nl voor meer informatie.  

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “In Bed With Space Part 8 - Lounge Edition” (Clubstar)

 Genre(s): Lounge/ Downtempo/ Broken Beats/ (Deep) House

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Astral Music

 Bruno from Ibiza komt deze maand twee maal voor in onze recensierubriek. De voormalige resident DJ van Café del Mar neemt deze nieuwe “In Bed With Space” compilatie volledig voor zijn rekening, maar vulde recentelijk ook een schijfje in voor de “One Night At El Hotel” compilatie (lees de review elders in deze rubriek). Dat Bruno een muzikaal neusje voor de zalm heeft weten we al langer en het is dan ook niet vreemd dat hij geregeld dit soort compilatiereeksen mag verzorgen. Hij heeft dan ook niet voor niets wekelijkse residenties op locaties als Space, Blue Marlin en Atzaro gedurende de zomerperiode. De compilatie dan: op CD1 vinden we vooral downtempo/ lounge muziek, aangevuld met moderne jazz, world music en broken beats. Bruno stelde de muziek met veel zorg en liefde samen en selecteerde materiaal van onder andere Nickodemus, Praful (geremixt door Chris Joss), Dublex Inc., Mo’ Horizons en vooral ook diverse eigen tracks, want Bruno is ook op productioneel vlak al een flinke tijd goed bezig. Kwaliteit voert de boventoon, zonder dat we ook maar een enkele uitglijder opmerken. Het materiaal is divers en heeft een ‘werelds’ gevoel. Op CD2 laat Bruno vervolgens zijn heerlijke (deep)house sound horen, waarbij het zomerse gevoel je werkelijk omarmt! Het door ons grijs gedraaide “Pipes ‘N Sneakers” van Jay Shepeard (Compost release) komt ook voor in de mix en blijft ons nog steeds vrolijk stemmen! Ook CD2 is fantastisch (+ divers) en daarom kunnen we dit product aan iedere liefhebber van zomerse chill-out en (deep)house aanbevelen. Kijk op www.clubstar.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Heavenly House” (Be Yourself Music/ Universal)

 Genre(s): House (Classics)

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Universal Music

 Voor de liefhebber van de meer chart georiënteerde housesound is er nu “Heavenly House” verschenen. Op de twee schijfjes staan in totaal liefst 38 tracks, allemaal in radiovriendelijke ‘edits’. Je moet de muziek op “Heavenly House” vooral in de hoek van de Ibiza house, grooves, (filtered) disco-house en electro-house zoeken met trekpleisters als Daft Punk, Fedde Le Grand, Negrocan, Junior Jack, Kings Of Tomorrow, Nuyorican Soul, Cassius, Eric Prydz, Layo & Bushwacka!, Wamdue Project, Gadjo, Masters At Work en ga zo maar door. Het materiaal op deze 2-CD omvat zowel ouder materiaal (vanaf 1997) als meer recent werk en is smaakvol geselecteerd. Er staan bijna uitsluitend momenten van herkenning op de tracklist, waarbij het erg leuk is om toptracks van bijvoorbeeld Hollis P. Monroe, Nuyorican Soul en Wamdue Project weer eens te kunnen beluisteren. Normaliter zijn we niet zo enthousiast over dit soort overzichten, omdat er dan vaak teveel waardeloze ‘vullers’ op de tracklist worden gezet, maar hier is dat absoluut niet het geval! Met deze 2-CD haal je veel van de essentiële clubknallers van de afgelopen 10 jaar in huis. Kijk op www.beyourselfmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

Various: “Lüftkastellet 5” (Music For Dreams)

 Genre(s): Downtempo/ Pop/ Folk/ Dub/ House/ Breaks/ Nu-Disco/ World Music

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Music For Dreams (www.musicfordreams.dk) 

We volgen de “Lüftkastellet” serie al jaren op deze site en rekenen deze zeker tot onze favorieten. Op ieder deel waren wel een x-aantal uiterst fraaie tracks te vinden. Deel 5 in de serie is inmiddels uitgebracht en volgt op erg sterke “Balearic Biscuits 2” verzamelaar van het label, die recent verscheen. Op deel 5 vinden we wederom een uiterst gevarieerd spectrum aan muzikale stromingen. Je wordt van moderne disco, house, breakbeats, folk en dub naar pop, downtempo en world music geslingerd. Dat klinkt als een druk programma; en dat is het ook eigenlijk wel. Deze compilatie onderscheid zich door enkele zeer sterke bijdragen. Neem nou de bijdragen van Ikon met het retro klinkende “Salvador” en het prachtige, rustieke “Notes Fall” van Liv Lykke. Deze kun je beide keer op keer terughoren! Verdere bekende namen met eigen werk of remixen zijn Róisín Murphy (met het sterke “Overpowered”, dat ook op de radio gedraaid wordt), Coldplay (geremixt door Francois K.), Badly Drawn Boy (geremixt door Reverso 68), Trentemøller (met het bekende “Moan”) en Carl Craig. Wederom is samensteller Kenneth Bager erin geslaagd een mooi overzicht samen te stellen, maar dit deel is uiteindelijk niet zo sterk als deel 3 en 4.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Solid Sounds 2007.3” (N.E.W.S.)

 Genre(s): (Electro) House/ Electro-Tech/ Tech-House/ Minimal

Bron: 3-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 “Solid Sounds” moet één van de langstlopende compilatie series zijn die de dance sector rijk is, naast bijvoorbeeld de “Serious Beats” reeks. Verspreid over drie zilveren schijfjes wordt je weer even bijgepraat over de huidige stand van zaken in clubland. De tracklist bevat redelijk nieuw materiaal, maar ook wat oudere bijdragen. Het mooie van dit product is dat je in totaal 30 full length tracks kunt scoren. Uitermate geschikt dus voor de DJ die alleen met CD’s draait. Op de tracklist staat een waslijst aan grote namen. We willen niet ingaan op de individuele disks, maar kunnen geruststellend melden dat dit overzicht zelden teleurstelt en dat nu ook niet doet. Daarvoor is het materiaal (lees: producties en/of remixen) van namen als Deetron, Armand van Helden, The Subs, Supermayer, Eyerer & Namito, Gregor Tresher, Pryda, John Dahlbäck, Samim (met het razend populaire “Heater”, dat nu ook op de radiostations te horen is), Axwell, Chris Lake, Tocadisco en Pig & Dan, om maar een paar namen te noemen, simpelweg te goed. Kijk op www.news.be voor meer informatie over deze reeks.

 

Beoordeling: 7

 

 

Katrah-Quey: “Solidary And Selections 02” (Little-D Soundlab)

 Genre(s): (Abstract) Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Little-D Soundlab (www.little-d.com)

 Via Little-D Soundlab ontvingen we pas geleden dit overzicht vol met remixen door Desmond Hollins aka Katrah-Quey. Deze (abstract) hip-hop producer weet een verbluffend fraai geluid af te leveren waar wij eerlijk gezegd een beetje door verrast werden. Op dit exclusieve album laat de producer zich van zijn goede kant horen tijdens remixen voor namen als Roots Manuva, Pete Rock en Saian Supa Crew. De met veel melodie doorspekte hip-hop producties, soms met naar lounge neigende klanken als basis, zorgen voor een hoge luisterbaarheid. Verwacht dus geen gangster rap, maar vooral subtiele tracks met genoeg ‘power’ beats en diversiteit. Favoriete tracks: de remixen voor Al Tariq’s “Coolin’ Out”, Heather B.’s “Live MC” en Pete Rock’s “Revenge” (feat. Grap Luva). Helemaal leuk dit album! Kijk op www.little-d.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5 

 

Various: “Simple Sounds By Will Saul” (Simple Records)

