CD recensies

September 2007

 

 

Various: “Cancun Lounge: Chillout In Paradise” (Ayia Napa)

 Genre(s): Downtempo/ Latin Chill-Out

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: ZYX Music

 Het label Ayia Napa blijft ons bestoken met redelijk simplistische compilatie concepten, waarvan de inhoud muzikaal steeds een goede voldoende scoort. Op “Cancun Lounge” kiest men voor de meer tropische (lees: latin, tango etc.) en dubby invalshoek van de downtempo sector. Gekozen materiaal van Lemongrass, Audio Lotion, Ohm-G, Naomi en Soda Inc. zorgen hier voor genoeg luisterplezier om de luisteraar te kunnen boeien. Vooral, het door ons over het hoofd geziene, “Eclipse” van Audio Lotion (welke we toch echt al jaren op CD bleken te hebben) spreekt ons aan. De vergelijking met Thievery Corporation is niet van de lucht. Ook de gebroken beats van Ohm-G’s Ibiza moment “Island Dream” is een schot in de roos! Kijk op www.zyxmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Breakthrough: “Breakthrough” (Pantone Music)

 Genre(s): (Abstract) Hip-Hop/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Pantone Music (www.pantonemusic.com)

 Deze CD hadden we al even op de stapel liggen, maar is pas zeer recentelijk verschenen (volgens onze informatie). Breakthrough kennen we van de single die ze niet zo lang geleden met soulvoice Amp Fiddler uitbrachten. Die track, “Highway 2 U” genaamd, staat ook op dit titelloze album en speelt een hoofdrol. Naast Amp Fiddler werkten ook andere namen van betekenis mee aan dit puike album. Denk daarbij aan Bembe Segue, Maspyke, Jneiro Jarel, Ovasoul 7, Mark de Clive-Lowe en Count Bass D. Helaas is niet al het materiaal van Breakthrough om over naar huis te schrijven, maar gelukkig blijken de bijdragen waar we veel van verwacht hadden (met bekende gastrollen) bovengemiddeld goed. Denk daarbij aan de soulful voice van Bembe Segue op de hip-hop beats van Breakthrough tijdens “Green Like The Sun”. Check ook de track “Chalk It Up” met het leuke thema en de kromme beats, wat exact ook van toepassing is op “A Prophetic Dream”. Kijk op www.pantonemusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Prefuse 73: “Preparations” (Warp Records)

 Genre(s): (Experimental) Elektronica/ IDM/ Abstract Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Warp Records (www.warprecords.com) 

Prefuse 73 is een project van Guillermo Scott Herren. Hij bracht al heel wat materiaal uit op het befaamde elektronica label Warp sinds 2000. “Preparations” is een diepgaand album, waarbij het experiment centraal staat. De samples (sound fx) en belletjes vliegen je om de oren bij beluistering van dit album. De speelse geluidjes worden onderbouwd met sterke beats en sfeertinten (vaak strings of flutes). De Prefuse 73 sound laat zich eigenlijk niet vangen in een bepaald hokje. Het is een experimentele mengvorm van abstracte hip-hop en elektronica. De naam Manitoba schiet ons door het hoofd (vanwege de klankenspelletjes en de belletjes), maar Prefuse 73 trakteert de luisteraar ook nog eens op klinkende beats! De trippy beats tijdens “Smoking Red” (feat. John Stanier) leveren daar het ultieme bewijs voor. Ook de melodieën tijdens dat nummer mogen er zijn overigens! Deze track is tevens te vinden op de reeds uitgebrachte single “The Class Of 73 Bells” (een track samen met The School Of Seven Bells). Voor de liefhebber van abstracte hip-hop, IDM en experimentele elektronica is dit album een must have. Kijk op www.warprecords.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Ulrich Schnauss: “Goodbye” (Independiente)

 Genre(s): Downtempo/ Folk/ Chill-Out

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Independiente (www.independiente.co.uk)

 Dat Ulrich Schnauss een absolute favoriet van ons is, heb je wellicht al vaker op deze website kunnen lezen. Zijn laatste album, “A Strangely Isolated Place” uit 2003, beoordeelden we met een royale 9,5! Een uitzonderlijk hoge beoordeling die we zelden geven. Met de muziek van Ulrich Schnauss is echt iets bijzonders aan de hand. Hij maakt bijzonder sferische downtempo muziek met een lichte elektronica ondertoon en een ‘folky’ uitstraling. Iedere track van Schnauss, of het nu om eigen materiaal of remixen voor derden gaat, is een schot in de roos en daar is op dit derde album weinig tot niets aan veranderd. We beginnen de sound nu wel wat meer voorspelbaar te vinden (absoluut geen probleem overigens), maar met dit soort hemelse klanken, prachtige melodieën en harmonieën mag je alleen maar op complimenten rekenen. Daarom geven we ook voor dit uitstekende album weer een torenhoog cijfer! Surf snel naar je (online) winkel voor deze toprelease. Kijk op www.ulrich-schnauss.net voor meer informatie. Wellicht het beste album dat 2007 tot nu toe te bieden had!

 

Beoordeling: 9,5

 

 

Swayzak: “Some Other Country” (!K7 Records)

 Genre(s): (Tech) House

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: !K7 Records (www.k7.com

Swayzak kennen we vooral van de experimentele elektronica sounds (lees: veelal op basis van gebroken beats), maar op dit nieuwe album worden we verrast met (vocale) ‘techy’ house sounds. Swayzak strooit rijkelijk met de sfeer (en ook dubby) elementen en laat zich dus van een verrassende kant horen. Of dit een slechte ‘move’ is? Welnee, maar er zijn al zoveel houseproducers! Wij vinden het toch wel jammer dat er geen tracks meer op “Some Other Country” staan die lijken op oude Swayzak knallers als “Bergerie” (van het “Loops From The Bergerie” album uit 2004). Nu moet je meer rekenen op fraaie soundpads, bleepy sound fx, verknipte koorstemmen, acids en ga zo maar door. Op het album staat sowieso materiaal voor de eigentijdse DJ, dus het Swayzak materiaal komt zonder twijfel op de housecompilaties terecht in de komende periode. Kijk op www.k7.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Balearic Biscuits 2” (Music For Dreams) 

Genre(s): Downtempo/ Elektronica/ Nu-Funk/ Dub/ (Deep) House/ Folk

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Lowlands Distribution 

De kwaliteit van de gemiddelde Music For Dreams compilatie is goed tot zeer goed. Tot die laatste categorie mag de nieuwe editie, de tweede, uit de “Balearic Biscuits” reeks gerekend worden. Deze compilatie bevat allerlei ‘wereldse’ invloeden en men combineert fraaie downtempo, elektronica en (deep) house met dubby tunes. Populaire namen als Âme (met remixen voor Roy Ayers en Ferrer & Sydenham Inc.), Gabriel Ananda (geremixt door Ben Mono), Dub Pistols feat. Terry Hall en Cosmo Vitelli (geremixt door Quiet Village), worden aangevuld met materiaal uit de eigen stal van bijvoorbeeld Jerry Dimmer (zie album review elders in deze rubriek) en Kenneth Bager. Laatstgenoemde stelde deze compilatie ook samen en krijgt daarvoor een pluim wat ons betreft. Beste track: de fantastische remix van Quiet Village voor Cosmo Vitelli’s “Delayer”. Kenmerken: lekker ritmisch en een mooi Detroit achtig thema. Meest opvallende track is het prachtige instrumentale steel drum nummer van Calypso Jazz Improvisation met de titel (hoe verrassend) “Steel Drum”.

 

Beoordeling: 8

 

 

Pete Philly & Perquisite: “Mystery Repeats” (Unexpected Records)

 Genre(s): (Jazzy) Hip-Hop/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Epitaph

 Pete Philly & Perquisite hadden een paar jaar geleden een droomdebuut met hun album “Mindstate”, dat uitermate positief werd ontvangen door publiek en pers. Dit resulteerde onder andere in het winnen van een Essent Award. De eigenzinnige jazzy hip-hop sound zou echter ook internationaal aanslaan, waardoor het duo op steeds meer belangstelling (worldwide) mag rekenen. Pete Philly & Perquisite gaan met dit nieuwe album “Mystery Repeats” weer een stap verder in een proces waar ze al sinds hun debuut mee gestart waren: het verder oprekken van het begrip hip-hop. Ook op “Mystery Repeats” slagen producer/ muzikant Perquisite en rapper/ vocalist Pete Philly erin een vermakelijk en diepgaand geluid af te leveren. Het album bevat 16 stoere tracks, waarbij ook de meer midtempo broken beats niet geschroomd worden. Dit alles overgoten met jazzy samples, speelse klankenspelen (vanuit diverse werelddelen) en originele lyrics. Wederom is dit een heel sterk album van het duo en met de eerste single “Time Flies” zijn ze al regelmatig te horen op de toonaangevende radiostations! Kijk op www.petephillyandperquisite.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

Various: “Extrema Outdoor 2007 - 12th Edition” (Cloud 9 Music)

 Genre(s): House

Bron: DVD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Heartselling

 De 12e editie van Extrema Outdoor, uiteraard op het terrein van Aquabest gehouden, vond 21 juli jl. plaats en was weer een groot succes. In navolging van de 2004 editie, welke als 2-CD + DVD pakket werd uitgebracht is er dit jaar voor gekozen om enkel een live registratie van beeldmateriaal uit te brengen. Op het schijfje kun je een goede impressie krijgen van al het moois dat er dit jaar weer voorbij kwam op de diverse stages. Van een aantal DJ’s en de closing act zijn fragmenten opgesomd. Je kunt onder andere kijken naar DJ sets en impressies van Nuno Dos Santos (hou die naam in de gaten), Fedde Le Grand, Housequake, Erick Morillo, Harry ‘Choo Choo’ Romero, Steve Rachmad, Joris Voorn, Junkie XL, Danny Howells en ga zo maar door. Voor bezoekers van dit populaire Extrema evenement is dit een fraai souvenir en voor de mensen die het festival nooit bezochten is het bekijken van dit product een ware motivator om er volgend jaar gewoon bij te zijn! Kijk op www.extrema.nl of www.cloud9music.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Eva Be: “Moving Without Traveling” (Best Seven/ Sonar Kollektiv)