 Genre(s): (Tech) House/ Minimal/ Dub (Techno)/ Nu-Disco

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Word & Sound 

Simple Records volgen we nu al een flinke tijd en de muzikale output van dit label stelt eigenlijk nimmer teleur. Will Saul is de drijvende kracht achter het label, dat qua naam refererend aan zijn eigen ‘open-minded’ instelling. Het UK-based label zag in 2003 het levenslicht en sindsdien enorm geliefd bij de grootste DJ’s worldwide. Als producer mag Will Saul zich, samen met maatje Tam Cooper, tot de absolute Champions League van de hedendaagse housescene rekenen. De bijzonder stemmige sfeermakers, geschikt voor zowel dansvloer als thuis op de sofa, doet vele clubbers en househeads genieten! Je moet de producties op het label vooral in de smaakvolle hoek van de underground house scene zoeken met verwijzingen naar Detroit ‘tech’, electro-tech en minimal, maar ook uitstapjes naar (of elementen uit) de nouveau disco en dubby varianten op house en techno worden niet geschuwd. Neem nou hun clubhit “Sequential Circus”, dat begin dit jaar verscheen; dat is wat je noemt Detroit ‘tech’ met een ‘spooky feel’ die als een warme deken om je heen aanvoelt. Het is één van de vele voorbeelden van de kwaliteitsoutput van Simple Records. Een flink aantal van de recente releases op het label worden geëtaleerd op deze “Simple Sounds” compilatie. Ook sublabel Aus Records, met artiesten als Sideshow (Fin Greenall aka Fink, tevens labeleigenaar van Aus Records samen met Will Saul) in de gelederen, levert wat materiaal voor deze 2-CD compilatie. Op disk 1, die ongemixt is, vinden we vooral vers materiaal van de labels, waar disk 2 ook wat aandacht besteed aan het (recente) verleden. Disk 2 is in tegenstelling tot disk 1 wel gemixt en sluit uiteindelijk af met het retro klinkende “Sunburst” van Marc Romboy in de Alexkid remix. Beste track op deze compilatie is toch wel “Out There” van Will Saul & Tam Cooper, dat klinkt als neo-trance met een dikke Detroit ‘tech’ ondertoon. En wat een fabuleuze melodielijn heeft deze plaat! Over de overige inhoud van deze 2-CD kunnen we eigenlijk heel kort zijn: het materiaal is zonder uitzondering van torenhoge kwaliteit en het is genieten geblazen van de eerste tot de laatste seconde! Fantastische verzamelaar overall! Kijk op www.simplerecords.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

   

Gerardo Frisina: “Note Book: A Journey In Sound” (Schema)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Latin-Jazz/ Afro-Beat

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Lowlands Distribution

 Gerardo Frisina heeft al diverse uitstekende albums uitgebracht via het Italiaanse kwaliteitslabel Schema, dat zich richt op moderne jazz in een brede zin van het woord. “Note Book: A Journey In Sound - The Remixes”, zoals dit conceptalbum volledig heet, staat vol met remixes, bewerkingen van eigen materiaal en ander niet eerder op CD uitgebracht materiaal. De energieke en diverse jazz-sound van Gerardo Frisina verveelt nergens en wat dat betreft is er weinig tot niets veranderd in vergelijking met zijn eerder uitgebrachte materiaal voor Schema. Frisina remixt dan ook met succes materiaal van Jorge Graf, Dizzy Gillespie, Sun Ra, Hipnosis, Idea 6 en labelgenoot Toco. Beste moment op dit album zijn de jazzy meets latin broken beats van “Es Differente”, een eigen productie van Gerardo Frisina die alleen nog op vinyl verscheen (in mei 2007). Deze track bevat een enorme dosis energie + muzikale passie en heeft een basismelodie (met de piano) die ons enorm aanspreekt! Je moet die track een klein beetje in de hoek zoeken van de remix die The Underwolves produceerden voor Soul Central’s cover “Strings Of Life”. Leuke bijkomstigheid: de remix die Frisina voor Combo Moderna’s “Ghetto Stomp” maakte in 2005 (productie van Bas Voorn, die tegenwoordig onder de naam Solo Moderna furore maakt), staat gewoon op deze CD en mag na al die tijd nog steeds een hoogtepuntje genoemd worden. Weliswaar heeft Frisina de bassdrum veranderd en wat andere kleine aanpassingen gedaan, maar de oorspronkelijke remix is voor 100% herkenbaar gebleven. Voor de moderne ‘jazz-heads’ is dit een album dat je niet mag missen. Kijk op www.ishtar.it voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Róisín Murphy: “Overpowered” (EMI Records)

 Genre(s): Electro-Pop/ House

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: EMI Music

Róisín Murphy, bekend als de zangeres van Moloko, is terug met een nieuw solo album. De afgelopen periode hoorden we al de singles “Let Me Know” en “Overpowered” voorbij komen, wat al suggereerde dat een nieuw album niet lang uit zou blijven. Het album staat bol van het cross-over materiaal met house, electro en pop als voornaamste uitgangspunt, soms aangevuld met wat disco invloeden. Echt heel spectaculair zijn de tracks niet op “Overpowered”, behalve de titeltrack. Deze track bevat een stoer, rollend acid thema met een krachtige breakbeat. Helemaal leuk! Dit is zo’n album dat kwalitatief dik in orde is, maar wat geen blijvende indruk achterlaat. Kijk op www.roisinmurphy.com voor meer informatie.

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Coast2Coast By Miguel Migs” (NRK Music)

 Genre(s): House

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Vital

 Miguel Migs mag na de uitstekende “Coast2Coast” edities van Âme en Karizma nu een dansbare en muzikale selectie toptracks aan het publiek presenteren. Hij slaagt daar met vlag en wimpel in, maar toch missen we in vergelijking met andere delen in de serie wat diversiteit en spontaniteit. Miguel Migs, een zeer gewaardeerde producer, weet prima hoe hij deep-house met jazz, funk en soul impulsen op het publiek moet afvuren, maar als we na de 14 tracks tellende mix moeten aangeven welke tracks eruit sprongen, kunnen we daar geen zinnig antwoord op geven. De producer, die in zijn carrière onder andere een album op Naked Music uitbracht, heeft de muziek echter met veel zorg geselecteerd; zoveel is duidelijk! Laten we dan zeggen dat de mix een constant niveau draagt en qua muzikale output kwalitatief dik in orde is. Jammer is het dat er geen onderscheidende classics op de tracklist staan. Uiteraard wordt dit product geleverd met bonus disk vol met ongemixte, full-length versies van bijna al het materiaal van disk 1. Kijk op www.nrkmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Tamara Maria: “Tamara Maria” (Pink Records)

 Genre(s): Bossa Nova/ Samba/ Latin-Jazz/ Broken Beats/ Drum & Bass

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Pink Records

 Eind 2006 viel er een aangenaam kado bij ons op de deurmat. Het betrof een pre-release van het album van Tamara Maria, geproduceerd door Alain Eskinasi (bekend van Electro Coco). Tamara Maria aka Tyrah Morena volgen we nu al een paar jaar en na jaren van hard werken is hier dan haar debuutplaat. Ze werkte al met een divers gezelschap aan producers, groepen en DJ’s binnen allerlei dansbare genres. Op haar titelloze album, dat tot op heden nog niet door een label is opgepakt, staan 11 uitstekende tracks, waarbij ze mag rekenen op de diensten van mensen als Praful, Wouter Hamel en Cor Bakker. Tamara Maria heeft wat met Brazilië en da’s goed te horen op deze plaat. De bossa, samba en latin jazz momenten zijn heerlijk om naar te luisteren. Het dansbare fenijn zit hem echter in de staart. De track “Pela Praia” springt er wat ons betreft uit. Deze broken beats track met latin invloeden bevat alle ingrediënten om groot te worden. Ook haar versie van “Garota De Ipanema” is top, mede door de lekkere drum & bass achtige begeleiding. Je kunt de naam Tamara Maria zo bijschrijven in het rijtje: Bebel Gilberto, Cibelle, Rosalia De Souza en soortgelijke Brazilian female flavoured vocalists. Prima staaltje werk van eigen bodem! Kijk op www.tamaramaria.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Stevie Wonder: “Number Ones - The Dutch Edition” (Motown)

 Genre(s): Soul/ Jazz Fusion

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Universal Music

 Stevie Wonder, de legendarische Amerikaanse soulzanger, toetsenman, mondharmonicaspeler en componist groeide in de jaren zeventig uit tot één van de meest vernieuwende zwarte artiesten. Stevie Wonder wordt in Saginaw, Michigan, blind geboren. Hij is het derde kind uit een gezin van zes en bekwaamt zich reeds op zeer vroege leeftijd in het bespelen van een scala aan instrumenten, zoals mondharmonica, piano en drums. Motown-baas Berry Gordy raakt onder de indruk van een tweetal nummers die Little Stevie Wonder op twaalfjarige leeftijd schrijft. Zijn derde single, het op 22 juni ‘63 uitgebrachte “Fingertips”, wordt zijn eerste grote hit. De rest is historie! Met de feestdagen in het vooruitzicht is er een overzicht verschenen van Stevie’s nummer één hits. Verwacht dus klappers als “Uptight”, “I Just Called To Say I Love You”, “Isn’t She Lovely”, “Superstition”, “You Are The Sunshine Of My Life” en ga zo maar door. Kortom: deze waardevolle collectie van soul meets jazz fusion sounds mag niet ontbreken in je platenkast! De muziek klinkt nog immer gelikt en blijkt waardevast!