 Genre(s): Dub/ Reggae/ Dubby House

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Lowlands Distribution

 Eva Be liet in 2004 voor het eerst van zich horen op het Sonar Kollektiv sublabel Best Seven (dat zich op moderne dub/ reggae focust). We zijn inmiddels een paar jaar verder en de debuutplaat is eindelijk daar. We willen direct een kleine vergelijking met Fat Freddy’s Drop trekken minus de vocalen, al werkt hun zanger (Joe Dukie) wel op een track mee aan dit album. De lekkere zweverige en toegankelijke dubsound van Eva Be is een aanwinst voor de scene, wat het meest duidelijk wordt bij tracks als ”Eve At Bob’s”, ”No Memory Of Time” (de track met Joe Dukie) en ”Trippin’ Dub”. Ook staat er dubby house op het album in de vorm van ”Bad Girl Version”, ”Unite Tonight” (met vocalen van Sugar B) en ”Zerrdub”. Kortom: er valt genoeg te genieten op dit kersverse album, dat ook nog eens een Eva Be remix voor materiaal van Micatone bevat. Kijk op www.bestseven.de of www.sonarkollektiv.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Members Of The Trick” (Sonar Kollektiv)

 Genre(s): (Experimental) Elektronica/ House

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Lowlands Distribution

 Trickski is een drie-eenheid bestaande uit Yannick Labbé, Daniel Becker en Fna Müller. Deze futuristisch (op basis van retro invloeden) klinkende compilatie voor Sonar Kollektiv laat een breed elektronisch geluid horen, waarbij abstracte, experimentele sounds de boventoon voeren. Het concept is gelieerd aan de reeds verschenen single releases met dezelfde naam. Meestal is het geluid op deze verzamelaar wat ongepolijst en rauw van klank, maar zo nu en dan worden er sfeerparels op je afgevuurd waar je van zult opkijken. Neem nou het verbluffend mooie “Gallieni” van Trickski lid Yannick Labbé! Wat een uitzonderlijk mooi nummer zeg! Vol vet en niet over de top; zo zouden meer mensen hun ‘Detroit’ producties moeten laten klinken! Nog zo’n topper is de exclusieve track “Paperbitch” van Trickski. Het aparte ritme in combinatie met de mooi uitgewerkte piano samples vormen de basis van de kracht van dit nummer. Tijdens de elf tracks hebben we ons sowieso niet verveeld, want met de constantheid van het materiaal is het goed gesteld. Kijk op www.sonarkollektiv.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “... And Then We Started To Dance” (Moonbootique)

 Genre(s): Electro-House/ Tech-House/ Minimal

Bron: 2-CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Astral Music

 De jongens van Moonbootica (Tobias Schmidt en Oliver Kowalski) zijn al een flinke tijd goed bezig. De heren hebben in 2001 het label Moonbootique opgezet, waarvan we pas geleden ook al een compilatie bespraken. Het duo laat op deze 2-CD naast werk van derden ook veel eigen werk de revue passeren. Het is muziek die je in de hoek van de electro-house, tech-house en minimal moet zoeken. Na een tijdje te hebben geluisterd, moeten we helaas constateren dat de muziek nogal plat en weinig spannend is. De vele bleeps en rauwe synth-loops beginnen na een tijdje een beetje eentonig te worden. Uiteraard redt Trentemøller de boel nog een beetje met zijn remix voor The Knife, maar ook die bijdrage is lang niet het beste dat we van de sympathieke Deen hoorden (de afgelopen jaren). Ook de bijdrage van Malente mag er zijn. Malente’s “Killer Applikation” ging door de mixer van Ashton Shuffle, die een krachtige electro-tech bewerking aflevert die beter klinkt als veel van het overige materiaal op deze 2-CD. Op CD2 vinden we weliswaar meer materiaal dat ergens naar klinkt, maar echt constant is de kwaliteit van het aangeboden materiaal niet. Topper op CD2 is het sfeerrijke “Snabel” van Hugg & Pepp (aka John + Jesper Dahlbäck). Dus: ondanks alle ‘grote’ namen valt deze compilatie toch een tikkeltje tegen (we hadden er meer van verwacht). Kijk op www.moonbootica.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Future Sounds Of Jazz Vol. 11” (Compost Records) 

Genre(s): Future Jazz/ (Tech) House/ Nu-Disco

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Lowlands Distribution

 Compost labelhoofd Michael Reinboth selecteerde voor de elfde maal een puike selectie aan ‘futuristische’ tracks samen. Niet alle tracks hebben iets concreets met jazz, zoals de titel doet vermoeden (wellicht wat lichte verwijzingen). Er staan aardig wat moderne housetracks op de tracklist (en wat nu-disco); wat dit nog eens onderstreept. Reinboth laat een 5-tal exclusieve tracks voorbij komen. De diversiteit qua geluid is vrij breed te noemen met bijdragen van Koop (fraai geremixt door Christian Prommer), Yannah Valdevit (van Eddy meets Yannah), Dennis Ferrer, The Invisible Session (geremixt door Panoptikum), Wojtek Urbanski en ga zo maar door. We staan hier niet op tafel te dansen van dit soort compilaties, maar kwalitatief is dit zeker een prima overzicht. Helaas hoor ik aan de muziek weinig tot geen futuristische invloeden. Met andere woorden: de gekozen sounds zijn ons reeds bekend.

 

Beoordeling: 8

 

Various: “Sneakerz 3” (Spinnin’ Records/ Sneakerz Music)

 Genre(s): House

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Sneakerz Music (www.sneakerz.nl)

 Deel 3 uit de “Sneakerz” compilatiereeks, gekoppeld aan de succesvolle clubavonden in tal van locaties, is samengesteld en gemixt door Funkerman en Baggi Begovic. Het tweetal kiest voor een uitgebalanceerde housesound, welke uitstekend geschikt is voor in de (beach)clubs. De latin sounds van het eerste deel zijn vrijwel volledig verdwenen en hebben definitief plaatsgemaakt voor pure house (with soul influences) en electro getint materiaal. Usual suspect Fedde Le Grand ontbreekt niet op deze tracklist, maar wordt onder andere vergezeld door grote namen als Bob Sinclar (geremixt door Axwell), Shlomi Aber, Dennis Ferrer, Mr. V, DJ Chus & Peter Gelderblom en Ralph Falcon. Ondanks onze verlate review, kunnen we deze disk alsnog van harte aanbevelen aan clubgangers en uiteraard de bezoekers van de Sneakerz party’s. Deel 4 schijnt er snel aan te komen en ik heb begrepen dat DJ Madskillz hierbij betrokken is. Kijk op www.sneakerz.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “This Is... Sander Kleinenberg” (Renaissance)

 Genre(s): House

Bron: 2-CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Astral Music

 Onze eigen Sander Kleinenberg (vanaf nu kortweg SK) mag zich al jarenlang tot de absolute top van de internationale DJ scene rekenen. Zijn live sets en compilaties zorgen voor veel blijde gezichten over de gehele aardbol. De nieuwste ‘output’ van SK is deze nieuwe 2-CD mixcompilatie voor het befaamde Renaissance label. SK weet op sublieme wijze een zeer zorgvuldig opgebouwde luistertrip af te leveren. Zijn liefde voor de muziek hoor je ook duidelijk terug, getuige de diepgang en diversiteit binnen het gekozen materiaal. Op CD1 horen we meer de ‘epische’, melodische kant van de SK-sound, waarbij tracks/ remixes van bijvoorbeeld Bad Mouth (geremixt door Phonique), Gui Boratto (met solomateriaal, maar ook met een remix voor Robert Babicz), Tom Novy, 16 Bit Lolitas en Roland Klinkenberg voorbij komen. CD1 is dan ook gelijk een schot in de roos. Op CD2 gaat SK de diepte in en laat hij het woord melodie iets meer ‘in het midden’. Wat overblijft is dat SK vele housegenres naadloos aan elkaar weet te verbinden, zonder dat je dit opmerkt. Dat is een compliment waard en zorgt tevens voor een onderscheidend karakter als DJ (al zijn er nog wel een paar jocks die zulke diepgaande sets afleveren). De compilatie is van wereldklasse kunnen we stellen! Let op: Renaissance heeft nu ook een digitale releasetak opgezet, waarop recentelijk een eerste release (een prima mixsessie) verscheen door Paolo Mojo. Kijk op www.renaissance.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

   

Flowriders: “R.U.E.D.Y.” (Mr. Bongo)

 Genre(s): Broken Beats/ Nu-Soul/ Nu-Jazz

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Mr. Bongo (www.mrbongo.com)

Dit album ontvingen wij al in april van dit jaar via Flowriders voorman Vincent Helbers. Het album zou oorspronkelijk verschijnen op Kindred Spirits, maar deze deal is blijkbaar niet doorgegaan, waardoor het kon gebeuren dat nu Mr. Bongo het album uitbrengt. Flowriders leerden wij in 2005 kennen door hun spectaculair goede live optredens op de eerste editie van Maison Royale in de Westergasfabriek te Amsterdam. Flowriders was toen zonder twijfel de beste act van het festival. Hun eerste album, “Starcraft” genaamd, kwam uit via het 4lux label van Gerd, maar na de release werd het een tijdje stil rondom de broken beats/ nu-soul/ nu-jazz formatie. Op dit nieuwe album is het wederom genieten geblazen. Ditmaal zijn er vocale gastrollen weggelegd voor namen als Colonel Red, Tanya Saw en Spoonface. Vooral Colonel Red en Spoonface hebben een prominente rol. De vocalen van Spoonface kun je typeren als een soepele mengelmoes van John Legend, Dwele en Erro. De tempo’s op dit tweede album verschillen nogal. De nu-soul tracks zijn vaak downtempo en zijn regelmatig voorzien van abstracte hip-hop beats. Uiteraard zijn ook de broken beats niet vergeten. Sterker nog: de beste track op het album valt binnen dat genre. We hebben het nu over uitschieter “R.U.E.D.Y.”. Ook “Roll On” is een absoluut hoogepunt! Het toetsenwerk op “R.U.E.D.Y.” (het totale album) is groots en vergelijkingen met Mark de Clive-Lowe, 4hero en Domu zijn niet van de lucht! Kijk op www.flowridersmusic.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

Various: “... Broad Casting: From Offtrack Radio” (Sonar Kollektiv)