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “In Search Of Sunrise 6 - Ibiza” (Songbird/ Black Hole)

Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Black Hole Recordings (www.blackholerecordings.com)

 Het is momenteel qua media aandacht een stuk rustiger rondom de persoon Tiësto. Hij werd deze maand echter wel weer tweede in de DJ verkiezing van DJ Mag, achter Armin van Buuren. Pas geleden verscheen zijn zesde “In Search Of Sunrise” verzamelaar met de subtitel ‘Ibiza’. En je raad het al een beetje: de muziek klinkt nogal zomers en ‘gezellig’. Her en der een prachtig stukje piano- of strijkwerk, wat vocalen, veel zweverige soundpads en daar vang je een beetje de Tiësto vibe op deze 2-CD. Kwalitatief is het gekozen materiaal prima in orde, maar zoals we wel vaker neerkalken is de originaliteit nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Wat overblijft, is een puike selectie zomerse (progressive) trance van de hand van de meester, waarbij er naar het einde toe steeds meer krachtige tracks te horen zijn. Kijk op www.tiesto.com of www.blackholerecordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Quick & Smart: “Live From His Rehearsal Shack” (Nerven Records)

 Genre(s): (Hard) Techno/ Schranz

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: ZYX Music 

Dit album is wat je noemt experimenteel, maar vooral hard. Quick & Smart is een project van Volker Wiegand, de co-producer van Marco Remus. Op “Live From His Rehearsal Shack” wordt je direct meegesleept in een luistertrip, waarbij vele leuke gimmicks, scheurende geluiden, fraaie 4/4 ritmes en breakbeats passeren. De diversiteit qua geluiden, ritmes, tricks en effects zijn enorm, maar qua power verschilt de muziek niet wezenlijk van elkaar en muzikaal gezien valt er eigenlijk maar weinig te ontdekken. Het beperkt zich toch samples en kleine klankenspellen. Daarom kan de muziek na een tijdje gaan vervelen. In 19 tracks weet Quick & Smart weliswaar te overtuigen als dansvloer act, maar ik denk niet dat dit album hoge ogen zal gaan gooien. Waarom? Omdat de muziek slechts geschikt is voor een relatief kleine groep liefhebbers van harde, industriële techno en schranz. Kijk op www.nerven-records.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7 

 

 

Progression: “Different Day, Different Light” (Black Hole)

 Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Black Hole Recordings (www.blackholerecordings.com)

 Progression zijn Daniel Wanrooy en Robin van de Wiel. Het duo heeft sinds 2006 een aantal singles uitgebracht voor verschillende labels binnen de Black Hole stal (Magik Muzik, In Trance We Trust en Black Hole Recordings). Het debuutalbum van de heren beslaat direct twee disks, wat tamelijk opmerkelijk is. Blijkbaar had het duo zoveel goed materiaal op de plank liggen dat Black Hole besloot om een 2-CD release aan te gaan. De sound van Progression is tamelijk divers te noemen. Men produceert naast vocale trance ook diepe progressive trance met epische elementen. Niets nieuws onder de zon uiteraard, maar ze vervullen hun rol met glans want met de muziek op de beide schijfjes is weinig tot niets mis. Het zijn veelal mooie, diepe en gelaagde tracks waar met zorg aan gewerkt is. Een goed debuut als je het ons vraagt. Let op: de nieuwste single van het duo heet “Stranger” (feat. Red) en is ook terug te vinden op CD2 van dit album. Mooiste track: titeltrack “Different Day, Different Light” met een uiterst opzwepend thema! Kijk op www.blackholerecordings.com of www.thesoundofprogression.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Eigenart: “Malia” (Daredo Music/ Kju)

 Genre(s): Downtempo/ Lounge/ Ambient/ Elektronica/ Deep-House

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: ZYX Music (www.zyxmusic.com)

 Eigenart is het project van Claus Pieper en Werner Balzuweit. Claus Pieper ken je wellicht van de formatie Genlog, die hij vormde met onder andere Oliver Kuntzer. Genlog had begin jaren 90 het househitje “Mock Moon”; een track die je kunt typeren als prototype gabbermuziek. Vele jaren later brengt Pieper, ditmaal in samenwerking met een nieuwe studiopartner, een rustiek album op de markt. “Malia” is wat je noemt een downtempo plaat met weinig avontuurlijke kenmerken. Waarom? De sound op het album klinkt gedateerd, is grotendeels gebaseerd op bekende samples en sfeerloops die al veel vaker gebruikt zijn in de lounge/ downtempo sector en bevat simpelweg geen enkele uitschieter. Wat blijft er dan over? Een album dat lekker zweeft, goed weg luistert en je doet denken aan de muziek van bijvoorbeeld Café del Mar. Dan weet je ongeveer in welke hoek je het album moet zoeken. Onze favoriet op dit album is “Yellow Moon”, dat eigenlijk een vreemde eend in de bijt is door haar electro getinte breaks en gejaagde soundpads. Kijk op www.daredo-music.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Pig & Dan: “Imagine” (Cocoon Recordings)

 Genre(s): Tech-House/ Minimal/ Neo-Trance

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Intergroove

 Pig & Dan, het duo bestaande uit Dan Duncan en Igor Tchkotoua, debuteerden in 2003 met hun eerste single op het Nederlandse Sadie label. Ze komen uit de progressive trance hoek, maar hebben hun sound met de jaren verfijnd om anno 2007 een erg goed debuutalbum af te kunnen leveren. Let wel: debuutalbum als we het gemixte “Submission Sessions” (met enkel eigen producties) niet meetellen. Vanaf 2005 bracht het duo al een tweetal singles uit voor het grote Cocoon label, waarvan op dit album echter geen enkele track terug te vinden is. De sound van Pig & Dan is ritmisch, melodieus genoeg en vooral dansvloer ‘proof’. Tijdens een track als “Sly Detector” hoor je overduidelijk de (smaakvolle) ‘trance’ roots van de heren terug, wat een knaller zeg! Voor ons al gelijk het hoogtepunt. Veel van het andere materiaal is dieper, meer eigentijds en vooral ‘tech’ gericht. Luister echter ook eens naar het eigenzinnige “Sympathy For The Devil” met de acid-stabs en het wazige thema. Achter de laatste track is een ‘geheim’ slotakkoord geplaatst, dat downtempo/ rustiek is en klinkt als een toetje na de stevige maaltijd. Keurig album is dit! Jammer dat de track “Primitive” (uit 2006) er niet op staat, want die had hier prima tussen gepast! Kijk op www.cocoon.net voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Basteroid: “Upsets Ducks” (Areal Records) 

Genre(s): Minimal/ Tech-House/ Experimental Breaks

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Kompakt (www.kompakt-net.de)

 Basteroid is een project van Sebastian Riedl. Sinds 2000 runt Riedl Areal Records samen met Konfekt en Metope. Op zijn album “Upsets Ducks” laat hij een clubgeluid horen dat toch enigszins toegankelijk klinkt. Zijn voornaamste kruiden zijn minimal en tech-house, maar ook een experimentele ‘techy’ en elektronica breakbeat schuwt hij niet. Riedl kiest voor een flinke dosis melodie en sfeer in zijn muziek. Vreemde titels als “How Not To Play Piano” (met schots en scheef ingespeelde toetsen) en “Backstage Ass” geven het album een wat flauwe, semi-humoristische ‘feel’. Wat overblijft is een selectie van goede tracks waarbij het eerdergenoemde “Backstage Ass” en “I Want To 3 4” erg bruikbaar zijn in je DJ-set, maar ook het experimentele “Un Dos Windows” (alleen op de CD versie van het album beschikbaar) is vermakelijk. Kortom: een prima album binnen de steeds voller rakende minimal/ tech-house vijver. Kijk op www.areal-records.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Cobblestone Jazz: “23 Seconds” (!K7)