 Genre(s): (Abstract) Hip-Hop/ Broken Beats/ House/ Elektronica/ Folk

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Lowlands Distribution

 Jazzanova en Dirk Rumff namen deze nieuwe selectie onder de naam “… Broad Casting” voor hun rekening. Het is wederom een bonte verzameling van kwaliteitsmuziek geworden, waarbij alle verse waren uit de Sonar Kollektiv stal aan bod komen. Het is werkelijk waar een wonder wat er allemaal op dit label uitkomt. Vrijwel alle releases zijn van topkwaliteit en dat wordt met dit product nog eens extra onderstreept. Slope, Trickski, The Slapped Eyeballers, Fat Freddy’s Drop, Rednose Distrikt feat. Benny Sings, Clyde feat. Capitol A & Phoebe One, Clara Hill (samen met Slope) Outlines, Jazzanova, Mark Pritchard & Steve Spacek; allemaal komen ze voorbij en leveren ze kwaliteit! Of het nu om (abstracte) hip-hop, broken beats, soul, jazz, folk (of akoestische pop), house of zelfs experimentele elektronica gaat; Sonar Kollektiv heeft alle kruiden in huis (of brengen ze samen op CD) en we vragen ons af of er eigenlijk wel een kwalitatief beter label bestaat als dit Berlijnse clubje muziekfanaten. Respect! Kijk op www.sonarkollektiv.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Peshay: “Inside Cubik” (Caramelle Recordings/ ZYX)

 Genre(s): Drum & Bass/ Broken Beats/ Downtempo

Bron: 2-CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: ZYX Music

 Wat een goede actie van Caramelle om het “Inside Cubik” album van Paul Pesce aka Peshay te licenseren. Peshay mag gerust één van de vaandeldragers van de drum & bass genoemd worden. Hij is al jaren goed bezig en zijn releases worden door een breed publiek op waarde geschat. “Inside Cubik” is een slim conceptalbum, dat materiaal bevat van Peshay’s “Fuzion” album uit 2002 (Cubik release) op CD1 en een greep van ander Peshay materiaal op CD2. Erg fijn zijn de diverse tracks met Flytronix. Onder andere “Satisfy My Love” mag tot de absolute Champions League van de drum & bass gerekend worden! Tussen de 21 tracks vinden we twee afwijkende bijdragen. “Downtown Sound” is een broken beats track met een fusion thema dat erg sterk is. “Bliss” op CD2 is een downtempo track die Peshay ook uitbracht onder zijn A-La-Carte alias. Kortom: een hele fijne verzameling van kwaliteitsmuziek!

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Outlines: “Our Lives Are Too Short” (Sonar Kollektiv)

 Genre(s): Hip-Hop/ Broken Beats

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Lowlands Distribution

 Outlines is een samenwerkingsverband van de long time friends Irfane Khan-Acito, Jay1 en Jerome Hadey. Het trio maakt hip-hop en broken beats die net even anders klinkt als de concurrentie. Niet zo vreemd ook, als je bedenkt dat het Sonar Kollektiv label van Jazzanova de plaat uitbrengt (zij hebben een uiterst verfijnde smaak voor muziek). De afgelopen jaren verschenen er al diverse singles van de formatie op dit Berlijnse toplabel en dit album is dus een welkome aanvulling voor mensen die de singles “Just A Lil’ Lovin’” en “Waiting In Line” hoog hebben zitten. Voor “Our Lives Are Too Short” trok Outlines een blik gasten open waaronder zich ook RZA (van Wu-Tang Clan) bevindt. Niet al het materiaal op het album is even goed, maar bij het eerder genoemde, eigenzinnige broken beats track “Just A Lil’ Lovin’” en het soortgelijke “Matter Of Time” (check die verknipte piano sample melodieën!) zitten we hier op het puntje van onze stoel. Als extra krijg je nog een Outlines remix voor DJ Mehdi’s “Lucky Boy”. Leuk album!

 

Beoordeling: 8

 

 

Various: “Coast2Coast By Karizma” (NRK Music)

 Genre(s): House/ Broken Beats

Bron: 2-CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: PIAS/ N.E.W.S. 

Na het sublieme voorgaande deel uit de serie, samengesteld en gemixed door Âme, is het Karizma die het jongste deel uit de “Coast2Coast” serie voor zijn rekening neemt. En ook hier is het weer genieten geblazen. De nadruk ligt op smaakvolle house en broken beats (fusion based). De housebeats zijn doordrenkt van sfeer, soul en diepte. Leuk om te horen is de classic van Tyree (Cooper) met “Hardcore Hiphouse”. Karizma selecteerde ook aardig wat eigen materiaal voor dit project en vulde dit aan met toppers als 1Luv (geremixt door Slope), Shuya Okino (twee verschillende tracks met vocalen van respectieflijk Vikter Duplaix en Courtney Dennie), Raw Artistic Soul, Dennis Ferrer en Wahoo (geremixt door Yoruba Soul). Na 14 tracks zul je positief verrast zijn en snel weer de ‘play’ knop vinden! Kijk op www.nrkmusic.com voor meer informatie. Op die site heeft de “Coast2Coast” reeks een subsite. Het volgende deel uit de serie zal voor rekening komen van Miguel Migs, hebben we ons laten vertellen.