 Genre(s): Tech-House/ Minimal/ Tech-Jazz

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: !K7 (www.k7.com)

 Dit 2-CD album van Cobblestone Jazz ontvingen wij al maanden geleden in digitale vorm, maar de finished CD’s volgden pas recentelijk. Rond Cobblestone Jazz is een ware hype ontstaan en dat is begrijpelijk. De muziek van het trio, dat bestaat uit Mathew Jonson, Danuel Tate en Tyger Dhula, is onderscheidend sterk en balanceert op het randje van tech-house, minimal en Detroit ‘tech’. Wie kan zich nog de muziek van Ian O’Brien van een jaar 10 geleden herinneren? Juist: zulke onrustig wiebelende ritmes met ‘jazzy’ aankleding produceert Cobblestone Jazz ook, maar dan met een geheel eigentijds karakter en een eigen ‘touch’. Het trio, dat al sinds 2002 samen muziek uitbrengt, zet de naam Cobblestone Jazz definitief op de kaart in het jaar 2006 met de singles “Dump Truck” en “India In Me”, die beide via Jonson’s Wagon Repair label verschenen. De formatie produceert en speelt vanuit improvisatie (als voornaamste uitgangspunt). Hoe klinkt de muziek van Cobblestone Jazz dan? Muzikaal en dansbaar, maar vooral opmerkelijk muzikaal! Waar veel elektronische producers verzanden in oneindige simplistische en weinigzeggende patronen, klinkt de muziek van het trio compleet anders en vers. Op “23 Seconds” vinden we veel ‘shockdrive’ ritmes met rollende tokkelgeluidjes (en baslijnen), schitterende soundpads en een uitwerking die exact bij deze tijd (en de toekomst) past. Ondanks het ‘statische’ karakter van een CD opname, horen we zeer zeker het speelse uit hun live optredens terug. Die ‘vibe’ heeft men dus goed weten te vangen op de zilveren schijfjes. Het is muziek die je keer op keer kunt opzetten in de club, maar ook thuis, want de epische/ ambient invulling van de ‘tech’ ritmes zijn een streling voor het luisterende oor. De som van het avontuurlijke, dansbare, behaaglijke en mysterieuze karakter van de muziek maakt dit tot één van de fraaiste house albums van 2007, daar kan geen twijfel over bestaan. Tel daar de nodige ‘dubby’ invloeden bij op en we hebben de Cobblestone Jazz sound treffend gevangen. En of dat nog niet genoeg is: gedurende “Lime In Da Coconut” horen we een heerlijke solo op de Fender Rhodes (improviseren kun je leren). Op de tweede schijf wordt dit nog eens dunnetjes overgedaan bij de eerder genoemde track “Dump Truck”. Tevens vinden we op CD2 een 40 minuten durende live registratie (opgenomen in Madrid) en het listige “India In Me” met veel verknipte geluiden, dubby effecten, acid invloeden en een uiterst pakkend thema. Onze favoriete track op het album is titeltrack “23 Seconds”, door de grote mate van diversiteit in het ijzersterke thema! Briljante track! Kortom: “23 Seconds” (als album) is een bijzondere plaat geworden die de housescene nodig kan gebruiken! Kijk op www.k7.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5 

 

 

Baron Zen: “At The Mall - Remixes” (Stones Throw)

 Genre(s): Punk Rock/ Breaks/ Hip-Hop/ Disco/ Electro/ New-Wave

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Walboomers (www.walboomers.com)

 Peanut Butter Wolf programmeerde, voordat hij naam zou maken als DJ/ producer en Stones Throw Records zou oprichten, drums voor een één mans formatie genaamd Baron Zen. Baron Zen zal bij zeer weinig mensen een belletje doen rinkelen, want hij trad nooit op, bracht nooit releases uit, deed aan geen enkele vorm van publiciteit en bovenal negeerde hij de muzikale grenzen die punk rock, disco, electro, new-wave en hip-hop van elkaar scheidt. Sweet Steve is de man achter Baron Zen. Zijn ‘recording career’ als Baron Zen speelde zich af tussen 1988 en 1992. Het beste daarvan is samengebracht op dit album (zijn eerste en enige). Het originele album vinden we op CD2 (welke we niet als promo ontvingen), maar de remixen op CD1 vonden wij wel op onze deurmat. Het materiaal van Baron Zen wordt op uiterst diverse wijze door de mengtafel gehaald, waarbij artiesten als J. Rocc, Madlib en Danny Breaks de bekendste namen zijn. Echter, de remix door de eerder genoemde Peanut Butter Wolf voor “Turned Around”, welke op een electro-break gebaseerd is, schiet er wat ons betreft het meeste uit! Kijk op www.stonesthrow.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

Various: “Back In The Box By ‘Little’ Louie Vega” (NRK Music)

 Genre(s): House (Classics)

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 Wow! Wat komen er toch veel van die toffe compilaties uit met smaakvolle house classics. Uiteraard kunt je ‘Little’ Louie Vega wel inschakelen om een lesje geschiedenis te geven aan de houseliefhebbers, maar toch is het knap hoe deze ‘Master At Work’ keer op keer bij fantastische verzamelaars betrokken is. Waarschijnlijk komt dat omdat hij zelf een essentieel onderdeel is uit de geschiedenis van de house (vaak samen met Kenny ‘Dope’ Gonzalez). Allerlei grote namen komen voorbij; verspreid over twee zilveren schijfjes. Denk aan: Mighty Dub Katz, Todd Terry (onder diverse projectnamen), Shazz (geremixt door DJ Gregory), Nick Holder, Blaze, Kenlou (aka Masters At Work), Eric Kupper, Romanthony, Ralphi Rosario en ga zo maar door. Het zijn legendarische tracks die je nu allemaal in één keer kunt vangen. Enkele hoogtepunten zijn Alexander Hope’s “Saturday” uit 1993 en Nick Holder’s “Summer Daze” met de langgerekte sample van Pat Metheny’s prachtige “Slip Away”. Er staat nog veel meer moois op de 2-CD, dus check zeker even www.nrkmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Ekspozicija 09 By DJ 3000” (Explicit Musick)

 Genre(s): (Detroit) Techno

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Astral Music 

Deze mixcompilatie draagt de subtitel ‘The Detroit Connection Pt. 2’. DJ 3000 laat tijdens zijn mix maarliefst 20 tracks de revue passeren. Hij mixt van tijd tot tijd wat slordig, maar dat is hem vergeven. Op de tracklist vinden we onder andere platen van Octave One, Robert Hood (geremixt door Los Hermanos), Technasia en Suburban Knight. Qua sound hebben we met onvervalste techno te maken. Niets geen minimal of click-house, maar gewoon volle bak gaan met pompende techno is het motto. De eigen producties van DJ 3000 ontbreken uiteraard niet. Het zijn er in totaal vier als we de intro meetellen. Beste tracks op deze CD komen van Octave One feat. R.N.G. met het retro klinkende “Off The Grid” (een 430 West release) en het ‘catchy’ “Moonrays” van Suburban Knights (Underground Resistance release). Het gemiddelde niveau van de tracks is prima, maar er staan zeker ook een paar draken van tracks op de CD. Echter, voor techno liefhebbers is deze mixcompilatie echt de moeite waard! Kijk op www.matrix-music.com voor meer informatie.


Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Electronation 5 Years” (Lektroluv/ N.E.W.S.)

 Genre(s): Electro-House

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 DJ Mason is al een tijdje razend populair en vooral erg ‘in demand’ op het gebied van muziek producties. Niet in de laatste plaats door zijn enorme hit van vorig jaar (“Exceeder” uiteraard). Ter ere van het 5-jarige bestaan van de Electronation feesten, mocht Mason een mixcompilatie verzorgen. Het is vooral electro-house dat de klok slaat als we de gehele disk doorlopen, maar Mason begint met electro-clash achtig materiaal. Gedurende de mix komen er diverse prima tracks voorbij, maar om lovend te zijn over de gehele reeks tracks is wat overdreven. De platenkeuze van Mason is voldoende, maar soms glijdt hij venijnig uit. Dieptepunt is Mason’s eigen “Quarter” dat voor geen meter loopt en een carbondoorslag (lees: overduidelijke kopie) is van “Exceeder”. De presets stonden vast nog in de computer. Blijven proberen zeggen we dan! Afsluiter “Vector X-Y” van Hakan Libdo betekend overigens een erg waardig einde van de mix (sfeer: space disco meets sci-fi house), waarop ook bijdragen van Nathan Fake, Terry Toner, Mazi & Duriez (van het Brique Rouge label) en The Subs te vinden zijn. Al met al een leuke DJ mix voor mensen die van electro-house houden en de samensteller/ mixer een paar flinke uitglijders kunnen vergeven. Kijk op www.news.be voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Monsieur Dubois with Joseph Bowie: “Soul Integration” (Challenge)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Soul/ Funk/ Fusion

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Challenge Records (www.challengerecords.com)

 In hetzelfde straatje als State Of Monc valt de energieke live jazz van de formatie Monsieur Dubois. Monsieur Dubois’ album “Ruff”, dat vorig jaar verscheen sloeg in als een bom en bevatte de toptrack “Das Banck”. Dit nieuwe album, met Joseph Bowie op de trombone en in een paar gevallen als vocalist, laat weer een fantastisch vers geluid horen. De mengelmoes van jazz, funk en soul werkt aanstekelijk en zal live bijzonder goed uit de verf komen; zeker wanneer er ook nog eens veel gedetailleerde percussie voorbij komt (zoals op de CD). Bij het luisteren naar openingstrack ‘Murw” weet je direct waar we op doelen. Het album bevat in totaal 11 tracks, waarbij voor “Spirit” en “You Got Me Thinking” ‘radio edits’ op het schijfje zijn bijgevoegd (de tracks met vocalen). Voor ons vormt titeltrack “The Soul Integration” het mooiste dat dit album te bieden heeft, op een haar na gevolgd door “Murw” en het uptempo “Carillo’s Corner”! Voor ons gevoel is dit album minimaal zo goed als voorganger “Ruff”! Kijk op www.monsieurdubois.com of www.challengerecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Bastian: “IV” (Supertracks)

 Genre(s): P-Funk/ Disco/ Pop/ Rock

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Challenge Records (www.challengerecords.com)

 De titel “IV” is vast een grapje van Bas Bron aka Bastian om de luisteraar op het verkeerde been te zetten. Volgens onze (betrouwbare) informatie is dit namelijk Bastian’s derde album. Het geluid op “IV” is nog steeds onmiskenbaar Bastian, met een flinke dot P-Funk en disco. Echter, die als bekend veronderstelde combinatie wordt nu aangevuld met wat pop/ rock klanken, wat zeker voor een nog toegankelijker karakter zorgt. “Groceries” is de eerste single van het album en wat ons betreft samen met “Love Sickness” het beste materiaal op “IV”. Wederom is deze zeer productieve Bastian (hij bracht ook al albums uit onder de namen Comtron en Seymour Bits) erin geslaagd een kwaliteitsplaat af te leveren. Kijk op www.supertracks.nl of www.bastianmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

Various: “One Night At El Hotel” (DJ Center Records)

 Genre(s): House

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Intergroove

 Deze compilatie ontvingen wij onlangs van DJ/ producer/ samensteller Bruno from Ibiza. El Hotel Pacha is een befaamd hotel op Ibiza (nabij de bekende discotheek Pacha) waaraan nu dus ook een compilatieconcept is gehangen. Naast de eerder genoemde Bruno from Ibiza neemt ook Al Velilla een schijfje voor zijn rekening. Je krijgt voornamelijk (deep) house, grooves en gelieerde stijlen te horen met een eigentijds karakter. Het is vermoedelijk de muziek die deze zomer veel gespeeld is op het partyeiland bij uitstek. Al Velilla laat op CD1 prima muziek voorbij komen van namen als Kerri Chandler, Kiko Navarro, Chuck Love, Miguel Migs, Makossa & Megablast feat. Capitol A en Richard Grey. Veelal heerlijke zomerse no-nonsense house, waarbij we wel vallen over het feit dat sommige platen niet bepaald vernieuwend klinken (enkele uitzonderingen daar gelaten). Erg goed is de afsluiter van disk 1: “Eternal Sunshine” van Nacho Marco, dat een fantastische, gedreven ritmiek bevat en sfeertinten waar je U tegen zegt. De mix van Bruno from Ibiza is van hetzelfde kaliber, al klinkt deze net iets rechtlijniger en constanter! Let ook op zijn eigen producties, want die zijn allemaal prima te pruimen en vertegenwoordigen het begrip ‘zomer’! Kortom: een prima 2-CD, maar verwacht geen wereldschokkende sound! Kijk op www.brunofromibiza.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Jazzbox: “Jazz Is The Grass I Cut” (Music For Dreams)

 Genre(s): Nu-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Lowlands Distribution

 Jazzbox is een project van Per Ebdrup, die wordt bijgestaan door een lange rij aan gastmuzikanten en Kenneth Bager als co-producer. Jazzbox heeft een relatief kortdurend album op de markt gebracht met een speelduur van slechts 50 minuten, verspreid over 7 tracks. Het album bevat speelse, veelal sample based jazz muziek met een uiterst modern karakter. Zo sampled Jazzbox onder andere Louis Armstrong’s "When You're Smiling (The Whole World Smiles With You)". “How To Build A Chameleon” neigt erg naar de St. Germain nu-jazz sound van een jaar of 6 geleden. Beste moment is voor ons het energieke “Spyes Underground”. Al met al is dit een leuk album geworden, waarbij jazz in een brede zin van het woord uitgedragen wordt. Van simplistisch tot complex; beide uitersten komen aan bod op “Jazz Is The Grass I Cut”. Kijk op www.myspace.com/jazzboxer of www.musicfordreams.dk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Martinez: “A Chemical Imbalance” (Re:connected)

 Genre(s): Tech-House/ Minimal

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Intergroove

 Martin Swanstein aka Martinez bracht in zijn beginperiode als producer voornamelijk deep-house uit via labels als Guidance (helaas failliet gegaan), Dessous en Deeplay. Tegenwoordig produceert Martinez voornamelijk tech-house en minimal techno. Zijn producties kenmerken zich door de vele vage ‘dronken’ klinkende klankenspellen. Muzikaal gezien is het allemaal niet veel. Het is vooral de drumcomputer die overuren maakt. Voor mensen die van melodieuze minimal of tech-house houden is dit album een enorme miskleun, want er staat werkelijk geen enkele track met een echte fatsoenlijke melodie op “A Chemical Imbalance”. Het beperkt zich tot wat sfeertinten in de tracks “Sinus Wave” en ‘uitsmijter’ “La Macchina”. Een teleurstellend album als je het ons vraagt! Kijk op www.outoforbit-recordings.com of http://martinez.kluster.org/ voor meer informatie.

 

Beoordeling: 5

 

 

Dave DK: “Lights And Colors” (Moodmusic Records)

 Genre(s): (Tech) House/ Minimal

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Astral Music

 David Krasemann aka Dave DK bracht al eerder materiaal uit via Sasse’s Moodmusic label en komt hier met zijn eerste CD album. Dave DK, afkomstig uit Berlijn, was voorheen één van de resident DJ’s in de bekende technobunker Tresor (eveneens in Berlijn). Na het beluisteren van het nogal kale Martinez album, kruidt Dave DK zijn muziek met wat meer sfeerelementen. Sterker nog: zijn producties klinken allemaal prima verzorgd met een goede balans tussen ritmiek, effecten en sfeertinten. In totaal horen we 10 tracks voorbij komen op “Light And Colors” en daarvan zijn een aantal tracks zeker de moeite waard. Neem nou het semi-krachtige “Illuminated”, dat qua productie klinkt als een klok en vooral ook qua details een pluim verdient. De ‘dubby’ geluiden zijn bijzonder fraai uitgewerkt en zullen de dansvloer in vuur en vlam zetten. Het afsluitende “Coimbra” bevat gefilterde samples uit de houseclassic “Turntable Hype” (bekend van het Go Bang! label begin jaren 90). De meeste liefhebbers van het Moodmusic label zullen zeker aan hun trekken komen en anders biedt het 10-jarig overzicht, dat recentelijk verscheen, nog troost.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Deadset: “Keys Open Doors” (Front Room Recordings)