 

Beoording: 8,5

 

 

Various: “Ferry Corsten Live At Dance Valley ‘07” (Mid-Town)

 Genre(s): (Progressive) Trance/ Tech-Trance/ Breaks

Bron: 2-CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Mid-Town Distribution

 Dit jaar mocht Ferry Corsten weer de CD compilatie voor het Dance Valley festival mixen. Zijn set is ‘live’ (zou het?) vastgelegd op 2 CD’s. De zogenaamde L.E.F.-sound is zijn trademark, maar deze mag inmiddels als bekend verondersteld worden. Op de tracklist staan uiteraard een aantal herkenbare Ferry Corsten producties, zoals het veel gedraaide “Beautiful”, een remix (met toffe breaks) voor “Junk”, maar ook het (oh zo toepasselijk) “L.E.F.”. Er zit eigenlijk maar weinig opbouw in de ‘set’ van Corsten, want we horen niet zo gek veel verschil met de beginplaten uit zijn ‘live registratie’. Kwaliteit all over the place, maar we kennen deze sound inmiddels van haver tot gort. Erg fijn is de Greg Downey mix voor Bedrock’s “Heaven Scent”, een ware classic onder de ‘trance classics’! Voor de bezoekers van Dance Valley die van trance en tech-trance houden is dit een prima souvenir! Kijk op www.mid-town.nl voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Keynote Speakerz: “Record” (Painted Dog Records)

 Genre(s): Hip-Hop

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Walboomers Music (www.walboomers.com)

Een tijd geleden bespraken wij al een single van Keynote Speakerz en toen waren wij enorm onder de indruk van de muzikale output van het duo Skiggy Rapz en Master Surreal. De track “Summer 4 Autumn” (met Kay-Ann) hebben we helemaal grijs gedraaid en staat gelukkig ook op dit debuutalbum! Aan het album werkten naast Kay-Ann ook mensen als DJ Sjam (scratches), Paradox, King Jule & Avi en Ninthe mee. De hip-hop sound van Keynote Speakerz is zonder twijfel geschikt voor internationale release, want de kwaliteit is torenhoog! Net als Pete Philly & Perquisite, met wie weinig gelijkenissen zijn (behalve wat jazz-tinten), zou deze formatie wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien wanneer dit album ontdekt wordt door een groot (inter)nationaal label. Onderscheidend zijn de beats van het duo, welke opmerkelijk fris klinken (en steeds anders). Beste tracks: “Summer 4 Autumn”, “Drink, Drank, Drunk” en “Find Myself”! Topalbum! Kijk op www.keynotespeakerz.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8,5

 

 

Various: “Absinth: Edition Spéciale” (Ayia Napa) 

Genre(s): Downtempo/ Chill-Out

Bron: 2-CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: ZYX Music

 Deze ‘special edition’ uit de “Absinth” reeks van het Ayia Napa label bevat weer diverse downtempo parels die de moeite waard zijn om te beluisteren. Aan het ooit verboden drankje zijn inmiddels diverse compilatie CD’s gehangen. Back to the music: neem nou het materiaal van A-La-Carte, Audio Lotion (het fantastische “Jacuzzi Jazz”), Rivera Rotation, Moca, Naoki Kenji en Planet Lounge; allemaal leveren ze puik materiaal af. De meest fraaie track komt echter van een onbekendere naam, te weten Channel Two. Diens “Soul At Ease” zorgt bij de luisteraar exact voor wat de titel suggereert! Toptrack! Helaas staat er ook wat minder materiaal op de dubbelaar, zoals we dat gewend zijn bij de compilaties van dit label. Echter de gemiddelde kwaliteit van het materiaal is dik in orde.

 

Beoordeling: 7

 

 

Marc Moulin: “I Am You” (Blue Note/ EMI Music Belgium)

 Genre(s): Nu-Jazz/ Downtempo

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: EMI Music

 Dit album is al even uit, maar hebben wij pas recentelijk ontdekt. Marc Moulin ken je wellicht van een track op één van de Café del Mar verzamelaars. Deze getalenteerde moderne jazz producer laat een geluid horen, waarbij lounge, pop en jazz in de blender gaan. “I Am You” is vooral rustiek, downtempo en gezellig van klank. De muziek op het album is grotendeels voorzien van vocalen door Christa Jérôme, die een typerende jazzy voice heeft. Tijdens “Music Is My Husband” laat Marc Moulin horen ook fraaie breakbeats in huis te hebben om als basis voor zijn moderne jazz sounds te laten functioneren. Door de orgelklanken is die track wellicht het beste dat dit album te bieden heeft. Ondanks de ‘moderne’ jazz insteek (wat is modern?), klinken vooral de beats regelmatig gedateerd. Met een jazzy house track als afsluiter, kunnen we in ieder geval meegeven dat dit album zeker de moeite waard is om te gaan beluisteren. Kijk op www.marcmoulin.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “International Audio Lounge” (Unlimited Sounds)

 Genre(s): Downtempo/ Dub/ World Music

Bron: 2-CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: ZYX Music

 ‘Edition one’ uit deze “International Audio Lounge” is een gevarieerd product geworden. Op het menu staat vooral muziek waarbij downtempo, dub en world music de voornaamste vertrekpunten zijn. Boozoo Bajou, Trio Eletrico, Bobby Brazil en Dublex Inc. zijn de bekendste namen op de tracklist, maar de vele onbekendere bijdragen doen hier met grote regelmaat niet voor onder. Het product bestaat uit twee delen. Disk 1 is gevuld met materiaal uit de Modern Soul stal, disk 2 echter is gevuld met tracks van het Unlimited Sounds label. Het gemiddelde niveau van het materiaal is aardig tot goed, wat zorgt voor een redelijke becijfering.