 Genre(s): (Tech) House/ Electro-Tech/ Minimal

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Astral Music

 Deadset is een project van Cass Cutbush en Tom Mangan. Je kent ze wellicht als Cass & Mangan, onder welke alias ze onder andere muziek uitbrengen op het Duitse Blu Fin label. Je hoort bij dit Deadset project dat men gaat voor een combinatie van tech-house, electro-tech, elektronica en wat minimal. Het duo experimenteert er lustig op los en laat her en der fraaie tracks voorbij komen. Vervelend zijn soms de slecht gekozen geluidseffecten, zoals tijdens “Buzzer Says Werner”, dat ondanks een leuk thema en onweerstaanbare groove bol staat van de sirenes en meer van dat soort gereutel! “Acid Radar” is een hoogtepuntje op het album, waarbij men zonder twijfel de menigte in de club aan het dansen zal krijgen. Naast de clubgerichte aanpak trakteert het duo je ook op vage elektronica (gebroken beats) met electro en acid tinten. Neem nou “Brazil ‘70”, dat echt niet te omschrijven valt. Ga die track zeker eens luisteren. Wat we vooral fraai vinden aan dit album is de diversiteit. Er zit totaal geen lijn in het aangeboden materiaal en de samenhang is ver te zoeken, maar dat is nou juist wat de meeste minimal albums missen. Die klinken vaak als eenheidsworst, waardoor de verveling snel toeslaat. Ga dit diverse en vermakelijke album eens opzoeken en vorm je mening. Kijk op www.frontroomrecordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Defected D-fused & Digital Amsterdam” (Defected)

 Genre(s): House

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: PIAS/ N.E.W.S.

 De gebroeders Rogier en Greg van Bueren staan al jaren hun mannetje in de mondiale dancescene. Vooral de vasthoudendheid van Rogier (aka DJ Roog) om zijn eigen (soulful) house geluid te blijven presenteren mag geprezen worden. Dat hij na jaren van hard werken succes oogst is dan ook meer dan terecht. Als Hardsoul heeft het duo inmiddels een fiks aantal internationale clubhits achter hun naam staan, waarvan “Back Together” (met Ron Carroll) natuurlijk het meest bekend is en uiterst succesvol bleek. Het is echter opmerkelijk dat juiste deze mondiale clubhits in Nederland eigenlijk nauwelijks opgevallen zijn. In ieder geval zijn ze niet door een breed publiek opgemerkt binnen de eigen landgrenzen. Op deze 2-CD compilatie leveren de broertjes een verantwoorde DJ set waaraan weinig tot niets op te merken valt. Waarom? Het is een geluid dat we door en door kennen. De gebruikte sounds mogen als bekend verondersteld worden: (deep) house met soul, latin, funk, jazz, afro en Braziliaanse tinten. Usual suspects als Masters At Work, Dennis Ferrer, Soul Central, Sandy Rivera, DJ Gregory en Martin Solveig ontbreken niet op de tracklist en stellen niet teleur. De genoemde namen geven het muzikale pallet van de mix treffend weer. Toch missen we een flinke dosis spanning tijdens de mix. Waarom? Simpel: omdat deze sound al jaren niet meer écht doorontwikkeld is. We kunnen eigenlijk wel concluderen dat de mix vooral lekker in het gehoor ligt, niet al te moeilijk te verorberen is en een gezellig karakter draagt. Muzikaal gezien is de platenkeuze voldoende, maar verre van wereldschokkend. Het is de ‘Hardsoul sound’ die weer eens onder de aandacht wordt gebracht en daar zullen veel mensen gelukkig van worden. Na de dertien tracks op CD1 weten we in ieder geval dat je je geen buil kunt vallen aan de aanschaf van deze mixcompilatie. Er is ook aan de CD-jocks onder ons gedacht, want CD2 bevat een aantal van de tracks in ongemixte vorm, aangevuld met het eerder genoemde “Back Together” in originele vorm, maar ook de Hardsoul remix voor de Ibiza klapper “Afrocatalans” van Danny Marquez (origineel uit 2004). Kijk op www.defected.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Nightmusic Volume 2 By The Thrillseekers” (Adjusted)

 Genre(s): Trance/ Electro-Trance/ Tech-Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Astral Music

 De naam The Thrillseekers klinkt als een meerkoppige formatie, maar bestaat in werkelijkheid slechts uit één persoon (namelijk Steve Helstrip). In de DJ Mag Top 100 van dit jaar vinden we hem op de 52e positie, wat al aangeeft dat we niet met een beginner te maken hebben. Zijn producties worden al jaren gewaardeerd door alle toonaangevende trancejocks. Na het succes (lees: goede verkoopcijfers) van de eerste “Nightmusic” compilatie kon een vervolg niet uitblijven. Ook nu weer selecteert Helstrip een fantastische reeks muziek van grootheden als Lange, Ferry Corsten, Solar Stone, Rank 1, Marco V (met het ijzersterke “Possible But Unlikely”, Markus Schulz, Gabriel & Dresden, The Thrillseekers zelf en ga zo maar door. Hij schakelt moeiteloos tussen reguliere trance, electro-trance en tech-trance. Naar het einde toe wordt steeds een stukje extra ‘power’ en energie toegevoegd. Dit zorgt net voor dat stukje meerwaarde voor de luisteraar. Nu weten we dat er honderden van dit soort compilaties uitgebracht zijn, maar toch zal de liefhebber van kwaliteitstrance plezier beleven aan deze 2-CD. Kijk op www.thrillseekers.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Niels van Gogh: “The Remix Album” (Media Records/ ZYX Music)

 Genre(s): Electro-House/ Trance/ Breaks

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: ZYX Music

 Niels van Gogh is eigenlijk zo’n typische ‘one-hit wonder’ producer. In 1998 scoorde hij met “Pulverturm” een kneiter van een clubhit, die ook de commerciële radio en TV haalde. Follow up “Doppelgänger” viel beduidend minder op en we moeten bekennen dat we daarna weinig meer van deze inmiddels 29-jarige producer hoorden. Dit jaar verscheen er een 2.0 versie van “Pulverturm”, die de track wederom de charts in zou jagen. Nu is daar een album vol met remixen voor zijn werk. Zo horen we remixen door namen als Tomcraft, Mason, Kiko en Reeloop voorbij komen. Het is vooral electro-house en trance (of een combinatie) dat de klok slaat op dit concept album, maar we horen ook wat breaks voorbij komen. Al met al is het een vermakelijke CD met weinig uitschieters, maar met voldoende kwaliteit. Kijk op www.nielsvangogh.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

M.I.K.E.: “Moving On In Life” (Armada Music) 

Genre(s): (Progressive) Trance/ Electro-House

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Astral Music

 Ex-Bonzai man Mike Dierickx bracht in de loop der jaren al diverse releases uit voor Armada en komt hier met een compleet nieuw album. M.I.K.E. moet één van de meest productieve trance artiesten zijn die onze aardbol telt. Zijn vele releases onder allerlei aliassen zijn niet te tellen en zijn in veel van de gevallen echt de moeite waard. Op “Moving On In Life” laat M.I.K.E. zijn progressive trance stijl wat meer leunen op de hedendaagse trend en dat is electro. Deze tinten zijn dan ook duidelijk hoorbaar is zijn huidige werk, aangevuld met de zweverige elementen die zijn trancemuziek al jaren typeert. Het album telt in totaal tien aardige tracks, waarbij eigenlijk maar weinig tracks echt opvallen. Uitzondering daarop is het fantastische “Changes ‘R Good” in de Main-tro mix. Deze track bevat een melodie die je doet denken aan de remix van D. Ramirez voor Plump DJ’s. Uitaard worden deze electro tinten dik ingekleurd met progressive trance klanken. Een mooie combi in dit geval! Aan het einde van het album laat M.I.K.E. zich van een hele andere kant horen. “Evolving Depths” is namelijk een leuk downtempo meets elektronica moment, dat zeker niet slecht klinkt. Kijk op www.armadamusic.com of www.mike.be voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Opus By Mr. Sam” (Black Hole Recordings)

 Genre(s): (Progressive) Trance

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Black Hole Recordings (www.blackholerecordings.com)

 Samuel Paquet aka Mr. Sam is bekend als solo artiest, maar ook onder de naam Mojado. Mojado vormt hij samen met Dimitri Andreas. “Opus” is een geslaagde mixcompilatie van een man die feilloos aanvoelt hoe je progressive trance, vocale trance en gelieerde substromingen kunt fuseren. De muziek op “Opus” is erg goed te noemen (op trance gebied dan), maar het is jammer dat de ontwikkeling van deze stroming al jaren nagenoeg stil staat. Je hoort nauwelijks nog vernieuwende producties binnen deze sector. Gelukkig bevat deze compilatie een grote mate van diversiteit. Mr. Sam doceert subtiel tussen vocale (progressieve) trance, epische platen en iets hardere momenten. Materiaal komt onder andere van Tiësto, Jonas Steur, JES, Ikon (geremixt door Jody Wisternoff van Way Out West), Solar Stone en uiteraard van Mr. Sam, Dimitri Andreas en Mojado. Kortom: weinig schokkende momenten op deze 2-CD compilatie, maar zoals altijd kwaliteit binnen de nog altijd florerende trancemarkt. Kijk op www.blackholerecordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Yves DeRuyter: “D-Classics” (Bonzai Music/ ZYX Music)

 Genre(s): Trance/ Rave/ Hardcore

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: ZYX Music

 Yves DeRuyter kun je met recht een legende noemen op het gebied van de trance. Ook voor zijn tranceperiode was hij al erg succesvol met hardcore en rave tracks als “Calling Earth”, “Rave City” en “Animals”. Op “D-Classics” kun je in één klap als zijn essentiële werk van de afgelopen 15 jaar scoren. Als je het materiaal op de beide CD’s beluisterd besef je je eigenlijk pas dat deze man een flinke stempel heeft gedrukt op de hedendaagse dancemuziek. Hij mag dan ook één van de all-time boegbeelden van het Belgische Bonzai label genoemd worden. Met klassiekers als “Back To Earth”, “Feel Free”, “The Rebel”, “Music-Non-Stop” en “To The Rhyhtm” op de tracklist, weet je als trance liefhebber dat het genieten geblazen wordt. Kijk op www.zyxmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Balance - Issue 10.1 By Jimmy Van M” (EQ Recordings)

 Genre(s): (Tech) House/ Minimal/ Progressive House

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Astral Music

 Als aanvulling op de 10e editie uit de befaamde “Balance” reeks (uiteraard ook samengesteld door Jimmy Van M) is er nu een additionele mix CD verschenen ter aanvulling op de eerdere verschenen 3-CD. Gaf die compilatie op fraaie wijze een zorgvuldig opgebouwde set weer in 3 delen (opbouwend naar de vroege ochtend), deze nieuwe uiting geeft meer de prime-time aanpak van Jimmy Van M weer. Op de tracklist staan fraaie platen van bijvoorbeeld Stephan Bodzin, maar de echte uitschieter komt van Guy Gerber die in remix vorm van zich laat horen. Hij weet Zidan Style, Chaim & K300’s “Bedolff” op een indrukwekkende wijze te remixen. De remix klinkt spookachtig, avontuurlijk, gejaagd en bijzonder treffend. Ook de Radioslave remix voor Unkle feat. Ian Astbury’s “Burn My Shadow” is erg de moeite waard. Tegenvaller: er staan een paar teveel gecompileerde tracks van Umek en Julien Jeweil op de tracklist. Kortom: een leuke extra bij de bestaande 10e editie uit de “Balance” reeks. Kijk op www.stomp.com.au/eq voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Balance - Issue 12 By Lee Burridge” (EQ Recordings)

 Genre(s): (Tech) House/ Minimal/ Progressive House

Bron: 3-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Astral Music

 Lee Burridge kennen we vooral van Tyrant (met Craig Richards) en de gelijknamige clubavonden in de befaamde Londense discotheek Fabric. Burridge kreeg de eer om de twaalfde editie uit de “Balance” reeks voor zijn rekening te nemen. Verspreid over drie schrijfjes wordt je als het ware meegenomen op muzikale reis, waarbij de opbouw moet aanvoelen alsof Burridge een hele clubavond muzikaal begeleid. Denk qua muzikale invloeden aan ‘techy’ house, progressive house en minimal. Het verhaal begint gelijk sterk met prima materiaal van onder andere Ripperton, Efdemin, Jacek Sienkiewicz (met het sprookjesachtige “Good Luck”), Hug en Viewers. Opvallend is de op downtempo gebaseerde Paul Daley remix voor José Padilla’s prachtige “Adios Ayer” (remix uit 2001) dat de eerste disk afsluit. Disk 1 is op een paar kleine uitzonderingen na een streling voor het oor en de twee overige disks volgen datzelfde voorbeeld. Het blijft knap hoe het Australische label EQ/ Stomp steeds weer de juiste mensen aan haar zo gewilde compilatiereeks weet te verbinden. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat een bekende DJ zijn live sound ook treffend op zilveren schijfjes kan vastleggen. Kortom: hulde voor deel 12, maar vooral hulde voor deze serie die zichzelf al lang en breed heeft bewezen. Kijk op www.stomp.com.au/eq voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Tribalelectro Vol. 1” (Kingdom Kome Cuts)

 Genre(s): (Electro) House/ Grooves

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: ZYX Music

 De redelijke bekende D.O.N.S. en John Morley nemen beide een schijf voor hun rekening op deze eerste “Tribalelectro” compilatie. Kingdom Kome Cuts staat bekend om haar gezellige, niet al te moeilijke electro-grooves en zomerse house. Je hoort tijdens de mixen dan ook geregeld van die op piano gebaseerde deuntjes met een hoog ‘feel good’ gehalte. Ook de verwijzing naar ‘tribal’ is niet voor niets. Deze muziek sluit min of meer aan op de Sneakerz sound zoals we die in Nederland kennen. Het is muziek die bij een breed publiek goed valt en dat was ook weer duidelijk op de afgelopen zomerfestivals te merken. Bekende namen op de compilatie zijn: DJ Fist, Mario Ochoa, Kobbe & Austin Leeds, Steve Angello en Antoine Clamaran. Conclusie: een hele behoorlijke compilatie voor de liefhebbers van de ‘recht-toe-recht-aan’ tribal-electro-grooves sound. 

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Young Style Grooves Vol. 3” (Toptrax/ ZYX Music)

Genre(s): (Deep) House/ Broken Beats/ Downtempo

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: ZYX Music

 In samenwerking met L’Oréal Professionel Paris verscheen deze derde “Young Style Grooves” compilatie op het Duitse Toptrax label. Het concept is simpel: één disk bevat voornamelijk house (op een broken beats track na) en één disk bevat downtempo. De housemix wordt verzorgd door DJ Gorge, de downtempo mix is volgens de verpakking ‘softmixed’ door Zenlog. Klinkt vast niet erg spannend tot nu toe! Wat staat er dan op het menu? Nou, genoeg prima materiaal van artiesten als Milk & Sugar, Tyree Cooper, Masters At Work, Todd Terry, Weathertunes, Lemongrass, Yonderboi, Naomi en als afsluiter een Minus 8 remix voor Attic Tree. Kijk op www.toptrax.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Pan-Pot: “Pan-O-Rama” (Mobilee Records)

 Genre(s): (Tech) House/ Minimal/ Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Astral Music

 Pan-Pot mag de laatste tijd op steeds meer populariteit rekenen vanuit de tech-house/ minimal hoek. De formatie is relatief kort bezig, want hun eerste release dateert van eind 2005 (ook op Mobilee). Pan-Pot bestaat tegenwoordig uit het duo Tassilo Ippenberger en Thomas Benedix. Voorheen was ook Marco Resmann betrokken bij de producties, maar daar is op “Pan-O-Rama” echter geen sprake van. Op dit album krijgt het duo beperkte hulp van Hugh Betcha en Vincenzo. De muziek op “Pan-O-Rama” is vooral diep en dansvloergericht te noemen. De veelal simplistische klanken zijn dan wel aantrekkelijk voor op de dansvloeren van clubs, party’s en festivals, maar thuis kun je vrij weinig met de beperkte muzikale invulling die vooral machinaal klinkt. Uitzondering daarop zijn de elektronica klanken van “Apocalyptic Horseman”, die erg goed zijn overigens. Al met al vinden wij dit album niet zo bijzonder, maar gewoon een gemiddelde aangelegenheid. Kijk op www.mobilee-records.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