 

Beoordeling: 7

 

 

Various: “Therapy Sessions 4 By Dave Seaman” (Audio Therapy)

 Genre(s): (Electro & Tech) House/ Elektronica/ Progressive (Trance)

Bron: 2-CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Astral Music

 Dave Seaman was jaren geleden al toonaangevend DJ binnen de zogenaamde progressive trance en house scene. Ook als producer/ remixer had hij aan aandacht geen te kort. In 2003 startte hij zijn Audio Therapy label, waarop hij inmiddels zijn vierde “Therapy Sessions” mixcompilatie de wereld in werpt. Zijn sound is na al die jaren best wat veranderd, maar zijn progressieve aanpak (lees: grensverleggende kijk op housemuziek) is gebleven. De 2-CD mix begint direct al verbluffend goed met onder andere Trentemøller’s prachtige “Moan”, dat volgt op de openingstrack “The Verdict” door Gui Boratto. Dave Seaman laat gedurende de gehele sessie een enorme dosis sfeerelementen voorbij komen qua synths en pads, maar ook horen we heel regelmatig vocalen terug in zijn muziek. Notabene de beste track op disk 1 komt van onze eigen Roland Klinkenberg & DJ Remy. Hun track “Mexico Can Wait” (geremixt door Peter Horrevorts), is een heerlijke stemmige progressive trance track met redelijke vocalen, maar vooral een ijzersterke, schokkende ritmiek en een fantastische afmix. Ook de Stephan Hinz mix voor Glockenspiel feat. Bart Cruz’s “Intersection” is erg goed (check die geknipte ‘trancey’ soundscapes)! Op CD2 valt vooral de swingende, prog-trance van Presslab Boys op met hun toptrack “Come Back To Brazil”. Dit zijn echter niet de enige top tracks, want er valt nog veel meer te genieten op dit puike en diverse overzicht. Overige namen van betekenis: 16 Bit Lolitas, Shlomi Aber, Kiko, Julian Jeweil, Martin Buttrich, UNKLE (geremixt door Gavin Herlihy), Butch (geremixt door Swen Weber) en ga zo maar door. Kortom: prima mixcompilatie op een prima label door een man met een prima platenkeuze! Kijk op www.therapymusic.co.uk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 8

 

 

Hardfloor: “The Life We Choose” (Hardfloor)

 Genre(s): (Tech) House/ (Acid) Techno/ Elektronica (Breaks)

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Astral Music

 Hardfloor is een project van Ramon Zenker (bekend van onder andere Interactive, begin jaren 90) en Oliver Bondzio. Hardfloor begon (eveneens) begin jaren 90 met het uitbrengen van muziek op onder andere het befaamde Harthouse label (waar ook Sven Väth bij betrokken was). Op “The Life We Choose” staan 10 tracks, waarbij uiteraard hun kenmerkende acid invloeden de boventoon voeren. De muziek verspringt soms van (tech) house naar techno (met een retro tintje) en klinkt verre van inspirerend. Daarvoor is dit trucje al veel te vaak gedaan. Neem nou het aardige “Melorec”, waarvan ik ook had geloofd dat het een track uit 1995 betrof. Hiermee leg ik direct de vinger op de zere plek, want de muziek klinkt simpelweg gedateerd. Ondanks deze constatering is de muziek op “The Life We Choose” niet slecht, maar echt een aanrader kunnen we dit album niet noemen. Kijk op www.hardfloor.de voor meer informatie.


Beoordeling: 7

 

 

Various: “Eskimo Volume V” (Eskimo Recordings)

 Genre(s): House/ Pop/ Disco/ Funk/ Elektronica

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: N.E.W.S. (www.newsrecords.be)

 Avonturiers opgelet: The Glimmers hebben weer een nieuwe verzamelaar samengesteld en gemixt. Dit betekent dat je een 19-tal ‘niet voor de hand liggende’ tunes te verwerken krijgt. Eclectisch is deze mixcompilatie zeker, maar echt spannend wordt het volgens onze beleving niet. Het is leuk om de houseclassic “Ma Foom Bey” van Cultural Vibe weer eens te horen en ook openingstrack “Loaded” van Prima Scream (een ode aan The Rolling Stones) blijft uitstekend. Along the way krijg je tracks van Shirley Bassey, Herp Albert, LCD Soundsystem, Kenneth Bager (Music For Dreams label) en The Glimmers zelf op je bordje, waarbij eigenlijk maar weinig tracks echt heel positief opvallen. Echter, de mix compilatie luistert bijzonder gemakkelijk weg en daarin schuilt de kracht van dit product! Kijk op www.eskimorecordings.be voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7

 

 

Jerry Dimmer: “Dim Dim” (Music For Dreams)