D. Ramirez: “Rewind/ Fast Forward” (Slave Recordings)

 Genre(s): Electro-House/ Tech-House

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Astral Music

 D. Ramirez is een project van Dean Mariott; een producer die in de jaren 90 betrokken was bij The Lisa Marie Experience. Muziek van die formatie kom je tegenwoordig nog met grote regelmatig tegen op ‘terugblikkende’ verzamelaar van labels als Hed Kandi (voorbeeld: de laatste “Back To Love” verzamelaar). Sinds 2001 brengt D. Ramirez solo muziek uit via labels als Choo Choo Records, Junior, Whoop!, Thrust en Four:Twenty. Niet de minste labels dus! Dit conceptalbum bevat veel van zijn werkt tot nu toe, waaronder ook een groot aantal remixen. Zijn grootste successen tot nu toe behaalde hij uiteraard met zijn bekende remixen voor Plump DJ’s met “Electric Disco”, die als 1-sided transparant vinyl op Finger Lickin’ verscheen, en Bodyrox met “Yeah Yeah”, dat in vocale vorm zelfs in de charts geraakte. Ook de single “La Discothek” deed het afgelopen zomer erg goed. Zijn krachtige electro-house sound, soms aangevuld met wat ‘tech’ tinten, doet wonderen op de dansvloeren! Op CD1 worden de eigen producties van D. Ramirez opgesomd, welke binnen een beperkte marge wel redelijk divers klinken, mits de muziek beperkt genuttigd wordt. Je hoort duidelijk zijn geleidelijke ontwikkeling als producer als je zijn discografie ernaast legt. Op CD2 is het enkel remix werk dat voorbij komt. Namen als Peace Division, Skeewiff, Noir, Ferry Corsten, Roog & Greg (aka Hardsoul) en Roger Sanchez gaan treffend door de mixer. Een fraaie lijst dus! Voor ons is de meest opvallende track te vinden op CD1: een track die D. Ramirez met Dmitry Bobrov maakte met de titel “Pleasure Me”. De gedreven beats in combinatie met de electro-synth stabs zijn fabuleus geprogrammeerd. Een omschrijving die op een flink aantal van zijn producties en remixen van toepassing zijn. Al met al is dit een redelijk concept album, maar niet al te bijzonder. Er staan simpelweg te veel, volgens dezelfde aanpak geproduceerde tracks op de twee schijfjes en dat gaat na een tijdje een tikkeltje vervelen. Kijk op www.slaverecordings.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Mauro Picotto: “Now And Then” (SW Records/ Media Records)

 Genre(s): Tech-House/ Electro-Tech

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Astral Music 

Toen we dit nieuwe album van Mauro Picotto in handen kregen was onze eerste gedachte: ‘bestaat die nog?’. We hebben nooit echt een hoge pet gehad van de muziek van deze Italiaan, maar hier verrast hij ons toch in positieve zin. Op “Now And Then” worden 14 tracks aan elkaar gemixt, aangevuld met 3 full length versies van tracks die ook al in de mix te horen zijn. Opvallend is dat Picotto een geluid aflevert dat raakvlakken heeft met trance, techno, electro-house en ga zo maar door. Laten we het maar weer electro-tech noemen. Het materiaal op “Now And Then” overtuigd en dat komt door de gedreven ritmes, de leuke melodielijnen en het feit dat de muziek feilloos in elkaar overvloeit. Kortom: een verrassende en lekkere mix CD vol met kwaliteitsmuziek. Kijk op www.swrecords.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Brazil Bar” (ZYX Music)

 Genre(s): Downtempo/ Nu-Jazz/ Deep-House/ Broken Beats/ Latin/ Brazilectro

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: ZYX Music (www.zyxmusic.com)

 In de extreem lange rij van downtempo gerelateerde verzamelaars die via ZYX Music verschijnen, scoort “Brazil Bar” qua concept een laag cijfer, maar de muzikale invulling maakt dit nog goed. Het muzikale palet bestaat uit downtempo, nu-jazz, (deep) house, broken beats, latin en Braziliaans getinte elektronica (noem het Brazilectro). Het bijna vergeten “Driftin’” van Wax Poetic is fantastisch om weer te horen en klinkt nog steeds als een klok! Ook de muziek van Audio Lotion, Gero, Intakt en Mystic Diversions doet aardig mee op deze aardige compilatie. Kijk op www.zyxmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Karotte’s Kitchen Vol. 1” (Alphabet City)

 Genre(s): Minimal/ Tech-House

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Intergroove

 Karotte is al zo’n 20 jaar actief in de muziekscene. Hij heeft als vele platen uitgebracht, waaronder recent een sterke remix op het gewaardeerde label Great Stuff Recordings. De stijlen die Karotte zoal draait zijn tech-house, minimal en techno. In het informatieboekje over deze mix CD “Karotte’s Kitchen”, refererend aan zijn gelijknamige radioshow, lezen we dat de mix live is opgenomen met twee Technics MK-2 draaitafels en twee Pioneer CD spelers. We gingen dus eens goed zitten voor het beluisteren van deze CD, aangezien het de laatste paar jaar niet zo heel vaak meer voorkomt dat een CD ook daadwerkelijk live opgenomen wordt zonder edits. De mix vangt aan met een vrij saaie track. Na die track komt het aanstekelijke “High Quality Schal” van Jin Choi voorbij. Vervolgens bouwt Karotte rustig op naar het eerste hoogtepunt op de CD; te weten Michel de Hey vs. Grooveyard met “Compound” in de Shinedoe remix. Vervolgens gaat het tempo iets terug, waarna weer opgebouwd wordt naar de volgende hoogtepunten: de tracks “Extrapezlo” van Alex Under en “Just A Track” van Efdemin. Die laatste plaat bevat vocalen die ons doen denken aan de begin jaren van de housemuziek. Na deze twee platen gaat de ‘pit’ helemaal uit de mix. Wat we te horen krijgen zijn drie opeenvolgende tech-house platen, waarvan vooral de laatste ons erg aanspreekt. Het is de track “Snow Diving” van Jeff Bennett. Het bevat wat ruige electro-house invloeden met een leuk riedeltje eroverheen gespeelt. Al met al is dit zeker een CD die het beluisteren waard is. Kijk op www.alphabetcity.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Minimal Techno Vol. 2” (ZYX Music)

 Genre(s): Minimal/ Tech-House/ Techno

Bron: 2-CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: ZYX Music

 De minimal compilaties en albums komen al tijden lang als paddestoelen uit de grond. Wat een hype niet allemaal tot gevolg kan hebben! Op deze tweede “Minimal Techno” verzamelaar van ZYX Music worden we eigenlijk een beetje verrast door alle goede bijdragen. Niet de minste namen staan met hun muziek op deze 2-CD: Super Flu, Tanzmann & Stefanik, Marc Romboy vs. Chelonis R. Jones, Martin Eyerer & Toni Rios, Samuel L. Sesions feat. Paris The Black Fu, Efdemin, Henrik Schwarz, Samim, Gabriel Ananda and the list goes on and on. De mixen worden door respectievelijk Steffen Altmeyer (CD1) en Mario Malkkuhl (CD2) verzorgd en zij bewijzen beide dat ze exact weten wat er momenteel speelt op minimal en tech-house gebied. Niets nieuws onder de zon, maar gewoon een prima compilatie voor de liefhebber. Kijk op www.zyxmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “From Antenna To Antenna 1” (Sender Records)

 Genre(s): Minimal/ Tech-House

Bron: CD

Rubriek: 10/2007

Distributie: Statik Distribution (www.statikdistribution.com)

 Labeleigenaar Benno Blome, die Sender Records in 1999 opstarte, komt hier met een diepgaande mixcompilatie. De minimal en tech-house sounds van het label klinken nogal progressief en diepgaand. De mix omvat in totaal 17 tracks (bijna 80 minuten speeltijd), welke geselecteerd zijn uit de Sender catalogus. Op de tracklist staan slechts enkele bekende namen zoals Frank Martiniq, Phage (van Daniel Dreier), Misc. en Jens Bond. Laten we zeggen dat dit minimal is voor de meer doorgewinterde luisteraar, want echt toegankelijk klinkt de muziek niet (op enkele uitzonderingen na). Voor de avontuurlijk ingestelde minimal liefhebber valt er op deze mix CD dus genoeg te beleven, maar wij hebben weinig echte uitschieters op de tracklist kunnen ontdekken. Het vele gepruttel, de ‘clicks, bleeps ‘n sweeps’ en de simplistische producties kunnen ons niet echt boeien. Kijk op www.sender-records.de voor meer informatie.

 

Beoordeling: 6,5

 

 

 

Archief CD-recensies & VINYL-recensies