 Genre(s): Downtempo/ Folk/ Experimental

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Lowlands Distribution

 Bij de muziek van Jerry Dimmer staat het woord gezelligheid centraal. Zijn muziek is niet bijster spannend of diepgaand, maar voelt als positief, gezellig en speels. Met zo’n naam zou je ook niet anders verwachten. Tracks als “Here And Now” en “Attendre” zijn erg de moeite waard, maar eigenlijk luistert het totale album prima weg en is er snel een vergelijkenis met de muziek van labeleigenaar Kenneth Bager gemaakt (al gebruikt Bager meer ‘fluiters’). Dimmer kiest vocaal gezien met regelmaat voor hummende, haast kinderachtige ‘meekakeldeuntjes’ die je direct bij blijven. Niet bepaald een combinatie die op het eerste gezicht aanspreekt, maar toch willen we je aanraden om dit album eens te beluisteren. Het album heeft, ondanks wat vocale wanprestaties, toch genoeg prima elementen in zich om te boeien. Kijk op www.musicfordreams.dk voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “I Love Techno 2007 - Mixed By Dave Clarke” (N.E.W.S.)

 Genre(s): Techno/ Electro (Breaks)

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: N.E.W.S. (www.newsrecords.be)

 Veel van de techno DJ’s van weleer draaiden de afgelopen jaren vooral minimal en tech-house, maar daar lijkt nu weer een kanteling in te komen. Luister bijvoorbeeld eens naar deze DJ mix van ons aller Dave Clarke. We horen hier weer pure techno, aangevuld met electro/ breaks en Dhr. Clarke neemt ons vanaf track #1 in de hoogste versnelling mee op reis. Zijn vaak ongepolijste, doch complexe mixtechnieken horen we ook weer op deze compilatie terug, wat voor een stukje meerwaarde zorgt. Dave Clarke koos materiaal uit van mensen als Joey Beltram, Smith & Selway, Kevin Saunderson (geremixt door Joris Voorn), Quince (man of the moment), The Advent, The Horrorist en ga zo maar door. De sound op deze compilatie is af en toe mooi en doordacht, maar soms ook rauw en ruig! Kwaliteit te over op dit product!

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Various: “Radio 538 Dance Department” (N.E.W.S.)

 Genre(s): (Electro) House/ Tech-House/ Minimal

Bron: 2-CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: N.E.W.S. (www.newsrecords.be) 

Verrassend maar waar: N.E.W.S. brengt hier een nieuwe compilatie uit voor Radio 538’s langlopende radioshow “Dance Department”. Op twee schijfjes krijgen we ’20 future classics’ om onze oren. Tenminste als we de verpakking moeten geloven. Classics? Nou, wellicht een paar, maar wat overblijft is dat men een smaakvolle selectie heeft uitgebracht met populaire tracks van Axwell (het onweerstaanbare “I Found You”), Chris Lake feat. Emma Hewitt (met de eveneens in de charts opgedoken track “Carry Me Away”), Roisin Murphy, Gui Boratto, Sandy Rivera & Haze, Joe T. Vanelli, Digitalism, Simian Mobile Disco en ga zo maar door. Het mooie van dit product is dat je alle full length mixen te horen krijgt, zodat deze 2-CD ook voor CD-jocks een schot in de roos is.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Marc Van Linden: “My Way” (Midway Records/ Alphabet City)

 Genre(s): House/ (Progressive) Trance/ Breaks

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Intergroove

 Frank-Michael Helmedach aka Marc Van Linden is een naam die we nog niet zo vaak voorbij hoorden komen. Zijn eerste uitgebrachte producties stammen reeds van 1999, maar volgens onze informatie is dit toch echt pas zijn eerste volledige album. Marc werkt met een flink aantal gasten, zoals Funabashi, De/vision, Giuseppe Ottaviani, Greg Downey en Matys. Opvallend is hoe opgeruimd de (grotendeels) progressieve trance tunes van Marc Van Linden klinken. De muziek op “My Way” is met veel zorg geproduceerd, maar blijkt bij een korte zoektocht toch ook grotendeels een opsomming te zijn van zijn releases van de afgelopen jaren (op diverse labels weliswaar). Het heerlijke hobbelende prog-trance moment “Tremble” doet ons hier het meest genieten! Marc Van Linden is een aangename ‘nieuwe’ naam voor ons op trancegebied, die kiest voor een wat meer progressieve sound binnen de zo uitgemelkte trance sector. Een kleine vergelijking met Paul Van Dyk is niet onrealistisch! Kijk op www.midway-records.com voor meer informatie.

 

Beoordeling: 7,5

 

 

Sven Wittekind: “Seven Deadly Sins” (T:Classixx/ Alphabet City)

 Genre(s): Techno

Bron: CD

Rubriek: 9/2007

Distributie: Intergroove

 Sven Wittekind kennen wij van zijn reputatie als snoeiharde techno en schranzproducer. Op dit album, volgens onze informatie zijn debuut, laat hij er evenmin gras over groeien. Loodzware uptempo loops scheren langs je slapen en op adem komen laat hij de luisteraar zelden. Door het ‘industriële’ karakter van de sound, is deze muziek eigenlijk niet geschikt voor thuis. Het is partymuziek en daar willen we het bij houden. Let op: deze release is ook in LP vorm verschenen (2 plakken vinyl). Kijk op www.svenwittekind.com voor meer informatie.


Beoordeling: 6,5

 

 

Archief CD-recensies & VINYL-recensies